mademoiselle27 15.05.07, 10:58 Mam pytanie, w którym momencie mszy się to śpiewa? Pzdr. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agnrek Re: ad. ave maria 15.05.07, 10:59 Najczęściej podczas komunii, ale słyszałam też na wyjście (bez sensu) czy tuż po mszy, gdy księdz pobłogosławił i składał zyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ashton Re: ad. ave maria 15.05.07, 11:11 Różnie słyszałam - na wejście, zaraz po przysiędze, na komunii, po błogosławieństwie... Odpowiedz Link Zgłoś
siasiksiak Re: ad. ave maria 15.05.07, 19:37 Mogę zaśpiewać jeśli ktoś potrzebuje... mam wolne terminy. Pozdrawiam! siasiksiak@wp.pl 600480486 Odpowiedz Link Zgłoś
callja Re: ad. ave maria 15.05.07, 23:32 Najbardziej liturgiczne jest zaśpiewanie modlitwy maryjnej (może to być "Ave Maria", może być "Salve Regina, "Sub Tuum presidium", etc.) po rozesłaniu wiernych, a przed wyjściem z kościoła. Jest to polecenie Młodych opiece Matki Bożej; ponieważ rzadko kiedy się to sprawdza (zdezorientowani goście z reguły się "rozłażą" zanim zabrzmi marsz weselny na wyjście), przenosi się ten moment na Ofiarowanie. Nie jest to w pełni uzasadnione liturgicznie, ale i tak mniej nieprawidłowe niż śpiewanie "Ave" na Komunię. To jest akurat totalnym błędem, bo w momencie Eucharystycznym liturgii nie ma uzasadnienia odwoływanie się do antyfon maryjnych. A kolega przedmówca może by się tak ciut mniej namolnie reklamował?? Odpowiedz Link Zgłoś
iosellin Re: ad. ave maria 15.05.07, 23:37 do kosciola chodze rzadko, ale Ave Maria (zreszta piekny utwor) kojarzy mi sie wybitnie... z pogrzebami. Odpowiedz Link Zgłoś