Dodaj do ulubionych

okrągłe stoły

21.05.07, 18:38
Mam prośbę o opinię na temat okragłych stołów na weselu. Planujemy okragłe
stoły, choć wydaje mi się to trochę ryzykowne przy weselu na ponad 150 osób.
Bardzo proszę o podpowiedzi! Czy byliście na sporym weselu z ogrągłymi
stołami? Jak Wam się to podobało? Bardzo dziekuję! Dodam jeszcze, że jeżeli
chodzi o salę to jest bardzo duża i przy tradycyjnych stołach wydawało mi
się, że goście mogą być zdbyt dalego od siebie (byłyby ok 4 długie stoły).
Obserwuj wątek
    • bb90 Re: okrągłe stoły 21.05.07, 18:44
      moim zdaniem to raczej bez różnicy, zależy kto co woli. My zdecydowanie
      woleliśmy tradycyjne stoły, bo mielibyśmy problem z korzystnym podziałem gości
      na stoliki, a wesele będzie spore.
      generalnie im więcej osób zmieści się przy okrągłym stoliku tym lepiej,
      najfajniejsze są moim zdaniem te stoły okrągłe, które są 8-10 osobowe, ale nie
      wiem jakimi Wy dysponujecie.
      buźka!
    • lubna Re: okrągłe stoły 21.05.07, 19:54
      U nas wesele było małe, 37 osób, okrągłe stoły sprawdziły się
      perfekcyjnie, natomiast część gości migrowała z krzesełkami
      zajmując co chwilę miejsca z innymi gośćmi. Przy wielkim
      weselu chyba łatwiej będzie z dużymi stołami, choć wg mnie
      stoły okrągłe bardziej zachęcają do integracji i rozmowy,
      przy podłużnych często rozmawia się z partnerem, ewentualnie
      z osobą siedzącą obok - takie są moje doświadczenia. Przy
      okrągłych rozmawiają "całe stoły" i mi bardzo się to podoba smile
      • napolnoc Re: okrągłe stoły 21.05.07, 20:01
        By bedziemy miec 6-cio osobowe stoly. Takim sposobem kuzyni siada razem, ciotki
        razem itd, a ze goscie tez w roznych jezykach mowia, to nie widzielismy sensu by
        na sile ich integrowac.
    • milka833 Re: okrągłe stoły 22.05.07, 11:40
      najlepszy pomysł, gosci mozna pogrupowac wygodnie, komunikacja przy stole jest
      wygodna, ładnie to wygląda
    • basiulek11 Re: okrągłe stoły 22.05.07, 11:46
      Wielkie dzięki za sugestie! Więc na pewno będą okrągłe stoły. Zdecydowanie
      wygląda to bardziej elegancko niż przy tradycyjnych stołach i kontakt ma ze
      sobą więcej osób. Tylko chyba w u nas jest cały czas bardziej popularne
      tradycyjne rozstawienie. Mam nadzieję, że goście będą się dobrze bawili smile
      • emka_waw Re: okrągłe stoły 22.05.07, 12:01
        No akurat z tą komunikacją to jest zupełnie na odwrót, przy okrągłym stole "w
        zasięgu" masz tylko swój stół, czyli góra 10 osób, przy stołach podłużnych
        około 20 osób (to jest nic innego jak 'konferencyjny' system ustawiania stołów,
        twarzą w twarz, aby wszyscy mogli się widzieć i ze sobą rozmawiać). Ponadto
        przy okrągłych stołach ktoś zawsze siedzi tyłem do Państwa Młodych, a to nie
        wydaje mi się eleganckie.
        • memphis90 Re: okrągłe stoły 22.05.07, 12:18
          20 osób? Jakim cudem? Jeśli np. ustawisz stoły w "U", to goście siedzą tylko na
          zewnętrznych ramionach (zeby nie siedzieć tyłem do pary młodej) i mają kontakt
          tylko z sasiadem po prawej i lewej. Nie będą przecież krzyczeć do osoby
          siedzącej piec krzeseł dalej, a wesele to nie konferencja- wszyscy gadają
          jednocześniesmile
          • emka_waw Re: okrągłe stoły 22.05.07, 12:26
            > 20 osób? Jakim cudem? Jeśli np. ustawisz stoły w "U", to goście siedzą tylko
            na
            > zewnętrznych ramionach (zeby nie siedzieć tyłem do pary młodej)

Gości sadza się po obu stronach ramienia, i nie siedzą tyłem, a bokiem do
            centralnego stołu. Co najwyżej muszą nieco obrócić głowę.

i mają kontakt
            > tylko z sasiadem po prawej i lewej.

Chyba że kij od szczotki połknęli. Przy okrągłym stole też masz tylko dwie
            osoby po bokach.

Nie będą przecież krzyczeć do osoby
            > siedzącej piec krzeseł dalej,

Krzyczeć to trzeba na drugi koniec sali, i to jak są okrągłe stoły, przy
            usadzeniu w literę U wystarczy nieco podnieść głos. Do osoby siedzącej pięć
            krzeseł dalej spokojnie dociera normalny głos.

a wesele to nie konferencja- wszyscy gadają
            > jednocześniesmile

Rozmawia się raczej w parach, i jedna osoba wtedy słucha (taka jest idea
            rozmowy), tak więc gada połowa. Poza tym ludzie jedzą, a z pełnymi ustami się
            nie mówi, piją (jak wyżej) i tańczą (w ogóle nie ma ich przy stole). Poza tym w
            każdej rodzinie zdarzają się mniej lubiane osoby, które trzeba gdzieś posadzić;
            przy ustawieniu w podkowę posadzenie takiej osoby na końcu stołu nie razi, przy
            okrągłych stolikach inne osoby przesiadają się do 'lepszych' stolików,
            (stwierdzone naocznie), i przy stole zostają 2-3 osamotnione osoby, co w takim
            układzie wygląda bardzo brzydko.
        • basiulek11 Re: okrągłe stoły 22.05.07, 12:21
          Ech... Na pewno wszystkich nie uszczęśliwię... Decyzja już podjęta, mam
          nadzieję, że bedzie dobrze. Chociaż jeśli chodzi o kwestię komunikacji to z
          własnego doświadczenia śmiem twierdzić, że przy tradycyjnym ustawieniu stołów
          można rozmawiać z góra 4-6 osobami i to przy sporym wysiłku.
          Zawsze będa jakieś plusy i minusy...
          • emka_waw Re: okrągłe stoły 22.05.07, 12:36
            Z własnego wesela pamiętam (układ tradycyjny, trzy stoły), że w sposób
            naturalny goście się dobrali (moja rodzina, męża rodzina, znajomi spoza
            rodziny), i każda z tych grup tworzyła własne kółeczko na obszarze CAŁEGO
            stołu, żadnych barier w komunikacji nie zauważyłam.
    • sowasan Re: okrągłe stoły 22.05.07, 16:17
      Na naszym weselu było 130 osób. Zdecydowaliśmy się na okrągłe stoły ze względów
      estetycznych, przy tradycyjnym ustawieniu stołów sala wydawała się duża i
      nijaka. Przy stołach mogliśmy usadzić od 8 do 10 osób. Krzesła, stoły,
      dekoracje, kwiaty i zastawa - wszystko wyglądało pięknie i bardzo elegancko.
      Wesele było w hotelu Mercury we Wrocławiu. Jednak goście mieli zastrzeżenia.
      Przy okrągłych stołach muszą być wizytówki dla gości. Trzeba dokładnie
      przemyśleć sprawę, kogo z kim posadzić. I choć goście mogli swobodnie zmieniać
      stoliki, to niektórych okrągłe stoły bardzo krępowały, a przez gości ceniących
      tradycję, okrągłe stoły zostały uznane za snobistycznesmile
    • mam6lat Re: okrągłe stoły 22.05.07, 16:45
      okrągłe stoły są wg mnie najlepszym roziwiązaniem
      o ile oczywiście wesele nie jest na 30 osób;
      ciekawiej wyglądaja, goście siedzą swobodniej - tzn wydaje mi się, ze miedzy
      siedzacymi jest wieksza przestrzen,
      łatwiej jest siadac za stołem
      i przemieszczac się na sali
    • basiulek11 Re: okrągłe stoły 22.05.07, 17:28
      Teraz nie mam już żadnych wątpliwości smile Będą okrągłe stoły! Oczywiście jak
      wspomniałam nie da się wszystkich uszczęśliwić, ale akurat ja znajduję więcej
      plusów za okrągłymi stołami. Tym bardziej, że rzeczywiście przy tradycyjnym
      rozstawieniu stołów bardzo duża sala wydawałaby się trochę "łysa".... Jeszcze
      raz dziekuję za opinie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka