Dodaj do ulubionych

Egipt - pytanie

04.06.07, 12:14
Witam! W sierpniu wybieramy się w podróż poślubną. Narzeczony upiera się przy
Egipcie. Napiszcie mi proszę czy da się tam w ogóle funkcjonować/zwiedzać w
sierpniu? Zależy mi na zwiedzaniu, a nie tylko na leżeniu na plaży. Czy jest
zdecydowanie za gorąco? A może radziłybyście wybrać inny kierunek? Niestety
wyjazd w późniejszym miesiącu nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję za wszystkie
rady.
Obserwuj wątek
    • pomidorekk Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 12:23
      funkcjonowac sie da.
      nad morzem jest miły wietrzyk- gorzej jak się zdecydujecie w upale zwiedzać.
      dolina królów to ok 45 C w cieniu- a trzeba tam ze 200 m dojść w słońcu...
      No na zwiedzanie to nie jest super pora, ale ja przezyłamsmile a byłam w lipcu.
    • agnrek Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 12:26
      Cześć,
      ja byłam kilka lat temu w połowie sierpnia i w Tunezji i w Egipcie. Było
      upiornie gorąco, jeśli siedziało się nad basenem czy morzem - było do
      zniesienia. W miasto dało się wyjść wieczorem. Byliśmy na prawie wszystkich
      wycieczkach, szczególnie pamiętam, jak koszmarny upał był w Kairze (w muzeum
      bez klimy) i podczas wycieczki do Doliny Królów. Do dzisiaj mi się śni, że idę
      do środka piramidy i pot się ze mnie leje, nie mogę wyjść. Ale byliśmy wtedy
      młodzi, nic nam nie przeszkadzało. Teraz już bym się nie wybrała tam latem.
      Polecam Ci Turcję czy Teneryfę w środku lata. Na teneryfie w ogóle nie czuć
      upału, wieje wiaterek od oceanu, ale jest to droga wycieczka. Natomiast Turcja
      jest cieplejsza, ja polecam Turcję Egejską (Marmaris, Oludeniz, Fethiye) - jest
      i plażowanie i masa zwiedzania i dobre ceny smile
    • patolini Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 12:51
      My jestesmy właśnie świeżo po poślubnym Egipcie i mamy bardzo mieszane uczucia.
      Wykupilismy wycieczkę na 8 dni, przy czym organizator - EXIM Tours - zarzekał
      sie, że jest to faktycznie 8 dni na miejscu, bo przylot rano, a wylot późnym
      wieczorem. Jak się okazało, dni było 6, z czego aktywnie wypoczywalismy 5, bo w
      srodku pobytu dopadła nas słynna zemsta Faraona i przez dobe bylismy kompletnie
      wyłączeni z użytku. Mieszkalismy w Sharm-el-Sheikh, a stamtąd jest wszędzie
      daleko (Kair czy Ziemia Święta pochłaniaja 1,5-2 dni, podróż podobno bardzo
      męcząca, chyba, że samolotem) i z góry nastawilismy sie wyłącznie na plażowanie.
      Tu nie mam zastrzeżeń, bo morze cudowne, nurkowanie na rafie robi wrażenie
      (chyba, ze ktoś był juz na wielkiej rafie koralowej), woda cieplutka, słoneczko
      grzeje, przy czym od morza prawie cały czas wieje przyjemny wiatr. Jeśli jednak
      nie przepadacie za zorganizowanym wypoczynkiem - Egipt to męczarnia: w hotelach
      plaża i basen zamykają się o 19, na wieczorny posiłek facet musi mieć długie
      spodnie i przynajmniej koszulke polo (T-shirt jest oficjalnie zabronionywink, a w
      dodatku trudno znaleźć kogoś, z kim mozna się porozumieć po angielsku. No i nam
      nie bardzo odpowiadała mentalność autochtonów, którzy domagali sie napiwku nawet
      za to, ze na lotnisku naklejali na bagaż OBOWIĄZKOWĄ naklejkę. Podobno
      najbardziej atrakcyjne sa wyjazdy z rejsem po Nilu: najefektywniejsze
      zwiedzanie, piękne widoki, a na koniec troche wypoczynku.
      W każdym razie - bawcie się dobrze, w podrózy poślubnej wszystkie te drobiazgi
      sa naprawdę drugorzędne.
    • kenzoania Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 13:12
      Jeśli lubisz ciepełko (a skoro wybraliście Egipt to chyba takwink to dasz radę wink
      W ciągu dnia rzeczywiście jest gorąco ale nad wodą i pod parasolem jest cudnie.
      Jeśli chodzi o zwiedzanie to też da się przeżyć, tylko posmaruj się mocnym
      filtrem. Pod piramidami macie około pół godzinki ale cały czas autokar jest w
      pobliżu więc można wejść się ochłodzić. W dolonie królów jest trochę cieplej i
      więcej się chodzi ale też da się wytrzymać. Najgoręcej to chyba jest w muzeum w
      Kairze, wachlarz się przyda big_grin
      Natomiast wieczorkiem jest bardzo przyjemnie choć też ciepło ale taki już urok.
      Pozdrawiam.
      • kenzoania Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 13:13
        Aaa i polecam wycieczkę na nurkowanie.
        Cały dzień na statku, wiaterek - cudo big_grinDD
    • memphis90 Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 14:43
      Moja koleżanka przejechała Egipt rowerem- w lipcu. Moi rodzice byli już dwa
      razy, w waklacje- i pozwiedzali. Ja jade z moim wtedy-już-mężem do Egiptu w
      lipcu- mogę zdac relacjęsmile
    • justyna.e Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 15:08
      byłam dwa razy, sierpien i wrzesien, raz w Sharm el Sheikh raz w Hurghadzie
      temperatura rzeczywiscie wysoka ale nam to nie przeszkadzalo
      w Sharm el Sheikh w hotelu Radisson Sas w Hurhadzie w Hiltonie - polecam oba,
      minus taki, ze teren Hiltonu ogromny!
      Bylismy w Kairze, na quadach po pustyni, kilka razy na nurkowaniu statkiem, w
      miastach wieczorem jest fajnie, z tym, że Sharm bardziej rozrywkowy.
      Polecam Kair - z Sharm jechaliśmy 5 godzin ale warto było! Klimatyzowany
      autokar, na miejscu sporo zwiedzania ale rzeczywiście męcząca wycieczka...aha
      chcielismy też do Jerozolimy ale nie zebrała się grupa sad
      Egipt to naprawdę fajne miejsce za w miarę rozsadne pieniadze...Oczywiscie
      pozostaje kwestia "arabskiego stylu życia" ... bo nie każdy to może znieść smile

• frida_a Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 22:21
        hm..ja byłam koniec czerwca , da sie wytrzymać , tam jest inna wilgotność i da
        sie wytrzymać ta temperaturę .Fakt wycieczka typu Giza, Kair, dolina 3 króli
        upał wszytko w "szczerym polu " także zabrać radzę wodę duuuzzzo, kapelusz i coś
        na ramiona i obowiązkowo nasmarować sie kremem z dobrym filtrem , Ale warto
        polecam , no i wycieczka nurkowanie bajka , dotykać dna widzieć te bajeczne
        rośliny i rybki , bajka smile)

p.s
        polecam też Tunezję , te gaje oliwne mm..i więcej roślinności niż w Egipcie .

papa
    • mike2005 Re: Egipt - pytanie 04.06.07, 22:26
      agnieszka5661 napisała:

> Witam! W sierpniu wybieramy się w podróż poślubną. Narzeczony upiera się przy
      > Egipcie. Napiszcie mi proszę czy da się tam w ogóle funkcjonować/zwiedzać w
      > sierpniu?

Dać się da, ale z własnego doświadczenia polecam wyjazd we wrześniu. Skoro
      jednak nie możesz sobie pozwolić na wyjazd w późniejszym okresie, to jedź w
      sierpniu, żałować na pewno nie będziesz.
    • kruszy1 Re: Egipt - pytanie 05.06.07, 09:56
      byłam w egipcie 21-28maja teraz pogoda była ok 35-40stopni, goraco i aby
      zwiedzac nie wyobrazalabym sobie wyjazdu w sierpniu w sloncu pogoda jest do
      60stopni gdzie w cieniu 40, dziekuje ale np w dolinie krolow jestes w sloncu,
      jak chcesz funkcjonowac nie bedac przyzwyczajona do takiego ciepla, a moze
      przelozycie podroz na wrzesien jest juz troche chlodniej ale nie tak jak teraz
      chciaz dla mnie byl to upal nie dozniesienia a ja lubie cieplo i do egiptu
      latam co rok wlasnie na pod koniec maja. Życze udanego wypoczynku i podrozy
      poslubnej wink
    • agnieszka5661 Re: Egipt - pytanie 05.06.07, 10:29
      Dziewczyny! Dziękuję za wszystkie rady. Chyba w końcu wybierzemy się do Turcji
      jak radzi Agnrek. A do Egiptu najwyżej wybierzemy się w nast. roku w październiku.
      • memphis90 Re: Egipt - pytanie 05.06.07, 13:02
        Ja polecam Grecję, czułam się tam znacznie lepiej, niż w Turcji (którą wspominam
        średnio). Lepsze hotele, lepsza obsługa (w Turcji nawet recepcjonistka nie
        mówiła po angielsku), nikt nie stara się wymusić dodatkowej kasy np. za przejazd
        (co zdarzało się w Turcji, w połowie drogi kierowca busa domagał sie dodatkowych
        $$$). Piękne zabytki. Pyszne jedzenie (tureckie jest strasznie słodkie i
        tłuste)! Ceny w miarę sensowne. W ŻADNYM WYPADKU nie jedz do tego samego hotelu,
        co Turcy- będziesz siedzieć na totalnie zadymionej papierochami sali, obserwując
        specyficzne zachowanie miejscowych przy stole. Cóz, ja po prostu uwielbiam Grecję!
        • justyna.e Re: Egipt - pytanie 05.06.07, 13:26
          Grecja jest poprostu bardziej europejska, bez sensu porównywać Turcję i
          Grecję...
          no i oczywiście Grecja jest droższa
          • agnrek Re: Egipt - pytanie 05.06.07, 13:40
            Moim zdaniem w Grecji jest cieplej, byłam na Krecie i takie odnoszę wrażenie.
            Turcja jest tańsza i bardziej egzotyczna niż Grecja, jest sporo do zwiedzania,
            ja polecam nad Morzem Egejskim, to najpiękniejszy rejon Turcji.
    • rp.babler Re: Egipt - pytanie 05.06.07, 13:38
      Egit jest świetny, inna kultura, zabytki, ciepla woda i słońce,Byłam Hurghadzie
      teraz jadę do Sharm. Bylam w lipcu da się przezyć i zwiedzać też. W Turcji
      byłam w Oludeniz, też przepięknie, góry i morze, miałam wrażenie że kapię się w
      Morskim Oku, cudo.Ale też gorąco, polecam
      • arlets1 Re: Egipt - pytanie 05.06.07, 21:53
        również byłam w Egipcie dwa razy w sezonie i było super - uwielbiam upały i
        dziwnią mnie komentarze typu " w sieprniu jest tam zbyt gorąco i nie da sie
        wytrzymać" moze to przeszkadzac starszym osobom, mamie mojej było troszke za
        gorąco podczas wycieczki ale była dosc intensywna jak na jeden dzień -
        osobiscie goraco polecam a ostrzegam jedynie przed jedzeniem owoców (pić ich
        wody absolutnie nie wolno) rozumiem że sa rózne ogranizmy i rónie ludzie
        reaguja na flore bakteryjna ale nie nalezy sie objadac - wiadomo kuchnia tez
        inna, warzywa płucza w wodzie. MNie na szczescie nie dopadła zemsta Faraona ani
        razu! ostroznym trzeba jednak byc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka