Dodaj do ulubionych

poparzenie sloneczne

03.07.07, 07:46
Moj problem nie ma zwiazku ze slubem, ale jest tu tyle osob, wiec moze mi cos
doradzicie. W niedziele zrobilismy sobie wypad na wolnym powietrzu. Pogoda
byla piekna i nawet sie nie spodzialam, jak dorobilam sie poparzenia.
Myslalam, ze dzis bedzie juz lepiej, ale przeciwnie, boli jeszcze gorzej i ten
placek z czerwonego robi sie niebieskawy. Nie moge zalozyc zadnej koszulki, bo
boli, jakby mnie ktos ze skory odzieral. Macie jakies wyprobowane specyfiki na
to? A moze jakies domowe sposoby? Please...
Obserwuj wątek
    • pierwszy_poruszyciel Re: poparzenie sloneczne 03.07.07, 07:52
      Hmmm... niebieskawy?? To chyba powinnaś przejść się do lekarza... a z domowych sposobów to okłady z maślanki albo z musztardy - choć to drugie to raczej na takie klasyczne oparzenia stosowałam, ale działało... no i mniej z domowych oxycort... Ale myślę, że lekarz będzie najlepszy, bo chyba porządnie się załatwiłaś - jeszcze nie słyszałam, żeby komuś oparzenie siniało, a sama nie raz się nieźle spaliłam.
      • zosiaczek25 Re: poparzenie sloneczne 03.07.07, 07:58
        kurde, a mi sinieje! To mnie pocieszylas... Jak ja pojde do lekarza, jak ja nie
        moge na siebie nic nalozyc... Cholera, mam blada skore i nigdy mnie slonce nie
        bierze, a jak juz to wlasnie takie sa efekty.
        • pierwszy_poruszyciel Re: poparzenie sloneczne 03.07.07, 08:02
          może zadzwoń po pogotowie? Albo do swojej przychodni zamów wizytę domową? Nie wiem, jak jest za odrą (bo z tego co pamiętam to tam mieszkasz wink, ale skoro u nas można za darmo zamówić wizytę domową to tam pewnie też... a myślę, że lekarz może na poparzenia sporo rzeczy przepisać - środki dużo lepsze niż te, które można bez recepty dostać. No i najważniejsze - zobaczy Cię i oceni, co sobie zrobiłaś...
          • zosiaczek25 Re: poparzenie sloneczne 03.07.07, 08:11
            Pogotowie? Nie, dzieki. Zreszta bez przesady na glupie poparzenie pogotowie? W
            gorszym stanie bylam i nie wzywalam. Jak sie zrobi cieplej (nie bede musiala
            duzo na siebie nakladac...), to pojde do apteki. Dzieki za porady!
            • pierwszy_poruszyciel Re: poparzenie sloneczne 03.07.07, 08:30
              Zosiaczek, jak uważaszsmile ja tam zawsze wolę dmuchać na zimne, ale może nie na darmo mój N twierdzi, że mnie do wyzdrowienia wystarczy sama wizyta u lekarza, lekarstwa są już niepotrzebne wink
              A jako środek doraźny polecam jeszcze raz wysmarować się musztardą. Może to mało estetyczne, ale na prawdę łagodzi podrażnienia...
    • motylek4444 Re: poparzenie sloneczne 03.07.07, 08:00
      Z domowych sposobów polecam smarowanie poparzonych miejsc zsiadłym mlekiem-
      tylko, że raczej zaraz po poparzeniu. A z aptecznych: Panthenol w sprayu-
      kosztuje ok. 20zł. Pozdrawiam
    • golinda Re: poparzenie sloneczne 03.07.07, 08:36
      ja bym proponowała wybrać się czym prędzej do lekarza
      nie ryzykuj, bo zostaną ci blizny
      możesz smarować pantenolem, ale lekarz na pewno ci bardziej pomoże

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka