warszawa_lipiec_2008 05.07.07, 09:20 Witajcie, Moj narzeczony nie ma bierzmowania, a ja chce wziac slub koscielny. Jak to sie zalatwia? Czy znacie jakiegos "ludzkiego" ksiedza? Slub bede brac w Warszawie... Mysz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malutenka5 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 09:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=65267285 Odpowiedz Link Zgłoś
kate.zet1 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 09:25 co prawda nie wiem jak jest w Warszawie, ale mam kilku znajomych, którzy bez problemu wzieli ślub bez bierzmowania. do ślubu ono nie jest konieczne. Konieczne jest natomiast w przypadku chrztu świetego Waszego przyszłego dziecka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 09:41 Kate, Malutenka - dziekuje! Watek wklejony tutaj juz czytalam, ale to poki co dosc pobiezne informacje, szukam dalej. Mam pytanie na boku, byc moze naiwne, ale to dlatego, ze slub mam dokladnie za 12 miesiecy (05-07-08) - co to sa winietki? Odpowiedz Link Zgłoś
asiek831 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 09:50 Winietki to są karteczki, na których jest napisane imię i nazwisko gościa i stawia się je na stole, żeby każdy gość usiadł w odpowiednim miejscu. Jeśli macie jeszcze rok do ślubu, to twój narzeczony spokojnie może przyjąć sakrament bierzmowania. 4 parafie w wawie organizują przyspieszone kursy do bierzmowania trwające około 10 tygodni. Ja chodziłam do św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu i bardzo mi śie podobało, kursy prowadzi świetny, przesympatyczny ksiądz. Polecam ten kurs twojemu narzeczonemu - na pewno będzie zadowolony i dużo skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:15 Asiek - dzieki! Problem z narzeczonym jest taki, ze absolutnie nie ma szans, zeby zrobic commitment na 10 tygodni kursu. Jest konsultantem, pracuje w godzinach bardzo roznych (czasem wychodzi juz o 6-7, czesto w okolicach 11, bywa nawet, ze pozniej), wiec sama rozumiesz... Szukam czegos bardziej "ekspresowego"... Odpowiedz Link Zgłoś
asiek831 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:31 A, no to rzeczywiście komplikuje sprawę. Choć na przykład mój kurs trwał tylko 8 tygodni. Można dołączyć do grupy jeszcze na drugich zajęciach, więc na pierwsze można nie iść. Można mieć 1 nieobecność więc już 2 tygodnie odpadły Poza tym każdy sam się wpisuje na listę, więc tak naprawdę wystarczy się z kimś zakumplować żeby wpisywał i po problemie Ale żeby nie było - oczywiście nie namawiam do takich działań! Odpowiedz Link Zgłoś
brawurka132 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:32 nie ma możliwości wzięcia slubu bez bierzmowania, jeden "ludzki"ksiądz w mojej parafi powiedział znajomym, że wybierzmuje młodego po ślubie, a 3 dni przed mu się odwidziało i powiedział, że jak biskup dyspensy nie da to ślubu nie będzie. młody jechał do wawy na bierzmowanie w piątek, a ślub w sobote.takie szybkie bierzmowania bez 10 tygodniowego kursu są na placu 3 krzyży. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:39 Dziewczyny, jestescie fantastyczne - strasznie Wam dziekuje za informacje o kursach, ksiedzach, biezmowaniu no i winietkach A jak to sie zalatwia na Pl. Trzech Krzyzy? Po prostu "dzien dobry, chcialbym wziac bierzmowanie?" Przepraszam, ze tak pytam wprost, ale KOMPLETNIE nie mam pojecia jak sie do tego zabrac... Mysz Odpowiedz Link Zgłoś
asiek831 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:47 warszawa_lipiec_2008 napisała: > A jak to sie zalatwia na Pl. Trzech Krzyzy? Po prostu "dzien dobry, chcialbym > wziac bierzmowanie?" Przepraszam, ze tak pytam wprost, ale KOMPLETNIE nie mam > pojecia jak sie do tego zabrac... > > Mysz Na pl. 3 Krzyży bierzmowania są w każdy piątem z wyjątkiem (chyba) pierwszego piątku miesiące. Trzeba iść do kancelarii i powiedzieć, że chce się przyjąć sakrament bierzmowania i tam już wam powiedzą co i jak. Ale tam jak już pisałam - myślę, że będą wymagać zaświadczenia o zliczonym kursie przygotowującym. Odpowiedz Link Zgłoś
asiek831 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:40 Ale żeby móc przyjąć bierzmowanie na placu 3 krzyży, trzeba im pokazać zaświadczenie o zaliczeniu kursu przygotowującego do bierzmowania. Być może w jakiś podbramkowych sytuacjach przymykają na to oko, ale generalnie odbycie kursu jest wymagane. Myślę, że najlepiej porozmawiać z księdzem z własnej parafii albo z tym, który ma udzielać slubu - może pomoże. Mój kuzyn kiedyś potrzebował szybkiego bierzmowania bo miał zostać chrzestnym. Ksiądz mu bardzo poszedła na rękę - musiał się tylko nauczyć modlitw i je wyrecytować i przystąpił do bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:50 No wlasnie - moze to jest rozwiazanie - moj Pawel ma zostac chrzestnym juz niedlugo i bedzie pewnie musial zrobic "ekspresowe" bierzmowanie, bo chrzest jest juz niedlugo, wiec moze przy tej okazji uda sie to zalatwic. Sluchajcie, a mam jeszcze jedno pytanie - w ktorym kosciele w Warszawie (idealnie lewobrzezna, im bardziej centralnie lub na poludnie od centrum, tym lepiej) jest FAJNY ksiadz? Fajny, czyli z ludzkim podejsciem, bez moralizowania, bez "nawracania" na sile (widzialam takich) i w ogole po prostu normalny...? Odpowiedz Link Zgłoś
asiek831 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 10:59 No, z tym chrztem to może być sposób. Bo jak byście powiedzieli, że potrzebne jest szybkie bierzmowanie do ślubu a ślub za rok, to raczej nikt na to nie pójdzie. A tak - chrzestny musi mieć bierzmowanie, czasu mało to pewnie pomogą. Bardzo fajny jest ten ksiądz, który prowadził mój kurs do bierzmowania - ks. Darek z św. Anny przy Krakowskim Przedmieściu. Ale w sprawie bierzmowania narzeczony chyba powinien iśc do swojej parafii. Bo generalnie jest tak, że bierzmowanie robi się w swojej parafii. Dorośli, którzy idą na kursy przyspieszone, powinni mieć skierowanie ze swojej parafii więc myślę, że narzeczony powinien pójść do swojego kościoła. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: bez bierzmowania 05.07.07, 11:00 Rany, co ja bym bez Was zrobila. Heh, ciekawa jestem, czy moj narzeczony orientuje sie, gdzie jest jego parafia )) Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 pusta religijność 05.07.07, 11:08 Czytam, czytam i oczy ze zdziwienia przecieram... Moja droga, bierzmowanie to nie jest jakaś tam formalność dla papierka, czy bycia chrzestnym, tylko SAKRAMENT, którego Kościół udziela ludziom chcącym go przyjąć i rozumiejącym co przez to deklarują. Niedorzecznym jest dzisiaj załatwić bierzmowanie, bez przygotowania, i pjść na nie za miesiąc. Wiara to nie zupka chińska, na jej rozwój potrzeba czasu i zaangażowania... Najpierw poczytajcie oboje Katechizm Kościoła Katolickiego i zobaczcie, jakie skutki na przyszłe życie ma przyjęcie bierzmowania. Może wtedy Wam się oczy otworzą... www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkII-2-1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: pusta religijność 05.07.07, 11:13 Dziekuje za rade. Nie twierdze, ze wiara to zupka chinska, a w dyskusje na temat tego, czy to jak bardzo sformalizowana (i czy rzeczywiscie takie sformalizowanie jest potrzebne) jest procedura zawarcia aktu malzenstwa nie bede wchodzic. Kazdy ma jednak prawo do swojego zdania i Twoje oczywiscie szanuje. Pozdrawiam, Mysz Odpowiedz Link Zgłoś
tornado81 Re: pusta religijność 05.07.07, 11:33 ze swojej parafii narzeczony dostaje skierowanie na przygotowanie do Sakramentu Bierzmowania; wiem że w W-wie takie 'przyspieszone' kursy dla dorosłych można zrobić np. w parafii św. Kazimierza (Chełmska 21A), w parafii św. Anny (akademicki na Starówce). Ja akurat miałam indywidualny tok 10 spotkań z Księdzem w mojej starej parafii - może macie jakiegoś znajomego Księdza? Po kursie z zaświadczeniem należy zgłosić się do parafii św. Aleksandra przy pl.Trzech Krzyży i tam rzeczywiście co piątek (chyba z wyjątkiem 1 piątku miesiąca) można przystąpić do Sakramentu Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: pusta religijność 05.07.07, 11:42 Tornado - dzieki. Znajomi ksieza to niestety niekoniecznie. Ale po zebraniu wszystkich informacji, ktore tutaj napisalyscie, mysle ze damy rade. Zwlaszcza, ze mamy ten chrzest niedlugo Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 katolik jest w Kościele 05.07.07, 11:35 Popatrz na to też tak. Chcecie wziąć ślub w Kościele Katolickim. To wiąże ze sobą zobowiązanie do wychowania dzieci w wierze tego Kościoła - a dzieci się uczą przez przykład rodziców i DLATEGO Kościół tyle wymaga. Jak nie zgadzacie się z tymi wymaganiami i nie zamierzacie w przyszłości żyć zgodnie z wytycznymi Kościoła, to ślub kościelny jest BEZ SENSU. Istnieją inne kościoły - gdzie jest dużo mniej formalności, ale... wymagany jest radykalizm wiary na co dzień np. nikt tam nie pobłaża seksowi przedmałżeńskiemu, oszukiwaniu skarbówki, a wierni codziennie się modlą i studiują Biblię. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: katolik jest w Kościele 05.07.07, 11:40 Bystra, Nie chce sie wdawac w dyskusje na temat Kosciola i wiary. Powiem tylko tak - jesli chcesz mnie w ten sposob zachecic do czegos (a czuje sie wlasnie "na sile" nawracana), to Ci sie nie uda, bo mam wrazenie, ze robisz to z gory zakladajac rozne rzeczy na moj temat. A jesli chcesz mnie zniechecic, to przyznam ze udaje Ci sie to bardzo dobrze. Na marginesie - poczytaj statystyki - deklaratywnie jestesmy narodem katolickim, ale rowniez deklaratywnie - niezbyt chetnie praktykujacym. Oczywiscie wtedy, gdy mowimy o tym anonimowo, roznica polega na tym, ze ja sie przyznalam publicznie. A z ciekawosci - co do tego wszystkiego ma fiskus? Odpowiedz Link Zgłoś
bystra_26 fiskus 05.07.07, 11:52 Niestety sam Kościół pozwala na to, żeby ludzie praktykowali obrzędy religijne, a wierzyli tylko w to, że Bóg istnieje. I dlatego ponad 90% ludzi w tym kraju przyznaje się do bycia katolikami, ale większość z nich nie zyje jak katolicy i to jest wkurzające. Natomiast co do fiskusa - wielu zdeklarowanych, a nawet chodzących co niedziela do kościoła katolików, nie uważa, że robi coś złego, oszukując Urząd Skarbowy. Ot taka obłuda. Odpowiedz Link Zgłoś
warszawa_lipiec_2008 Re: fiskus 05.07.07, 12:01 Na szczescie mnie to nie dotyczy - place wszystko tak jak ustawa przewiduje A co do Kosciola - mozna zyc w zgodzie z tym, co mowi Pismo Swiete, a niekoniecznie byc scisle zwiazanym z Kosciolem. Wiem, lamie sie tym przykazanie (bedziesz dzien swiety swiecil), ale lepiej chyba zlamac takie przykazanie, niz na przyklad przykazanie osme. To wszystko jest kwestia naszych osobistych wyborow i pewnie swiadomosci ich konsekwencji Odpowiedz Link Zgłoś
szoko13 Re: pusta religijność 05.07.07, 21:23 ja sobie poczytałam i generalnie KPK stwierdza cyt.: "Kan. 1065 - § 1. Katolicy, którzy nie przyjęli jeszcze sakramentu bierzmowania, powinni go przyjąć przed zawarciem małżeństwa, gdy jest to możliwe bez poważnej niedogodności." Ponadto - ponieważ samam nie mam bierzmowania i nie wiem czy uda mi się dopełnić formalnośi przed ślubem - zadzwoniłam do wujka (księdza) , który uspokoił mnie, że żaden ksiądz nie może nam odmówić udzielenia sakramentu małżeństwa tylko z powodu braku bierzmowania. Napewno nie jest to sytuacja normalna, dlatego też pewnie należałoby poprzmawiać wcześniej z księdzem w parafii, powiedzieć że ze względu na pracę, szkołę obowiązki nie byliście w stanie załatwić tego wcześniej - i być może ksiądz ograniczy się tylko do wypisania zaświadczenia (bez konieczności chodzenia na jakieś przygotowawcze kursy). Ja do swojej parafii wybieram się jutro i zobaczymy jak to będzie... Pozdrawiam PK Odpowiedz Link Zgłoś
mroczna_dama Re: pusta religijność 06.07.07, 12:10 Ja robiłam takie szybkie bierzmowanie w Warszawie (parafia Bobolina Rakowieckiej, 5 spotkań i skierowanie na bierzmowanie, spotkania indywidualne, bardzo ciekawe. Ksiadz mi powiedział, ze owszem bez bierzmowania można wziąć ślub kościelny,ale jest na to potrzebna specjalna zgoda aż z Rzymu. Jeśli jeste warszawianką ja Ci polecam właśnie kościół na Rakowieckiej, gdyżksięża idą tam bardzo na rękę. Przygotowanie do bierzmowania polegalao tylko na rozmowach z księdzem, a bierzmowania są co piątek w katedrze. Takze myślę, ze łatwiej załatwić to bierzmowanie niż zezwolenie z Rzymu Odpowiedz Link Zgłoś
kasia-k Rada :) 07.07.07, 00:03 W parafii na Bemowie na Wrocławskiej są prowadzone kursy do bierzmownia trzeba si skontaktować z księdzem Mieczyslawem przygotowanie składa sie z pięciu spotkań mozna umówic sie indywidualnie i przyśpieszyć procedurę a później z zaswiadczeniem w piatek na pl 3krzyży na godz 18 do dolnego kościoła i po sprawie Odpowiedz Link Zgłoś