Dodaj do ulubionych

pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Bliklego

25.07.07, 15:54
szukamy tortu, a w cukierniach najczęściej proponuja modele tego typu:
1. kobieta.gazeta.pl/slub/5,67025,1880153.html?i=7,
czyli trzy male torty ułożone piętrowo i rura przez środek,
podczas, gdy my poszukujemy czegoś takiego mniej więcej:
2. kobieta.gazeta.pl/slub/5,67025,1880153.html?i=1
3. forum.trojmiasto.pl/read.php?f=11&i=152617&t=152617

Cukiernie, które robią tylko te pierwsze modele, mówią, że torty takie jak w
punkcie 2 i 3 moga się zawalić, zwłaszcza w lecie.

Czy to prawda, czy mi opowiadaja głupoty w tych cukierniach?

Bierzemy pod uwagę zamówienie tortu u Bliklego (model tak jak w punkcie 2 i 3)
oraz ciast od Bliklego. Czy któraś z was zamawiała tam tort i ciasta, jeśli
tak to proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • gioseppe ściemniają coś 25.07.07, 16:06
      my mieliśmy właśnie taki nakładany warstwami, jedynie ostatnie piętro było
      oddzielone ale to ze względu na dekorację.
      Wszystko idealnie sie trzymało
      img98.imageshack.us/my.php?image=74172753ma3.jpg
      moze po prostu boją sie, że w pewnym momencie tort gruchnie i na nich spadnie
      odpowiedzialność? smile)
    • suziliu Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 25.07.07, 16:06
      Ja zamawiam tort tu:

nie ma bezposredniego linku do zdjęć tortów, trzeba wejść w Produkty-Torty-
      weselne. Zamówiłam tort pod nazwa Weselny prezent - bez tych kwiatów na górze,
      te wstążki albo białe, albo w kolrze mojego bukietu

I nic nie słyszłam jakoby tort miał się zawalić smile
      • suziliu Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 25.07.07, 16:09
        No ale linka to nie udało mi się wkleic : www.sowa-cukiernia.com.pl
    • inkageo Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 25.07.07, 16:07
      Widzę, że podobają Ci się torty w stylu angielskim, mi teżsmile
      Poczytaj ten wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=66084046&a=66084046
      Te torty podobno mają ukryty stelaż. Niestety nie każdy cukiernik zna
      recepturę..
      Byłam na weselu, na którym podano torty od Bliklego, były bardzo smaczne, ale
      niestety brzydkie (pewnie takie zamówiono...)
      Przez środek szła ta wstrętna rura i każde piętro było chyba na papierowej
      serwetce (nie lubię ich). Może znajdę fotki.
      • gioseppe Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 25.07.07, 16:10
        inkageo napisała:

> Widzę, że podobają Ci się torty w stylu angielskim, mi teżsmile
        > Poczytaj ten wątek:
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=66084046&a=66084046
        > Te torty podobno mają ukryty stelaż.

stelaz jest ukryty na tej zasadzie, ze po prostu najpierw jest blacha, potem
        wbija sie rure, kladzie sie tort, naklada mniejsza blache, potem znowu rure,
        znowu tort, znowu mniejsza blache, etc aż do nieeeeba smile
    • milka833 Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 25.07.07, 16:08
      w Polsce najpopularniejsze sa delikatne biszkopty z bita smietana lub delikatnym
      kremem (tego z margaryny mam nadzieje, ze juz nigdzie nie robia)
      podobno wysokie, pietrowe te wyspiarsko-amerykanskie sa z mocniejszego ciasta
      keksowego i maja inne masy np marcepanowa - mniej delikatny materiał pozwala na
      mocniejsze konstrukcje;
      ciasta u Bliklego są drogie, ale już wcale nie najwspanialsze
      ja moge polecić cukiernie przy Agorze
      • milka833 Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 25.07.07, 16:18
        kobieta.gazeta.pl/slub/5,67025,1880153.html?i=5
        własnie znalazłam
    • nikola.b odradzam cukiernie sowa 25.07.07, 16:27
      odradzam wam zakup tortu w tej cukierni. jadlam tort z tej cukierni dokladnie
      taki jak na ich stronie jest w galeri (czekoladowy ciemny ze zlotymi kulkami)
      wyglad tortu owszem sie zgadza baaardzo ladny ale w smaku obrzydliwy nic nie
      bylo innego czuc jak spirytus nie dalo sie go zjesc...zreszta prawie zaden gosc
      go nie zjadl...wiec nie polecam...
      • mayagaramond Blikle 25.07.07, 16:32
        Kamelia - nie chce Ci mieszac, ale Blikle to moim zdaniem przerost formy nad
        trescia. Dla mnie wszystko jest tam za slodkie...
        Moj wujek czesto kupuje ciasta w Batidzie, ale ja nie mieszkam niestety od paru
        ladnych lat w W-wie, wiec Ci zadnej konkretnej cukierni nie polece.
      • suziliu Re: odradzam cukiernie sowa 25.07.07, 16:35
        Hmmm, ja jestem z bydgoszczy i wielokrotnie przy róznych okazjach kupowałam tam
        torty, ciasta. Dotychczas żadnych problemów nie było, a wręcz przeciwnie -
        wszystko w jak najlepszym porządku. Zgodnie z moimi info mozna wybrać smak
        tortu pod ta cała dekoracje, więc pozostaje mi dopilnować tej kwestii
        • nikola.b Re: odradzam cukiernie sowa 26.07.07, 14:00
          ten tort ktory jadlam byl zamowiony z tej cukierni i dostarczony do warszawy.
          byc moze dluzszy niz zazwyczaj czas "zycia" tego tortu go tak mozna powiedziec
          zniesmaczyl bo naprawde nie dalo sie go jesc...
          jest jeszcze mozliwosc ze dodane do tortu wisienki byly tak nasaczone
          spirytusem ze zdominowal on smak tortu...nie wiem nie znam sie na cukiernictwie
          ale do tej pory pamietam ze tort byl niezjadliwy wrecz ;-(
    • slona28 Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 25.07.07, 16:35
      Ja dzis zamówiłam tort bez tego "wózka" czy stelażu w Almi Cafe. Jest
      absolutnie boski (o smaku tiramisu). Cukiernik tłumaczył mi, że gdyby wyszedł
      zbyt cięzki - to wkłada sie do środka plastikowy stelaż (którego nie widać), a
      efekt jest taki, że tort się nie zapada.
    • lacitadelle Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 26.07.07, 10:24
      ja też nie polecam Bliklego - zdecydowanie przereklamowany, jadłam i ciasta, i
      ciasteczka - bardzo się cieszę, że nie na mój koszt smile

zanim zamówisz tort w jakiejś cukierni, to najlepiej popróbuj jej wyrobów.

moim zdaniem najlepsze są te najmniejsze, bo jest szansa, że mają więcej
      naturalnych składników, a mniej chemikaliów.
      • kamelia04.08.2007 Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 26.07.07, 13:18
        sama juz nie wiem, wiem tyle, że ciasta które nasza restauracja zamawia są
        takie sobie, a torty z rura przechodząca przez środek.

Wiem, że Blikle ma wysoką cenę bo mam markę, próbowaliśmy od nich ciastek i
        były ok.
        • ashton Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 26.07.07, 14:10
          Miałam tort weselny... eee, za dużo powiedziane, torciuś raczej wink od
          Bliklego. Gdzieś chyba jest w mojej galerii. Dobry był - czekoladowo-wiśniowy,
          nie przesłodzony. Płaciłam 89 zł, no ale naprawdę był malutki.
        • lacitadelle Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 26.07.07, 14:16
          > Wiem, że Blikle ma wysoką cenę bo mam markę, próbowaliśmy od nich ciastek i
          > były ok.

jeżeli stamtąd Wam smakują, to wszystko ok smile

a poza tym - czy tort to naprawdę taka ważna kwestia? My swojego nie
          wybieraliśmy, był w zestawie z salą smile i był to najlepszy tort, jaki w życiu
          jadłam (goście, a nawet znajomi cukiernicy mieli podobne zdanie) smile) głupi to
          zawsze ma szczęście wink

• arlets1 Re: pytanie dotyczące tortu oraz dotyczące Blikle 26.07.07, 16:41
            w życiu bym tam nie zamówiła tortu weselnego - wystarczy ze na urodziny pare
            razy kupiłam i za kazdym razem żalowałam! powiem Ci tylko ze duzo zapłacisz a
            malo komu bedzie smakował! Dla mnie Bikle to przezytek moze były tam dobre
            ciastka ale poł wieku temu ....
            jest tyle fajnych - smacznych cukierni dlaczego Bikle?
    • kasia-k wątek karolin-k 26.07.07, 16:56
      poszukaj wątku tortowego założonego przez karolin-k

tam było opisane co i jak z tymi tortami

te angielskie torty to torty keksowe i marchwkowe dlatego też mogą być robione
      warstwa na warstwie

u nas robi sie przekłdańce
      i niektórzy cukiernicy obawiają się że taki przekładaniec nie może stać warstwa
      na warstwie

ich obawy sa uzasadnione w przypadku gdy nie wiedzą jak sie za to zabrać i
      dobrze że na siłę nie biora sie za coś czego nie potrafią

ci co robią te torty przekładańce
      to każda warstwę kłada na metalowej niewidocznej tacce i stawiają pietro na
      piętro
      tacek nie widac ale naprawdę są
      • biedroneczqa torcik :) 26.07.07, 17:15
        A my zamawiamy w Cukierni "Olczaka". Jak wszystkie torty i ciasta od dłuższego
        czasu smile może dlatego że wiem, kto je robi wink hi. Robimy dwa serca: ciemny
        biszkopt, masa Tiramisu, polewa marcepanowa... Jedno serce połozone na drugim,
        a wszyctko przywiązane piękną kokardą smile taki mamy pomysł. Polecam i pozdrawiam
    • kcd11 Re: a TO mój torcik :)) 26.07.07, 18:46
      www.cukierniacora.zaprasza.net/cia2/2.html
      ... dla mnie jest absolutnie śliczny i NAJWAŻNIEJSZE - SMAKUJE BOSKO smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka