Dodaj do ulubionych

ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn

29.09.08, 15:18
czesc
mieszkam i pracuje w Londynie, ale slub bierzemy z narzeczonym w Polsce,
kurs przedmalzenski musimy niestety odbyc w uk ,
dlatego tez szukam opiniismile, czy ktoras z was moze polecic jakas parafie,
gdzie jest fajny ksiadz i wszystko jest organizowane w miare ok??
Obserwuj wątek
    • pelagia_pela Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 29.09.08, 15:24
      Polecam parafie Devonia w Londynie www.parafia-devonia.org.uk

Byly 4 spotkania - kazde trwalo 2 godziny. Koszt 20 funtow za
      calosc.
      • ela.buu Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 29.09.08, 15:59
        polecam parafie na Ealingu tylko zaczyna sie za 2 tygodnie ia zapisy sa chyba
        juz tylko w tym
        • noelka84 Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 29.09.08, 17:11
          czy wlasnie o ten kosciol Ci chodzi?
          LONDYN – EALING (archdiocese of Westminster)
          2 Windsor Road; W5 5PD
          Kościół pw. Matki Bożej Matki Kościoła (Our Lady Mother of the Church Parish)???
          bo wiem ze na ealingu sa jeszcze jakies kaplice, ale wydaje mi sie ze pisalas o tym.
          z gory dzieki za odpowiedz
          • ela.buu Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 01.10.08, 18:31
            strona parafi z telefonami
            www.parafiaealing.co.uk/index.php?id=2
    • athandavan Marriage Care 02.10.08, 15:01
      Polecam kurs przedmalzenski z nimi! Jestesmy w parafii sw Williama w Reading, ale na kursie byly pary takze z londynu.

Spotkanie jednodniowe, sobota, miedzy 10 a 16, prowadzony przez pare z 14 letnim stazem. kurs poswiecony czterem C: Communication, Change, Conflict, Commitment. Nasze wnioski - jak pierwsze C jest w porzadku, z pozostalymi trzema mozna sobie niezle poradzic smile Polecamy wszystkim! Tutaj link do nich:
      www.marriagecare.org.uk/getting_married.php
      Nasz slub koscielny tez bedzie jednostronny, moj maz otrzmal swietna ksiazke - 'how to survive being married to a catholic', hihihi. ja takze sie z niej duzo nauczylam!
    • rodzunek12 Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 31.07.13, 07:45
      dla zainteresowanych zostawiam kontakt nauki-przedmalzenskie@wp.pl robilam go zaocznie bardzo szybko bezproblemowo i nie nudzialam sie smile wszystko mozna sie dowiedziec i ustalic terminy ale mysle ze zaoczny jest najlepszy
      • meeenia17 Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 14.06.15, 23:45
        Witam, chciałabym zapytać czy ktoś miał podobną sytuację, mianowicie dzisiaj byłam na naukach przedmałżeńskich (ślub będzie w Polsce ale niestety nie mamy czasu na nauki w pl). Wszystko było ładnie, pięknie do momentu kiedy ksiądz powiedział że będąc w Anglii ponad pół roku musimy wszystkie dokumenty wyrabiać tutaj nie w pl. W kwietniu tego roku bylismy na urlopie w pl i postanowiliśmy wyrobic wszystko co potrzebne do slubu oprócz wspomnianych nauk. Nie pamietam dokładnie jakiego ksiądz użył sformułowania ale coś w stylu że to jest nielegalne (nie będę wymyślać bo nie chce skłamać). W każdym bądź razie my nie mieliśmy bladego pojęcia że nie można wyrabiać dokumentów w pl jeżeli mieszkamy w uk ponad pół roku bo ksiadz z mojej parafii nas nie poinformował i wychodzi na to że mozemy mieć problem z dostaniem ślubu (a ślub już we wrześniu). Dlatego chciałam zapytać czy ktoś miał podobną sytuację, czy powinnam się martwić? Co w takim wypadku mam zrobić? Za wszelkie informacje bylabym wdzięczna
        • angazetka Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 15.06.15, 13:08
          Chodzi pewnie o to, że parafia, do której sie należy, zmienia się, jeśli przez trzy miesiące mieszkasz gdzie indziej. Skoro więc mieszkaliście w UK przez pół roku, to wam się zmieniła.
        • ville_rose Re: ślub Polska- kurs przedmałżeński Londyn 19.06.15, 17:26
          To prawda. Wg. prawa kościelnego (?) jeśli mieszkasz gdzieś ponad 6 miesięcy to należysz do lokalnej parafii i tam musisz wypełnić protokół przedślubny. Nam dwóch księży powiedziało, że jeśli ta zasada nie jest wypełniona, to w przyszłości może to posłużyć do unieważnienia małżeństwa. Najlepiej jeśli jak najszybciej udasz się do Polskiej parafii i umówicie się na podpisanie dokumentów. Jeśli ślub planujecie na wrzesień, to lepiej się pospieszcie. Parafia w UK musi te papiery wysłać do Londynu (Polska Misja Katolicka), tam je sprawdzają i jakby co to kontaktują się z parą w sprawie brakujących dokumentów, potem to idzie do diecezji (albo archidiecezji w Pl, nie pamiętam dokładnie) i dopiero na końcu do parafii gdzie odbędzie się ślub. Protokół musisz podpisać nie wcześniej niż 3 miesiące przed planowanym ślubem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka