Dodaj do ulubionych

KOŚCIÓŁ i Normalni Księża

03.11.03, 13:27
proszę o pomoc, gdyż mam taki problemik - otóż mój narzeczony, chociaż jest
osobą wierzącą to jednak nie wierzy w instytucję Kościoła, nie jest chętny do
zawarcia ślubu w Kościele, gdyż twierdzi że ma dość "czepiających" się o
wszystko księży (???). Wobec tego mam pytanie: czy macie jakąś poleconą
parafię w W-wie - gdzie księża nie są upierdliwi, nie czepiają się głupot
typu że to odpis aktu urodzenia nie taki itp.
Obserwuj wątek
    • grrrrw Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 09.11.03, 19:29
      Formalności slubne załatwia się w parafii panny młodej. I stamtąd dostaje sie
      ewentualnie licencję na slub poza parafią.
    • jkaktus Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 09.11.03, 22:41
      chyba żartujesz w każdej parafi sa takie same wymogi co do ślubu i bez
      wszystkich dokumentów czyli odpisu z chrztu sw, komunii,bierzmowania a czasem i
      świadectw z religii (to już rzadkośc)oraz potwierdzonych przez księdza
      spowiedzi nie przejdziecie. myślę że twój narzeczony powinien zastanowić się
      czy chce zawrzec zwiazek małżeński w kościele katolickim bo SAKRAMENT
      małzeństwa to nie jest żart !
      • andzia353 Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 12.11.03, 13:01
        dzięki za odpowiedzi, ale np. chodzi mu o coś takiego że ponoć w Kościołach
        życzą sobie odpis aktu chrztu nie starszy niż 3 m-ce - no i właśnie tu mamy
        problem bo mój chłopak jest wściekły na wymogi Kościoła - pytając mnie jak
        odpis aktu chrztu może być nie starszy "niż", czy chrzest może się
        przedawnić??? nie może - a o co chodzi ??? o dodatkową kasę za wystawienie aktu
        chrztu - jeśli byłby starszy niż....
        dlatego pytam się o jakiś polecony Kościół - gdzie nie czepiają się właśnie
        takich rzeczy
        • liza24 Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 14.11.03, 11:09
          z tym odpisem aktu chodzi o to, że to musi być odpis brany specjalnie do ślubu
          i musi znależć się na nim adnotacja, że nie ma przeciwskazań do zawarcia
          małżestwa - i właśnie ta adnotacja jest tu ważniejsza dlatego odpis aktu chrztu
          DO ŚLUBU nie może być starszy nić 3 miesiącae, chrzest się nie przedawnia, ale
          mmogą zaistnieć przeciwskazania (np ślub kościelny z kimś innym.........)
          • franula Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 20.11.03, 18:49
            jak juz napisaly poprzendiczki w KAzDEJ PARAFII swidectwo Chrztu nie mzoe byc
            strasz niz 3 msc - zeby nie bylo mozliwosci zawarcia dwoch slubow albo slubow
            zakonnych
            po prostu na akcie sa adnotacje o wszystkich sakramentach

jesli to zgodne z sumieniem mozecie rozwazyc formule slubu z jedna osoba
            niewierzaca wtedy bedzieice w miec w ogole inaczej

co do plat to wiem ze to rzadkie ale ksiadz w mojje parafi zazadal ode mnie
            2,50 zl za wystawienie tego aktu

procz tego w kosciele w ktorym bralam slub zapytano mnie czy zachodzi potrzeba
            udzielenia slubu za darmo, wtedy no problem

bywa i tak
          • reni_sca Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 17.12.03, 14:20
            sluchaj, ja tez uwazam, ze chodzi ksiezom bardziej o kase niz o adnotacje, bo
            taki odpis trzeba przedstawic nie tylko, gdy sie idzie do slubu, ale rowniez w
            przypadku pierwszej komunii swietej jak tez bierzmowania.Za kazdym razem musi
            sie za wystawienie dokumentu placic. Poza tym, jak ktos wspomnial, malzenstwo
            jest SAKRAMENTEM, a ja mam wrazenie, ze jest ono traktowane jak towar, bo sie
            za nie placi i w niektorych kosciolach sa nawet cenniki, w ktorych jest
            napisane ile nalezy zaplacic za chrzest, slub czy pogrzeb.
            Nie zaplacisz za slub, to nie udziela go w wybranym przez pare terminie.
            Dla mnie to jest chore i nie nastawia mnie pozytywnie do ksiezy
            • syswia Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 02.01.04, 04:24
              "Za kazdym razem musi sie za wystawienie dokumentu placic"
              "Nie zaplacisz za slub, to nie udziela go w wybranym przez pare terminie."

Co za herezje pleciesz... Ciekawe skad to wytrzasnelas????
              Cos mi sie wydaje, ze dorabiasz teorie do praktyki, bo masz takie a nie inne
              zdanie na temat "ksiezy". Mnie tez nie wszystko w administaracji koscielnej (a
              do niej zaliczam ksiezy) sie podoba, ale to co wypisujesz to kompletne bzdury.
              Napisz moze, ze czesto sie to zdarza. Mnie nigdy sie nie zdarzylo zaplacic za
              ZADNE dokumenty potrzebne do slubu, a bylo ich duzo, bo wychodzilam za maz w
              innym kraju, a moj maz jest innego wyznania.
              Mimo, ze jestem cieta na zawracanie d... koniecznoscia "zalatwiania" roznych
              papierow w roznych urzedach, akurat przedstawienie odpisu aktu chrztu nie
              starszego niz 3 miesiace uwazam za jak najbardziej logiczny. Nie chodzi o to, ze
              chrzest sie moze przedawnic. Chodzi o to, ze proboszcz parafii, w ktorej osoba
              sie urodzila ma obowiazek wpisac do metryki wszystkie informacje nadeslane do
              niego z innych parafii nt sakramentow udzielonych tej osobie. W ten sposob
              ksiadz, ktory udziela slubu ma pewnosc, ze osoba stojaca przed nim i ubiegajaca
              sie o slub nie jest bigamista albo zbieglym zakonnikiem albo oszustem ksiedzem.
              Mysle wiec, ze to calkiem sensowny wymog.
              • syswia ps 02.01.04, 04:30
                PS. Dodam, ze ksiadz, ktory udzielal mi slubu wzbranial sie tak bardzo przed
                wzieciem jakichkolwiek pieniedzy za slub, ze bylo mi az nieswojo, bo wiem, ze
                duzo pracuje z mlodzieza i ma duzo wydatkow. Juz po moim wylocie z Polski moi
                rodzice zawiezli mu skrzynke coca-coli, po tym jak sie dowiedzieli, ze namietnie
                ja pija.

Tacy ksieza tez sie zdarzaja i mimo, ze rzadko, niesprawiedliwoscia byloby
                twierdzic, ze caly kler jest skorumpowany i nastawiony wylacznie na trzepanie kasy.
            • Gość: xyz Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 09:41
              U mnie nie ma problemu z pieniędzmi-jak przyjdziesz i powiesz ze nie masz to i tak ci udziele slubu-za darmo
    • praktycznyprzewodnik Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 29.11.03, 16:47
      Doslubu kościelnego nie jest potrzebny akt urodzenia z USC tylko odpis z ksiegi
      chrztów. Akt z USC może być potrzebny jesli dane z chrztu będa jakieś pomylone
      (np. dziecko ochrzczono innym imieniem niż w dowodzie osobistym napisano,
      dziecko ma na metryce chrztu inne - panienskiematki - nazwisko niż obecnie
      nosi itp. ). Do slubu potrzebne będżie też zaswiadczenie z USC albo aktu
      zawarcia związku małżeńskiego z USC.
      Księdza obowiazująprzepisy, szczególnie teraz, gdy konkordatowych udziela.
      • pluszowy_mis Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 30.11.03, 10:20
        Moim zdaniem - księza w kościele Św. Krzyża w Warszawie. Ewentualnie poszukaj
        na Ursynowie -słyszałam że tam są głownie młodzi księża podchodzący do
        ślubów ...normalnie.
        Pozdrawiamsmile
        Miś
        • bumtarara Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 25.12.03, 13:17
          Parafia na ul.Czarnieckiego 15 na Zoliborzu. Naprawdę jest tam tak jak powinno
          być w kościele, ksiądz jest dla ciebie a nie ty dla niego.
          • andzia353 Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża 29.12.03, 12:55
            dziękuje za wszystkie odpowiedzi i wskazane kościoły smile

pozdrawiam
    • Gość: L Re: KOŚCIÓŁ i Normalni Księża IP: *.icpnet.pl 16.05.04, 20:58
      Zastanawiam się skąd Wy bierzecie te informację o wyciąganiu kasy przez
      księży...
      Czy tylko my mamy takie szczęście?
      Załatwialiśmy już mnóstwo papierków do ślubu bo trzeba było ściągać je z kilku
      parafii (w księdze chrztu nie było wszystkich potrzebnych informacji) i
      dosłownie nigdzie nie chciano od nas grosza... Zdarzyło mi się nawet wmuszać
      księdzu pieniądze za wystawienie papierka...
      Szczerze mówiąc estem w nieustannym szoku bo tyle się nasłuchałam o tej
      korupcji a jakoś nie mogę na nią trafić smile
      Aha! W mojej parafii za sam ślub płaci się 100 zł albo mniej - tyle na ile
      człowieka stać... Darmowe śluby też nie sa rzadkością...
      Pozdrawiam wszystkich i życzę szczęścia smilesmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka