Dodaj do ulubionych

Wiarygodność usługodawców

23.02.09, 12:05
Coraz więcej pojawia się ogłoszeń/stron internetowych, których poziom
wiarygodności jest żenująco nijaki. Adres mailowy, komórka i to właściwie
wszystko. Często nie ma nawet podanego nazwiska osoby, która oferuje np.
fotografię ślubną. Proszę zwracajcie na to uwagę.
Wiarygodna i rzetelna firma powinna w swojej ofercie posiadać informacje:

- imię i nazwisko osoby, która oferuje usługę
- jeśli nazwa firmy, to z fizycznym adresem
- NIP, REGON

Jeśli tego wszystkiego nie ma na stronie internetowej, to znaczy, że
ogłaszający się ma coś do ukrycia. Może nei tylko przed urzędem skarbowym, ale
też przed wami. Czasy teraz takie, że popyt na usługi okołoslubne jest
ogromny. Korzystaja na tym róznej masci naciągacze, oszusci i wydrwigrosze.
Naprawde czasami lepiej jest zapłacic wiecej, ale miec porządnie wykonaną
usługę przez osoby wiarygodne i sprawdzone niż potem zostac bez pieniędzy, bez
zdjęć czy filmu - i szukaj wiatru w polu, bo na stronie był tylko adres
mailowy i komorka, ktora juz nie dziala.
Obserwuj wątek
    • beretto1 Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 13:59
      Ha, ha, ha, ale się ubawiłem. Może jeszcze numer buta podać. Te dane mają być na umowie, a na stronie internetowej każdy umieszcza co chce. Czyżby brak zleceń zmusił do pisania tak desperackich postów
      • aorzylowski Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 14:02
        // beretto1

sorry - napisaliśmy posta o umowach jednocześnie smile
      • foto_slubik Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 14:15
        Beretto cieszę się bardzo, że cię rozbawiłem, ale to nie jest przyczynek do
        merytorycznej rozmowy. Zleceń od dawna nie szuka, jestem na emeryturze, ale
        pilnie śledzę rynek w branży, której spędziłem sporo lat. Ciebie nie drażni
        zalew szarej strefy? Mnie tak, i nie dbam tu o moje interesy, która są od dawna
        zabezpieczone.
      • miska_malcova Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 14:43
        beretto1 napisał:

> Ha, ha, ha, ale się ubawiłem. Może jeszcze numer buta podać. Te dane mają być n
        > a umowie, a na stronie internetowej każdy umieszcza co chce. Czyżby brak zleceń
        > zmusił do pisania tak desperackich postów

a czy Ty skorzystasz z usług firmy, która na swojej stronie ma tylko tel.? Ja
        nie i wiele osób również, bo mam wrażenie, że ktoś coś chce przede mna ukryć.
        Jak prowadziłam działalność gospodarczą było imię i nazwisko właściciela, adres,
        tel., e-mail, NIP, REGON i... regulamin. Wiesz, to standard, nie wymysł.
        • beretto1 Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 14:51
          Jeden skorzysta drugi nie skorzysta mamy wolny rynek i "demokrację". Co ma
          wspólnego podawanie tych danych z wiarygodnością. Jeden ma adres firmy drugi nie
          bo prowadzi działalność w prywatnym domu i nie chce publicznie podawać adresu do
          wiadomości. Co powiesz na ostatnie afery sklepów internetowych które podawały
          wszystkie te dane miały swoje siedziby w wynajętych lokalach, a po miesiącu ślad
          o nich zaginął i pieniążki też. Tak jak pisałem strona internetowa jest tylko
          jakąś formą reklamy, a dane osobowe, nipy i pesele powinny znajdować się w umowie.
          • foto_slubik Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 14:57
            Nikt cie nie zmusza, twoj wybor. Pamietaj tylko, ze prowadzac dz.gosp. nie
            podlegasz ustawie o ochronie danych osobowych, twoje dane sa jawne, nawet jesli
            masz dz.gosp. zarejestrowana w mieszkaniu. Doskonale zdaje sobie sprawe, ze
            oszust chocby wydawal sie najbardziej wiarygodny to i tak pozostanie oszustem.
            Ale warto ryzyko minimalizowac.
            • beretto1 Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 15:04
              Co do ochrony danych osobowych firm to się grubo mylisz
              • foto_slubik Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 15:05
                Udowodnij.
          • miska_malcova Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 19:35
            uważam, że to psi obowiązek podawać klientom, również tym potencjalnym adres,
            nip, regon i tel. Jak ktoś prowadzi działalność w domu, to właśnie jest siedziba
            firmy i powinien właśnie ten adres podać. Ja takich, którzy ukrywają dane o
            firmie omijam szerokim łukiem. Jak Cię ktoś taki okradnie, to nawet nie wiesz
            jak się firma nazywała smile)

> Co powiesz na ostatnie afery sklepów internetowych które podawały
            > wszystkie te dane miały swoje siedziby w wynajętych lokalach, a po > miesiącu
            ślad o nich zaginął i pieniążki też.

doskonale wiesz, że była to działalność zaplanowana na skrojenie klientów, a
            tacy są zawsze

> strona internetowa jest tylko jakąś formą reklamy, a dane osobowe, > nipy i
            pesele powinny znajdować się w umowie.
            sprzedając coś przez internet nie podpisujesz umowy z klientem...
            • aorzylowski Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 22:40
              "sprzedając coś przez internet nie podpisujesz umowy z klientem..."

...ale wystawiasz fakturę VAT, na której jest NIP i zwykle REGON wink

Dodatkowo warto rozgraniczyć strony w internecie za pomocą których
              prowadzi się sprzedaż towarów/usług, gdzie zaimplementowany jest
              moduł sklepu internetowego - od zwykłych stron "statycznych", które
              w większości przypadków (jak ktoś zauważył) stanowią "wizytówkę" lub
              reklamówkę smile

pozdrawiam
              Andrzej

• miska_malcova Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 23:12
                zdania nie zmieniam. Firma wyglada wiarygodnie, jeśli podaje pelne dane
    • aorzylowski Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 14:01
      Bardzo cenna rada foto_ślubika.
      Ja bym dodał jeszcze słowo o umowach, które podpisuje się z firmą na
      wykonanie usługi. Ma być czytelna i jasna. Było już coś o tym
      napisane wcześniej:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=619&w=87470301&a=87474358
      Umowa to dokument, który zobowiązuje obie strony.
      Pod umową znajdują się podpisy stron a w przypadku firmy jest
      pieczęć firmowa, na której jest NIP i REGON oraz pieczęć imienna
      osoby reprezentującej firmę.
      Umowa jest najlepszym dokumentem we wszelkich roszczeniach i sporach
      sądowych.

Pozdrawiam
      Andrzej
    • sanvitalia Re: Wiarygodność usługodawców 23.02.09, 16:44
      foto_slubik, widzę, że prowadzisz walkę z bylejakością i chałturą w dziedzinie
      fotografii ślubnej. popieram! niestety jednak dla wielu, czasem pewnie dla
      większości liczy się przede wszystkim CENA, nie jakość. I tu nie wygrasz
      argumentami o super sprzędzie, oprogramowaniu, godzinach spędzonych nad
      zdjęciami itp, bo po prostu im mniej zapłacą tym lepiej.
      Mówię to z perspektywy branży florystycznej, bo tu też trzeba często tłumaczyć,
      że dobre jakościowo za półdarmo nigdy nie będzie i że dlaczego bukiet na
      imieniny za 100pln jest taaaki duży, a bukiet ślubny za 100 i więcej taaaki maływink
      pozdrawiam
      • agusia3107 Re: Wiarygodność usługodawców 24.02.09, 00:01
        moze o innej branzy, bo mowa tu bedzie o orkiestrze. Sama osobiscie szukałam na
        internecie kapeli na nasze wesele. Gdy juz znalazłam ta, postanowiłam zadzwonic.
        Na stronie internetowej byly wszystkie dane, imiona i nazwiska ludzi z kapeli, a
        takze ich zdjecia. Moja uwage przyciagneła wokalistka zespołu, ktora w branzy
        muzycznej byla juz dosc znana. Postanowilam zadzwonic, na stronie były podane
        dwa nr tel. dzwonie pod nr 1, ale nikt nie odbiera, wiec dzwonie pod nr 2, ale
        takze cisza. Po kilku minutach oddzwania nr 1, w słuchawce telefonu słysze Pana,
        ktorego pytam o wolny termin. Oczyiscie stwierdza krótko, ze nie ma kalendarza i
        zebym oddzwoniła za 2-3godz. W miedzy czasie odzywa sie telefon nr 2. Tu
        rozmawiam juz z Kobieta. Oczywiscie pytanie moje do tej Kobiety zabrzmialo
        całkiem jak dla mnie oczywiscie "kolega juz Pani przekazał, ze dzwoniłam i Pani
        w tej sprawie oddzwania?" na to kobieta zdziwiona, ze ona o niczym nie wie. Wiec
        ja po krótce mowie jej o co chodzi, a ona informuje mnie, ze ten zespół juz nie
        jest o tym samym składzie, a napewno Ona juz w nim nie jest z 2 innymi osobami,
        a ten Pan nadal korzysta z ich wizerunkow dla przyciągniecia klijentow. Jak dla
        mnie szok, bo gdybym oddzwonila do tego Pana i jednak postanowiła podpisac z nim
        umowe, to niestety zostałabym oszukana, kapela moze i by zagrala ale nie w tym
        składzie, ktorym reklamoje sie kierownik zespołu. Dlatego pozniej podpisujac
        umowe juz z inna kapela, postanowilismy z moim N wyszczegolnic w umowie osoby z
        zespołu imionami i nazwiaskami, a takze na czym kto gra. Nr dowodu, adresy, a
        przedewszystkim 1 najwazniejszy punkt- gdyby zespoł nie wywiazał sie z umowy
        (nieprzyjechał itp.) to odaje nam kaucje, a takze płaci umowna kare. Ostroznosc
        przede wszystkim.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka