Dodaj do ulubionych

zapowiedzi

28.06.09, 22:54
Usiłuję sporządzić wstępny plan budżetu wesela opierając się na tejTekst linka liście. Znalazłam tam pozycję zapowiedzi i się zatrzymałam zastanawiając się czy to konieczne. Możecie mi wyjaśnić o co w tym chodzi?Wiem, ze cos takiego funkconuje ale bez żadnych szczegółów.
Obserwuj wątek
    • zia86 Re: zapowiedzi 28.06.09, 23:03
      Poprawcie mnie jeśli się mylę, bo nie jestem pewna. tongue_out Ale zapowiedzi
      to takie coś co ksiądz umieszcza w parafii panny młodej, pana młodego i
      ewentualnie w parafii gdzie odbędzie się ślub po to, żeby jeśli ktoś ma
      jakieś powody dla których uznaję, że ten ślub nie powinien się odbyć
      mógł się zgłosić. Wydaję mi się, że zapowiedzi są obowiązkowe. To nie
      jest duży wydatek 50-100 zł i robi się je na 3 miesiące przed ślubem
      chyba. smile
      • foczkaka Re: zapowiedzi 28.06.09, 23:23
        dokładnie tak jak napisala zia. No i sa obowiązkowe oczywiście.
        WAŻNE: potem jak już te zapowiedzi sobie powiszą w kościele, trzeba wyciągnąć od
        proboszcza zaświadzczenie ze zapowiedzi zostały wygłoszone. My o tym nie
        wiedzielismy no i ksiądz ścigal nas dzień przed slubem uncertain
        Samo "dawanie na zapowiedzi" u mnie ani u męża nie kosztowało nic, ale wiem że
        to różnie bywa w róznych parafiach.
        • marina111 Re: zapowiedzi 29.06.09, 11:53
          Wszystko się zgadza z tym ze zapowiedzi nie musza byc na 3miesiace przed. Maja
          być odczytane w trzy niedziele w obu parafiach.
          Ksiadz nam opowiadał o historiach kiedy po zapowiedziach się rozne rzeczy
          okazywały np. ze pan młody ma dziecko o którym panna nic nie wie i jest to przed
          nia ukrywane przez niego i cała jego rodzine. (chore ale prawdziwe). Tak ze jest
          to wazne.
          • tabakierka2 Re: zapowiedzi 29.06.09, 11:58
            Tak jak napisały dziewczyny wcześniej - my za zapowiedzi nie
            płaciliśmy.
            • lapwing123 Re: zapowiedzi 29.06.09, 23:02
              ;/ ja zaczęłam uważać, ze księża to taka mała mafia ściągająca kasę;/ u nas,
              zapowiedzi u młodego "z serca" nie mniej niż 50 zł, u młodej 100 zł. koncesja na
              ślub 300 zł. każdy świstek od chrztu, bierzmowania 50 zł. ślub co najmniej 800
              zł. organista. kościelny. i kurna nie wiem jeszcze komu mam tam zapłacić.
              • tabakierka2 Re: zapowiedzi 30.06.09, 07:22
                lapwing123 napisała:

> ;/ ja zaczęłam uważać, ze księża to taka mała mafia ściągająca
                kasę;/ u nas,
                > zapowiedzi u młodego "z serca" nie mniej niż 50 zł, u młodej 100
                zł. koncesja n
                > a
                > ślub 300 zł. każdy świstek od chrztu, bierzmowania 50 zł. ślub co
                najmniej 800
                > zł. organista. kościelny. i kurna nie wiem jeszcze komu mam tam
                zapłacić.

my daliśmy z własnej nieprzymuszonej woli 400zł księdzu (opłaty za
                prąd i inne tego typu + dla księdza za 'fatygę'big_grin), 100zl siostrze
                zakonnej za przybranie kościoła (ślicznie jej to wyszło) - kwiaty
                kupiliśmy sami na giełdzie i 200zł organistce, która 'odstawiła'
                mikro koncert. Początkowo mieliśmy jej zapłacić 100zł, ale bardzo
                nam się podobało i daliśmy więcej. To wszytko było 'co łaska'.
                Wiele pewnie od parafii zalezy, a szkoda, że nie ma algorytmu
                (wszędzie tyle samo).
              • foczkaka Re: zapowiedzi 30.06.09, 12:29
                kurcze, też sie niedawno nasłuchałam od znajomych, że na te wszystkie "kościelne
                wydatki" dali ponad tysiaka. A od nas naprawde nikt nic nie chciał.
                Nauki przedmałżenskie - nic, poradnia rodzinna - nic, akty chrztu - nic,
                zapowiedzi - nic, organista - nic. Na samym końcu (już w dniu ślubu) chcielismy
                zostawić w zakrystii ofiare na kościół po prostu, ale ksiądz który udzielał nam
                ślubu powiedział, że on tu zwykle nie udziela i nie zna zwyczajów, wiec zebysmy
                mu pieniedzy nie dawali tongue_out
                W końcu daliśmy kościelnemu, żeby przekazał proboszczowi big_grin
                Żadnych przymusowych opłat, żadnych cenników.
                Co więcej rok wcześniej mój brat się żenił, w innej parafii, ale w naszej
                okolicy, i też nikt nic od niego nie chciał. Na końcu dali ofiare - tyle ile
                naprawde chcieli.

Wiem, że zdarzają się przegięcia, cenniki i inne tego typu żenujące rzeczy. Ale
                szczerze muszę powiedzieć że w swoim otoczeniu się z tym nie spotkałam.
                • lapwing123 Re: zapowiedzi 30.06.09, 14:02
                  foczkaka no to patrz ile zaoszczędziłaś.wink ja uważam,że powinno być tak jak u
                  Ciebie- jeśli ktoś chce to daje, a nie: "co łaska, ale nie mniej niż...".eh.
                • marina111 Re: zapowiedzi 30.06.09, 15:54
                  A ja mysle ze ludzie dla zasady narzekaja. U mnie w kosciele tez nie ma zadnych
                  opłat. Kazdy daje ile uwaza. Tylko organiscie daje się konkrete pieniadze ale
                  ksiadz to jasno powiedział ze on z tego żyje. NIe jest to jednak wygórowana
                  kwota bo 150zł. Przyberac koscioła nie musimy, a jesli robimy cos podnad to
                  wtedy sami za to płacimy. Za nauki tez nic nie wzieli choc na kazdych czestowali
                  kawą i herbata wiec cos tam ich to kosztowało. Tylko poradnia która była w
                  ramach kursu kosztowała 50zł za parę (przyjezdzał specjalnie jakis lekarz
                  ginekolog i dla niego byly te pieniadze).
                  • lapwing123 Re: zapowiedzi 30.06.09, 16:02
                    marina111 napisała:

> A ja mysle ze ludzie dla zasady narzekaja.

no ja dla zasady nie narzekam. mam podstawy, bo u nas jest cennik. i cały
                    kościół wyniesie nas około 2000 zl. (ślub 800, koncesja 300, zapowiedzi 150, akt
                    bierzmowania+ chrztu 100 zł, organista jeszcze nie wiem- około 100-200,
                    dodatkowa ofiara dla księdza- 100 zl, nauki z poradnią 100 zł. to jest bez
                    żadnych dekoracji.
    • small_cloud Re: zapowiedzi 29.06.09, 11:59
      Dzieki za przypomnienie - wiedziałam ze cos mi umkneło smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka