moni.j188 05.08.09, 12:55 wstępnie planujemy ślub w następnym roku w wakacje (lipiec,sierpień) no i nie bardzo wiemy od czego zacząć przygotowania, czy najpierw się zamawia mszę w kosciele czy salę? itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stworzenje Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 12:56 chyba salę najpierw. Zależy jak chodliwe są sale u Was. My najpierw poszliśmy zamówić restaurację,a potem na drugi dzień od razu do kościoła zamówić mszę. Dokładnie na rok przed. Odpowiedz Link Zgłoś
small_cloud Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 12:58 Hej Od siebie zaproponuje ponizsze: 1) jeslikosciol na slub wybraliscie oblegany, to proponuje przejsc sie do kancelarii i zobaczyc dotepne terminy i godziny 2) sale na duze wesela trzeba niestety wybierac z duzym wyprzedzeniem, tu tez liczy sie to co w pkt 1 - jesli to jakis oblegany palacyk, dworek to moze okazac sie ze terminy juz zabookowane. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi83 Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 13:02 lipiec - sierpień zawsze są oblegane bez względu na popularność sali jestem przekonana, że teraz będzie wam ciężko zamówić wesele w tym terminie, zróbcie to jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
monikapers Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 13:27 najpierw sala, a to sporo zachodu, potem muzyka, druga b. wazna sprawa, potem dopiero cala reszta kolejnosc dyktuja rezerwacje podpisywane na 2 lata do przodu, ale wszystko zalezy skad jestes Odpowiedz Link Zgłoś
jowita.h Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 13:31 My zorientowaliśmy się w terminach u orkiestry na początek, by mieć tą którą chcemy a nie tą która została wolna na nasz termin Z salą wiemy że nie będzie problemu, podobnie z mszą w kościele, orkiestra podała 4 wolne terminy jakie mieli między majem a październikiem z wyłączeniem lipca i sierpnia, a my potem się zastanawialiśmy i wybraliśmy wolny wrześniowy termin, a teraz będziemy załatwiać resztę Odpowiedz Link Zgłoś
izolda-28 Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 13:41 Bazując na swoim doświadczeniu (czyli zrobiłam nie tak jak trzeba i miałam problemy logistyczne aby wszystko zebrać pod jeden termin sugeruję: - orkiestra (sprawdzić jakie terminy mają wolne) - niektóre zespoły już na 2 lata do przodu mają rezerwacje.. - sala - kościół - i dalej na spokojnie wszystko inne Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 14:52 Ja zamawiałam pierwszą salę. Akurat u mnie w mieście z salą jest najgorzej, a ja chciałam tylko tę jedną. Pierwsza rezerwacja jest darmowa. Pani tylko zapisała moje dane. Aby przypieczętować rezerwację ostatecznie, w ciągu 2 tygodni należało wpłacić zaliczkę. Jeśli się tego nie zrobi, rezerwacja przepada. Także miałam 2 tygodnie na dogranie kościoła i zespołu. Gdyby się nie udało, mogłam zrezygnować z sali za friko Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 16:22 Jej to strasznie mało czasu. Lipiec sierpień najbardziej oblegane. Więc teraz szukajcie szybciutko sali, orkiestry, foto i kamery. Jak to znajdziecie to potem macie troche czasu. Na jakieś pół roku przed trzeba zamówić auto, a ty musisz zacząć rozglądać się za suknią(5 miesięcy to minimum z jakim salony zamawiają suknie), na 5 miesięcy zaproszenia(dajmy na to, że ze dwa tygodnie będziecie je wybierać, kolejne dwa tygodnie będą się robiły i szła przesyłka), więc na 4 miesiące przed zainteresujcie się dekoracją(umowę na ten termin radzę podpisać wcześniej) oraz zacznijcie roznosić zaproszenia, to trwa długo. Np. Marina już 6 tydzień je rozwozi a dobrze by było jak na 3 miesiące przed byliby wszyscy zaproszeni. Potem możecie zajmować się duperelkami i dograniem wszystkiego. Elementy drukowane(jak winietki, menu, plan stołów itd.) radzę zamówić jakieś 3 tygodnie przed ślubem a nie na ostatnią chwilę. Trochę chaotycznie ale mam nadzieję, że dacie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
najta Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 17:17 moni, a z jakiego jesteś miasta? Wiadomo, że od lokalizacji zależy dostępność sali w tak obleganym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
moni.j188 Re: Od czego zacząć? 13.08.09, 13:41 jesteśmy z krasnegostawu- małe miasto w lubelskim. mamy tam kilka sal weselnych, tą co nam się podoba trzeba zamawiać rok wcześniej (jeżeli się nie uda, to przesuniemy ślub na wrzesień), msza w kościele to nie problem bo znajomy ksiądz już wie,że ma nam udzielić ślubu Odpowiedz Link Zgłoś
khumbamelala Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 21:25 Ja zaczęłam od sali, naczytałam się na forum jak wszystko jest oblegane, i z niefajną miną ruszyłam na oglądanie i orientowanie się + dogadywanie terminów. Okazało się, że w Warszawie całe mnóstwo sal ma wolne wszytskie weekendy w lipcu, kilka w sierpniu i wrześniu. W czerwcu w większości pozajmowane, ale wolne się znajdą. Kwestia jedynie tego, że w Warszawie jest dość duża konkurencja no i miejsc na organizację wesela prezentujących dobry standard też multum. Moim następnym etapem będzie kościół, potem w miarę równocześni fotograf i orkiestra. Zaproszenia robimy sami, więc pójdzie nam szybko. W przeciwieństwie do tego co napisała Zia, uważam że rok to dokładnie tyle czasu ile potrzeba, żeby ze wszytskim się zorganizować Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 21:58 kosciol i sale mozna zaczac obskakiwac w tym samym czasie. do kancelarii parafialnej mozna sie wybrac choc nie jest pewne czy juz ksiadz "robi zapisy" na przyszly rok. sala rok przed- to chyba optymalny czas kolejna sprawa to zespol, moooooze fotograf i video i mozna odpoczac na dlugo z przygotowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
a_nick.pl Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 23:18 To zależy... My zaczęliśmy w Boże Narodzenie, a ślub w najbliższą sobotę mamy. Spokojnie ze wszystkim zdążyliśmy, ale podchodzimy na luzie do wielu spraw. Najważniejsza jest restauracja, kościół o ile jest oblegany i oprawa muzyczna. Sukienkę zamówiłam pod koniec stycznia, a odebrałam w maju. Takie drobiazgi jak smak tortu i samochód ustaliliśmy w tym tygodniu. Naprawdę da się i w ten sposób Odpowiedz Link Zgłoś
miracle_eve Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 23:23 Hejka. Ja mam w maju 2010 Też miałam mętlik, korzystam z poradnika www.tinyurl.pl?YBAN0B8Y - to mi sie podoba, bo jest po kolei. Ew. skorzytaj z wedding plannera - np. perfect moments (tylko to drogie) - ok. 22.000 zł Odpowiedz Link Zgłoś
nerri Re: Od czego zacząć? 05.08.09, 23:31 Nie daj się zwariować,że rok to taaaaaaaaak mało czasu jest Rok to masa czasu Mi wystarczyło 5 miesięcy - mnóstwo sal miało jeszcze terminy(dzwoniłam w parę ciekawych miejsc) w tym moja wymarzona Datę mieliśmy konkretną bo ślub miał byc w moje urodziny I był Ja proponuje najpierw salę,potem kościół a potem cała reszta Kieckę jak trzeba da się załatwić i przed samym ślubem My z kościołem mieliśmy pewność bo ksiądz znajomy i stwierdził,żebyśmy mu po prostu dali znać kiedy chcemy Odpowiedz Link Zgłoś
annataylor Re: Od czego zacząć? 11.08.09, 14:53 przeraża mnie szukanie sali rok wczesniej. obecnie mieszkam w Poznaniu i podobno 2 lata wczesniej to minimum masakra... koleżanka z poludniowej Wielkopolski (male miasto) mowi, ze pierwszy wolny termin w tych rejonach to pażdziernik 2010. cos sie porobiło? zawsze tak było? wszyscy teraz biorą sluby, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
zia86 Re: Od czego zacząć? 13.08.09, 13:52 Wyż demograficzny się żeni, a poza tym ludziom się wyrobił troche gust a fajnych sali jak na lekarstwo. Oprócz tego, wcześniejsze podpisanie umowy gwarantuje czasem ceny z roku podpisania umowy. Dużo jest powodów. Ostatnio też czytałam, że jest powrót ślubów w młodym wieku więc nastąpiła kumulacja, biorą ślub ludzie w okolicach 30 którzy czekali ze ślubem i ci w okolicach 20. Odpowiedz Link Zgłoś
moni.j188 Re: Od czego zacząć? 13.08.09, 13:50 A i jeszcze jedno, z suknią nie mam problemu bo mama mi uszyje, już wstępnie wybrałam model www.asperabridal.com/ -kolekcja goldline, model 4337 Odpowiedz Link Zgłoś