Dodaj do ulubionych

Brawo Lublin!

05.02.10, 14:28
Właśnie się dowiedziałem, że pierwszy w PRL-u antykomuszy strajk młodzieży gimnazjalnej i studentów odbył się w Lublinie. Miało to miejsce w styczniu 1947 r. Zamiast na lekcje i zajęcia młodzi lublinianie zaczęli chodzić na msze, a potem gromadzili się na mieście, gdzie byli rozganiani pałkami przez UB i ORMO. Części strajkujących milicja zatrzymywała legitymacje, miały też miejsce aresztowania. Łamistrajków, szczególnie wśród studentów, było niewielu. Oznacza to, że proces zmywania hańby, jaką dla Lublina było utworzenie komuszego rządu w 1944 r., rozpoczął się bardzo wcześnie, a ponieważ były to jedyne protesty młodzieży w ówczesnej Polsce (nie licząc strajków robotników, które prawie zawsze były spowodowane złymi warunkami pracy), to możemy być dumni z najnowszej historii naszego miasta!
Obserwuj wątek
    • janostrzyca Wagarowicze kombatantami! Dać im medale! 05.02.10, 14:35
      To mi wygląda na zwykłe wagary a nie na protest polityczny.
      • dydelfik Re: Wagarowicze kombatantami! Dać im medale! 05.02.10, 14:41
        To był strajk i był traktowany jako strajk zarówno przez młodzież, jak i przez ówczesne służby. Np. mimo wezwań ze strony władz szkół i uczelni do podjęcia nauki UB przechwytywało ulotki i ogłoszenia o treści "strajk trwa" itp.
        • zubelz Re: Wagarowicze kombatantami! Dać im medale! 05.02.10, 16:00
          No tak. Braki w szeregach kombatantów trzeba uzupełnić nowymi "kombatantami" bo
          przepadną stołki.
          • wampir-wampir Re: Wagarowicze kombatantami! Dać im medale! 05.02.10, 16:09
            Ja też chcę, ja też chcę. Ja mam nawet świadectwo moralności z IPN-u
            (wisi sobie w sraczu oprawne w antyramkę). I też byłem szczeniakiem
            w okresie, którego dotyczy. Dajcie mi medal albo choć medalik.
            Bardzo proszę ;-)))
            • dydelfik Re: Wagarowicze kombatantami! Dać im medale! 05.02.10, 16:18
              Fragment raportu sporządzonego przez oficera Ludowego Wojska Polskiego (które skierowano do szpiegowania nastolatków...):
              "Godzina 10. W Katedrze zebrała się masa studentów i uczniów ze szkół średnich. (...) Zebrani śpiewali manifestacyjnie "Rotę", "nie będzie Sowiet pluł nam w twarz (...), niech się rozpadnie sowiecka zawierucha". (...) Godzina 12. Wszystkim demonstrującym odbiera się dokumenty. Wywozi się za miasto".

Cytuję za: J. Wtorkiewicz, "Wojsko Polskie w akcji propagandowej i wyborach do Sejmu Ustawodawczego w 1947 roku", Wydawnictwo Trio, Warszawa 2002, s. 141.
              • wampir-wampir Re: Wagarowicze kombatantami! Dać im medale! 05.02.10, 16:26
                Nie "niech się rozpadnie sowiecka zawierucha", bo to nie tytuł,
                tylko "Nigdy z królami nie będziem w aliansach", a tego "nie będzie
                sowiet pluł nam w twarz" nie kojarzę.
              • zubelz Re: Wagarowicze kombatantami! Dać im medale! 05.02.10, 16:38
                Za parę lat się dopisze " Gdzie część została w bestialski sposób zamordowana i
                pochowana w nieznanym miejscu. Reszta uczestników została skazana na długoletnie
                więzienie"
                • Gość: JB Cudowne chwile IP: *.lublin.mm.pl 05.02.10, 20:17
                  Lipiec 1944...wyzwolenie spod hitleryzmu...co za cudowne chwile!
                  • dydelfik Re: Cudowne chwile 05.02.10, 20:25
                    Czerwiec 1989...odzyskanie niepodległości...co za cudowne chwile!
                    • mikesz6 Re: Cudowne chwile 05.02.10, 20:35

Różne są źródła historycznej wiedzy na temat II wojny światowej. Są jeszcze
                      tacy, coraz mniej liczni, którzy pamiętają tamte czasy po prostu z autopsji.
                      Inni,młodsi nie maja takiego luksusu. po prostu muszą posiłkować się rożnego
                      rodzaju pomocami naukowymi,historycznymi opracowaniami, badaniami samych
                      historyków. Zarówno tych zawodowych,ale i historyków pasjonatów.Ma swoich
                      historyków IPN,Wprost(chociaz ci ostatni coraz bardziej walczą z kosztami
                      własnymi), Gazeta Polska, Radio Maryja, Rzeczpospolita. Oczywiście są tacy
                      którzy publikują w Polityce ,Wyborczej itd. Ostatnio czytam m.in"Kwartalnik
                      historyczny Karta".Naprawdę warto.Finansowany przez Min. Kult i Dziedz. Nar,czyl
                      raczej wiarygodny. Znakomite pochodzenie (jeszcze opozycyjne), myślę, ze nieźli
                      historycy(przede wszystkim naprawdę niezależni), ciekawy dobór tematów.Ostatnio
                      Karta zadała sobie trud związany z ustaleniem liczby ofiar,oraz ustaleniem
                      IMIENNEJ ich listy.W ostatnim numerze zamieszczony jest ciekawe
                      zestawienie.OFIARY OBU TOTALITARYZMÓW.Przy czy za ofiary uznano nie tylko osoby
                      zabite,ale również:jeńcow wojennych, wypędzonych i ofiary czystek
                      etnicznych,uwięzionych oraz osadzonych w obozach,robotników przymusowych,
                      przesiedlonych, deportowanych, internowanych. To nie wszystkie kategorie ,ale
                      mniej więcej ten sposib podliczania ofiar obowiązywał. Liczbę ofiar ustalono na
                      12 milionów.Przy czym liczba ofiar po stronie niemieckiej to …11 milionów. A po
                      stronie sowieckiej… 1 milion.Dla osób mających nawet w miarę rozsądne podejście
                      do tematu są to proporcje naprawdę zaskakujące ,żeby nie powiedzieć
                      szokujące.Cały cza byliśmy i jesteśmy epatowani różnymi zestawieniami
                      ,porównaniami w których większości proporcje były zupełnie inne,żeby nie
                      powiedzieć odwrotne ,a tutaj takie liczby. Szkoda ,ze Karta to jednak w gruncie
                      rzeczy niszowe czasopismo . I niestety w dalszym ciągu funkcjonować w
                      świadomości społecznej będą zupełnie nieprawdziwe informacje.Szkoda.A w i989
                      roku ...otrzymaliśmy bezpłatne karnety do wesołego miasteczka gdzie
                      kierownictwo się zmienia,ale zarząd wybierają sobie sami bawiący.Nic więcej.
                      • dydelfik Re: Cudowne chwile 05.02.10, 20:49
                        > Liczbę ofiar ustalono na
                        > 12 milionów.Przy czym liczba ofiar po stronie niemieckiej to …11 milionów. A po stronie sowieckiej… 1 milion.

To chyba jest jakieś bardzo nowatorskie zestwienie :)

pl.wikipedia.org/wiki/Komunizm
                        • wampir-wampir Re: Cudowne chwile 05.02.10, 20:53
                          Przeczytaj Ptaśku kiedy był ten głód na Ukrainie, potem jeszcze raz
                          to co napisał Mikesz, a potem wyślij kolejnego posta ;-)))
                      • empi Re: Cudowne chwile 05.02.10, 20:52
                        Powinieneś dodać, że mowa o ofiarach w okresie II wojny światowej.
                        Proporcje ilościowe ofiar tych totalitaryzmów są całkowicie inne.
                        Ofiar głodu na Ukrainie w latach 1932-33 b(celowo wywołanego) było 6-
                        7 mln. Wsamych gułagach Sołżynicyn doszedł do 60 mln. Historyk
                        Robert Conquest, który w książce Wielki Terror, podaje liczbę 42
                        milionów ludzi, którzy zginęli bezpośrednio w obozach (ich zgony
                        zostały oficjalnie „zaksięgowane” przez służby obozowe) oraz trudna
                        do oszacowania (od 10 do nawet 30 milionów) liczba ludzi, którzy nie
                        zmarli w samych obozach lecz w trakcie transportu, oraz na skutek
                        chorób i wycieńczenia już po wypuszczeniu z obozów.
                        pzdr.
                        • Gość: joannabarska Re: Cudowne chwile IP: *.lublin.mm.pl 05.02.10, 21:17
                          I zaraz ktos napisze, ze to wszystko jest sprawą Jaruzelskiego...A
                          co do lata 1944 r. - kto nie przezył (o roku ów!) tamtych czasów,
                          kto mogl juz nie uczeszczac na tajne komplety nauczania (pod groza
                          co najmniej zsyłki do obozu),ale spokojnie pójśc do polskiej szkoły,
                          niczego nie zrozumie. A jakis baran pisze mi tu z zachwytem o
                          szkolnym strajku w 1947 r. Ludzie!!!!!
                          • dydelfik Re: Cudowne chwile 05.02.10, 21:35
                            > kto nie przezył (o roku ów!)

Uważajcie, Barsko, bo wpadacie w egzaltację :)

Jeżeli chodzi o "wyzwolenie", to najśmieszniejsze jest to, że wyzwalali ci sami, którzy w 1939 r. napadali na Polskę razem z Hitlerem i którzy (już samodzielnie, bez Hitlera) dokonali zbrodni ludobójstwa na polskich oficerach. Jeszcze śmieszniejsze jest to, co ci "wyzwoliciele" zrobili, kiedy wreszcie mogli się dobrać do niemieckich kobiet. Taki śmieszny chichot historii...
                            • zubelz Re: Cudowne chwile 05.02.10, 21:40
                              Teraz jestem pewny że jesteś jednym z tych dzieci i to w dodatku niedorobionym
                              bo się ojcu śpieszyło do następnej.
                            • Gość: JB dydelfik... IP: *.lublin.mm.pl 05.02.10, 21:49
                              Do żłobka ,(jesli sie dostaniesz),na naukę!
                      • zubelz Re: Cudowne chwile 05.02.10, 20:56
                        I niech mi ktoś powie że to co napisałem poprzednio to tylko mój głupi żart.
                        • wampir-wampir Re: Cudowne chwile 05.02.10, 21:46
                          Spoko Zubelz. On jest niedorobiony. Szuka w necie własnej
                          tożsamości. Pewnie zaraz zaprezentuje nam kolejny nick. Już się nie
                          mogę doczekać ;-)))
                          • mikesz6 Re: Cudowne chwile 05.02.10, 21:54
                            Spoko,spoko!Ofiary obu totalitaryzmów dotyczą tylko Polaków i tylko okresu II
                            wojny światowej,a więc min. Gułag,Wielki Głód nie są ujmowane w tym zestawieniu.
                            • empi Re: Cudowne chwile 05.02.10, 22:02
                              Działania Karty podobają mi się. Podchodzą do wielu spraw w sposób
                              spokojny. Np. po co nam oszustwa w rodzaju liczby ofiar Auschwitz. W
                              szkole mówiono mi 5-6 mln. Oparło się na 1.2 mln. Takie fałsze służą
                              później jako podważanie samej zbrodni jako takiej.
                              pzdr.
                            • dydelfik Re: Cudowne chwile 05.02.10, 22:09
                              To trzeba było od razu jasno napisać, że chodzi o polskie ofiary II wojny :)
                              Nie wiem tylko, dlaczego te proporcje mają być "zaskakujące a nawet szokujące". Nigdy nie słyszałem, żeby Rosjanie wymordowali albo represjonowali więcej Polaków niż Niemcy. Możesz podać jakieś inne dane, w porównaniu z którymi te nowe proporcje są "szokujące"?

• dydelfik Element humorystyczny 05.02.10, 22:05
      Strach komuchów, że przegrają wybory w 1947 r. (które, jak wiadomo, i tak potem sfałszowali), byl tak wielki, że w pewnym momencie zaczęli aresztować samych siebie. Oto kolejny fragment raportu sporządzonego przez oficera LWP: "Godzina 18.10. Ruch na mieście ciągle podniecony. Młodzież w dalszym ciągu dalej spaceruje. Spotyka się często członków ORMO w stanie nietrzeźwym. Często zachodzą mylne nieporozumienia między ORMO i MO [nietrzeźwi ORMO-wcy zatrzymywani są przez MO i aresztowani]". He he :)
      • janostrzyca Plagiatujesz Lecha W.- ikonę Solidarności 05.02.10, 22:12
        "Mylny błąd", "mylne nieporozumienie", "pełny full serwis", "plusy
        ujemne", "centrum sedna" to powiedzonka z repertuaru Lecha Wałęsy.
        Watpię zeby starożytni komuniści byli tak płodni językowo jak nasz
        Lechu...
      • dydelfik Re: Element humorystyczny 05.02.10, 22:16
        Sprawdziłem jeszcze raz i wszystko się zgadza. Być może ten oficer też był "w stanie nietrzeźwym", w końcu już wtedy zaczynały obowiązywać radzieckie wzorce kulturowe :)
        • zubelz Re: Element humorystyczny 05.02.10, 22:20
          Znowu czytasz raporty dziadka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka