czarnaandzia 15.04.10, 17:25 za wątek "Tragedia narodowa" Czy naprawdę nie potraficie zamilknąć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Uczciwy polak Re: Jest mi wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.10, 17:28 Myślę dokładnie tak samo... Jest mi wstyd za Polaków,polityków,Lublinian... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Bez histerii! IP: *.lublin.mm.pl 15.04.10, 18:00 Bez histerii. Zobacz,co sie dzieje poza naszym forum! Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Bez histerii! 15.04.10, 18:13 zgadzam sie z toba Joanno! Mysle, ze jestesmy wyjatkowo powsiagliwi! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaandzia Re: Bez histerii! 15.04.10, 18:34 Tak,powściągliwi.Ciekawa jestem gdyby ktoś z was miał chować kogoś bardzo bliskiego i słyszał zamiast ciszy takie teksty jakie padaję w tamtym wątku.Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiejska baba jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zle.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.10, 18:47 co to znaczy? masz swiadectwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 14:49 Człowiek ze wsi jest pracowity,pobożny,tradycyjnie obchodzi święta,żałobę i rodzinne uroczystości.Nie potrzebuje do tego żadnych certyfikatów,ani dyplomów.Widocznie tobie wiejska babo jeszcze daleko do takiego poziomu skoro wymagasz świadectwa (moralności,obywatelstwa,dojrzałości,przynależności,chrztu,czy czego?). Jeżeli ważniejsze dla ciebie są stereotypy,że każda Polka to k***a,a facet to złodziej to naprawdę współczuję.Może pójdź pod słup oświetleniowy i spójrz na tą żarówkę,to może ciebie oświeci lub stań koło tego i czekaj na klienta zgodnie z twoja wiedzą i wyobrażeniem otaczających cie ludzi.Może ktoś przyjdzie chętny do...i potwierdzi twoje zdanie.Ewentualnie pies zamiast słupa oszczy tobie nogę udowadniając jak duże masz braki w właściwym postrzeganiu tego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman zapomniałeś dodać, że człowiek ze wsi.... IP: *.lublin.mm.pl 18.04.10, 21:35 to najczęściej zawzięty burak, widzący tylko czubek swojego nochala, samolub majacy w doopie interes społeczny jeśli nie będzie miał z tego wymiernego pożytku. No i cham - patrz aaaarronek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: zapomniałeś dodać, że człowiek ze wsi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:08 Nie przesadzaj bosmanie.W mieście,gminie,na wsi mamy "cały przekrój" społeczeństwa ludzkiego i zwierzęcego.Z Twojej wypowiedzi wynika,że Ty zaliczasz się chyba do tej drugiej.Lepszej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: zapomniałeś dodać, że człowiek ze wsi.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:11 aron to prosty i szczery chłop,co w sercu,to na języku.Po co ta obłuda bosmanie? Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zl 18.04.10, 22:49 pobożny czyli często złodziej, nakradnie a potem się spowiada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:14 "Przyganiał brudny kocioł okopconemu garnkowi"...Miałeś chyba na myśli siebie sothink? Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zl 19.04.10, 18:32 nie jestem katolem i nie spowiadam się jakiemuś księdzu. Typowa mentalność katolicka to nagrzeszyć, a potem na tace, spowiedź i grzechów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 13:09 Jest to Twoja indywidualna sprawa. Każdy ma jedno życie i(chyba)pełną świadomość jak przez nie brnąć? Mimo wszystko(mam nadzieję)jesteś jeszcze człowiekiem? Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zl 19.04.10, 07:42 Gość portalu: Uczciwy polak napisał(a): > Człowiek ze wsi jest pracowity,pobożny,tradycyjnie obchodzi święta,żałobę i > rodzinne uroczystości.Nie potrzebuje do tego żadnych certyfikatów,ani > dyplomów. Oj, dawno Ty uczciwy Polaku na wsi nie byłeś...:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: jak czytam : uczciwy polak to mi sie robi zl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:19 Jakie to ma znaczenie?Wszędzie są ludzie i ludziska oraz potwory. Odpowiedz Link Zgłoś
tajnos.agentos Re: Bez histerii! 19.04.10, 07:44 czarnaandzia napisała: > Ciekawa jestem gdyby ktoś z was miał chować kogoś > bardzo bliskiego i słyszał zamiast ciszy takie teksty jakie padaję w > tamtym wątku.Żenada. Pretensje kieruj do polityków i pismaków, którzy z tragedii zrobili szopkę i propagandową agitkę. Jak za dawnych "dobrych" czasów...:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j2 też mi wstyd IP: *.lublin.mm.pl 15.04.10, 22:29 za 20 lat dymania Polaków przez te same świnie co się korytem tylko wymieniają a dla jaj nazywają prawicą lub lewicą Na szczęście jest jeszcze sporo samolotów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: też mi wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 14:50 To wsiądź do jednego z nich i odleć na zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman ty zasysasz mózgotrzepa.... IP: *.lublin.mm.pl 18.04.10, 21:36 i też odlatujesz. I tak codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: ty zasysasz mózgotrzepa.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:33 A Ty odpływasz w pijacko-narkotycznym widzie chyba swoim kutrem,czy stateczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Jest mi wstyd 16.04.10, 14:58 czarnaandzia napisała: > za wątek "Tragedia narodowa" Czy naprawdę nie potraficie zamilknąć? Trzeba było te słowa powiedziećDziwiszowi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Jest mi wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 15:37 Czemu się Dziwisz?Też człowiek grzeszny mimo,że w sutannie.I też popełnia błędy jak każdy z nas. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Jest mi wstyd 16.04.10, 15:41 Gość portalu: Uczciwy polak napisał(a): > Czemu się Dziwisz?Też człowiek grzeszny mimo,że w sutannie.I też > popełnia błędy jak każdy z nas. Zapomniałem. Jemu wolno wszystko nawet to do czego nie ma najmniejszego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Jest mi wstyd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.10, 15:59 Przyjdzie czas rozliczenia i jego i nas wszystkich... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman ciebie już Bóg pokarał IP: *.lublin.mm.pl 18.04.10, 21:38 debilizmem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: ciebie już Bóg pokarał IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 16:50 Wydaje mi się,że Ciebie też i dodatkowo paranoją prześladowczą. P.S.Jak chcesz wiedzieć co miałem na myśli wyszukaj w słownika wyrazu: Karma. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: ciebie już Bóg pokarał 19.04.10, 16:52 Karme kupuje co tydzien w firmowym sklepie Royal Canine. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Bosmanku... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 16:53 ...A poza tym wszyscy w domu zdrowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Uczciwy polaku (przez małe "p") IP: *.lublin.mm.pl 19.04.10, 17:25 Lepiej byc nieuczciwą Polką niz - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Uczciwy polaku (przez małe "p") IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.10, 17:41 Ty nie stawaj,bo zwierciadło pęknie lub zawału dostaniesz. Dlaczego przez małe "p" ? Już Tobie pisałem Joanno-dla przekory,a nie ortografii. Zresztą nie lubię się wywyższać w przeciwieństwie do Ciebie czerwonoarmistko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Uczciwy polaku (przez małe "p") IP: *.opera-mini.net 19.04.10, 18:48 A Ty z jakich Polakow?bo sa PO-lacy,PISolacy,Polakomuchy,Zydopolacy,Polnaziole itp.itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczciwy polak Re: Uczciwy polaku (przez małe "p") IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 13:27 Zapomniałeś sławku dopisać:Amway,moherowe berety i inne... Brzydzę się tym wszystkim.Ja "jezdem sam dla się panek".Wiesz dlaczego?To wszystko jest piramidą. Ciemniaki pracują i opłacają lidera mając złudną nadzieję na karierę lub ciepły stołek.W polityce te malutkie istoty opłacają składki,zbierają podpisy np.pod listą kandydata,a później na niego głosują i jeszcze do tego innych namawiają.Ten osiągając cel np.parlament często ma gdzieś tych,dzięki którym tu trafił.Liczy się tylko kasa i partyjne interesy.Tak samo opłacają radio twie-rdzyka lub jego tv "rwam od wasz wszyszko". Tak działa Amway,grupy ubezpieczeniowe,firmy kosmetyczne.Jak ktoś jest na tyle głupi niech "ora nie dla sie" tylko dla nich.Próżniaków. P.S. Dla barskiej celowo oznaczyłem zamierzone błędy ortograficzne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman Uczciwy(?) polaku IP: 178.56.17.* 20.04.10, 12:21 nie nadymaj się tak strasznie z tym twoim hurapatriotyzmem bo i obertelek ci trzaśnie i w majtasy naharatasz :-). Idź do kościółka, wysupłaj ostatni grosz i daj na tacę to ci ulży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Uczciwy(?) polaku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 13:37 Zawsze sądziłem,że mamy podobne zdanie-patrz wyżej.Jednak ty musisz mieć ostatnie słowo robiąc błazna z siebie lub kogoś innego np.arona. Po co te fochy i bezpodstawna nienawiść?Może dopłyń na bezludną wyspę i bądź szczęśliwy?Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman nie chce mi się już z toba gadać n/t IP: *.centertel.pl 20.04.10, 14:02 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: nie chce mi się już z toba gadać n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 14:36 ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Uczciwy polaku (przez małe "p") IP: *.lublin.mm.pl 20.04.10, 15:56 "czerwonamarmistka"-hihi,gdyby mieli takie,jak ja "wojskowe",hitlerowcy by doszli do Wladywostoku, a Ciebie zapewne na swiecie by nie bylo, bo przodkowie spłonęliby w niemieckich krematoriach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pog Re: Uczciwy polaku (przez małe "p") IP: *.in-addr.btopenworld.com 20.04.10, 16:00 Bylby, z tym ze pisalby pod nickiem uczciwy niemiec :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Barska = Sowietyzm => Nazizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 16:25 Tak,tak czerwonoarmistko.Sowietyzm i komunizm.Nazizm i germanizacja.Rozbiory,wojny i okupacja to ten sam totalitaryzm. Niestety za mało w Polsce było takich Piłsudskich,którzy "zatrzymali czerwoną zarazę" już nad Wisłą,ratując jednocześnie Europę Zachodnią.Zabrakło czasu "na rozliczenie" wszystkich sprzedawczyków i zdrajców jak Ty.Moi przodkowie walczyli z zaborcami(również socjalistycznymi).A gdyby nie Adolfik-diabeł,który podpisał porozumienie z drugim Lucyferem jakim był Stalin to Twoja rodzina wycinałaby las na Syberii jako nie Polak i nie Ruski.Czyli taki nikt-wydziedziczony rozumu i państwowości.Gdyby tchórzliwa Francja zaatakowała Niemcy od zaplecza II Wojna Światowa trwałaby może tydzień.Niemcy "odsłonili swoje zaplecze" atakując Polskę.Krematoriów też nikt by nie wybudował.Przed takimi strtegami jak Ty uratowła by Polskę "chińska terakotowa armia",a nie armaty. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Barska = Sowietyzm => Nazizm 20.04.10, 16:36 Staram sie zawsze utrzymac jezyk na wodzy i nie ublizac innym w mysl zasady "traktuj innych tak, jak sam chcialbys byc traktowany". Inna zasada przyswieca mi stale "kto jest bez winy niechaj..." Prawdziwy Polaczku! Ty zawszona gnido, ostojo nepotyzmu i ciemnoty! Jak smiesz ublizac innym na forum kryjac sie za nickami! Troche szacunku dla ludzi, adwersarzy i wieku! Dzieki takiemu wlasnie stosunkowi, nastawieniu do bliznich jak twoje polska jest zasciankiem europy, traktowana przez kraje zywilizowane nie jako partner, ale jako ojczyzna glupoty, birbanctwa, ciemnogrodu i zacofania! Wstydz sie twojej glupoty, zacofania i braku kultury osobistej! Ale i ciesz sie, bo jak mowi pismo "blogoslawieni ubodzy duchem, albowiem ich bedzie krolestwo niebieskie" Nie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Barska = Sowietyzm => Nazizm 20.04.10, 16:41 To wszystko znalazłeś w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Barska = Sowietyzm => Nazizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 17:04 Z wielką pogardą stwierdzam,że chyba nie dosyć dokładnie przeczytałeś powyższe posty.Kto tu komu ubliża?Czy ja pisałem o komorach gazowych lub gnidach?Dotychczas ja trzymałem się za język,ale jak zawsze internautka JB prowadzi taki styl rozmowy,że niejednemu robi się przykro.Niektórzy może nawet mają wymioty.Poczytaj sobie z pogardą wszystkie archiwalne wypowiedzi powyższej osóbki,to będziesz wiedział wszystko.A póki,co to dopiero "pierwsze spięcie" moje i Barskiej.Gdyby moderatorzy zareagowali odpowiednio szybko na bluzgi Joanny nigdy by nie doszło do tak stanowczej wymiany zdań.Bądź obiektywny pogardo. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Barska = Sowietyzm => Nazizm 20.04.10, 17:16 Staram sie i zapewniam, ze z uwaga czytam twoje wypowiedzi, tak jak i innych forumowiczow. Mam jednoczesnie w zwyczaju bronic tych, ktorych darze szacunkiem za merytorycznosc, styl i klase wypowiedzi bez wzgledu na prezentowana opcje polityczna adwersarza. Nic mi jednoczesnie nie gotuje krwi w zylach z taka moca, jak personalne ataki na ludzi przy pomocy wyssanych z palca faktow, czy populistycznych haselek. Zapewniam, ze bacznie i obiektywnie czytam forum, pisuje nawet na nim. Niestety twoim wypowiedziom brakuje polotu i merytorycznych tresci - i to jestem w stanie zniesc. Nawet twoj bliski "listonoszowi" styl mi nie przeszkadza. Kazdy pracuje na wlasna reputacje i niesie wlasny garb brzemienia jaki ta za soba niesie. To czego nie jestem w stanie zniesc jest populizm w czystej, klinicznej wrecz postaci ziejacy z twoich postow. Pisz sobie co chcesz i o czym chcesz, tylko prosze: bez prywatnych wycieczek. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Barska = Sowietyzm => Nazizm IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 17:54 Też szanuje ludzi,ale nie mogę sobie pozwolić na takie chamskie uwagi Barskiej jak "komora gazowa dla moich przodków".Dlatego właśnie ten kliniczny populizm dla JB.Jeżeli jesteś tak obiektywny,to dziwi mnie dlaczego nie napisałeś nic o Aśce.Przyzwyczaiłeś się do jej antagonizmów wobec wszystkich osób,które są innego zdania jak ona? Co do poziomu wypowiedzi to niestety trzeba czasami położyć się na bruku,aby dorównać rozmówcy.Styl,klasa wypowiedzi wtedy nie jest ważna. Drażnią Ciebie pyskówki?Reaguj na osoby,które pierwsze szmacą swoimi tekstami forumowiczów.Skoro porównujesz mnie do listonosza,to do kogo porównać Barską? Sam jestem zgorszony atmosferą na tym forum.Ze swojej strony przepraszam Ciebie i innych,"ale wojna to wyższa konieczność". Z bosmanem(mimo,że go lubię)zakończyłem wymianę postów po dżentelmeńsku.Poziom wypowiedzi jego i mój tez mi się nie podobał. Ale sprawę uważam za zakończoną.i nie zamierzam do niej wracać lub pamiętać.Taki brudny epizod. Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re:Nadużywanie słów 20.04.10, 17:21 Ze swojej strony napiszę tylko tyle Brzydzę się i gardzę ludźmi takimi jak ty, przypisującymi sobie tytuły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re:Nadużywanie słów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 18:01 Szkoda,ze to tak postrzegasz.Nic zdrożnego nie miałem na myśli,ani żadnego "brudnego celu".Może zmienię nick? Bez urazy kolego.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Dla uzupełnienia IP: *.lublin.mm.pl 20.04.10, 18:58 Atrybuty Osobowości Paranoicznej. Atrybuty te charakteryzują funkcjonowanie osobowości paranoicznej: 1. Czynności ekspresyjne - Obronna; 2. Funkcjonowanie interpersonalne - Prowokacyjna; 3. Styl poznawczy - Podejrzliwy; 4. Obraz ja - Nienaruszalne; 5. Reprezentacje obiektów - Niezmienne; 6. Główny mechanizm obronny - Projekcja (zarzucanie innym tego, czym sam jest); 7. Organizacja morfologiczna - Nieelastyczna; 8. Nastrój/temperament - Gniewny Wiecej: www.eioba.pl/a83152/paranoja_parafrenia_paranoid_czyli_osoba_paranoiczna_w_domu_i_partii#ixzz0lezv8FiM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Dla uzupełnienia IP: *.opera-mini.net 20.04.10, 19:27 A moze umowcie sie gdzies przy kawie/piwie/mleku i tam ustalcie co o sobie myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannabarska Re: Dla uzupełnienia IP: *.lublin.mm.pl 20.04.10, 19:50 I żarty,slawek,maja jakies granice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slawek Re: Dla uzupełnienia IP: *.opera-mini.net 20.04.10, 20:08 To przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Dla uzupełnienia 20.04.10, 21:00 ja proponuję żeby ateiści i racjonaliści wybudowali sobie własny "Panteon Polskich Ateistów" najlepiej we Wrocławiu i chowali tam ludzi których uznają za stosowne. A Wawel jest własnością KK. Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Dla uzupełnienia 20.04.10, 22:51 Zapisz sobie kretynie (bo nie zapamiętasz że) Wawel jak i katedra jest własnością Narodu Polskiego.Katedra zarządzana przez kk. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Dla uzupełnienia 21.04.10, 06:42 Więc postawcie sobie "Panteon Polskich Ateistów" we Wrocławiu nie zarządzany przez KK i wystąpcie do Dziwisza o wydanie ciała Piłsudskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sothink Re: Dla uzupełnienia 21.04.10, 14:24 może być www.joemonster.org/filmy/24265/Odwaga_kobiety_protestujacej_we_Wroclawiu u nas nawet babcie są antykościelne, za to ty aronku postaw sobie w Parczewie pomnik bojowników o szariat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Dla uzupełnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 14:25 Ot i cała Barska.Gdy brakuje jej już argumentów wmawia wszystkim jakieś choroby-wystarczy poczyczać inne wątki. Joasiu powiem tobie krótko: "Lekarzu,lecz się sam..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uczciwy polak Re: Dla uzupełnienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.10, 14:29 Ty Sławeczku nie przepraszaj Barskiej.Ona wszelkie granice moralności,kultury,ogłady oraz dobrego wychowania przekroczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.10, 21:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaandzia [...] 20.04.10, 22:32 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
empi netykieta 20.04.10, 22:43 Pierwszy raz tak czynię posuwając się do takiej formy cenzury :) Cytuję Twój post: No tak czytam i czytam... Kto zdąży,ten przeczyta ,bo za chwilę ten post zostanie usunięty.Nie ma takiej siły,żeby podczas żałoby i po niej miałabym siłę pisać takie inwektywy wobec innych osób.Przez cały tamten tydzień nie chciało mi się z nikim rozmawiać,robiłam to tylko z własną córką.Nawet do głowy mi nie przyszło pisać,a już bardziej kłócić się na forum,to potrafią chyba najbardziej zacietrzewieni "forumowicze" I tu dochodzi do sedna,za które za chwilę ten post wyleci i zdaję sobie z tego sprawę...takie dyskusje potrafią prowadzić albo debile,albo ludzie bardzo się nudzący w swoim życiu,szukający sensacji,albo po prosu XXXXXXXXXX za młodu w głowę bardzo ciężkim młotkiem. Ktokolwiek to wykasuje...nie mogłam się powstrzymać na ten debilizm.Czy to Empi,czy Czart.Głupota piszących tu nie zna granic pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: netykieta IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 00:04 www.wprost.pl/blogi/marek_krol/ To Cię nie zawstydzi,czarnaandzia? Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Wstydźmy się ogólnie narodowo 21.04.10, 10:43 Odniosę się osobiście do opinii Czarnejandzi. W sumie jej ocena mnie nie dotyczy, ale w ramach uogólnienia, jako dyskutant, znalazłem się tuż w pobliżu opisanej przez nią od serca przestrzeni. Tenże wypadek i jego dalsze konsekwencje, tzw. "publiczne" - wywoływał w ludziach różne reakcje, napisał o tym już Przemek Leniak. We mnie wzbudził zaskoczenie, smutek, żal, współczucie ale i rozgoryczenie, niemalże wściekłość, ale również w dalszej konsekwencji potwornie zgorzkniałą ironię. Dopiszę więcej: wzbudził także wstyd, ale nie osobisty, tylko taki bardziej "ogólno- społeczny". Wojna polityczna "na górze" i "na dole", rzekomo "o prawdziwy patriotyzm" toczona, m.in. przez ekipę prezydencko-pisowską wywołała pomysł zupełnie bezsensowny politycznie, organizacyjno-logistycznie, a także generujący zbędne koszty - zdublowania obchodów "Rocznicy Katyńskiej". Ten "kamyczek" uruchomił ciąg zdarzeń, które zamieniły się w lawinę, tragiczną ogromnie, bo zginęło w niej tylu ludzi, paru mi osobiście "nieobojętnych". Dlaczego wściekłość? Albowiem dla absurdalnej walki, ambicji politycznych i udowadaniania demostracyjnego "patriotyzmu" zniszczono życie tylu osób i ich rodzin. Albowiem odeszły w niebyt postaci, które znałem i ceniłem, i które przez wiele lat były w stanie działać dla mnie, dla Polski. Albowiem z politycznej awantury i głupoty, braku komptetencji organizacyjno-logistycznych, pod szyldem katyńskiej, wojennej hekatomby wyniesiono w politycznej, propagandowej grze, ponad innych zmarłych tragicznie, w tzw. "bohaterstwie i patriotyźmie" (jak widać, zmiana znaczenia tychże bezcennych wartości jest na miarę naszego społeczeństwa i czasu) do rangi królów i wieszczów ojczyzny jednych, by w ich cieniu skrywać pozostałych. Albowiem dla tej demonstracji, nie licząc się z żadnymi kosztami rozpętano jeszcze większe, społeczne podziały. Gorzka ironia i wstyd? Już o tym pisałem i szkoda się powtarzać. Mentalność martyrologiczna, bohaterstwo w śmierci, a nie w zwycięstwie, romantyczno-religijne widzenie zakorzenione u tak dużej części rodaków daje w efekcie jedność pozorną, "pogrzebowo-ofiarną", szybko przemijającą i pozbawioną poztywnych następstw. Na mszy i na pogrzebie razem "wypada być", ale nadal "z sąsiadem można się bić". Wstyd mi, tak dużo moich rodaków działa i myśli w opisywany przeze mnie na forum sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannabarska Re: Wstydźmy się ogólnie narodowo IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 11:00 Racja,dociek.Zajrzyj do dzisiejszej "Polityki". Interesujący tez jest poniedzialkowy numer "Nie",choc rózni pseudopatrioci mogą przy lekturze ujadac,ile wlezie... Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Wstydźmy się ogólnie narodowo 21.04.10, 11:04 Jako krytyk pomyslu pochowania Lecha Kaczynskiego na wawelu zostalem niejako wezwany do tablicy. Podkreslam jeszcze raz: Nie ujmuje LK ani jego najblizszej rodzinie. Jestem pelen szacunku dla niego jako osoby i pelen wspolczucia w obliczu tragedii. Jednakze nalegam, by rozgraniczyc jego osobe prywatna od funkcji jaka pelnil w panstwie. Prywatnie oboje z zona byli ciekawa i ciepla para. W tym miejscu chcialbym wyrazic szacunek i ubolewanie. Jednak jako prezydent byl mialkim, nijakim bratem swojego brata meldujacym wykonanie zadania. Poza sposobem w jaki traktowal rosje niczym szczegolnym sie nie wykazal w oczach swiatowych mediow. Byl patriota - tego odebrac mu nie mozna, ale patriota na miare sobieskiego, pilsudskiego czy poniatowskiego? Blagam, bez populistycznego zaklamania! Wyrazam sprzeciw wobec dzialan Jaroslawa, bo nie sadze, ze corka Lecha nalegala na pochowek na wawelu. Wawel jest dla bohaterow a nawet przy najszczerszych checiach Lecha bohaterem nazwac nie mozna! Nawet jesli w tym momencie naraze sie na dalsza krytyke, podtrzymam swoje poprzednie stanowisko. Wawel byl najwiekszym bledem ostatnich 20tu lat. Kaczenalia w telewizji osmieszyly nas w oczach europy i swiata... Czym my, zwykli polacy zasluzylismy sobie na to? W imie czego? Chorej do granic obsesji, ambicji politycznej Jaroslawa? To mialby byc powod by zbeszczescic miejsce pochowku najwiekszych bohaterow, patriotow i wieszczow naszego narodu? Ja sie nie zgadzam. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannabarska Re: Wstydźmy się ogólnie narodowo IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 11:14 www.polityka.pl/ Tu jest nieco,ale wiecej w wydaniu papierowym. "pogarda" - miedzy nami mówiąc to na Wawelu spoczywaja nie tylko zacne postacie. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Wstydźmy się ogólnie narodowo 21.04.10, 11:20 Doćku trudno się dziwić, że "prosty lud" manifestuje w taki sposób swoje wyższe uczucia. Wynika to z przekazanych nam zasad moralnych. Nic w tym złego. Zło tkwi w tym, że inni chcą przypisać to swoim celom. Winne też są same media, wszystkie. Dlaczego dopiero dziś publikuje się, niestety nieliczne, komentarze ludzi z tych "pielgrzymek" do Pałacu Prezydenta w których mówią oni, że są tu nie dla osoby prezydenta. Są tu bo wymaga tego Majestat RP, inne ofiary. Wręcz mówią, że nie głosowali na prezydenta, nie zmienili zdania choć wtedy byli np. Na Wawelu, na pogrzebie. Niektórzy wręcz się oburzali, że zawłaszcza się ich obecność w podobnych miejscach na polityczne potrzeby. Tacy Polacy, manifestujący swój patriotyzm dla Majestatu RP, urzędu Prezydenta a nie osoby samej w sobie, w ten sposób w całej tej nagonce boją się powiedzieć o swoich rzeczywistych motywach. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joannabarska Re: Wstydźmy się ogólnie narodowo IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 11:34 empi,koniecznie przeczytaj tekst Wawrzynca Smoczynskiego z dzisiejszej "Polityki". Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Wstydźmy się ogólnie narodowo 21.04.10, 11:40 Detektywi losow? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB "Na żywo"... IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 14:00 66-letniemu Janowi Englertowi dwa razy proponowano miejsce w rządowym samolocie lecącym 10 kwietnia do Katynia. Aktor dwukrotnie odmówił. Zamiast niego na pokład wsiadł Janusz Zakrzeński.Jan Englert w "Katyniu" Andrzeja Wajdy zagrał rolę Generała, przywódcy uwięzionych żołnierzy. Pojawił się więc pomysł, by to on odczytał pamiętniki i listy ofiar Katynia na uroczystościach 10 kwietnia - donosi tygodnik "Na Żywo". W tej sprawie kancelaria prezydenta dwukrotnie kontaktowała się z Englertem. Ten jednak uznał, że - jako dyrektor Teatru Narodowego - nie może opuścić prestiżowego spektaklu "Tango". Odpowiedz Link Zgłoś
_aaa_ Re: "Na żywo"... 21.04.10, 14:14 Chyba dzień po katastrofie zrobiono wywaiad z Andzrejem Mularczykiem, auterom książki "Katyń" i współautorem scenariusza filmu Wajdy. Dziennikarka zapytała go, co sądzi o wypadku. Odpowiedział, że gdyby napisał scenariusz, gdzie w jednym samolocie umieścił by razem takich ludzi, jacy byli w samolocie prezydenta, to każdy szanujący producent by mu to odrzucił, jako kompletną bzdurę nadająca sie jedynie do tanich sensacji rodem z klasy nawet nie C. Życie film potrafi przerosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Opinie Wałęsy IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 14:15 www.gover.pl/blogi/showBlog/blog-lecha-walesy2 Mozna przeczytac. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Wstydliwe i niestosowne pytanie: 21.04.10, 14:35 Kto płaci? Jako nie-patriota chciałbym wiedzieć. Ok, sam prezydent, głowa państwa. Należy się z racji zajmowanego urzędu. Wraz z małżonką. Choć koszty oczywiście nielogicznie zawyżone przez ambicjonalnie wybrane absurdalne miejsce pochówku na Wawelu. A inne wędrówki, np. Przemysław Gosiewski, (>Warszawa>Kielce>Warszawa) trumna w poniedziałek zostanie złożona w Ogrójcu, a potem uroczyście wniesiona do kieleckiej bazyliki katedralnej. O godz. 20 rozpocznie się msza święta. Przy trumnie zaciągnięte zostaną warty honorowe. Będzie pochowany we wtorek o godz. 16 w Warszawie na Powązkach Wojskowych. Msza żałobna zaplanowana jest na godz. 14.30 w kościele pw. Wszystkich Świętych przy pl. Grzybowskim w Warszawie. Aleksander Szczygło,(>Warszawa>Olsztyn>Warszawa)nabożeństwo odbyło się w sobotę, w jego rodzinnym Olsztynie. zostanie pochowany w Warszawie. O godz. 10 rozpoczęła się msza św. w Domu Pogrzebowym przy Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Wstydliwe i niestosowne pytanie: IP: 91.200.94.* 21.04.10, 14:40 napisz Doćku listy do rodzin ofiar, żeby ci zwróciły za te pogrzeby w gotówce Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Wstydliwe i niestosowne pytanie: 21.04.10, 14:58 Gość portalu: aron napisał(a): > napisz Doćku listy do rodzin ofiar, żeby ci zwróciły za te pogrzeby > w gotówce Aron tak na poważnie. Jak czuł byś się gdy musiał byś uczestniczyć po raz enty w ceremonii pogrzebowej kochanej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Wstydliwe i niestosowne pytanie: IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 15:39 Wystarczy jeden pogrzeb,aby czuc rozpacz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Wstydliwe i niestosowne pytanie: IP: 91.200.94.* 21.04.10, 15:48 nikt z mojej rodziny nie jest urzędnikiem państwowym. Jeżeli ktoś wybiera karierę urzędnika państwowego, to musi się liczyć z tym że będzie miał państwowy pogrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Kij w mrowisko Wiśły IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 16:34 W miniony weekend w wiślańskich kościołach katolickich zbierano podpisy pod wnioskiem do Rady Miejskiej o nazwanie jednej z ulic imieniem zmarłego tragicznie pod Smoleńskiem prezydenta Lecha Kaczyńskiego. Sprawa budzi kontrowersje. Niektórzy mieszkańcy twierdzą wręcz, że to hipokryzja, bo wyborach prezydenckich w 2005 roku Kaczyński otrzymał w Wiśle najmniejsze poparcie w kraju. Nie był tutaj również zbyt lubiany. — Zupełna paranoja — ucina mieszkaniec ul. Wyzwolenia, która miałaby być przemianowana na ul. Kaczyńskiego. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Kij w mrowisko Wiśły IP: 91.200.94.* 21.04.10, 16:45 dokładnie, w Wiśle mieszkają luteranie a więc tam ulica Lecha Kaczyńskiego byłaby nie na miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
zubelz Re: Wstydliwe i niestosowne pytanie: 21.04.10, 16:46 Gość portalu: aron napisał(a): > nikt z mojej rodziny nie jest urzędnikiem państwowym. Jeżeli ktoś > wybiera karierę urzędnika państwowego, to musi się liczyć z tym że > będzie miał państwowy pogrzeb. Kołek w płocie ma więcej uczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
pogarda Re: Wstydliwe i niestosowne pytanie: 21.04.10, 17:04 Czasami mam wrazenie po lekturze arona, ze gdyby zjadl pluskwe to w kiszkach mialby wiecej rozumu niz w glowie :D Wiem wiem aronku... Mam wypitalac na Ukraine... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Wstydliwe i niestosowne pytanie: IP: *.lublin.mm.pl 21.04.10, 18:08 Na Białorus,pogarda...On niczego ionnego nie wymysli, bo niekumaty w geografii. Odpowiedz Link Zgłoś