Gość: ja IP: *.dialup.telenergo.pl 31.03.04, 00:12 Moze warto byłoby także zrobić iluminację lubelskiej cerkwi na ul. Ruskiej - stoi naprzeciw Zamku i w nocy tonie w mroku, a jest przecież waznym zabykiem wielokulturowości Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dociek Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 00:35 I znowu pytanie zasadnicze. Kto będzie płacił za prąd? Podobno za mało jest forsy na prąd do trolejbusów? Dwa lata, czy półtora roku temu Pruszkowski chciał wprowadzić zaciemnienie ulic z powodu braku środków na ich oświetlenie. Radni z mafii pruszkowskiej z braku szmalu chcą zawładnąć Elizówką... I jak to się ma do iluminowania kościołów? Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 02:41 Mam nadzieję, że właściciel obiektów... 8-| Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pijusXII Re: Iluminacja kościołów IP: *.pronet.lublin.pl / *.pronet.lublin.pl 31.03.04, 09:22 dociek pamięć szwankuje? zaciemnienie przeciwlotnicze/przeciwterrorystyczne planowane było tej zimy w 2003 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clavis Re: Iluminacja kościołów IP: 62.233.192.* / *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.04, 07:58 Ja się iluminuję w domu do woli, ale ponieważ robię to na własny koszt - bywa, że muszę tę wolę przykrócić. Gdy zapomnę o zapłaceniu słonego rachunku - dostawca mych iluminacyjnych wrażeń wysyła ostrzeżenie z podaniem terminu od którego będę tonął w egipskich ciemnościach. Wbrew wszelkim pozorom ten mechanizm: sprzedawca-odbiorca jest jedynie słusznym i nie uszczupla niczyjej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 08:22 A ja myślem, że nasze miasto w pierwszym rzędzie powinno zrobić iluminację Bazyliki oo. Dominikanów. I kropka. Zresztą właściwie nie mowa w tym tekście o iluminacji, ale o podświetleniu. Zresztą m.in. tak wspaniałego obiektu jakim jest "pomnik" Popiełuszki (uważam że stawianie pomników przez Marcewicza powinno być prawnie zakazane - ale gust się albo ma, albo nie...) I zgadzam się całkowicie, i popieram, że cerkiew też zasługuje na zainteresowanie. Co do kosztów - zapytujem: KTO MA KORZYŚĆ? MIASTO CZY KSIĘŻA? To promocja dla miasta, gdy jest oświetlone! W Chełmie oświetlono Bazylikę na Górze Chełmskiej - i teraz chce się wracać do tego miasta!!! Więc to miasto powinno płacić! I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 08:37 Zastanawiam się,dlaczego nasz "władze" miejskie dbają wyłącznie o wyznanie rzymskokatolickie.A widać to szczególnie przy obdarowywaniu tegoż wyznania działkami budowlanymi,zwalnieniem z wszelkich opłat,udzielaniem ulg,czy choćby iluminacją obiektów sakralnych. Na wszelkie uroczystości państwowe,proszone są władze lubelskiej kurii.Ao innych wyznaniach się zapomina. A wracając do iluminacji ; kościół prawosławny również należy oświetlić i przez to uwypuklić jego walory.Do podświetlenia wymaga również kościół ewangelicki no i kościółek na Czechowie a mianowicie zabytkowy kościół Mariawitów. Dziwne,że nasze włądze inne wyznania spychają na bardzo odległy plan. Padło sld,również wyznanie rzymskokatolickie chylisię ku upadkowi.A doprowadzają do tego funkcjonariusze kościoła rzymskokatolickiego,dając swojej owczarni zły przykład moralności. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 08:55 Kto zapomina, ten zapomina. Władze są głupie, ale u dominikanów regularnie goszczą kapłani ewangeliccy (w tę sobotę kolejna dysputa 2 Ambon...) i prawosławni (zwłaszcza nasz 2. arcybiskup - Abel). Ale nie o tym pleciemy... Ale idąc w taką religijną poprawność należałoby ustalić parytety - procentowe proporcje ilości watów przypadających na konkretne wyznanie. A z uwagi na rewelacje gloszone przez Polana - ich wynik nie jest wcale przesądzony... :) Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 09:03 Tu nie chodzi o wzajemne kontakty duchownych różnych wyznań.Ja mam na myśli równe traktowanie wszelkich (ZAREJESTROWANYC) wyznań.I w tym miejscu nasi włodarze są jednostronni.Czyżby wyznanie rzymskokatolickie było lepsze?A jeśli tak,to skąd o tym wiadomo?A możę Islam?A może protestanci,a może.....? Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 09:09 Powiedz mi tedy, jakie znaczenie mają dziś prawosławni, ewangelicy, żydzi?... Kim są (nominalnie) w większości rządzący i posiadający - znaczący coś w społeczeństwie? Władza opiera się na dbaniu o interesa i wzajemne powiązania - i nie chcę tu nadawać tym słowom znaczenia pejoratywnego. Gdyby np. prezes cukrowni, lubelli, herbapolu i zakładów tytoniowych wywodzili się z prężnej gminy ewangelickiej - ks. pastor Pracki byłby zapraszany tak często, że musiałby się postarać o wikarego... Odpowiedz Link Zgłoś
4gwiazdki Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 09:19 Nie będę polemizował.Ja szanuję cudze przekonania i będzie mi miło,jeśli inni uszanują moje.A każdy ma prawo do swoich przekonań.Nadmienię,że moje wypowiedzi oparte są na wielu publikacjach zarówno katolickich jak i ateistycznych itp.Ale to tak na marginesie. Jednym słowem - świątynie są świątynmiami obojętnie jakich wyznań i w tej sytuacji powinny być traktowane przez wladze jednakowo.Nawet synagogi. Odpowiedz Link Zgłoś
rilian Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 09:23 No i doszliśmy do porozumienia. Cieszę się! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Iluminacja kościołów 31.03.04, 10:21 Biorąc pod uwagę, wg niektórych tolerancyjnie "lotnych" postów na tym forum, tak niesamowite zagęszczenie w kraju i w mieście wyznawców religii mojżeszowej winno skutkować stawianiem, wzorem kościoła rzymsko-katolickiego, synagogi przy synagodze, a tu nic... Jakże to możliwe? W tak "zażydowionym mieście?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Iluminacja kościołów IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.04, 10:22 Tu chodzi nie o religię tylko o walory zabytkowe - widziałaś jak wygląda Cerkiew ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matiz Re: Iluminacja kościołów IP: 212.182.29.* 31.03.04, 14:08 jestem przede wszystkim za iluminacją katedry i dominikanów, to są najważniejsze dominanty w panoramie Lublina! Odpowiedz Link Zgłoś