Dodaj do ulubionych

Polskie Kresy

24.11.10, 20:37
A od kiedy Lubelszczyzna to Kresy?!
Obserwuj wątek
    • Gość: vendee Re: Polskie Kresy IP: 89.72.169.* 24.11.10, 20:41
      Święte słowa! Kolejny niedouczony dziennikarzyna w mediach, przepraszam w Polsce nie ma mediów jest propaganda.
      • hens Re: Polskie Kresy 28.11.10, 15:40
        Niech mnie żaden ideologiczny oszołom nie pokazuje położenia kresów w Polsce !
        W Polsce nie ma kresów......kresy to Zbaraż,Tarnopol, Lwów, kończyły się aż w STANISŁAWOWIE, dzisiejszym IWANOFRANKOWSKU. To miejsce znajduje się niedaleko granicy ukraińsko - rumuńskiej !
    • Gość: maciek Czepiacie sie... IP: 194.169.228.* 24.11.10, 21:29
      ... jakby ktos napisal, ze Wroclaw jest polskim miastem to bylby dopiero skandal. A tutaj dziennikarz nawet nie pomyslal... grunt, ze tematyka jedynie sluszna poruszona...
      • Gość: Neowieśniak Re: Czepiacie sie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.10, 22:14

Akurat w przypadku Włodawy bym się nie czepiał. To w końcu dawne, przedrozbiorowe Wielkie Księstwo Litewskie. NA pewno Lublin to nie Kresy, tylko historyczna Małopolska - ale Włodawa...
      • Gość: któś Re: Czepiacie sie... IP: 46.112.228.* 25.11.10, 07:38
        Nie wiesz o czym mowa.
    • tytus.de.zoo Polskie Kresy 24.11.10, 22:15
      z punktu widzenia nawet Radomia Włodawa to kresy :)
    • errdos113 Re: Polskie Kresy 24.11.10, 22:27
      Faktycznie, to nie kresy. To po prostu zadupie
      • folkatka Re: Polskie Kresy 24.11.10, 22:34

O, w nasze skromne progi zawitał gość z wielkiego swiata...
        Los Angeles czy New York?
        Pochwal się.
        • Gość: zzzz Re: Polskie Kresy IP: *.aster.pl 24.11.10, 23:27
          pewnie tez z wlodawy i doskonale wie ze to miasto gdzie nie ma kompletnie nic do roboty. dzieciaki nie maja gdzie spedzac wolny czas, nie ma pozadnej biblioteki, do kina tez nie ma na co isc, kilka knajp gdzie mlodziez zalewa mordy, brak miejsc pracy i fatalne zarobki, w ciagu roku odbywaja sie 2 festiwale i jedynie w wakacje ludzi ciagnie nad jezioro biale. marketing fajna sprawa ale w tym miescie nie ma po co zyc. pozdroawiam
          • rojst Re: Polskie Kresy 24.11.10, 23:34
            żyć bym tam faktycznie nie chciał, ale odwiedzić warto.
          • Gość: folkatka Re: Polskie Kresy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.10, 09:03
            To jest problem prowincjonalnych miast na całym świecie...
            Ja jednak wolę słowo "prowincja" niż "zadupie", bo prowincja ma w soie urok...
        • jeruzalem51 Re: Polskie Kresy 26.11.10, 14:26
          folkatka napisała:

>
          > O, w nasze skromne progi zawitał gość z wielkiego swiata...
          > Los Angeles czy New York?
          > Pochwal się.
          >
          Ja z Waszyngtonu i nie uwazam to za "wielki swiat",raczej resztowka.Wielki swiat moze byc wszedzie,nawet na polskiej wsi.
        • Gość: as Re: Polskie Kresy IP: 87.207.44.* 26.11.10, 22:43
          Kompleksy. A czym Ty się możesz pochwalic?
    • rojst Re: Polskie Kresy 24.11.10, 23:08
      Włodawa to jak najbardziej, w sensie kulturowym zwłaszcza, fragment tego wschodu Rzeczpospolitej, który został w większości utracony i pozostał "po tamtej stronie Bugu". Przede wszystkim ze względu na wielowiekową obecność prawosławia. Historycznie również region ten (podobnie jak okolice Drohiczyna czy Chełma) dzielił losy częściowo odmienne niż ściśle polskie Małopolska czy Mazowsze, często wspólne z terenami zabużańskimi.
    • jacgg Re: Polskie Kresy 24.11.10, 23:58
      "Według Słownika Języka Polskiego Samuela Bogumiła Lindego z 1807 roku, Kresy to linia graniczna między Polską a hordą tatarską u dolnego Dniepru i przy jego ujściu osiadłą. W literaturze, określenie to użyte zostało prawdopodobnie po raz pierwszy przez Wincentego Pola w poematach Mohort z 1854 i Pieśni o ziemi naszej.

W myśl Pola była to linia od Dniestru po Dniepr, a więc ziemie pogranicza tatarskiego. Z początkiem XX wieku jego znaczenie rozszerzyło się na obszar dawnych wschodnich województw Rzeczypospolitej Obojga Narodów, na wschód od linii Wilno−Lwów, a w okresie międzywojennym utożsamiano z nim terytorium położone na wschód od Linii Curzona.

Współcześnie termin Kresy Wschodnie oznacza dawne wschodnie tereny II Rzeczypospolitej."

pl.wikipedia.org/wiki/Kresy
      pl.wikipedia.org/wiki/Linia_Curzona
      Pojęcie Kresów zmieniało zatem swój zasięg - wraz z przesuwającą się granicą RP, czy to nam się podoba czy nie. Fakty mają to siebie, że te najpewniejsze są gołe - a rzeczywistość czasem skrzeczy... Po 1945 r. polskimi kresami wschodnimi DE FACTO stały się: wschodnia Małopolska i Podlasie. Tereny, które już zresztą przyjęliśmy zwać niemal tak właśnie ("ścianą wschodnią").

Ponadto Wielkie Księstwo Litewskie w okolicach Brześcia Litewskiego sięgało na lewy brzeg Bugu niemal aż po Parczew (połowa drogi między Brześciem a Lublinem - części ongiś bardzo ważnego traktu łączącego Kraków z Wilnem). Włodawa znajduje się właśnie w tym jedynym cypelku WKL na lewym brzegu rzeki Bug. Razem z południowo-zachodnimi okrawkami Litwy właściwej oraz strzępkami Polesia są to resztki WKL w granicach współczesnej RP.

"W powieści Henryka Sienkiewicza Ogniem i mieczem Rzędzian spotkał w zajeździe we Włodawie Bohuna, publicznie podającego się za szlachcica Hulewicza z Podola, leczącego rany po pojedynku z Michałem Wołodyjowskim, gdy mu się w wypadku - przewróceniu wozu w Parczewie rany otworzyły. Tu Bohun wyjawił Rzędzianowi miejsce ukrycia kniaziówny Heleny Kurcewiczówny u Horpyny..." :)))

pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82odawa
      PS. A propos "ściany wschodniej". Warto moim zdaniem porównać tzw. Ścianę Wschodnią w Warszawie z tym, co było na ul. Marszałkowskiej przed wojną. Według mnie to dosyć pouczające porównanie, wymowne...:

pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Warszawa-Marsza%C5%82kowska1914.jpg&filetimestamp=20061215163536
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Marsza%C5%82kowska.JPG&filetimestamp=20050828190836
      pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Domy_Towarowe_Centrum.jpg&filetimestamp=20091030232512
      pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Aciana_Wschodnia_w_Warszawie
      • Gość: któś Re: Polskie Kresy IP: 46.112.228.* 25.11.10, 07:52
        Dzięki za "wiki-logikę":
        > Współcześnie termin Kresy Wschodnie oznacza dawne wschodnie tereny II Rzeczypos
        > politej."
        Tu zgoda.
        > Po 1945 r. polskimi kresami wschodnimi
        > DE FACTO stały się: wschodnia Małopolska i Podlasie.
        No to dawne tereny wschodnie II RP, czy obecna ściana wschodnia?
        Owszem, rzeczywistość "czasem skrzeczy", szczególnie w nieprzemyślanych postach.
        • jacggg Re: Polskie Kresy 25.11.10, 09:04
          Gdzie tu nielogiczność widzisz? Bo ja tutaj: termin "Kresy" oznacza to, co nimi de facto już nie jest... Dziś kresy wschodnie Polski to wschodnia Małopolska i Podlasie. Coś w tym jest nielogicznego, czy Ci to po prostu skrzeczy?
          • Gość: któś Re: Polskie Kresy IP: 46.112.228.* 25.11.10, 09:50
            Panie drogi, Polska nie posiada obecnie żadnych kresów. Posiada POGRANICZA.
    • emeryt21 Polskie Kresy 25.11.10, 00:11
      Ciekawa dyskusja.Gdzie zaczynaja sie kresy? Dla mnie Warszawa to kresy,lezy pod Moskwa.To stamtad wyjezdzaja pociagi i odlatuje samoloty na wschod.........
      • Gość: któś Re: Polskie Kresy IP: 46.112.228.* 25.11.10, 08:05
        A to może Pan szanowny sobie jakiś środek z lecytyną zaaplikuje na poprawę pamięci.
    • adam.2x Cudowne Polskie Kresy 25.11.10, 05:21
      Dla mnie to podroż sentymentalna do czasów 40 lat temu. Akurat bywałem tam razem z moją żoną - wówczas bardzo młodą dziewczyną nad Białym Jeziorem akurat po przeciwnej stronie tej na fotografii, pamiętamy Włodawę, Chełm i różne inne miejsca Lubelszczyzny.
      Teraz to wszystko wygląda tak pięknie, czsem odwiedzamy.
    • Gość: któś Jak to od kiedy? IP: 46.112.228.* 25.11.10, 07:41
      Od czasów giertychowskiej amnestii maturalnej.
    • tajnos.agentos Re: Polskie Kresy 25.11.10, 08:06
      surma_bojowa napisał:

> A od kiedy Lubelszczyzna to Kresy?!

Od kiedy granice przebiega po wytyczonej przez Wielkich Tego Świata linii Curzona. A od kiedy Konigsberg, Holstein, Stettin, Breslau, Oppeln i takie tam inne miasta to nie Kresy?
      • Gość: któś Re: Polskie Kresy IP: 46.112.228.* 25.11.10, 10:49
        Lubelszczyzna to POGRANICZE. Żadne kresy. Tak samo jak Podhale to nie Kresy Południowe, a okolice Rozewia to nie polskie Kresy Północne. Śląsk, zachodie Pomorze i Ziemia Lubuska - tak, to kresy. Ale nie zachodnie. Wschodnie. Niemieckie.
        • adam.2x Re: Polskie Kresy - nic złego 25.11.10, 19:09
          Nie wiem czego spieracie się o nazwę Kresy. Ja tu siedzę na Kresach oglądając panoramę San Francisco na drugiej stronie zatoki z okna pokoju w Oakland i wcale mi nie dolega że to są jeszcze bardziej Kresy niż w okolicach Jeziora Białego i Włodawy bo dalej jest tutaj tylko Ocean i ryby. Pięknie jest na tych Kresach jak i na Polskich tylko rodzaj piękna jest inny. Tak że porzućcie Polacy kompleksy kresowe bo jesteście wszyscy częścią wielkiej Europy.
          Pozdrowienia z Kresów Amerykańskich.
          • Gość: któś OK, chciałeś się pochwalić Stanami - to się... IP: 46.112.228.* 25.11.10, 20:10
            ...pochwaliłeś. Jeśli lepiej się dzięki temu czujesz - to w porządku. Ale niczego interesującego nie udało Ci się do dyskusji wnieść.
            • adam.2x Re: OK, chciałeś się pochwalić Stanami - to się.. 25.11.10, 20:27
              .. a my będziemy swoje kompleksy hodowali i nic nas nie ruszy.....bo jak ktoś zrównuje amerykańskie kresy z polskimi to musi się chwalić bo gdzie nam do takiego porównania. To się w głowie nie mieści, wyobraźnia nie sięga !!!
              • Gość: któś Widzę, że w sedno trafiłem... IP: 46.112.228.* 25.11.10, 20:36
                ...jeśli szanowny Pan tak do głębi poruszony i kompleksy diagnozuje.
                • adam.2x Re: Widzę, że w sedno trafiłem... 25.11.10, 20:51
                  Proszę zauważyć że kompleksy zadiagnozowałem wiele godzin przed "sednem" jako rezultat poruszenia dyskusją jeszcze bez mojego udziału.
                  • Gość: któś Re: Widzę, że w sedno trafiłem... IP: 46.112.228.* 25.11.10, 20:59
                    Niestety nie jest to prawda - proszę uważnie przeczytać własne wypowiedzi. Zdaje się, że życie w kalifornijskim słońcu jest bardzo stresujące.
                    • adam.2x Re: Widzę, że w sedno trafiłem... 25.11.10, 21:12
                      Ooops, nie godziny ale godzinę wcześniej, rzeczywiście 19:09 czasu polskiego. Reszta pozostaje jednak bez zmian. Do tego relaksujemy się - Thanksgiving - właśnie musimy lecieć do rodzinki. Zajrzę tu może za kilka godzin.
                      • jeruzalem51 Re: Widzę, że w sedno trafiłem... 26.11.10, 14:38
                        adam.2x napisał:

> Ooops, nie godziny ale godzinę wcześniej, rzeczywiście 19:09 czasu polskiego. R
                        > eszta pozostaje jednak bez zmian. Do tego relaksujemy się - Thanksgiving - właś
                        > nie musimy lecieć do rodzinki. Zajrzę tu może za kilka godzin.

Znaczy przymus jakis z tym odwiedzaniem rodziny? A po polsku to swieto dziekczynienia i tak tez nalezy pisac,bez przeplatania angielskim.Powstaje pytanie dlaczego Polacy je obchodza,kazali?
                        • Gość: asd Re: Widzę, że w sedno trafiłem... IP: *.nplay.net.pl 27.11.10, 23:14
                          Kolego adam.2x nie przejmuj się - wyraźnie rozmawiasz tu z jakimiś czepialskimi frustratami a imię jednego "któś".

Bo jak bardzo sfrustrowanym czy zakompleksionym trzeba być, żeby krótką informację "jestem w USA i patrzę na ocean - tutaj też są Kresy ale w niczym nie lepsze do naszych", zinterpretować, że autor się w ten sposób chwali, że mieszka w Ameryce?? Baaaardzo zakompleksionym. Dzięki za głos zza oceanu i pozdrów ryby :-)
      • tahoe_lake Linia Curzona? 28.11.10, 21:04
        tylko cos Lwowa zabraklo na "Twojej linii"! i dlaczego piszesz nazwy miast w j. niemieckim, skoro jedynie Krolewiec zbudowany przrz Krzyzakow ?
    • avesatan2 Polskie Kresy 26.11.10, 23:53
      Nie obraźcie się, ale wasza dyskusja jest na bardzo niskim poziomie. Rzekłbym, że kresowym. Na pograniczu prostactwa i głupoty.
    • krylos.com Polskie Kresy 28.11.10, 13:41
      Ta pierwsza chałupa z Sobibora to rzeczywiście unikalna. Takich chałup obitych płytą pilśniową i krytych eternitem są w Polsce dziesiątki tysięcy. A tak poza tym - ładny reportaż, choć nazwa trochę myląca - jakież to kresy, pogranicze raczej.
    • Gość: fotofan Re: Polskie Kresy IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 05:09
      Dlaczego te fotki są nieostre,i na dodatek krzywe? Naprawdę nie można zrobić dobrych zdjęc, tylko a taki fajny temat wypuszczać takie gnioty?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka