Dodaj do ulubionych

Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem

17.01.11, 10:07
Z Lublinem związanych jest co najmniej dwu ksieży Żydów
Grzegorz Pawłowski i Romuald Weksler - Waszkinel
obaj zdaje się sa w Izraelu...
cos kiedyś wyczytałem że jest w lublinie jakiś rabin podobno to Icchak Horowitz który powiązany jakoś z jesziwą...
sobie wygooglałem że to pewnie ten młody brodacz z Chabad Lubawicz link
nie rzucił mi się jednak on jakoś specjalnie w oczy...
cóz chyba Lublin nie obfituje w chasydów...
a może i wogóle izraelski neotradycjonalizm nie pociąga tu nikogo?
...
hmm na stronie jewish.org.pl sobie wyczytałem że ks. Pawłowski
"Rozpoczął tam (w Izraelu znaczy) pionierską pracę duszpasterską w środowisku izraelskiej Polonii, rodzin mieszanych żydowsko-polskich i katolików narodowości żydowskiej. W Jaffie utworzył polski ośrodek duszpasterski. Jeździł po całym kraju, od Hajfy na północy po Ejlat nad Morzem Czerwonym.
Ks. Pawłowski jest bohaterem książki „Sługa Mesjasza” autorstwa Lucyny Montusiewicz. Książkę wydało Wydawnictwo Archidiecezji Lubelskiej „Gaudium”. Można w niej przeczytać o realiach życia Kościoła katolickiego w Izraelu, np. o powstawaniu małych wspólnot wiernych."

hmm jakis asumpt do dyskusji to mogłoby otworzyć...
Obserwuj wątek
    • przemek.leniak Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem 17.01.11, 10:44
      tak mi się jeszcze przypomniało ze własciwie to współczesny judaizm talmudyczny jest młodszy od chrześcijaństwa...
      co prawda nie ma to zbyt wielkiego znaczenia...
      bo w końcu historia histroią a żyje sie tu i teraz
      • Gość: q żyd żydowi IP: *.adsl.inetia.pl 17.01.11, 12:53
        żyd żydowi oka nie wykole
        najlepszy dowód "Gross pisze swoją prawdę i niech tak robi."
        zamiast powiedzieć wprost ze Gross pisze tzw. "trzecią prawdę"
        • Gość: do q Re: żyd żydowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 15:25
          Gość portalu: q napisał(a):

> żyd żydowi oka nie wykole
          > najlepszy dowód "Gross pisze swoją prawdę i niech tak robi."
          > zamiast powiedzieć wprost ze Gross pisze tzw. "trzecią prawdę"

dobrze piszesz, znam ich doskonale z Canady i moge powiedziec jedno, nie wazne czy wierzacy zyd, czy praktykujacy zawsze sie wspieraja i sobie pomagaja, w przeciwienstwie do poloni canadyjskiej!, milosci blizniego powinnismy sie uczyc od nich a wtedy jako narod mamy szanse przetrwac!!
          • Gość: bosman ech ta "c"anadyjska polonia IP: *.centertel.pl 19.01.11, 13:30
            Dawno posrańcu wyjechałeś? Ale w sumie to dzięki bogu że wyjechałeś. Jednego przygłupa mniej.
        • Gość: ja37 Re: żyd żydowi IP: *.spzoz.zgorzelec.pl / 172.16.5.* 19.01.11, 08:33
          jasne -bo jest prawda, święta prawda i gó...no prawda - której wyznawcą jesteś właśnie ty. Masz po prostu monopol na prawdę i żadnej dyskusji nie dopuszczasz. Nawet historycy potwierdzający to żenujące żerowanie przez wieśniacze hieny na zwłokach pomordowanych - to półgłówki... Bo niedokształcony polski tumanek wie zawsze lepiej... Co do "żydowskiego" pochodzenia - to Gross ma lepsze pochodzenie niż większośc z tej antysemickiej hołoty (nawiasem mówiąc część tych świniopasów pracowała u jego ziemiańskich dziadów przy gnojowniku...) może i twoje pochodzenie wywodzi sie z tej trzody?
    • ima22 Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem 17.01.11, 16:49
      Kto nie spotkał w parafii w Jaffie księdza Pawłowskiego, ten nie zrozumie jak wiele zrobił dla izraelskiej Polonii. Dziękuję Księdzu.
      • polazrski Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż 17.01.11, 17:31
        Tych ksiezy, ktorzy misjonuja w Izraelu, powinno sie wziac za pysk i wywalic do Polski. Tu maja pelne pole popisu.
        • Gość: zmaniusia Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.pools.arcor-ip.net 17.01.11, 21:48
          rowniez mialam szczescie poznac ks Grzegorza :)Ciepultko pozdrawiam i zdrowia zycze
    • sothink Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż 17.01.11, 17:34
      chyba nie ma większej obrazy dla Polaka Katolika jak Żyd Katolik, a co dopiero Ksiądz. Pewnie w popłochu uciekają z Polski.
      • Gość: Valdek Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.cust.telenor.se 17.01.11, 17:50
        Nu,jak ja bede mial 80 lat !!! To napisze tez cos madrego albo nawet bardzo madrego .Taki Zyd to sie ochrzcil i na koniec zostal ksiedzem.Wolno mu.Z wdziecznosci za uratowanie mu zycia.Nu i dobrze.Moze i sa katolicy ,ktorzy zostali rabinami...i to tez rozumie.A moze mu sie cos u Zydow spodobalo i poszedl na calosc ? Nieodgadnione sa sciezki Allaha,a niech kazdy se bedzie jaki chce a ja i tak pojde piechota.
        • Gość: gosc Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.barn.cable.virginmedia.com 17.01.11, 18:27
          debil.tyle.
          • Gość: gosc Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.barn.cable.virginmedia.com 17.01.11, 18:28
            to bylo oczywiscie a propos postu mego usilujacego zablysnac mysla przedmowcy.
      • Gość: ja37 Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.spzoz.zgorzelec.pl / 172.16.5.* 19.01.11, 08:34
        Większa obrazą jest Żyd na krzyżu....
      • Gość: folkatka Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 11:32
        Chyba nie ma większej obrazy dla ludzkiego rozumu jak te brednie na temat Katolików, które tu wypisuje Sothink.
    • blaznivy.kacir no i wymiękam 17.01.11, 18:50
      idę po absynt...
      skoro asumpt nie pomógł...
      • Gość: hansburger Re: no i wymiękam IP: *.pools.arcor-ip.net 17.01.11, 19:19
        psycholozka z zydowskimi korzeniami (alice miller sie zwala)opisala taki przypadek i co z takiego zyciorysu wynika szczegolowo w sciezkach zycia
        skoro ni absynt ni asumpt to tylko terapeut moze ulzyc
        • Gość: leniak i jeszcze do tego loszka IP: 213.146.58.* 17.01.11, 19:41
          za co? ja się pytam.
          Co kobita ci zrobiła?
          ...
          gdybyż to było takie proste
          ot czym skorupka nasiąknie tym trąci
          jakieś lobby terapeutyczne reprezentujesz czy jak?
    • jagger2009 Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem 17.01.11, 20:43
      Brawo panie Pawlowski, nareszcie ktos widzi dwie strony medalu w tej historii bo zawsze sa dwie czy nawet wiecej, napisalam do Grossa ze absolutnie sie nie zgadzam z tym przyklejanien etykiety mordercow/grabiezcow narodowi polskiem ale wielki pan profesor z uniwerytety nawet nie raczy odpisac swiadczy to o wilkie pewnosci siebie, egoizmie i braku profesjonalizmu
      • Gość: / Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.01.11, 21:48
        a mnie sie marzy byc Czlowiekiem bez jakis "szczegolnych wlasciwosci"
        i zeby mnie nie szufladkowali, dorabiali gebe, ustawiali i wkladali mi w usta rzeczy ktore im samym sa niemile
        te wszystkie -izmy, przeciez to tylko dalej te dzielenie ludzi jako metoda trzymania ich na smyczy, sterowania, w koncu pozbawiania wlasnej twarzy i zdania -
        i najlepiej nie sadzcie i oceniajcie - kochajcuie ich
        taki ksiadz musi byc kochany przez ludzi - przeciez z daleka widac ze to Czlowiek - a to jest juz bardzo wazne - trzeba czegos wiecej?
        • zubelz Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż 17.01.11, 22:05
          Gość portalu: / napisał(a):

> a mnie sie marzy byc Czlowiekiem bez jakis "szczegolnych wlasciwosci"
          > i zeby mnie nie szufladkowali, dorabiali gebe, ustawiali i wkladali mi w usta r
          > zeczy ktore im samym sa niemile
          > te wszystkie -izmy, przeciez to tylko dalej te dzielenie ludzi jako metoda trzy
          > mania ich na smyczy, sterowania, w koncu pozbawiania wlasnej twarzy i zdania -
          > i najlepiej nie sadzcie i oceniajcie - kochajcuie ich
          > taki ksiadz musi byc kochany przez ludzi - przeciez z daleka widac ze to Czlow
          > iek - a to jest juz bardzo wazne - trzeba czegos wiecej?
          Więcej kasy Bo w sobotę kto posprząta jak nie Polak?.Ilu Polaków pracuje w Izraelu jako pomoc domowa?. Ilu Polaków pracowało jako pomoc domowa przed wojną u żyda?

Panie Boże, kto cię sądził Żydzi!.Kto cię skazał? Żydzi! A mnie kto sądzi? Żyd!!!
          • zubelz Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż 17.01.11, 22:13
            zubelz napisał:
            > Panie Boże, kto cię sądził Żydzi!.Kto cię skazał? Żydzi! A mnie kto sądzi? Żyd!
            > !!
            To był cytat z faktycznego procesu o kradzież kury! ( Proces odbył się w Dynowie . Akta powinny być we Lwowie.
      • Gość: ja37 Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.spzoz.zgorzelec.pl / 172.16.5.* 19.01.11, 08:38
        Gross nigdy nie oskarżał NARODU. Nigdy nie oskarżał WSZYSTKICH POLAKÓW - tylko KATÓW pochodzenia polskiego. Ma od tego prawo - jak każdy z nas. Wskazywał, że wszędzie są świnie i hieny i że nie jesteśmy jako Naród wolni od tej przypadłości. A broniąc upodlonych świń i hien - sami sobie wystawiamy świadectwo moralności.
    • zubelz Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem 17.01.11, 22:21
      Przestańcie się wysilać . To jest pól h...a pół żaby.Panu
      bogu świeczkę a diabłu ogarek. Żyd zawsze zostanie Żydem! Nawet z "gospodyń i sprzątaczek" chce(wyrwać kasę)
      • zubelz Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż 17.01.11, 22:27
        zubelz napisał:

> Przestańcie się wysilać . To jest pól h...a pół żaby.Panu
        > bogu świeczkę a diabłu ogarek. Żyd zawsze zostanie Żydem! Nawet z "gospodyń i
        > sprzątaczek" chce(wyrwać kasę)
        Za Emigrantami Polskimi, Do Irlandii ,też przywlekła się ta zaraza.
      • Gość: Olek Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.dynamic.chello.pl 17.01.11, 22:32
        Tak tak. A głupek zawsze zostanie głupkiem.
      • miriam54 Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż 17.01.11, 22:53
        zubelz! Jesteś klinicznym przypadkiem "chama polskiego"...
      • Gość: m Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.pools.arcor-ip.net 17.01.11, 23:15
        Powiedzial Prawdziwy Polak, pijak i zlodziej samochodow.
      • Gość: maxxi Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i... IP: *.hsd1.ms.comcast.net 19.01.11, 03:37
        Jakies dowody panie "zubelz"? Czy tylko tak sobie plujesz, bo musisz??
    • przemek.leniak hmm tak się zamyśliłem 18.01.11, 10:29
      o tym skad się brał przedwojenny stereotyp "Żyda" to mniej więcej wiem
      ale skąd się bierze współczesny nie mam pojęcia
      popatrzcie głównym rabinem Polski jest amerykanin konserwatywny judaista
      co już samo w sobie jest zaskakujace jako że u nas jednak wydawałoby się matecznik jest ortodoksji
      a tu tymczasem sensowny rozsądny facet którym i pochwalić się można
      przyznaję jestem pod duzym wrażeniem Schudricha :-)
      niejeden ksiądz mógłby z niego brać przykład tego jak zosytać autorytetem...
      ...
      Żydzi jako osoby publiczne też raczej się Polsce dobrze zasługują
      że środowisko dzieci dawnej "zydokomuny" jest co najmniej kontrowersyjne?
      e tam...
      przecie realnie nie bardziej kontrowersyjni wcale niż inne środowiska intelektualne czy polityczne...
      ...
      antysemityzm polski poza forum funkcjonuje właściwie jedynie w formie głupkowatej
      co zresztą skutkuje tym ze że potrzebujący go w formie powazniejszej w jakichś tam celach
      muszą go sobie kreować sami
      ...
      eee tam
    • aarvedui biznes holokaustowy twierdziłby inaczej 18.01.11, 17:16
      już nawet w izraelu co rusz jakiś naukowiec wyłamuje się z trendu i krytykuje Biznes-Holokaust.
      zagłada ludzi jest tam wykorzystywana przez kilku "przedsiębiorczych" i niezwykle bezczelnych oszustów do siania nienawiści (często do polaków) i do trzepania wielkiej kasy - z dotacji, odszkodowań, opłat za zaniechanie uprawiania czarnego PR...

WIĘKSZOŚĆ rzekomych żydów straconych przez niemców w polsce uważała się przede wszystkim za POLAKÓW.
      niestety kilku bezczelnych żydowskich oszustów zawłaszczyło śmierć tych ludzi do uprawiania międzynarodowej polityki nienawiści.
      Polscy Żydzi czuli się Polakami, często walczyli w Wojsku Polskim, a teraz głos za nich zabiera garstka chorych z nienawiści radykalnych syjonistycznych fanatyków, którzy sami chętnie spaliliby wszystkich gojów w obozach jak naziści.
      • Gość: EM Re: biznes holokaustowy twierdziłby inaczej IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 19.01.11, 07:31
        > WIĘKSZOŚĆ rzekomych żydów straconych przez niemców w polsce uważała się przede
        > wszystkim za POLAKÓW.

W miare zasymilowana byla tylko garstka wyksztalconych i w miare zamoznych Zydow. To zreszta nie przeszkadzalo Polakom, aby wciaz widziec w nich Zydow.
      • para-lela Re: biznes holokaustowy twierdziłby inaczej 19.01.11, 07:53
        ale ty jesteś naiwny, naród żydowski tysiące lat żył w różnych krajach i nie asymilował się a ty tu bajeczki opowiadasz o asymilacji.
    • coppermind Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem 18.01.11, 19:29
      żeby być Żydem nie można być idiotą biegającym w sukience i katującym leak'a katolikiem.

słusznie odmówiono wpisania narodowości żydowskiej degeneratowi.
    • rabbinhood Błogosławieni Pokój czyniący 18.01.11, 20:03
      Ksiądz jest najlepszym tego przykładem. Uczciwi i prostolinijni ludzie dający tak wiele z siebie wspólnocie bliźnich zawsze powinni wzbudzać szacunek. Jak widać ludzie bez względu na narodowość, rasę i płeć dzielą się na tych którzy chcą coś dać innym, i gdy mogą to pomagają, oraz na tych którzy chcą wyciągnąć maksymalną korzyść z wszystkiego co robią. Ksiądz jest tym który daje, i swoje życie poświęcił dla innych. Wyrazy szacunku.
      • Gość: teolog Re: Błogosławieni Pokój czyniący IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.01.11, 21:24
        nie istnieje dobro bez fundamentu wiedzy, więc ten goj nie mógł być dobry,
        bo po prostu sam nie wiedział jak to zrobić.

wśród głupców zło jest często postrzegane jako dobro (jak w tym przypadku)
        i dobro jest postrzegane za zło.

dla Żyda ten kolo robił zło - goj widzi dobro. Rozsądzić może tylko Arab ;)
        ale on powie, że onanista w sukience, który nie ma żony i myśli jajnikami
        swojej mamusi to nie człowiek tylko pajac.
    • prawda_1_tylko_prawda Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem 18.01.11, 20:25
      Mam dwie ojczyzny
      i obie nie moje.
      Jedną, bom był żydem
      Drugą, bom jest gojem.

Tak pisał pewien chłopiec, który wyjechał do Izraela w 1968 r i tak tam ludzi z Polski traktowano. A książkę o masowym, niegodnym zachowaniu się wielu żydów - policjantów i greiferów w Getcie, współpracujących z Niemcami, odstawianiu swych braci na Umschlagplatz, o haniebnym zdradzeniu swojej ojczyzny Polski we wrześniu 1939 i podjęciu antypolskich zbrojnych działań przez wielu starozakonnych (Grodno i in. miejscowości na ścianie wschodniej) powinien zainspirować i wydać rząd i to w kilku językach. Liczą się tylko fakty a nie bajanie o nich. Liczy się prawda i tylko ona nas może z tej żydowskiej "troski o nasze dobro" wyzwolić.
    • para-lela Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Żydem 19.01.11, 07:50
      Na forum GW Religia można pisać źle ale tylko o katolikach, jak napisałem co wygadują rabini, to pokasowali posty a mnie wywalili z forum, GW judzi na katolików.
      • Gość: rabin Re: Ks. Grzegorz Pawłowski: Jestem i Polakiem i Ż IP: *.warszawa.vectranet.pl 19.01.11, 08:28
        mniej się masturbuj a w końcu zobaczysz, że zostałeś dobrze oceniony ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka