Gość: poeta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 11:04 zbigniew-herbert.com/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
puen.ta a przejmie się kto tym? 04.02.06, 11:58 Przesłanie Pana Cogito Idź dokąd poszli tamci do ciemnego kresu po złote runo nicości twoją ostatnią nagrodę idź wyprostowany wśród tych co na kolanach wśród odwróconych plecami i obalonych w proch ocalałeś nie po to aby żyć masz mało czasu trzeba dać świadectwo bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny w ostatecznym rachunku jedynie to się liczy a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę a kornik napisze twój uładzony życiorys i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie strzeź się jednak dumy niepotrzebnej oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych strzeż się oschłości serca kochaj źródło zaranne ptaka o nieznanym imieniu dąb zimowy światło na murze splendor nieba one nie potrzebują twego ciepłego oddechu są po to aby mówić: nikt cię nie pocieszy czuwaj - kiedy światło na górach daje znak - wstań i idź dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę powtarzaj stare zaklęcia ludzkości bajki i legendy bo tak zdobędziesz dobro którego nie zdobędziesz powtarzaj wielkie słowa powtarzaj je z uporem jak ci co szli przez pustynię i ginęli w piasku a nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką chłostą śmiechu zabójstwem na śmietniku idź bo tylko tak będziesz przyjęty do grona zimnych czaszek do grona twoich przodków: Gilgamesza Hektora Rolanda obrońców królestwa bez kresu i miasta popiołów Bądź wierny Idź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa l. Re: a przejmie się kto tym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 17:46 Herbert dostać miał Nagrodę Nobla, zasłużył na tą Nagrodę ______________________________________________________ "ocalałeś nie po to aby żyć masz mało czasu trzeba dać świadectwo" Z.H. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. klasyka do klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 18:24 www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/jan_pawel_ii/inne/tryptyk_rzymski.html Odpowiedz Link Zgłoś
puen.ta Re: klasyka do klasyki 05.02.06, 19:38 Jakże przedziwne jest Twoje milczenie we wszystkim, czym zewsząd przemawia stworzony świat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. Re: klasyka do klasyki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 20:59 Co mi mówisz górski strumieniu? w którym miejscu ze mną się spotykasz? ze mną, który także przemijam — podobnie jak ty... Czy podobnie jak ty? (Pozwól mi się tutaj zatrzymać — pozwól mi się zatrzymać na progu, oto jedno z tych najprostszych zdumień.) Potok się nie zdumiewa, gdy spada w dół i lasy milcząco zstępują w rytmie potoku — lecz zdumiewa się człowiek! Próg, który świat w nim przekracza, jest progiem zdumienia. (Kiedyś temu właśnie zdumieniu nadano imię «Adam».) Odpowiedz Link Zgłoś
puen.ta na dobranoc - sprzed 25 lat 06.02.06, 00:01 Boże ochroń ludzi biednych Kiedy człapią umęczeni Po rozkisłej od łez ziemi Boże daj nam dzień powszedni Boże ogrzej swym oddechem Tych co godzinami stali I niczego nie dostali Boże rozśmiesz ich swym śmiecham Boże spraw niech na śmietnisku Dźwignie się zdeptany krzaczek I choć w świecie jest inaczej Wspomóż ten nadziei listek Boże wspomóż ludzi biednych Rzuć jak kładkę promyk-jasność Byśmy przeszli nad przepaścią Boże daj nam dzień powszedni Ernest Bryll 4 XII 1981 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a. na pożegnanie Re: polecam na weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 20:14 2. Źródło Zatoka lasu zstępuje w rytmie górskich potoków... Jeśli chcesz znaleźć źródło, musisz iść do góry, pod prąd. Przedzieraj się, szukaj, nie ustępuj, wiesz, że ono musi tu gdzieś być — Gdzie jesteś, źródło?... Gdzie jesteś, źródło?! Cisza... Strumieniu, leśny strumieniu, odsłoń mi tajemnicę swego początku! (Cisza — dlaczego milczysz? Jakże starannie ukryłeś tajemnicę twego początku.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: polecam uważnie przeczytać i przemyśleć !!!!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 21:28 *** Brewiarz Panie wiem ze dni moje są policzone zostało ich niewiele Tyle żebym jeszcze zdążył zebrać piasek którym przykryją mi twarz nie zdążę już zadośćuczynić skrzywdzonym ani przeprosić tych wszystkich którym wyrządziłem zło dlatego smutna jest moja dusza życie moje powinno zatoczyć koło zamknąć się jak dobrze skomponowana sonata a teraz widzę dokładnie na moment przed codą porwane akordy źle zestawione kolory i słowa jazgot dysonans języki chaosu dlaczego życie moje nie było jak kręgi na wodzie obudzonym w nieskończonych głębiach początkiem który rośnie układa się w słoje stopnie fałdy by skonać spokojnie u twoich niedgadnionych kolan Zbigniew Herbert zmarł 28 lipca 1998r. w Warszawie. Śmierć poety była wielkim ciosem dla wszystkich jego przyjaciół. Niedługo przed śmiercią chory Herbert rozmawiał telefonicznie z Miłoszem. Chyba najserdeczniej od czasu gdy ich drogi się rozeszły. W dniu pogrzebu prezydent RP Aleksander Kwaśniewski odznaczył Herberta pośmiertnie Orderem Orła Białego. Żona Herberta odmówiła jednak przyjęcia odznaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ars Re: polecam na weekend: człowiek roku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 19:32 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3157606.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: będą reperkusje Re: polecam na weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 20:14 no to "różowy salon" dla równowagi ustanowi i zacznie wręczać nagrodę im. Maleszki vel Ketmana za wybitne osiągnięcia w dziedzinie publicystyki donosicielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: polecam na weekend - poeta co nie musiał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 11:41 www.bosko.pl/relaksik/?art=1001 Odpowiedz Link Zgłoś