Dodaj do ulubionych

Metropolia LUBLIN

17.05.11, 19:16
finanse.wp.pl/kat,104124,title,Wielki-raport-Faktu-Tu-zrobisz-najtansze-zakupy,wid,13414129,wiadomosc.html
Wielki raport Faktu. Tu zrobisz najtańsze zakupy Fakt | 17.05.2011 | 07:38
...
Dziś w Fakcie - wielki ranking najtańszych sieciowych sklepów w kilku regionach Polski.

Za 50 produktów z koszyka opracowanego przez portal dlahandlu.pl (tam znajdziesz więcej informacji o cenach) zapłaciliśmy w Warszawie od 235 zł do nawet 348 zł. W pierwszej połowie maja w stolicy zdecydowanie najtańszy był Auchan. Aż 11 produktów miało najniższą cenę właśnie w tym sklepie i tylko tu udało się zrobić zakupy poniżej 250 zł. 23 zł drożej uplasowała się sieć Biedronka, gdzie na zakupy wydaliśmy 258 zł. Najdroższe w stolicy to sklepy sieci Lewiatan. Tu za identyczne zakupy zapłaciliśmy aż 50 proc. więcej niż w najtańszym Auchan.

Najdroższym sklepem w całym rankingu portalu (średnia z całej Polski) okazał się E.Leclerc, gdzie na 50 produktów z koszyka trzeba wydać od 280 zł w stolicy do 295,9 zł w Bydgoszczy. To prawie 20 proc. drożej niż w najtańszym sklepie Auchan. Najdroższym zaś miastem był Lublin, gdzie nie dało się wydać na zakupy mniej niż 250 zł. Nawet w najtańszej sieci Auchan za koszyk zapłaciliśmy ponad 258 zł, a aż 373 zł w najdroższej Żabce.

I wszystko jasne! Kupuję w Leclercu w Lublinie... A mnie cały czas gnębiło dlaczego moje wynagrodzenie miesięczne (standardowo lubelskie: ciut ponad tysiąc na rękę) potrafi zniknąć w przeciągu paru dni.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 19:26
      dociek napisał:

> I wszystko jasne! Kupuję w Leclercu w Lublinie... A mnie cały czas gnębiło dlac
      > zego moje wynagrodzenie miesięczne (standardowo lubelskie: ciut ponad tysiąc na
      > rękę) potrafi zniknąć w przeciągu paru dni.

Nie masz już gdzie kupować?
      Ja większe zakupy robię wszędzie (Tesco, Real, Carrefour), byle tylko nie w Leclercu.
      Tak przy okazji: odkąd to lekko ponad tysiąc na rękę jest lubelskim standardem? Moje lepsze pół za pół etatu ma więcej... w Lublinie, jak najbardziej :)
      • dociek Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 19:33
        Gratuluję Twojej Lepszej Połowie.
        • ejno Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 19:46
          A co z dobrze nam znaną Biedronką?
          • qqbek Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 20:01
            ejno napisała:

> A co z dobrze nam znaną Biedronką?

Też czasami robię tam drobne zakupy. Mam na Wieniawskiej jedną, nieopodal miejsca pracy.
            Co w tym złego?
            • ejno Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 20:35
              Nic, zwróciłam uwagę na to, że nie została okrzyknięta jako najtańsza, a podobno jest to market dla biedoty....Ja też tam kupuję, co prawda nie wszystkie produkty, ale warzywa i owoce mogę polecić:)
              • Gość: hm... Re: Metropolia LUBLIN IP: *.futuroexito.pl 17.05.11, 21:28
                Uhum... potwierdzam! Maja swietne rozowe winogrona z Chile, tylko 7,79...
          • trzmielojadek Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 22:10
            W dobrze wam znanej Biedronce kupuje tylko pan premier i jego rodzina :)
    • rozenkranc Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 20:18
      > Najdroższym zaś miastem był Lublin, gdzie nie dało się wydać na zakupy mniej niż 250 zł.
      > Nawet w najtańszej sieci Auchan za koszyk zapłaciliśmy ponad 258 zł,

Auchan w Lublinie? A gdzie konkretnie znajduje się ten market, bo zaczynam już chyba tracić orientację w "geografii" tego miasta?
      • przemek-leniak Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 21:18
        a nie na Czechowie na północ od Faryzeusza?
        • Gość: rozenkranc Re: Metropolia LUBLIN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.11, 22:01
          przemek-leniak napisał:
          > a nie na Czechowie na północ od Faryzeusza?

Możliwe, ale jakoś nie kojarzę. Próba wyguglania adresu też jest zerowa. :(
          • ejno Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 22:03
            Nie ma Auchana w Lublinie...
            • Gość: Delfinek Um Re: Metropolia LUBLIN IP: *.ip.jarsat.pl 17.05.11, 22:14
              Sieć Auchan w Polsce

www.auchan.pl/nasze-sklepy/mapa-sklepow-auchan
              • trzmielojadek Re: Metropolia LUBLIN 17.05.11, 22:18
                Biedny Dociek, znów uwierzył Faktowi...
            • przemek-leniak a co tam jest geant? 17.05.11, 22:18
              coś fracuskiego chyba...
              Real?
              • ejno Re: a co tam jest geant? 17.05.11, 22:22
                Real....
                • ejno Re: a co tam jest geant? 17.05.11, 22:26
                  Geanta nie ma w Lublinie...
                  • trzmielojadek Re: a co tam jest geant? 17.05.11, 22:28
                    Czy to nie wszystko jedno, kto was strzyże?
              • trzmielojadek Re: a co tam jest geant? 17.05.11, 22:27
                Fakty są takie, że Niemcy mają swoje hipermarkety, Francuzi swoje, Portulagczycy swoje itd. A jaką sieć hipermarketów stworzyli Polacy?
                • przemek-leniak żadnej ale pracujemy 17.05.11, 22:28
                  we wszystkich na całym świecie
                • Gość: aron Re: a co tam jest geant? IP: *.paradowski.pl 18.05.11, 06:54
                  Polacy stworzyli Biedronkę, ale sprzedali ją Portugalczykom
                  • Gość: aron Re: a co tam jest geant? IP: *.paradowski.pl 18.05.11, 06:54
                    a i jeszcze Aldik i Stokrotkę
                    • trzmielojadek Re: a co tam jest geant? 18.05.11, 10:25
                      Stokrotka należy do Emperii, która w dodaku ma siedzibę w Lublinie przy ul. Mełgiewskiej, a pierwszy sklep Stokrotki został otworzony w Łęcznej. Tak jest napisane na wikipedii. Czyli jednak jak Lublin chce, to potrafi :)
    • Gość: bosman podstawowe zakupy tylko... IP: *.centertel.pl 18.05.11, 09:09
      w Lidlu ("Lidl jest taniiiiiiii"), - ceny przyzwoite, jakość lepiej niż przyzwoita. Ekstrawaganckie - np. Ouzo, od niedawna w Kauflandzie - dzięki zaprzyjaźnionej(?) forumowiczce.
      • rozenkranc Powiedz mi gdzie kupujesz ... 18.05.11, 12:16
        Co prawda nie wypada na forum uprawiać reklamy, ale - podobnie jak Ty - zauważyłem, że pewna (niestety, niemiecka) sieć dyskontów wyróżnia sie spośród innych utrzymywaniem niezłego poziomu jakościowego towarów. Pomimo, że są to towary tanie (nie wszystkie), to nie ma wśród nich ewidentnych bubli jednorazowego użytku (jak w większości hipermarketów), które niekiedy same rozpadają się w rękach.
        Oczywiście, jak to w dyskontach, nie ma tam towarów tzw. markowych, ale te, które są, w niektórych przypadkach przewyższają nawet jakością znacznie droższe produkty, o znanych nazwach. Tak jest np. w przypadku oryginalnych włoskich makaronów marki "C....o", wytwarzanych z czystej semoliny, nie rozpadających się i nie przywierających do garnka nawet w razie zbyt długiego gotowania, które na głowę biją dwukrotnie droższe, słynne polskie marki z Malborka i Lublina.
        I choć oferta towarowa (jak to w dyskoncie) również w tej sieci jest ograniczona, to po niektóre produkty jeżdże właśnie tam, a nie gdzie indziej. Po prostu z czasem opracowałem sobie coś w rodzaju "mapy zakupowej" i kiedy w domu przygotowuję sobie "ściągawkę" (niestety, już nie ta pamięć :), to robię to "według rozdzelnika" czyli przyporządkowując poszczególne produkty do sklepów, które mam "na trasie".
        Nie będę pisał, co gdzie kupuję, żeby nie naruszać dobrych obyczajów forum, ale mogę sobie wyobrazić założenie tematycznego podforum lub specjalnego wątka, służących komunikowaniu się forumowiczów w celu wymiany informacji "handlowych" oraz racjonalizacji zakupów i budżetów domowych.
        • empi Re: Powiedz mi gdzie kupujesz ... 18.05.11, 13:09
          rozenkranz, mapa zakupowa to świadectwo każdej dobrej gospodyni:). Moja żona i córka takie mają.
          > Nie będę pisał, co gdzie kupuję, żeby nie naruszać dobrych obyczajów forum, ale
          > mogę sobie wyobrazić założenie tematycznego podforum lub specjalnego wątka
          Mamy podforum Pomagamy sobie i uważam, że dyskusje zakupowe mogą doskonale się tam znaleźć.
          pzdr.
          • Gość: rozenkranc Re: Powiedz mi gdzie kupujesz ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 15:28
            empi napisał:
            > Mamy podforum Pomagamy sobie i uważam, że dyskusje zakupowe mogą doskonale się
            > tam znaleźć.

Nie zauważyłem wcześniej (bo się nie rozglądałem:)), ale rzeczywiście, jest takie podforum. Tylko, że prawie nikt z niego nie korzysta, bo dzisiaj napisano tam 1 post, wczoraj, 2, a poprzedni aż tydzień temu - 11 maja. Mam wrażenie, że wynika to z relatywnie niskiej frekwencji na forum lubelskim w ogóle, która siłą tego faktu koncentruje się na głównej "arenie". Po prostu ludezie intuicyjnie nie piszą tam, gdzie nie mają szans być przeczytani i dostać odpowiedź, a "grawitacyjnie" skupiają się wokół "centralnego" forum Lublin. Na szczęście moderacja w zakresie wymiany uwag "handlowych" nie jest zbyt restrykcyjna i można sobie porozmawiać o zakupach także na głównym forum. Zresztą, tak na marginesie, to raczej trudno wytyczyć granicę, gdzie kończy się zwykła międzyludzka wymiana opinii na temat żywotnych spraw codziennych, a zaczyna promowanie jakichś towarów czy usług.
        • Gość: bosman rozenkrancu... IP: *.centertel.pl 18.05.11, 13:38
          bardzo chwalę sobie narzędzia i wyroby techniczne z L..... Już dobrze empi. Skończyłem :-)
          • Gość: rozenkranc Re: rozenkrancu... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.11, 15:43
            O, tak! Przyłączam się do twojej opinii w tej sprawie. Artykuły techniczne mają tradycyjnie, po niemiecku, na dobrym poziomie. Mój kolega, zamieszkały od 20 lat w Chicago, który najpierw zwiał w 1981 r. do Niemiec i tam mieszkał 10 lat, mawiał zawsze, że przymiotnik "dobry" stopniuje się następująco: dobry, lepszy, najlepszy, niemiecki :)) Widzę jednak, że po 20 latach zamieszkiwania w USA i przyjęciu tamntejszego obywatelstwa zmienił trochę opinię i chwali raczej wyroby amerykańskiego przemysłu, narzekając tylko bardzo, że jest ich coraz mniej na rynku, gdyż wszystko, podobnie jak w Polsce, wypiera chinszczyzna. Kolega jest inżynierem, więc zawsze kiedy przyjeżdża, przywozi mi w prezencie jakiś sprzęt techniczny i mam już tego troszkę w garażu. Muszę powiedzieć, że w znacznej mierze się z nim zgadzam co do jakości amerykańskich narzędzi; może nie mają one europejskiej elegancji i finezji wzorniczej, ale są bardzo solidne, nie do zdarcia, zrobione z bardzo dobrych materiałów. M.in. mam od niego takie nożyczki z jakiejś "kosmicznej" stali, które równie dobrze tną papier jak i drut stalowy i od wielu lat, choć nigdy nie ostrzone, są wciąż ostre.
            To tylko takie ble ble na marginesie, ale temat jest ciekawy do pogadania.
    • bu2m Re: Metropolia LUBLIN 18.05.11, 13:43
      Według Faktu w Auchan w Lublinie zapłacili ponad 250zł, choć takiego sklepu nie ma i nie było nigdy w Lublinie. Fakt.
      • jakmutam Re: Metropolia LUBLIN 18.05.11, 19:41
        Co do jakości narzędzi tnąco -siekających to bezkonkurencyjne było śp ZSRR. Tam fabryka np rakiet figurowała oficjalnie jako kombinat produkcji siekier i młotków i dla "niepoznaki" musieli produkować te siekiery. A że nie mieli innych materiałów to robili je z tego samego co rakiety. Sam mam nóż takiej produkcji. Rączka z paskudnego i badziewiastego plastiku ale ostrze... klękajcie narody.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka