cityarch 20.05.11, 09:47 Bolesław Stelmach powinien w pierwszej kolejności zająć się budową "teatru w budowie"...obiekcie marzeń Lublinian_a nie krytyką architektoniczną_więcej pokory Panie Bolesławie...w dążeniu do piękna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raphul Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom jest... 20.05.11, 09:56 Czy to nie jest dom przy ul.Dożynkowej ? Cóż, nie interesuje mnie czy czyimś zdaniem moje odczucia estetyczne są dojrzałe czy nie dlatego pozwolę sobie wyrazić moje własne zdanie, abstrahując od tego co zdaniem fachowców sądzić powinienem. Uważam, że dom jest okropny, z przewagą właśnie formy na treścią. Być może jest funkcjonalny, tego nie wiem, za to z zewnątrz jest jak najbardziej odpychający. Odpowiedz Link Zgłoś
raphul Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je 20.05.11, 10:04 Dodam jeszcze, że pewnie nie w tym rzecz żeby się podobało. Jeżeli to rozpatrywać kategoriach sztuki to nie musi się podobać. Podobać może się pejzaż z konikami. Poczekamy co nam powiedzą o tym "zapaleńcy" z bryla.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dP ten artykuł kupy się nie trzyma IP: 195.85.249.* 20.05.11, 11:19 Stelmach mówi, że domy z katalogu są za duże w porównaniu z potrzebami inwestorów, a robi to w komentarzu dotyczącym domu o pow. ponad 400 mkw... całość wygląda jak bunkier moim zdaniem przypieprzanie się do dachów spadowych w Polsce, gdzie w zimie na dachu może się znaleźć metrowa warstwa śniegu - też lekkie oderwanie od rzeczywistości; pewnie, że można byłoby południowoeuropejskim zwyczajem zrobić sobie taras słoneczny na dachu, tylko kto w zimie będzie to co drugi dzień odśnieżał; jak rozumiem, nasi architekci dążą do tego, aby każdy dom był ekscentrycznym dziełem sztuki; całe szczęście, że "przeciętny Kowalski" zamiast ich wysłuchiwać może sobie wziąć dom z katalogu a panu doktorowi serdeczne gratulacje, przełamujemy mity o głodowych pensjach lekarzy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brylak Re: ten artykuł kupy się nie trzyma IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.11, 09:37 Jestem "z Bryły" i dom jest moim zdaniem OK, ale nie powala. Rzecz gustu. Nie obrażajmy się nawzajem :) Odpowiedz Link Zgłoś
mr_flash Re: ten artykuł kupy się nie trzyma 22.05.11, 10:00 Muszę przyznać krytykującemu całkowitą rację. To że budujemy domy takie a nie inne wynika z tysiącletniego a może i dłuższego doświadczenia. Takie domy się sprawdzają. A betonowe koszmarki cieszą chyba tylko architektów, którzy na siłę usiłują stworzyć coś nowego. Niestety większość tych supernowoczesnych konstrukcji betonowych się nie sprawdza a często i wygląda koszmarnie. To już wolę sztampowe dwuspadowe domki z czerwoną dachówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.11, 11:05 Zgadzam się z tobą raphul,że dom jest okropny, no cóż-niby o gustach się nie dyskutuje. I jak powiedział przedmówca- panie Stelmach do roboty przy Centrum Spotkań Kultur! I nad sceną, bo duża, nowa scena-wbrew temu,co mówi kolejny jaśnie nam panujący Pietrasiewicz- jest Lublinowi potrzebna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Estetyczny koszmar IP: 80.54.46.* 20.05.11, 12:39 Obrzydlistwo. Szare, bure i do dupy. I czymże niby różni się toto od bloków z lat 80-tych? Aaaa, już wiem, jest okrągłe. Łaaaał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szampans Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.acn.waw.pl 21.05.11, 23:25 Taaak... okropne te polskie dworki... Jeśli jednak zwiedzamy Polskę z obcokrajowcami, to właśnie proste polskie chaty, stare dworki , a nawet tanie kamienice czynszowe najbardziej się im podobają. Dobrej, nowoczesnej architektury w Polsce raczej się nie znajdzie. Polskie miasta przygnębiają coraz bardziej swym brakiem malowniczości, niefunkcjonalnością i karykaturalną zabudową, typową dla Nowego Jorku. Mieszkałem 35 lat za granicą i miałem okazję obserwować podejście do architektury i urbanistyki poza Polską. Przede wszystkim miasta i wsie mają w Holandii i Belgii ściśle określone przepisy dotyczące projektowania. To, co jest możliwe w jednej wsi, może być surowo zabronione w innej. Szanuje się tam tradycję i dąży do harmonii z otoczeniem; wybudowanie czegoś takiego, jak dom w Lublinie byłoby długo dyskutowane i prawdopodobnie by nie przeszło w środowisku architektury tradycjonalnej. Ten, kto poznał np. Maastricht, wie doskonale o czym piszę. Wygrywają te kraje, które rozwijają swą twórczość podążając za tradycją. Można sobie wyobrazić taki właśnie rozwój na bazie polskiego dworku: podobne proporcje, materiały, detale, lecz funkcje nowoczesne. Obecnie odpowiedzią na zapotrzebowanie ludności są właśnie te katalogowe "dworki" - niestety zazwyczaj paskudne. Polscy architekci, szczycący się niegdyś doskonałą reputacją, idą na łatwiznę. Wybierają między pretensjonalną architekturą "dworkową", a całkowicie pozbawioną polskiego charakteru architekturą kosmopolityczną, co jest chyba jeszcze gorsze. Oglądałem podobną, betonową, okrągłą willę Mario Botty w Szwajcarii. Nie była zachwycająca, lecz jej atutem była całkowita izolacja w stosunku do zabudowy starej, już od lat istniejącej. Nie wiem, czy willa zbudowana przez pana profesora Stelmachowskiego jest tak wyizolowana, lecz obserwując samowolę budowlaną w Polsce obawiam się, że może ona być obiektem dość szokującym, nieprzystosowanym do środowiska. Wygląda na to, że pan profesor wystawił sobie w ten sposób pomnik, z którym trudno będzie się ludziom pogodzić. Przykro też czytać chełpliwe wypowiedzi pana profesora. Wygląda na to, że nie zaprojektował tym razem niczego wybitnego, choć trudno opierać się na dwóch zdjęciach, aby sensownie się na ten temat wypowiedzieć. Jeśli są to jednak dwa "najpiękniejsze" widoki tej willi, to chyba powinno się go stanowiska profesora pozbawić. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry polskie miasta z okropna architektura nowego york? 22.05.11, 09:22 odstaw denaturat antyamerykanski kretynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olla Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.adsl.inetia.pl 22.05.11, 09:59 Ja też nie rozumiem zachwytów nad modernistycznymi bunkrami. I zgadzam się z opinią, że współczesne projekty to jest przerost formy nad treścią. Przejrzałam ostatnio stronę z dziesiątkami projektów wnętrz. Uderzyło mnie to, jak bardzo są nieprzytulne i odpychające kolorystycznie, jak mało wygodne. W zalewie tych "wysmakowanych" form nie ma miejsca na zwykły fotel, gdzie można by usiąść z gazetą i filiżanką kawy, odpocząć. A te laboratoryjne kuchnie... Ten projekt jest jednak ciekawy, ciekawi mnie tylko, jak się ludziom w nim mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.zw Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom jest... 20.05.11, 10:04 I to ładnie podsumowało jęki lekarzy o niskich zarobkach. Człowiek stara się ukryć tożsamość żeby inny nie sprawdził czy tamten nie pracuje na 9 etatach w tym samym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.11, 11:28 fany dom. A ile kosztuje projekt, wykonanie i eksploatacja w porównaniu do dachu dwuspadowego i kolumn przy wejściu? Buhahaha Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je 20.05.11, 11:32 Bo lekarze mało zarabiają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman buta, pycha, zarozumialstwo... IP: *.centertel.pl 20.05.11, 12:39 jednym słowem: nowobogactwo i prostactwo. O samym budynku nie wypowiadam się - de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
lolcia-olcia Re: buta, pycha, zarozumialstwo... 20.05.11, 19:22 tak tylko w pollandzie ;-d wstyd!!! Odpowiedz Link Zgłoś
efad4d Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je 20.05.11, 13:01 swiatem rzadzilo, rzadzi i rzadzic bedzie w kazdej dziedzinie disko polo takie, wlasnie domki z kolumnami. Bo prostym chamem byc, to najlepiej w zyciu miec . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.nowanet.pl 20.05.11, 13:49 prawda w oczy kole?Stad takie oburzenie na kilka gorzkich słów?Fakty sa niepodwazalne.Wystarczy pojezdzic po Polsce.Domki z kolumniekami, balustradami odlewanymi z gipsu na masową skale ,czasem nawet nieproporcjonalny detal ze styropianu.Przerost formy nad treścią i ogrodowy krasnal, jakieś skalniki a na wejsciu na posesje wita nas gipsowy lew.Tandetny jak cala ta posesja.Tak to wyglada.I wiekszosc ludzi cieszy sie ze ma taki fajny domek.A jaki ladny... Nie przemawia do mnie ten dom lekarza, ale jest to sztuka.Jest to cos co przykuwa uwage i nie odraza tandetnością.A nie przemawia do mnie, bo zwyczajnie wole katy proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arkitekt Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 14:08 Inwestorem jest lekarz psychiatra ... i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.11, 15:06 O gustach się nie dyskutuje, ale trudno nazwać ten budynek przełomem w lubelskiej architekturze. Na Hajdowie przy rzece od dawną stoją bardzo podobne, i to chyba cztery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman czy piszesz ... IP: *.centertel.pl 20.05.11, 15:10 o tych willach? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: innygosc Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.dynamic.chello.pl 20.05.11, 18:28 Ola...la, kozetka czy konfesjonał? Jak twierdzi p. doktor, niektórzy mylą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord_Dżordż mi się podoba. IP: *.enterpol.pl 20.05.11, 18:38 Wiadomo, rzecz gustu. Jednak jeśli spojrzeć na to, co wokół się buduje należy uczciwie uznać, że Lublin to głęboka prowincja. Z kompleksem Warszawy i to tej prowincjonalnej. Świadczą o tym choćby zazdrosne i złośliwe komentarze tych, którzy w życiu nie odważyli by się wyjść poza ramy tego, o czym mówi Pan Stelmach. A także komentarze do kogo należy przedmiotowa budowla, ile zarabia i ile wydaje.. Żeby jasne było - nie jestem właścicielem. Odpowiedz Link Zgłoś
teem2009 Re: mi się podoba. 20.05.11, 22:11 Jesteś jołop i to byc może warszawski, a nie prowincjonalny.To jest budynek, a nie budowla, żeby było jasne, no przedmiotowy jasne ? A to ze nie jesteś właścicielem to jasne Odpowiedz Link Zgłoś
london13 Re: mi się podoba. 21.05.11, 02:17 teem2009 napisał: > Jesteś jołop i to byc może warszawski, a nie prowincjonalny.To jest budynek, a > nie budowla, żeby było jasne, no przedmiotowy jasne ? A to ze nie jesteś właści > cielem to jasne Ok, nie jest to budowla, to budynek. Mój błąd. Nie jestem z Warszawy i nie mam nic wspólnego. Być może jestem jełop. Skoro już się zaczęliśmy wyzywać, to posiłkując się tonem Twojej wypowiedzi poniżej pozwolę sobie nazwać Cię zwykłym burkiem zza miedzy, ale nie dlatego, że masz kolumienki, daszek, tą tzw. dachówkę, krasnala, kostkę brukową i Bóg wie co jeszcze. Twój cyrk i Twoje małpy . Ton mi się nie widzi. Nie jestem właścicielem, jestem na etapie kupna działki. Nie będzie to na lubelszczyźnie. Nie lubię tego smrodu zawiści, taniego wina, dewocji, sztuczności, złośliwości, ociężałości, zaciętości, mgły, zdrady o świcie i żółtej elewacji. pozdrawiam i życzę wszelkiej pomyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 19:14 Panie Stelmach, nie jestem wprawdzie architektem, ale sądzę, że polski dworek z kolumienkami nieprzypadkowo przybrał taką właśnie formę. Cechuje go prostota, funkcjonalność oraz przystosowanie do lokalnych warunków. Stromy dach dwuspadzisty (u mnie akurat mansardowy z naczułkami, ale to tylko wariant) zapewnia dobre odprowadzenie opadów, zarówno śmiegu jak i deszczu, w naszej strefie klimatycznej - obfitych. Przykrycie wejścia głównego (a czasem i wyjścia tzw. ogrodowego) daszkiem, podpartym kolumienkami (a niby jak ma się daszek utrzymać - wisieć na "pylonach" żeby Pana zadowolić?) ułatwia komunikację i poprawia komfort użytkowania w czasie opadów, pełni tez częściowo (w mniejszym lub większym stopniu, w zależności od formy) funkcję wiatrołapu. Zorganizowanie przestrzeni na jednej kondygnacji czyni dom wygodnym i łatwym w eksploatacji, także dla osób starszych (rodzina wielopokoleniowa) i niepełnosprawnych. Oczywiście, w ramach powyższych "parametrów" można zbudować coś paskudnego i pretensjonalnego, ale dlaczego powoływać się na takie właśnie przykłady, skoro nie brakuje też domów "dworkopodobnych" w dobrym guście, zrobionych ze smakiem. Natomiast jeśli chodzi o projekty wyrafinowane i niestereotypowe konstrukcje, które Pan chwali a priori, to musze powiedzieć, że znam kilka takich domów i ... w żadnym z nich nie chciałbym mieszkać. Jakkolwiek wyróżniają się one oryginalnością, to - moim zdaniem - nadają się raczej na eksponaty w muzeum architektury "tautologicznej", uprawianej "sztuka dla sztuki", niż na dom mieszkalny, w którym człowiek czuje się swobodnie, pewnie i przytulnie. Wyglądają one zazwyczaj wewnątrz jak hangar lotniczy, zamek krzyżacki lub bunkier wojskowy i odstraszają dziwacznymi przestrzeniami, surowością form i brakiem naturalnych miejsc dających człowiekowi poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Moim zdaniem, lapidarnie rzecz ujmując, dom ma być domem, a nie skrzyżowaniem świątyni opatrzności bożej z centrum Pompidou albo betonowej baszty obronnej z halą montażu helikopetrów. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je 20.05.11, 19:38 Gość portalu: Bazyl napisał(a): > Panie Stelmach, > nie jestem wprawdzie architektem, ale sądzę, że polski dworek z kolumienkami ni > eprzypadkowo przybrał taką właśnie formę. Cechuje go prostota, funkcjonalność o > raz przystosowanie do lokalnych warunków. Stromy dach dwuspadzisty (u mnie akur > at mansardowy z naczułkami, ale to tylko wariant) zapewnia dobre odprowadzenie > opadów, zarówno śmiegu jak i deszczu, w naszej strefie klimatycznej - obfitych. > Przykrycie wejścia głównego (a czasem i wyjścia tzw. ogrodowego) daszkiem, pod > partym kolumienkami (a niby jak ma się daszek utrzymać - wisieć na "pylonach" ż > eby Pana zadowolić?) ułatwia komunikację i poprawia komfort użytkowania w czasi > e opadów, pełni tez częściowo (w mniejszym lub większym stopniu, w zależności o > d formy) funkcję wiatrołapu. Może nie jestem "panem Stelmachem", ale mów mi jeszcze... > Zorganizowanie przestrzeni na jednej kondygnacji czyni dom wygodnym i łatwym w > eksploatacji, także dla osób starszych (rodzina wielopokoleniowa) i niepełnospr > awnych. Tu się zgodzę. Tyle, że wszystkie te nowe dworki-potworki charakteryzuje też poddasze użytkowe skryte za obleśnym dachem dwuspadowym. > Oczywiście, w ramach powyższych "parametrów" można zbudować coś paskudnego i pr > etensjonalnego, ale dlaczego powoływać się na takie właśnie przykłady, skoro ni > e brakuje też domów "dworkopodobnych" w dobrym guście, zrobionych ze smakiem. Proszę o przykłady... choć dwa, lub trzy. Dla mnie "ze smakiem" to jest architektura Miesa van der Rohe, Alvara Aalto czy też Riegler Riewe... więc proszę mnie nie rozczarować. > Natomiast jeśli chodzi o projekty wyrafinowane i niestereotypowe konstrukcje, k > tóre Pan chwali a priori, to musze powiedzieć, że znam kilka takich domów i ... > w żadnym z nich nie chciałbym mieszkać. Może wypowiadasz się o konstrukcjach typowo modernistycznych... te rzeczywiście (no może poza dziełami van der Rohe czy LeCorbusiera) są dla mnie zbyt sterylne w formie. > Jakkolwiek wyróżniają się one oryginal > nością, to - moim zdaniem - nadają się raczej na eksponaty w muzeum architektur > y "tautologicznej", uprawianej "sztuka dla sztuki", niż na dom mieszkalny, w kt > órym człowiek czuje się swobodnie, pewnie i przytulnie. Wyglądają one zazwyczaj > wewnątrz jak hangar lotniczy, zamek krzyżacki lub bunkier wojskowy i odstrasza > ją dziwacznymi przestrzeniami, surowością form i brakiem naturalnych miejsc daj > ących człowiekowi poczucie bezpieczeństwa i spokoju. Raz jeszcze, proszę o "takowe przykłady". Być może i nie jestem architektem z wykształcenia... ale architektura, prawdziwa Architektura, pisana przez duże "A" jest moim hobby nie od wczoraj. > Moim zdaniem, lapidarnie rzecz ujmując, dom ma być domem, a nie skrzyżowaniem ś > wiątyni opatrzności bożej z centrum Pompidou albo betonowej baszty obronnej z h > alą montażu helikopetrów. A kto mówi, że rzeczony budynek jest? Z resztą - samo porównanie świątyni opatrzności (buraczany eklektyzm) do centrum Poppidou (funkcjonalizm postmodernistyczny) samo świadczy o Tobie, "ekspercie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bazyl Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 00:26 qqbek napisał: > > Gość portalu: Bazyl napisał(a): > > Moim zdaniem, lapidarnie rzecz ujmując, dom ma być domem, a nie skrzyżowa > > niem świątyni opatrzności bożej z centrum Pompidou albo betonowej baszty obronn > > ej z halą montażu helikopetrów. > A kto mówi, że rzeczony budynek jest? > Z resztą - samo porównanie świątyni opatrzności (buraczany eklektyzm) do centru > m Poppidou (funkcjonalizm postmodernistyczny) samo świadczy o Tobie, "ekspercie > ". Uprasza się o czytanie ze zrozumieniem. Na wszelki jednak wypadek (gdyby czytanie ze zrozumieniem nie powiodło się) wyjaśnia się co następuje: Krzyżować można dwie rzeczy różne, inaczej nie będzie to krzyżówka tylko "monoblok". Tak więc sformułowanie: "skrzyżowanie świątyni opatrzności bożej z centrum Pompidou" nie jest porównywanie obu tych obiektów do siebie lecz wskazuje na łączenie ze sobą obiektów rażąco niepodobnych, różnych, nieprzystających. Następnie uprasza się o ekstrapolowanie powyższego przykładu na całość "dwugłosu", zakładając, że adresat jest zdolny do analizy semantycznej komentowanego tekstu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarownica.z.tubtina Nazywa sie to Villa in fortezza... 20.05.11, 19:33 ...i jest przykladem postmodernistycznego "gargamela". Nie potrafie sobie wyobrazic, jak mozna w takim budynku mieszkac, ale widocznie moje sredniowieczne upodobania - jakem czarownica - sa calkowicie niereformowalne... Rozumiem, ze w niedlugim czasie obiekt bedzie zarabial sam na siebie, bo udostepniany bedzie do zwiedzania za niewielka oplata. Dzielo sztuki? Architektura? Dom? Nie potrafie sprecyzowac jednoznacznej oceny... Villa in fortezza Dla porownania "gargamel" Czeslawa Bieleckiego, architekta winnego wybudowania "gargamela" TVP... Dobrze, ze nie zostal prezydentem Warszawy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cena Ocena IP: *.centertel.pl 20.05.11, 19:48 To warte jest napewno ponad 1,5 mln.. Wiec lekarze nie powinni narzekać ? Odpowiedz Link Zgłoś
teem2009 Dworek polski z kolumnami. Okropne. Ten dom jes... 20.05.11, 21:36 Szanowny Panie Architekcie, Włos się na głowie jerzy (na mojej, bo pan na głowie włosów nie ma i nie tylko) jak pan wypowiada te swoje pseudofachowe opinie . To ze polacy budują wg okropnych gotowych projektów jest prostym przełożeniem naszej zamożności, choc i po części bezguścia również. Za cenę indywidualnego projektu u tej klasy architekta można wybudowac w miarę przyzwoity dom dla przecietnej rodziny, a może i lepiej. Mam taki i na moje nieszczęście posiada wejście z dwoma kolumnami, ale jest funkcjonalny, podoba się nie tylko inwestorowi ale i wielu przechodniom .No i jest jeszcze najlepszym przypadkiem bo kryty czerwona dachówką I powiem więcej jest położony kilkanaście kilometrów od pana arcydzieł architektonicznych w Nałęczowie. Idę o zakład, że gdybym postawił statystyczną próbę naszego społeczeństwa przed pana budą przypominającą zakład pogrzebowy na ul. Kościuszki w Nałęczowie i moimi kolumna przegrałby pan z kretesem. Chciałbym panu jeszcze przypomniec jak wygladał pana nadzór autorski nad budynkiem telekomunikacji na Czechowie. Takiego wyścigu łapówkarskiego nie widziałem do tej pory, ale może tylko dlatego że otarłem się tylko raz o inwestycje wg pańskiego projektu i pod pana nadzorem. Stąd tez i pana zapewne stac na więcej niż w najlepszym przypadku czerwona dachówkę. No iw ten to właśnie sposób wróciliśmy do aspektu ekonomicznego Trzeba umiec nadzorowac realizacje swoich projektów czego panu zazdroszczę ale nie do końca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: Dworek polski z kolumnami. Okropne. Ten dom j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 22:46 Bardzo szkoda, że Pan Dziennikarz nie postarał się, aby Pan Profesor wyjaśnił nam (Czytelnikom) w czym budynek "nawiązujący do średniowiecznej wieży mieszkalnej" jest lepszy od "gargamela" nawiązującego do sredniowiecznej fortalicji ? I czy Pan Profesor widział kiedyś taką oryginalną wieżę mieszkalną ? Gdzieś we Włoszech, Hiszpanii, krajach Arabskich ? I jeśli tak, to dlaczego obiekt podobny, jak ktoś już wcześniej napisał, do oczyszczalni ścieków czy innego silosu - z taka wieżą mu sie kojarzy ? I czy może zachowały się jakieś pozytywne wzmianki historyczne o komforcie zamieszkania w takiej wieży w naszym klimacie (poza okresem najazdów Tatarskich) ? Tyle złośliwości ... A mój głos do dyskusji: warto moze było by każdemu architektowi z urzędu dofinansować wycieczkę w region (nowo)bogatych inwestorów - najlepiej do Dubaju ... Mozna tam sie napatrzeć na naprawdę dużo, naprawdę oryginalnych, ciekawych, wręcz pięknych budynków i budowli ... A całość sprawia wrażenie totalnego haosu ... Analogie do okolic i niestety wnętrza polskich miast niestety istnieją. O jakikolwiek porzadek w krajobrazie 99% Polski dawno (?) przestano dbać ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Pretensjonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.11, 22:59 I tyle w tym temacie. Jak czytam ostatnie zdanie p. Stelmacha, to mam nieodparte wrażenie, że sobie robi jaja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nieryba Re: Pretensjonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 06:34 Wydaje się,że pierwowzorem budynku,opiewanego przez Naczelnego architekta Lublina jest Mysia wieża-prastara legendarna budowla,gdzie dzieki wewnętrznym ,krętym schodom,można było iść do góry przy parciu od dołu.Wydaje się,ze sprawa ma drugie dno,czyli zalezność Naczelnego od projektanta,co w dzisiejszych czasach tłumaczy wszystko.Kasa misiu kasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leszeke Re: Pretensjonalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.11, 08:44 Gość portalu: nieryba napisał(a): > Wydaje się,że pierwowzorem budynku,opiewanego przez Naczelnego architekta Lubli > na jest Mysia wieża-prastara legendarna budowla ... Jak pamiętam, to Mysia Wieża jest ośmiokatna, a nie okrągła ... I przy okazji: praktycznie chyba nigdy się nie zdażało, aby taka wieża stała w "szczerym polu" ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Pretensjonalne IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.11, 08:47 Trudni się nie zgodzić ze stwierdzeniem, że architektonicznie Polska jest jednym z najbrzydszych jeśli nie najbrzydszym krajów w Europie. Spotkałem się już nie raz z opiniami gości z zagranicy (konkretnie Francji i Włoch), że pod tym względem jest to kraj zupełnie bez wyrazu. Na moje pytania, dlaczego tak go postrzegają, z reguły padała ta sama odpowiedź: w wersji bardziej dyplomatycznej - brak dominującego stylu, i mniej dyplomatycznej (w przekładzie) - zupełny architektoniczny b...del. Każdy buduje co chce i jak chce, bez szacunku dla tradycji, którą przecież mamy i kulturowych uwarunkowań. A przecież patrząc na architekturę można wiele powiedzieć o kulturze kraju czy narodu, nawet jadąc tranzytem bez wysiadania z samochodu. Jak w Polsce kształtuje się "kultura" w architekturze? Sąsiad postawił dom kwadratowy, to ja będę oryginalny i postawię sobie okrągły. Sąsiednie domy są parterowe to ja pierdyknę sobie 3-piętrowy, bo muszę się wyróżnić. Aha, i najlepiej z betonu, żeby wszyscy się dziwili. Drwienie przez pana Stelmacha z "dworków", które mają źródła w polskiej kulturze i tradycji i mogłyby być szansą na charakterystyczny narodowy styl - jest przejawem właśnie takiego drobnomieszczańskiego myślenia. Jeśli ten dom na zdjęciu jest taki świetny, to niech pan architekt spróbuje postawić coś takiego w Zakopanem. Pogonią go ciupagami, bo tam szanują swoją tradycję i zdają sobie sprawę z tego, że tamtejszy styl dla tubylców i i turystów jest tak samo ważny jak góry i oscypki. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Re: Pretensjonalne 22.05.11, 01:32 Kiedy ostatnio byłeś w Zakopanem? Tam jest (zwłaszcza na obrzeżach) totalny architektoniczno-urbanistyczny syf, domków domeczków nasr*ne do absurdu, i żadnej różnicy nie robi fakt, że wszystkie mają spadziste dachy, a co drugi ściany z belek. Żadnej. Bo podstawowym kryterium wcale nie jest unifikacja, Polska choruje na co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzulek Dworek polski z kolumnami. Okropne. Ten dom jes... 21.05.11, 09:14 Taaaaaaaaaak, odchodzimy od tradycji.... Czy tym się Pan kierował , panie Architekcie B.S. projektujac na Kalinie DOM BEZ KOMINÓW? Zapraszamy do pooddychania ( nie) świeżym powietrzem. Moze jednak to ,co wymyslono kiedys takie glupie nie jest...... Odpowiedz Link Zgłoś
m.gawka Koszmar 21.05.11, 09:26 Przekombinowany formalizm, którym architekt chce epatować kmiotków. "Ten dom jest inny" - tryumf pychy pomieszanej z głupotą. Ciekawe dlaczego nie pokazano rzutów i przekroju. Czyżby ZERO funkcji? Pogratulować właścicielowi. Będzie miał efektowny monument nagrobkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
vastu108 Dworek polski z kolumnami. Okropne. Ten dom jes... 21.05.11, 10:02 Panie Boleslawie: Blad w samym zalozeniu. Czy najwazniejsze w architekturze jest to ze "ten dom jest inny" ? Nie musi spelniac regul estetyki czy funkcjonalnosci. Grunt ze jest zauwazony i lechce ego autora. I tak påowstaja dziwolagi, jeden po drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
tow_rydzyk Dom-twierdza - arcydzielo polskiej architektury 21.05.11, 12:04 Gratuluje architektowi Bolkowi.... Doskonaly dom/bunkier dla emerytowanych wyzszych oficerow Wojska Polskiego. Walorami estetyczno-artystycznymi nie ustepujacu Mauzoleum Lenina w Moskwie. Atrakcyjny kolor ochronny i wreszcie BEZPIECZENSTWO . Ten bunkier jest praktycznie nie do zdobycia. Latwosc w rozstawieniu stanowisk ogniowych od piwnicy do poddasza. Jestem pewien , ze posypia sie teraz zamowienia z Korei Polnocnej, Pakistanu, Iraku, Afganistanu, Izraela i Libii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALTAVITAE Re: Dom-twierdza - arcydzielo polskiej architektu IP: *.dsl.bell.ca 21.05.11, 22:55 Hahahahahahaha I have laughed my pants off reading your post ! I have exactly the same feelings about it. Monstrum...and quite ugly to boot! Reminds me of a gas silos ..no kidding..even water towers look more "gracious" ..LOL In the end..it could use some white stucco to look decent... Wright just turns in his grave ...;) Odpowiedz Link Zgłoś
fla Re: Dom-twierdza - arcydzielo polskiej architektu 21.05.11, 23:06 I'd love to live in a water tower! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ALTAVITAE Re: Dom-twierdza - arcydzielo polskiej architektu IP: *.dsl.bell.ca 21.05.11, 23:32 ;) Well..at least the view would be truly panoramic for miles and miles. But to get there you would need to blast some windows on the top. In the end ..it would look like UFO..but much better than polish "bunker".. Some examples here.. www.toxel.com/inspiration/2010/09/08/water-tower-house-in-belgium/ To each once' own..I suppose..LOL Odpowiedz Link Zgłoś
saint_just Większość postów na tym 21.05.11, 21:58 forum stanowi odpowiedź na pytanie, dlaczego Polska jest / i będzie/ krajem estetycznego i architektoniczego debilizmu oraz dworków. Odpowiedz Link Zgłoś
eruve.elen Dworek polski z kolumnami. Okropne. Ten dom jes... 21.05.11, 23:29 Do wszystkich malkontentów - przy artykule nie ma zdjęć wnętrza, a i to zdjęcie frontu które jest, jest raczej kiepskie. Z zewnątrz dom jest faktycznie kontrowersyjny, ale w środku - poezja formy z kaskadami świateł. Tam się naprawdę, od samego patrzenia, chce mieszkać. Polecam zajrzeć do ostatniego wydania "Architektury". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: Dworek polski z kolumnami. Okropne. Ten dom j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 19:26 W "Architekturze" dyplomatycznie nie skomentowano od redakcji w żaden sposób tego, co powstało. Zacytowano tylko niezbyt jasne wypowiedzi twórcy. Czytając to odczułem, jakby napisali między wierszami: zrobiłeś, to sam się tłumacz. Odpowiedz Link Zgłoś
prosatis Dworek polski z kolumnami. Okropne. Ten dom jes... 22.05.11, 01:39 De gustibus... Ten dom jest okropny, przypomina, przynajmniej na zdjęciu, niedokończony bunkier. Koszmar. Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Kto chciały żyć w takim ... porąbanym silosie ???? 22.05.11, 06:46 b/k Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkaniec_wszechswiatow Oczywiście o domu solarnym to ten " architekt " 22.05.11, 06:48 nie słyszał !!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry oblakany profesor 22.05.11, 09:07 tylko zchizofrenik moze poszatkowac walec i nazwac to domem, dom to wnetrze dziadu w ktorym czlowiek sie dobrze czuje, a tobie przeszkadza dachowka i kolumny przed wejsciem, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Rewelacyjny dom IP: *.vlan106.corcoran.lubman.net.pl 22.05.11, 17:16 Jestem zaskoczony, że powstał w Lublinie, a nie na przykład we Wrocławiu. Zgadzam się z malkontentami, że nie pasuje do naszej codziennej bylejakości. Z perspektywy czworaków i bloków z wielkiej płyty wydaje się fanaberią i niedorzecznością. Ta perełka pokazuje, że coś się u nas zmienia. Czekam na następne tego typu przykłady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Historyk Re: Rewelacyjny dom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.11, 19:25 Ja nie jestem zaskoczony. We Wrocławiu takie powstawały dekady temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maks Re: Dach dwuspadowy, kolumny. Okropne. Ten dom je IP: *.merinet.pl 23.05.11, 20:56 SŁOWO KLUCZ: "Na początku lat 90." i tyle w tym temacie, taki on in innowacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
malpiarnia a ja już myślałem ,że to nowe więzienie w Lublinie 28.05.11, 15:18 to ja już wolę kolumienki, przynajmniej "domowe", przytulne ja to bym za karę umieścił tego Stelmacha i architekta , tak na rok w tym więzieniu , ale póki co nie ma kar dla architektów Odpowiedz Link Zgłoś