-
Czy to ciasto daje się zdefiniować czy jest to dowolny placek z dekoracją wielkanocną?
-
czy w piątek to nie za wcześnie?
-
Świetny tekst - instrukcja dla tych co dopiero się uczą robić wspaniałe
mazurki:)
-
Witam..
Przywiała mnie prośba. Otóż muszę pomóc koleżance, która zafascynowana polską tradycją i kulturą zdecydowała się na zgłębianie tejże przez okres studiów uniwersyteckich, i teraz prosi mnie o przepis na coś wielkanocnego, polskiego. Wybraliśmy wspólnie mazurek jako, że dostęp do produktów do zrobienia żurku czy czegokolwiek w sumie innego jest cokolwiek niemożliwy... I teraz problem wzeszedł taki, że znajoma owa nie posiada piekarnika. Zaproponowałem wafle jako spód (zamiast krucheg...
-
Poszukuje przepisu na spód do mazurka, ale taki, ktory by rozpuszczałby sie w
ustach, tzn bardzo kruchy.z góry dziekuje.
-
Jakis czas temu natknęłam się na przepis na mazurek, do którego
miksowało się sparzone pomarańcze i cytryny ze skórką, potem to
chyba dusiło z cukrem i rozsmarowywało na ciepłym mazurkowym
spodzie. Było to genialne. Przepyszne. Ale przepis zgubiłam, nie
wiem, jak odtworzyć. Może ktoś z Was potrafi mi podpowiedzieć ?
Pozdrawiam
-
czy kruchy spód na mazurka mogę upiec na szklanej blasze bez żadnego podkładu?
czy lepiej na papierze do pieczenia? a może smarując blachę masłem? czy też
masło + bułka tarta?
help!
-
-- witajcie
czy mozna zastapic kruche ciasto do mazurków takim nie pieczonym
spodem z herbatików?
jakto zroic najlepiej aby nadto sie nie kruszyły
chodzi przedewszystkim o mazurek z kjmakiem powidłem czy czekoladą.
Nie mam urlopu w tym roku przed swietami i musze wszystko zostawic
na ostatnia chwikle wiec zukam ułatwien
" target="_blank" rel="nofollow">www.suwaczek.pl/cache/8e1481c5da.png[/img]
-
-
mam zamiar uiec pieerwszego w zyciu mazurka. Jakoś tten zwykły kajmak z mleka
w puszce wylany na ciasto i polany polewą wydaje mi się zbyt banalny. Czy
mogłabym na kajmak położyć zmielone bakalie i na górę jakiś krem np budyniowy
lub karpatkowy a na to dopiero polewa i ozdoby. Czy nie urozmaici to trochę
smaku? A może zepsuje co sądzicie? w swięta mam urodziny bedziee trochę gości
i chciałabym zrobić coś extra
-
z czym robicie mazurki wielkanocne? u nas zazwyczaj czekoladowy lubserowy z
polewą. w spotkałam się jeszcze z kajmakowym i pomarańczowym, ale wciąż
szukam nowych pomysłów :) z czym polecacie?
-
oczywiście przejrzałam juz galerię, w wyszukiwarce też szukałam. Ale ja
szukam sprawdzonego przepisu na wielkanocny mazurek, taki który zawsze się
udaje. Nigdy nie piekłam mazurkow, a takie teraz mam ambicje by zachwycić
gości jakimś pysznym mazureczkiem.
-
szukam przepis na mazurek marcepanowy.jadłam go w tamte święta, u
osoby,której nie mołam spytać o przepis.
-
Kupiłam sobie książkę "Kuchnia Neli" i upiekłam mazurek migdałowy wg jej
przepisu - wyszła kompletna klapa! Twardy, krzywy, a ta polewa karmelowa
wyszła mi tak gęsta, że nie byłam jej w stanie nałożyć na całość tylko tak w
niektóre miejsca :-(
Dałabym spokój, gdyby nie fakt, że to co wyszło i tak jest bardzo dobre, więc
kusi mnie okropnie wersja udana :-)
Czy ktoś piekł mazurek z tego przepisu? Może coś trzeba tam zrobić inaczej?
-
Prosze o sprawdzone przepisy lub linki do mazurkow. Nigdy nie pieklam
wczesniej mazurka i chcialabym cos sprawdzonego i poleconego.
Z gory dziekuje za pomoc.
-
Na kajmak zagotowalam (2 godziny) 2 puszki nestla slodzonego mleka,
do tego dodalam 100 gramow masla i po wielu calej nocy kajmak jest
nadal plynny. Ciasto do smieci.
Czy ktos prosze na przyszlosc ma dla mnie dobra rade?
-
Czytam o tych mazurkach polewa taka polewa taka spód taki. Ale czy ktoś poda
mi taki całkowity przepis na mazurka oby sprawdzony bo nie dość ze nigdy nie
robiłam to nigdy nie jadałam chyba jest potwornie słodki.
Pozdrawiam
Jola
-
-
Zastanawiam sie jaka cecha wyroznia mazyrki od innych ciast?
Wyglad oczywiscie - sa staranniej dekorowane, ale co jest ich cecha wspolna
jesl ichodzi o smak czy wykonanie? Pytanie jest moze naiwe, ale niewiele
mazurkow w zyciu jadlam...