Dodaj do ulubionych

Finał ESK Lublin-Warszawa Zobacz relację

21.06.11, 15:05
pisze się stołeczna ew. stoliczna ale doprawdy nie stóleczna...
emocje wiadomo...
Marcin B. powinien był przed wyjazdem zjeść dobrego cebularza...
we Wa-wie ewentualnie jagodziankę
...
a ja tymczasem dokopałem sie do stropu piwnicy...
bardzo ciekawe mam wnioski ale mało zwiazane z konkursem...
Obserwuj wątek
    • przemek-leniak może okolicznościowa kłótnia na forum co? 21.06.11, 15:06
      się zobaczy...
      • Gość: malpa Re: może okolicznościowa kłótnia na forum co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 15:18
        znalazłeś może w piwnicy ziemniaki?
        • przemek-leniak hi hi te emocje 21.06.11, 15:29
          ziemniaków nie ;-)
          znalazłem za to nieszczelność w przewodzie kominowym...
          z czego się cieszę umiarkowanie...
          ...
          ale ale napisz lepiej jak tam emocje
        • Gość: malpa Re: może okolicznościowa kłótnia na forum co? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 15:30
          Warszawa to niech wygra , ale na stadionach, oooooooo
          tylko o te ceny hotelowe w Lublinie się martwię
          nieważne , czy turysta jest z Anglii, z Pcimia czy z Australii
          młodzi, zwykle ani nie pachną ani nie śierdzą groszem
          starszyzna, to prawie wyłącznie groszem nie śmierdzi
          argumenty , ze jak hotel życzy sobie takie ceny to znaczy mu się opłaca to naiwność
          o ludzie, zrobilismy "wywiad" np.w , hotele, hostele i te inne wynalazki pusciutkie, ciemno w oknach
          a dlaczego im się opłaca ? to chyba "każden" wie
          ciemne okna za prąd, gaz itd. nie zapłacą
          to są jakieś chyba tylko ciemne
          ps.zostało pół godziny
          • przemek-leniak no gdyby tak nie daj Bóg to ceny podskoczą 21.06.11, 15:33
            jak nic...
            a płace jak zwykle - realnie spadną
            ale żeby sie tym emocjonować?
    • przemek-leniak Kurier napisał 21.06.11, 15:36
      Gdańsk
      opublikował w internecie swoją aplikację do tytułu ESK 2016 (gdansk2016.eu). Wypatrzyliśmy, że jedną z osób popierających starania Gdańska o ten tytuł jest Krzysztof Babicki, reżyser teatralny, do niedawna dyr. ds. artystycznych w Teatrze Osterwy w Lublinie. Od nowego sezonu będzie pracował w teatrze w Gdyni.

no nie ma dziwne...
      bez powodu nie wyemigrował z Lublina
      było o tym na forum
      • przemek-leniak Dziennik napisał 21.06.11, 15:40
        że na placu po farze sa już trzy osoby...
    • przemek-leniak werdykt będzie ogłoszony dopiero około godziny 21.06.11, 15:45
      16:40...
      no tak długo to nie wiem czy dam radę się emocjonować...
      • Gość: wodnik Re: werdykt będzie ogłoszony dopiero około godzin IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 15:54
        Najgorsza jest ta niepewność...
    • cityarch Finał ESK Lublin 2016 21.06.11, 15:59
      Lublin wygra...jestem o to spokojnym...Lublin już wygrał sam ze sobą...i dlatego będzie ESK2016
      • Gość: rea Brak słów. IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 19:42
        Eksperci poszli po najmniejszej linii oporu!
        Wrocław już teraz jest ogromnym turystycznym i kulturualnym ośrodkiem, nie potrzebował tego tytułu!
        A katowice? A Lublin? To są miasta którym należy pomóc, umożliwić promocję! i taka jest własnie rola konkursu!
        Wyrobiliśmy 100% kultury w 4 lata. Jak widać takiej pracy nikt nie docenia, kolejne zachodnie, bogate miasto zgarnelo kase i prestiiż.
        • kuraszewicz Wrocław wcale nie jest niczym ogromnym 21.06.11, 21:16
          Ma tylko ogromną wyobraźnie, kosmiczną fantazję świra z porównywaniem się do Krakowa. Do Gdańska czy Lublina mu daleko.
          Och, jakim jestem skandalistą, że często na forach wygarniam jakiemuś Wrocusiowi, żeby nie pluł, że Warszawa to odbudowana, bo przyganiał kocioł garnkowi!
        • kuraszewicz "zachodnie miasto", o wow! 21.06.11, 21:18
          Ostatnio jechałem przez te wertepy "zachodu". Dobrze, że już niedługo obwodnicę od strony Warszawy otworzą, to na tę kiłę i syf nie trzeba będzie patrzeć.
          Oni porównują się do... Krakowa. Niech się nie ośmieszają.
    • przemek-leniak u mnie jest 16:00... 21.06.11, 16:00
      i jaki ten werdykt?
      • przemek-leniak Re: u mnie jest 16:13... 21.06.11, 16:14
        gratuluję zwycieskiemu Miastu Wrocław
        ...
        Lublinowi zaś życzę refleksji nad sobą i słowami ministra o owym drobnym wyjątku...
        uff
        • wodnik_wodnik Re: u mnie jest 16:13... 21.06.11, 16:20
          > Lublinowi zaś życzę refleksji nad sobą i słowami ministra o owym drobnym wyjątku...
          uff

A mógłbyś przybliżyć, co powiedział Bogdan Breslauer o tym wyjątku?
          • przemek-leniak proszę bardzo 21.06.11, 16:26
            circa "dziękuję wszystkim z dobra pracę poza jednym drobnym wyjątkiem"
            • Gość: wodnik Re: proszę bardzo IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 16:30
              Jeżeli naprawdę chodziło mu o Lublin, to strasznie ten Breslauer jest małostkowy.
              • przemek-leniak nie bardzo małostkowy 21.06.11, 16:34
                raczej nadzwyczaj wyrozumiały jak na pomówionego o machloje...
        • Gość: obserwator minister z Wrocławia IP: 87.204.190.* 21.06.11, 16:27
          i wszystko oczywiste...
      • Gość: maxxi Re: u mnie jest 16:00... IP: 173.233.199.* 21.06.11, 16:16
        Ten dran ("minister kultury") od samego poczatku silnie faworyzowal Wroclaw!
    • _aaa_ Re: Finał ESK Lublin-Warszawa Zobacz relację 21.06.11, 16:12
      No i po zawodach
      • wodnik_wodnik Re: Finał ESK Lublin-Warszawa Zobacz relację 21.06.11, 16:15
        Można nawet powiedzieć, że po ptokach :)
    • Gość: gosc Re: Finał ESK Lublin-Warszawa Zobacz relację IP: *.nplay.net.pl 21.06.11, 16:14
      Wrocław
    • tony_halik Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 2016 21.06.11, 16:14
      Było wiadomo...
      • Gość: doroy Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.ip.netia.com.pl 21.06.11, 16:17
        jak juz powiedzieli na poczatku ze nie bylo zadnych interwencji, zadnych nacisków to wiedziałam że będzie to wrocław. No i ma te swoje 100 mln i tytuł stolicy
        • Gość: Beznadzieja Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.lublin.mm.pl 21.06.11, 16:34
          We Wrocławiu nikogo nie było na rynku nikt nie wiedział o takim konkursie nie reklamował się w TV, to jakieś oszustwo Dziękujemy ministrowi jak zawołał ktoś z sali!
    • grubel Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 2016 21.06.11, 16:32
      Uważam, że teraz minister Z. powinien jasno i otwarcie powiedzieć jak to było z tą dotacją. I dlaczego ogólnopolski minister wtrącił się w konkurs miast. Chrzanię to. Nigdy nie zagłosuję już na PO.
      • Gość: peka Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 17:58
        Ministrowi gratuluję skuteczności, PO utraty mojego głosu
    • mamonalive Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 2016 21.06.11, 16:35
      Wszyscy wierzyli i czekali na cud. Cuda się zdarzają w bajkach. Nie wystarczy chcieć i robić zryw. Trzeba jeszcze PRACOWAĆ wytrwale. Od lat Wrocław ma się czym chwalić. Środowiska kulturalne tego miasta są prężne i oferują o wiele, wiele więcej od Lublina. Zamiast narzekać i spuszczać głowy, trzeba chadzać na koncerty, odwiedzać wystawy, dać żyć kulturze na codzień. Z tego co wiem w Radio Wrocław nie ma Barachołki i Radia Freee na bardzo wysokim poziomie kulturalnym. :)
      • Gość: Lipa Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.lublin.mm.pl 21.06.11, 16:39
        wrocławiowi zostało to wszystko po szwabach i nad niczym nie musieli pracowac gratulujemy lenistwa
        • Gość: Mat Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.06.11, 20:21
          Kibicowalem Lublinowi, ale jak widze takie bzdury, to mnie szlag trafia. Dowiedz sie, z łaski swojej, jak wygladal Wroclaw zaraz po wojnie, jak byl traktowany za komuny, potem obejrzyj zdjecia Wroclawia z lat '80 lub '90, a na koniec zobacz, jak miasto wyglada i jak szybko zmienia sie dzisiaj. A potem rozejrzyj sie po Lublinie i wypowiadaj sie o lenistwie. Gratulujemy kultury.
        • kuraszewicz Resztki tapet po wypędzonych w mieszkaniach 21.06.11, 21:20
          Lenistwo do tego stopnia, że nawet nie chce się niektórym do dziś otynkować starych śladów po napisach przedwojennych.
          No i mnóstwo melin z resztkami tapet po wypędzonych Niemcach...
      • Gość: lublin Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.tcd.ie 21.06.11, 17:18
        bzdury pan pleciesz
        dotowanie i promowanie miast ktore juz wlasciwie maja wszystko, to tak jak uczenie sie czegos co juz sie bardzo dobrze umie. wroclaw bez problemu utrzymalby dotychczasowy poziom i opinie zajebistego miasta, nawet bez esk, a dodatkowe promowanie takich miejsc jest tak zwanym pojsciem na latwize i marnowaniem potencjalu jakim jest n.p. lublin. ale w pl nie mysli sie przyszlosciowo tylko raczej zamiata sie pod dywan...ale karmi sytego, jak to mowia zacni...
        lublin zajebiscie sie rozwijal przez ostatnie lata a gadki o 'potrzebie wytrwalej pracy', ktorej jak sugerujesz nie bylo, i braku odzewu spolecznego sa po prostu chamskie i bardzo dobrze swiadcza o twoim totalnym braku wiedzy na temat lublina, w ktorym jest pasja, pomysly, praca i efekty i nie ma tego je...nego snobizmu i pychy 'nam sie nalezy bo sie nazywamy i opinie mamy'
        to wlasnie promocja takich miejsc, ktore rokuja ma sens, ale chyba nie w polsce, gdzie kiedys kredyt studencki dostawli ci ktorych dochod na glowe w rodzinie byl 'z tych wyzszych'

• gawor4 Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 21.06.11, 17:26
          "Lublin zajebiście się rozwija" . Jakbym Tuska słyszał. On zajebiście ale się zwija.
          • Gość: lublin Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.tcd.ie 21.06.11, 17:33
            esk - to skrot od europejska stolica kultury. chyba o tym mowimy? o wydarzeniach kulturalnych i temu co lublin dzieki nim juz zawdziecza i co moglby zawdzieczac gdyby uzyskal esk bo dzieki tak kolosalnej promocji jaka jest esk miasto i region zyskaly bardzo duzo. czy cos jeszcze musze dodac? czy juz kumasz?
          • wypasiona_foczka Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 21.06.11, 19:26
            gawor4 napisał:
            > "Lublin zajebiście się rozwija" . Jakbym Tuska słyszał. On zajebiście ale się z
            > wija.

Otóż to! Wiesz co mnie najbardziej wku.rwia w temacie ESK 2016? To, że fakt organizacji tego przedsięwzięcia stał się "tematem zastępczym" - jakby klasyk powiedział. Z niewiadomych przyczyn stał się priorytetem, przysłonił wszystkie inne inwestycje a raczej ich potrzebę w Lublinie. Łatwiej zaprosić ruskich linoskoczków, hiszpańskiego klauna i "teatr tańca" z niewiadomokąd na gościnne wygłupy ( i tak w koło Macieju) niż wyremontować koślawe drogi, oddłuzyć szpital, zając się podwyższaniem poziomu nauczania na lubelskich uczelniach bo żal coraz większy.
            Łatwiej zapraszać linoskoczków i pokazywać ziejących ogniem freaków niż dokończyć Teatr w Budowie, zapewnić miejsca parkingowe, równe chodniki dostosowane dla niepełnosprawnych, wyraźne oznaczenia ulic, nie?

Bardzo się cieszę, że nie wygraliśmy bo fakt ten byłby cynicznym wytłumaczeniem braku jakichkolwiek POWAŻNYCH prospołecznych działań w Lublinie. "Jak to nic nie robimy??? - przecież wygraliśmy ESK!" - tak by to szanowni Państwo wygladało, niezależnie czy pytalibyśmy o remonty dróg czy utrzymanie zieleni w mieście. Sukces ESK byłby roztrząsany na lewo i prawo. A więc teraz, drodzy rządzący, ktoś pewnie niefortunnie zada Wam pytanie: co tak naprawdę w tym mieście zrobiliście poza wydaniem kupy publicznej kasy na promowanie tej imprezy?
            Do wszystkich drących gęby o "wielkiej promocji" miasta, które zostanie ESK mam jedno pytanie: napiszcie proszę bez zaglądania w google jakie miasta obecnie są ESK i jakie byly w 2010, 2009 roku? Większośc ludzi ma takie "sukcesy" w d., nic dla nich nie znaczą. Zapomina się o nich szybciej niż zwycięzca by się spodziewał.
            • Gość: Grzesiek Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 20:11
              Wypasiona_foczka, to najlepszy komentarz na temat ESK jaki gdziekolwiek przeczytałem i zgadzam się z nim w stu procentach. :)
              • przemek-leniak ano faktycznie coś jest na rzeczy... 21.06.11, 22:15
                warto zapamiętać tego posta
            • Gość: kw Re: Wrocław został Europejską Stolicą Kultury 201 IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 20:57
              Najlepsza opinia, dalej nie czytam.
            • kuraszewicz A remont Starówki? A buspasy? 21.06.11, 21:27
              Ale o remoncie Starówki nie napisałeś. Czy uważasz, że remontowanie zabyrków to też temat zastępczy? Tylko w kółeczko o tych drogach. A co powiesz o pasach dla autobusów? Pewnie twoim zdaniem dyskryminują kierowców, nawet te dobudowane wzdłuż ulic?
        • kuraszewicz A cóż takiego "zaje" jest w tym Wrocławiu? 21.06.11, 21:24
          Nie popadajmy w euforię. Cóż takiego jest tam "zaje..."? Byłem raz z rodzicami - Rynek i Ogród Zoologiczny państwa Gucwińskich.
          A do Krakowa jeżdżę co dwa miesiące. I zawsze będę tam powracać.
          Więc kiedy słyszę porównywanie się do Krakowa, że Świdnicka to taka wrocławska Floriańska to niedobrze mi się po prostu robi.
          • wypasiona_foczka Re: A cóż takiego "zaje" jest w tym Wrocławiu? 21.06.11, 23:00
            kuraszewicz napisał:

> Nie popadajmy w euforię. Cóż takiego jest tam "zaje..."? Byłem raz z rodzicami
            > - Rynek i Ogród Zoologiczny państwa Gucwińskich.

No tak... pozwiedzałeś, sprawdziłeś, pomieszkałeś, swoje widziałeś i swoje wiesz, nikt Cie nie przegada!!!

:/

BTW cierpisz na jakąś biegunkę postową?
    • Gość: graf no to moze teraz władze miasta IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 16:49
      wezmą się za robotę i zaczyna ściągać do Lublina inwestorów. region potrzebuje miejsc pracy,dobrych dróg a nie esk.
    • kuraszewicz Teraz to PO uż pokazało wszystko, co potrafi 21.06.11, 16:52
      I niech się "Breslau, Breslau ueber alles" nie zsiusia w majtki gadkami typu: "a nasza ulica Świdnicka to konkuruje pięknem z Floriańską w Krakowie". Bo to miasto jest brzydsze niż Warszawa, jeśli chodzi o zespół staromiejsko-śródmiejski - było nawet bardziej zniszczone niż Stolica Polski. O Lublinie nie wspominając.
      Wiadomo: wszystko, dosłownie wszystko rząd PO ustawia tak, aby było w byłych miastach po niemcach - a Stadion Narodowy w Warszawie tylko z wielkiej łaski wybudowano, żeby nie było podejrzenia o totalną kolaborację z niemcami. Wogóle byle jak najwięcej pieniędzy wepchnąć w byłe ziemie zachodnie. Tylko patrzeć, jak nam odbiorą wywrzeszczany Bogucin-Kurów-Lublin!
      Należy sprawdzić ile PachOłki dały w łapę decydentom, żeby swojego PUPSZTYSIA, dziecko sukcesu przepchnąć! Wogóle to należy zbadać czy POpaprańce Lecha Kaczyńskiego umyślnie nie upchnęły na Wawelu...
      2. Niemcy już powiedziały, że nie chcą grać w Warszawie.
      3. Autostrada Łódź-Warszawa jest uważana za coś nieważnego.
      4. A wiecie co? Wali mnie ten wasz "superrynek" z fontanną w stylu supermarketu.
      NIE GŁOSOWAŁEM NA PIS ANI NA LPR.
    • kuraszewicz Nie dam się nabrać na Breslau 21.06.11, 17:03
      Nie chodzi o to, że nasze miasto przegrało, lecz chodzi o to, że były duuużo sympatyczniejsi i mniej ważniaccy i nadęci kandydaci, np. Gdańsk czy Katowice.
      Nadęcie Breslauka i jego bzdyko-pierdy z porównywaniem się do Krakowa to po prostu farsa!
      Byłem w tym obskurnym mieście Wrocław z dwa razy, obszedłem dwa rynki i Ostrów Tumski i pa-pa! Do tego miasta się nie powraca tak jak na przykład do Gdańska, Przemyśla, o Krakowie nie wspominając.
      Teraz ministerku powiedz ile milionów wsmarowałeś JURY?
      PS: a miałem nadzieję, że JURY jest niezależne i nieprzekupne!
      Ale śmierdzi i syfi!
      • Gość: As Morda kvrwa-kultura jest tu! IP: *.play-internet.pl 21.06.11, 18:05
        Wrocław rządzi, a ty nie oszukujże piszesz z lublina bo tam netu nie ma.
        • kuraszewicz Jeśli jesteś z Wrocławia, to mam pytanie: 21.06.11, 21:11
          Czy resztki poniemieckich tapet już pozdrapywane na ścianach w mieszkaniu?
      • Gość: gość Re: Nie dam się nabrać na Breslau IP: *.internetunion.pl 21.06.11, 22:51
        człowieku zazdrością od ciebie zapodaje. lepiej popatrz na to, co ty sam robisz dla swojego miasta, ze tak sie emocjonalnie zaanagazowales???????????poza tym twoj wpis swiadczy o tym ze sam jestes nadety i lepiej nie przyjezdzaj do wrocka, bo takich ludzi tu nie chcemy, co tylko patrza jak tylek obsmarowac. trzeba bylo sobie kupic mape i wtedy bys sie nie zgubil, bo widac orientacja nie jest twoja najlepsza strona. nawet dzieciaki wiedza, ze we wrocku sa jeszcze inne fajne miejsca oprocz rynku i ostrowa i tu wskazowka, gdybys nadal mial problemy:Panorama Racławicka, Wieża Ciśnień, Pergola, Hala Stulecia, Fontanna Multimedialna, super ZOO, Stadion Olimpijski, trasa krasnoludków, Most Grunwaldzki i inne mosty, których Wrocław ma najwięcej itd.
    • Gość: m&m Dla nas Lublin jest stolicą kultury!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 17:10
      Mam nadzieję, że miasto dalej będzie takim jakim stało się w ciągu ostatnich kilku lat.
    • cityarch Breslau stolicą kultury rzeszy 21.06.11, 17:14
      Niezależnie i obiektywnie Her Zdrojewsky wybrał w asyście jednogłośnej egzekutywy Breslau miastem Stolicy Kulturalnej Rzeszy 2016...wznoszonej za szmal miast polskich...Donek mógł na tacy podać zwycięzcę i przyjemnie połechtać Kanclerz Merkel...a polski Lublin z jego nadwiślańskim renesansem i jagiellońską tęsknotą niech się rozpadnie...stu baniek nie otrzyma na zabytki...smutne to lekcja ale czegoś uczy...ciekawe jak ten przypadek zręcznie odkręcą redaktorzy postępowej siły...której dali jak wielu z nas wiarę.
      • Gość: retrosic Re: Breslau stolicą kultury rzeszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 18:10
        Herr Zdrojewski żeby być ministrem kultury trzeba miec minimum kultury osobistej a nie dbac tylko o własne i kolegów koryto w swoim mieście - żenada !!!!!
    • gawor4 frau Merkel wyściskała się z herr Thuskiem 21.06.11, 17:32
      i wskazała na Breslau. A reszta to cyrk dla małych dzieci.
      • Gość: aaa a jak do tego Lublina dojechać? IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 17:38
        Lublin nie został ESK? A jak do tego Lublina dojechać? Tą polną drogą nr 17, czy może rozklekotanym pociągiem? Buhahaha. Podzięujcie państwu polskiemu za to, że wszystkie pieniądze pompuje w Polskę A. Wybory niedługo...
        • Gość: J-k Re: a jak do tego Lublina dojechać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 17:49
          Tą samą drogą co z Lublina do Wrocławia.
          To bardzo smutna decyzja. Gdy do tego dodamy niepokojące wiadomości na temat inwestycji infrastrukturalnych w naszym regionie to nie wygląda to zbyt wesoło. Szkoda.
        • Gość: lublin Re: a jak do tego Lublina dojechać? IP: *.tcd.ie 21.06.11, 17:57

esk 2016 - rok 2016 jest za ponad 4 lata. promocja polega na tym, ze przez ten okres wykorzystuje sie potencjal, ktore gdzies istnieje, a nie pakuje kase gdzie jest jej juz i tak duzo. czy to jest jasne, dzielna glowo?

btw czy zaczynajac z kims rozmowe najpierw pytasz sie czym jezdzi ile ma w portwelu i czy zna firme odziezowa 'versejs' ...?
      • Gość: maxxi Re: frau Merkel wyściskała się z herr Thuskiem IP: 173.233.199.* 21.06.11, 17:38
        Tak wielkich idiotyzmow (patrz post niejakiego "gawora4") juz od dawna nie czytalem!
    • beniu180 wygrał lepszy 21.06.11, 17:38
      Wygrało lepsze miasto, Wrocław daje gwarancję sukcesu, najszybciej rozwijające się miasto w Polsce, z dużymi pieniędzmi i rosnącą metropolią, a ponadto miasto z duszą, dumne z tego jakie jest i nie bojące się wyzwań. Jestem WROCŁAWIANINEM i chodzę z głową wysoko podniesioną, bo jestem z tego dumny.
      • wampir-wampir Re: wygrał lepszy 21.06.11, 17:54
        Masz rację Beniu. Wrocław to miasto otwarte, przyjazne i prawdziwie wielokulturowe. Jeszcze raz gratuluję i obiecuję się wybrać w 2016 na kulturalny rekonesans. Wcześniej też będę oczywiście.
        • Gość: asdfghj Re: wygrał lepszy IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 18:04
          Bardziej wielokulturowe niż lublin? Ta wielokulturowość we wrocku ma polegać na tym, że wywalono stamtąd niemców a osiedlono naszych?
          • kuraszewicz I na biciu Afrykanów 21.06.11, 21:30
            Jasne. I na ganianiu Afrykanów z nożami, na napaściach na przechodniów.
            Hahaha. To jest miasto królujące w statystykach ulicznych rozbojów i morderstw!
      • Gość: J-k Re: wygrał lepszy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 17:55
        A kto w tym Wrocławiu dostanie jedynkę na najbliższych wyborach?
      • wodnik_wodnik Re: wygrał lepszy 21.06.11, 18:03
        > Jestem WROCŁAWIANINEM

A ja jestem kosmopolitą i we wszystkich miastach na całym świecie czuję się tak samo u siebie. Mentalność stadna jest mi obca. Dlatego cieszę się, że wrocławiaki wygrały :)

• Gość: lublin Re: wygrał lepszy IP: *.tcd.ie 21.06.11, 18:08
        wroclaw jest super, to sie zgadza, ale czy majac do wyboru przyznanie stypendium wybierasz mlodego i zdolnego bez kasy, czy juz nie najmlodszego z osiegnieciami i z kupa forsy?

chodzi mi rozwoj kultury w obydwu miastach, gdyby to nie bylo jasne...

cala sytuacja troche przypomina mi 'stare dobre czasy' kiedy to na miedzynarodowe wymiany studenckie jezdzili pracownicy naukowi z kilkunastoletnim stazem...

lublin tez ma dusze, tez daje gwarancje sukcesu i tez sie rozwija(ostanie pare lat festiwali, wydarzen i koncertow) ale potrzebuje PROMOCJI, a czy wroclaw rzeczywiscie bez esk moglby czuc sie czymkowliek zagrozony? albo cokolwiek by sie zmienilo?
        pzdr
        • Gość: J-k Re: wygrał lepszy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 18:30
          Myślałem, że taki właśnie jest sens ESK dlatego stawiałem na Lublin lub Katowice. Rozumieją to chyba Hiszpanie bo nie widać tam wśród kandydatów Madrytu, Barcelony, Sevilli czy Walencji.
          • issmohlum Re: wygrał lepszy 21.06.11, 18:51
            bo taki JEST sens esk, ale nie u nas, niestety...

Gość portalu: J-k napisał(a):

> Myślałem, że taki właśnie jest sens ESK dlatego stawiałem na Lublin lub Katowic
            > e. Rozumieją to chyba Hiszpanie bo nie widać tam wśród kandydatów Madrytu, Barc
            > elony, Sevilli czy Walencji.
        • Gość: hhh Re: wygrał lepszy IP: *.adsl.inetia.pl 21.06.11, 20:31
          dobrze powiedziane.
          Funkcją konkursu jest własnie inwestowanie w rozwoj. Lublin czy Katowice- zaslużyły na tytuł znacznie bardziej. Pokazały że można się szybko i sprawnie zmobilizować.

Cóż.
          Jak to pięknie udowodnili eksperci - Europa jednak kończy się na wiśle.
    • bartek88_1 Wrocław dostał ESK 2016, lublinianie rozczarowa... 21.06.11, 18:05
      Myślę, że teraz ważne jest, żeby Lublin zmodyfikował strategię. Kandydatura miasta na stolicę kultury stała się ideą popularną i zaaprobowaną przez mieszkańców. Szkoda by to było zaprzepaścić. Niech komunikat, że w tym mieście dużo się dzieje i kultura się rozwija pozostanie nadal aktualny, choć w nowej, odświeżonej formie :)
      • Gość: andy Re: Gratulacje dla ŻUKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.11, 18:16

cyt gazeta.lublin.pl: "Krzysztof Żuk dziękuje prezydentowi Wrocławia Rafałowi Dutkiewiczowi, ale członkowie lubelskiej delegacji są smutni." - o jej, ale wielka strata. Członkowie i SŁOŃCE LUBELSZCZYZNY - ŻUK SĄ SMUTNI. Oni jak dla mnie są skończeni, w szczególności ta niedojda żuk.

• wypasiona_foczka Trza będzie się brać za prawdziwą robotę... 21.06.11, 19:39
          No... trza im się będzie za PRAWDZIWĄ robotę brać a nie za otwieranie występów kolejnych linoskoczków. Trza będzie myśleć o PRAWDZIWYCH inwestycjach, o tworzeniu miejsc pracy, o remontach dróg, szpitali a nie o tańcach-wyginańcach na starówce, które dotychczas mydliły oczy młodym i głupim (tak, że niby cos się w mieście dzieje).
          Koniec tematu ESK cudownie obnaży brak jakichkolwiek poważnych projektów i inwestycji w tym smutnym jak dupa mieście.
        • Gość: mieszkaniec LU Re: Gratulacje dla ŻUKA IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.11, 19:41
          No i po co ten rwetes? Kilku starszych panów podjęło decyzję komu wręczyć laur i tyle. Lublin to Lublin, miał doborowe towarzystwo w konkursie. I to się liczy! Przegrał nie tylko z Warszawą ale i z Wrocławiem gdzie ludzie są bardziej otwarci i zdeterminowani aby pokazać dawnym właścicielom "Fucka". Przy okazji, od pół roku usiłuję sprzedać mieszkanie we Wrocku za godziwe pieniądze i nie ma chętnych!!! Dzielnica niby stara bo Szczypin a nabywców brak! No i co?
        • kuraszewicz Chciałbyś kombeku Pruszonka, chciałbyś? 21.06.11, 21:33
          Na kuleczki w pupę do wykonawczyni najstarszego zawodu świata pójść z Pruszynką?
    • zubelz Re: Statki zamiast sań ? 21.06.11, 20:44
      Napisz jutro coś na temat "miesiączkowania pingwinów" po uroczystościach w Wrocławiu związanych z wygraniem konkursu i uciechy z dofinansowania przez "pana" Zdrojewskiego.
    • kuraszewicz Zdewaluowana imprezka ESK 21.06.11, 21:14
      Mało ważna ta cała impreza. Czy ktoś w ogóle jeszcze wie, co to jest Umea, Turku oraz Alesund? Tyle samo, co Europa wie o tym przereklamowanym Wrocławiu. Tyle w temacie.
      Teraz to już po prostu aż cuchnie to całe ESK. Cuchnie nepotyzmem i korupcją - ministerka oraz całą świtę z Polski, która była w jury należy poszczuć CBA i publicznie przy pacjentach aresztować!
      • Gość: gość Re: Zdewaluowana imprezka ESK IP: *.internetunion.pl 21.06.11, 23:01
        jak mało wazna, to co sie tak emocjonujesz???????????aha zoo panstwa gucwińskich hahaha to chyba dawno nie byles we wrocku. doinformuj sie zamiast oczerniac miasto i jego mieszkancow.
        • kuraszewicz Wiesz co? Byłem dwa razy 21.06.11, 23:31
          I jak już powiedziałem, nie mam po co tam wracać, to miasto jest przereklamowane i tyle.
          I śmieszy mnie kiedy jakaś chamska gnida z "wrocka" (co za określenie?) opluwa Warszawę, bo "ta to tylko makieta odbudowana" - przynajmniej więcej jest odbudowane, po drugie nie porównujcie się do Krakowa. Słyszałem jak Dutkiewicz już dudy smalone bredziaczył, że to miasto jest bardziej atrakcyjne od... Pragi!!!
          Hahaha!
    • malgorzata_sztachetka Lubelska tandeta nie przeszła i tyle w temacie 21.06.11, 21:33
      A co myśleliście, że da się komuś zamydlić oczy tym ersatzem kultury jaki serwuje się od ładnych paru lat w Lublinie? Że stary Pietrasiewicz zrobi parę skłonów, młody parę przysiadów, Koziara puści ten swój chłam, na który nabiera się jeszcze tylko podstarzały krasnal Owsiak i wszyscy padną z zachwytu? Ile można żreć odgrzewanego schaboszczaka po żydowsku z Teatru NN? Epatowanie pedalstwem i nekrofilią też nie zrobiło na europejskiej świni wrażenia, bo jak widać nie nadstawiła 12 cycków lokalnym "animatorom". A pan "KoZa" Koziński niech sobie robi własną stolicę kultury (najlepiej z tektury), będzie się z czego pośmiać. I rozumiem, że teraz nastąpi szczegółowe rozliczenie finansowe lubelskiego biura ESK2016, prawda?
      • Gość: Gdyby Re: Lubelska tandeta nie przeszła i tyle w temaci IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 21:48
        A Scena Plastyczna, Provisorium, Gardzienice? Jasne gdyby podrzucić Lublinowi parę worków publicznej kasy tak jak Wrocławiowi a o werdyktu osobiście pilnowałby minister to może byłoby inaczej, prawda?
        • malgorzata_sztachetka Re: Lubelska tandeta nie przeszła i tyle w temaci 21.06.11, 22:07
          Mądzik? Provisorium? Gardzienice? Brali udział w staraniach o tytuł? Jeśli tak to nad wyraz dyskretnie, bo to co dominowało "na ulicy" i w mediach to pseudokulturalna hucpa obliczona na wywołanie obyczajowego skandalu, a prowadząca do estetycznej nudy co najwyżej. Mam nadzieję, że skuteczność "menadżerów i animatorów kultury" zaangażowanych w promocję Lublina w wyścigu do tytułu ESK zostanie należycie oceniona i "doceniona".
          • Gość: J-k Re: Lubelska tandeta nie przeszła i tyle w temaci IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 22:34
            Okazuje się, że w Polsce ważniejsze są starania ministra, czyli nihil novi w "Priwislanskim Kraju".
      • bgwd14 Re: Lubelska tandeta nie przeszła i tyle w temaci 21.06.11, 21:56
        Gość: mieszkaniec LU 21.06.11, 19:41 Odpowiedz cytując
        Przy okazji, od pół roku usiłuję sprzedać mieszkanie we Wrocku za godziwe pieniądze i nie ma chętnych!!! Dzielnica niby stara bo Szczypin a nabywców brak! No i co?
        Nie ma takiej dzielnicy we Wrocławiu. Ba, nie ma nawet takiego osiedla. Jest osiedle Szczepin, dzielnica Stare Miasto.
        Może dlatego nie możesz sprzedać tego mieszkania, bo tak naprawdę, nawet nie wiesz, gdzie się znajduje ;)
        • meszuge13 Co z kulturą? Co z ...kulturą? 21.06.11, 22:58
          Lublin przegrał bój o ESK 2016... Nasuwa się pytanie-co dalej?
          Co z kulturą?
          na to pytanie odpowiada pan Michał Tarkowski,lublinianin:
          www.youtube.com/watch?v=hoAW813xYuQ
          Nie rozdzierajmy szat,róbmy swoje:)
          Pozdrawiam.
          • zubelz Re: Co z kulturą? Co z ...kulturą? 21.06.11, 23:19
            meszuge13 napisał:

> Lublin przegrał bój o ESK 2016... Nasuwa się pytanie-co dalej?
            > Co z kulturą?
            Kultura będzie tak jak była a że paru "trutniów" straci kasę na którą mieli chrapkę?. Jakoś wcale mi ich nie żal.(te marchewki i inne widacze oraz kilku sekundowe filmiki w kinach).
        • Gość: mieszkaniec LU Re: Lubelska tandeta nie przeszła i tyle w temaci IP: *.dynamic.chello.pl 22.06.11, 13:11
          bgwd14 napisała:

> Gość: mieszkaniec LU 21.06.11, 19:41 Odpowiedz cytując
          > Przy okazji, od pół roku usiłuję sprzedać mieszkanie we Wrocku za godziwe pien
          > iądze i nie ma chętnych!!! Dzielnica niby stara bo Szczypin a nabywców b
          > rak! No i co?
          > Nie ma takiej dzielnicy we Wrocławiu. Ba, nie ma nawet takiego osiedla. Jest os
          > iedle Szczepin, dzielnica Stare Miasto.
          > Może dlatego nie możesz sprzedać tego mieszkania, bo tak naprawdę, nawet nie wi
          > esz, gdzie się znajduje ;)
          dzięki za sprostowanie, może teraz sprzeda się lepiej, masz u mnie zniżkę
      • Gość: lublin Re: Lubelska tandeta nie przeszła i tyle w temaci IP: *.tcd.ie 22.06.11, 17:12
        malgorzata jak masz okres, albo migrene to nie udzialej sie prosze na forum, bo jestes kolejna osoba ktora psuje dobra opinie worclawian o lublinie, gdzie zmiany sa bardzo latwo zauwazalne i doceniane, takze we wroclawiu.
        pozdrawiam
    • Gość: J-k Re: Statki zamiast sań !! IP: *.lublin.hypnet.pl 21.06.11, 22:42
      U nas sieć dróg się nie zmniejszy bo póki co nie powstała. Po za tym u nas ocieplenie sytuację może jedynie poprawić. Mamy najdroższą energię w Polsce. Innymi słowy im cieplej tym taniej.
    • malutersik Wrocław dostał ESK 2016, lublinianie rozczarowa... 21.06.11, 23:28
      (...) Dla Lublina jest najbielsza ze świec
      Nasypcie mi ziaren nadziei na dłoń
      Ciało me weź i duszy mej śnieg
      Nie daj tak ginąć bez sensu, za grosz (100 mln)

Jak można być tak ślepym, jak oni
      Chwilę jasności w refleksji im daj
      Jestem najlepszy - mówili mi to
      Mieliśmy razem podbić świat
      Komu skarb, komu łza, komu płacz i żal...

Powiedz mi Panie czemu nie ja, dlaczego nie ja
      Dziś tańczę z radości
      Spełniam swe sny
      Mogę nią być (ESK)
      Na resztę dni
      Trochę boli - serce nie chce bić
      Trochę boli - Panie, pomóż mi

Powiedz mi Panie...

• marek-niedowiarek Re: Wrocław dostał ESK 2016, lublinianie rozczaro 21.06.11, 23:49
        Na Trygława,toż to kawał poezji? Czechowicz? Julia Hartwig? Tadeusz Kwiatkowski-Cugow?
        • malutersik Re: Wrocław dostał ESK 2016, lublinianie rozczaro 22.06.11, 11:07
          Zdzisława Sośnicka - Powiedz mi Panie
          muzyka - Romuald Lipko
          tekst - Marek Dutkiewicz (oczywiście tekst zamieszczony na forum został nieco zaadaptowany do naszej bieżacej sytuacji).
          Polecam do wysłuchania!
          • Gość: andy Lublin - Europejskie Zadupie wszechczasów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.11, 12:12
            Krzysztof Hetman, Krzysztof Żuk i Adam Wasilewski DO DYMISJI. PRECZ!!!!!!

Jak wygląda to miasto??? Obskurny dworzec PKS, ogromny jeszcze bardziej obskurny bazar w centrum miasta, niedokończona przez wiele lat inwestycja "w budowie", al. Racławickie, których nie da się wyremontować przez 20 lat, w zimie problemy z odśnieżaniem, w lecie z koszeniem, cały rok w mieście jest syf, mnóstwo żuli, uniwersytety staczające się coraz nizej we wszelakich rankingach, ZERO inwestycji, ogromne bezrobocie....

Lublin zasługuje na tytuł Europejskiego Zadupia wszechczasów
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka