Dodaj do ulubionych

Duma i uprzedzenie w Wikipedii

02.10.06, 23:29
Buszując ostatnio po Wiki natknęłam się na hasło:
pl.wikipedia.org/wiki/Duma_i_uprzedzenie_%28powie%C5%9B%C4%87%29
Wydaje mi się to dużo za mało. Należałoby chyba znacznie skrócić opis fabuły
(po co on właściwie?), a napisać o znaczeniu i ciągłej popularności książki.
Jakieś konkretne sugestie od austenowskich sióstr? A może któraś z Was
zdecydowałaby się to poprawić?
Obserwuj wątek
    • mdro Re: Duma i uprzedzenie w Wikipedii 22.10.06, 23:19
      No dobra, przymierzam się do doprowadzenia tego hasła do postaci, na jaką
      zasługuje. Mam nadzieję, że pomożecie.
      Na dobry początek (w sumie już drugi ;-)) - kojarzycie, poza "Dziennikiem BJ",
      jakieś książki, które się jednoznacznie do DiU odwołują?
      Na angielskiej wiki znalazłam informację, że postacie Darcy'ego i Elizabeth
      pojawiają się w "Tarzan Alive!" Philipa José Farmera - piszę bez większej
      nadziei, że ktoś to czytał (po polsku chyba na pewno ;-) nie wyszło), ale może
      jednak?
      Druga sprawa, o której już wspomniała emdziejka - co myslicie o takim
      schemacie, jak tu:
      en.wikipedia.org/wiki/Pride_and_Prejudice
      Miałoby sens coś podobnego zamieszczać?
      • emdziejka Re: Duma i uprzedzenie w Wikipedii 23.10.06, 11:08
        ja jestem fanką mapki, więc krzyczę: TAK! zamieszczaj!
        a co do książek, to pamiętam, że jakies dwa lata temu wyszła amerykańska
        książka, nawiązująca do DiU (chyba nawet tytułem), o tym, że jakieś
        przyjaciółki i jeden facet spotykają się i rozmawiają, jakaś floryda mi się
        kojarzy - wiem, że to strasznie niekonkretne, ale naprawde nie pamietam tytułu
        i pewnie tylko Cię wkurze, ale może komus innemu się przypomni o czym tu
        próbuje napisac :)
        powodzenia i trzymam kciuki za hasło!!!!!
    • dori7 Re: Duma i uprzedzenie w Wikipedii 06.12.06, 01:34
      Wrzucilam dzis haslo "Perswazje" na wzor hasla "Duma i uprzedzenie". Wymaga
      oczywiscie jeszcze poprawek i uzupelnien, ale lepszy rydz niz nic :))

pl.wikipedia.org/wiki/Perswazje
      • mdro Re: Duma i uprzedzenie w Wikipedii 06.12.06, 10:15
        No właśnie żeśmy się z dori na Wikipedii odnalazły, dogadały i dzielimy
        pracę :D. Także za jakiś czas spodziewajcie się następnych haseł - we dwie
        zawsze raźniej. No i mówcie, czego jeszcze w tych hasłach brak, co ew. zmienić
        czy poprawić.
        A - Twojego ulubionego schematu, emdziejko, jednak nie będzie - mam nadzieję,
        że słowny opis zależności między postaciami Ci wystarczy. ;-)
        • dori7 Re: Duma i uprzedzenie w Wikipedii 06.12.06, 10:54
          mdro napisała:

> No właśnie żeśmy się z dori na Wikipedii odnalazły, dogadały i dzielimy
          > pracę :D

Prostuje: to ja zostalam przez Mdro odnaleziona, zidentyfikowana i wsparta
          rada :))

Zaczelam dlubac cos przy "Emmie", na razie jest malutko, ale wrzuce jeszcze
          dzis bohaterow: pl.wikipedia.org/wiki/Emma

Widzialam, ze ktos zalozyl strone dla "Rozwaznej i romantycznej", ale na razie
          jeszcze tez tu pusto: pl.wikipedia.org/wiki/Rozwa%C5%BCna_i_romantyczna

A jesli moge sie pochwalic jeszcze czyms z innej beczki, ale tez z
          napisem "Jane Austen", to prosze:

kuferek.blox.pl/2006/11/Tarot-Jane-Austen.html
          kuferek.blox.pl/2006/11/Portret-damy-horoskop-Jane-Austen.html
          kuferek.blox.pl/2006/11/Neptun-i-Ryby-w-horoskopie-Jane-Austen.html
          :))
    • dori7 Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 08.12.06, 11:04
      Dzis rano znalazlam z zachwytem duzy fragment wielkiego artykulu "Rozważna i
      romantyczna", napisanego przez Mdro:

pl.wikipedia.org/wiki/Rozwa%C5%BCna_i_romantyczna
      Zapowiada sie wspaniale :))
      • paszczakowna1 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 10.12.06, 23:23
        Śliczna robota, Dori i Gytha. Pozwoliłam sobie leciutko poprawić "Perswazje".
      • mdro Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 13.12.06, 12:11
        To ja z kolei pochwalę Dori za
        pl.wikipedia.org/wiki/Mansfield_Park
        Nawet ilustrację świetną znalazła.
        • paszczakowna1 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 13.12.06, 21:03
          Rzeczywiście, koronkowa robota. Nic ująć, nic dodać. Gratulacje dla Dori!
          • tanczacy.z.myslami Mansfield Park w Wikipedii 14.12.06, 09:42
            paszczakowna1 napisała:

> Rzeczywiście, koronkowa robota. Nic ująć, nic dodać.

Coś bym jednak ujął :D
            Mianowicie: J.A. miała 8 lat gdy skończyła się wojna o niepodległość USA, więc
            jej twórczość przypadała raczej na czas wojen napoleońskich niż na czas wojny GB
            <> USA. Wiem, czepiam się... :)

A hasło przeczytałem dokładnie i z przyjemnością i teraz już wiem, dlaczego
            powieśc wydała mi się nudnawa. Po prostu do niej nie dorosłem, bo jest
            "najtrudniejsza z całego dorobku" :)
            • meduza7 Re: Mansfield Park w Wikipedii 14.12.06, 17:56
              matkobosko, nudnawa? Najtrudniejsza? Ja ją pochłonęłam z wypiekami na twarzy, a
              nudnawa to była dla mnie "Emma".
            • dori7 Re: Mansfield Park w Wikipedii 15.12.06, 11:31
              tanczacy.z.myslami napisał:

> Mianowicie: J.A. miała 8 lat gdy skończyła się wojna o niepodległość USA, więc
              > jej twórczość przypadała raczej na czas wojen napoleońskich niż na czas wojny
              >> GB <> USA. Wiem, czepiam się... :)

Dokladniej mowiac, JA pisala MP podczas wojny brytyjsko-amerykanskiej, tej z
              lat 1812-1815, ale z kolei akcja powiesci jest wczesniejsza. Poprawilam,
              uzupelnilam, dodalam przypis - zobacz, czy tak jest juz dobrze :))
              • tanczacy.z.myslami Re: Mansfield Park w Wikipedii 28.12.06, 14:32
                dori7 napisała:

> Poprawilam,
                > uzupelnilam, dodalam przypis - zobacz, czy tak jest juz dobrze :))

Gdzieżbym smiał! Po przeczytaniu przypisu o balu padłem na kolana (że aż
                uderzyłem czołem o podłogę) przed Twą dociekliwością i dokładnością więc już
                nie śmiem niczego sugerować. :)
                A "Mansfield Park" dostałem własnie od świętego M. pod choinkę i teraz do tej
                powieści dorastam i dojrzewam :) Na razie niezmiennie wkurza mnie nazywanie
                jednej siostry nazwiskiem a drugiej imieniem, tudzież pani Norris też mnie wkurza.
          • dori7 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 15.12.06, 11:32
            Dzieki za pochwaly - jednak haslo wciaz nie jest idealne, uzupelnilam dzis
            troche opisy postaci, a jeszcze pozostaje kwestia niewolnictwa. Zawsze jest cos
            do dodania :))
            • meduza7 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 15.12.06, 18:09
              Hmmm... nie chcę krytykować, ale czy pisząc o tym niewolnictwie nie
              zasugerowałaś się za bardzo ekranizacją "Mansfield Park"? W samej powieści
              sposób funkcjonowania majątku na Antigui nie odgrywa żadnej roli, on po prostu
              jest i ma przynosić dochody, tak samo w "Perswazjach" pani Smith ma jakiś
              mająteczek w Indiach Zachodnich. Oczywiście nie przeczę, że mogli tam pracować
              niewolnicy, ale nie ma to znaczenia dla akcji powieści.
              • dori7 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 15.12.06, 22:58
                meduza7 napisała:

> Hmmm... nie chcę krytykować, ale czy pisząc o tym niewolnictwie nie
                > zasugerowałaś się za bardzo ekranizacją "Mansfield Park"? W samej powieści
                > sposób funkcjonowania majątku na Antigui nie odgrywa żadnej roli, on po prostu
                > jest i ma przynosić dochody, tak samo w "Perswazjach" pani Smith ma jakiś
                > mająteczek w Indiach Zachodnich. Oczywiście nie przeczę, że mogli tam pracować
                > niewolnicy, ale nie ma to znaczenia dla akcji powieści.

To, ze o czyms sie nie mowi glosno, nie znaczy, ze nie jest to wazne :))

W powiesci nie mowi sie o tym wiele ani glosno, ale przeciez to dobra w Antigui
                i praca niewolnikow sa zrodlem majatku Bertramow. Akurat kwestia niewolncitwa,
                postkolonializmu i brytyjskiego imperializmu zajmuje wazne miejsce w
                opracowaniach dotyczacych "Mansfield Park". Wymieniam ksiazki i artykuly
                poruszajace te zagadnienia za omawiajacym najwazniejsze ujecia tworczosci Austen
                Robertem Irvinem (Robert Irvine, "Jane Austen", 2005), w porzadku, w jakim on je
                przytacza:

1) E. Said, Culture and imperialism, 1993.

2) A. Fleishman, "A reading of Mansfield Park", 1967.

3) T. Tanner, Jane Austen, 1986.

4) M. Kirkham, Jane Austen, feminism and fiction, 1983.

5) M. Ferguson, "Mansfield Park: slavery, colonialism and gender", [w:] Oxford
                Literary Review, nr 13/1991.

6) S. Perera, "Reaches of Empire: British Novel from Edgeworth to Dickens", 1991

7) C. Plasa, "What was done there is not to be told: >>Mansfield Park<< colonial
                unconscious", [w:] "Textual politics from slavery to postmodernism", 2001.

8) J. Lew, "The abominable traffic: Mansfield Park and the dynamics of slavery"
                [w:] B.F. Tobin (red.), "History, gender and the eighteenth century literature",
                1994.

Akurat ci autorzy widza duze znaczenie kwestii niewolnictwa dla powiesci, czesto
                laczac z nia sytuacje i losy Fanny, zwlaszcza jej bunt wobec patriarchalnej
                wladzy sir Bertrama po odrzuceniu przez nia oswiadczyn Crawforda.

W razie niedosytu moge jeszcze dorzucic mala liste krytyki krytyki ;) czyli
                przeciwnikow takiego postkolonialnego odczytywania Austen, bo i tych oczywiscie
                nie brakuje. W kazdym razie uwazam, ze to zbyt wazna i kontrowersyjna sprawa,
                zeby ja pominac psizac o "Mansfield Park".

Co do ekranizacji - zbytnio jej nie pamietam, ogladalam tylko te filmowa i to
                jednym okiem, bo marna byla :((
                • meduza7 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 15.12.06, 23:41
                  No cóż, ja tak tylko po cichutku moim głosem laika, który czytał (laik, nie
                  głos) tylko powieści, opracowania już nie.
                  Problem "skąd się bierze majątek" mam wrażenie, w ogóle nie jest zbyt mocno
                  poruszany w powieściach Austen, zgodnie z zasadą, że dżentelmeni nie rozmawiają
                  o pieniądzach. Albo jest i wtedy traktowany jest jako coś absolutnie
                  naturalnego i wręcz należnego, albo go nie ma i wtedy trzeba szybko rozejrzeć
                  się za bogatym mężem. Nawiasem mówiąc, w ekranizacji "Rozważnej i romantycznej"
                  jest taka mała scenka, jak Eleonora omawia z matką codzienne wydatki,
                  zastanawiają się, czy zamówić wołowinę u rzeźnika i rezygnują, bo im to za
                  drogo wypadnie. W powieści takich przyziemnych szczegółów nie ma, ale myślę, że
                  prawdziwe życie pań Dashwood musiało w tego rodzaju scenki obfitować.
                  Podobnie wojna - dostarcza galerii malowniczych bohaterów, służy jako środek
                  wzbogacenia się (Perswazje!) ale skąd dama miałaby wiedzieć jak wygląda
                  prawdziwe jej oblicze?
                  Podsumowując: faktycznie, jak głębiej poskrobać, pokazuje się wiele
                  takich "podskórnych nurtów" niewidocznych na pierwszy rzut oka, lecz zapewne
                  znaczących. Dla mnie osobiście temat niewolnictwa byłby jeszcze jednym
                  przyczynkiem do dyskusji nt hipokryzji ówczesnego społeczeństwa: jak sir
                  Bertram mógł spokojnie i z czystym sumieniem klaść się spać, wiedząc, w jaki
                  sposób powstają jego dochody? Jak to wpływało na jego psychikę? A zatem muszę
                  zaprzeczyć sama sobie: choć wydaje się, że temat niewolnictwa nie odgrywa
                  żadnej roli w rozwoju akcji powieści, po "głębszym poskrobaniu" okazuje się, że
                  jednak...
                  • dori7 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 15.12.06, 23:51
                    Znalazlam cos ciekawego o niewolnictwie w MP:

www.cavehill.uwi.edu/bnccde/antigua/conference/papers/davis.html
                    www.jasna.org/persuasions/on-line/vol26no1/perkins.htm
                  • dori7 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 18.12.06, 12:58
                    Ja uwielbiam takie "doskrobywanie sie" przez wierzchnia warstwe utworu do
                    srodka. Pierwsze czytanie jest u mnie zawsze na lapu-calu, zeby sie dowiedziec,
                    kto z kim i dlaczego, ale potem wracam i czytam jeszcze raz, i jeszcze raz, i
                    dopiero zauwazam rozne smaczki. Opracowania sa fajne, bo zwracaja uwage na wiele
                    rzeczy, ktore sa ukryte miedzy wierszami.

Np. ostatnio znalazlam bardzo ciekawa uwage o o pani Norris - wiadomo,
                    krzykliwy, sknerowaty, wstretny babsztyl bez krztyny serca, ktory ciagle
                    wypomina Fanny jej nizsza pozycje i zycie na lasce: ze jej poglady i stosunek do
                    dziewczyny tak naprawde sa echem mysli samego sir Bertrama! Pomyslalam - i
                    rzeczywiscie, to prawda! Austen jakby wybiela jego postac, tak ze czytelnik,
                    dowiadujac sie o jego reakcji na wydarzenia w Mansfield Park pod jego
                    nieobecnosc i dostrzezenie bezmyslnosci oraz zlego wplywu wychowawczego pani
                    Norris, mysli: "no tak, sir Bertram pobyl poza domem, to mu sie oczy wreszcie
                    otworzyly" i wyciaga wniosek: wina sir Bertrama bylo zaslepienie. A przeciez
                    prawda wyglada chyba nieco inaczej: oczywiscie, ze dzieki wyprawie mogl inaczej
                    spojrzec na Mansfield Park, ale tez dlatego, ze sam sie zmienil! Bo wczesniej
                    traktowal Fanny dokladnie tak, jak pani Norris: oschle i z wyraznej pozycji
                    wyzszosci. Wprawdzie dla swoich corek rowniez byl surowy, ale jednak spelnial
                    swoje wobec nich obowiazki. Przed jego wyjazdem np. ani myslal o wprowadzeniu
                    Fanny, doroslej juz przeciez panny, do towarzystwa - co w tamtych czasach bylo,
                    tak mysle, podstawowym zadaniem opiekunow - a zreszta wydanie Fanny dobrze za
                    maz dzieki protekcji Bertarmow mialo byc ukoronowaniem jej wychowania w domu
                    boagtych krewnych. A tu osiemnastoletnia Fanny jeszcze nie bywa, nie ma ani
                    ladniejszych strojow (az do bialej sukienki na slub Marii), ani nawet ognia na
                    kominku w swoim odrapanym pokoiku. Sir Bertram jest tak samo winny obecnej
                    sytuacji, jak pani Norris. Wprawdzie on sam czyni sobie wyrzuty, ale jakby
                    czytelnik latwiej mu wybacza i chetniej umniejsza jego wine, choc przeciez bez
                    jego przyzwolenia ciotka Norris nie mialaby wiele do powiedzenia w MP.
                    • paszczakowna1 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 18.12.06, 23:21
                      > Norris, mysli: "no tak, sir Bertram pobyl poza domem, to mu sie oczy wreszcie
                      > otworzyly" i wyciaga wniosek: wina sir Bertrama bylo zaslepienie. A przeciez
                      > prawda wyglada chyba nieco inaczej: oczywiscie, ze dzieki wyprawie mogl inaczej
                      > spojrzec na Mansfield Park, ale tez dlatego, ze sam sie zmienil!

Ja nie mam wrażenia, by się zmienił. Po prostu dostrzegł, po powrocie, że Fanny
                      a) jest już dorosła (przedtem ewidentnie traktował ją jak dziecko); b) jest
                      ładna - zatem ma szanse na dobre zamązpójście (co automatycznie poprawia jej
                      perspektywy). Poglądy ani priorytety mu się nic nie zmieniły, i wcale nie uważa,
                      by robił coś nie tak. Najlepszy dowód to kwestia ogrzewania - Fanny ma mieć
                      ogrzewanie w pokoju bynajmniej nie dlatego, że jako wychowance się jej to
                      należało, ale ponieważ ze względu na oświadczyny Crawforda (czyli realne widoki
                      na dobrą partię) urosła w oczach sir Bertrama. Zawsze mi się ta scena kojarzy z
                      tym bogatym wujem Joanny, jak mu tam było, z "Blękitnego Zamku" L.M. Montgomery.

Zmianie to on być może podlega na samym końcu, tyle że na to mamy tylko
                      oświadczenie autorki (no i to, że był zadowolony z małżeństwa Edmunda z Fanny).
                      • meduza7 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 19.12.06, 11:06
                        Może z panią Norris było trochę tak jak z żydowską kozą: póki mial ją na co
                        dzień, nie dostrzegał jej uciążliwości, jak pobyl trochę z dala od niej i
                        odetchnął, to po powrocie jej obecność zaczęła mu doskwierać ze zdwojoną siłą.
                        Co do ognia w pokoju Fanny: Sir Bertram jest wyraźnie zdziwiony zauważając, że
                        go nie ma, co więcej, nigdy nie było. To p. Norris na samym początku
                        zarządziła, że Fanny ogień się nie należy, nie sądzę, że spowiadała się z tego
                        szwagrowi, Fanny nigdy nikomu się nie skarżyła, więc mógl o tym nie wiedzieć.
                        Sądzę, że pan domu o takich "babskich sprawach" jak urządzenie pokoi
                        poszczególnych domowników, sprawy kuchenne, ewentualne problemy ze służbą,
                        zawiadamiany był tylko krótko i pobieżnie. Podejrzewam, że rozmowa nt. pokoju
                        Fanny mogla wyglądać tak: - Fanny dostanie dawny pokój szkolny, bo nie jest już
                        nikomu potrzebny. - Aha, dobrze, tylko zadbajcie, żeby miala tam wszystko, co
                        niezbędne. - Oczywiście. A że pani Norris inaczej rozumiała, co jest niezbędne
                        ubogiej kuzynce...
                        • paszczakowna1 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 29.12.06, 15:52
                          A moim zdaniem pani Norris czuła, że ma pełną aprobatę Sir Bertram odnośnie
                          traktowania Fanny, i nie bez podstaw. Ostatecznie, jednym z głównych problemów
                          jakie perspektywa zaopiekowania się Fanny nasunęła Sir Bertramowi było, jak
                          zrobić, by sobie za dużo nie wyobrażała. No i faktem jest (komentarz Edmunda),że
                          zainteresował się Fanny dopiero, jak stwierdził, że jest ładna. (A jeszcze
                          bardziej jak stwierdził, że ma szansę na korzystne zamążpójście.) A gdyby była
                          brzydka?
                • paszczakowna1 Re: Rozwazna i romantyczna w Wikipedii 16.12.06, 00:14
                  Głosem następnego laika ;-) wysunęłabym hipotezę, że Austen dla rozwoju akcji po
                  prostu potrzebowała pozbyć się sir Bertrama na dłuższy czas z domu (aby
                  wprowadzić nieodpowiednich kawalerów dla jego córek). A co mozna było zrobić z
                  zamożnym dżentelmenem w wieku średnim? Wojsko i marynarka odpadały, zatem
                  zostawała podróż do odległych posiadłości - czyli do kolonii. Czyli posiadłość
                  Bertramów w Indiach Zachodnich jest koniecznością narracyjną. (Indie Zachodnie
                  czy nie, nie ma znaczenia, wszędzie w koloniach działy się rzeczy okropne, z
                  każdą inna zamorską posiadłością byłaby ta sama kwestia.)
    • dori7 "Rozwazna i romantyczna" juz gotowa :) 18.12.06, 13:17
      Po pracowitym weekendzie zagladam do Wikipedii i widze juz gotowy piekny artykul
      Mdro o "Rozwaznej i romantycznej"!
      pl.wikipedia.org/wiki/Rozwa%C5%BCna_i_romantyczna
      Super! To mamy juz "Dume i uprzedzenie", "Rozwazna i romantyczna", "Mansfield
      Park", "Perswazje" i "Emme" (te dwie ostatnie jeszcze wymagaja rozbudowania).
      Zaczelam opracowywac "Opactwo", pojutrze powinno zawisnac, na razie jest krotka
      notka i zdjecie posiadlosci w gotyckim stylu :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka