Dodaj do ulubionych

Nie Jakub, lecz Izrael. XV Dzień Judaizmu

17.01.12, 19:47
...był obecny na każdym spotkaniu katolików i Żydów, które co roku odbywają się w Lublinie

Chyba raczej chrześcijan i żydów, nie tylko katolicy są tam ze strony chrześcijańskiej.
Obserwuj wątek
    • Gość: adek Re: Nie Jakub, lecz Izrael. XV Dzień Judaizmu IP: *.nplay.net.pl 17.01.12, 20:23
      I znowu wielcy katolicy krzyż zdjęli w sali seminarium....
      • Gość: moxxi Re: Nie Jakub, lecz Izrael. XV Dzień Judaizmu IP: 173.233.203.* 17.01.12, 23:48
        Polecam artykul na temat ultra-ortodoksyjnych Zydow:

www.spiegel.de/international/world/0,1518,808252,00.html
        Czy jest jakas roznica miedzy nimi, a skrajnymi muzulmanami?
    • jozek46 Nie Jakub, lecz Izrael. XV Dzień Judaizmu 18.01.12, 08:01
      To,że śp.abp Zyciński był zawsze obecny na tych uroczystościach,to jest akurat zrozumiałe!!!
    • Gość: Andrzej Re: Nie Jakub, lecz Izrael. XV Dzień Judaizmu IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.12, 10:07
      Czy ktoś z forumowiczów może wie, o której jest ten niedzielny koncert w Teatrze Muzycznym?Będę wdzięczny za odpowiedź.
    • elan13 heroizm rabbiego Reicha 18.01.12, 16:02
      Heroiczną walkę sam ze sobą stoczył rabin Reich, który wyznał:
      "Dwa miesiące temu przeniosłem się z południowej Kalifornii do Warszawy. Mój bliski przyjaciel zapytał, czy wiem, jak ciężkie są zimy w Polsce. Oczywiście walczyłem ze sobą. Z jednej strony była kwestia mojej rodziny, z drugiej potrzeby Żydów w Polsce." Jak widać potrzeby Żydów w Polsce wzięły górę.

To oświadczenie rabbiego rzuca nowe światło na nasz, polski heroizm, z którego może nawet nie zdajemy sobie sprawy. Przecież my tu, w Lublinie, czy Warszawie żyjemy cały czas! Więcej, jesteśmy nawet w stanie przetrwać kolejne zimy, a jak są one ciężkie w Polsce najlepiej wie przyjaciel rabbiego Reicha.

Heroicznemu rabbiemu należałoby życzyć wiele samozaparcia, by był zdolny przetrwać na tej strasznej ziemi oraz doradzić zakup ciepłych, barchanowych kalesonów i ciepłej czapki uszatko-pejsatki.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka