dzaga41 Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie stawia... 25.03.12, 10:51 Typowi nuworysze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdańszczanin po co komu biblioteka? IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.12, 10:52 ja rozumiem nostalgię za dawnymi czasami, ale dzisiaj naprawdę wszystko jest w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
zero-cin Re: po co komu biblioteka? 25.03.12, 11:01 Gość portalu: gdańszczanin napisał(a): > ja rozumiem nostalgię za dawnymi czasami, ale dzisiaj naprawdę wszystko jest w > internecie. I po co komu szkoła, no nie? Z netu wszystkiego można się dowiedzieć, choćby z tych komentarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
03730t W dupach się ludziom przewraca 25.03.12, 10:58 przejechanie 10 km rowerem nie jest trudne, tylko jak w tytule w dupach się przewraca Odpowiedz Link Zgłoś
dyngos Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie stawia... 25.03.12, 11:06 To widać, że trzeba zorganizować porządną kom. miejską, wtedy nie trzeba się będzie zmuszać do czegoś tak syfiatego; morderczego; prowokującego zakazy, nakazy, mandaty, stawianie barierek, świateł zabierającego mnóstwo przestrzeni, powodującego stałę uczucie zagrożenia, jak jazda autem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: export Re: Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie staw IP: *.nplay.net.pl 25.03.12, 11:07 jezeli posiadanie lub uzytkowanie pojazdu za 5-6 do 20 tys. pln to szczyt luksusu to szacun dla dokonan zyciowych i umiejetnosci oszczedzania przedpiscy... biblioteki na poziomie sa np. obok na kulu, basen to jest basen a nie brodzik tak wiec trudno zrozumiec co komu nie lezy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mexican_breakfast Re: Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie staw IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.12, 11:07 faktycznie, zgroza! licealisci nie maja gdzie parkowac... komunikacja miejska! z ta jazda do szkoly samochodem to sie chyba komus w d.. glowie poprzewracalo. uczyc sie, uczyc i jeszcze raz sie uczyc. potem przychodza wyzej (oczywiscie wszyscy chca miec wyzsze wyksztalcenie) i juz pelnoletnie (przepraszam) gowniarze maja jedynie ze soba pusta glowe oraz postawe roszczeniowa. z roku na rok jest coraz gorzej i niestety wiem co pisze... niemniej pozdrawiam, rowniez licealistow. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Krytycy, krytykanci i patafiany! 25.03.12, 11:20 Czy większość z was była przy skrzyżowaniu ul.Popiełuszki i ul.Poniatowskiego w Lublinie? Zakładam, że nie, bo bzdur byście nie pisali. Po pierwsze- może to i śródmieście, ale jeszcze nie centrum. Po drugie- nie kilku rozwydrzonych gó...arzy... tak się składa, że w okolicy jest cała masa szkół ponadgimnazjalnych, w tym technikum i zawodówka o profilu samochodowym, zespół szkół budowlanych i geodezyjnych, zespół szkół chemicznych, dwa licea. Nie tylko uczniowie, ale i nauczyciele nie mają gdzie tam parkować. Po trzecie - teren wybrany przez uczniów (o ile mi się dobrze zdaje, ale są przecież tutaj mądrzejsi, przykładami z Japonii czy Szwecji sypiący, a Lublina na oczy zapewne nie widzieli) to nie pomnik przyrody, ale dawny plac manewrowy, nic nie stoi na przeszkodzie, by adaptować go na parking, w niczym nikomu to przeszkadzać nie powinno i przyrodzie nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Jakie liceum, tacy uczniowie 25.03.12, 11:21 Córka moich krewnych poszła tam się uczyć. Po roku dziewczyna stwierdziła, że poziom jest za niski i przeniosła się do innej szkoły. Całe wakacje musiała poświęcić na naukę, żeby wyrównać poziom swojej wiedzy z poziomem w nowej szkole, choć nowa szkoła też do czołówki nie należała. To jedno ze słabszych liceów w Lublinie, zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę szkoły państwowe, bo wyniki w prywatnych zawsze zaniżają bogate lenie. Tu jest ranking lubelskich szkół: www.perspektywy.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3363&Itemid=791 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 11:30 XXIII jest "mocnym przeciętniakiem". Kuzynka pewnie na Farbiarską albo na Mickiewicza się przeniosła, do "lepszego liceum"... "lepszego od prywatnych" (większość dużych liceów prywatnych jest bardzo wysoko w rankingu). No chyba, że mówisz o "Jadwidze"... ta jest prawie w czołówce (6 miejsce w Lublinie). Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Re: Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 11:41 Mocny przeciętniak na 28 miejscu? Nie kpij człowieku, to jedno z najsłabszych liceów w Lublinie. Jeżeli policzy się tylko szkoły w Lublinie, to jest na 11 miejscu. Za nim już tylko 4 lubelskie szkoły. A córka krewnych przeniosła się do IX LO - na 13 miejscu w rankingu województwa. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 11:44 polska_baba napisała: > Mocny przeciętniak na 28 miejscu? > Nie kpij człowieku, to jedno z najsłabszych l > iceów w Lublinie. Jeżeli policzy się tylko szkoły w Lublinie, to jest na 11 mie > jscu. Za nim już tylko 4 lubelskie szkoły. Lublin mały nie jest. Nie aż tak mały. Ten ranking ujmuje jedynie czołówkę Lubelskich szkół. W Lublinie, razem z liceami prywatnymi i profilowanymi jest grubo ponad 50 liceów. 11 na 50 to mocny przeciętniak, tak jak pisałem. > A córka krewnych przeniosła się do IX LO - na 13 miejscu w rankingu województwa > . Gratuluję. A co to (i rankingi) ma wspólnego z artykułem dotyczącym urządzenia parkingu na nieużywanym placu manewrowym? Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Re: Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 12:37 qqbek napisał: > Lublin mały nie jest. Nie aż tak mały. Ten ranking ujmuje jedynie czołówkę Lube > lskich szkół. W Lublinie, razem z liceami prywatnymi i profilowanymi jest grubo > ponad 50 liceów. 11 na 50 to mocny przeciętniak, tak jak pisałem. Zawsze można porównywać się z tymi najgorszymi. Gratuluję dobrego samopoczucia. > A co to (i rankingi) ma wspólnego z artykułem dotyczącym urządzenia parkingu na > nieużywanym placu manewrowym? Skoro uczy, że wygodnictwo ucznia jest ważniejsze od interesu ogółu mieszkańców miasta, to moim zdaniem ma. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 12:50 polska_baba napisała: > Zawsze można porównywać się z tymi najgorszymi. Gratuluję dobrego samopoczucia. 70 liceów i 11 miejsce w rankingu. Dla Ciebie "11" to szary koniec listy. Dla mnie ledwie połowa jej pierwszego kwartyla. Gratuluję wiedzy matematycznej (zapewne wyniesionej z jakiegoś "renomowanego" Liceum). > Skoro uczy, że wygodnictwo ucznia jest ważniejsze od interesu ogółu mieszkańców > miasta, to moim zdaniem ma. Skoro miasto uczy ucznia, że jeśli mieszka przy Romera, przy Żeglarskiej, przy Głuskiej, przy Poziomkowej, przy Deszczowej to ma sobie radzić sam, bo miasto ma go w dupie, to nie można mieć potem do takiego ucznia pretensji, że sam sobie doskonale radzi. Wygodnictwem tego bym nie nazwał. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 17:40 A jeśli mieszka w WOJCIECHOWIE ??? Tam też są Ludzie ! I mają aspiracje, chcą się uczyć ... Proste ? Obudźcie się, ludzie ! Mamy XXI wiek. W Technikum Rolniczym, czy zawodówce mechanicznej - pełnoletni Chłopak bez samochodu jest Nikim ! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 17:43 Nie żartuj,może nie jest tak źle. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Doczytałaś ten ranking babo? 25.03.12, 18:02 jest jeszcze gorzej... A w Technikum Samochodowym ??? nawet nie wspominaj ;) kpina !!! Prawo jazdy oczywistością wymaganą programem nauczania ! Znam szkołę w Babinie. Po zajęciach - wskakują w swoje stare Golfy i jazda do domku na wieś ! Jak można dzisiaj nie mieć samochodu ??? Niektórzy dostają - od wujka lub ciotki - Malucha za darmo. Albo po co sprzedawać stare auto za grosze, jeśli może syn jeździć nim do szkoły ??? Lublin to duże miasto. Komunikacja leży i kwiczy ! A uczniowie prywatnych liceów " za kasę ", śmieją się z naszych wypocin :) Pozdrawiam ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Bez pieniędzy rodziców młody jest nikim? 25.03.12, 17:54 Bez przedmiotów kupionych za pieniądze rodziców nie liczycie się? To bardzo smutne. Tym smutniejsze, że sami sobie to robicie. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Bez pieniędzy rodziców młody jest nikim? 25.03.12, 18:09 Chodzi o bardzo specyficzne środowisko, czytaj moje inne wpisy :) Technikum samochodowe, mechaniczne, rolnicze. Normalka... samochody i tak już dawno były ( niejeden) w domku lub gospodarstwie. A Oni umieją je naprawić za grosze, lub samemu zarabiają na ich utrzymanie !!! Śmieją się teraz z Yntelygentów z miejską Matórą ;) Ile masz lat ??? Nie zauważyłaś tych 16 000 000 samochodów na ulicach ? Cała Ściana Wschodnia jeździ pracować na takie właśnie " złomy " za granicą ! Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Re: Bez pieniędzy rodziców młody jest nikim? 25.03.12, 18:33 Na wsi jest inna sytuacja. Tam samochód jest często koniecznością - komunikacja zbiorowa bardzo zła, brak taksówek. Ale tutaj dyskutujemy o szkole w Lublinie, gdzie jest komunikacja miejska (mimo wszystkich jej mankamentów dojechać można prawie wszędzie), są taksówki przyjeżdżające pod dom na wezwanie telefoniczne. Poza dniami jakichś pogodowych anomalii nie ma większych problemów z poruszaniem się po Lublinie komunikacją publiczną. Największym problemem są korki, a tego nie rozwiąże się, dodając kolejne auta do tych, które już jeżdżą. Chcemy lepszej komunikacji miejskiej, odstawmy auta osobowe. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Bez pieniędzy rodziców młody jest nikim? 25.03.12, 18:52 Ale my, dyskutując o szkle w Lublinie, nie wiemy SKĄD uczniowie do niej dojeżdżają !!! Wspomniany przeze mnie Wojciechów - jest ostatnio bardzo modny wśród lubelskiej Elity ;) I tu jest sedno ! Komuno wróć ??? Ktoś wie lepiej... Daleki Sławin czy Abramowice. Nowe podmiejskie osiedla. Jeśli nie będzie parkingu to i tak staną ! Na ulicy... Pozdrawiam ^^ Grzegorz Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Re: Bez pieniędzy rodziców młody jest nikim? 25.03.12, 19:02 To, że ktoś z Wojciechowa chce uczyć się w przeciętnej (jak tu napisał jeden z komentujących) czy kiepskiej (moim zdaniem) lubelskiej szkole, nie znaczy jeszcze, że mieszkańcy Lublina mają obowiązek fundować mu parking pod szkołą. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Bez wyobraźni każdy jest nikim! 25.03.12, 21:54 polska_baba napisała: > To, że ktoś z Wojciechowa chce uczyć się w przeciętnej (jak tu napisał jeden z > komentujących) czy kiepskiej (moim zdaniem) lubelskiej szkole, nie znaczy jeszc > ze, że mieszkańcy Lublina mają obowiązek fundować mu parking pod szkołą. A kto tu pisze o fundowaniu? To teren nieużywany, wystarczy zagospodarować. A po lekcjach mogliby tam parkować mieszkańcy ulicy Poniatowskiego czy też Dubois. Co to komu (poza polską_babą) szkodzi? Teren przy warsztatach mechanicznych (obecnie warsztaty kultury) też przeszedł taką metamorfozę. Ja jeździłem po nim maluchem, z "L" na dachu naście lat temu, bo był tam plac manewrowy. Teraz jest płatny parking dla mieszkańców okolicznych domów, a na każde zwalniające się miejsce jest już lista chętnych. Uczeń nie ma szansy, nawet gdyby chciał, znaleźć tam miejsca dla swojego autka. A komunikacja miejska w Lublinie wygląda tak, że dojazd z którejś z odleglejszych dzielnic do śródmieścia jest drogą przez mękę. Ktoś z Ponikwody musi dojść ładny kawałek na "10" lub "18" i potem turlać się nimi przez długi czas ("18" zgodnie z rozkładem ze Spółdzielczości Pracy na Racławickie dociera [w sobotę!] już w niecałe 40 minut) to granda! Ktoś mieszkający tam pojedzie Smorawińskiego do wiaduktu i w szkole będzie w mniej niż 10 minut. W obie strony zaoszczędzi godzinę (plus czas potrzebny na spacer na przystanek). Z Wrotkowa w tamtą stronę jeździła kiedyś "21", pod warunkiem, że komuś chciałoby się drałować na Diamentową... ani nie jeździ już, ani nawet gdy jeździła, nie jechała krócej niż 40-50 minut (raz, w porywach do dwóch razy na godzinę). Samochodem da się z Wrotkowa dojechać do Śródmieścia w mniej niż 20 minut (jeżeli rzecz jasna nie jest się dość głupim, żeby się pchać w korki na Zemborzyckiej/Kunickiego czy Nadbystrzyckiej/Zana). Dojazd z Głuska, ze Sławina? Zapomnij. Ja na swój pierwszy samochód zarobiłem. Dziś osobie młodej łatwiej jest to zrobić, niż mi było tego dokonać lat temu naście. Nie trzeba pieniędzy rodziców... wystarczy, że po drugiej stronie obręczy barkowej, jest prawa ręka... miast drugiej lewej. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Bez wyobraźni każdy jest nikim! 25.03.12, 23:01 Teren ma właściciela,a fundowanie polega na przekazaniu komuś go do użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
greges58 Re: Bez wyobraźni każdy jest nikim! 25.03.12, 23:12 Dziękuję ! " polskababa " tyle tylko zrozumiała, że może Córkę z Wojciechowa posyłam do miasta na nauki ??? To jest najprawdopodobniej nauczycielka z " lepszej " szkoły ;) Świetnie znasz lubelskie warunki, ja bywam tutaj tylko u Rodzinki na wakacjach... Wiesz, co mnie najbardziej wpieprza ? Rowerki !!! Oni muszą zawsze wcisnąć swoje niechciane Trzy Grosze. Jak świadkowie Jehowy albo Linuksiarze ;) Kto ma chęć podjechać samochodem - zrobi to i tak ! Nie oglądając się na szczekający tłum zawistników Pisujesz czasem na forum AutoMoto ? Pozdrawiam ^^ Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bez wyobraźni każdy jest nikim! 26.03.12, 11:34 greges58 napisał: > Wiesz, co mnie najbardziej wpieprza ? > Rowerki !!! > Oni muszą zawsze wcisnąć swoje niechciane Trzy Grosze. > Jak świadkowie Jehowy albo Linuksiarze ;) Ja przeciwko rowerzystom nic nie mam. Gorzej z kategorią człowieka, którą zwę "rowerakiem". I to o tych drugich tutaj piszesz. > Kto ma chęć podjechać samochodem - zrobi to i tak ! > Nie oglądając się na szczekający tłum zawistników Nie chodzi mi o zawiść, czy zazdrość. Chodzi mi o fatalny stan siatki połączeń komunikacji miejskiej w Lublinie, sprawiający, że nawet z niektórych dzielnic (nie mówiąc o przedmieściach czy okolicznych miejscowościach) trudno jest dotrzeć do Śródmieścia. > Pisujesz czasem na forum AutoMoto ? > Pozdrawiam ^^ Nawet nie czasem, a w miarę regularnie. Również pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Bez wyobraźni każdy jest nikim! 25.03.12, 23:20 Jeden drobiazg - czy miasto to mają być tylko budynki, drogi i parkingi?Żadne miasto nie zapewni odpowiedniej powierzchni parkingów,jeżeli wszyscy chcieliby parkować we wszystkich miejscach do których chcą dojechać - to jest niemożliwe,i nigdzie się nie udało - szczególnie w większych miastach.Może na wsi to jest możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bez wyobraźni każdy jest nikim! 26.03.12, 11:47 andrzej.sawa napisał: > Jeden drobiazg - czy miasto to mają być tylko budynki, drogi i parkingi?Żadne m > iasto nie zapewni odpowiedniej powierzchni parkingów,jeżeli wszyscy chcieliby p > arkować we wszystkich miejscach do których chcą dojechać - to jest niemożliwe,i > nigdzie się nie udało - szczególnie w większych miastach.Może na wsi to jest m > ożliwe. My tu o niebieskich migdałach a uczniowie o konkretach. W teorii jest tak, że każde miasto powinno składać się ze wszystkich koniecznych elementów, w tym przestrzeni rekreacyjnych i nie można przeznaczać całego wolnego terenu pod drogi i parkingi. W praktyce jest tak, że zmiana przeznaczenia tamtego placu nikomu nie powinna wadzić, wadzi mi natomiast koszmarna siatka połączeń MPK, eliminująca z "miejskości" całe dzielnice, wadzi mi także to, że mi "waadza" Żuka zabrała Ogród Saski na 1,5 roku a kino Kosmos sprzedała pod budowę burapartamentowca... a nie potrafi uczniom i nauczycielom zapewnić parkingu, choć teren jest, nic na nim nie rośnie i ogólnie rzecz biorąc nic poza inercją urzędników nie przemawia za tym, by dalej sobie niszczał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Bez pieniędzy rodziców młody jest nikim? IP: *.paradowski.pl 25.03.12, 20:32 teraz wystarczy popracować 2 miesiące w lecie żeby zarobić na golfa czy passata Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Co Wam szkodzi, że jeżdżą autami? 25.03.12, 11:36 Bardzo cieszę się, że kupują auta, utrzymują i jeżdżą nimi do szkoły. Gdyby było ich stać mogliby latać helikopterami i prosić o lądowisko przed szkołą. Polacy wciąż nie pamiętają , że mamy kapitalizm, więc niech modzi przyzwyczajają się do rozwarstwienia społeczeństwa, aby później nie ulegali kato-bolszewickiej "równości społecznej". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Bo w dupę... 25.03.12, 11:41 ...gołodupców kole, że rodziców uczniaków stać, a ich samych nie ;) Debilne tezy na temat rozjeżdżania centrum (a to dawny plac manewrowy jest). Wywody wiejskiej_baby na temat tego jakie to kiepskie szkoły (to jedne z lepszych). A wszystko to, bo wbrew temu co sami sądzą... im samym się "poprzewracało" :) Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Nie ośmieszaj się, człowieku 25.03.12, 12:08 Samochód tylko właśnie gołodupcowi może wydawać się przejawem bogactwa, zwłaszcza dziś, gdy jeżdżące auto można kupić za jedną pensję. Centrum nie ogranicza się do tego jednego placu manewrowego - trzeba do niego jakoś dojechać. Co ma ranking szkoły do parkingu? Jak widać, ma. Szkoła nie uczy Was troski o wspólne dobro, jakim jest nasze miasto, które już jest zakorkowane nadmiarem samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Nie ośmieszaj się, człowieku 25.03.12, 12:16 polska_baba napisała: > Samochód tylko właśnie gołodupcowi może wydawać się przejawem bogactwa, zwłaszc > za dziś, gdy jeżdżące auto można kupić za jedną pensję. Znowu mylisz się, dla człowieka zamożnego samochód to zwykłe narzędzie jak zmywarka, pralka czy lodówka. To właśnie dla biednego społeczeństwa zmywarka w domu jest oznaka luksusy... > Centrum nie ogranicza się do tego jednego placu manewrowego - trzeba do niego j > akoś dojechać. Młodzi ludzie maja TALIE SAME PRAWA jak "staruchy", więc mogą korzystać z całej infrastruktury miejskiej. > Co ma ranking szkoły do parkingu? Jak widać, ma. Szkoła nie uczy Was troski o w > spólne dobro, jakim jest nasze miasto, które już jest zakorkowane nadmiarem sam > ochodów. Szkoła nie powinna uczyć życia w wyimaginowanym świecie "równości społecznej" ale powinna przygotowywać do życia z kapitalistycznej, brutalnej rzeczywistości w przeciwnym razie wykształci takie rzesze takich jak Ty dorosłych "Dziewczynek z Zapałkami". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Kto się ośmiesza. 25.03.12, 12:33 polska_baba napisała: > Samochód tylko właśnie gołodupcowi może wydawać się przejawem bogactwa, zwłaszc > za dziś, gdy jeżdżące auto można kupić za jedną pensję. Tu się zgadzamy. > Centrum nie ogranicza się do tego jednego placu manewrowego - trzeba do niego j > akoś dojechać. Poniatowskiego to jeszcze nie centrum. Śródmieście, owszem, ale jeszcze nie centrum. > Co ma ranking szkoły do parkingu? Jak widać, ma. Szkoła nie uczy Was troski o w > spólne dobro, jakim jest nasze miasto, które już jest zakorkowane nadmiarem sam > ochodów. W Lublinie jest 71 liceów (aż sprawdziłem tutaj). Ty Twierdzisz, że liceum z 11 miejscem na liście rankingowej jest "bliżej dna". Kto się ośmiesza? Liceum ma uczyć postaw odpowiedzialnych i zaradności życiowej. Jeżeli ktoś mieszka przy Puławskiej, Ogrodowej, Kiepury czy Weteranów to rzeczywiście spacer do XXIII LO wyjdzie mu na zdrowie. Ale jeżeli mieszka na Felinie, Wrotkowie, Sławinie, Ponikwodzie czy w Głusku (czy w ogóle gdzieś pod Lublinem), to wygodniej mu będzie dojechać własnym samochodem, bo komunikacja miejska okolic Popiełuszki/Poniatowskiego z tymi rejonami prawie nie istnieje. Ty proponujesz uczenie demagogii i wmawianie uczniom bzdur. Ja jedynie racjonalne podejście do tematu komunikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Re: Kto się ośmiesza. 25.03.12, 13:00 qqbek napisał: > Poniatowskiego to jeszcze nie centrum. > Śródmieście, owszem, ale jeszcze nie centrum. Centrum czy śródmieście - to tylko kwestia nazewnictwa. Jest to jedna z ważniejszych ulic i jest zakorkowana, a do Poniatowskiego też trzeba dojechać. Spróbuj rano z LSM-u przez Głęboką i Sowińskiego. > Liceum ma uczyć postaw odpowiedzialnych i zaradności życiowej. > Jeżeli ktoś mieszka przy Puławskiej, Ogrodowej, Kiepury czy Weteranów to rzeczy > wiście spacer do XXIII LO wyjdzie mu na zdrowie. Ale jeżeli mieszka na Felinie, > Wrotkowie, Sławinie, Ponikwodzie czy w Głusku (czy w ogóle gdzieś pod Lublinem > ), to wygodniej mu będzie dojechać własnym samochodem, bo komunikacja miejska o > kolic Popiełuszki/Poniatowskiego z tymi rejonami prawie nie istnieje. > Ty proponujesz uczenie demagogii i wmawianie uczniom bzdur. > Ja jedynie racjonalne podejście do tematu komunikacji. To nie jest racjonalne podejście, tylko zwykłe wygodnictwo. Mój mąż w latach 60. przez 4 lata dojeżdżał ze wsi do liceum pekaesowskim autobusem, który był po prostu złomem (nazywali go "niedopałek", bo kiedyś się palił), przedtem musiał 2 km dojść do przystanku, a jak nie mógł wrócić tym kursem, na który miał bilet, to dymał 16 km na piechotę. I jakoś to przeżył, mimo że od dziecka jest niepełnosprawny. Zaraz napiszesz, że zazdrościmy, że postęp itp. Nie, nie zazdrościmy, to dobrze, że macie lepiej. Ale Wy chcecie jeszcze lepiej i to kosztem mieszkańców Lublina. A skoro Wasza szkoła popiera Wasze wygodnictwo, to jest to kiepska szkoła. A co do rankingów - zawsze można pocieszać się, że są gorsi. Jakbym ja stanęła z Tobą do biegu na 100 m, to mógłbyś się poczuć jak mistrz świata. Z góry Ci gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Co Wam szkodzi, że jeżdżą autami? 25.03.12, 11:47 PS W tm kato-bolszewickim grajdołku nigdy nie będzie drugiej Ameryki, tutaj zawsze będzie kołchoz przykościelny, lub bolszewicki. Gdyby nie UE to po ulicach zapewne jeszcze jeździłyby furmanki a tylko księża i urzędnicy posiadaliby auta. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na drogi 25.03.12, 11:59 Młody człowiek powinien dojeżdżać rowerem albo komunikacją zbiorową, chyba że jest niepełnosprawny. Miasto jest ciasne i już zbyt zatłoczone samochodami. Młodzi i sprawni powinni dojeżdżać komunikacją zbiorową albo rowerami. Przecież ktoś, kto jako nastolatek na co dzień korzysta z samochodu, nie przesiądzie się później na rower, nie będzie do pracy dojeżdżał autobusem. Znaczna część ludzi jeździ własnym autem, choć mogłaby dojeżdżać autobusami, a to powoduje korki i wzrost zanieczyszczenia powietrza, a w następstwie pochłania fundusze miejskie, które trzeba przeznaczać na drogi i parkingi, zamiast na coś innego. A jeżeli chodzi o rozwarstwienie ekonomiczne społeczeństwa, to epatowanie zamożnością jest cechą nowobogackich buraków, nie uważam, że szkoła powinna takie postawy eksponować. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na 25.03.12, 12:08 polska_baba napisała: ... > A jeżeli chodzi o rozwarstwienie ekonomiczne społeczeństwa, to epatowanie zamoż > nością jest cechą nowobogackich buraków, nie uważam, że szkoła powinna takie po > stawy eksponować. --------------------------------------- Nie chodzi o epatowanie zamożnością, ale wyzbycie się fałszywej skromności i zaakceptowanie, że posiadanie kasy jest rzeczą naturalną i dobrą. Szkoła jest też po to aby uczyła mądrego korzystania z rodzinnego majątku, zamiast buraczanego epatowania lub obłudnego ukrywania. To tak jak nauka dzieci, aby potrafiły kulturalnie "korzystać" z alkoholu, aby wiedziały, że można schlać się jak świnia, albo używać na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na 25.03.12, 12:20 Szkoła jest przede wszystkim od tego, żeby uczyła współżycia w społeczeństwie, w tym rezygnowania ze swoich wygód na rzecz ważnego interesu zbiorowości. A tu mamy z jednej strony wygodę (a raczej wygodnictwo) małej części uczniów, a z drugiej strony interes ogółu mieszkańców, którzy muszą znosić smród, korki (utrudniające komunikację miejską) i finansować drogi oraz parkingi (w tym budowę tego parkingu). Trzeba dążyć do tego, żeby samochodów było w mieście jak najmniej, a nie uczyć młodzież, że się wszędzie jeździ własnym autem. Odpowiedz Link Zgłoś
hans_close Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na 25.03.12, 12:26 polska_baba napisała: > Szkoła jest przede wszystkim od tego, żeby uczyła współżycia w społeczeństwie, > w tym rezygnowania ze swoich wygód na rzecz ważnego interesu zbiorowości. A tu > mamy z jednej strony wygodę (a raczej wygodnictwo) małej części uczniów, a z dr > ugiej strony interes ogółu mieszkańców, którzy muszą znosić smród, korki (utrud > niające komunikację miejską) i finansować drogi oraz parkingi (w tym budowę teg > o parkingu). Trzeba dążyć do tego, żeby samochodów było w mieście jak najmniej, > a nie uczyć młodzież, że się wszędzie jeździ własnym autem. Wciąż zapominasz,że młodzi ludzie mają IDENTYCZNE prawa i obowiązki jak starsi. Skoro mogą płacić podatki na równi ze starszymi, skoro mogą już ginąć za ojczyznę na wojnie to również mają ŚWIĘTE PRAWO do korzystania z całej infrastruktury. Poco młodzież obłudnie uczyć życia w wyimaginowanym świecie "równości społecznej" lepiej nauczyć ich kulturalnego życia w brutalnej, kapitalistycznej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Demagogia 25.03.12, 13:15 hans_close napisał: > Wciąż zapominasz,że młodzi ludzie mają IDENTYCZNE prawa i obowiązki jak starsi. > Skoro mogą płacić podatki na równi ze starszymi, skoro mogą już ginąć za ojczy > znę na wojnie to również mają ŚWIĘTE PRAWO do korzystania z całej infrastruktur > y. Czysta demagogia. Uczniowie nie płacą podatków, wręcz przeciwnie uczą się za pieniądze dorosłych podatników. Ktoś Cię zmusza do ginięcia za Ojczyznę? O ile wiem, to nawet obowiązkowa służba wojskowa została zniesiona (moje pokolenie musiało ją odbyć!). Zawodowi żołnierze, którzy jadą na wojnę, wybrali sobie taki zawód. A zawodowy kierowca, budowlaniec, górnik czy pielęgniarka tak samo naraża swoje zdrowie i życie (i niekoniecznie są to osoby młode), więc nie pisz głupot. > Poco młodzież obłudnie uczyć życia w wyimaginowanym świecie "równości społeczne > j" lepiej nauczyć ich kulturalnego życia w brutalnej, kapitalistycznej rzeczywi > stości. Wcale nie chodzi o jakąś wyimaginowaną równość społeczną, tylko o konkretne pieniądze, które miasto musiałoby przeznaczyć na parking dla wygody kilkudziesięciu uczniów, podczas gdy za te same pieniądze można by np. wyremontować jakieś chodniki dla pieszych w Lublinie albo zbudować kawałek ścieżki rowerowej. Chodzi też o to, że trzeba ograniczać ilość samochodów w mieście, bo już jest ich za dużo. A szkoła powinna uczyć postaw prospołecznych, a nie egoistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na IP: *.paradowski.pl 25.03.12, 16:32 to się w końcu zdecydujcie, czy samochód który kosztuje dziś 1 pensję to jest epatowanie zamożnością? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na 25.03.12, 16:37 A czy jest konieczny dla dzieciaka? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na 25.03.12, 12:23 polska_baba napisała: > Młody człowiek powinien dojeżdżać rowerem albo komunikacją zbiorową, chyba że j > est niepełnosprawny. A jeżeli komunikacja zbiorowa leży i kwiczy? A jeżeli do szkoły uczeń ma 8-10km i musiałby się dwa razy przesiadać, żeby do szkoły dotrzeć? Szkoły ponadgimnazjalne nie są objęte rejonizacją i każdy ma prawo uczyć się tam, gdzie mu się podoba. > Miasto jest ciasne i już zbyt zatłoczone samochodami. Przecież nawet nie jesteś z Lublina i nie masz zielonego pojęcia, gdzie ta szkoła jest. O czym my więc tutaj dyskutujemy? > Młod > zi i sprawni powinni dojeżdżać komunikacją zbiorową albo rowerami. Jak wyżej. > Przecież kto > ś, kto jako nastolatek na co dzień korzysta z samochodu, nie przesiądzie się pó > źniej na rower, nie będzie do pracy dojeżdżał autobusem. Ja się przesiadłem. Do liceum (3 i 4 klasa) dojeżdżałem samochodem. Na uczelnię chodziłem piechotą lub jeździłem rowerem. Potem do pracy jeździłem samochodem, ostatnio do pracy mam znacznie bliżej, więc chodzę piechotą. Nie rozumiem więc twierdzenia, jakoby dojeżdżanie do liceum samochodem na całe życie upośledzało zdolność jeżdżenia na rowerze czy chodzenia piechotą. > Znaczna część ludzi je > ździ własnym autem, choć mogłaby dojeżdżać autobusami, a to powoduje korki i wz > rost zanieczyszczenia powietrza, a w następstwie pochłania fundusze miejskie, k > tóre trzeba przeznaczać na drogi i parkingi, zamiast na coś innego. Bo najlepiej fundusze miejskie wywalać na autobusy, buspasy i pensje dziesiątek urzędników ZTM (w tym jednego radnego, zatrudnionego tam po znajomości). Zanim zaczniesz gonić ludzi do autobusów i trolejbusów, stwórz im szansę przesiadki do nich przed wjazdem do śródmieścia (parkingi typu "zaparkuj i jedź", racjonalna i regularna sieć połączeń, standard obsługi nie trącący z lekka trzecim światem). Wymagasz od ludzi przyjęcia zachodnich standardów bez zmienienia socjalistycznych standardów usług w komunikacji zbiorowej. To nierealne. > A jeżeli chodzi o rozwarstwienie ekonomiczne społeczeństwa, to epatowanie zamoż > nością jest cechą nowobogackich buraków, nie uważam, że szkoła powinna takie po > stawy eksponować. Uczeń w kilkunastoletnim VW Golfie, czy innej Hondzie Civic (czy też na skuterze za kilka tysięcy) epatuje bogactwem? Wolne żarty. Jeżeli tak, to współczuję drogiej Babie pozycji ekonomicznej. Samochód nie jest dobrem luksusowym, dostępnym garstce nielicznych (nie było już tak nawet w schyłkowym PRL-u) jest dobrem tanim i powszechnym, zmień standardy pojęciowe z gomułkowskich na ciut nowsze. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na 25.03.12, 13:41 qqbek napisał: > polska_baba napisała: > A jeżeli do szkoły uczeń ma 8-10km i musiałby się dwa razy przesiadać, żeby do > szkoły dotrzeć? Idź do biblioteki, znajdź sobie stare numery "Filipinki", dowiesz się, ile km w latach 60. musiały przejść dziewczynki ze wsi, żeby dojść do przystanku PKS-u, ile kilometrów potem jechały autobusem. O której wychodziły do szkoły i o której wracały. Jeżeli uważasz, że 8-10 km i dwie przesiadki (domyślam się, że to druga to już w mieście na komunikację miejską) to tak strasznie dużo, to znaczy, że jesteście mięczakami. > Przecież nawet nie jesteś z Lublina i nie masz zielonego pojęcia, gdzie ta szko > ła jest. O czym my więc tutaj dyskutujemy? Twoje założenie jest błędne. Mieszkam w Lubinie, od urodzenia. Moja rodzina mieszka tu od paru pokoleń. > Ja się przesiadłem. > Do liceum (3 i 4 klasa) dojeżdżałem samochodem. Na uczelnię chodziłem piechotą > lub jeździłem rowerem. Potem do pracy jeździłem samochodem, ostatnio do pracy m > am znacznie bliżej, więc chodzę piechotą. Nie rozumiem więc twierdzenia, jakoby > dojeżdżanie do liceum samochodem na całe życie upośledzało zdolność jeżdżenia > na rowerze czy chodzenia piechotą. Z tego, co piszesz, wynika coś przeciwnego - chodzisz piechotą, bo masz blisko, miałeś do pracy dalej, to jeździłeś samochodem. Nie przesiadłeś się do komunikacji miejskiej. > Bo najlepiej fundusze miejskie wywalać na autobusy, buspasy i pensje dziesiątek > urzędników ZTM (w tym jednego radnego, zatrudnionego tam po znajomości). > Zanim zaczniesz gonić ludzi do autobusów i trolejbusów, stwórz im szansę przesi > adki do nich przed wjazdem do śródmieścia (parkingi typu "zaparkuj i jedź", rac > jonalna i regularna sieć połączeń, standard obsługi nie trącący z lekka trzecim > światem). Wymagasz od ludzi przyjęcia zachodnich standardów bez zmienienia soc > jalistycznych standardów usług w komunikacji zbiorowej. > To nierealne. Masa ludzi dojeżdża do pracy tą pogardzaną przez Ciebie komunikacją. Używanie jako argumentu przeciw komunikacji zbiorowej sformułowania "urzędasy" to czysta demagogia. > Uczeń w kilkunastoletnim VW Golfie, czy innej Hondzie Civic (czy też na skuterz > e za kilka tysięcy) epatuje bogactwem? Wolne żarty. > Jeżeli tak, to współczuję drogiej Babie pozycji ekonomicznej. > Samochód nie jest dobrem luksusowym, dostępnym garstce nielicznych (nie było ju > ż tak nawet w schyłkowym PRL-u) jest dobrem tanim i powszechnym, zmień standard > y pojęciowe z gomułkowskich na ciut nowsze. Odwracasz kota ogonem. To ja pisałam, że samochód to nie jest żadne dobro luksusowe, a moi oponenci (Ty także) prawie w każdym poście bredzą coś o statusie materialnym i tym, że przeciwnicy tego parkingu zazdroszczą, bo ich nie stać. Nawet w tym cytacie wyżej sugerujesz, że kiepsko mi się wiedzie. I tu się również mylisz, mam WSZYSTKO, co mi jest naprawdę niezbędne do życia. Nawet nie sądziłam, że moje życie w starszym wieku będzie tak łatwe i przyjemne. A jako kobieta nie muszę sobie niczego autem przedłużać :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
cysio93 Re: Każde auto szkodzi: korki, smród, wydatki na 25.03.12, 21:44 A potem będzie, że VAT 50% bo nagle 30% społeczeństwa przestała kupować paliwa. Jak tak chcesz chronić środowisko to wsiadaj na rower i jedź, a jak nie, to nie komentuj. Uczeń ma takie samo prawo jeździć samochodem jak Ty i ma to również swój ważny aspekt, taka osoba oswaja się z własnym zarządzaniem gotówką, bo nigdy wcześniej nie musiała płacić w jednym miesiącu 2000 ubezpieczenia, nie musiała tankować co miesiąc, nie musiała jeździć na przeglądy i wymieniać oleju. A po lekcjach taka osoba może pojechać do sklepu i zrobić zakupy, czemu ma się tłuc autobusem, żebyś Ty nie stał(a) w korkach. Mam w klasie kolegę, który dojeżdża do szkoły codziennie ponad 20km, musi wstać o 4 rano, żeby być na 8mą w szkole. I nie, nie chodzę do XXIII, ale do innego LO, które znajduje się dość blisko (Aleje Racławickie 26). A miejsce jest dobre na parking, bo wszyscy wyjeżdżający w kierunku Czechowa, bądź jadący na WZ nie tamują ruchu w okolicach miasteczka akademickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk "Polacy wciąż nie pamiętają , że mamy kapitalizm, 25.03.12, 12:10 więc niech modzi przyzwyczajają się do rozwarstwienia społeczeństwa, aby później nie ulegali kato-bolszewickiej "równości społecznej". Co ma piernik do wiatraka ? Wycieranie sobie mordy Polakami przy byle, nie mającej nic wspólnego, okazji jest kretyńskim generalizowaniem. Zamożni w Rzymie, Monachium czy Londynie często jeżdżą do pracy rowerami, metrem W "wypasionej bryce" często wynajętej na miejscu widzisz arabskiego szejka z dolnej strefy stanów średnich .., afrykańskiego przywódce plemiennego, jednodniowe gwiazdki show biznesu. To jest właśnie mniej więcej ten nasz poziom kapitalizmu na który dumnie się powołujesz. Ten prostacki nowobogackich znany w Europie pewnie ze sto lat temu z uporem godnym lepszej sprawy propagowany w naszym kraju od dwóch dziesiecioleci przez okrągłostołowych debilów wśród których GW ma swoje honorowe miejsce. Ludzie którym się spieszy nierzadko adwokaci, lekarze jeżdżą do pracy na skuterach i motorach Ta obecna bezwzględna potrzeba w naszym kraju zaznaczania swoich pozycji względem rozwarstwienia spolecznego (której wyrazem jest miedzy innymi domaganie się parkingu przez licealistów) jest typowa nawet nie tyle dla nowobogackich co dla prostackich debilów. Tak jakby posiadanie było wyznacznikiem czegokolwiek .. W naszym kraju, w kraju w którym obowiązuje "kto nie kradnie okrada własną rodzinę" często jest tylko jaskrawym świadectwem zwykłego złodziejstwa i szabrownictwa rodziców. Pod prestiżowymi liceami Paryżu czy Rzymie stają nieomal tylko rowery . Re: Co Wam szkodzi, że jeżdżą autami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole! Żaden kapitalizm, zwykła hucpa leni IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.03.12, 16:06 Szkoda że nie stać na prywatną szkołę - cyckanie państwowej kasy mają we krwi...Państwowej? To również moje, podatnika, pieniądze. Żaden kapitalizm, zwykłe wschodniokontynentalne cwaniactwo i jego popieranie i przekazywanie dzieciom. W kapitalizmie płaciliby czesne, które szkoła by sobie ustalała tak, żeby wybudować choćby lotnisko dla helikopterów. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie staw 25.03.12, 13:27 Z wf-u uciekają gó...arze,a furami dupy wożą.I to ma być wychowanie - gdzie jest SZKOŁA?Gdzie NAUCZYCIELE? Odpowiedz Link Zgłoś
el.patrikooo Re: Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie staw 25.03.12, 15:19 Szkoła jest na miejscu. Jeśli w Pana okolicy uciekają to niech się Pan tym zajmie(może jest jakiś powód), bo w naszej szkole takiego problemu nie ma. Jeśli pozwolił im na to budżet to niech wożą "furami dupy" jak to Pan nazwał. Ja nie widzę żadnego problemu. Ważne żeby jeździli bezpiecznie, a nie jak co poniektórzy niedzielni kierowcy - "klatka na kierownicy" , a do tego jadą lewym pasem i stwarzają niemałe zagrożenie dla innych kierowców. Przynajmniej zdobędą doświadczenie w jeździe do szkoły, a nie wyjadą na ulice raz na tydzień, po przerwie 6-dniowej takie "świeżaki" czyli osoby świeżo upieczone po zdaniu egzaminu na prawko i nie będą dobrze w stanie przyswoić samochodu. Z czasem zdobywamy doświadczenie, Pan z resztą też nabył tak owe, więc dlaczego macie - wy starsi utrudniać młodym zdobycie doświadczenia? (nie chcecie żeby ktoś był od was lepszy w jeździe? Bo nie rozumiem tego.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie staw IP: *.paradowski.pl 25.03.12, 16:26 ja myślę że to wina dzisiejszych młodych kobiet. Zapewne facet u takiej nie ma szans bez samochodu, bo księżniczka nie po to ma faceta żeby wisieć na rurce w trolejbusie. Kiedyś to kobieta nawet jeździła z facetem pociągiem wystarczyło że był przystojny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman aaaaaaaronku.... IP: *.centertel.pl 26.03.12, 11:56 pierdzielnąłeś jak pijany zając jajcami o sosnę :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
el.patrikooo Licealiści chcą parkingu:Nie mamy gdzie stawiać... 25.03.12, 13:59 Na początku zacznę od tego, że Ci rodzice musieli dojść ciężką pracą do takiego statusu społecznego. Niestety zazdrość jest zazdrością - nie zmienimy tego. MAM ŚWIETNY POMYSŁ: niech Państwo zafunduje licznym z was okulary, nawet dołożę się do tego zakupu, ponieważ wspominacie tutaj, że my - "bachory, gó...arze" domagamy się tylko parkingu na samochody. Wystarczy uważnie i ze zrozumieniem czytać napisany artykuł. Domagamy się przede wszystkim 30 stojaków na rowery w tym miejscu czyli 60 stanowisk na ten ekologiczny środek transportu, po czym co najmniej 20 miejscu na jednoślady czyli skutery, motocykle i 20 miejsc parkingowych na samochody. 20 to nie jest wielka liczba - a ułatwiłoby to mieszkańcom znalezienie miejsca parkingowego podczas zebrań z rodzicami ze szkół w tym obrębie. Dodatkowo 60 stanowisk na rowery nie równa się 20. Chyba, że jesteście wspaniałymi matematykami i wg was 1+1=10 to się w tym przypadku zgodzę. Dodatkowo Komunikacja Miejska nie działa w jak najlepszym porządku. Mieszkam na granicy Lublina i dojeżdżam autobusem linii nr 20, który notorycznie się spóźnia, co automatycznie sprawia, ze jestem spóźniony do szkoły, bo nie wiem o której godzinie dany autobus przyjedzie. Dlatego wole przyjechać motorem lub samochodem do szkoły. W petycji zostało ujęte, że: -> w Lublinie przybywa wiele dróg rowerowych w tym niedawno powstała na ul. Poniatowskiego czyli przy proponowanym miejscu na parking. ->Przeczytajcie Uchwałę nr 224 w sprawie przyjęcia "Polityki Rowerowej Miasta Lublin" uchwalonej 20.10.2011r. na XIV Sesji Rady Miasta Lublin -> MIESZKAŃCY lub OSOBY Z INNYCH OSIEDLI będą mogli postawić rowery, motocykle czy samochody przy ORLIKU niedawno powstałym, na którym chcieliby poprawić trochę kondycji itp itd , a nie jak do tej pory iść zmęczonym 1 km, by dodreptać do samochodu, albo innego środka transportu. -> Nauczyciele nie mają gdzie parkować, a przynajmniej nie mogą znaleźć miejsca na swoich obskurnym, małym parkingu. -> Skorzystali by na tym nie tylko uczniowie tylko i wyłącznie tej szkoły TYLKO WSZYSTKICH SZKÓŁ W POBLIŻU, MIESZKAŃCY DZIELNICY I MIESZKAŃCY LUBLINA PRZYJEŻDŻAJĄCY NA ORLIKA Nie wiem co się ma poziom nauczania szkoły do parkingu? Niestety rankingi tez mówią o tym, że jest najczęściej wybieraną szkołą w regionie. Biblioteki są w szkołach, dodatkowo jedna jest na rogu Racławickich i Poniatowskiego, niedaleko jest Biblioteka UMCS'u. Basenu niestety zbudować się nie da (za duże koszty) aczkolwiek dobry pomysł przemyślimy go w następnych latach. A i nie rozumiem sensu wyboru rodziców co do naszych szkół ponadgimnazjalnych - my mamy prawo ostatecznego wyboru takiej szkoły, oni mogą nam tylko podsunąć swoje spostrzeżenia, a nie wywierać wpływ. Jeśli tak myślicie to zastanówcie się czy nie krzywdzicie swoich dzieci wybierając im profil klasy i szkołę. A i jeśli mamy kapitalizm, demokracje i samorządność to nie prawcie morałów jak było za czasów komuny, bo to odmienne terminy i sytuacje. Teraz jest teraz nie zmienicie tego. Każdy ma prawo do wyrażenia opinii, a ponadto chciałbym zauważyć, że po raz pierwszy od niepamiętnych czasów UCZNIOWIE ZADEKLAROWALI TAKĄ INICJATYWĘ, a nie wyższe szczeble. Więc przydałoby się wsparcie by Ci młodzi nie byli traktowani, aż tak ostro i krytycznie podczas pierwszej tego typu akcji na skale Lublina. Pomyślcie, a potem mówcie. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Licealiści chcą parkingu:Nie mamy gdzie stawi 25.03.12, 14:33 Kiedyś się mówiło - "co wolno wojewodzie,to nie tobie smrodzie". W normalnym społeczeństwie rodzice wykonują władzę rodzicielską,oczywiście w interesie rodziny /w tym też dzieci/.Póki dzieci są niesamodzielne,póty decydujący głos mają rodzice.Przecież to pies rządzi ogonem,a nie odwrotnie. Nasze społeczeństwo traci rozsądek,ale na szczęście nie osiągnęło jeszcze poziomu dewiacji społeczeństwa Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
el.patrikooo Re: Licealiści chcą parkingu:Nie mamy gdzie stawi 25.03.12, 14:56 Kiedyś się też mówiło "Chłop na zagrodzie - równy Wojewodzie". Sam Pan powiedział sprawują władzę rodzicielską w interesie rodziny, w interesie dzieci - dlaczego też mają decydować o ich upodobaniach np chłopak mający predyspozycje do pisania tekstów (dziennikarstwa) ma się zajmować cybernetyką genetyczną? Bo tak mu rodzice nakazali? W takim razie rodzice nie sprawują władzy w interesie dzieci tylko w zaspokojeniu własnym ambicji, a to już inna kwestia. Właśnie. Mam nadzieję, że Pan ten rozsądek odzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole! Fundowanie szkoły przez społeczeństwo IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.03.12, 16:14 Drogi el-patrikowo - twój "kapitalizm" kończy się w momencie, kiedy społeczeństwo pokrywa koszty twojej nieobowiązkowej edukacji. Mam nadzieję, że po chwili refleksji będziesz w stanie pojąć ten prosty fakt. Lepiej dla Lublina będzie kasę wydać np. na lotnisko, żeby łatwiej było wracać z pracy na weekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
cysio93 Re: Fundowanie szkoły przez społeczeństwo 26.03.12, 21:47 To jak jesteś tak zorientowany w rejonie, że wiesz jaka jest sytuacja parkingowa, a nie wiesz, że Port Lotniczy Lublin już nawet zaczął zatrudniać pracowników, to gratuluje sensu wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Licealiści chcą parkingu:Nie mamy gdzie stawi 25.03.12, 16:34 Napisałem też - w interesie dzieci,ale nie ma to być pajdokracja. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Licealiści chcą parkingu:Nie mamy gdzie stawi 25.03.12, 17:02 Radzę znać historię i literaturę -jest - "Szlachcic na zagrodzie - równy Wojewodzie". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman jesteś niedouczony el.patrikoo IP: *.centertel.pl 26.03.12, 12:05 przysłowie brzmi: szlachcic na zagrodzie równy wojewodzie. Chłop miał do gadania tyle co Żyd za okupacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: jesteś niedouczony el.patrikoo IP: *.play-internet.pl 26.03.12, 12:19 w moich czasach był serial tzw. Brenda czyli Beverly Hills ileśtam gdzie licealiści dojeżdżali do szkoły beemkami. Nie wiem czy to teraz jeszcze leci, ale pewnie Hannah Montana też dojeżdża do szkoły czymś innym niż rowerem. W każdym razie kiedyś to samochodem dojeżdżało kilku uczniów na całą szkołę. Możę trzeba żeby TVP kupiła jakiś serial rosyjskii czy białoruski o licealistach jeżdżących do szkoły tramwajami. Inna sprawa kto by go oglądał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman twoim problemem aaaaaaronku jest... IP: *.centertel.pl 27.03.12, 09:07 to, że nie ma seriali o busiarzach... Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Parking rowerowy powinien być 25.03.12, 16:36 Inicjatywie zbudowania parkingu dla rowerów mogę tylko przyklasnąć. Parking dla samochodów będzie dużo droższy i mniej osób z niego będzie mogło skorzystać, siłą rzeczy będzie to inwestycja z publicznych pieniędzy dla wybrańców. W dodatku 20 miejsc parkingowych dla samochodów nie rozwiąże problemu z dojazdami uczniów do szkoły, która liczy zapewne ok. 1000 uczniów. Argument, że skorzystają na tym inne szkoły jest po prostu śmieszny (piętrowo będziecie te samochody stawiać czy jak?), a argument o "dodreptywaniu" 1 km do samochodu przez korzystających z orlika miłośników sportu aż żenujący. Poza tym Lublin dusi się już od samochodów i trzeba dążyć do ograniczania ich liczby, a nie wprowadzania rozwiązań, które zachęcają do ich używania. Imputowanie zawiści przeciwnikom budowy parkingu samochodowego jest atakiem ad personam i źle świadczy o umiejętności dyskusji (ta szkoła Was uczy tak dyskutować?), tym bardziej że nie znacie dyskutantów, więc nie możecie wiedzieć, co nimi kieruje. Ja popieram budowę parkingu rowerowego, chociaż nie mam roweru, a bardzo dobry rower kosztuje więcej niż byle jakie auto, więc gdzie tu miejsce na zazdroszczenie komukolwiek statusu majątkowego. To Wy w prawie każdym poście podkreślacie ten status majątkowy. Nie wiem, o czym świadczyć ma fakt, że ta szkoła, jak piszesz, jest najczęściej wybieraną szkołą w regionie (przypuszczam, że jest to często szkoła drugiego lub trzeciego wyboru). Moim zdaniem raczej świadczy to źle o naszych gimnazjach, skoro absolwenci nie aspirują masowo do szkół lepiej ocenianych. Co ma wspólnego parking z rankingiem szkoły? Niechęć do wysiłku - niższy poziom szkoły = mniej wysiłku wkładanego w naukę. Samochód = mniej wysiłku wkładanego w dotarcie do szkoły. I jeszcze jedno: szanuję ludzi, którzy dorobili się własną pracą, bo szanuję ciężką pracę. Ale nie mam szacunku dla kogoś, kto uważa się z racji zamożności za kogoś lepszego, za kogoś komu wszystko się należy, bo on płaci duże podatki. A już zwłaszcza nie mam szacunku dla tych, którzy sami swojego statusu materialnego nie wypracowali i uważają, że ich dobro jest ważniejsze od dobra innych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Parking rowerowy powinien być IP: *.paradowski.pl 25.03.12, 16:54 rowery to nie na polski klimat to raz ( może na klimat szczeciński wrocławski od bidy ale na pewno nie na lubelski) dwa że młodej dziewczynie facet na rowerze źle się kojarzy ( jazda na rowerze powoduje przegrzanie jąder) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El.Patrikooo Re: Parking rowerowy powinien być IP: *.neospot.pl 25.03.12, 19:51 Doradzam po raz kolejny kupno okularów. Przeczytajcie wszystkie posty, a później wnioskujcie. Osoby komentujące i negatywnie nastawione co do propozycji oceniają nas z góry jako "rozpieszczone bachory, gó...arze itp" - też przecież nas nie znają, a mówią o nas tyle rzeczy. Polska_Babo chwal nadal takie postępowanie jak "Uciszyć młodych - Starszym dać oceniać z góry". Sprostowałem ten fakt o statusie majątkowym więc nie widzę tutaj negacji tego, powtarzam wystarczy zrozumiale czytać. No właśnie zamiast siedzieć 1/2 dnia przy komputerze Polska_babo mogłabyś się wybrać na miejsce, o którym tutaj jest mowa. Dodatkowo doradzam grę w koszykówkę albo piłkę nożną bez przerw tak koło 2 godzin. Jeśli się nie zmęczysz droga babo to moje gratulacje za dobrą kondycję. Ale jeśli tak to nie mów, że jest to żenujące, bo Tobie samej będzie trudno dojść do samochodu po takim wysiłku. Nie rozumiesz czegoś pomiędzy czymś wspólnym parkingu, a rankingiem szkoły: (pomyliłaś fakty babo) Niższy poziom czy ja wiem? (to zależy od uczniów i ich chęci - a to jak Uczniowie zdadzą maturę to już świadczy o nich oraz o ich indywidualnym podejściu do sprawy jaką jest matura - każda szkoła kształci, jeśli uczeń nie będzie chciał się uczyc to nawet w najlepszej szkole nic sie nie nauczy.) Nie wspomniałaś o takim łańcuchu: Parking - bliższe miejsce parkingowe, alternatywa co do jazdy niektórymi spóźniającymi się liniami MPK, uczniowie z okolic Lublina (pobliskich miasteczek, gmin itp) dojeżdzają szybciej -> większa ilość czasu -> więcej czasu na naukę -> większa wiedza -> lepiej zdana matura -> lepsze miejsce w rankingu szkół -> lepiej wykształcone osoby -> wyższy poziom rekrutacji na studia ( w malutkim stopniu, ale jest) kontynuować? 20 miejsc na samochody to trochę jest, a przynajmniej podczas zebran z rodzicami te ulice w obrębie poniatowskiego i tych szkół nie będą przeżywały "Wiosny Ludów". Proponujemy 60 miejsc na rowery - bardzo dobrze uczniowie też chcą jeździć rowerami, nawet częściej niż samochodami to się powinno chwalić. Motocykle? Motocykle palą mniej paliwa = mniej spalin = mniejsze zatrucie powietrza spalinami... Ja się bynajmniej za takiego kogoś nie uważam, a nawet popieram twoją myśl co do szacunku takich osób. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Parking rowerowy powinien być 25.03.12, 20:12 Otóż to,doradzam myślenie.Młodzieży szczególnie. Jeżeli parking jest potrzebny dla rodziców dojeżdżających na wywiadówki,to niech oni to wnioskują,jeżeli widzą problem. A jeżeli mowa o koszykówce,to ciekawe ile % z Was nie uczęszcza na lekcje wf?Ostatnio sporo z Was jest "chorowitych" na papierku,może dlatego,że nie macie ochoty chodzić. Mam pytanie na jaką odległość chodzicie na piechotę - w minutach marszu?Kiedy ostatnio byliście na rajdzie pieszym albo na przynajmniej jednodniowej,pieszej wycieczce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El.Patrikooo Re: Parking rowerowy powinien być IP: *.neospot.pl 25.03.12, 21:09 Wracając do pajdokracji. Drogi Andrzeju - mylisz pojęcia. Pajdokracja jest 1 czerwca w Sejmie, a tutaj rodzic powinien pomagać dziecku rozwijać jego pasje, a nie uzupełniać jego nieskończone/niezakończone ambicje. To jest różnica gdybyś zauważył;) W sumie jeśli nie masz dzieci to się nie dziwie takich wypowiedzi, a jeśli masz to nie chciałbym być w ich skórze, bo dzięki Twoim zapałom totalitarnym (ja mam władze i nikt inny) wiele w życiu nie osiągną i nie będą cieszyły się ze swojej pracy i dokonań. Co do lotniska to są plany włączenia Świdnika do Lublina = lepsze połączenia komunikacyjne. Ale z tym nie do mnie tylko do Rady Miasta Lublin. Chętnie pogram z Tobą. Zobaczymy kto ma lepszą kondycję;). Niestety nie trafił pan za 3 pkt, nawet za 2. Za 1 tylko, bo w liceach jest taka moda by nie uczęszczać na wf, ale nie w naszej szkole (aczkolwiek jeśli jest to spowodowane jakąś chorobą umotywowaną to jak najbardziej, ale sam mam chore kolano, które nadaje się do operacji, a aktywnie udzielam się w sporcie.). Jaka szkoda. Zależy kto, zależy jakie ma predyspozycje, zależy jaki ma charakter, zależy jaką ma motywację. Przykład: Gram w piłkę co tydzień koło 4h bez przerwy oraz w koszykówkę co 2 tygodnie po 2 h. Co 2 dzień biegam po 6 km. Codziennie ćwiczę, by poprawić sprawność ruchową i rzeźbę. W wolnej chwili bardzo chętnie jadę na przejażdżki rowerowe średnio mające po 10km. Ale do szkoły jeżdżę MOTOREM. coś jest w tym złego? Powiem jeszcze - doszedłem do 2 etapu Olimpiady z WOS'u. To źle? Intelekt idzie w parze z kondycją ruchową, ponieważ poprawia jego sprawność więc prosze tutaj śmiesznych papierków nie przytaczać... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Parking rowerowy powinien być 25.03.12, 23:12 Porządek społeczny nie jest totalitaryzmem.O sobie mogą decydować osoby samodzielne.Osoby niesamodzielne muszą się podporządkować.Pajdokracja polega na tym,osoby niedorosłe /wiekiem lub umysłem/ usiłują rządzić.Niestety u nas rządzą osoby bez odpowiednich kwalifikacji /faktycznych lub moralnych/,a więc są dziećmi - a więc to swego rodzaju pajdokracja. Plany włączenia Świdnika do Lublina są dziecinadą megalomanii metropolitalnej - jaki pozytywny efekt byłby z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Parking rowerowy powinien być IP: *.paradowski.pl 26.03.12, 06:26 Świdnik jest zbyt dumny, żeby stać się administracyjnie dzielnicą Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Parking rowerowy powinien być 26.03.12, 12:30 I bardzo dobrze.Tow.Ferenc z Rzeszowa chciał powiększenia o Boguchwałę,ale szczęśliwie Warszawa zrobiła mu numer,nie dość,że nie przyłączyli,ale i przywrócili Boguchwale prawa miejskie. Ciekawe czy ktoś da radę wymyślić jakiś logiczny powód przyłączenia Świdnika? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Parking rowerowy powinien być IP: *.play-internet.pl 26.03.12, 13:11 Świdnik de facto jest już dzielnicą Lublina - tak jak np. Lubartów, Bełżyce czy Łyncna, bo bardzo dużo osób z tych miast pracuje w Lublinie i dojeżdża codziennie busem tak jak np. mieszkańcy Czubów dojeżdżają MPK. Natomiast chodzi o to że de iure Świdnik nie będzie dzielnicą Lublina, bo jest na to za dumny. Jednak tam jest silnie rozwinięta świadomość własnej miejskości, to nie Głusk czy Konopnica. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Parking rowerowy powinien być 26.03.12, 21:58 Z tego co słyszałem,to ludziom z Głuska nie do końca podoba się podzielenie i w części przyłączenie do Lublina,a więc świadomość jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman elpatrico - jedna uwaga IP: *.centertel.pl 26.03.12, 12:03 "domagać się" to możecie obiadu od ojca i matki bo dać wam jeść to ich zasrany obowiązek. O parking to możecie prosić, postulować, wnioskować - bo jeżeli powstanie to za publiczne pieniądze. Chyba, że zrobicie ściepę i zbudujecie za własną kasiorke a i w tym przypadku na gruncie publicznym czyli za zgodą społeczeństwa. Wa naprawdę nie wszystko należy się tylko ewentualnie możecie dostać gdy grzecznie poprosicie. Stare przysłowie mówi: pokorne cielę dwie matki ssie". Tylko skąd wy możecie o tym wiedzieć? Jesteście na to zbyt bezczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
maincoon-m14 Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie stawia... 25.03.12, 15:19 Do mielis i innych - dla amerykańskich licealistów parking to normalka,dojeżdżają samochodami do szkoły i nikogo to nie dziwi.Nie rozumiem skąd ta złośliwość w stosunku do młodych ludzi.Jeśli szkole zależy na uczniach (niż demograficzny,konkurencja),to powinna coś zrobić i pomóc uczniom,to nie czasy PRLu gdy samochód był synonimem luksusu,niedostępnym dla większości obywateli."Trzeba z żywymi naprzód iść" drodzy pedagodzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ole! Re: Licealiści chcą parkingu: Nie mamy gdzie staw IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.03.12, 15:48 Super - w USA płacą czesne, to i wymagają. Normalny rynek. W Polsce to my, obywatele, płacimy za nauczanie w szkołach ponadgimnazjalnych - i mnie na przykład nie stać na fundowanie czegokolwiek ponad absolutne minimum osobie która skończyła 18 lat i ma 2 ręce (a do tego nie mam ochoty przyczyniać się do rozwarstwienia społecznego w szkołach). W Polsce jest chore to, że nie płaci się czesnego za nieobowiązkowe szkoły - do czasu, na razie jesteśmy takim bogatym społeczeństwem, ale poczekajmy parę lat... Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Bzdury 25.03.12, 16:50 W Stanach jest całkiem inny system komunikacji. Tam jest wszystko od 100 lat budowane pod kątem indywidualnej komunikacji samochodowej: miasta, przedmieścia, drogi, sklepy itp. A i tak korki są problemem. My centra miast mamy rozplanowane kilkaset lat temu! Nie ma miejsca na to, żeby każdy jeździł własnym samochodem. Nie dociera to do Was? Jeździsz tylko dlatego, że inni nie jeżdżą! Jakbyśmy mieli, tak jak w Stanach, średnio po dwa samochody na rodzinę, nigdzie nikt by nie pojechał - wszyscy staliby w korkach. Czy to aż tak trudno zrozumieć? A poza tym nowoczesność to szybkie przemieszczanie się, czyste powietrze i zieleń, a nie korki, smród spalin i samochody parkujące na każdym wolnym od zabudowy skrawku powierzchni. Postęp to dobra komunikacja miejska, a nie rzeki aut stojących w korkach na ciasnych ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Bzdury 25.03.12, 17:07 Pytanie do ludzików - musisz mieć samochód? Ile % ludzi musi mieć samochody? A smarkacze muszą mieć samochody?Bez samochodu nie mogą istnieć,a może mają głupich rodziców,którym we łbie tylko mieć.Czy naprawdę - to konieczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Bzdury IP: *.paradowski.pl 25.03.12, 17:14 konieczne, bo dziś nie masz samochodu = nie masz dziewczyny. Księżniczki rocznik 1994 nie lubują się w wiszeniu na rurce w trolejbusie i wystawaniu na przystankach. Zaproś taką do Plazy do kina a potem co? Łazić w nocy po przystankach żeby kosę zarobić? Brać taxi? Już lepiej kupić samochód. Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Ty na pewno musisz mieć samochód 25.03.12, 17:29 Bo czym innym mógłbyś zaimponować dziewczynie? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Ty na pewno musisz mieć samochód 25.03.12, 17:35 Dupek nie ma czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Ty na pewno musisz mieć samochód IP: *.paradowski.pl 25.03.12, 20:31 a jak chcesz imponować dziewczynie jak wychodzisz z nią z Plazy a tu pada, wieje i musicie czekać 15 minut na trolejbus? Nie lepiej odwieźć ją do domu samochodem? Proste że lepiej. No bo co? Taxi? Wyjdzie drożej w przeciągu roku Odpowiedz Link Zgłoś
harbour5 Licealny parking 25.03.12, 17:11 I gdzie tu problem ? Szkoła kupuje teren (wliczając koszt w czesne) i uczniowie mają parking. Nie widzę problemu. A potem mamy astmatyczne grubasy nie potrafiące przejść 20 metrów bez zadyszki. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Licealny parking 25.03.12, 17:16 Cieszę się z Twojej odwagi w myśleniu - dla tych dupków nie jesteś "trendy". Tak trzymaj! Odpowiedz Link Zgłoś
polska_baba Pl. Litewski na parking samochodowy dla uczniów! 25.03.12, 17:40 Dlaczego uczniowie innych liceów mają być pokrzywdzeni? Oni też dojeżdżają. Przebudujmy pl. Litewski. Byłyby miejsca parkingowe na samochody uczniów Zamojskiego, Unii, Vetterów... Niepotrzebnie zbudowano Plazę - byłby parking dla uczniów V LO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bosman myślisz babo, że... IP: *.centertel.pl 27.03.12, 09:12 gó...arzom chciało by się dymać na piechtę taki kawał drogi z Litwy??? Odpowiedz Link Zgłoś