kzb3b 05.01.06, 20:26 Jak się tworzy stronę internetową. Chciałbym założyć stronę dotyczącą książki, którą piszę. Proszę was o dobre rady (najlepiej napiszcie mi co mam robić po kolei w punktach). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: fred Punkty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:47 1-włączyć komputer 2-włączyć dowolną przeglądarkę 3-ściągnąć dowolny edytor www graficzny 4- odpalić edytor 5-i tworzyć Odpowiedz Link Zgłoś
mbucz Re: Jak się tworzy...? 05.01.06, 21:00 Po kolei w punktach to można co najwyżej instrukcję uzywania spłuczki napisać. Tutaj niestety sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, np: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=34155157&a=34162736 Odpowiedz Link Zgłoś
keramb Re: Jak się tworzy...? 07.01.06, 00:55 To pytanie to temat na wypracowanie/książkę/artykuł (ja na potrzeby swojej strony tworzę artykuł, który docelowo miał mieć jakieś 20 podtematów opisywanych krótko po 700-800 słów i już jestem pewien, że potrzebne będą kolejne szczegółowe tematy). Wracając jednak do próby udzielenia odpowiedzi na Twoje pytanie (zakładam, że nie znasz się na tym, bo inaczej byś nie pytał): 1. zastanowić się, czy chcesz zrobić stronę jak najszybciej, czy wtedy, gdy będziesz już w stanie sam to dobrze zrobić (bo nauka tworzenia dobrych stron wymaga niestety czasu i energii, których może Ci brakować skoro już poświęcasz je na pisanie książki) (jeśli jak najszybciej to zleć zrobienie strony jakiemuś fachowcowi a o tworzeniu stron czytaj w wolnych chwilach i eksperymentuj). 2. jeśli jednak chcesz robić sam to: zastanów się po co chcesz zrobić tę stronę (promocja książki, poszukiwanie wątków do książki, zbieranie opinii związanych z tematem książki, zbieranie opinii o wydanej już książce - sam najlepiej wiesz po co to robisz, ale zbierz te informacje i najlepiej je zanotuj) 3. sprecyzuj temat swojej strony (narzuca się temat Strona o książce "X", ale może warto ten temat rozszerzyć o inne książki czy o inne aspekty tematyki, którą omawiasz w książce). 4. zdecyduj do kogo chcesz kierować swoją stronę, jaka osoba będzie Twoim najchętniej widzianym gościem - to gusta tej osoby obok Twoich preferencji będą decydowały o kształcie Twojej witryny. 5. zastanów się jaką chcesz mieć grafikę, jaki układ elementów strony będzie z jednej strony estetyczny a z drugiej pozwoli na łatwą nawigację po stronie. >>Doszedłem do 5 punktu nie pisząc nic o kodzie strony ani o tworzeniu grafiki, ale chyba zgadzasz się z tym, że decyzje podejmowane w punktach powyżej muszą być podjęte przed zabraniem się za kod strony, bo w przeciwnym wypadku wykonany kod trzeba będzie poprawiać. Na dodatek nawet jeśli zlecasz wykonanie strony innej osobie to jej profesjonalizm poznasz po tym, czy przed zabraniem się za robienie strony zada Ci podobne pytania, czy też od razu weźmie się za przygotowywanie kodu. 6. 7. 8. 9.... Twórz kod strony w oparciu o dostępne w internecie kursy rozpoczynając od podstawowych kursów i zagłębiając się coraz bardziej w tajniki (nie polecam nic, bo nie wiem jakich dokładnie potrzebujesz elementów na swoją stronę - stosuj zasadę "Google pierwszym przyjacielem - użytkownicy forum drugim" i szukaj wiedzy), wybierz sobie domenę i serwer dla strony (ale nie kupuj zanim nie skończysz tworzenia, bo szkoda, aby opłacony czas leciał a Twoja strona ciągle była w fazie tworzenia), znajdź kolejne materiały o wykonywaniu grafiki i przygotuj sobie szablon (albo zleć wykonanie go komuś), zoptymalizuj kod strony pod kątem wyszukiwarek >>Ogólnie zrób wszystko, co będzie konieczne, aby Twoja strona wyglądała tak jak tego oczekiwałeś Następnie wyciągnij swój projekt i zobacz czy to, co zrobiłeś będzie realizowało postawiony cel, czy strona porusza założony temat, czy osoba z grupy docelowej będzie się na niej dobrze czuła i szybko znajdzie to, czego tam szuka. >>Jeśli zobaczysz niezamierzone różnice popraw błąd. Czynności powtarzaj aż do chwili, gdy nie będzie błędów. Powodzenia w tworzeniu strony. Odpowiedz Link Zgłoś