Dodaj do ulubionych

Jak się tworzy...?

05.01.06, 20:26
Jak się tworzy stronę internetową. Chciałbym założyć stronę dotyczącą książki, którą piszę. Proszę was o dobre rady (najlepiej napiszcie mi co mam robić po kolei w punktach).
Obserwuj wątek
    • Gość: fred Punkty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 20:47
      1-włączyć komputer
      2-włączyć dowolną przeglądarkę
      3-ściągnąć dowolny edytor www graficzny
      4- odpalić edytor
      5-i tworzyć
    • mbucz Re: Jak się tworzy...? 05.01.06, 21:00
      Po kolei w punktach to można co najwyżej instrukcję uzywania spłuczki napisać.
      Tutaj niestety sprawa jest nieco bardziej skomplikowana, np:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=34155157&a=34162736
    • keramb Re: Jak się tworzy...? 07.01.06, 00:55
      To pytanie to temat na wypracowanie/książkę/artykuł (ja na potrzeby swojej
      strony tworzę artykuł, który docelowo miał mieć jakieś 20 podtematów opisywanych
      krótko po 700-800 słów i już jestem pewien, że potrzebne będą kolejne
      szczegółowe tematy).
      Wracając jednak do próby udzielenia odpowiedzi na Twoje pytanie (zakładam, że
      nie znasz się na tym, bo inaczej byś nie pytał):
      1. zastanowić się, czy chcesz zrobić stronę jak najszybciej, czy wtedy, gdy
      będziesz już w stanie sam to dobrze zrobić (bo nauka tworzenia dobrych stron
      wymaga niestety czasu i energii, których może Ci brakować skoro już poświęcasz
      je na pisanie książki) (jeśli jak najszybciej to zleć zrobienie strony jakiemuś
      fachowcowi a o tworzeniu stron czytaj w wolnych chwilach i eksperymentuj).

2. jeśli jednak chcesz robić sam to: zastanów się po co chcesz zrobić tę stronę
      (promocja książki, poszukiwanie wątków do książki, zbieranie opinii związanych z
      tematem książki, zbieranie opinii o wydanej już książce - sam najlepiej wiesz po
      co to robisz, ale zbierz te informacje i najlepiej je zanotuj)

3. sprecyzuj temat swojej strony (narzuca się temat Strona o książce "X", ale
      może warto ten temat rozszerzyć o inne książki czy o inne aspekty tematyki,
      którą omawiasz w książce).

4. zdecyduj do kogo chcesz kierować swoją stronę, jaka osoba będzie Twoim
      najchętniej widzianym gościem - to gusta tej osoby obok Twoich preferencji będą
      decydowały o kształcie Twojej witryny.

5. zastanów się jaką chcesz mieć grafikę, jaki układ elementów strony będzie z
      jednej strony estetyczny a z drugiej pozwoli na łatwą nawigację po stronie.

>>Doszedłem do 5 punktu nie pisząc nic o kodzie strony ani o tworzeniu grafiki,
      ale chyba zgadzasz się z tym, że decyzje podejmowane w punktach powyżej muszą
      być podjęte przed zabraniem się za kod strony, bo w przeciwnym wypadku wykonany
      kod trzeba będzie poprawiać. Na dodatek nawet jeśli zlecasz wykonanie strony
      innej osobie to jej profesjonalizm poznasz po tym, czy przed zabraniem się za
      robienie strony zada Ci podobne pytania, czy też od razu weźmie się za
      przygotowywanie kodu.

6. 7. 8. 9....
      Twórz kod strony w oparciu o dostępne w internecie kursy rozpoczynając od
      podstawowych kursów i zagłębiając się coraz bardziej w tajniki (nie polecam nic,
      bo nie wiem jakich dokładnie potrzebujesz elementów na swoją stronę - stosuj
      zasadę "Google pierwszym przyjacielem - użytkownicy forum drugim" i szukaj
      wiedzy), wybierz sobie domenę i serwer dla strony (ale nie kupuj zanim nie
      skończysz tworzenia, bo szkoda, aby opłacony czas leciał a Twoja strona ciągle
      była w fazie tworzenia), znajdź kolejne materiały o wykonywaniu grafiki i
      przygotuj sobie szablon (albo zleć wykonanie go komuś), zoptymalizuj kod strony
      pod kątem wyszukiwarek
      >>Ogólnie zrób wszystko, co będzie konieczne, aby Twoja strona wyglądała tak jak
      tego oczekiwałeś

Następnie wyciągnij swój projekt i zobacz czy to, co zrobiłeś będzie realizowało
      postawiony cel, czy strona porusza założony temat, czy osoba z grupy docelowej
      będzie się na niej dobrze czuła i szybko znajdzie to, czego tam szuka.
      >>Jeśli zobaczysz niezamierzone różnice popraw błąd. Czynności powtarzaj aż do
      chwili, gdy nie będzie błędów.
      Powodzenia w tworzeniu strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka