Dodaj do ulubionych

"To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wisł...

10.06.12, 17:43
Drobna roznica polega na tym, ze Ukraincy byli przesiedlani a Polacy mordowani. Wielka
szkoda, ze Prawoslawni o tym nie chca pamietac...
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi IP: *.nplay.net.pl 10.06.12, 18:01
      Sto razy bym wolał, żeby moją rodzinę ktoś "pod karabinami" załadował na ciężarówkę i wywiózł na koniec świata a potem kazał spieprzać, niż żeby mi zgwałcono żonę i córki, potem przecięto je nas pół piłami na moich oczach, moim małym dzieciom wydłubano oczy i rozbito główki o ścianę a mnie pocięto żywcem na kawałki. To były metody rezunów. Na ciężarówkę i zostawić całe mienie, ale wszyscy zdrowi i cali? Biorę w ciemno.

Jedno co dobrze komuniści zrobili to, że przesiedlili Ukraińców na Ziemie Odzyskane. Co by nie powiedzieć - problem UPA to rozwiązało.
      • Gość: ano Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 18:13
        i bardzo dobrze, że była Operacja Wisła. a czasy były straszne, ale dla mordowanych przez ukraińców Polaków
        • andrzej.sawa Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi 10.06.12, 19:53
          Akcja Wisła była przeprowadzana już praktycznie w momencie zanikania działań UPA na terenie Polski i dlatego trzeba na nią patrzeć trochę inaczej,a nie tylko jako obronę Polaków.
          • Gość: jubus Poucz sie historii. Bandyci o których piszesz IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.12, 07:16
            działali do lat 50-ych i to po obu stronach granicy.
    • Gość: leszeke Nie tylko Ukraińcy ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 19:00
      Może warto choć słowem wspomnieć, że przy okazji Akcji Wisła z terenu Bieszczad, Beskidu Niskiego i Sądeckiego przesiedlono również Łemków i Bojków, którzy w dużej części byli grekokatolikami i czuli się Polakami ...
      • andrzej.sawa Re: Nie tylko Ukraińcy ... 10.06.12, 19:31
        Gość portalu: leszeke napisał(a):

> Może warto choć słowem wspomnieć, że przy okazji Akcji Wisła z terenu Bieszczad
        > , Beskidu Niskiego i Sądeckiego przesiedlono również Łemków i Bojków, którzy w
        > dużej części byli grekokatolikami i czuli się Polakami ...

To czy i w jakim procencie czuli się Polakami,to jest pytanie,ale podobno w czasie wojny wykazywali dużą lojalność w stosunku do Państwa Polskiego.
      • Gość: jagoda tortury upa IP: *.instalnet.com.pl 10.06.12, 20:11
        1. Wbijanie dużego i grubego gwoździa do czaszki gtowy. 2. Zdzieranie z głowy włosów ze skórą (skalpowanie). 3. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czaszkę głowy. 4. Zadawanie ciosu obuchem siekiery w czoło. 5. Wyrzynanie na czole ?orła”. 6. Wbijanie bagnetu w skroń głowy. 7. Wyłupywanie jednego oka. 8. Wybieranie dwoje oczu. 9. Obcinanie nosa. 10. Obcinanie jednego ucha. 12.Obrzynanie obydwu uszu. 13. Przebijanie zaostrzonym grubym drutem ucha na wylot drugiego ucha. 14. Obrzynanie warg. 15. Obcinanie języka. 16. Podrzynanie gardła. 17. Podrzynanie gardła i wyciąganie przez otwór języka na zewnątrz. 18. Podrzynanie gardła i wkładanie do otworu szmaty. 19. Wybijanie zębów. 20. Łamanie szczęki. 21. Rozrywanie ust od ucha do ucha. 22. Kneblowanie ust pakułami przy transporcie jeszcze żywych ofiar. 23. Podcinanie szyi nożem lub sierpem. 24. Zadawanie ciosu siekierą w szyję. 25. Pionowe rozrąbywanie siekierą głowy. 26. Skręcanie głowy do tyłu. 27. Robienie miazgi z głowy przez wkładanie głowy w ściski zaciskane śrubą. 28. Obcinanie głowy sierpem. 29. Obcinanie głowy kosą. 30. Odrąbywanie głowy siekierą. 31. Zadawanie ciosu siekierą w szyję. 32. Zadawanie ran kłutych w głowie. 33. Cięcie i ściąganie wąskich pasów skóry z pleców. 34. Zadawanie innych ran ciętych na plecach. 35. Zadawanie ciosów bagnetem w plecy. 36. Łamanie kości żeber klatki piersiowej. 37. Zadawanie ciosu nożem lub bagnetem w serce lub okolice serca. 38. Zadawanie ran kłutych nożem lub bagnetem w pierś. 39. Obcinanie kobietom piersi sierpem. 40. Obcinanie kobietom piersi i posypywanie ran solą. 41. Obrzynanie sierpem genitalii ofiarom płci męskiej. 42. Przecinanie tułowia na wpół piłą ciesielską. 43. Zadawanie ran kłutych brzucha nożem lub bagnetem. 44. Przebijanie brzucha ciężarnej kobiecie bagnetem. 45. Rozcinanie brzucha i wyciąganie jelit na zewnątrz u dorosłych. 46. Rozcinanie brzucha kobiecie w zaawansowanej ciąży i w miejsce wyjętego płodu, wkładanie np. żywego kota i zaszywanie brzucha. 47. Rozcinanie brzucha i wlewanie do wnętrza wrząteku-kipiącej wody. 48. Rozcinanie brzucha i wkładanie do jego wnętrza kamieni oraz wrzucanie do rzeki. 49. Rozcinanie kobietom ciężarnym brzucha i wrzucanie do wnętrza potłuczonego szkła. 50. Wyrywanie żył od pachwy, aż do stóp. 51. Wkładanie do pochwy – vagina rozżarzonego żelaza. 52. Wkładanie do vaginy szyszek sosny od strony wierzchołka. 53. Wkładanie do vaginy zaostrzonego kołka i przepychanie aż do gardła, na wylot. 54. Rozcinanie kobietom przodu tułowia ogrodniczym scyzorykiem, od vaginy, aż po szyję i pozostawienie wnętrzności na zewnątrz. 55. Wieszanie ofiar za wnętrzności. 56. Wkładanie do vaginy szklanej butelki i jej rozbicie. 57. Wkładanie do analu szklanej butelki i jej stłuczenie. 58. Rozcinanie brzucha i wsypywanie do wnętrza karmy dla zgłodniałych świń tzw. osypki, który to pokarm wyrywały razem z jelitami i innymi wnętrznościami. 59. Odrąbywanie siekierą jednej ręki. 60. Odrąbywanie siekierą obydwóch rąk. 61. Przebijanie dłoni nożem. 62. Obcinanie palców u ręki nożem. 63. Obcinanie dłoni. 64. Przypalanie wewnętrznej strony dłoni na gorącym blacie kuchni węglowej. 65. Odrąbywanie pięty. 66. Odrąbywanie stopy powyżej kości piętowej. 67. Łamanie kości rąk w kilku miejscach tępym narzędziem. 68. Łamanie kości nóg w kilku miejscach tępym narzędziem. 69. Przecinanie tułowia na wpół piłą ciesielską, obłożonego z dwóch stron deskami. 70. Przecinanie tułowia na wpół specjalną piłą drewnianą. 71. Obcinanie piłą obie nogi. 72. Posypywanie związanych nóg rozżarzonym węglem. 73. Przybijanie gwoździami rąk do stołu, a stóp do podłogi. 74. Przybijanie w kościele na krzyżu rąk i nóg gwoździami. 75. Zadawanie ciosów siekierą w tył głowy, ofiarom ułożonym uprzednio głową do podłogi. 76. Zadawanie ciosów siekierą na całym tułowiu. 77. Rąbanie siekierą całego tułowia na części. 78. Łamanie na żywo kości nóg i rąk w tzw. kieracie. 79. Przybijanie nożem do stołu języczka małego dziecka, które później wisiało na nim. 80. Krajanie dziecka nożem na kawałki i rozrzucanie ich wokół. 81. Rozpruwanie brzuszka dzieciom. 82. Przybijanie bagnetem małego dziecka do stołu. 83. Wieszanie dziecka płci męskiej za genitalia na klamce drzwi. 84. Łamanie stawów nóg dziecka. 85. Łamanie stawów rąk dziecka. 86. Zaduszenie dziecka przez narzucenie na niego różnych szmat. 87. Wrzucanie do głębinowych studni małych dzieci żywcem. 88. Wrzucanie dziecka w płomienie ognia palącego się budynku. 89. Rozbijanie główki niemowlęcia przez wzięcie go za nóżki i uderzenie o ścianę lub piec. 90. Powieszenie za nogi zakonnika pod amboną w kościele. 91. Wbijanie dziecka na pal. 92. Powieszenie na drzewie kobiety do góry nogami i znęcanie się nad nią przez odcięcie piersi i języka, rozcięcie brzucha i wybranie oczu oraz odcinanie nożami kawałków ciała. 93. Przybijanie gwoździami małego dziecka do drzwi. 94. Wieszanie na drzewie głową do góry. 95. Wieszanie na drzewie nogami do góry. 96. Wieszanie na drzewie nogami do góry i osmalanie głowy od dołu ogniem zapalonego pod głową ogniska. 97. Zrzucanie w dół ze skały. 98. Topienie w rzece. 99. Topienie przez wrzucenie do głębinowej studni. 100. Topienie w studni i narzucanie na ofiarę kamieni.
        • Gość: jagoda Re: tortury upa 2 IP: *.instalnet.com.pl 10.06.12, 20:14
          101. Zadźganie widłami, a potem pieczenie kawałków ciała na ognisku. 102. Wrzucenie dorosłego w płomienie ogniska na polanie leśnej, wokół którego ukraińskie dziewczęta śpiewały i tańczyły przy dźwiękach harmonii. 103. Wbijanie koła do brzucha na wylot i utwierdzanie go w ziemi. 104. Przywiązanie do drzewa człowieka i strzelanie do niego jak do tarczy strzelniczej. 105. Prowadzenie nago lub w bieliźnie na mrozie. 106. Duszenie przez skręcanie namydlonym sznurem zawieszonym na szyi, zwanym arkanem. 107. Wleczenie po ulicy tułowia przy pomocy sznura zaciśniętego na szyi. 108. Przywiązanie nóg kobiety do dwóch drzew oraz rąk ponad głową i rozcinanie brzucha od krocza do piersi. 109. Rozrywanie tułowia przy pomocy łańcuchów. 110. Wleczenie po ziemi przywiązanego do pojazdu konnego. 111. Wleczenie po ulicy matki z trojgiem dzieci, przywiązanych do wozu o zaprzęgu konnym w ten sposób, że jedną nogę matki przywiązano łańcuchem do wozu, a do drugiej nogi matki jedną nogę najstarszego dziecka, a do drugiej nogi najstarszego dziecka przywiązano nogę młodszego dziecka, a do drugiej nogi młodszego dziecka, przywiązano nogę dziecka najmłodszego. 112. Przebicie tułowia na wylot lufą karabinu. 113. Ściskanie ofiary drutem kolczastym. 114. Ściskanie razem dwie ofiary drutem kolczastym. 115. Ściskanie więcej ofiar razem drutem kolczastym. 116. Periodyczne zaciskanie tułowia drutem kolczastym i co kilka godzin polewanie ofiary zimną wodą w celu odzyskania przytomności i odczuwania bólu i cierpienia. 117. Zakopywanie ofiary do ziemi na stojąco po szyję i w takim stanie jej pozostawienie. 118. Zakopywanie żywcem do ziemi po szyję i ścinanie później głowy kosą. 119. Rozrywanie tułowia na wpół przez konie. 120. Rozrywanie tułowia na wpół przez przywiązanie ofiary do dwóch przygiętych drzew i następnie ich uwolnienie. 121. Wrzucanie dorosłych w płomienie ognia palącego się budynku. 122. Podpalanie ofiary oblanej uprzednio naftą. 123. Okładanie ofiary dookoła słomą-snopem i jej podpalenie, czyniąc w ten sposób pochodnię Nerona. 124. Wbijanie noża w plecy i pozostawienie go w ciele ofiary. 125. Wbijanie niemowlęcia na widły i wrzucanie go w płomienie ognia. 126. Wyrzynanie żyletkami skóry z twarzy. 127. Wbijanie dębowych kołków pomiędzy żebra. 128. Wieszanie na kolczastym drucie. 129. Zdzieranie z ciała skóry i zalewanie rany atramentem oraz oblewanie jej wrzącą wodą. 130. Przymocowanie tułowia do oparcia i rzucanie w me nożami. 131. Wiązanie – skuwanie rąk drutem kolczastym. 132. Zadawanie śmiertelnych uderzeń łopatą. 133. Przybijanie rąk do progu mieszkania. 134. Przebijanie kołami dzieci na wylot. 135. Wleczenie ciała po ziemi, za nogi związane sznurem. 136. Przybijanie małych dzieci dookoła grubego rosnącego drzewa przydrożnego, tworząc w ten sposób tzw. “wianuszki”. (…)
          marucha.wordpress.com/polski-holocaust/
          • Gość: folkatka Re: tortury upa 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 20:21
            Pytanie
            czy te rzeczy naprawde robili bieszczadzcy Łemkowie i Bojkowie?
            Na ile Akcja Wisła była stosowaniem odpowiedzialności zbiorowej wobec ogółu ludności rusińskiej, z których spora część nie uważała sie za Ukraińców, , i wreszcie - na ile to, co napisałaś, tyczyło się rzezi na Wołyniu, a w jakim stopniu terenów obietych akcją?
            • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 20:30
              Słusznie zarzucamy,że inni często upraszczają,ale niestety ta wyliczanka,to też upraszczanie.
            • kinobajka Re: tortury upa 2 10.06.12, 21:03
              Gość portalu: folkatka napisał(a):

> Pytanie
              > czy te rzeczy naprawde robili bieszczadzcy Łemkowie i Bojkowie?
              > Na ile Akcja Wisła była stosowaniem odpowiedzialności zbiorowej wobec ogółu lud
              > ności rusińskiej, z których spora część nie uważała sie za Ukraińców, , i wresz
              > cie - na ile to, co napisałaś, tyczyło się rzezi na Wołyniu, a w jakim stopniu
              > terenów obietych akcją?
              >
              stowarzyszenieuozun.wroclaw.pl/rawa_ruska.htm
              • Gość: bleee... Re: tortury upa 2 IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 21:08
                ...[']... bleee...
            • zubelz Re: tortury upa 2 10.06.12, 21:41

> Pytanie
              > czy te rzeczy naprawde robili bieszczadzcy Łemkowie i Bojkowie?
              > Na ile Akcja Wisła była stosowaniem odpowiedzialności zbiorowej wobec ogółu lud
              > ności rusińskiej, z których spora część nie uważała sie za Ukraińców, , i wresz
              > cie - na ile to, co napisałaś, tyczyło się rzezi na Wołyniu, a w jakim stopniu
              > terenów obietych akcją?
              >
              Agato!. Co ma rzeź Wołyńska do akcji Wisła?. Wołyń nie był już w Polsce. Część osób z kierownictwa akcji Wisła była powiązana z BANDEROWCAMI. Ucierpiało wiele rodzin, nie tylko ukraińskich, łemkowskich bojkowskich , czy mieszanych.Ówczesna władza upodobała sobie Bieszczady dla siebie!.Chcieli wypoczywać w "dziewiczej przyrodzie", z dala od wścibskich oczu ludzi (wiem coś o tym) i to częściowo im się udało. Powstały ośrodki dla ówczesnej władzy, gdzie zwykły śmiertelnik nie miał prawa wstępu (jeszcze do dzisiaj walają się resztki ogrodzeń) i na pewno kilka osób zatrzymało sobie na pamiątkę tablice z zakazem wstępu.Wałęsa siedział tam jako internowany i tak mu było tam źle że w kominku palił mu pułkownik i było mu zimno, że po dojściu do władzy postanowił te ośrodki zgnoić i sprzedać za psie pieniądze aby kolesiostwo mogło się nachapać (jak "pani" suchocka i reszta bandy).
              • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 21:47
                Przeczytaj co nabazgrałeś - i pomyśl.
                • zubelz Re: tortury upa 2 10.06.12, 21:50
                  andrzej.sawa napisał:

> Przeczytaj co nabazgrałeś - i pomyśl.
                  Sawciu.
                  Tobie do MYŚLENIA daleko jak twoim pobratymcom do wolnej ukrainy po Wisłę!!!.
                  • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 22:35
                    Jesteś nawiedzonym elementem i masz niewiele wiedzy.A za obraźliwe słówka powinieneś dostać w ryj - jako Lach z przyjemnością Ci dzieciaku dołożę.
                  • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 22:46
                    A przy okazji czyim Ty jesteś pobratymcą - Chińczyków?
              • Gość: folkatka Re: tortury upa 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 21:55
                Agato!. Co ma rzeź Wołyńska do akcji Wisła?.

Wyjaśniam. Chodzio mi o to, ze tak potwornych zbrodni dopuszczali sie Ukraincy na Wołyniu, natomiast nie słyszałam, żeby podobne rzezie miały miejsce w Bieszczadach.
                Tymczasem lista tortur została tu zamieszczona, po to by - tak mysle - uzasadnic słusznośc Akcji "Wisła"
                • zubelz Re: tortury upa 2 10.06.12, 22:01

> Agato!. Co ma rzeź Wołyńska do akcji Wisła?.
                  >
                  > Wyjaśniam. Chodzio mi o to, ze tak potwornych zbrodni dopuszczali sie Ukraincy
                  > na Wołyniu, natomiast nie słyszałam, żeby podobne rzezie miały miejsce w Bieszc
                  > zadach.
                  > Tymczasem lista tortur została tu zamieszczona, po to by - tak mysle - uzasadni
                  > c słusznośc Akcji "Wisła"
                  Dziewczyno!. Na Wołyniu to była "inna bajka". W Bieszczadach i w Beskidzie to było na co dzień. Na Wołyniu wymordowano Polaków w bardzo krótkim czasie.
                  • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 22:32
                    Twój brak wiedzy przeraża.
                    • Gość: folkatka Re: tortury upa 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 22:55
                      Twój brak wiedzy przeraża.

Wiem,
                      dlatego też się pytam. Nie jestem omnibusem.
                      • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 22:58

> Twój brak wiedzy przeraża.
                        >
                        > Wiem,
                        > dlatego też się pytam. Nie jestem omnibusem.

Popatrz na drzewko,to nie była uwaga do Ciebie.
                        • Gość: folkatka Re: tortury upa 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.12, 23:00
                          Niemniej jednak - mało wiem na ten temat.
                        • zubelz Re: tortury upa 2 10.06.12, 23:10
                          andrzej.sawa napisał:

> Gość portalu: folkatka napisał(a):
                          >
                          > > Twój brak wiedzy przeraża.
                          > >
                          > > Wiem,
                          > > dlatego też się pytam. Nie jestem omnibusem.
                          >
                          >
                          > Popatrz na drzewko,to nie była uwaga do Ciebie.
                          Sawciu.
                          Pisz nadal na Przemyskim forum podkarpacka U kraina i możesz dyskutować z Mykołom.
                          Z czego lub od kogoś czerpałeś tą swoją wiedzę?. Moja rodzina z dziada, pradziada mieszka na tych ziemiach.( Rodzina bardzo liczna) rozsiana po tych terenach i nie tylko spokrewnionych z sobą lecz też w małżeństwach mieszanych (ukrainka - polak, polak łemka) itp. Więc przestań pie***lić bzdury. Część mojej dalekiej rodziny też wywieziono i część UPA wymordowała.
                          • andrzej.sawa A może więcej wiedzy 10.06.12, 23:19
                            Niestety trudno Ciebie zrozumieć.Chyba za dużo ideologi,a za mało wiedzy - za dużo uogólnień,choć może masz cząstkową wiedzę.
                            • zubelz Re: A może więcej wiedzy 10.06.12, 23:36
                              andrzej.sawa napisał:

> Niestety trudno Ciebie zrozumieć.Chyba za dużo ideologi,a za mało wiedzy - za d
                              > użo uogólnień,choć może masz cząstkową wiedzę.
                              Nie jestem tak stary aby mieć sklerozę, lecz również pamiętam o czym się rozmawiało przy stołach wigilijnych. Tak wigilijnych.(Zawsze o ile to możliwe), wspólnie obchodzimy święta jak nasze tak i prawosławne. Bez ideologi,polityki i tego wszystkiego SYFU. Zawsze jesteśmy rodziną. Z mojej rodziny co mi wiadomo, nikt Ukraińcowi krzywdy nie zrobił (o czym nie mogła powiedzieć moja ukraińska dalsza rodzina).Niestety,dla kilku oszołomów poświęcono życie setek tysięcy ludzi. (SS Galizien).
                              Co się z nimi stało?
                              • andrzej.sawa Re: A może więcej wiedzy 10.06.12, 23:44
                                Nacjonalizm to nie jest kwestia kilku oszołomów.
                  • Gość: bleee... Re: tortury upa 2 IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 22:52
                    ...i powiat tomaszowski, hrubieszowski, krasnostawski... jeszcze pod okupacją niemiecką... a wcześniej - w 1939 r. mordy popełniane na przedzierających się na wschód żołnierzach polskich... i bramy triumfalne na powitanie hitlerowców... bleee...
                    • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 23:02
                      Zgodnie z Twoim nickiem piszesz bleeeee,mimo,że masz też rację.
                      • Gość: bleee... Re: tortury upa 2 IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 23:17
                        ...pogrzebać wystarczy w lubelskim archiwum, gdzie są opisy i relacje współczesnych, w tym urzędowe (np. w RGO...)... mam też w pamięci relacje rodzinne - żołnierzy września... bleee...
                        • andrzej.sawa Re: tortury upa 2 10.06.12, 23:25
                          A czy ja gdziekolwiek napisałem,że takie fakty nie miały miejsca?

A teraz jak skomentujesz,że mniej zdrad przy okazji przekraczania granicy na Węgry było na terenach zamieszkałych przez Łemków,niż Górali?Są takie świadectwa.
                          • Gość: bleee... Re: tortury upa 2 IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 23:31
                            ...nie przeczę... to po pierwsze... po drugie Łemkowie nigdy nie uważali się za Ukraińców... to Ukraińcy głosili i chyba dalej głoszą, że Łemkowie są Ukraińcami... dlatego na siłę przenoszono ich na prawosławie - są to fakty ogólnie znane... padli ofiarą okoliczności, niestety... bleee...
                      • Gość: bleee... Re: tortury upa 2 IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 23:27
                        ...zdarzały się też chwalebne wyjątki... opisuje je Wańkowicz w Bitwie o Monte Cassino... bleee...
          • Gość: franko Re: tortury upa 2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.12, 15:45
            ma się tą wyobraźnię - Alfred Hitchcoc może pozazdrościć
      • jan.urbaniak1 Re: Nie tylko Ukraińcy ... 12.06.12, 16:41
        Gość portalu: leszeke napisał(a):

> Może warto choć słowem wspomnieć, że przy okazji Akcji Wisła z terenu Bieszczad
        > , Beskidu Niskiego i Sądeckiego przesiedlono również Łemków i Bojków, którzy w
        > dużej części byli grekokatolikami i czuli się Polakami ...
        To bardzo "odważna" teza.
    • andrzej.sawa Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi 10.06.12, 19:46
      Wysiedlanie ze stron rodzinnych jest tragedią,natomiast nie podoba mi się upraszczanie przez prawosławnych sytuacji tylko do stosunków polsko-ukraińskich.W czasie Akcji Wisła przesiedlano Ukraińców,oraz Bojków i Łemków.Wszyscy oni są pochodzenia rusińskiego,ale bardzo dużym uproszczeniem jest nazywanie ich wszystkich Ukraińcami.Niestety znaczna część prawosławnych i Ukraińców upraszcza.Niestety Polacy też niezbyt dokładnie znają temat.
    • zubelz Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi 10.06.12, 19:47
      kinobajka napisał:

> Drobna roznica polega na tym, ze Ukraincy byli przesiedlani a Polacy mordowani.
      > Wielka
      > szkoda, ze Prawoslawni o tym nie chca pamietac...
      Szkoda że "biedny" biskup zapomniał jak jego podwładni urządzali symboliczne pochówki Polski, sypiąc symboliczne mogiły Polski i stawiając na nich krzyże.Szkoda że zapomniał jak namawiali do rezania Lachów. W imię miłości bliźniego?. To była i jest nauka kościoła?. Teraz narzekają, jaka im się krzywda stała?. Mieszkali w Polsce, wśród Polaków i włos im z głowy nie spadł do czasu, kiedy kilku oszołomom zachciało się własnego państwa na terenach innego. To Polacy do tego doprowadzili?. Zawsze Mówię i będę mówił, że Państwo Polskie i tak łagodnie potraktowało tych morderców i ich rodziny.Zostali wysiedleni z biednych wiosek do miast i wsi bogatych, gdzie każdy dom wyglądał lepiej jak plebania popa. Co prawda nie wiedzieli jak z tego korzystać (puść chłopa do biura to atrament wypije). Nie mogli uwierzyć że ludzie mogli tak żyć. Bez zapiecka i dachu krytym strzechą.
    • zubelz "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wisł... 10.06.12, 23:58
      Fot. Iwona Burdzanowska / AGENCJA GAZETA
      Biskup Paisjusz: - Jak ciężko było im porzucić swoją ziemię. Ludzi ładowano do pociągów i wywożono do innego kraju i innego świata.
      No tak to nie była Polska?
      Ukraińcom zafundowano wczasy. W nowych domach, (ziemi pod dostatkiem) a Polakom zafundowano spalone wsie i zgliszcza. Sąsiad do sąsiada miał 3 lub więcej kilometrów." Wspaniale się powodziło". (obowiązkowe dostawy) gdzie wilki bydło zeżarły. Dziki i Jelenie dopełniły reszty zniszczenia. A Władzy ludowej trzeba było oddać" dziesięcinę".Aby było lepiej w Bieszczadach sprowadzono greków (uchodźców).No i trzeba było znowu się popisać. Dostawali najlepsze domy i ziemie. Znowu Polak już za "władzy ludowej" dostał w DUPĘ. Polityka Panie Polityka.Dla Greków było wszystko, dla Polaka nic.Grecy nie płacili podatków.Mieszkali za darmochę i uprawiali ziemię za darmochę.(Polak w
      PRL musiał płacić.Pytanie?. Jaka jest różnica od tamtych czasów do obecnych?
    • ask70 "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wisł... 11.06.12, 06:42
      Ciekawe ze biskupi nie zalowali zamordowanych przez UPA 200 tys obywateli panstwa polskiego w tym 40 tys. Ukraincow czyli prawoslawnych.Akcja Wisla to nastepstwo dzialan UPA.
      • Gość: hrabiaski Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi IP: *.nette.pl 11.06.12, 19:17
        Czyżby?Działalność UPA to pretekst,chodziło o realizację ,,Jałty" NKWD załatwiło by UPA momentalnie,ale pod pozorem walki z UPA zasiedlono ziemie zachodnie,wymieszano nacje,słowem,wzorując się na czystkach stalinowskich zrealizowano umowy jałtańskie!
        • andrzej.sawa Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi 11.06.12, 19:40
          Sporo w tym racji.
    • Gość: jubus Nic dodać, nic ująć. Prawosławni święcili IP: *.adsl.inetia.pl 11.06.12, 07:15
      kosy i widły, którymi mordowano Polaków na Wołyniu i są to fakty oczywiste, znane, tyle, że propaganda o tym milczy.
      To, że zrobiono Wisłę, to i tak nic takiego, bo powinien być "ząb za ząb" i powinno się zwyczajnie wymordować tyle samo cywili po stronie ukraińskiej. Tak zrobili by Ukraińcy, ale, że Polacy są jednak bardziej cywilizowani, o czym też zresztą nikt nie powie, bo "polityczna poprawność", to zrobiono tylko cywilizowaną Wisłę.
      Szkoda, że na drodze do dialogu, pojednania i normalności stoją gigantyczne kompleksy, dzika mentalność i afrykańska bieda w zachodniej części naszego wschodniego sąsiada.
      Dlatego trzeba wspierać Janukowycza, prawdziwego przyjaciela Polski, zamiast na niego pluć.
    • Gość: mieszkaniec LU Re: Tylko idiota głosuje na chama palikota IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 09:42
      Tam nic się nie zmieniło. Wystarczy pojechać tam i pooglądać teraźniejszość. Kto tam był to wie jak jest. Może za trzy pokolenia coś tam się zmieni, teraz na pewno nie. Jedynie bociany traktują poważnie tamte tereny.
    • angrusz1 Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi 11.06.12, 09:47
      To była słuszna decyzja , bo dalej nie można było tolerować bandytyzmu ukraińskiego .
      • andrzej.sawa Re: "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wi 11.06.12, 14:09
        A masz pretensję,że Ukraińcy uogólniają i plują.

Nie dyskutuję z faktami,ale ogranicz uogólniające epitety - nie bądź dziennikarzem BBC.
    • tomek4407 "To były straszne czasy". Smutna rocznica "Wisł... 11.06.12, 15:52
      i to jest niesrawiedliwe
      • jan.urbaniak1 "UPA to Żołnierze Wyklęci" Hm, coś w tym jest ... 12.06.12, 09:47
        Jedni i drudzy to fajne chłopaki byli ... . Hm. "Ogień" vel Kuraś im w ... !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka