Dodaj do ulubionych

Od razu lepiej! Pościągaliśmy szpetne szyldy z ...

03.03.13, 21:03
a te należące do banków to już nie są szpetne?
jak coś się robi to do końca..

poza tym to nie problem by w obrębie starego miasta, deptaka itd, szyldy były stylizowane na np. przedwojenne - do akceptacji przez konserwatora - wszystko może być byle tylko miało jedną linię...

należy przemyśleć najpierw o czym chcecie napisać artykuł... puste kamienice też nie wyglądają najlepiej, powinny mieć swój styl. Jakoś na zachodzie obszary turystyczne nie mają problemów żeby utrzymać jakąś tematykę...
Obserwuj wątek
    • Gość: bleee... ...będzie... lepiej... IP: 62.244.147.* 03.03.13, 21:36
      ...artykuł jest zapewne o tym (...bo - czemu nie?...), że jeśli nie będzie szyldów, to przechodnie zamiast na szyldy - będą patrzeć pod nogi... i nie będą wpadać w dziury w chodnikach... i nie będą się przewracać... czyli artykuł jest - chyba - o bezpieczeństwie poruszania się pieszych?... bleee...
      • Gość: mm symulacja? IP: *.free.aero2.net.pl 05.03.13, 13:44
        A juz mialem skladac gratulacje wladzom Lublina za fantastyczna decyzje uprzatniecia miasta.
        • Gość: bleee... Re: symulacja? IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.13, 14:08
          ...a to tylko gra wyobraźni... bleee...
          • Gość: życzliwy Re: symulacja? IP: *.44.20.129.ip.redstone-isp.net 05.03.13, 14:39
            Ja do tej pory nie rozumiem, dlaczego to się tak w Polsce komplikuje. Jeśli w oryginalnym projekcie architektonicznym elewacja była elewacją a nie wieszakiem na szmaty reklamowe - to dlaczego po prostu nie zmusić właścicieli do zdjęcia tego całego syfilisu na podstawie istniejącego prawa?

Pozdrowienia z miasta, gdzie nie wolno wieszać reklam w miejscach do tego nieprzeznaczonych - dzięki czemu na elewacjach jest jedynie to, co zaprojektował architekt.
            • Gość: Reklamowewymioty2 Podziękujmy rządowi IP: 150.254.106.* 05.03.13, 15:39
              Ten syf, który jest w większości polskich miast i który sprawia, że jesteśmy pośmiewiskiem całej cywilizowanej Europy, to wina wyłącznie polskich rządów. Ani jeden nie pofatygował się stworzyć ustawy, która by regulowała skutecznie ten reklamowy bajzel, pomimo tego, że wiele organizacji pozarządowych (np. mojemiastoawnim) zgłaszało propozycje gotowych ustaw, np. min. Grabarczykowi.
          • a.fer Re: symulacja? 05.03.13, 23:41
            no niestety :/ ale może warto by było, żeby miasto pomyślało o jakiś karach za takie oszpecanie przestrzeni miejskiej reklamami? oczywiście, zaraz będę głosy, że to teren prywatny i każdy może wieszać co mu się podoba, ale może warto by było pomyśleć o jakiejś ustawie, rozporządzeniu, żeby to miasto miało wreszcie ręce i nogi, a nie żeby wszędzie widniały te mało urokliwe formy promocji :/
    • Gość: spoko fajnie , ludzie maja swoje kamienice , biznesy IP: *.ennet.pl 03.03.13, 21:56
      i maja sie dostosowac do zalecen paru gosci którym sie to nie podoba , skąd ja to znam ?
      • Gość: spoko <a href="http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl" target="_blank" IP: *.ennet.pl 03.03.13, 22:03
        ul Canal w NY
      • Gość: spoko linki niestety nie wchodza - proponuje IP: *.ennet.pl 03.03.13, 22:05
        spojrzec na Manhattan przez google maps i w koncu sie obudzic
        • Gość: gość Re: linki niestety nie wchodza - proponuje IP: *.dynamic.chello.pl 04.03.13, 09:56
          Wańkowicz w latach sześćdziesiątych pisał o reklamach wzdłuż autostrad, które wzbudzały kontrowersyjne odczucia - dla jednych były pomocne, fajne i przydatne, innym rozpraszały uwagę w czasie jazdy i stanowiły niebezpieczeństwo wypadków.
          Reklamy były, sa i będą; ich wygląd jest odpowiednikiem poczucia estetyki właścicieli lokalów i sklepów. Trudno byłoby ustanowić jedną firmę, która byłaby odpowiedzialna za szyldy i reklamy, bo byłoby to niezgodne z prawem.
          Gazeta może zrobić ukłon wobec mieszkańców miasta i delikatnie sugerować wymianę tych szyldów i banerów, które wyglądają jak pozszywane prześcieradła ze szmateksu.
          Negatywna krytyka wszystkich reklam jest krzywdząca dla tych właścicieli, którzy posiadają estetyczne i ciekawe szyldy.
          • Gość: spoko 100/100 , wg mnie mozna ustanowic nagrode IP: *.ennet.pl 04.03.13, 11:01
            za najładniejsza reklame a nie administracyjnie coś nakazywać. Dobra reklama kosztuje duże pieniądze , z tym ze reklama to jedenie część , w Stanach istnieją firmy zajmujace sie Store Front - powiedzmy ,,twarza sklepów " gdzie projektuje sie wejscie , wystawe ale i całe ,,otoczenie" sklepu z czescią pod reklame łacznie , tworzac jakis spójny obraz. U nas ogranicza sie reklame do baneru lub mniejszej lub wiekszej płyty nad wejsciem. W miare przyzwoitym obiektem jest jubiler na Zamojskiej. Z powodu biedy i naszego niestety zapóznienia ograniczamy sie do minimum a minimum jakie jest -każdy widzi. W latach 90-tych pracowałem w takiej firmie w NY , trafiały sie prace za 5 tys $ ale były i spore obiekty z brązu i marmuru za 80-100 tys $ /dla szefa oczywiscie / , jakos nie widze w naszym miescie firmy która wyłoży choćby 50 tys zł na swój Front a juz napewno nie za namową paru chłopców.
            • Gość: mieszkaniec LU wystarczy niejasna wola urzędnika i już IP: *.centertel.pl 04.03.13, 12:35
              Kilka lat temu otrzymałem pismo z urzędu miejskiego aby natychmiast zdemontować reklamę mojej firmy. Nie pomogły tłumaczenia, że reklama wygląda jak inne, jest estetyczna, mam stosowną zgodę itp. Dowiedziałem się że sprawcą całego zajścia jest hipermarket elektroniczny powstały obok reklamy mojej firmy. Urzędnicy miejscy byli bezwzględni wobec mnie, hipermarket miał większą siłę argumentów niż ja. Wtedy laptop wartości 6000 zł załatwiał w mieście wszystko. Pod karą grzywny musiałem pozbyć się reklamy. Jak widać można, należy tylko umieć znaleźć "sumiennego" urzędnika.
    • Gość: bosman sranie w banię... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.03.13, 12:46
      a kto powiedział, że pan "końserwator" ma dobry gust?
      Urzędnicza klasa próżniacza jej mać.
    • ikslos Od razu lepiej! Pościągaliśmy szpetne szyldy z ... 04.03.13, 14:57
      Proponuję zobaczyć film na YT Rzeszów zdiczenie w przestrzeni publicznej, oraz Jarosław perła Podkarpacia, to może otworzą się oczy zwolenikom tego burdelu
    • elbertson Cały ten bałagan wynika z tego że generalnie są to 04.03.13, 17:41
      sklepy w dostosowywanych pomieszczeniach , inaczej to wygląda w budynku gdzie zaplanowano parter na cele komercyjne / patrz LSS na Narutowicza/ a inaczej gdy sklep powstaje w mieszkaniu na patrerze. Niestety tych drugich jest zdecydowanie więcej. Planując parter na wykorzystanie komercyjne buduje sie pomieszczenie wyższe , bardziej przeszklone zazwyczaj uwzględniając miejsce na umieszczenie reklamy. Lublin a szczególnie jego centrum w porównaniu do miast zach Europy czy USA miał mocno pod górke a teza o przedwojennym porządku w kwestii reklam to jakieś nieporozumienie.
    • bernatka44 Od razu lepiej!... 05.03.13, 12:24
      a teraz czas na porządki na ul. Okopowej, Chopina, Zamojskiej, Lubartowskiej 10.....58....itd....
    • nmt Lepiej? Ciekawe komu... 05.03.13, 13:33
      Na pewno nie właścicielom punktów handlowo-usługowych i ich klientom.
      Człowiek prowadzący działalność gospodarczą musi mieć prawo umieścić swój szyld w miejscu prowadzenia tej działalności. Skoro wynajmuje się pomieszczenia użytkowe, trzeba to zapewnić.
      A klient skąd ma wiedzieć, co się mieści w środku? Albo że jakiegoś punktu już w danym miejscu nie ma, a na jego miejscu pojawiło się coś innego?
      No nie przesadzajmy z tą rozdmuchaną "estetyką miejsc publicznych"!
      • tim7 Re: Lepiej? Ciekawe komu... 05.03.13, 13:57
        Masz rację, prowadzący działalnośc ma prawo do reklamy. Ale czy nie może jej wykonać w sposób gustowny? Estetyczna, stylizowana stosownie do budynku reklama przyciągnęłaby (IMHO) szybciej wzrok klienta. A kolorowe, krzykliwe reklamy są bagażem wczesnych lat 90-ych, kiedy to dopiero na masową skalę rozwijał się w Polsce kapitalizm. Nie wolałbyś na przykład zamiast mdłej, płaskiej, kolorowej reklamy z pierwszego zdjęcia "Warzywa i owoce" widzieć taką: wiszącą, prostopadłą do budynku, z mosiężnej (lub miedzianej) blachy wykonaną kiść winogron, z łukowato wykonanymi, nad i pod tą kiścią napisy "Warzywa, Owoce"? A obok, zamiast płaskiego "Optyk", wykonane z drutu, starodawne binokle z napisem "Optyk"? Można by urządzić na lokalnej uczelni plastycznej konkurs na takie elementy. Wówczas to szyldy zamiast waloru reklamowego nabiorą waloru artystycznego i ozdobnego na budynku. Czyż nie można w ten sposób czynić nasze otoczenie piękniejszym...?
        • Gość: gosc Re: Lepiej? Ciekawe komu... IP: *.nplay.net.pl 05.03.13, 14:00
          Uff! Jest jeszcze nadzieja na zmiany, są ludzie trzeźwo myślący :) Brawo tim7!
          • tim7 Re: Lepiej? Ciekawe komu... 05.03.13, 14:50
            Dziękuję za komplement, zaczerwieniłem się... ;-)
            Ale z tym "trzeźwo" to niestety przestrzeliłeś. Właśnie straciłem robotę, i po trzech latach bez urlopu wreszcie mam wolne. I walę już drugiego browara. Ale nie jest tak źle, bo za miesiąc zaczynam nową pracę :-)
            • Gość: bosman weź pod uwagę tim... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 18:13
              że za reklamę prostopadłą do budynku czyli mówiąc inaczej wystającą nad chodnik miasto każe sobie płacić horrendalne pieniądze za tzw. zajęcie pasa drogowego. Zwróć uwagę, że już praktycznie nie ma w mieście tego typu informatorów o np. bankomatach bo banki maja w dupie płacenie za bezdurno haraczu. Ładne to co zaproponowałeś ale ludzie liczą kasę którą wydają.
              • tim7 Re: weź pod uwagę tim... 06.03.13, 14:20
                Ale miasto, na zasadzie "coś za coś" może znieść te opłaty. Własciciele podniosą estetykę w zamian za zwolnienie z opłat. Trzeba tylko chcieć.
        • Gość: bleee... Re: Lepiej? Ciekawe komu... IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.13, 14:11
          ...możne pomysł nie jest zły, poza jednym... poza nadaniem waloru "artystycznego" dzięki konkursowi... :)))... bleee...
      • Gość: gosc Re: Lepiej? Ciekawe komu... IP: *.nplay.net.pl 05.03.13, 13:58
        Zgadza się, ale wszystko można zrobić w sposób przemyślany i estetyczny. Na dzień dzisiejszy mamy za to totalny bałagan i misz masz, jeden szyld różowy, inny jaskrawozielony, a jeszcze inny żarówiasto żółty... Od tego aż oczy bolą to po pierwsze. A po drugie, jak widzę taki sposób reklamy to szukam innego punktu usługowo-handlowego... Trzeba wreszcie dorosnąć i zrozumieć pewne rzeczy. Od lat słyszy się w Polsce wieczne narzekanie, że nie ma turystów. I będzie tak dalej, dopóki nie uprzątniemy tego bajzelu! Bo do czego u nas niby przyjeżdżać? Kamienic, które ledwo widać spod szyldów? To się tyczy tak turystyki krajowej, jaki i przyjazdu ewentualnych gości z innych państw...
      • jamesonwhiskey Re: Lepiej? Ciekawe komu... 05.03.13, 14:03
        > Człowiek prowadzący działalność gospodarczą musi mieć prawo umieścić swój szyld
        > w miejscu prowadzenia tej działalności. Skoro wynajmuje się pomieszczenia uży

urzad powinien ustalic czcionke ,wielkosc , materialy kolory
        i niech sobie wiesza co chce
      • mhawlik Re: Lepiej? Ciekawe komu... 05.03.13, 14:16
        w komentarzach niestety przewijają się głosy, że szyldy/reklamy są potrzebne, bo coś tam... ja tego w ogóle nie przyjmuję do wiadomości - w wielu miejscach na świecie nie wolno wieszać tego badziewia i jakoś dają radę! Za to mają przewodniki Michelina, żeby znaleźć knajpkę, polecają sobie najlepszych rzemieślników, fryzjerów, itd. - a jak ktoś chce, to reklamuje się w regionalnym radiu, gazecie, internecie - przecież finalnie i tak płacimy za to my - konsumenci - i uważam, że "fory" powinien mieć lepszy fachowiec a nie cwaniak z większą płachtą reklamową!
        • Gość: bosman a wskazał byś... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 18:15
          takie miejsce na świecie?
          • mhawlik Re: a wskazał byś... 05.03.13, 18:26
            większość europejskich miast (na Zachodzie) - ostatnio byłem na Maderze - nie widziałem ani jednego bilboardu - restauracje miały szyldy minimalnej wielkości - były za to znaki drogowe z widelcem i nożem a wulkanizacja był a oznaczana znakiem z oponą a nie szmatami o powierzchni boiska do siatkówki - wystarczy porównać centrum dowolnego miasta we Francji czy Włoszech z polskimi metropoliami ;)
            • Gość: bosman nie pytam o bilboardy... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 19:03
              pytam o REKLAMY I SZYLDY. Czytaj ze zrozumieniem.
    • mojepsy Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpetn... 05.03.13, 13:38
      Od powstania pierwszych miast nad warsztatami rzemieślników, kramami kupców, karczmami były szyldy i to nieradko obowiązkowe. Wyrzucanie ich z naszych ulic to wypędzanie życia z miasta. Lepiej zadbać o ich estetykę, co jest możliwe chociażby przez zatwierdzanie projektów w Urzędzie Miasta.
      • Gość: aquanta Re: Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 13:43

Nie za bardzo zrozumiałeś treśc artu. Szyldy akurat nie są ściągane.
      • Gość: janisko Re: Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpe IP: *.man.tk-internet.pl 05.03.13, 14:17
        A kto ci zabrania wieszać szyld... Zdejmowane są głównie nielegalnie wywieszone płachty z "plandeki" nierzadko dłuższe niż 10 metrów. Albo wielkie ozdobne okna wyklejone od środka kiczowatym napisem o second hand. We Wrocławiu mam takich przykładów od cholery.
    • Gość: aquanta Re: Od razu lepiej! Pościągaliśmy szpetne szyldy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 13:41
      Byłem w Lubku i jestem zachwycony tym że wreszcie ktoś coś zrobi ze śmieciami przybitymi do fasad zabytków. Narzekającym zwracam uwagę że mowa jest o reklamach wiszących nielegalnie. Czasami są to blaszane tabliczki wyklejone foliowymi literkami w pstrokatych kolorach. Nie jest mowa o udupianiu handlowców tylko o śmieciarzach nie mających szacunku dla własnego otoczenia i zabytków których renowacja nie tylko kosztuje ale nic nie da jeśli powiesi się na budynku taki badziew szmaciano-gumowo-blaszano-foliowy.
      Lublińska starówka jest piękna i mogłaby przyciągać turystów gdyby ją było widać zza tej pstrokacizny i ogródkowych parasoli (to na rynku).
      • Gość: bleee... Re: Od razu lepiej! Pościągaliśmy szpetne szyldy IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.13, 14:02
        ...Lublińska starówka?... nie pytam, "gdzie"... pytam "czy"... "chodziłeś do szkoły"... bleee...
        • Gość: aquanta Re: Od razu lepiej! Pościągaliśmy szpetne szyldy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.03.13, 14:23
          A wiesz choć dlaczego lubelski a nie lubliński, belfrze "...bleee..." ?
          • Gość: bleee... Re: Od razu lepiej! Pościągaliśmy szpetne szyldy IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.13, 14:34
            ...to dobrze, że poczytałeś... bleee...
    • sto-szesc Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpetn... 05.03.13, 13:51
      Najlepsza jest pustynia?
    • od-or Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpetn... 05.03.13, 13:53
      to prawda zas...e miasta przebrzydłymi i kretyńskimi reklamamia a wniektórych wypadkach nawet widoczność zasłaniają.
    • jarmi79 Popatrzcie na siedzibe GW przy Czerskiej na street 05.03.13, 14:16
      view jaki mają piękny bilbord obok wejścia hehe
    • acototak Co było szpetnego w szyldzie "OPTYK" i dlaczego 05.03.13, 14:23
      ... nie usunięto szpetnego szyldu KFC z uśmiechnięta mordą pułkownika Sandersa ?
    • mir-4 Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpetn... 05.03.13, 14:37
      teraz poczekamy jak warzywniak i optyk splajtują
      • mhawlik Re: Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpe 05.03.13, 14:42
        Warzywniak mógłby wystawić warzywa i owoce - ładnie ułożone, przyciągające klientów (pamiętacie film Amelia?) a optyk mógłby mieć ładny mosiężny napis, może wykute przez kowala binocle?
    • 4helena Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpetn... 05.03.13, 14:45
      Nie rozumiem tej akcji.
      Niedawno w gazecie byl artykul na temat " wymierania" centrum. Wystarczy przejsc sie naszym pieknym srodmiesciem i popatrzec godpodarskim okim: pusto, pusto, pusto - tam, gdzie lokal jest opuszczony przez najemce /na pewno z powodu upadlosci/ juz nikt nie wynajmuje. Chodzi sobie taki Pan Nawiedzony po miescie i marzy mu sie puste, wymarle, odczlowieczone miasto.
      Miasto to jest ruch, gwar przemieszczajacych sie ludzi, reklamy malych sklepikow, kawiarenek,duzo zieleni , po prostu zycie . A do czego teraz doprowadzilismy? Centrum to banki /jeszcze sa/ , sklepy z telefonami, bo juz nawet apteki wyniosly sie ze srodmiescia.
      Teraz taki Pan Nawiedzony polikwiduje wszystkie "szpecace reklamy" i bedzie pieknie, pusto, cicho I PAN NAWIEDZONY BEDZIE SZCZESLIWY. Brrr nie chce takiego mojego kochanego Lublina.
      Jeszcze zostalo do zamkniecia pare parkow! Wtedy bedzie pelnia szczescia.

• robertza Ja ze wsi Warszawa jestem i wielbiam szylby !!!!!! 05.03.13, 14:55
      Miasta muszą być kolorowe a szyldy reklamy dodają tylko uroku !!! popatrzcie na Warszawę jaka piekna i jak pięknie okraszona reklamami jest podoba się to ludziom .
      • Gość: ciupazka Re: zaśmiecanie miast i wsi! IP: *.nette.pl 05.03.13, 15:04
        Wynocha z reklamami, nowobogaccy niech się reklamują w miejscach do tego celu przeznaczonych, a na szyldy powinni tylko niektórzy mieć zezwolenie.I kontrola ich także konieczna.
    • Gość: Tomasz W Krakowie już to zrobili ! IP: *.ists.pl 05.03.13, 15:07
      Zrobili i rzeczywiście w centrum jest lepiej. Od razu lepiej okazały się widoczne kartki z napisem DO WYNAJĘCIA na witrynach. Poznikało też trochu kawiarni i pubów. Zwłaszcza tych ukrytych w bramach. Alkoholik w końcu powinien oszczędzać a nie wydawać 10zł na piwo. No i teraz tak łatwiej znaleźć bank. Banki mają w końcu takie ładne szyldy i nie trzeba się naszukać. Ciekawe ilu plastyków od szyldów zatrudnią?
    • tajlerdarden Efekt piorujnujący? 05.03.13, 15:11
      Co to jest "efekt piorujnujący"???
      Tak jest napisane na stronie głównej.
    • carlsbergit Od razu lepiej! W Lublinie pościągaliśmy szpetn... 05.03.13, 15:31
      Przecież na tych zdjęciach widać tylko retusz! O co tu chodzi?
    • Gość: bosman podsumowanie: IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 18:20
      pies gdy się nudzi to jaja liże, urzędas - czepia się wyimaginowanych problemów.
      • mhawlik Re: podsumowanie: 05.03.13, 18:31
        a ja się wstydzę jak widzę polskie miasta - gorzej niż w Azji
        • Gość: bosman jedź do Azji... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 05.03.13, 19:09
          będziesz miał komfort psychiczny
          • mhawlik Re: jedź do Azji... 05.03.13, 20:31
            Być może racja;) sądziłem, że chcieliśmy bardziej do Europy...
    • Gość: bosman są zwierzęta równiejsze IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.03.13, 19:28
      SKOK-i sie ostały, wszak to pisowski skok na kasę, nietykalni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka