Dodaj do ulubionych

czy można piec warzywa

30.03.05, 07:26
surowe lub mrożone w rękawie na przykład? Chodzi o to, żeby ich nie gotować -
wydają mi się bez smaku prawie. Czy macie wypróbowane sposoby? I jeszcze
jedno - na czym właściwie polega gotowanie na parze?
Pozdrawiam,
B.
Obserwuj wątek
    • barbamamaa Re: czy można piec warzywa 30.03.05, 08:46
      Poczekaj, aż zajrzy tu em es. Ona ostatnio kupiła sobie taki garnek do
      gotowania na parze i eksperymentuje.
      • em_es Re: czy można piec warzywa 30.03.05, 11:22
        > Poczekaj, aż zajrzy tu em es. Ona ostatnio kupiła sobie taki garnek do
        > gotowania na parze i eksperymentuje.

Właśnie zajrzałam :) Dla mnie ten garnek to jest genialny wynalazek, zwłaszcza
        jak zaczną się wreszcie świeże warzywa. Na razie gotuję wszelkie mrożonki
        (czasem z mięsnym dodatkiem), ziemniaki w mudurkach, kluchy drożdżowe, buraki
        na barszcz i ćwikłę, jeszcze nie próbowałam robić tak ryb, ale na pewno też
        smaczne. Wszystko smakuje bez porównania lepiej niż gotowane w wodzie, zostaje
        naturalny smak i praktycznie nie czuć braku soli, co wydawalo mi się
        niemożliwe, lubię sól. Przyprawić można ziołami przed gotowaniem, warzywa czy
        mięso świetnie łapią smaki, ale solić trzeba dopiero na talerzach - zwykle to
        zbędne.
        Garnek mam stalowy (dość gruba stal), niezbyt drogi (40 pln), 3-częściowy,
        znaczy dół na wodę (3 litry), taka sama góra z dziurkami w dnie, plus szklana
        pokrywka, na 2-3 solidne porcje wystaczy spokojnie. Oglądałam też te rozkładane
        wkładki do zwykłego garnka, kosztuje toto ok 20 pln, znacznie mniejsze od tego
        co kupiłam, więc wyszło mi, że się nie opłaca. W przeciwieństwie do niektórych
        zakupów zalegających jako "zbędniki" ten uważam za bardzo przydatny, zwłaszcza
        jak się je dużo warzyw.
        • basiul Nie chce tu wskoczyć moje pytanie 30.03.05, 13:17
          wskoczyło wyżej i osobno - gdzie to można kupić? i czy ma jakąś specjalną
          nazwę? i ewentualnie czym można zastąpić (może być np. durszlak)? I jeszcze
          jedno - czy wodę trzeba solić?
          • em_es Re: Nie chce tu wskoczyć moje pytanie 30.03.05, 13:41
            Ja kupiłam w markecie (Alma tarnowska), na półce z garnkami, patelniami itp
            był, nazywa się "Garnek do gotowania na parze", dość długo za tym chodziłam,
            nigdzie poza marketami nie spotkałam. A te rozkładane wkładki do zwykłego
            garnka widziałam na stojaku z kuchennymi przyborami typu tłuczki, trzepaczki
            itp.
            Można durszlakiem czy czymkolwiek z dziurami zastąpić, ale ważne jest, żeby
            woda była poniżej dziurek a całość była szczelnie przykryta.
            Nie solimy wody ani potraw podczas gotowania, natomiast zioła można dać.
            Ktoś tu polecał rybę gotowaną na parze z wina - czyli zamiast wody wlać wino,
            nie próbowałam jeszcze.
            • basiul przepraszam za namolność, 30.03.05, 14:23
              a te zioła sypiemy do wody czy warzyw? i czy może to być durszlak metalowy czy
              nie ma to znaczenia? i jak długo gotować?
    • Gość: senin Re: czy można piec warzywa IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 30.03.05, 08:53
      basiul napisała:

> surowe lub mrożone w rękawie na przykład? Chodzi o to, żeby ich nie gotować -
      > wydają mi się bez smaku prawie. Czy macie wypróbowane sposoby? I jeszcze
      > jedno - na czym właściwie polega gotowanie na parze?

no pomysl...

dlaczego by nie mozna?

posolic tylko trzeba jesli slone lubisz

a poza tym, to skad to pytanie

gotowanie na pzrze olega na gotowaniu na parze

to znaczy w naczyniu masz troche wody, ktora po zgotowaniu wytwarza pare,
      uchwyc te pare pod pokrywka
      miedzy pokrywka a woda umiesc cos co chcialabys ugotowac na parze

zalatwione

czy oparzylas kiedys lapke nieopatrznie umieszczajac ja nad dziobkiem
      gotujacego czajnika?
      • basiul to pytanie techniczne, 30.03.05, 08:58
        bo chyba między wodę a parę muszę włożyć coś w czym te warzywa będą leżeć,
        prawda? tylko co?
        zastanawiam się jeszcze czy w piekąc w rękawie trzeba czymś podlać czy same
        zmiękną...
        • barbamamaa Re: to pytanie techniczne, 30.03.05, 09:04
          Do gotowania na parze służy specjalny garnek z dziurkowanym elementem pośrodku,
          można też w zwykłym garnku z wstawioną do środka, taką rozkładana jak kwiatek,
          wkładką.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka