basiul 30.03.05, 07:26 surowe lub mrożone w rękawie na przykład? Chodzi o to, żeby ich nie gotować - wydają mi się bez smaku prawie. Czy macie wypróbowane sposoby? I jeszcze jedno - na czym właściwie polega gotowanie na parze? Pozdrawiam, B. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbamamaa Re: czy można piec warzywa 30.03.05, 08:46 Poczekaj, aż zajrzy tu em es. Ona ostatnio kupiła sobie taki garnek do gotowania na parze i eksperymentuje. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: czy można piec warzywa 30.03.05, 11:22 > Poczekaj, aż zajrzy tu em es. Ona ostatnio kupiła sobie taki garnek do > gotowania na parze i eksperymentuje. Właśnie zajrzałam :) Dla mnie ten garnek to jest genialny wynalazek, zwłaszcza jak zaczną się wreszcie świeże warzywa. Na razie gotuję wszelkie mrożonki (czasem z mięsnym dodatkiem), ziemniaki w mudurkach, kluchy drożdżowe, buraki na barszcz i ćwikłę, jeszcze nie próbowałam robić tak ryb, ale na pewno też smaczne. Wszystko smakuje bez porównania lepiej niż gotowane w wodzie, zostaje naturalny smak i praktycznie nie czuć braku soli, co wydawalo mi się niemożliwe, lubię sól. Przyprawić można ziołami przed gotowaniem, warzywa czy mięso świetnie łapią smaki, ale solić trzeba dopiero na talerzach - zwykle to zbędne. Garnek mam stalowy (dość gruba stal), niezbyt drogi (40 pln), 3-częściowy, znaczy dół na wodę (3 litry), taka sama góra z dziurkami w dnie, plus szklana pokrywka, na 2-3 solidne porcje wystaczy spokojnie. Oglądałam też te rozkładane wkładki do zwykłego garnka, kosztuje toto ok 20 pln, znacznie mniejsze od tego co kupiłam, więc wyszło mi, że się nie opłaca. W przeciwieństwie do niektórych zakupów zalegających jako "zbędniki" ten uważam za bardzo przydatny, zwłaszcza jak się je dużo warzyw. Odpowiedz Link Zgłoś
basiul Nie chce tu wskoczyć moje pytanie 30.03.05, 13:17 wskoczyło wyżej i osobno - gdzie to można kupić? i czy ma jakąś specjalną nazwę? i ewentualnie czym można zastąpić (może być np. durszlak)? I jeszcze jedno - czy wodę trzeba solić? Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Nie chce tu wskoczyć moje pytanie 30.03.05, 13:41 Ja kupiłam w markecie (Alma tarnowska), na półce z garnkami, patelniami itp był, nazywa się "Garnek do gotowania na parze", dość długo za tym chodziłam, nigdzie poza marketami nie spotkałam. A te rozkładane wkładki do zwykłego garnka widziałam na stojaku z kuchennymi przyborami typu tłuczki, trzepaczki itp. Można durszlakiem czy czymkolwiek z dziurami zastąpić, ale ważne jest, żeby woda była poniżej dziurek a całość była szczelnie przykryta. Nie solimy wody ani potraw podczas gotowania, natomiast zioła można dać. Ktoś tu polecał rybę gotowaną na parze z wina - czyli zamiast wody wlać wino, nie próbowałam jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
basiul przepraszam za namolność, 30.03.05, 14:23 a te zioła sypiemy do wody czy warzyw? i czy może to być durszlak metalowy czy nie ma to znaczenia? i jak długo gotować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: czy można piec warzywa IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 30.03.05, 08:53 basiul napisała: > surowe lub mrożone w rękawie na przykład? Chodzi o to, żeby ich nie gotować - > wydają mi się bez smaku prawie. Czy macie wypróbowane sposoby? I jeszcze > jedno - na czym właściwie polega gotowanie na parze? no pomysl... dlaczego by nie mozna? posolic tylko trzeba jesli slone lubisz a poza tym, to skad to pytanie gotowanie na pzrze olega na gotowaniu na parze to znaczy w naczyniu masz troche wody, ktora po zgotowaniu wytwarza pare, uchwyc te pare pod pokrywka miedzy pokrywka a woda umiesc cos co chcialabys ugotowac na parze zalatwione czy oparzylas kiedys lapke nieopatrznie umieszczajac ja nad dziobkiem gotujacego czajnika? Odpowiedz Link Zgłoś
basiul to pytanie techniczne, 30.03.05, 08:58 bo chyba między wodę a parę muszę włożyć coś w czym te warzywa będą leżeć, prawda? tylko co? zastanawiam się jeszcze czy w piekąc w rękawie trzeba czymś podlać czy same zmiękną... Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: to pytanie techniczne, 30.03.05, 09:04 Do gotowania na parze służy specjalny garnek z dziurkowanym elementem pośrodku, można też w zwykłym garnku z wstawioną do środka, taką rozkładana jak kwiatek, wkładką. Odpowiedz Link Zgłoś