Dodaj do ulubionych

Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu...

13.03.13, 06:59
Potwierdzam, że "na chwałę pana" zrywają mieszkańców pobliskich osiedli już o 6.30 i tłuką się niemiłosiernie w określonych porach całymi dniami. Pieśni chóralne z zapiewajłą na czele dobiegające ze świątyni częściej podnoszą poziom "świętości" pobliskich bloków mieszkalnych, choć i nad osiedlem niekiedy polecą, jak parafia chce sobie zrobić większą reklamę.
"Dziękuję Bogu", że nie mieszkam przy ulicy Rymwida. Zanim zbudowano tam kościół, był to plac, na którym rozkładały się przejezdne tzw. "wesołe miasteczka". To jeszcze dawało się znosić, bo było zjawiskiem sporadycznym. Dzwony i parafia - są na stałe.

Niestety, ten sposób na płoszenie gawronów, "prezentu" od władz miasta, przekazanego LSM z Ogrodu Saskiego, absolutnie nie skutkuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: fixus Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.lublin.eu 13.03.13, 07:42
      Ja do gorliwych katolików nie należę, ale robienie problemu z tego, że w sumie trzy razy w ciągu dnia po minucie będą bić dzwony to już jest skur!@#$ństwo. Jeszcze zrozumię bicie dzwonów o 6.30 - może faktycznie kogoś niepotrzebnie obudzi, ale o 12.00 i 17.30? Ciekawe kim są ci tak strasznie przemęczeni? Normalnie pracujący ludzie raczej o 12.00 nie odpoczywają w domach. Może to przeszkadzać tylko nierobom albo seniorom, którzy powinni się wstydzić, że w ogóle taki problem zgłaszają - większość to święci tercjanie, którzy latają w każdej wolnej chwili do kościoła, gębę do Komunii nadstawiają, a potem jak tylko przekroczą próg kościoła to między sobą obrabiają dupy wszystkim sąsiadom.
      Wszechobecne libacje alkoholowe, awantury domowe, krzywda dzieci w "zaciszu domowym" i wiele innych patologii Wam nie przeszkadza? A zapomniałem - jak coś się wydarzy to Wy oczywiście nic nie słyszycie. Ale dzwon przez 3 minuty w ciągu dnia tak degraduje Wam życie i "święty" spokój, że najlepiej je zdjąć.
      Ja się nie dziwię, że Benedykt XVI abdykował, jak się zorientował komu on ma służyć za pasterza.
      • Gość: esdf Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 08:05
        Faktycznie, jakakolwiek próba zwrócenia uwagi funkcjonariuszom kk czy też żądanie, aby dostosowali się do norm obowiązujących wszystkich obywateli to musi być skur!@#$ństwo.

BTW oni wierzą w Boga - po co im zawiadomienia, skoro wszechmogący Bóg może wszystkich ludzi po cichutku zawiadomić osobiście? Albo wysłać aniołki?:)
      • Gość: graga Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.ip.netia.com.pl 13.03.13, 10:43
        Ciekawa jestem czy jakbyś mieszkał obok kościoła to by ci nie przeszkadzało to walenie w dzwony o 6,30. Są tacy co pracują w domu- nie wszyscy idą do pracy -
        • Gość: lucek Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 00:01
          Nie rozumiem po co dzwony w XXI wieku, kiedy wszyscy maja komórki i budziki. Nie chodzi o to ile w minutach , tylko w decybelach i kiedy. Większość obudzonych już nie może zasnąć. Nie mówiąc o ludiach chorych i starszych. Ale skoro Chrystus cierpiał za człowieka to i zwykły człowiek powinien mieć na co dzień przerąbane dzięki Chrystusowi. Taka filozofia plebana.
        • Gość: fixus Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.lublin.eu 14.03.13, 07:49
          Tak się składa, że mam do kościoła góra 150 m w linii prostej. Wcześniej mieszkałem przy kościele na Jana Pawła II, gdzie mają naprawdę głośne dzwony. Nigdy nie pomyślałem, że zakłócają mi spokój.
          • Gość: tamtaramtam Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 15:03
            Gość portalu: fixus napisał(a):
            > Tak się składa, że mam do kościoła góra 150 m w linii prostej. Wcześniej mieszk
            > ałem przy kościele na Jana Pawła II, gdzie mają naprawdę głośne dzwony. Nigdy n
            > ie pomyślałem, że zakłócają mi spokój.

Widać z myśleniem u ciebie nietęgo.
          • Gość: Saprek Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: 46.21.219.* 22.03.13, 12:54
            Dzwony na Jana Pawła są wyjątkowo głośne. Przynajmniej w niedziele mogłyby nie gongolić z rana. Ty inaczej to postrzegasz, chciałeś zostać księdzem, jesteś bardzo religijny. Co mają powiedzieć inni? A w ciągu dnia to faktycznie, nikt nie powinien się przyczepiać. Ma to nawet swoisty urok.
      • Gość: anna Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:37
        Po pierwsze to kimże ty jesteś żeby tutaj pouczać i oceniać?
        Po drugie to ludzie wnioskują, żeby trochę wyciszyć, a nie całkiem zlikwidować. Nie pisz bzdur!
    • almet46 Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 07:48
      Bicie w dzwony miało sens gdy ludzie nie mieli zegarków i księża w ten sposób powiadamiali ludzi o nabożeństwach w kościele.W dzisiejszych czasach bicię w dzwony to czysto symboliczna czynność więc nie ma potrzeby aby dzwony biły głośno, jak najbardziej zgadzam się z postulatami mieszkańców.Choc sam nie mieszkam w pobliżu koscioła to wiem jak takie sąsiedztwo może być uciążliwe nie raz nocowałem u rodziny mającej takie sąsiedztwo serdecznie im współczuję
    • men_53 Po pierwsze: nie mieszkańcom parafii, ale osiedla 13.03.13, 07:55
      Po pierwsze: nie mieszkańcom PARAFII, ale OSIEDLA. Mieszkamy w Polsce, państwie o określonej konstytucji i zapisanym konstytucyjnie rozdziale kosciołów od Państwa.
      Są miasta, dzielnice, osiedla. Nie ma "parafii".
      Parafie to podział kościelny, konkretnie KK. I jego wewnętrzna sprawa.
      Jako obywatel nie życzę sobie, aby KK mnie budził, wdzierał się w moje prywatne życie głonymi transmisjami mszy. Jeśli zechcę, pójdę do nich. Ale oni, zgodnie z Konstytucją RP nie mają prawa siłą wdzierać się w moją prywatną przestrzeń.
      A za taką uważam również narzucamie mi odbioru ich głośnych sygnałów i audycji.
      • Gość: dora Re: Po pierwsze: nie mieszkańcom parafii, ale osi IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 08:12
        Bardzo mądra wypowiedź - można sformułować rzeczowe argumenty bez inwektyw i obrażania kogokolwiek:-) pozdrawiam
        • Gość: asdfghj Re: Po pierwsze: nie mieszkańcom parafii, ale osi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:46
          men_53 popieram, pozdrawiam
      • Gość: Marek Re: Po pierwsze: nie mieszkańcom parafii, ale osi IP: *.ennet.pl 13.03.13, 12:00
        ale pojechałeś z tą konstytucją :)
        jakbyś wierzył, że to co jest tam napisane jest stosowane w życiu...
      • almet46 Re: Po pierwsze: nie mieszkańcom parafii, ale osi 14.03.13, 08:04
        Mieszkamy w Polsce, państwie
        > o określonej konstytucji i zapisanym konstytucyjnie rozdziale kosciołów od Pań
        > stwa.
        Czym różni się konstytucja 3-go Maja od obecnie obowiązującej?
        Tą pierwsza obchodzi sie raz w roku obecną codziennie
    • Gość: spoko samą prawde piszesz IP: *.ennet.pl 13.03.13, 08:04
      • Gość: ajudah_one Re: samą prawde piszesz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 08:10
        A mnie to zawsze zastanawia, skąd oni w gazecie wiedzą, że ktoś po drugiej stronie rzucił słuchawką. A nie ją odłożył na widełki, lub rozłączył się guzikiem... Teraz z resztą chyba wszystkie juz są na guziczki, więc rzucanie traci sens. Ale napisać trzeba, jaki to kościół jest niedobry. Zgadzam się z problemem mieszkańców, ale przyjmujcie do lubelskiego oddziału gazety ludzi po maturze.
        • Gość: gruszka bo na koniec rozmowy IP: *.nplay.net.pl 13.03.13, 08:36
          jest pożegnanie, jak się na nie nie czeka i kończy rozmowę bez "dziękuję", "do usłyszenia" czy nawet "do widzenia" to jest to "rzucanie słuchawką".
          • Gość: spoko nie przesadzajcie z tym rzucaniem słuchawką IP: *.ennet.pl 13.03.13, 11:37
            moja była juz żona , osoba z rodziny inteligenckiej , wykształcona /2 fakultety/ i bardzo kulturalna równiez posiada zwyczaj takiego kończenia rozmowy i absolutnie nie jest to zwiazane z brakiem dobrego wychowania , niektórzy są blondynami , niektórzy brunetami a niektórzy tak odkładaja słuchawke - taka karma .OMMMM
            • Gość: bosman a moja "karma"... IP: *.dynamic.lte.plus.pl 13.03.13, 18:17
              to na zakończenie rozmowy mówić: spierd.......j. Co ty na to?
              Burak to burak, nawet z siedmioma fakultetami.
    • magax80 Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 08:36
      Poczekajcie 20-30 lat(rządów PO) jak będziecie mieli minaret i wołania muezzina kilka razy dziennie.
      Swoją drogą mega h.c. jest parafia z Warszawskiej. Te melodie odgrywane na big atusach słysze aż na Czechowie.
    • konnewka Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 09:02
      A u nas na os.Słowackiego mamy "niemą" dzwonnicę parafii Frassatiego. I tu chciałabym proboszczowi podziękować, bo nie wyobrażam sobie dzwonienia 3 razy dziennie. A przepraszam, słyszę wiązanki melodii od pallotynow ale dosc cicho na szczescie
      • Gość: sam Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.ip.netia.com.pl 13.03.13, 09:47
        Kapuconom na Poczekajce przeszkadzala mala sygnaturka (bardzo mily dżwiek) przy starym baraku (wroć: kosciele czy kaplicy). Jak postawili hangar to dzwony wywalili od ulicy. Protesty mieszkańcow z wieżowcow vis a vis nie pomogły.
        A Palotni dają czadu! Slychać ich nawet na Węglinie. Budzik powinien cale to ustrojstwo przenieść na wieże Bramy Trynitarskiej (lub zamontować podobne) - wtedy mialby wielkie zaslugi u Pana Naszego, ament, bo cale miasto w zasiegu...
    • u.kowalski Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 09:55
      możliwości rozwiązania są takie:
      zrobić kontrę - codziennie (albo w niedziele podczas każdej mszy) wystawiać głośniki i na fula słuchać muzyki (najlepiej oczywiście ciężkiego brzmienia).. lub
      zawiadomić Ruch Palikota - ich młodzieżówki chętnie wezmą udział w takiej dywersji...

już współczuję mieszkańcom Bursztynowej - tamtejszy pleban także buduje dzwonnicę... z drugiej strony, ciekawe ile można by wykarmić głodujących/bezdomnych za tą kasę...
      • Gość: asd Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.nplay.net.pl 13.03.13, 12:35
        Tu tez juz przeszkadzaja waleniem w dzwony kilka razy dziennie.
    • grazyna0308 Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 10:50
      Ja mieszkam na Gnieźnieńskiej - na rogu Nałęczowskiej jest "w budowie" kościół - olbrzymi. I dzwony "walą" codziennie od 6.30. Tragedia. A pieniądze na kościół zbiera człowiek który nie zawsze jest trzeźwy.
      • tepicpo obrzucania błotem nauczyła cię mamusia 13.03.13, 11:31
        grazyna0308 napisała:

> Ja mieszkam na Gnieźnieńskiej - na rogu Nałęczowskiej jest "w budowie" kościół
        > - olbrzymi. I dzwony "walą" codziennie od 6.30. Tragedia. A pieniądze na kości
        > ół zbiera człowiek który nie zawsze jest trzeźwy.

czy tatuś? Czy ty już przestałaś głośno jęczeć przy seksie? Sąsiedzi się skarżą .... Jak widziśz, na każdego można rzucić błotko :P
        • Gość: u Re: obrzucania błotem nauczyła cię mamusia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:39
          @ tepicpo
          jeśli nie wnosisz nic konstruktywnego do dyskusji, a tylko potrafisz obrażać, bo jesteś anonimowy, to zamilcz lepiej...
          • tepicpo Re: obrzucania błotem nauczyła cię mamusia 13.03.13, 15:25
            Gość portalu: u napisał(a):

> @ tepicpo
            > jeśli nie wnosisz nic konstruktywnego do dyskusji, a tylko potrafisz obrażać, b
            > o jesteś anonimowy, to zamilcz lepiej...

wnoszę, tępię te dzidy, którzy rzucają kalumnie - jak owa Grażyna, która sugeruje, że ktoś jest pijany .... (zbadała go alkomatem?) kobieta jak widać nie odebrała elementarnego wychowania
            • Gość: bosman [...] IP: *.dynamic.lte.plus.pl 13.03.13, 18:21
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • tepicpo Re: ciebie i takich jak ty... 13.03.13, 19:17
                Gość portalu: bosman napisał(a):

> nie trzeba badać. Zawsze byłeś po.jebany. Na.jebany pewnie też.

tak tak, tobie lekarz kazał przytakiwać, żeby paranoja się nie powiększała xd
      • lukask73 Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz 13.03.13, 12:05
        > A pieniądze na kości
        > ół zbiera człowiek który nie zawsze jest trzeźwy.

Mam wrażenie, że dzwony przed godziną siódmą mogą przeszkadzać tylko tej ynteligiencji, która regularnie co wieczór rozpuszcza swoje białko w zakupionym w pubie alkoholu i rano dogorywa. Tłumaczą się, że pracują w domu, he he he. Gdyby pracowali, to by wstawali.

Zatem: przyganiał kocioł garnkowi.
        • Gość: u Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 13:05
          ale dałeś argument... zrozum człowieku, ze ni każdy ma ochotę słuchać tych dzwonów, nie ważne czy o 7 rano czy o 15
    • adamwlondynie Pasuje ten obrazek 13.03.13, 11:04
      .. Raczkowskiego. raczkowski.soup.io/post/24103174/Co-o-sz-stej-rano-robi-dzwony
    • magm2 Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 11:06
      W Toruniu jak w październiku spłonęła wieża w kościele Chrystusa Króla zrobiło się cicho jak makiem zasiał. Gdybym nie był niewierzący, powiedziałbym dzięki bogu.

• Gość: u Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:08
        hahaha
    • dziki_truten Owieczna prawda 13.03.13, 11:18
      Chamstwo jest zawsze hałaśliwe.
    • tepicpo haha donosiciel nie mógł 13.03.13, 11:22
      przeboleć, że mieszkańcy mają gdzieś jego problemy z dzwonami, więc opluł ich w liście i wysłał go do szmatławca ... dawniej pewnie często pisał do trybuny ludu.. obrzydliwy aspołeczny typ....
    • issmohlum Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 11:27
      opisana sytuacja nie jest wyjątkiem. w centrum osiedla widok działa niedawno postawiona pietnasto-metrowa dzwonnica, która przynajmniej kilka razy dziennie przez około minutę dzwoni ZDECYDOWANIE za głośno, a pierwsze dzwonienie zaczyna się przed siódmą rano. jeżeli proboszcz tego kościoła jest megalomanem, który grube pieniądze (notabene w dużej części pochodzące z 'dobrowolnych' datków parafian) woli wydawać na tego typu przedsięwzięcia - jego sprawa, ale przy użytkowaniu czegokolwiek co może mieć trochę większy zasięg powinny być przestrzegane pewne normy, a liczenie się z okolicznymi mieszkańcami to rzecz podstawowa. proboszcz ów niestety tego nie robi, tzn nie liczy się z mieszkańcami i nie przestrzega norm dobrego sąsiedzkiego zachowania.
      jeżeli jedyną wytyczną proboszcza dotyczącą głośności dzwonnicy jest (w zasadzie retoryczne) pytanie zadawane przez księży podczas wizyt po kolędzie 'czy dzwonnica nie będzie przeszkadzać' to jest to jawne i bezczelne lekceważenie pozostałych mieszkańców, którzy wizyt duszpasterskich nie przyjmują, a są zmuszani do słuchania hałasu dzwonów.
      argumenty na temat polskiej tradycji i religijności większości społeczeństwa, które pojawiły się w kilku postach do artykułu, są po prostu idiotyczne, ponieważ religijność nie polega na materialnym ekshibicjonizmie (czego dobrym przykładem jest wybudowana za grube pieniądze działająca dzwonnica), a pielęgnowanie tradycji nie powinno być nachalnym wyolbrzymianiem i wtłaczaniem treści na siłę.
      czy dobrym pomysłem byłoby postawienie w samym centrum osiedla 1000 watowych głośników, które codziennie od siódmej rano grałyby poloneza f dur chopina w wersji na dzwony? przecież to nasza tradycja i zgodnie z postępowaniem proboszcza nie muszę konsultować się ze wszystkimi mieszkańcami. wystarczy 'statystyczna' większość melomanów.
      a może czas zacząć badać, czy dzwony kościelne nie przekraczają obowiązujących norm głośności? albo zacząć robić anonimowe ankiety (w celu uniknięcia linczu z ambony), żeby zobaczyć komu tak naprawdę dzwony przeszkadzają? jeżeli wtedy okaże się, że hałas dzwonów jest ogólnie akceptowany, zaczynam akcje '1000 wat chopina o świecie, w południe, popołudniu, i wieczorem w wersji na dzwony na osiedlach kurii' w celu krzewienia polskiej tradycji.
    • issmohlum Re: na bursztynowej nie mieszkają 13.03.13, 11:34
      zatem 1000 wat chopina w wersji na dzwony z głośnika o 7.00, o 10.00, o 11.30, o 12.00, o 17.00 i o 19.00 dla ciebie popłynie już niebawem.
      JA I WSZYSCY MOI ZNAJOMI POTRZEBUJEMY CHOPINA.
      • tepicpo [...] 13.03.13, 15:20
        • Gość: issmohlum Re: na bursztynowej nie mieszkają IP: *.nplay.net.pl 13.03.13, 15:30
          a skąd wiesz, że jestem lewakiem i antyklerykałem?
          chciałem ci przypomnieć, że chodzi o HAŁAS, o jakże miłujący bliźniego swego jak siebie samego, prawdopodobnie głuchy (dosłownie, a także w przenośni) praworządny inaczej rozmówco.
          • tepicpo Re: na bursztynowej nie mieszkają 13.03.13, 15:41
            Gość portalu: issmohlum napisał(a):

> a skąd wiesz, że jestem lewakiem i antyklerykałem?
            > chciałem ci przypomnieć, że chodzi o HAŁAS, o jakże miłujący bliźniego swego ja
            > k siebie samego, prawdopodobnie głuchy (dosłownie, a także w przenośni) praworz
            > ądny inaczej rozmówco.

ja cię walne z art. 5 kc i 51 KW xd tak porządnie, że twoja lewacka szczęka spadnie z antyklerykalnego piedestału y raz dwa :P Co wolno Kościołowi, to nie tobie prosty mały człowieczku :-)

Używanie dzwonów nie mieści się w konwencji wykroczenia na temat hałasu, wystarczy mieć nieco inteligencji i sprawdzić stan prawny, w tym przepisy Konstytucji, Konkordatu, P-KU ... no ale trzeba chcieć a nie pisac głodne puste pierdoły jak ty :-)
            • empi Re: na bursztynowej nie mieszkają 13.03.13, 15:57
              >Co wolno Kościołowi, to nie tobie prosty mały człowieczku :-)
              może jednak trzeba uderzyć w dzwony?
              pzdr.
            • Gość: issmohlum Re: na bursztynowej nie mieszkają IP: *.lublin.mm.pl 13.03.13, 22:12
              drogi specjalisto od prawa,
              ciekawe czy zdajesz sobie sprawę z tego jak swoimi wypowiedziami umacniasz stereotyp polskiego zionącego katolika, tzw katola (z resztą obrazu krzywdzącego dla normalnych polskich katolików), który jest debilem z klapkami na oczach, i który nawet nie potrafi normalnie odnieść się do tematu, o którym się dyskutuje, tj. praw fizyki, akustyki, percepcji, słuchu ludzkiego, i tzw życia sąsiedzkiego itp, tylko cały czas wali dogmatami, ba, i to jakimi:-D
              spróbuję dostroić się do o jakże miłościwego dyskursu twego,

o wielce oświecony czcigodny rozmówco, ze szatanem akustyki walczącym - czy zaprawdę powiadasz nam, że
              >>Używanie dzwonów nie mieści się w konwencji wykroczenia na temat hałasu<<
              niezależnie od natężenia dźwięku i miejsca, we którym owe się znajdują?? :-)
              powodzenia zatem życzę w walce ze dzwonem, który zamotowan na podwórku twym niebawem będzie, jeno księdza pierwej spytaj czy szczuć na takowy możesz, azaliż zaprawdę powiadam ci, że co wolno kościołowi, to nie tobie, prosty mały człowieku, mający o prawie i nauce pojęcie takowe jak kościół o prokreacji...

ja cię walne z art. 5 kc i 51 KW xd tak porządnie, że twoja lewacka szczęka sp
              > adnie z antyklerykalnego piedestału y raz dwa :P Co wolno Kościołowi, to nie to
              > bie prosty mały człowieczku :-)
              >
              > Używanie dzwonów nie mieści się w konwencji wykroczenia na temat hałasu, wystar
              > czy mieć nieco inteligencji i sprawdzić stan prawny, w tym przepisy Konstytucj
              > i, Konkordatu, P-KU ... no ale trzeba chcieć a nie pisac głodne puste pierdoły
              > jak ty :-)
    • Gość: u Re: na bursztynowej nie mieszkają IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:35
      to było do mnie czy koło mnie
    • Gość: dix Re: na bursztynowej nie mieszkają IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 11:41
      Nauczcie się, bezideowa hałastro, że teraz będziemy korzystać ze swoich przywilejów jako większość...

Przyjmij do wiadomości, ideowy cymbale, że jesteście w mniejszości i nie będziecie normalnym ludziom niczego narzucać.
      • tepicpo [...] 13.03.13, 15:23
        • empi netykieta 13.03.13, 15:26
          Proszę bez epitetów. Jeśli potrafisz to polemizuj na poziomie.
          pzdr.
          • tepicpo Re: netykieta 13.03.13, 15:28
            empi napisał:

> Proszę bez epitetów. Jeśli potrafisz to polemizuj na poziomie.
            > pzdr.

polemizuje na poziomie rozmówców wznieś się ponad lewicowe ideały
          • tepicpo Re: netykieta 13.03.13, 15:43
            empi napisał:

> Proszę bez epitetów. Jeśli potrafisz to polemizuj na poziomie.
            > pzdr.

dobrze, zmieniłem mordę na piedestał i mam nadzieję, ze to ci starczy xd Oceniaj strony dyskusji tak samo, bo inaczej się ośmieszasz pozdro
            • Gość: bosman [...] IP: *.dynamic.lte.plus.pl 13.03.13, 18:26
      • tepicpo Re: na bursztynowej nie mieszkają 13.03.13, 15:30
        Gość portalu: dix napisał(a):

> Nauczcie się, bezideowa hałastro, że teraz będziemy korzystać ze swoich przy
        > wilejów jako większość...

>
        > Przyjmij do wiadomości, ideowy cymbale, że jesteście w mniejszości i nie będzie
        > cie normalnym ludziom niczego narzucać.

takie bajki możesz kierować do swoich bezideowych kolesi, homoterrorystów czy paliotocpunów :-) a potem żalić się w szmatławcach ....Tyle wam zostało, bo jak na razie to dostajecie w antyklerykalny tyłek w każdym calu... nawet, kiedy bierze was w obronę rudy pajac :P
        • Gość: dix Re: na bursztynowej nie mieszkają IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 16:54
          takie bajki możesz kierować do swoich bezideowych kolesi, homoterrorystów czy paliotocpunów

Żyj dalej katolickimi urojeniami, a któregoś dnia zderzysz się z rzeczywistością.
    • lukask73 Popatrzcie wokół 13.03.13, 12:09
      Przedstawiciele handlowi, zanim wyruszą w trasę, zapalają silniki o 6.00 i przez kwadrans skrobią szyby w swoich škodach, dresy puszczają głośną muzykę i hałasują golfami z przerobioną rurą wydechową, szczególnie po nocach, miłośnicy ciężkich brzmień wzbudzają drgania w ścianach całych budynków, po ulicach jeżdżą samochody z megafonami, hałas jest dosłownie cały dzień i dużą część nocy.

Czy z taką samą gorliwością prosicie o ciszę tych hałasujących, jak księdza, który ma dzwony, dzwoniące trzy razy na dobę przez minutę?
      • Gość: dix Re: Popatrzcie wokół IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 12:36
        Autor: lukask73
        Popatrzcie wokół

Patrzymy wokół i widzimy wielu idiotów codziennie zakłócających nam spokój. Nie trzeba nam więc kolejnego, walącego w gary o świcie jak opętany.
      • Gość: u Re: Popatrzcie wokół IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 13:17
        @lukask73
        czyli wg Ciebie, jak jakiś debil hałasuje rano to upoważnia plebanów do notorycznego zakłócania spokoju mieszkańcom? pytam jeszcze o sens dzwonienia dzwonami. podaj mi chociaż jeden racjonalny powód?
        • Gość: bleee... ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 13:31
          ...a ja lubię dźwięk dzwonów i bardzo mi ich dźwięku brakuje w centrum miasta... wolę je od sygnału karetki pogotowia czy policji, a zwłaszcza wolę je od wyjców ludzkich i muzyki puszczanej na cały regulator... są dźwiękiem wtopionym od stuleci w życie miasta... ;)... bleee...
          • jola.iza1 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 16:00
            A ja też lubię dzwonów dźwięk, i jak mi tego brakuje, to se puszczam dzwony Felczyńskich, a potem jestem szczęśliwa, że ni KUL, ni garnizonowy nie budzi mnie, nie przeszkadza.
            --
              • jola.iza1 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 16:20
                I te, i inne w komputerze mam :) O Felczyńskich to lepiej pytać Wampira, ja tylko mieszkałam fejstufejs:) Najbardziej to ja kocham te:
                www.youtube.com/watch?v=QN9p-XCCRwU
                • wampir-wampir Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 17:32
                  jola.iza1 napisała:

> O Felczyńskich to lepiej pytać Wampira, ja
                  > tylko mieszkałam fejstufejs:)

Felczyńscy, hmm... ciekawa rodzina. Założyciel odlewni dzwonów razem z żoną adoptował kilkoro dzieci z bidula. Wszyscy kontynuują tradycje ludwisarskie, ale nie wszyscy w Przemyślu. Część rodziny jest na Śląsku. Udało im się podzielić firmę nie wywołujac wojny.
                  A jak te dzwony odlewają, można wciąż zobaczyć na Słowackiego. Chętnie przyjmują turystów, opowiadają, wystarczy przyjść, nie trzeba się zapowiadać. Dla moich gości to niemała atrakcja.
                  Też lubię dzwony, właśnie mi jeden gra ;-)))
            • Gość: bleee... Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 16:08
              ...też sobie odtwarzam... ale to nie to samo... bleee...
            • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 13.03.13, 16:13
              Co tam Feczyńscy (ciekawe czy ich dzwon dzwoni nadal w Katedrze Lubelskiej....).
              Nagrać Ci te z Bursztynowej??? Będziesz zachwycona, odlot! Zwłaszcza jak o 6.30 się rozlegną i nie będziesz wiedziała czy to już larum grają... czy proboszcz wzywa tych pięciu wiernych...na poranną mszę..
              • Gość: bleee... Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 16:24
                ...o 6.30 trzeba już być "na nogach"... ;)... kto rano wstaje... ;)... bleee...
              • jola.iza1 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 16:25
                Nagraj mi :) Przecież piszę, że lubię dzwony w komputerze:)
                • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 13.03.13, 16:44
                  Hmmmmmm, trochę się pospieszyłam z tą obietnicą... to znaczy raczej z technicznym wykonaniem zadania... Ale będę pamiętać i może kiedyś...chyba, że ktoś mnie wyręczy;)))).
                  Ale zaznaczam, że te dzwony mają się choćby do tych ze Św. Józefa jak disco-polo do koncertu fortepianowego Chopina.
                  Ta dzwonnica to jeden wielki obciach przy kościele też architektonicznie marnym...
                  • jola.iza1 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 16:53
                    Nie ma sprawy:) W sprawie budynków kościelnych, to ja lubię ten w Orłach:)
                    • marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 17:08
                      Nie...ten w Orłach coś w sobie ma...może bardziej pasuje do Karpacza, ale jest z polotem... Ten z Bursztynowej... ech....
                      • wampir-wampir Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 17:34
                        Ja mieszkam niedaleko tego, który się kojarzy seksualnie Lublinianom, a mnie z meczetem. Też coś w sobie ma - skojarzenia ;-)))
                      • jola.iza1 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 17:40
                        Ten, to dopiero CUDO, Bursztynowa się nie umywa:)
                        cdn20.archirama.smcloud.net/t/photos/thumbnails/3532/najbrzydsze_koscioly_w_polsce_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg
                        • wampir-wampir Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 17:47
                          Za to w środku jest nijaki. Nie ma na czym oka zawiesić.
                        • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 13.03.13, 17:52
                          Tę słynna wieżę ja widzę z oddali...Wszystkich przyjezdnych bawi...bo się chociaż kojarzy ;).
                          Bursztynowa - pierwsze skojarzenie - stodoła, a teraz doszła dzwonnica - parę ton betonu, górująca nad ulicą, a na jej szczycie krzyż, który swieci się teraz jakoś tak fioletowo-czerwono. Podejrzewan, że te kolory mogą zależeć od okresu w kościele...
                          • wampir-wampir Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 13.03.13, 18:03
                            Nie znam tego kościoła. Przejeżdżam codziennie JP2, ale jakoś nie zwróciłem uwagi. Przyjrzę się jutro.
                            • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 13.03.13, 18:10
                              Wiele nie straciłeś...Ale wieczorem, jak będziesz jechał JPII, to przyuważ ten "gorejący" krzyż ;))).
                              W szczegóły nie będę się wdawać, bo odezwą się nożyce miejscowe...:-)))
              • lukask73 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 14.03.13, 09:21
                Gość portalu: marzof10 napisał(a):

> Będziesz zachwycona, odlot! Zwłaszcza jak o 6.30 się rozlegną

6.30! Tragedia! Normalny pracujący albo uczący się człowiek wstaje o 6.30 albo nawet wcześniej, żeby zdążyć się wyszykować, najeść po ludzku, a nie w biegu, i dojechać na czas. Ci, którzy dojeżdżają z innej miejscowości, wstają regularnie jeszcze wcześniej. Grunt to dobrze sobie zorganizować plan dnia i nie siedzieć w nocy. Po to dzień zaczyna się rano, żeby korzystać z naturalnego światła. Właśnie w imię tego zimą przełączamy się na czas strefowy, bo bez tego jasno robiłoby się tuż przed dziewiątą.
                • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: 212.182.31.* 14.03.13, 11:36
                  Wyobraź sobie, że oprócz normalnych ludzi są jeszcze ludzie nienormalni, którzy mają takie same prawa obywatelskie. I ci nienormalni są np. małymi dziećmi, które nigdzie się nie "szykują" i rodzice się cieszą, że mogą spać, albo całkiem nienormalnymi, którzy nie z własnego kaprysu pracują do późna..
                  Ale poranek jest tylko dla normalnych.... którzy lubią posłuchać dźwięku dzwono-podobnego.
                  • lukask73 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... 15.03.13, 12:36
                    Od wieków ludzie byli aktywni w dzień i spali w nocy. Od jakiegoś czasu zaczęło się to zmieniać, ale na szczęście normy, przepisy i zwyczaje chronią tych, którzy nie odstają, tylko większościową normę. Możesz pracować w nocy, ale spróbuj tylko robić w nocy remont i włączyć wiertarkę czy młot. Za to możesz kuć i wiercić od rana, podobnie jak dzwonić albo słuchać radia. Decydując się na odwrócenie okresów doby godzisz się na wynikające z tego niedogodności.
                    • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 15.03.13, 18:51
                      Ahaaaaa! Skoro jako swoisty demokrata uważasz, że
                      "na szczęście normy, przepisy i zwyczaje chronią tych, któ
                      > rzy nie odstają, tylko większościową normę",

to (czego ci nie życzę) jeśli zdarzy ci się konieczość np. skorzystania nocą ze służby zdrowia, mam nadzieję, że
                      nie decydując się na odwróce
                      > nie okresów doby, godzisz się na wynikające z tego niedogodności....

i z wezwaniem służby zdrowia poczekasz aż normalni ludzie się obudzą po wydzwonieniu poranka z najbliższej dzwonnicy..
                      • Gość: bleee... Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 19:18
                        ...wyluzuj się, to złość na dzwony ci przejdzie... próbowałaś usznych zaślepek?... ;)))... bleee...
                        • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 15.03.13, 20:48
                          Mnie te dzwony nie budzą, a jeśli już to znaczy, że jestem wyspana :-))).
                          Tu nie chodzi o moją prywatną złość na nie, ale o zasadę... Jeśli są ludzie, którym przeszkadzają, to może na zasadzie kompromisu można nimi bimbać w innych porach niż wczesny poranek???

A swoją drogą te z Bursztynowej to takie raczej marnieńkie bimczacze :-)))
                          • Gość: bleee... Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 21:03
                            ...ja zaliczam dzwony do zwykłych odgłosów miasta... może w centrum słychać je inaczej?... nie tak dawno wyrzucono grajka z dreptaka... podobno przeszkadzał pani, która pracowała nocą, a w dzień spała (...tak to w prasie stało...)... mnie tego grajka brakuje... bardzo nie hałasował... :)... bleee...
                            • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 15.03.13, 21:23
                              Ja w zasadzie też tak dzwony traktuję...czasem mi uświadamiają, że już południe....Żeby to były takie prawdziwe dzwony z sercem, ale coraz częściej i kościoły i dzwonnice wyglądają jak produkt czekoladopodobny.;)
                              Co do śródmieścia.. Mieszka tam moja znajoma, nie marudna w zasadzie ;), ale mówi, że jak kolejny dzień z rzędu stoi w pobliżu grajek i wygrwa trzy utwory od rana do nocy, to gotowa gryźć... Dziwisz się?
                              • Gość: bleee... Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 21:28
                                ...nie dziwię się... może powinien zmieniać miejsce grania?... ja jestem tylko przechodniem... ;)... bleee...
                                • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 15.03.13, 21:40
                                  No i proszą, żeby zmienił, ale właśnie...Wtedy słyszą, że się czepiają, że człowiek nie kradnie, zarabia uczciwie. Właśnie od tych przechodniów :-))) do których i ja się zaliczalam, teraz bardziej rozumiem...
                                  • Gość: bleee... Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 21:44
                                    ...:)))... bleee...
                                    • Gość: marzof10 Re: ...są dźwiękiem historycznym :)... IP: *.dynamic.mm.pl 15.03.13, 21:59
                                      ;))))))))))
                                      Spadam się rozgrzewać ;)))). Dzisiaj 100metrów w śniegu po kolana wystarczyło, żeby poczuć szacunek do przyrody...i przemarznąć na wylot...
                      • lukask73 służba zdr. 17.03.13, 16:41
                        Gość portalu: marzof10 napisał(a):

> Ahaaaaa! Skoro jako swoisty demokrata uważasz, [...]
                        > to (czego ci nie życzę) jeśli zdarzy ci się konieczość np. skorzystania nocą z
                        > e służby zdrowia, mam nadzieję, że [...]

Nigdy nie mam potrzeby korzystania ze służby zdrowia.
                        Czasami zdarza się, że potrzebuję lekarza, ale od wszelakich służb trzymam się z daleka.
                        • Gość: marzof10 Re: służba zdr. IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.13, 19:51
                          Słusznie, od służb trzymaj się z daleka, a z ochrony zdrowia korzystaj tylko po kurantach. A tak w ogóle życzę zdrowia, bo....coś trzeba mieć...
    • zbyszeko2.pl Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 19:01
      ŚREDNIOWIECZE !!!
      Skąd "oni" wiedzą , że już 6.30 ?
      Słonko za Uralem lub pochmurne niebo .

Ale MSZY ŚWIĘTEJ o 6-tej /rano/ nie ODPRAWIĄ ! Nawet w niedzielę .
      Byczą się !!! Czy CO ???

Ich motto : Dajcie nam władzę . Już my wam/s/ POKARZ/Ż/EMY !!!
      Hiiihii - hiiihiii .......
      • Gość: bleee... Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 19:28
        ...powtarzasz banały... nie wiesz, że dawno już obalono mit o "zacofanym" Średniowieczu i jego mrokach?... wsłuchałeś się kiedyś w dźwięk dzwonów?... wyluzuj się i posłuchaj... bleee...
    • adderek1 Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 19:49
      A jakby tak wejść tam z przyjaciółmi z puszką piwa (oczywiście bezalkoholowego bo alkoholowe w miejscu publicznym to przestępstwo) i imprezkę sobie zrobić? Taką krótką... na te kilka minut (tak długo jak dzwony biją). I tak 3x dziennie. A w niedziele - tak co godzinę. No i nie zapominajmy o kilkukrotnym trąbieniu klaksonem samochodu w środku mszy (śluby są to co chwila trąbią nie dając ludziom spokoju)...
      • Gość: bleee... Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 21:31
        > A jakby tak wejść tam z przyjaciółmi z puszką piwa

...to będą cię sądzić za naruszenie miru... i za obrazę uczuć... i za zakłócenie porządku... lista rozwijalna... "oni" nie wchodzą do ciebie do domu... a "hałasować" dzwonami mają prawo... :)))... bleee...
      • lukask73 klaksony 17.03.13, 16:45
        adderek1 napisał:

> (śluby są to co chwila trąbią nie dając ludzio
        > m spokoju)...
        Tylko ostatnie buraki trąbią żeby kogoś zawołać albo zrobić mu radochę.
        Zachowanie niczym nie różniące się od radia „wszystkie gałki w prawo” i otwartego okna.
    • sitniczek Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 21:45
      Jezu, za co ja żyję w tym kraju!!!
      • Gość: Anna Wycie straży pożarnej IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 22:21
        A mnie i mojej rodzinie od 30 lat zakłóca spokój sygnał straży pożarnej ( mieszkam w centrum), która wyjeżdża kilka razy dziennie do pożaru, często w nocy. Mam już na pewno nerwicę z tego powodu. I nie przyszło mi do głowy, żeby to oprotestować ????? Hm?
        • Gość: hektor Re: Wycie straży pożarnej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.13, 02:06
          Straż pożarna nie wyjeżdża sobie dla przyjemności lecz z konieczności. Walenie w dzwony nie jest żadną koniecznością.
    • terlys Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 13.03.13, 23:34
      A dzwony w moim kościele - pod wezwaniem św. Jadwigi Królowej przy ul. Koncertowej na Czechowie - budzą mnie o wpół do szóstej... ale wieczorem!!! I bardzo sobie to chwalę!!! Ponadto dzwonią w samo południe, ale to zupełnie mi nie przeszkadza!!! Rano nie dzwonią, więc nie jest obowiązek, proboszczu z LSM-u!
    • rejms Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 14.03.13, 13:50
      Czytając tutaj komentarze odnosi się wrażenie że mieszkancami oś.Mickiewicza są wyłącznie żulieróżnej maści i ateiści.
      Im po prostu przeszkadza sam Kościół a nie bicie dzwonów, chamstwo i prostactwo /vide błędy ortograficzne i nieznajomość j.polskiego/ przebija w każdym zdaniu.
      • Gość: Saprek Re: Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sz IP: 46.21.219.* 22.03.13, 13:00
        Na oś Mickiewicza mieszkają głównie samotne starowinki albo studencka brać.
    • bettitrawel.eu Dzwony przeszkadzają mieszkańcom. Parafia: Sztu... 09.11.13, 11:44
      Szanowni Panstwo,nie jesteście osamotnieni w sytuacji z dzwonami.W miejscowości Smolec woj.Dolnoslaskie jest identyczna sytuacja,nie pomogly npetycja prokuratora ciemnogrod działa/czarna mafia/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka