Dodaj do ulubionych

Strefa płatnego postoju skończyła roczek. Wolno...

04.10.13, 08:33
kiedyś czytałałem że lublin jest najlepszym miaatem do życia
całkowicie sie z tym nie zgasdzam
miasto nic nie robi żeby żyć lepiej

zamiast wybudować parkingi wielopoziomeowe to przejada sie kase
mogliby zlikwidować straż miejską - ktora kosztuje 20mln rocznie, nieźle

ale lepiej budowac kolejny biurowiec dla urz marszałkowskiego i tak pół miasta nalezy do administracji
Obserwuj wątek
    • marvysia Strefa płatnego postoju skończyła roczek. Wolno... 04.10.13, 09:08
      Cytat"zamiast wybudować parkingi wielopoziomeowe to przejada sie kase"
      Miasto to nie gumka w majtkach i nie da się go rozciągnąć aby wybudować drogi dojazdowe do tych parkingów twoich wielopoziomowych.I tak wszystko już stoi w tych nie majtkach rano jak szlachta blachosmrody wyciąga.W Europie buduje się parkingi,tylko ze na obrzeżach miast i płacąc za niego ma się przejazd komunikacją.
      • tajnos.agentos Re: Strefa płatnego postoju skończyła roczek. Wol 04.10.13, 09:14
        marvysia napisał:

> W Europie buduje się par
        > kingi,tylko ze na obrzeżach miast i płacąc za niego ma się przejazd komunikacją
        > .

Kłamiesz.
        • Gość: gemer Re: Strefa płatnego postoju skończyła roczek. Wol IP: 109.255.108.* 04.10.13, 11:52
          nie kłamie, w centrach miast zachodnich mamy tendencję do ograniczania bądź zamrażania isntniejącej ilości miejsc parkingowych. nikt nie wpada nawet na pomysł budowania nowych parkingów, zwłaszcza wielopoziomowych. dla ludzi myślących obrazek taki jak w linku jest wystarczającą przestrogą. opłaty ze stref parkowania przeznacza się na rozwój transportu zrównoważonego - nowocesnej komunikacji zbiorowej czy infrastruktury rowerowej. i kierowcy nie płaczą że się im zabiera z kieszeni jak w polandzie.
          adamfularz.salon24.pl/191923,czy-budowac-parkingi-wielopoziomowe-w-centrach-miast
        • Gość: pannicz z wilka Re: Strefa płatnego postoju skończyła roczek. Wol IP: *.adsl.inetia.pl 04.10.13, 12:55
          Nie kłamie!
          A ci którzy koniecznie domagają się sfinansowania im wygodnych miejsc parkingowych są najdroższą w utrzymaniu częścią mieszkańców, Jak to ktoś już trafnie napisał - miasto nie jest z gumy i więcej aut się tam po prostu nie zmieści. Chcesz zajmować miejsce to płać.
          • Gość: bosman a ja czniam dokładać do budżetu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.13, 17:53
            miasta które mnie olewa.
            Codziennie jadąc do pracy autobusem z moją kobitką musiał bym wydać min. dychę, czasem więcej. Dojazd samochodem bardziej mi sie opłaci, zwłaszcza gdy mam jeszcze inne sprawy do załatwienia.
            Marvysiu - nie mija wina że swój blacho-smród, jak to malowniczo określiłaś, musisz zostawiać w domu bo nie nadaje sie do jazdy ze względu na złomowatość :-) Życzę miłej podróży w buso-smrodach w towarzystwie takich jak ty babosmrodów.
            • Gość: bosman przez ten "roczek"... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.10.13, 17:54
              ani razu nie skorzystałem z parkomatu a parkuję w centrum. Da się? -da.
    • rydzulek Strefa płatnego postoju skończyła roczek. Wolno... 04.10.13, 11:27
      strefa płatnego parkowania to żródło dochodu dla miasta i zarządzającego, a dla kierowców niezła zgryzota, gdy na płatnym miejscu parkingowym uszkodzi sobie auto. Mnie przydarzyło się to sławetnego marcowego piatku na ul. Solnej, gdy miasto sparaliżował ostatni masakryczny atak zimy. Zaparkowałam pod sklepem spozywczym, uisciłam opłatę za parkowanie, załatwiłam swoje w salonie Yasumi i ruszyłam do domu. Ruszyłam- za duzo powiedziane. zawisłam na zaspie śnieznej. Połamałam błotnik od spodu. dalszej jeżdzie nie zagrażał ale ewidentnie do naprawy. Wokól parkingu- jak i w całym mieście- - zywej duszy: snieg wali, paarkingowych ani sladu, Solna- jednokierunkowa, wiec nie mozna blokowac. Jakos dojechalam do domu, zgłosiłam szkode w UM. Stamtąd odesłali mnie do Grudziądza, bo firma stamtąd zarządza parkingami płatnymi. Ci przysłali numer polisy do likwidacji szkody, rzeczoznawcę , nawet wycenę zrobili, ale do wypłaty odszkodowania nie doszło, bo ubezpieczyciel ( PZU- a jakże ) doszukał sie, ze za utrzymanie miejsc parkingowych w porzadku odpowiedzialne jest- umową z grudziądzem- lubelskie MPK i ono zgłosi sie do mnie w kwestii dalszych kroków. OD CZERWCA CZEKAM, auto nie jest naprawione.Wszystkie firmy po kolei zarobiły, a płątnik jak zwykle został z ręką w ............... Polecam Gazecie ten temat do wnikliwszej analizy- płacissz kierowco, a w razie szkody- nikt nie odpowiada.......
      .
    • Gość: czupakabra dlaczego IP: *.dynamic.mm.pl 04.10.13, 12:19
      te parkomaty nie wydaja reszty, nie można było takich urządzeń kupić ?
      • Gość: borys Re: dlaczego IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.13, 09:38
        Nie, nie można było. Coś jeszcze?
    • elbertson generalnie -to jest jak było , tylko 4,5mln drożej 04.10.13, 12:57
      najszczesliwszy jest operator , dla miasta jest to kwota niezbyt wielka gdyz biorac pod uwage koszta zwiazane ze strefa - biuro i działania straży miejskiej to wyglada na to iż lubelscy kierowcy biletami opłacaja pare dodatkowych miejsc pracy w miescie.
      • Gość: leszeke Re: generalnie -to jest jak było , tylko 4,5mln d IP: *.vlan421.dengo.lubman.net.pl 04.10.13, 14:39
        Jedno pytania: Jeśli na parkomatach zarabia firma z Grudziądza, to dlaczego biletów pilnuje LUBELSKA Straż Miejska ? Czyli tak naprawdę płacimy podwójnie ?
        • Gość: leszeke Re: generalnie -to jest jak było , tylko 4,5mln d IP: *.vlan421.dengo.lubman.net.pl 04.10.13, 14:40
          Tylko proszę nie odpowiadać "bo taką umowę podpisano" ...
        • Gość: borys Re: generalnie -to jest jak było , tylko 4,5mln d IP: *.dynamic.chello.pl 10.10.13, 09:42
          Biletów pilnują parkingowi. Ludzie w seledynowych kamizelkach z napisem Strefa Płatnego Parkowania. Człowieku, czy ty w ogóle wiesz o czym piszesz? Straż Miejska interweniuje tylko w przyapdku parkowania w miejscu niedozowlonym!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: aa Re: generalnie -to jest jak było , tylko 4,5mln d IP: 62.244.139.* 24.10.13, 14:21
        czy wiesz ile musiał zainwestowac i oplacac pracownikow !!!
    • qqbek "Roczek"... 04.10.13, 16:44
      ...a potem "wierszóweczka", "wypłatka", "chlanko" i "kaczorek morderca" następnego dnia.

Taki pan Bielesz to ma życie klawe.

A, że przy okazji traktuje czytelników jak niedorozwinięte gimnazjalistki? A kto by się przejmował, co on dziennikarz czy co?
    • andrzej.filipowicz Ale to nie wszystko... 05.10.13, 12:38
      Zapomniał pan redaktor o noweli budżetowej, w której na wniosek prezydenta miasta dopisano 8 milionów złotych na utrzymanie strefy płatnego parkowania w latach 2012-2016...
      • zubelz Re: Ale to nie wszystko... 05.10.13, 13:30
        andrzej.filipowicz napisał:

> Zapomniał pan redaktor o noweli budżetowej, w której na wniosek prezydenta mias
        > ta dopisano 8 milionów złotych na utrzymanie strefy płatnego parkowania w latac
        > h 2012-2016...

Czyli???. Zamienił stryjek siekierkę na kijek???. Taki kijek,który jednym końcem wali po kieszeni mieszkańców a drugim wymiata kasę do obcej firmy z innego miasta. Tylko "przyklasnąć "takiej decyzji.
        • Gość: andrzej.filipowicz Bez audytu nikt tewgo już nie ogarnie IP: 89.167.0.* 05.10.13, 18:22
          zubelz napisał:

> andrzej.filipowicz napisał:
          >
          > > Zapomniał pan redaktor o noweli budżetowej, w której na wniosek prezydent
          > a mias
          > > ta dopisano 8 milionów złotych na utrzymanie strefy płatnego parkowania w
          > latac
          > > h 2012-2016...
          >
          > Czyli???. Zamienił stryjek siekierkę na kijek???. Taki kijek,który jednym końce
          > m wali po kieszeni mieszkańców a drugim wymiata kasę do obcej firmy z innego mi
          > asta. Tylko "przyklasnąć "takiej decyzji.

Bez zewnętrznego audytu wszystkich przedsięwzięć ratusza oraz strat i zobowiązań miejskich spółek nikt już tego nie ogarnie, bo pieniądze i decyzje się wzajemnie przenikają, a na końcu gdzieś ginie odpowiedzialność.

Wszak nie tak dawno wyszło na jaw, że wydział architektury masowo wydawał nieważne administracyjnie decyzje, z których ponad 220 trzeba było na nowo procedować.

Gazecie wiadomo o zapytaniu jednego z radnych do prezydenta w/s faktycznej wysokości zobowiązań i strat miejskich spółek, która to interpelacja nie doczekała się odpowiedzi w ustawowym terminie.

Gminna wieść niesie, że ci z największymi zobowiązaniami i stratami doliczyć się nie mogą ile faktycznie wynoszą ich długi i zobowiązania... Inni znowu próbują ukryć stan faktyczny, a na dodatek ratusz zamierza przeforsować prywatyzację... LPEC.

Myślę, że efekty zewnętrznego kompleksowego audytu mogłyby zakończyć się jak w Marbelli gdzie na ławie oskarżonych zasiadło 95 urzędników, zapadły 43 wyroki opiewające łącznie na ponad 130 lat pozbawienia wolności i kary pieniężne w ogólnej kwocie 563 milionów euro...
    • qavtan Dochody ze strefy na usprawnienie systemu komunik. 10.10.13, 16:12
      Rozczarowały mnie Pańskie rady/cele dochodu ze Strefy. Proponuje Pan dalej akceptować dominację kierowców aut osobowych.
      Ja chciałbym by pieniądze ze Strefy przeznaczyć na system Park & Ride, tworzenie BIKE-BUS pasów oraz obniżkę cen biletów ZTM.
      • qqbek Zatrudnij się w ratuszu. 10.10.13, 16:33
        To może przejdzie.
        W końcu potrzebują tam specjalistów od ruchu drogowego po bibliotekoznawstwie.

Buspasy w centrum? Ciekawe gdzie?
        Park&Ride - mądry pomysł, ale znów, "gdzie?" (można byłoby zajezdnię na Helenowie na ten cel, tereny po cukrowni i kilka innych miejsc wykorzystać... ale cyrkusz ma inne plany, każdy kawałek gruntu sprzedaje pod "inwestycje").
        Obniżka cen biletów ZTM? A może darmowe bilety dla korzystających z parkingów na obrzeżach miast (albo pójdźmy dalej - dla wszystkich, którzy będą mieli ze sobą dowód rejestracyjny auta)? - też dobry pomysł. Ale ZTM jest od zatrudniania krewnych i znajomych królika, a nie od dobrych pomysłów. Z resztą koszt funkcjonowania komunikacji miejskiej jest chyba za duży, by mogli sobie na to pozwolić.
        • tajnos.agentos Nie da się! 11.10.13, 13:12
          Stanowisko "oficera rowerowego" podobno jest już zajęte. :)))
      • Gość: bosman qavtanie - a może od razu... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.13, 12:57
        cyklodrom na "Litwie"? Zamiast fontanny :-)
      • tajnos.agentos Panie kaftan! 11.10.13, 13:11
        Rozczarowują Pańskie rady/cele dochodu ze Strefy. Proponuje Pan dalej propagować dominację roweraków kosztem reszty świata.
        Ja chciałbym by pieniądze ze Strefy przeznaczyć na system udogodnień dla wszystkich, bez faworyzowania ani dyskryminowania - także na odpowiednią ilość miejsc parkingowych dla samochodów. Miasto jest dla ludzi a nie dla rowerów, komunikacja w mieście powinna być zrównoważona i maksymalnie dogodna dla wszystkich, zależnie od rzeczywistych - nie wydumanych potrzeb. Nie wyobrażam sobie na przykład ostatnio siebie ganiającego od przystanku do przystanku i gibającego się w autobusie, o pedałowaniu ani o wielokilometrowych marszach już nie wspomnę a jakoś funkcjonować przecież muszę. Myślę, że takich oraz podobnych potrzeb w mieście jest bardzo dużo.
        • Gość: bosman Qavtan nie bierze pod uwagę... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.10.13, 13:18
          jednej istotnej okoliczności: faktycznego codziennego natężenia ruchu rowerowego w mieście (nie biorę pod uwagę gó...arzy szalejących po "dreptaku") który jest znikomy. Ludzi używających roweru do codziennej komunikacji, przemieszczania się można policzyć na palcach. Ci jeżdżący rekreacyjnie jeżdżą p ścieżkach i im to wystarcza. Mam wielu znajomych tak właśnie używających roweru i nigdy nie widziałem ich w "masie kretyńskiej". Powiem więcej - potrzebna im jest jak zającowi na fiucie dzwonek. Oni uprawiają kolarstwo rekreacyjne a nie "zadają szyku".
          • tajnos.agentos Re: Qavtan nie bierze pod uwagę... 11.10.13, 13:34
            Klasyka... Zawsze tak jest, gdy ideolodzy oraz inne oszołomy biorą się za organizowanie rzeczywistości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka