Dodaj do ulubionych

Plebiscyt 25 leca - na poważnie

22.01.14, 17:22
25 lat - kupa czasu - spory kawałek naszego życia
ileś tam szczęścia ileś smutku ileś radości i ileś zawiedzionych nadziei
...
25 lat temu miałem lat 17
człowiek w takim wieku jest u progu życia - owszem nie wszyscy żyją dłużej
a jednak kiedy się spojrzy wstecz to tamten czas był jakby wstępem...
GwL organizuje benefis tego ćwierćwiecza:
" co ważnego się wydarzyło
w ciągu ostatnich 25 lat? Kto wywarł największy wpływ na nasze miasta? Kogo zapamiętamy? Dlatego organizujemy plebiscyt na wydarzenie i człowieka 25-lecia. "

co wy na to żeby odpowiedzieć na te pytania na serio?
ja spróbuję
Obserwuj wątek
    • empi Re: Plebiscyt 25 leca - na poważnie 22.01.14, 17:31
      Na poważnie, przedstaw swoją propozycję a dyskusja gwarantowana:).
      pzdr.
      • kainel.kemezrp Empi jak poważnie to poważnie 22.01.14, 17:36
        w dwu kategoriach z tym że proponuję swobodę wyboru i wydarzenia i osoby
        czyli nieco inaczej niż GwL
        pzdr
        aha i u mnie nie musi wygrać Życiński i Lotnisko ;-)
    • kainel.kemezrp Wydarzenie lubelskie 22.01.14, 17:31
      propozycje GwL sa zabawne np aresztowanie Ciola
      a cóż mnie to ziębi czy grzeje że go aresztowano?
      działalność TNN z kolei nie mieści się w pojęciu wydarzenia - bo to wszak proces...
      ...
      moim zdaniem wydarzeniem przełomowym całego 25 lecia było coś czego GwL nie zauważyła
      czyli powstanie w 1999 województwa lubelskiego
      gdyby nie to Lublin byłby pewnie nadal fajnym miejscem do życia - bez metropolitalnego zadęcia - niestety stało się inaczej...
      o konsekwencjach można by zresztą długo gadać i pewnie jednym by się one podobały a innym (w tym mnie) nie
      ale jeśli jakieś wydażenie już miałbym uznać za najważniejsze to właśnie to
      • empi Re: Wydarzenie lubelskie 22.01.14, 17:43
        Ja zaś propozycji Gazety nie znam, nie czytałem tego :).
        > moim zdaniem wydarzeniem przełomowym całego 25 lecia było coś czego GwL nie zau
        > ważyła czyli powstanie w 1999 województwa lubelskiego gdyby nie to Lublin byłby pewnie > nadal fajnym miejscem do życia - bez metropoli talnego zadęcia - niestety stało się
        > inaczej...
        tak, tak, najlepiej jakby przypominał Twoje obecne miejsce pobytu;)
        pzdr
        • kainel.kemezrp Gdyby Lublin przypominał ciepły dom ;-) 22.01.14, 17:58
          nie byłby tym miastem którym dziś jest
    • kainel.kemezrp Osoba 25 lecia 22.01.14, 17:56
      tu z kolei nie będę komentował propozycji GwL
      ...
      w ciągu tych 25 lat było sporo osób które miały na Lublin wpływ mniejszy lub wiekszy
      np Pruszkowski jedyny polityk który pełnił funkcję prezydenta dwukrotnie w tym raz wybrali go sami mieszkańcy
      Sierakowska z kolei wpływ na lublin miała znikomy ale jest chyba najdłużej posłanką (jedną kadencję opuściła zdaje się)
      Kawa jako biznesman??? ciekawa propozycja ale przecie Kawa właściwie wydrenował Lublin i kopnął miasto w tyłek... Biznesmanem tego okresu wybrałbym stanowczo kogoś innego - Dębiec tak ale nie Kawa (no i skomentowałem jednak propozycję GwL ;-)
      ...
      myślę że historia zapamięta wyżej wspomnianą trójkę
      ale osobą 25 leciajest według mnie ktoś inny
      zarówno biznesman jak i polityk - postać trzęsąca Lublinem - Tomasz Pietrasiewicz - Łotr Voldemort
      jak wiecie nie oceniam tego człowieka dobrze - myślę że to buc i szkodliwy sobiepan
      że darmozjad i gnida, że czarny charakter...
      ale niestety ten czarny charakter osiągnął największy sukces w Lublinie - kosztem miasta i mieszkańców - owszem ale jednak
      to niekoronowany władca Lublina - potwór ale suwerenny
    • Gość: olac gw [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.14, 19:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kainel.kemezrp aleśmy pogadali 22.01.14, 19:52
        doprawdy
    • qqbek Z jednym się zgodzę. 23.01.14, 09:07
      Na wydarzenie 25-lecia zasługuje bardziej utrzymanie wojewódzkiego statusu Lublina, niźli otwarcie nierentownego lotniska (dobrze, że nie zrealizowano go w pierwotnie zakładanej formie, z niemalże 3x większym terminalem, bo to dopiero byłaby widowiskowa klapa).
      Wyżej niż lotnisko, z "antywydarzeń" oceniam Circus Scarabeus (oj, przepraszam, stadion Rozbójniczego, czwartoligowego [już niebawem] Klubu Sportowego), awantury o CSK, ale przede wszystkim prezydenturę imć Pruszkowskiego. To przez niego Żuk wydaje się być rozsądnym gospodarzem, choć jest zaledwie przeciętnym (i to bardzo przeciętnym). No i dokumentne rozpiep_zenie w Lublinie jakiegokolwiek przemysłu (wydarzenie to ma wielu autorów).

Z wydarzeń pozytywnych - poza w/w nadaniem statusu województwa- odnowienie części Starego Miasta.
      • tajnos.agentos Re: Z jednym się zgodzę. 23.01.14, 10:38
        qqbek napisał:

> Na wydarzenie 25-lecia zasługuje bardziej utrzymanie wojewódzkiego statusu Lubl
        > ina, niźli otwarcie nierentownego lotniska (dobrze, że nie zrealizowano go w pi
        > erwotnie zakładanej formie, z niemalże 3x większym terminalem, bo to dopiero by
        > łaby widowiskowa klapa).

To fakt, ale lotnisko, może nie w wersji "mega" ale zawsze, jest w Lublinie potrzebne. Plany jego budowy wlokły się od przedwojny, ja cieszę się, że wreszcie zostały zrealizowane. Bez porządnego skomunikowania ze światem (drogi, kolej... I lotnisko!) nie można myśleć o rozwoju miasta i regionu, bez tego nie przyjdzie tu żaden poważny inwestor. ;)

> Wyżej niż lotnisko, z "antywydarzeń" oceniam Circus Scarabeus (oj, przepraszam,
        > stadion Rozbójniczego, czwartoligowego [już niebawem] Klubu Sportowego), awant
        > ury o CSK, ale przede wszystkim prezydenturę imć Pruszkowskiego.

No tak, ten "prezydent tysiąclecia" i dekada jego "nicnierobienia" przetykanego wojażami po świecie za pieniądze podatników mnie również mocno utkwiła w pamięci. Nie zmieni tego nawet fakt, że do pracy podobno dojeżdżał rowerem! :)))

To przez niego
        > Żuk wydaje się być rozsądnym gospodarzem, choć jest zaledwie przeciętnym (i to
        > bardzo przeciętnym). No i dokumentne rozpiep_zenie w Lublinie jakiegokolwiek p
        > rzemysłu (wydarzenie to ma wielu autorów).

Jest chyba w sumie niezłym administratorem, a to w przypadku urzędnika jest zaletą... Tak czy inaczej, w ostatnich latach w Lublinie coraz więcej się dzieje pod każdym względem - i to zasługuje na duży plus, co by nie powiedzieć.

> Z wydarzeń pozytywnych - poza w/w nadaniem statusu województwa- odnowienie częś
        > ci Starego Miasta.

Jak dla mnie, za mało i zbyt wolno, zanim ten kompleksowy remont dojdzie do końca, trzeba będzie remontować od nowa elementy wyremontowane w jego początkach, bo znów zaczną się rozpadać ze starości. ;)
        • Gość: bleee... Re: Z jednym się zgodzę. IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.14, 14:20
          ...rowerem do pracy dojeżdżał Bryłowski - twórca dreptaka... bleee...
          • kainel.kemezrp Waligórskito był... 23.01.14, 19:21
            Dreptak się budzi! Skrzypią sprężyny,
            Dreptak przeciąga się i mamrocze,
            Widać wyraźnie z Dreptaka miny
            Że sny miał takie więcej prorocze.
            A śniły mu się kwiatki, ruczaje,
            Że był przepiękny, że kochał ludzi...
            Nad sennym miastem świt blady wstaje,
            A w centrum miasta Dreptak się budzi.
            Dreptak się budzi! Jest mu przyjemnie,
            Sen o realia w nim się zazębia,
            - Ach - myśli - ileż jest dobra we mnie,
            I jaka, prawdę mówiąc, jest głębia!
            W kuchni za ścianą stukają szklanki,
            To żona kawę poranną studzi,
            I płomień słońca padł na firanki,
            I cały w blasku Dreptak się budzi.
            Głowa szlachetna, choć trochę łysa,
            Noga kosmata, lecz drobnej kości,
            I jedna ręka przez krawędź zwisa
            Jakby szukała nowych wartości.
            Z odgiętym jeszcze o pościel uchem,
            Z lekkim trzeszczeniem obu podudzi!
            I z białej dłoni powolnym ruchem
            Potężny duchem Dreptak się budzi!
            Dłoń, jak mówiłem, zwisa z krawędzi
            I szuka czegoś po dywaniku...
            - Ha ha! - mówicie - Tu dowcip będzie!
            Dreptak się budzi z ręką w nocniku!
            Tak myśląc jednak - byście nie zgadli,
            A on, szukając, także się łudzi...
            Dreptak to Polak. Nocnik mu skradli.
            I z ręką w próżni Dreptak się budzi...
            • Gość: bleee... Re: Waligórskito był... IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.14, 20:29
              ...piękne... i ponadczasowe... ;)... bleee...
          • Gość: mieszkaniec LU Re: Z jednym się zgodzę. IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.14, 20:54
            Gość portalu: bleee... napisał(a): ...rowerem do pracy dojeżdżał Bryłowski - twórca dreptaka... bleee..
            Deptak na Krakowskim Przedm. był już w drugiej połowie lat 70tych. Warto przypomnieć kto wtedy udupił tamten pomysł i przywrócił dawność.
            • Gość: bleee... Re: Z jednym się zgodzę. IP: *.adsl.inetia.pl 23.01.14, 21:31
              ...w latach siedemdziesiątych nie było na Krakowskim Przedmieściu dreptaka - na szczęście... wprowadzono natomiast zakaz wjazdu samochodów ciężarowych... i pojazdów konnych :)))... chyba właśnie wtedy - ze względu (...m.in...) na nienajlepszy stan zabudowy i zapadającą się miejscami jezdnię... np. na rogu Krakowskiego Przedmieścia i Hanki Świętoduskiej - przed sklepem sportowym... samochody osobowe, dostawcze i komunikacja miejska poruszały się tam bez ograniczeń - też na szczęście... bleee...
            • tajnos.agentos Re: Z jednym się zgodzę. 24.01.14, 10:32
              Gość portalu: mieszkaniec LU napisał(a):

> Deptak na Krakowskim Przedm. był już w drugiej połowie lat 70tych.

Tak??? A w którym mieście? ...A twórcą Dreptaka był Waligórski niewątpliwie i nie zmienisz tego. Bełkoczcw...u na Wawelu! :P
              • empi Re: Z jednym się zgodzę. 24.01.14, 10:47
                Był krótki okres, gdy zagradzano Krak. Przedm. przy Astorii po godz 15.00, zaporami. :)
                pzdr.
                • tajnos.agentos Re: Z jednym się zgodzę. 24.01.14, 11:15
                  Nie pamiętam... Może tylko przy okazji jakichś wyjątkowych wydarzeń? A kto pamięta wielkie głośniki rozstawione wzdłuż Krakowskiego? W niedziele i święta puszczano z nich muzykę... :)
                  • Gość: bleee... Re: Z jednym się zgodzę. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.14, 11:54
                    ...puszczano też relacje z Wyścigu Pokoju... bleee...
      • kainel.kemezrp utrzymanie? 23.01.14, 11:27
        Kubo - utrzymanie to by nie było złe - niestety zrobiono inaczej z czego wynikła durna i szkodliwa presja metropolitalna
        ona w dużej mierze odpowiada za ucieczkę lublinian za miasto (pomijając wpływ idiotów z FRL i innych odprysków TNN-u)
        ...
        wydarzenia najbliższe czasowo zazwyczaj przeceniamy ;-)
        w ciągu tych 25 lat powstanie lotniska nie miało znaczenia żadnego
        być może będzie miało w ciągu kolejnych 25 - ale mieliśmy oceniać te minione przecie
        ...
        Pruszkowskiego moim zdaniem oceniacie zupełnie nieproporcjonalnie
        porównania do Żuka nie mają zaś w ogóle żadnego uzasadnienia
        ale rozumiem że lubicie swój antypruszkowski stupor - bez niego jak bez laski nie?
        ...
        Żuk którego nomonowałeś jak rozumiem do postaci minionego 25 lecia - ucieszył mnie w tej roli - byłoby wspaniale gdyby ten facet pozostał jedynie w historii Lublina - faktycznie jako miernota...
        ...
        mówiąc o Starym mieście co masz na myśli własciwie?
        pzdr.
        • Gość: mieszkaniec LU Re: utrzymanie? IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.14, 20:59
          Kreaturo ( to do leniaka), od urodzenia pasożytując nie odprowadziłeś ani złotówki podatku do kasy miejskiej. Teraz usiłujesz oceniać innych. Opamiętaj się durniu.
        • tajnos.agentos Re: utrzymanie? 24.01.14, 10:30
          kainel.kemezrp napisał:

> Kubo - utrzymanie to by nie było złe - niestety zrobiono inaczej z czego wynikł
          > a durna i szkodliwa presja metropolitalna
          > ona w dużej mierze odpowiada za ucieczkę lublinian za miasto (pomijając wpływ i
          > diotów z FRL i innych odprysków TNN-u)
          > ...

Bzdura. Za miasto uciekają ci, którzy nie lubię tłumu, smrodu i agresji. Tak jest na całym świecie.
    • krt_czart Re: Plebiscyt 25 leca - na poważnie 24.01.14, 16:15
      Na poważnie i generalnie negatywnie: największym "sukcesem" 25-lecia naszym mieście jest likwidacja wszystkich większych zakładów pracy Lublina, głównie przemysłowych.
      • Gość: mieszkaniec LU Re: Plebiscyt 25 leca - na poważnie IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.14, 23:30
        O to, to, zachłanność dyrektorów lubelskich fabryk i wielkie żądania socjalne związków zawodowych doprowadziły do destrukcji lubelskiego przemysłu. Fabryka w Świdniku nie dała się ponieść emocjom, miała na tyle siły i wizje aby odeprzeć zastraszenia ze strony ówczesnego rządu, przetrwała na złość wszystkim. Z wielkim sukcesem. Bogdanka też. W Lublinie zwyciężyła teoria biednego fornala, któremu wszystko się należy wg powiedzenia "jak chłopu ziemia z reformy rolnej".
        Nie ilość głów proszę państwa decyduje o sukcesie ale jakość głów!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka