nukolada 03.01.06, 12:43 ile wit D3 podajecie swoim szkrabom. Moja Kruszyna ma 4 miesiące i dalej podaje jej 1 kropelke, czy to nie za malo?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miodzio_k Re: wit D 03.01.06, 12:56 Mi lekarz środowiskowy powiedział że 2 krople to podstawowa dawka, zwłaszcza o tej pozre roku. My z zalecenia pediatry podajemy 4 kropelki codziennie. Moja ciocia 8 dziennie od początku. Dawka jak widac jest indywidualna dla każdego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
smeagoul Re: wit D 03.01.06, 12:59 nam lekarka powiedziała, że mam podawać 5 kropli cebion multi i jedna wit D dziennie- i tak do końca 1 roku zycia- tyle że my jestesmy na sztucznym mleku a ono już zawiera witaminy. Odpowiedz Link Zgłoś
olik128 Re: wit D 03.01.06, 13:21 Ja podaję 4 krople vigantolu i 8 juvitu. My żywimy się mleczkiem z cycusia. Weronisia ur.03.09.2005 Odpowiedz Link Zgłoś
kolagulka Re: wit D 03.01.06, 13:42 Ja podaję od początku 2 kropelki vigantolu dziennie. Karmię tylko piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: wit D 03.01.06, 13:46 Hej, a ja juz nie wiem czy mam dawać czy nie lekarka mówiła, że mały ma małe ciemiączko i żeby nie zwiększac dawki a nawet narazie się wstrzymac.... i co ja mam zrobic? dawać niedawac? Odpowiedz Link Zgłoś
kasikk Re: wit D 03.01.06, 15:41 ja na ostatniej kontroli powedziałam, że często wpadaja do buziaczka 2-3 krople wit D zamiast zalecanej 1 - kazała na 3 tygodnie calkiem odstawić podobno witamina się magazynuje w organiźmie a ciemiączko mamy ok. Odpowiedz Link Zgłoś
1kinia1 Re: wit D 03.01.06, 19:22 my od 2 tyg życia podajemy po 2 krople vigantolu dziennie. moja siostra za to ma problemy z bobasem - najwyraźniej mały nie toleruje vigantolu (urodził się w listopadzie) bo strasznie po nim ulewa..słyszałyście o tym żeby dziecko nie tolerowało wit D?? Odpowiedz Link Zgłoś
annq27 Re: wit D 08.01.06, 19:29 dziewczyny z forum alergie pisza ze vigantol jest na oleju z orzeszkow i rzeczywiscie moze uczulac i wtedy nalezy podawac wodny roztwor wit. d3. Odpowiedz Link Zgłoś
maggie2229 Re: wit D 04.01.06, 08:54 my tez 1 kropelka D3 i 5 kropli Cebionu i tak ma tez zostac do ukonczenia 1 roku Odpowiedz Link Zgłoś
nie_zapominajka1 Re: wit D 04.01.06, 13:11 My stosujemy 1 kroplę witaminy D3 dziennie, a jak wpadną dwie, to wtedy dzień przerwy. Nasz pediatra zaleca podawanie takiej dawki przez cały rok i przez drugą zimę dziecka. Mały jest na tylko na mleku z piersi i oprócz tego nie dostaje żadnych witamin (ja jem witaminy). Odpowiedz Link Zgłoś
aniapatryk Re: wit D 04.01.06, 13:37 lekarz nam kazal 1 krople Vigantolu .Wiem ze mozna niezle przedawkowac witamine D,nawet jakos z badania krwi przedawkowanie wychodzi,pamietam ze moja znajoma wlasnie zbadala krew i tam to wyszło i natychmiast musiala wogole odstawic.Ale jakie to badanie,nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_zi Re: wit D 04.01.06, 22:19 witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, zatem magazynowane w organiźmie, więc z ilością przeginać nie wolno. Cała reszta, rozpuszczalna w wodzie, jest wysiusiwana. Dawka vit D jest ustalana raczej indywidualnie. Martyna jest z gatunku żywej reklamy Michelin, ja mialam krzywicę, więc podaję 2 krople dziennie vitD3. Czasem wpadnie więcej to następnego dnia nie podaję. Póki co lekarz nic nie mówił o innym dawkowaniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
majka.majka Re: wit D 05.01.06, 23:24 Ja mam dawać 2 krople do końca stycznia, a później już po jednej. Pozdrawiamy (mamy 4,5 miesiąca) Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: wit D 08.01.06, 18:44 My dajemy 3 krople multicebionu i 1 vigantolu. A pijemy już tylko Bebiko. Odpowiedz Link Zgłoś
alciafedo Re: wit D 08.01.06, 20:05 u nas to samo Karol ma male ciemiaczko wiec Pani doktor powiedziala zeby teraz dawac jedna krople na 3 dni narazie robimy mala przewe tak ze 2 tyg i potem co 3 dni i w marcu mamy przyjsc na kontrole ciemiaczka mam nadzieje ze to nic takiego rozmiar glowy ma 41,5 i to jest tak troche ponizej sredniej ale nie duzo Odpowiedz Link Zgłoś