Dodaj do ulubionych

Zima czy futro

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 18:32
Pytanie do nauczycieli - którą odpowiedź uznali za prawidłową podczas
sprawdzania testu próbnego dla szóstoklasistów C czy D?
Obserwuj wątek
    • jaga00 Re: Zima czy futro 03.12.04, 18:53
      Nie jestem nauczycielem ale podejrzewam, że za prawidłową uznają odp.D (taka
      jest prawidłowa wg OKE)z czym się osobiście nie zgadzam.W świecie baśni futro
      może być ze śniegu, a gdyby było ośnieżone, jak wg pani A.Dubieckiej powinny
      interpretować to dzieci, to chyba odpowiednią formą powinno być "w
      śniegu".Pozdrawiam. Mama szóstoklasistki
      • air_tools Re: Zima czy futro 03.12.04, 22:19
        w siecie basni futro moze byc ze sniegu? alez oczywiscie, ze tak!
        tylko, ze w omawianym tekscie WYRAZNIE bylo napisane inaczej ;)
        nawet nie wiem skad watpliwosci
        • jaga00 Re: Zima czy futro 03.12.04, 23:46
          Moje wątpliwości stąd, iż na początku tekstu czytamy "...a w środku siedział
          ktoś otulony w białe futro i w białej futrzanej czapce", natomiast dalej w
          tekście jest taki fragment "...jej futro i czapka były całe ze śniegu; a
          ona....". Dziecko, odpowiadając na pytanie zaznaczyło odp. C czyli błędną, a
          pani z OKE uważa , że zwrot "ze śniegu" oznacza ośnieżone. Ja użyłabym raczej
          formy "w śniegu" wtedy wszystko byłoby jasne, ale może za jasne jak na potrzeby
          testu.
    • Gość: bedera002 Re: Zima czy futro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 22:13
      Komisja OKE nie była w stanie mnie ogłupić pomimo tego, iż bardzo się stara.
      Nie rozumiem jak można tak upierać się, wiedząc, że jest się w błędzie. Irytują
      mnie ich wyjaśnienia. Oczywiście, że poprawną odpowiedzią jest - ze śniegu.
      Nauczyciel języka polskiego w gimnazjum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka