Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 18:32 Pytanie do nauczycieli - którą odpowiedź uznali za prawidłową podczas sprawdzania testu próbnego dla szóstoklasistów C czy D? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga00 Re: Zima czy futro 03.12.04, 18:53 Nie jestem nauczycielem ale podejrzewam, że za prawidłową uznają odp.D (taka jest prawidłowa wg OKE)z czym się osobiście nie zgadzam.W świecie baśni futro może być ze śniegu, a gdyby było ośnieżone, jak wg pani A.Dubieckiej powinny interpretować to dzieci, to chyba odpowiednią formą powinno być "w śniegu".Pozdrawiam. Mama szóstoklasistki Odpowiedz Link Zgłoś
air_tools Re: Zima czy futro 03.12.04, 22:19 w siecie basni futro moze byc ze sniegu? alez oczywiscie, ze tak! tylko, ze w omawianym tekscie WYRAZNIE bylo napisane inaczej ;) nawet nie wiem skad watpliwosci Odpowiedz Link Zgłoś
jaga00 Re: Zima czy futro 03.12.04, 23:46 Moje wątpliwości stąd, iż na początku tekstu czytamy "...a w środku siedział ktoś otulony w białe futro i w białej futrzanej czapce", natomiast dalej w tekście jest taki fragment "...jej futro i czapka były całe ze śniegu; a ona....". Dziecko, odpowiadając na pytanie zaznaczyło odp. C czyli błędną, a pani z OKE uważa , że zwrot "ze śniegu" oznacza ośnieżone. Ja użyłabym raczej formy "w śniegu" wtedy wszystko byłoby jasne, ale może za jasne jak na potrzeby testu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedera002 Re: Zima czy futro IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.04, 22:13 Komisja OKE nie była w stanie mnie ogłupić pomimo tego, iż bardzo się stara. Nie rozumiem jak można tak upierać się, wiedząc, że jest się w błędzie. Irytują mnie ich wyjaśnienia. Oczywiście, że poprawną odpowiedzią jest - ze śniegu. Nauczyciel języka polskiego w gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś