Gość: Zuzia IP: *.ircpl.net / *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:36 Witajcie, ile mniej więcej daje się księdzu w kopercie? Niedawno wróciłam z Niemiec i nie wiem ile powinnam dać.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bodo53 Re: wizyta duszpasterska 13.01.05, 15:59 Aaa... nie pamiętasz. To ja ci podpowiem... Co łaska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tatary Re: wizyta duszpasterska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 16:09 a no co laska ale gdzies z 10-20 zl Odpowiedz Link Zgłoś
terraincognita Re: wizyta duszpasterska 13.01.05, 16:10 Gość portalu: Zuzia napisał(a): > Witajcie, ile mniej więcej daje się księdzu w kopercie? Niedawno wróciłam > z Niemiec i nie wiem ile powinnam dać.Pozdrawiam. =====Jesli to maksimum 10 zł.!!! Ani grosza więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: wizyta duszpasterska IP: *.homeip.net / *.homeip.net 13.01.05, 16:17 W miarę swoich mozliwośći, wizyta jest raz w roku, można dać troche wiecej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piKier Re: wizyta duszpasterska IP: *.lublin.mm.pl 13.01.05, 16:51 Mozna dać i 5 zl,mozna powiedziec też:" Dziekuję,zyczę ksiedzu pomyslnosci w nowym roku.Niech Bog prowadzi! Ale nie po forsę od domu do domu,od mieszkania po mieszkanie,bo to przypomina dziadowanie. Kiedy w Polsce podatek koscielny,jak na Zachodzie? Czego kler sie boi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: wizyta duszpasterska IP: *.scene.pl 13.01.05, 22:49 Z mojego niedawnego wywiadu wynika, że co łaska oscyluje w tym roku w granicach 50 zł. Tyle też dałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piKier Re: wizyta duszpasterska IP: *.lublin.mm.pl 14.01.05, 00:32 Mona,uśmialem sie z Ciebie jak norka!Ja nie dałem grosza, więc wyszlo po 25 zł od rodzinki. No...Wolę dać na WSOP Owsiaka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mona Re: wizyta duszpasterska IP: *.scene.pl 14.01.05, 13:12 ość portalu: piKier napisał(a): > Mona,uśmialem sie z Ciebie jak norka!Ja nie dałem grosza, więc wyszlo po 25 zł > od rodzinki. No...Wolę dać na WSOP Owsiaka! A Ty myślisz, że dawałabym czarnemu, a Owsiakowi nie? No co ty, człowieku! Na Orkiestrę dałam, a jakże, specjalnie w niedzielę latałam na Krakowskie mimo choroby! Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: wizyta duszpasterska 14.01.05, 00:49 Trzeba było, podobnie, jak to oni czynią, wręczyć kopertę ze "świętym obrazkiem" na karteczce... W sam raz: "cołaska"! Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: wizyta duszpasterska 14.01.05, 22:07 Gość portalu: Mona napisał(a): > Z mojego niedawnego wywiadu wynika, że co łaska oscyluje w tym roku w granicach > 50 zł. Tyle też dałam. Gdybym wypróżniał się bilonem, a podcierał banknotami, to nie zawahałbym się dać dwa razy więcej. ............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ksiądz do piKiera IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.05, 08:47 Datek jest dobrowolny,oczywiście, ale i przyjmowanie wizyty duszpasterskiej też. Można nawet powiedzieć, że jest się niewierzącym lub innego wyznania. Czego tu się bać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piKier piKier do "księdza" IP: *.lublin.mm.pl 14.01.05, 09:32 Niech mnie Wielebny Ksiądz (lub podszywający się)nie rozbawia. Ja sie boję księdza? Zatrzymał sie u mnie,będąc z duszpasterską wizytą,na prawie godzinę,strzelił mały koniaczek dobrej firmy,pooglądał ksiązki i gazety,pozalił się nawet,ale na kogo to nie powiem.O złotówkach nie bylo mowy. Ot,czlowiek,jak my wszyscy. Taki chlop ma zawód,niech teraz cierpi nim nadejdzie wieczna szczęsliwosc. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: piKier do "księdza" 14.01.05, 12:00 a poczęstował Cię tym koniaczkiem? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Czyj koniaczek? To jasne! IP: *.lublin.mm.pl 14.01.05, 14:16 Ja zrozumiałem,ze to piKier poczestowal koniaczkiem! Odwrotnie,no nie,w cuda nie wierzę! Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Czyj koniaczek? To jasne! 14.01.05, 21:50 piKier odgrywa tu rolę bezbożnika. Szczyt obłudy, nie dość, że księdza przyjmuje to i koniaczkiem częstuje. Lizus parafialny jeden!!! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawolewy Re: wizyta duszpasterska IP: *.it-net.pl 14.01.05, 21:19 Może zapytaj tu? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=19348530 Odpowiedz Link Zgłoś