Dodaj do ulubionych

Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejskiej

23.01.05, 21:18
Odezwa do Państwa Radnych

Drodzy radni miasta Lublina!
W imieniu wszystkich mieszkańców, proszę Was nie wprowadzajcie żadnych zmian!
My mieszkańcy Lublina, nie będziemy w stanie przyzwyczaić się do punktualnych
autobusów, czystych autobusów, nowych autobusów. My nie chcemy mieć w
pewności, że autobus przyjedzie tak jak jest w rozkładzie napisane! My chcemy
być dla komunikacji miejskiej, a nie to żeby komunikacja była dla nas! Nie
eksperymentujcie na nas! Nie chcemy być królikami doświadczalnymi! Niech to
najpierw zrobią w Trójmieście, Białymstoku, Warszawie!
NIE BĄDŻCIE BARBARZYŃCAMI!
NIE RÓBCIE NAM TEGO!

............
Obserwuj wątek
    • Gość: Kozieł Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: 217.97.141.* 24.01.05, 06:58
      Jestem radnym. Może nie znam się na komunikacji ale uznaje że transport
      publiczny to nerw miasta. Uczestniczę w dyskusji. Korzystam z wiedzy
      najlepszych fachowców od komuniacji (nie akademickich). Mam nadzieję że Lublin
      nie będzie "królikiem doświadczalnym". Jeżeli za jakim rozwiazaniem podniosę
      rękę, to będzit zagadnienie przedyskutowane ze środowiskami fachowców. Lublin
      to niewiekie miastoczko, a jeżeli ktoś chce eksperymentować to najlepiej na
      sobie nie na mieszkańcach "mojej wioski". Wiem że trzeba dokonywać zmian. Na
      każde zmiany trzeba pieniędzy. Wydamy na plany i płace, a a odnowę taboru
      zabraknie. Taka może być rzeczywistość. cek
      • Gość: M Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: 212.182.117.* 24.01.05, 07:32
        Brawo Panie Czesławie , żadnych eksperymentów , niech Pruszkowski zreorganizuje
        ratusz. Te eksperymenty wiążą się ze zwolnieniami. Lublin ze swoją
        infrastrukturą nie jest wstanie zapewnić pasażerom punktualnej komunikacji.Mam
        na myśli wszchobecne korki.Niech zakichany Prezydent kupi nowe autobusy za
        forsę której nie dał MPK , a którą przejadł ratusz np. na pswoje podwyżki płac.
      • Gość: mieszkaniec_miasta Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 08:15
        Człowieku jakim królikiem doświadczalnym!
        Podobny system działa w Warszawie i tam się jakoś sprawdza.

> Wydamy na plany i płace, a a odnowę taboru
        > zabraknie.
        >
        Na jakie płace?? Większość pracowników zarządu to będą ludzie, którzy tam
        przejdą z MPK. Więc ilość wypłacanych pensji tak drastycznie nie wzrośnie.
        • Gość: AntyRadny Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.chello.pl 24.01.05, 08:49
          Człowieku zbyt mądry to Ty nie jestes (mówię o RADNYM) taki system funkcjonuje
          w ponad 14 miastach w POLSCE!! Jakiw króliku doświadczalne? Ty chyba sam byłeś
          krolikiem jak się urodziłeś.
      • Gość: Zuzia Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.lublin.mm.pl 25.01.05, 19:10
        Brawo -ale muzg to panu już wyssało na amen, albo udaje pan mądrego w temacie o
        którym nic nie wie. Jak wszyscy myslą jak pan to ja już wiem czemu to miasto
        popada w ruinę.
    • Gość: Andrzej Wrzołek Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.lublin.ws 24.01.05, 09:05
      Chciałbym tytułem wyjaśnienia:
      Podobny model funkcjonuje /z powodzeniem/ w ponad 20 miastach Polski /między
      innymiw Warszawie,Gdyni,Wrocławiu,Bydgo szczy,Radomiu,Katowicach,Białym stoku,
      Katowicach,a ostatno wptrowadziły ten system takie miasta jak:Kielce,Łódź,
      Piotrków Tryb./
      System ten sprawdza się od ponad 12 lat w Polsce i od kilkudziesięciu lat w
      krajach Europy /Danii, Szwecji,Norwegii,Anglii na obszarze wielkiego miasta
      Londynu itp/
      NIE JEST TO NA PEWNO ŻADEN EKSPERYMENT !!!
      Pracownikami MZTZ byliby obecni pracownicy MPK /ok.100 w tym dystyrybucja i
      kontrola biletów,nadzór ruchu itp /oraz kilka osób pracujących przy obsłudze
      transportu zbiorowego i przystanków UM /4-5osób/
      Istotą tego modelu jest oddzielenie funkcji organizatorskich i kontrolnych od
      przewoźników./Obecnie np. MPK kontroluje samą siebie, sama też rozpatruje
      skargi na swoją działalność/.We wszystkich miastach gdzie wprowadzono ten model
      następowała radykalna poprawa jakości funkcjonowania komunikacji.Niezależna od
      żadnego z przewoźników kontrola oraz precyzyjne umowy z jasno określonymi
      wymaganiami gwarantują poprawę dyscypliny.
      Wszyscy przewoźnicy świadczyliby usługi pod "szyldem" jednego organizatora,
      obowiązywałby jeden wspólny system biletowy. Wszyscy przewoźnicy mieliby
      kasowniki i u wszystkich przewoźników obowiązywałyby te same bilety i
      oczywiście "sieciówki" /np w cenie 60 - 70 zł/
      Pasażerowie wykupując sieciówkę mogliby korzystać z usług wszystkich
      przewoźników. TO W WIELKIM SKRÓCIE I UPROSZCZENIU mechanizmy które zaczęły by
      działać.
      Pozdrawiam
      Andrzej Wrzołek
      • Gość: Kadafi Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.bin-laden.cc 24.01.05, 09:23
        Gość portalu: Andrzej Wrzołek napisał(a):

> Wszyscy przewoźnicy świadczyliby usługi pod "szyldem" jednego organizatora,
        > obowiązywałby jeden wspólny system biletowy. Wszyscy przewoźnicy mieliby
        > kasowniki i u wszystkich przewoźników obowiązywałyby te same bilety i
        > oczywiście "sieciówki" /np w cenie 60 - 70 zł/

za czasów przed pseudo działaniami Miłosza 90dniowy bilet kosztował 89zł chyba;
        obecnie za 30dniowy płacę 55zł, czyli 165zł za 90 dni. a to jest wzrost ceny
        gdzieś chyba o 90% (nie chce mi sie dokładnie liczyć).
        Biorąc pod uwagę ceny biletów w innych miastach /Gdańsk,Warszawa/ gdzie choć
        jednorazowe są na podobnym poziomie, to sieciówki są o wiele tańsze - pytam czy
        dzieki nowemu systemowi sieciówki stanieją w Lublinie?
        No i dwa: jak się będzie przedstawiać walka z tymi co jeżdzą na gapę. Czy dalej
        tak, że kanar będzie co 3 osobe wypuszczał, co 3 poda fałszywe dane, a karę
        zapłaci babcia z rentą 500zł, która zapomniała raz skasować bilet???
      • Gość: Robbie REFORMA - URZĘDNICY USTALĄ WYŻSZE CENY. IP: 212.182.7.* 24.01.05, 15:01
        Nieco wiadomości o dziejach całej tej odnowy:
        infobus.com.pl/text.php?id=2525
        Wydaje się, że rozdział na tych, którzy
        określają wymagania co do usług przewoźników i sprawdzają jakość pracy
        oraz na tych,
        którzy te usługi świadczą
        jest pomysłem dobrym.
        Można mieć jednak wątpliwości, czy w zupełnie równy sposób będzie się
        podchodzić do "miejskiego" przedsiębiorstwa i do prywatnych właścicieli.
        Dotychczas była tu nierówność: MPK dostawało dopłaty od "miasta", a prywatni
        przewodnicy jeździli w czasie i miejscu, które zapewniały im największe zyski
        (nie mówiąc już o zabieraniu pasażerów MPK opóźnionymi przejazdami tuż przed
        kursem miejskim). Z kolei MPK jest droższe, a prywatni są tańsi.
        O ile jakaś, choćby z grubsza określona, jednakowość wymagań jest zapewne
        słuszna, to zapobieganie konkurencyjności poprzez ustalenie jednej ceny
        biletów - jest dość wątpliwe. Za to drugie zapewne zapłacą użytkownicy
        autobusów i "pałęczaków".
        (Ciekawe, że nie napisano, o ile wzrośnie cena biletów w komunikacji prywatnej,
        choć podawano przybliżoną cenę nowych "sieciówek".
        P. Andrzej Wrzołek ponaśladował (za kilkadziesiąt tys. zł - wg podanego wyżej
        źródła) pomysły z innych miast, ale nie wiadomo, po co.
        Przecież od spraw komunikacyjnych są już urzędnicy i oni powinni za swoją płacę
        takie równe/sprawiedliwe wymagania wobec przewoźników wysuwać.
        Przewoźnicy zaś mogą sami ustalać ceny. Urzędnicy miejscy od komunikacji niech
        raczej w ramach zwiększania konkurencyjności zapewnią liczne trasy rowerowe.
        Pozdr.
        • Gość: sdh Re: REFORMA - URZĘDNICY USTALĄ WYŻSZE CENY. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 25.01.05, 19:53
          a oswiec mnie w jaki sposób prywaciarz zabiera pasazera MPK?
          Przeciez do prywatnego autobusu nikt na sile nie wciaga, kto chce ten jedzie
          prywatnym a kto nie chce to czeka na MPK.
          • Gość: Robbie Oświecić? IP: 212.182.7.* 26.01.05, 20:19
            Proszę bardzo. Autobus prywatny nie przyjeżdża o wyznaczonej sobie godzinie,
            lecz zwleka i przyjeżdża kilka/parę minut przed autobusem miejskim. Spieszący
            się pasażerowie wsiadają do wcześniejszego autobusu. Gdyby prywatny przyjechał
            o czasie, większa liczba ludzi wsiadłaby do autobusu miejsckiego. Da się to
            zrozumieć?
            Pozdr.
            • Gość: sdh Re: Oświecić? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 27.01.05, 08:23
              no wlasnie sie nie da
              nadal nikt nie wciaga do prywatnego autobusu NA SILE
              pasazer ma wybór - NIE MUSI JECHAC PRYWATNYM!!!
              MOZE POCZEKAC NA AUTOBUS MPK!!!

poza tym czesto autobus MPK jedzie tuz przed prywaciarzem
              • Gość: ŁP Re: Oświecić? IP: *.lublin.mm.pl 27.01.05, 08:32
                > poza tym czesto autobus MPK jedzie tuz przed prywaciarzem
                >
                No, jak się prywaciarz dużo spóźnia bo na każdym przystanku czeka na
                dobiegających, żeby więcej zarobić. Przez to rozkład idzie w rozsypkę a pod
                koniec trasy kolejny kurs go dogania/wyprzedza ;) Sam kiedyś jadąc 39 byłem
                świadkiem dogonienia prywaciarza.
                • Gość: sdh Re: Oświecić? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 27.01.05, 09:16
                  no i dobrze ze prywaciarz czeka na spóznionych pasazerów a nie zamyka im drzwi
                  przed nosem jak niektórzy kierowcy MPK

to komunikacja powinna byc dla ludzi a nie zamykac im przed nosem drzwi BO
                  ROZKLAD
                  • Gość: Robbie Re: Oświecić? IP: 212.182.7.* 27.01.05, 20:41
                    Dajmy sobie może spokój z udawaniem, że nie rozumiemy, o co chodzi. Jeśli
                    prywatny autobus przyjeżdża tuż przed miejskim, to zabiera pasażerów, którzy by
                    do niego nie wsiedli, gdyby zabierał tylko tych, którzy byli na przystanku o
                    przypisanym temu prywatnemu czasie (uwzględniając także dobiegających). Może
                    się ktoś upierać, żeby nie nazywać tego zabieraniem, ale to nieistotne, bo
                    przecież niejaki Robbie już po raz trzeci opisuje, o co chodzi.
                    Więc dajmy spokój. Lepiej ocenić to chyba zrozumiałe zjawisko bez udawania, że
                    jak się go nie nazwie "zabieraniem", to jest w porządku.
                    Pozdr.
                    • Gość: sdh Re: Oświecić? IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 27.01.05, 23:16
                      a jezeli autobus MPK przyjezdza tuz przed prywatnym to co? Przeciez cos takiego
                      ma miejsce w Lublinie non-stop

ja zupelnie nie rozumiem o co chodzi z tym podbieraniem pasazerów. Kazdy ma
                      rozum i wolna wole - wsiada do tego autobusu co chce.

czy np. Stokrotka zabiera klientów REALowi bo do stokrotki z mojego osiedla
                      jest blizej?

to jest jakas paranoja z tym niby podbieraniem pasazerów
        • Gość: sdh chodzi o monopol i podwyzke cen. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 25.01.05, 19:58
          tak tak, zarzad komunikacji miejskiej bedzie kontrolowal MPK :-)

ale sie usmialem. w tym zarzadzie beda siedziec obecni pracownicy MPK i na
          pewno skrzywdza swoich kolegów za jakis opózniony autobus juz to widze

buhahahahaha

chodzi o wygryzienie prywaciarzy z rynku i podwyzke cen.
          Rozpisze sie przetarg w którym wszytkie linie wezmie jedynie sluszne MPK Lublin
          a prywaciarzom zaproponuje sie obsluge linii podmiejskich czyli gdzies tam po
          Radawcach, Konopnicach czy innych Policzyznach.

wtedy zarzad podniesie ceny biletów ( bo w innych miastach sa drozsze) i
          bedziemy jezdzic gratami za wieksze pieniadze ( bo jeszcze przeciez pensje dla
          zarzadu a tam nie bedzie sie zarabiac 1000 zl, oj nie!)

• Gość: Życzliwy Re: REFORMA - URZĘDNICY USTALĄ WYŻSZE CENY. IP: *.lublin.mm.pl 25.01.05, 21:52
          Niestey nie ma to nic do rzeczy. System zarzadu opiera się na rozliczeniu z
          przewoźnikami za wykonane wozokilometry okereślonymi pojazdami na danych
          liniach - ujęte jest to w przetargach na poszczególne linie. Prywaciaże boja
          się tego z jednego powodu - muszą wymiecić tabor na mający jaki kolwiek poziom
          ( nie wszyscy ale wiekszosć ) , i niestety pozabyć się konduktorów. Pozatymz a
          nie wykonanie usługi może im grozić kara finansowa , a w razie zepsucia się
          pojazdu mają obowiazek podstawienia rezerwy. I to jest to czego oni się boją.
          MPK boi się tego ze połowa biurowca zostanie przeniesiona do zarządu i polecą
          posadki. Zarządy w większości miast sie sprawdziły i przyniosły wymierne
          kożyści , ale u nas każdy się tego boi bo nie wie jakie będzie jutro...
    • Gość: Andrzej Wrzołek Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.lublin.ws 24.01.05, 09:31
      Bilet miesięczny sieciowy NORMALNY byłby w cenie 60 -70 zł/ulgowy oczywiście
      zgodnie z przysługującą zniżką/
      Pozdrawiam Andrzej Wrzołek
    • Gość: Qavtan Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 09:56
      W gruncie rzeczy Rada Nadzorcza MPK to powinni być fachowcy.
      Całe MPK powinno się zebrać do kupy i zrobić to za co im się płaci - czyli
      możliwie jak najbardizej udogodnić życie pasażerom, obywatelom, którzy płacą z
      własnej kieszeni na utrzymanie MPK.

Jak dla mnie wszystko jest do zaakceptowania, tylko bilety mogłyby być tańsze,
      przede wszystkim sieciówki, które mogłyby obowiązywać w czasie dłuższym niż 30-
      31dni.
    • Gość: Andrzej Wrzołek Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.lublin.ws 24.01.05, 10:11
      Wprowadzenie pewnych mechanizmów rynkowych znacznie lepiej mobilizuje
      przewoźników niż "wymuszanie" na kimkolwiek poprawy jakości świadczonych usług
      sposobami administtracyjnymi. /np. Naciski na Radę Nadzorczą/
      Pozdrawiam
      Andrzej Wrzołek
      • Gość: Zuzia Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.lublin.mm.pl 25.01.05, 19:21
        Ma pan pełne moje poparcie. A ze radni są tacy jacy są i wszystko na nie to już
        inan sprawa. Jednoczesnie gratuluje odwagi udzielenia wyjaśnień publicznie - to
        się żadko zdarza w naszym mieście.
        • Gość: Robbie P. WRZOŁEK USTALI CENY = MECHANIZMY RYNKOWE IP: 212.182.7.* 26.01.05, 20:24
          P. A. Wrzołek opowiada się za "mechanizmami rynkowymi". Jednocześnie "nie
          widzi" tego, że ustalanie przez urzędników cen i tworzenie nowego urzędu ma
          niewiele wspólnego z takimi "mechanizmami".
          Czy to mądre? Czy to uczciwe?
          Pozdr.
    • Gość: ik Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.speed / 217.153.209.* 24.01.05, 20:05
      "Ale tańszy niż ciągłe remontowanie starych, wysłużonych pojazdów. Można np.
      kupić w Europie niedrogie 10-letnie mercedesy, sprzedać ich silniki spalinowe i
      skrzynie biegów, a zamontować aparaturę elektroniczną odzyskaną ze starych
      pojazdów.", tiaa niedrogi 10-letni autobus MB to jakies kilkadziesiat tys euro
      powiedzmy 50tysE, nastepnie sprzedaz podzespolow i wstawienie starej psujacej
      sie aparatury, jaki tu sens??, nowy na gwarancji bez przebiegu solaris itp
      kosztuje ok 700-800 tys zl
      • Gość: Kozieł Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: 217.97.141.* 25.01.05, 06:57
        Pisać to duże łatwiej niż zarządzać. Nie każdemu może podobać się moja
        wypowiedź. Każdy ma swoje zdanie i powinien wyznawane racje artykułować. Należy
        przekonać do własnego punktu widzenia. Ja przekonuje do mojego podejścia do
        tematu komunikacji. Jednym z moich doradców jest Pan Jan Wiertel (obecnie
        bardzo chory). Myślę, że jego widzy w tym zakresie nikt nie zaneguje. Ja mam
        tylko podnieść rękę za tym aby miasto było obsługiwane w zakresie komunikacji.
        Radny to człowiek, który nie powinien przeszkadzać w funkcjonowaniu jego gminy,
        a jednocześnie widzieć swoje poczynania w perspektywie minimum 15 lat. Ja tylko
        tak robię. Ci co się zetknęli ze mną mają swoje zdanie, a jeżeli negatywne to
        zmienią za dwa trzy lata.cek
      • Gość: Zuzia Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.lublin.mm.pl 25.01.05, 19:18
        heh koszt takie autobusu waha się około 200 tyś zł , do tego wymiana silnika i
        inne pierdoły i co otrzymujemy ?? 10 letniego mercedesa ze starą aparatura
        elektryczną , którty pojedzi góra 3-4 lata pod warunkiem że nie poleci jakiś
        ważny zespół układu jezdnego który kosztuje pewnie z płowe tej zabawy ,a mamy
        nowo-starego szelkowca z półmilionowym przebiegiem który pojeździ góra 100 tyś.
        km.
    • Gość: bosman Dzisiaj rano w Radiu Lublin IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.01.05, 14:04
      jakis facet projektujący(za niezłą kasę) "reorganizację" komunikacji w
      Lublinie opowiadał o tym projekcie. Podobno robi (ten projekt) juz od 2 lat i
      bierze za to kasę. Mówił, że radni mu przeszkadaja i z czymś tam się nie
      zgadzają. A mówił to w taki sposób, że nie cholery z tego nie wynikało, a z
      takim zapałem, jak by chciał by to nigdy nie doszło do skutku i było ciągle w
      fazie projektowej. Nudził, dukał, udzielał redaktorce niespójnych i niejasnych
      odpowiedzi. Jednym słowem skutecznie zniechęcił mnie do projektu.
      PS. Jeśli MPK przekształci się MZTZ to momentalnie wykosi prywatną konkurencję
      i chyba o to głównie chodzi.
      • sonnenkinder Re: Dzisiaj rano w Radiu Lublin 26.01.05, 21:05
        Co racja to racja! Poza tym w budzecie na 2005 rok jest zapisane kolo 10
        milionow na wyrownanie straty finansowej mpk. Jesli do tego doliczymy 19
        milionow na funkcjonowanie zarzadu to otrzymujemy dosyc spora sumke. Postawmy
        sprawe ianczej. Moze zamiast zarzadu za ta kwoe kupic autobusy nowe, a nie
        jakies uzywane. Ciekawe jest rowniez to, ze osoby ktroe robily podobne projekty
        dla innych miast, nam proponuja zakup starych autobusow i ich przerabianie.
        Dlaczego w Gdyni kupuja nowki z pudla od razu przerobione na trajtki, a nam
        wrzuca sie starocie, prze co dalej pozostaniemy Polska B????? Jak dla mnie to
        zwykle mydlenie oczu dla zapawnienia cieplyych posadek kilku pajacom.
        • Gość: ŁP Re: Dzisiaj rano w Radiu Lublin IP: *.lublin.mm.pl 26.01.05, 22:23
          > Dlaczego w Gdyni kupuja nowki z pudla od razu przerobione na trajtki, a nam
          > wrzuca sie starocie, prze co dalej pozostaniemy Polska B?????
          >
          Żeby było jasno i prawdziwie - ostatnio Gdynia przerobiła na trolejbus 11-
          letniego Mercedes O405N. Co więcej szykuje się kilka kolejnych podobnych
          modernizacji.
          A to, że mają kilka Trollino 12 nie świadczy, że stać ich na zakup wyłącznie
          nowego taboru ;)
          • sonnenkinder Re: Dzisiaj rano w Radiu Lublin 26.01.05, 22:28
            No dobrze, a o czym swiadczy to, ze my nie mamy nawet kilku trolino? Co ja
            mowie...nawet jednego, a ledwie co wyzbylismy sie ziu-tkow:)
            • Gość: bosman Re: Dzisiaj rano w Radiu Lublin IP: *.lublin.mm.pl 26.01.05, 22:36
              ogólnie sieć komunikacyjną publiczną w Lublinie uważam za całkiem sprawną.
              Niedobór to tylko(jak dla mnie) stary tabor. Za tę kasę co poszła na te
              pseudoopracowania można by coś kupić lub remontować. Przecież te trajtki na
              bazie jelcza nie sa aż tak złe.
              • mali_bu Re: Dzisiaj rano w Radiu Lublin 26.01.05, 23:09
                Taaak. W porównaniu z Chełmem czy Zamościem jesteśmy o niebo lepsi. Mogą brać z
                nas przykład.

............
            • Gość: ŁP Re: Dzisiaj rano w Radiu Lublin IP: *.lublin.mm.pl 27.01.05, 08:35
              Zamiast trollino mamy za to M121E :P
              Szkoda, że tylko jednego ;)
              Ale nie ma sensu inwestować w nowoczesne trolejbusy bez rozbudowy sieci. Żeby
              te nowe pojazdy były lepiej wykorzystywane niż obecnie.
              • sonnenkinder Re: Dzisiaj rano w Radiu Lublin 27.01.05, 22:42
                I ten watpliwiego autoramentu jelczyk ma cos do powiedzenia miedzy trolinami:)
                Ladne rzeczy...Panowie, ja juz nie pije...widze biale...autobusy
    • Gość: franca Re: Rozmowa o projekcie zmian w komunikacji miejs IP: *.238.70.189.adsl.inetia.pl 28.01.05, 09:05
      Cieszę się że urzędnicy miejscy wciąż jeszcze wykazują tyle dobrych chęci aby
      poprawić nasze życie.
      Osobiście marzę jednak o tym aby jak najmniej wtrącali się w moje sprawy.
      Komunikację miejską mogą również sobie odpuścić. MPK najlepiej sprywatyzować.
      Wydaje mi się, że urzędników w ratuszu jest już tak dużo, że mogą zjąć się sami
      sobą bez szkodzenia innym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka