Gość: folski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:52 Szkoda że od 1 marca nikt nie napisał NIC. JAnek zasługuje na parę słów uznania. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Małgorzata Re: Kondrak Jan IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 22.04.05, 22:16 Dziekujemy za cudny koncert w Puławach w Willi "Samotnia" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Kondrak Jan IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 27.04.05, 22:25 Nie wiem co mam napisać. Żadne słowa nie oddadzą emocji jakie wzbudza we mnie jego muzyka. Przy Atamanie rozklejam się i ryczę jak małe dziecko.Za kazdym razem, gdy słucham jego głosu czuje sie naprawdę wolna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robbie P. Grzegorz JÓZEFCZUK niedouczony czy niechlujny? IP: 212.182.7.* 28.04.05, 13:28 W języku polskim podaje się najpierw imię danej osoby, a potem jej nazwisko. Odmienna kolejność występuje w spisach osób, haseł itp. Jednak wtedy nazwisko oddziela się od imienia przecinkiem. Doprawdy, od człowieka, który szczególnie zajmuje się sprawami polskiej twórczości wypada wymagać odrobiny staranności w jego wypowiedziach... Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 21:27 Nie tak dawno Janek napisał mi, że liczba jego fanów jest "zbyt policzalna". Frekwencja na niniejszym forum zdaje się to potwierdzać. Proponuję więc zainwestować w jakość skoro nie można inaczej. Chętnie poznam opinie przytomnych na temat twórczości Janka. Może porozmawiamy o niektórych jego wierszach, albo np. o wydanym w 2003 r. (o ile wiem jest to ostatnie jego wydawnictwo) poemacie pt. "Trzynasta trzydzieści". Ponieważ schlebiam sobie iż znam nie tylko wspomniany poemat ale także ok. 130 różnych tekstów Janka swoją opinie pozwolę sobie przedstawić gdy dyskusja nabierze temperatury. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Kondrak Jan 18.09.05, 06:55 Fajny facet, dobry muzyk, klasa sama w sobie, tyle, że ... Świdniczanin. (dziwne więc, że w kategorii ludzie Lublina) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HEO Re: Kondrak Jan IP: *.bilgoraj.mm.pl 02.01.06, 15:03 Kondraka podziwiam za talent . . . męską urodę i sympatyczny sposób bycia na estradzie i poza nią. Kondrak - śpiewający poeta, którego występy dają wiele wzruszeń, zadumań, refleksji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojslawo@o2 Re: Kondrak Jan IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 14.01.06, 00:56 podziwiam GO i z mila checia chcialbym zamienic kilka slow z Nim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella -amigo Re: Kondrak Jan IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.06, 12:38 Porządny gość; za darmo zaśpiewał w ub.roku na pogrzebie b.dyrektora Włodawskiego Domu Kultury, więc ma nie tylko rozum,ale i wielkie serce.Ja słucham dość często jego ballad.Lubię jego muzykę,jego głos!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abakus Re: Kondrak Jan IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.06, 16:35 Od pięciu mniej więcej lat poszukuję pieśni Kondraka do poezji Stachury. Dysponowałam kiedyś kasetą magnetofonową, ale zaginęła. Udało mi się ściągnąć parę mp3, ale to nie to. Brak dramatyzmu tamtego wykonania, głębi aranżacji. Uważam, że było to najlepsze wykonanie Stachury jakie słyszałam i SDM niech się przy nim schowa. Gdyby ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ponownie zdobyć w/w muzykę, prosze o kontakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:59 Tak się składa, że znam i posiadam wszystkie cztery płyty z tekstami E. Stachury w wykonaniu Janka. Są żeczywiście niesamowite. Aby je zdobyć wystarczy zadzwonić pod nr tel. kom.: 0 608 421 380 lub napisać na adres: janko8@poczta.onet.pl. Janek na pewno chętnie spełni Twoje marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 20:03 Tak się składa, że znam i posiadam wszystkie cztery płyty z tekstami E. Stachury w wykonaniu Janka. Są rzeczywiście niesamowite. Aby je zdobyć wystarczy zadzwonić pod nr tel. kom.: 0 608 421 380 lub napisać na adres: janko8@poczta.onet.pl. Janek na pewno chętnie spełni Twoje marzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mefisto Re: Kondrak Jan IP: *.rene.com.pl 19.06.06, 20:46 ja mam ten sam problem, co abakus. dla mnie kondrak, to przede wszystkim niesamowicie wykonane piosenki edka stachury, po prostu cos niesamowitego, też miałem kasetę, ale mp3 nie znalazłem. ponawiam prośbę jeśli wiecie, gdzie można nabyć płytę kondraka z pieśniami stachury, pliz dajcie znać, piszcie na: piotrekk_77@tlen.pl pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hanna60 Re: Kondrak Jan IP: 212.244.84.* 03.04.06, 22:07 Panie Janku, to co zaprezentował Pan w SokoLowie zasługuje na pełne uznanie. Życzę wielu sukcesów na scenie nie tylko polskiej. Interpretacji poezji i homilii JPII słucha się z wielkim zdumieniem odkrył Pan piękno na nowo. Ponawiamy zaproszenie. Hanna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maro do tego polityk -- z Tygodnika Świdnickiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 06:55 Rzadki ptak Jan Kondrak o władzy, kinie, lotnisku i o tym, jak dostał w tyłek Gdy w Londynie śpiewał przed wdową po generale Andersie, ta nie kryła wzruszenia. Gdy śpiewa słynnego "Atamana”, po plecach przechodzą ciarki. W jego żyłach płynie tatarska krew. Dziś radny Kondrak walczy o to, żeby Świdnik przestał być "Chamburgiem”. u kot dachowiec i biografia Forresta Gumpa. Na półkach setki książek i kaset. W tym dużo Stachury. Gitara na podłodze. - Jan Kondrak jest mężczyzną pięknym i obdarzonym fantastycznym głosem porównywalnym z głosem Czesława Niemena. Nagrany przezeń "Ataman”, stylizowany na pieśń kozacką - to dzieło nie tylko wybitne. Tak się dziś w Polsce nie śpiewa, bo się dziś tak śpiewać nie potrafi. Tylko Kondrak potrafi - twierdzi Jan Poprawa, znany krytyk muzyczny. - Kondrak jest rzadkim ptakiem. Cenię go, podziwiam i szanuję - napisał Jacek Kaczmarski, który twórczość Kondraka znał od drugiej połowy lat osiemdziesiątych, kiedy do sekcji polskiej Radia Wolna Europa dotarła jego kaseta. • • • Miło bracia miło Miło bracia żyć Z naszym atamanem Nie ma co się martwić nic Z kondrackiej chorągwi Zachowane przekazy źródłowe wspominają o chorągwiach tatarskich w pierwszej połowie XVI stulecia. Wymieniają sześć chorągwi, w tym 56-konną chorągiew kondracką złożoną z Tatarów służących Rzeczypospolitej. Nazywano ich Kongratami albo Kondratami. Możliwe, że w żyłach Jana Kondraka płynie kondracka krew. - Coś w tym jest. Mój dziadek Michał Kondrak miał majątek (w Siemierzu) zbyt wielki jak na kmiecy stan. Mógł być z wojskowego nadania. Gdy nagle wyjechał do Argentyny, to babcia Franciszka w proteście zniszczyła rodzinne dokumenty dotyczące historii rodziny - wspomina Kondrak. Być może to z dzikości tatarskiej i odwagi śpiewał w 1982 roku na dachu akademika na miasteczku UMCS i ściągały go stamtąd milicyjne posiłki z komendy przy ul. Narutowicza - wspomina Zbigniew Dmitroca - ceniony poeta. • • • Ataman wie dobrze i wybiera mądrze Szwadronami w konie Zapomnieli o mnie wnet Mają przydział doli Tej kozackiej woli Mnie pylista ziemia. Rozpalony gorzki step Chciał być fizjoterapeutą Jan Kondrak mieszkał w Sahryniu i Adelinie. Po ukończeniu szkoły średniej w Hrubieszowie chciał zostać fizjoterapeutą. Został polonistą. Śpiewał od maleńkości. W antraktach przedstawień. Ponieważ jego rodzice, wiejscy nauczyciele, działali w teatrze. Urósł na wielkiego barda. Po Piotrze Szczepaniku i Kazimierzu Grześkowiaku jest najbardziej znanym artystą śpiewającym z Lublina. Napisał ponad 150 piosenek, skomponował wiele więcej. W tym do wierszy Edwarda Stachury. Wygrał najważniejsze festiwale piosenki autorskiej. Od kilku lat lideruje lubelskim bardom. Organizuje Festiwal Kultury Ekologicznej w Józefowie na Roztoczu. Szkoli młodych. Bard radnym W Świdniku. Swoim ukochanym mieście. - W którym drugą kadencję rządzi koalicja PiS i LPR, czyli Rodzina i Prawo. I kontroluje miejscową gazetę, telewizję kablową, a nawet wasz Tygodnik Świdnicki. Dziennikarze uprawiają wazeliniarstwo. Przez całą kadencję nie dopuszczono ani razu do głosu radnych opozycji. • Radny Kondrak. Taki Kozak, a kina nie uratował... - Chwila, jeszcze nie przesądzone. W sytuacji, gdy trzeba pięć tysięcy miesięcznie dopłacać do jego funkcjonowania - nie może ono dalej w tym kształcie trwać. Być może budynek będzie wynajęty na cele komercyjne. Z warunkiem utrzymania sali kinowej i widowiskowej. • Słynnego festiwalu jazzowego też nie będzie? - Burmistrz zamknął go jakieś 4 lata temu. Bo mu nie pasuje jazz. Bo musiał dopłacać. Powstało Stowarzyszanie "Jesteśmy w Europie”. Zajmiemy się promowaniem Świdnika poprzez organizację festiwali i kultywację Świdnickich Spacerów. Postaramy się reaktywować jazz w Świdniku. • Z kulturą też kiepsko? - Bo młodzi nie chcą kultury. Iść do domu kultury to obciach - mówią licealiści. Jest na to rada. Dyrekcja powinna być na kontrakcie, a nie na etacie. Program powinien być realizowany poprzez specjalne stowarzyszenie, a majątek trwały powinien nadal być własnością gminy. • Czy radny Kondrak dostał w tyłek? - Dostałem ostrzeżenie. Opowiedziałem się swego czasu za reorganizacją sieci szkół. W rezultacie dyrektor jednej z nich zwolnił moją żonę z pracy. Została przywrócona, ale nie na pełny etat. Źle się dzieje w "Chamburgu” - Tak o naszym mieście mówią młodzi. Pogardliwie - dodaje Kondrak. A to jest miasto cholernie dobrze wykształcone. Z przyszłością. • Największa porażka? - Odpuszczenie lotniska. Zbyt małe zaangażowanie i skuteczność. • Polityka władz? - Defensywna - tzw. gaszenie pożarów zamiast stawiania na śmiałe inwestycje w przyszłość. U nas już dawno powinna być np. komercyjna szkoła lotnicza. • Co realizuje? - Władzom doskonale wychodzi zdobywanie władzy i jej utrzymanie. Nie ma odpowiedzi na to, czym ma być Świdnik za 25 lat. • Gdybym był burmistrzem? Jakie decyzje? - Wszystkie konie w stronę lotniska. - Kultura na kontrakcie i w ręku stowarzyszeń. - Budowa drugiej nitki burzowej. - Rozmowy z Lublinem i Mełgwią o wspólnych inwestycjach w infrastrukturę, związanych z eksploatacją lotniska. - Rewitalizacja terenów wokół basenu i hali. Waldemar Sulisz Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: do tego polityk -- z Tygodnika Świdnickiego 12.05.06, 23:37 No tak ciekawy człowiek ten bard a może Panie Zdzisławie ma Pan w jego wykonaniu takie coś: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: do tego polityk -- z Tygodnika Świdnickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:08 No pewnie, że mam. Piekny, głęboki i wielowarstwowy tekst. Z resztą, czy Janek napisał coś brzydkiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa A ja poznałem go osobiście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 13:08 A ja poznałem go osobiście i wywarł na mnie takie wrażenie: nadęty typ, który jako jedyny komponuje muzykę. Najlepszą, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Re: Kondrak Jan IP: 212.244.84.* 29.06.06, 08:48 tu jest ciut wiecej. Posluchac tez mozna: www.purevolume.com/federacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Re: Kondrak Jan IP: 212.244.84.* 29.06.06, 08:48 tu jest ciut wiecej. Posluchac tez mozna: www.purevolume.com/federacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 20:21 Pragnę poinformować, że na stronie www.lfb.lublin pl powstało forum poświęcone Lubelskiej Federacji Bardów, której Janek jest liderem. Są informacje, jest dyskusja. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Kondrak Jan 09.07.06, 00:31 no warto zerknąć a propos czy JK nie pokandydowałby do fotela w Lublinie? Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Re: Kondrak Jan 10.07.06, 21:13 W Lublinie? Nie ma Swidnika na polityczne pisowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
julka00 Re: Kondrak Jan 12.07.06, 17:56 Według mnie jeden z najlepszych wokalistów w naszym kraju, kto wie czy nie najlepszy. Uwielbiam koncerty Federacji i podchodzę do nich zupełnie inaczej niż do pozostałych. Np. nie przepadam chodzić na nie ze znajomymi. Nie chcę, żeby ktokolwiek przeszkadzał mi w delektowaniu się muzyką. Te utwory niesamowicie oddziaływują na człowieka. Każdy instrument, czy wokalista z osobna i wszyscy razem. Widać, że to pasjonaci. Wkładają naprawdę spory wysiłek w kompozycję i staranność wykonania i to daje niesamowite efekty. Taki przekaz emocji, których nie dałoby się wiernie przekazać w zwykłej rozmowie. Słyszę i wydaje mi się, że doskonale rozumiem "co autor miał na myśli". Wielu muzykom (może należałoby ich określić "pseudomuzykami") z czołówek list przebojów zalecałabym wybranie się na taki koncert, żeby zobaczyli, wyciągnęli wnioski i troszkę podciągnęli swój poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 21:18 Walory głosowe i umiejętności wokalne Janka są poza wszelką dyskusją. Podobnie jak koncerty Lubelskiej Federacji Bardów są po prostu niepowtarzalne. Masz rację pisząc, że najlepiej przeżywać je w samotności aby nic nie uronić z panującego nastroju. Co do innych "muzyków" nie wypowiem się, bo się nie znam. Przy okazji chciałem zaprosić Cię na forum federacyjne www.lfb.lublin.pl. Przepraszam za bezpośrednią formę, w której sie do Ciebie zwracałem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bodek50 Re: Kondrak Jan 19.07.06, 21:15 Poznałem Jana Kondraka i Lubelską Federację Bardów około roku temu.Przyjemnością jest słuchanie ich piosenek. Czy to Cohen, bardowskie piosenki ze świata, Wysocki ( "Nerw" - to chyba ich najlepsza płyta)Ballady i romanse, Grześkowiak, ich twórczość osobista sprawiają , że za każdym razem przeżywa się coś pięknego na nowo. Przy "Atamanie" sztywnieje kręgosłup, słuchając "Snu" czuje się pijacki amok, zapach knajpianego dymu a w "pożegnaniu z Marią" strach więziennej celi, bicie serca i czekanie na to co będzie dalej. Raz miałem okazję posłuchać LFB na żywo na "Białej Lokomotywie" w Aleksandrowie Kuj. To takie wrześniowe spotkania z poezja śpiewaną. Szkoda, ze Bardów nie bylo w komplecie. Zachęcam wszystkich do słuchania piosenek LFB i Jana Kondraka. Opinie na Jego temat nie sa przesadzone...wspaniały głos, czystość wymowy, rozumienie każdego słowa. Jan Kondrak ma jeszcze jedną zaletę...jest bezpośredni w kontaktach, zawsze odpisał na moje listy, chętnie dzielił się swoimi doświadczeniami, nawet przeżyciami. Pozdrawiam go serdecznie a jego twórczość polecam wszystkim....tam gdzie moge propaguje jego muzykę i piosenki. Mam jego piosenkę "Nafta i gaz" ubraną w podkład zdjęciowy pps. Chętnym prześlę. Pozdrawiam A hoy Odpowiedz Link Zgłoś
oneofthem Re: Kondrak Jan 04.09.06, 21:18 Czy gdzieś można kupić CD z utworem "Pobojowiska nad Tanwią"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadwiga Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 19:09 wspaniały bard,ale niestety jego twórczość znam tylko z telewizji i właśnie parę minut temu śpiewał w magazynie weekendowym w tv lublin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arekozak Kondrak Jan IP: *.lns1-c12.dsl.pol.co.uk 23.12.06, 13:29 Przyznaje ze Kondrak uwrazliwil mnie w pewnym momecie na zycie.... Odpowiedz Link Zgłoś