Dodaj do ulubionych

Kondrak Jan

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.05, 22:52
Szkoda że od 1 marca nikt nie napisał NIC. JAnek zasługuje na parę słów uznania.
Obserwuj wątek
    • Gość: Małgorzata Re: Kondrak Jan IP: *.net.pulawy.pl / *.net.pulawy.pl 22.04.05, 22:16
      Dziekujemy za cudny koncert w Puławach w Willi "Samotnia"
      • Gość: Kasia Re: Kondrak Jan IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 27.04.05, 22:25
        Nie wiem co mam napisać. Żadne słowa nie oddadzą emocji jakie wzbudza we mnie
        jego muzyka. Przy Atamanie rozklejam się i ryczę jak małe dziecko.Za kazdym
        razem, gdy słucham jego głosu czuje sie naprawdę wolna.
    • Gość: Robbie P. Grzegorz JÓZEFCZUK niedouczony czy niechlujny? IP: 212.182.7.* 28.04.05, 13:28
      W języku polskim podaje się najpierw imię danej osoby, a potem jej nazwisko.
      Odmienna kolejność występuje w spisach osób, haseł itp. Jednak wtedy nazwisko
      oddziela się od imienia przecinkiem.
      Doprawdy, od człowieka, który szczególnie zajmuje się sprawami polskiej
      twórczości wypada wymagać odrobiny staranności w jego wypowiedziach...
      Pozdr.
    • Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 21:27
      Nie tak dawno Janek napisał mi, że liczba jego fanów jest "zbyt policzalna".
      Frekwencja na niniejszym forum zdaje się to potwierdzać. Proponuję więc
      zainwestować w jakość skoro nie można inaczej. Chętnie poznam opinie przytomnych
      na temat twórczości Janka. Może porozmawiamy o niektórych jego wierszach, albo
      np. o wydanym w 2003 r. (o ile wiem jest to ostatnie jego wydawnictwo) poemacie
      pt. "Trzynasta trzydzieści". Ponieważ schlebiam sobie iż znam nie tylko
      wspomniany poemat ale także ok. 130 różnych tekstów Janka swoją opinie pozwolę
      sobie przedstawić gdy dyskusja nabierze temperatury.
    • leniak Re: Kondrak Jan 18.09.05, 06:55
      Fajny facet, dobry muzyk, klasa sama w sobie, tyle, że ...
      Świdniczanin. (dziwne więc, że w kategorii ludzie Lublina)
    • Gość: HEO Re: Kondrak Jan IP: *.bilgoraj.mm.pl 02.01.06, 15:03
      Kondraka podziwiam za talent . . . męską urodę i sympatyczny sposób bycia na
      estradzie i poza nią. Kondrak - śpiewający poeta, którego występy dają wiele
      wzruszeń, zadumań, refleksji.
    • Gość: wojslawo@o2 Re: Kondrak Jan IP: *.umcs.akademiki.lublin.pl 14.01.06, 00:56
      podziwiam GO i z mila checia chcialbym zamienic kilka slow z Nim.
    • Gość: bella -amigo Re: Kondrak Jan IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.06, 12:38
      Porządny gość; za darmo zaśpiewał w ub.roku na pogrzebie b.dyrektora
      Włodawskiego Domu Kultury, więc ma nie tylko rozum,ale i wielkie serce.Ja
      słucham dość często jego ballad.Lubię jego muzykę,jego głos!!!!!
    • Gość: abakus Re: Kondrak Jan IP: *.tarnobrzeg.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.06, 16:35
      Od pięciu mniej więcej lat poszukuję pieśni Kondraka do poezji Stachury.
      Dysponowałam kiedyś kasetą magnetofonową, ale zaginęła. Udało mi się ściągnąć
      parę mp3, ale to nie to. Brak dramatyzmu tamtego wykonania, głębi aranżacji.
      Uważam, że było to najlepsze wykonanie Stachury jakie słyszałam i SDM niech się
      przy nim schowa. Gdyby ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ponownie zdobyć w/w
      muzykę, prosze o kontakt.
      • Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 19:59
        Tak się składa, że znam i posiadam wszystkie cztery płyty z tekstami E. Stachury
        w wykonaniu Janka. Są żeczywiście niesamowite. Aby je zdobyć wystarczy zadzwonić
        pod nr tel. kom.: 0 608 421 380 lub napisać na adres: janko8@poczta.onet.pl.
        Janek na pewno chętnie spełni Twoje marzenia.
      • Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 20:03
        Tak się składa, że znam i posiadam wszystkie cztery płyty z tekstami E. Stachury
        w wykonaniu Janka. Są rzeczywiście niesamowite. Aby je zdobyć wystarczy zadzwonić
        pod nr tel. kom.: 0 608 421 380 lub napisać na adres: janko8@poczta.onet.pl.
        Janek na pewno chętnie spełni Twoje marzenia.
      • Gość: mefisto Re: Kondrak Jan IP: *.rene.com.pl 19.06.06, 20:46
        ja mam ten sam problem, co abakus. dla mnie kondrak, to przede wszystkim
        niesamowicie wykonane piosenki edka stachury, po prostu cos niesamowitego, też
        miałem kasetę, ale mp3 nie znalazłem. ponawiam prośbę jeśli wiecie, gdzie można
        nabyć płytę kondraka z pieśniami stachury, pliz dajcie znać, piszcie na:
        piotrekk_77@tlen.pl

pozdro
    • Gość: hanna60 Re: Kondrak Jan IP: 212.244.84.* 03.04.06, 22:07
      Panie Janku, to co zaprezentował Pan w SokoLowie zasługuje na pełne uznanie. Życzę
      wielu sukcesów na scenie nie tylko polskiej. Interpretacji poezji i homilii JPII
      słucha się z wielkim zdumieniem odkrył Pan piękno na nowo. Ponawiamy zaproszenie.
      Hanna.
      • Gość: maro do tego polityk -- z Tygodnika Świdnickiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 06:55

Rzadki ptak
        Jan Kondrak o władzy, kinie, lotnisku i o tym, jak dostał w tyłek

Gdy w Londynie śpiewał przed wdową po generale Andersie, ta nie kryła
        wzruszenia. Gdy śpiewa słynnego "Atamana”, po plecach przechodzą ciarki. W jego
        żyłach płynie tatarska krew. Dziś radny Kondrak walczy o to, żeby Świdnik
        przestał być "Chamburgiem”.

u kot dachowiec i biografia Forresta Gumpa. Na półkach setki książek i kaset. W
        tym dużo Stachury. Gitara na podłodze.
        - Jan Kondrak jest mężczyzną pięknym i obdarzonym fantastycznym głosem
        porównywalnym z głosem Czesława Niemena. Nagrany przezeń "Ataman”, stylizowany
        na pieśń kozacką - to dzieło nie tylko wybitne. Tak się dziś w Polsce nie
        śpiewa, bo się dziś tak śpiewać nie potrafi. Tylko Kondrak potrafi - twierdzi
        Jan Poprawa, znany krytyk muzyczny.
        - Kondrak jest rzadkim ptakiem. Cenię go, podziwiam i szanuję - napisał Jacek
        Kaczmarski, który twórczość Kondraka znał od drugiej połowy lat
        osiemdziesiątych, kiedy do sekcji polskiej Radia Wolna Europa dotarła jego
        kaseta.
        • • •
        Miło bracia miło
        Miło bracia żyć
        Z naszym atamanem
        Nie ma co się martwić nic

Z kondrackiej chorągwi
        Zachowane przekazy źródłowe wspominają o chorągwiach tatarskich w pierwszej
        połowie XVI stulecia. Wymieniają sześć chorągwi, w tym 56-konną chorągiew
        kondracką złożoną z Tatarów służących Rzeczypospolitej. Nazywano ich Kongratami
        albo Kondratami. Możliwe, że w żyłach Jana Kondraka płynie kondracka krew.
        - Coś w tym jest. Mój dziadek Michał Kondrak miał majątek (w Siemierzu) zbyt
        wielki jak na kmiecy stan. Mógł być z wojskowego nadania. Gdy nagle wyjechał do
        Argentyny, to babcia Franciszka w proteście zniszczyła rodzinne dokumenty
        dotyczące historii rodziny - wspomina Kondrak.
        Być może to z dzikości tatarskiej i odwagi śpiewał w 1982 roku na dachu
        akademika na miasteczku UMCS i ściągały go stamtąd milicyjne posiłki z komendy
        przy ul. Narutowicza - wspomina Zbigniew Dmitroca - ceniony poeta.
        • • •
        Ataman wie dobrze i wybiera mądrze
        Szwadronami w konie
        Zapomnieli o mnie wnet
        Mają przydział doli
        Tej kozackiej woli
        Mnie pylista ziemia.
        Rozpalony gorzki step
        Chciał być fizjoterapeutą
        Jan Kondrak mieszkał w Sahryniu i Adelinie. Po ukończeniu szkoły średniej w
        Hrubieszowie chciał zostać fizjoterapeutą. Został polonistą.
        Śpiewał od maleńkości. W antraktach przedstawień. Ponieważ jego rodzice,
        wiejscy nauczyciele, działali w teatrze. Urósł na wielkiego barda. Po Piotrze
        Szczepaniku i Kazimierzu Grześkowiaku jest najbardziej znanym artystą
        śpiewającym z Lublina.
        Napisał ponad 150 piosenek, skomponował wiele więcej. W tym do wierszy Edwarda
        Stachury. Wygrał najważniejsze festiwale piosenki autorskiej. Od kilku lat
        lideruje lubelskim bardom. Organizuje Festiwal Kultury Ekologicznej w Józefowie
        na Roztoczu. Szkoli młodych.

Bard radnym
        W Świdniku. Swoim ukochanym mieście.
        - W którym drugą kadencję rządzi koalicja PiS i LPR, czyli Rodzina
        i Prawo. I kontroluje miejscową gazetę, telewizję kablową, a nawet wasz
        Tygodnik Świdnicki. Dziennikarze uprawiają wazeliniarstwo. Przez całą kadencję
        nie dopuszczono ani razu do głosu radnych opozycji.
        • Radny Kondrak. Taki Kozak, a kina nie uratował...
        - Chwila, jeszcze nie przesądzone. W sytuacji, gdy trzeba pięć tysięcy
        miesięcznie dopłacać do jego funkcjonowania - nie może ono dalej w tym
        kształcie trwać. Być może budynek będzie wynajęty na cele komercyjne. Z
        warunkiem utrzymania sali kinowej i widowiskowej.
        • Słynnego festiwalu jazzowego też nie będzie?
        - Burmistrz zamknął go jakieś 4 lata temu. Bo mu nie pasuje jazz. Bo musiał
        dopłacać. Powstało Stowarzyszanie "Jesteśmy w Europie”. Zajmiemy się
        promowaniem Świdnika poprzez organizację festiwali i kultywację Świdnickich
        Spacerów. Postaramy się reaktywować jazz w Świdniku.
        • Z kulturą też kiepsko?
        - Bo młodzi nie chcą kultury. Iść do domu kultury to obciach - mówią
        licealiści. Jest na to rada. Dyrekcja powinna być na kontrakcie, a nie na
        etacie. Program powinien być realizowany poprzez specjalne stowarzyszenie, a
        majątek trwały powinien nadal być własnością gminy.
        • Czy radny Kondrak dostał w tyłek?
        - Dostałem ostrzeżenie. Opowiedziałem się swego czasu za reorganizacją sieci
        szkół. W rezultacie dyrektor jednej z nich zwolnił moją żonę z pracy. Została
        przywrócona, ale nie na pełny etat.

Źle się dzieje w "Chamburgu”
        - Tak o naszym mieście mówią młodzi. Pogardliwie - dodaje Kondrak. A to jest
        miasto cholernie dobrze wykształcone. Z przyszłością.
        • Największa porażka?
        - Odpuszczenie lotniska. Zbyt małe zaangażowanie i skuteczność.
        • Polityka władz?
        - Defensywna - tzw. gaszenie pożarów zamiast stawiania na śmiałe inwestycje w
        przyszłość. U nas już dawno powinna być np. komercyjna szkoła lotnicza.
        • Co realizuje?
        - Władzom doskonale wychodzi zdobywanie władzy i jej utrzymanie. Nie ma
        odpowiedzi na to, czym ma być Świdnik za 25 lat.
        • Gdybym był burmistrzem? Jakie decyzje?
        - Wszystkie konie w stronę lotniska.
        - Kultura na kontrakcie i w ręku stowarzyszeń.
        - Budowa drugiej nitki burzowej.
        - Rozmowy z Lublinem i Mełgwią o wspólnych inwestycjach w infrastrukturę,
        związanych z eksploatacją lotniska.
        - Rewitalizacja terenów wokół basenu i hali.

Waldemar Sulisz

• leniak Re: do tego polityk -- z Tygodnika Świdnickiego 12.05.06, 23:37
          No tak ciekawy człowiek ten bard
          a może Panie Zdzisławie ma Pan w jego wykonaniu takie coś:
          • Gość: Zdzisław Re: do tego polityk -- z Tygodnika Świdnickiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:08
            No pewnie, że mam. Piekny, głęboki i wielowarstwowy tekst. Z resztą, czy Janek
            napisał coś brzydkiego?
            • rilian Re: do tego polityk -- z Tygodnika Świdnickiego 17.05.06, 08:31
              nie. :)
              • Gość: aa A ja poznałem go osobiście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 13:08
                A ja poznałem go osobiście i wywarł na mnie takie wrażenie: nadęty typ, który
                jako jedyny komponuje muzykę. Najlepszą, oczywiście.
    • Gość: Panna Re: Kondrak Jan IP: 212.244.84.* 29.06.06, 08:48
      tu jest ciut wiecej. Posluchac tez mozna:

www.purevolume.com/federacja
    • Gość: Panna Re: Kondrak Jan IP: 212.244.84.* 29.06.06, 08:48
      tu jest ciut wiecej. Posluchac tez mozna:

www.purevolume.com/federacja
    • Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 20:21
      Pragnę poinformować, że na stronie www.lfb.lublin pl powstało forum
      poświęcone Lubelskiej Federacji Bardów, której Janek jest liderem. Są
      informacje, jest dyskusja. Polecam.
      • leniak Re: Kondrak Jan 09.07.06, 00:31
        no warto zerknąć
        a propos czy JK nie pokandydowałby do fotela w Lublinie?
        • joannabarska Re: Kondrak Jan 10.07.06, 21:13
          W Lublinie? Nie ma Swidnika na polityczne pisowanie?
    • julka00 Re: Kondrak Jan 12.07.06, 17:56
      Według mnie jeden z najlepszych wokalistów w naszym kraju, kto wie czy nie
      najlepszy. Uwielbiam koncerty Federacji i podchodzę do nich zupełnie inaczej
      niż do pozostałych. Np. nie przepadam chodzić na nie ze znajomymi. Nie chcę,
      żeby ktokolwiek przeszkadzał mi w delektowaniu się muzyką. Te utwory
      niesamowicie oddziaływują na człowieka. Każdy instrument, czy wokalista z
      osobna i wszyscy razem. Widać, że to pasjonaci. Wkładają naprawdę spory wysiłek
      w kompozycję i staranność wykonania i to daje niesamowite efekty. Taki przekaz
      emocji, których nie dałoby się wiernie przekazać w zwykłej rozmowie. Słyszę i
      wydaje mi się, że doskonale rozumiem "co autor miał na myśli".
      Wielu muzykom (może należałoby ich określić "pseudomuzykami") z czołówek
      list przebojów zalecałabym wybranie się na taki koncert, żeby zobaczyli,
      wyciągnęli wnioski i troszkę podciągnęli swój poziom.
      • Gość: Zdzisław Re: Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.06, 21:18
        Walory głosowe i umiejętności wokalne Janka są poza wszelką dyskusją. Podobnie
        jak koncerty Lubelskiej Federacji Bardów są po prostu niepowtarzalne. Masz rację
        pisząc, że najlepiej przeżywać je w samotności aby nic nie uronić z panującego
        nastroju. Co do innych "muzyków" nie wypowiem się, bo się nie znam.
        Przy okazji chciałem zaprosić Cię na forum federacyjne www.lfb.lublin.pl.
        Przepraszam za bezpośrednią formę, w której sie do Ciebie zwracałem.
        Pozdrawiam
    • bodek50 Re: Kondrak Jan 19.07.06, 21:15
      Poznałem Jana Kondraka i Lubelską Federację Bardów około roku
      temu.Przyjemnością jest słuchanie ich piosenek. Czy to Cohen, bardowskie
      piosenki ze świata, Wysocki ( "Nerw" - to chyba ich najlepsza płyta)Ballady i
      romanse, Grześkowiak, ich twórczość osobista sprawiają , że za każdym razem
      przeżywa się coś pięknego na nowo. Przy "Atamanie" sztywnieje kręgosłup,
      słuchając "Snu" czuje się pijacki amok, zapach knajpianego dymu a w "pożegnaniu
      z Marią" strach więziennej celi, bicie serca i czekanie na to co będzie dalej.
      Raz miałem okazję posłuchać LFB na żywo na "Białej Lokomotywie" w Aleksandrowie
      Kuj. To takie wrześniowe spotkania z poezja śpiewaną. Szkoda, ze Bardów nie
      bylo w komplecie. Zachęcam wszystkich do słuchania piosenek LFB i Jana
      Kondraka. Opinie na Jego temat nie sa przesadzone...wspaniały głos, czystość
      wymowy, rozumienie każdego słowa.
      Jan Kondrak ma jeszcze jedną zaletę...jest bezpośredni w kontaktach, zawsze
      odpisał na moje listy, chętnie dzielił się swoimi doświadczeniami, nawet
      przeżyciami.
      Pozdrawiam go serdecznie a jego twórczość polecam wszystkim....tam gdzie moge
      propaguje jego muzykę i piosenki. Mam jego piosenkę "Nafta i gaz" ubraną w
      podkład zdjęciowy pps. Chętnym prześlę.
      Pozdrawiam A hoy
    • oneofthem Re: Kondrak Jan 04.09.06, 21:18
      Czy gdzieś można kupić CD z utworem "Pobojowiska nad Tanwią"?
    • Gość: jadwiga Kondrak Jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 19:09
      wspaniały bard,ale niestety jego twórczość znam tylko z telewizji i właśnie
      parę minut temu śpiewał w magazynie weekendowym w tv lublin
    • Gość: arekozak Kondrak Jan IP: *.lns1-c12.dsl.pol.co.uk 23.12.06, 13:29
      Przyznaje ze Kondrak uwrazliwil mnie w pewnym momecie na zycie....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka