Dodaj do ulubionych

Komunikacja nocna

08.12.05, 14:34
Interia.pl pisze:

"Dlaczego blisko 350 tysięczne miasto jakim jest Lublin nie ma autobusów
nocnych? Zdaniem tamtejszego MPK, po prostu ich nie potrzebuje. Mieszkańcy są
jednak innego zdania.
Wpływy z nocnych pojazdów wynosiły 5-8 proc. kosztów funkcjonowania tej
komunikacji - tłumaczy Stanisław Wojnarowicz z lubelskiego MPK.
- Mimo protestów mieszkańców Lublina, nawet w Noc Sylwestrową nie będzie
odstępstwa od reguły. Niektóre linie dzienne zjadą z tras tuż przed północą. A
rano trzeba będzie czekać do pierwszych dziennych autobusów, czyli do piątej -
tłumaczy lubelskie MPK. Mieszkańcom pozostają więc taksówki."

Wpływy z biletów (po 2 zł) pokrywały zaledwie 5-8% kosztów kursowania tych
kilku MPK-owskich busików? Jakoś nie chce mi się w to wierzyć... Może sami to
obliczymy? Czy ktoś wie na czym jeżdżą żółte busy MPK? Ropa czy benzyna?
Obserwuj wątek
    • mali_bu Re: Komunikacja nocna 08.12.05, 15:33
      Krótka powtórka z najnowszej historii nocnej komunikacji w Lublinie.
      Kilka lat temu, na próbę, wydłużono kursowanie niektórych autobusów. Jeździły do
      24. Frekwencja była znikoma. A dlaczego ktoś zapyta? Ano dlatego, że o tych
      dodatkowych kursach wiedzieli tylko nieliczni w MPK. Nigdzie, nawet w prasie nie
      było o tym informacji, o rozkładach na przystankach nie wspominając.
      Potem wprowadzono 3 linie 300, 301, 302. Dla studentów. Sęk w tym że pusazczono
      je jedynie w weekend czyli wtedy gdy większość studentów wyjeżdża z Lublina do
      domów. Poza tym, zbyt którki okres na to aby przyzwyczaić mieszkańców "że coś w
      nocy jeździ".
      Komunikacja nocna dobrze się trzyma w Białymstoku, Rzeszowie czy ostanio
      wznowiona w Kielcach.
      A my chcemy do miano metrolpolii dosrosnąć. TO chyba będzie pierwsza metropolia
      która zamiera po 22.
      • Gość: SuperGluś Re: Komunikacja nocna IP: *.top.net.pl 08.12.05, 15:45
        To juz wiemy, dlaczego u nas lapie sie tak duzo pijanych kierowcow. Zeby sie
        nie okazalo, ze koszty spoleczne braku nocnej komunikacji nie sa wieksze niz
        starat upadajacego mpk z tego tytulu.
      • gabriel Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 00:20
        Nie wiem kiedy Ty byłeś studentem, ale chyba coś nie ostatnio, komunikacja
        właśnie w weekeny, była najbardziej potrzebna, bo to właśnie okres kiedy
        studenci najczęściej się bawią, i nie tylko oni, chociaz to głównie studenci
        wtedy domagali się wprowadzenia komunikacji nocnej, ale skorzystali na tym
        wszyscy którzy wychodzili się bawic do późna w weekendy.
        • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 08:02
          gabriel napisał:

> Nie wiem kiedy Ty byłeś studentem, ale chyba coś nie ostatnio, komunikacja
          > właśnie w weekeny, była najbardziej potrzebna, bo to właśnie okres kiedy
          > studenci najczęściej się bawią, i nie tylko oni, chociaz to głównie studenci
          > wtedy domagali się wprowadzenia komunikacji nocnej, ale skorzystali na tym
          > wszyscy którzy wychodzili się bawic do późna w weekendy.

dlaczego ja mam z własnych podatków płacić żeby ktoś mógł się nachlać?Ja jeżdżę
          do Białej albo do Ełku zarabiać tam pieniądze, które wydaję potem w Lublinie i
          jakoś nikt mi nie dopłaca do busa do Białej czy Ełku. Tak że jeżeli Ty mi
          dopłacisz do busa do Białej, to ja Ci dopłacę do nocnej komunikacji.
          • Gość: low Re: Komunikacja nocna IP: *.pronet.lublin.pl 15.12.05, 23:11
            ty hejowski pie..ny heju je..y co ty pie..sz ty zaściankowy kutasie we
            wszytskich większych miastach polski jest nocna komunikacja a gdyby w tym
            lublinie nie było kulu i umcs to by była to dziura nad dziurami , studenci to
            siła napędowa kapujesz. zarabiasz pewnie na swoje marne życie i rodzinkę to ci
            powiem że studenci to przyszłość polski a nie takie nie udaczniki co po białych
            sie bujają jak ty skarbie
    • Gość: karol Re: Komunikacja nocna IP: *.lublin.mm.pl 08.12.05, 15:57
      Moze komus zalezy na tym zeby nie było komunikacji nocnej w lublinie?Kto
      najwiecej by wtedy stracił?Korporacje taksówkarskie
      • aron2004 Re: Komunikacja nocna 08.12.05, 23:19
        niech knajpiarze się złożą po parę złotych i wynajmą autobus, który będzie
        rozwoził klientów po domach. Proste.
        • Gość: michałP Re: Komunikacja nocna IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 08.12.05, 23:22
          Lublin nie jest blisko 350 tys miastem tylko ma ponad 350 tys:)
        • Gość: kalafior Re: Komunikacja nocna IP: *.it-net.pl 09.12.05, 01:37
          Dałbyś już spokój tym knajpiarzom. Skąd Ci przyszło do głowy, że jak ktoś chce
          wrócić autobusem do domu po 22.30 powiedzmy, to koniecznie musi wracać z
          knajpy? Ja bym chętnie wracał później z Felina, ale nie mogę bo ostatni autobus
          mam o 22.07. I chciałbym nawet, żeby knajpiarze za ten późniejszy autobus
          płacili tylko niby czemu? Na Felinie jest tylko jedna spelunka i ja w niej ani
          razu nie byłem. A nocnym kursem bym do domu śmignął...
          • aron2004 Re: Komunikacja nocna 09.12.05, 08:24
            ale chyba nie myślisz, że dla Ciebie jednego MPK będzie uruchamiać autobus? NIe
            ma takiego miasta gdzie komunikacja nocna jeździ zewsząd dowsząd.
            • Gość: lutzek I tu się mylisz Heniu IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 09.12.05, 16:43
              W Warszawie, tak znienawidzonej przez Ciebie, komunikacja nocna jest modelowa. W zasadzie z każdej dzielnicy, każdego osiedla dojedziesz w każde inne miejsce, o dowolnej porze nocy. Od tego jest dworzec przesiadkowy przy dw.Centralnym, z którego odjeżdżają autobusy w każdy kraniec Warszawy z częstotliwością 0,5 godziny (niektóre linie co 1 godzinę). I nie pisz o niebezpieczeństwie w nocnych autobusach, bo to jakiś cholerny stereotyp, który wyrósł na bazie kilku przykrych doświadczeń, które rzeczywiście miały miejsce niegdyś (ale w Lublinie jest podobnie, choćby niedawne zdarzenie na Orkana w linii 45). Jest i punktualnie i w miarę bezpiecznie, o ile nie podróżujesz gdzieś w najciemniejsze zakątki Pragi Północ.

A dla Twojej wiadomości: po godz. 22 ludzie wracają nie tylko z knajp, ale i z pracy, od znajomych, od narzeczonych, z kursów językowych, teatrów, kin (oczywiście ta ostatnia pozycja nie dotyczy Lublina z uwagi na brak kina).

buziaki
              lutzek
              • mali_bu Re: I tu się mylisz Heniu 09.12.05, 16:49
                Przecież Henio chodzi spać z kurami. I jeździ tylko na trasie dom-praca
                (szkoła)-dom. A ponieważ teraz kury chodzą spać wcześniej z racji krótszego
                dnia, dla Henia najodpowiedniej byłoby gdyby autobusy do któych tak musi
                popłacać z wląsnej kieszeni jeździły w godzinach 8-17 z przerwą w południe bo
                przeceiż wtedy nie korzysta. Potem spać, ewentualnie włączyć radyjnko na 97FM.
                Są ludzie, którym do głowy nie przychodzi że inni pracują i chcą jakoś wrócić do
                domu.
              • aron2004 Re: I tu się mylisz Heniu 09.12.05, 17:06
                tyle że to między innymi Lublin funduje Warszawie tą modelową komunikację, bo
                buduje wam metro, to macie na dopłaty. Zresztą na pewno w Warszawie nocne
                wszędzie nie dojeżdżają.

widzisz hrabio, ja mam taką pracę że np. czasami ( nie mówię że codziennie)
                muszę pojechać do Białej Podlaskiej a nie mogę skorzystać z samochodu. I jadę
                sobie busem do którego nikt mi nie dopłaca. To dlaczego JA Z WŁASNYCH
                PODATKÓW mam dopłacać komuś do autobusu nocnego na Felin?

dlaczego ci co jadą na Felin mają mieć dopłatę a ci co jadą do Białej muszą
                płacić za busa sami? Jeżeli autobus nocny na Felin byłby opłacalny - proszę
                bardzo niech sobie jeździ na zasadach komercyjnych. Jeżeli nie - to nie.
                • Gość: kalafior Re: I tu się mylisz Heniu IP: *.it-net.pl 09.12.05, 17:14
                  Ale na tego busa chodzisz piechotą bo boisz się, że autobus, którymbyś pojechał
                  może być nieopłacalny i ktoś by musiał dopłacić do tego twojego przejazdu, tak?
                  Jak juz jesteśmy na tym Felinie to wiele kursów pewnie jest nieopłacalnych bo
                  tam jakieś pięć tysięcy ludzi tylko mieszka, a nie można zrobić tylko jednej
                  linii co godzinę kursującej bo nie każdy musi chcieć jechać akurat tam gdzie
                  jeździłaby ta linia. W takim razie może całkiem zlikwidować tam połączenia bo
                  nie dość, że nieopłacalne w nocy to jeszcze i w dzień! Taka sytuacja jest
                  oczywiście i w innych dzielnicach - i co z nimi?
                  • aron2004 Re: I tu się mylisz Heniu 09.12.05, 17:27
                    Gość portalu: kalafior napisał(a):

> Ale na tego busa chodzisz piechotą bo boisz się, że autobus, którymbyś
                    pojechał może być nieopłacalny i ktoś by musiał dopłacić do tego twojego
                    przejazdu, tak?

nie - na busa jeżdżę prywatnym autobusem miejskim który jest opłacalny.

> Jak juz jesteśmy na tym Felinie to wiele kursów pewnie jest nieopłacalnych bo
                    > tam jakieś pięć tysięcy ludzi tylko mieszka, a nie można zrobić tylko jednej
                    > linii co godzinę kursującej bo nie każdy musi chcieć jechać akurat tam gdzie
                    > jeździłaby ta linia.

można - złóż taki projekt do MPK.

> W takim razie może całkiem zlikwidować tam połączenia bo
                    > nie dość, że nieopłacalne w nocy to jeszcze i w dzień! Taka sytuacja jest
                    > oczywiście i w innych dzielnicach - i co z nimi?

to co ze wsiami pod Lublinem - jeżdżą tam busy np. do Boduszyna, Bychawy,
                    Jastkowa, Wygody, Wojciechowa, Milejowa itp. i jakoś się opłaca. To i na Felin
                    by się opłacało.
                    Do Lubartowa, Świdnika czy Łęcznej zasuwają prywatne busy co 5 minut i jakoś im
                    się opłaca. A do dzielnic Lublina to pewnie nie dałoby rady.
                    • Gość: kalafior Re: I tu się mylisz Heniu IP: *.it-net.pl 10.12.05, 01:13
                      Ciesz się w takim razie tym swoim prywaciakiem. A co radzisz mieszkańcom tych
                      dzielnic, z których nie można na busa dojechać prywatnym autobusem - tu
                      oczywiście Felin;-)? Czy oni mają chodzić na piechotę czy jeździć taksówkami
                      (bo oczywiście tak jak i Ty nie chcą, aby do ich przejazdu inni dopłacali)? Czy
                      też powonni się przeprowadzić do innej dzielnicy gdzie prywaciarze dojeżdżają?

Projektu do MPK nie będę oczywiście składał - chybaś nie załapał. Czemu niby
                      mam ludzi skazywać na czekanie godzinne na autobus, który w dodatku nie
                      dojedzie tam gdzie chcą?

A co do opłacalnych busów do najróżniejszych miejscowości to tylko się cieszyć
                      i pogratulować. A skoro się na Felin opłaca to czemu prywaciarze tam nie
                      jeźdżą? Byłbym absolutnie za. No i skoro ci obrotni prywaciarze nie jeżdżą w
                      nocy to znaczy, że ludzie mają iść spać o 22.00 tak jak Ty czy też wolno im
                      liczyć, że po pracy, wizycie w przysłowiowej już knajpie, u znajomych czy
                      gdziekolwiek będą mieli jak wrócić do domu?
                      Ty jesteś tak obtrzaskany w tych busowych kwestiach, że może byś mi załatwił
                      jakiego busa nocnego z Felina na Czuby? Chętnie zapłacę. A jak nie będą chcieli
                      jeździć (tak jak teraz) to przykro mi, ale dalej będę za tym, żeby jeździło w
                      nocy MPK, do którego musisz dopłacać.
                      • Gość: aron Re: I tu się mylisz Heniu IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 08:00
                        Gość portalu: kalafior napisał(a):

> Ciesz się w takim razie tym swoim prywaciakiem.

cieszę się.

>A co radzisz mieszkańcom tych
                        > dzielnic, z których nie można na busa dojechać prywatnym autobusem - tu
                        > oczywiście Felin;-)?
                        >Czy oni mają chodzić na piechotę czy jeździć taksówkami

możecie jeździć świdnicką osiemdziesiątką - jedzie al. Witosa.

>Czy
                        >
                        > też powonni się przeprowadzić do innej dzielnicy gdzie prywaciarze dojeżdżają?

możecie się przeprowadzić.

> Projektu do MPK nie będę oczywiście składał - chybaś nie załapał. Czemu niby
                        > mam ludzi skazywać na czekanie godzinne na autobus, który w dodatku nie
                        > dojedzie tam gdzie chcą?

a gdzie ludzie z Felina chcą jeździć?

> A co do opłacalnych busów do najróżniejszych miejscowości to tylko się
                        cieszyć i pogratulować. A skoro się na Felin opłaca to czemu prywaciarze tam
                        nie
                        > jeźdżą?

Być może dlatego, że urząd miasta nie chce wydać zezwwolenia. Parę lat temu
                        musiałem pojechać do Łukowa i byłem wściekły że busy tam nie jeżdżą. Potem
                        zaczęły jeździć. jakie było moje zdziwienie, jak się okazało, że busiarze
                        złożyli wniosek o koncesję i urzędnicy przez rok nie chcieli pozwolić na
                        jeżdżenie. Może tak też jest w przypadku Felina, że ktoś złożył wniosek, ale
                        urząd nie pozwala.

> Byłbym absolutnie za. No i skoro ci obrotni prywaciarze nie jeżdżą w
                        > nocy to znaczy, że ludzie mają iść spać o 22.00 tak jak Ty czy też wolno im
                        > liczyć, że po pracy, wizycie w przysłowiowej już knajpie, u znajomych czy
                        > gdziekolwiek będą mieli jak wrócić do domu?

są taksówki.

> Ty jesteś tak obtrzaskany w tych busowych kwestiach, że może byś mi załatwił
                        > jakiego busa nocnego z Felina na Czuby? Chętnie zapłacę.

to nie jest takie proste. Najpierw trzeba złożyć wniosek o koncesję do urzędu
                        miasta. A takie wydawanie koncesji może długo potrwać.

> A jak nie będą chcieli
                        > jeździć (tak jak teraz) to przykro mi, ale dalej będę za tym, żeby jeździło
                        w nocy MPK, do którego musisz dopłacać

Ja też jestem za, pod warunkiem że Ty ( i hrabia lucjan) dopłacisz mi do busa
                        do Białej i do Ełku. Dlaczego tylko ja mam dopłacać do Twojej komunikacji?

• Gość: kalafior Re: I tu się mylisz Heniu IP: *.it-net.pl 10.12.05, 13:25
                          Pomysł z siemdziesiątką genialny! Tylko gdyby tak z Głuska ktoś chciał np. do
                          centrum na busa śmignąć, a tam nie dojeżdża osiemdziesiątka, to czym? Z
                          przeprowadzką oczywiście też. Mieszkańcy dzielnic "niezkomunikowanych
                          prywatnie" będą Ci wdzięczni do końca życia, że im podpowiedziałeś takie proste
                          rozwiązanie.
                          Teraz tak: co mnie albo Ciebie obchodzi gdzie chcą jeździć ludzie z Felina?
                          Jedni chcą na Węglin, inni co centrum, a jeszcze inni na Tatary czy na Czechów.

O ile pamiętam to miasto kiedyś chciało w ten sposób rozwiązać problem nocnej
                          komunikacji. Zaproponowało kursy prywaciakom, ale jakoś chętnych do tej pory
                          brak. Do tego może dochodzić oczywiście totalna niekompetencja Pruszkowej
                          ekipy, ale to już inna opowieść.

Kwestia kolejna. Gdyby ludzi było stać na rozbijanie się ciągłe taksówkami to
                          nikt by nie chciał mieć nocnej komunikacji. W dzień sytuacja jest analogiczna.
                          Skąd Ci przyszło do głowy, że jak ktoś nie jest na tyle zamożny, żeby się
                          rozbijać taksami ciągle to znaczy, że ma chodzić spać z kurami. Tu jakaś
                          dziewczyna podała przkład prasy do drugiej w nocy w knajpie. Niechby tam
                          zarobiła 1000 zł miesięcznie nawet netto, to myślisz, że opłacałoby się jej
                          wydać połowę z tego na taksówkę? A jak ktoś ma ambicję wybrać się raz na
                          miesiąć do kina bo na częściej go nie stać (i niech ma takiego pecha, że te
                          jego seanse zawsze się po 23.00 kończą) to zdecydowanie powinien zrezygnować z
                          12 seansów rocznie i połowę przeznaczyć na taksówki. Sam masz szczęście, że
                          zamiast taksówkami możesz jeździć swoją prywatną komunikacją. Gdybyś nie miał
                          prywatnego autobusu to jeździłbyś taksówkami oczywiście. A jak ktoś nie ma
                          takiej opcji to chyba powinien się zamurować w domu albo po prostu
                          przeprowadzić bo przecież z MPK korzystać to grzech, tym bardziej w nocy. Skoro
                          ktoś do tego dopłaca!!!

Do mojej komunikacji dołacasz dlatego, że jesteś wspaniałomyślny;-). No i
                          dlatego, że akurat nie ma chętnych prywaciarzy, którzy chcieliby jeździć na
                          części linii, z których korzystam. Z usług MPK korzysta rocznie jakieś 16 mln
                          ludzi, a ile jeździ z Lublina do Ełku? Może skala sprawy jest mniejsza? No i
                          może przede wszystkim za połączenie do Ełku zapłaciłby też Ełk i miejscowości,
                          które są po drodze oczywiście. Wtedy będziemy mieli PKP (do którego też
                          dopłacasz - przykro mi bo to boli). Chyba nikt nie chce od Ełku ani żadnej
                          podlubelskiej gminy pieniędzy na komunikację nocną w Lublinie. Więc może Lublin
                          tez nie powinien dopłacać do ich komunikacji?
                          I oświadczam, że mam nadzieję, że nic mnie więcej nie podkusi wracać do tego
                          dyskusji!
                          • Gość: aron Re: I tu się mylisz Heniu IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:20
                            widzisz tak się pochylasz nad losem kelnerki która nie ma czym o 2 w nocy
                            dojechać z knajpy do domu a nie obchodzi cię mój los. Ja czasem muszę służbowo
                            pojechać w całkiem długą trasę ( co Białej, Ełku itp.) i jakoś nikt nie
                            zapewnia mi połączenia powrotnego do domu. Muszę sobie pojechać sam swoim
                            samochodem albo busem, którego nikt nie dotuje. Powiedz mi, dlaczego ja jestem
                            gorszy od kelnerki? Dlaczego kelnerka zasługuje na dotacje a ja nie? przecież
                            ja też płacę podatki.
                            • Gość: aron Re: I tu się mylisz Heniu IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:22
                              w Lublinie i tak ludzie są bogatsi niż w reszcie województwa tak że moim
                              zdaniem nie powinno się tu dotować komunikacji, a tym bardziej nocnej. Jak już
                              to powinno się dotować busy jeżdżące na wieś czy do Ełku, bo tam mieszkają
                              biedniejsi ludzie. A teraz to wygląda tak, że z podatków dotowana jest
                              komunikacja miejska w bogatym Lublinie czy Warszawie, a ludzie z Parczewa,
                              Michowa, Oleśnik, Bychawy i innych wsi i małych miasteczek jeżdżą busami
                              niedotowanymi przez nikogo : czyli : mieszkańcy małych miast i wsi dopłacają do
                              komunikacji w Lublinie. Busiarze też płacą podatki ( podatek jest w cenie
                              biletu) i kasa z tych podatków idzie na MPK.
                • Gość: lutzek Baju, baju IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 09.12.05, 19:08
                  Pier***isz Heniu jak potłuczony. Nie korzystasz z żadnych publicznych usług? Lekarza? Biblioteki? Szkoły? A może ja nie mam ochoty dopłacać do tego, byś korzystał z biblioteki, a przecież jest ona finansowana nie z niczego innego jak Twój przykładowy nocny autobus na Felin - czytaj: z podatków. Bo tak to już jest, że nie wszystkim da się dogodzić w podziale publicznych pieniędzy. A to, że negujesz potrzebę istnienia komunikacji nocnej w Lublinie świadczy ni mniej ni więcej, że propagujesz zaściankowość. Rozwój poprzez transport - mówi Ci to coś? Jak budowali stację początkową metra w Warszawie na Kabatach, to wszyscy pytali się: "po co stacja na zadupiu". Owszem, jest to zadupie, ale intensywnie rozwijające się, gdzie powstaje nowe osiedle za osiedlem. Dlaczego? Bo doprowadzono tam dobry transport publiczny. Podobnie jest z komunikacją nocną: będzie jeździła, ludzie się przyzwyczają, Ci co dłużej pracują wrócą nią do domu, Ci co zabalowali u znajomych nie będą musieli wydawać pieniędzy na taksówkę, będzie mógł się dłużej otworzyć restaurator, bo klientela będzie miała czym wrócić do domu.

Rozumiesz już o co biega? Oto, że pewne usługi publiczne winny być świadczone bez względu na ich opłacalność. Robi się to w imię pewnych szczytnych celów, które można za pomocą tychże osiągnąć. Potrzeby komunikacji nocnej w Lublinie poprostu zanegować logicznie się nie da. Trzeba ją sfinansować z publicznych pieniędzy, bo innego wyjścia nie ma. W większości bowiem przypadków komunikacja nocna z ekonomicznego punktu widzenia jest deficytowa.

lutzek
                  • aron2004 Re: Baju, baju 09.12.05, 19:22
                    hrabio - ja nie korzystam z biblioteki, leczę się w większości prywatnie. To
                    nie ty dopłacasz do biblioteki w Lublinie, bo Lublin nie dostaje dotacji z
                    Warszawy. Jest odwrotnie - to Warszawa dostaje dotacje na metro z całej Polski.

dlaczego propaguję zaściankowość, postępowy hrabio?

co ma wspólnego metro na Kabatach z komunikacją nocną? Czy powstaną nowe
                    osiedla bo będzie komunikacja nocna w Lublinie? Nie. Komunikacja nocna służy do
                    wożenia pijaków, którzy wydali kasę na piwo i nie mają na taksówkę do domu.
                    Normalny człowiek w nocy bierze sobie taksówkę albo jedzie własnym samochodem (
                    własny samochód w Lublinie już dawno przestał być luksusem).

Jeżeli restauratorowi zależy żeby klientela więcej u niego przepiła, TO NIECH
                    SAM WYNAJMIE AUTOBUS KTÓRY ODWIEZIE JEGO KLIENTÓW DO DOMU!!! Ja tam nie myślę
                    dopłacać z moich podatków do komunikacji nocnej, żeby jakiś restaurator więcej
                    zarobił na pijakach. Restauratorzy mogą się złożyć( biedni nie są ) i wynająć
                    jakiś autobus, który będzie kursował w nocy po Lublinie i rozwoził ich klientów
                    po domach. Ceny są dość przystępne - od 2,5 zł za kilometr wzwyż.

Może ty mi hrabio ze swoich podatków dofinansuj busa do Białej żebym płacił np.
                    9 zł zamiast 14 zł za bilet to kupię sobie piwo po powrocie do Lublina i
                    restaurator zarobi.

Tak dbasz o restauratorów a nie przyjdzie ci do głowy dofinansować busa, żeby z
                    biednego Henia nie zdzierał 14 zł. Daj busiarzowi dotację to i restaurator na
                    Heniu zarobi.
                    • aron2004 Re: Baju, baju 09.12.05, 19:24
                      nie rozumiem dlaczego komunikacja miejska ( dzienna czy nocna) MUSI BYĆ
                      NIEDOCHODOWA i pożerać dotacje

a jednocześnie komunikacja międzymiastowa ( busy do
                      Białej/Rzeszowa/Warszawy/Krakowa/Siedlec/Zamościa/Oleśnik/Ostrowa/Parczewa)
                      muszą być DOCHODOWE i dotacji żadnych nie potrzebują

może ty mi to hrabio wyjaśnisz

komunikacja miejska nocna musi być opłacana z moich podatków, tymczasem busy
                      np. z Tomaszowa do Warszawy czy z Lublina do Gdańska jeżdżą nocą bez żadnych
                      dotacji.
                    • Gość: lutzek Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 09.12.05, 19:41
                      Szkoda Heniu mojego czasu na powtórne tłumacznie. Masz małomiasteczkową mentalność i ja tego nie zmienię. Jeśli Tobie jest coś niepotrzebne, to i musi być niepotrzebne innym i nie masz na to ochoty łożyć - taka jest Twoja filozofia (ciekawe tylko, gdybyś był np. ciężko chory i potrzebowałbyś kosztownego leczenia z publicznych pieniędzy - dalej byłbyś takim egoistą zapatrzonym tylko w swoje potrzeby, czy może już wtedy zdobyłbyś się na odrobinkę altruizmu?). Obejrzyj sobie "Sami swoi", bo to film o podobnych Tobie.

Amen
                      lutzek
                      • aron2004 Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. 09.12.05, 19:54
                        a ty masz warszawską mentalność - na komunikację nocną w Lublinie to chciałbyś
                        dotacji, a dla busa który wozi Henia do Białej to już nie. I nie umiesz
                        uzasadnić dlaczego - przecież gdyby Henio zapłacił mniej za busa to by sobie
                        piwo wypił i restaurator by zarobił.
                        • aron2004 Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. 09.12.05, 19:55
                          widzisz hrabio - ja jestem egoistą bo nie chcę dopłacać do komunikacji
                          miejskiej a ty nie chcesz dopłacać do komunikacji międzymiastowej - kim więc
                          jesteś? altruistą?
                          • aron2004 Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. 09.12.05, 19:57
                            hrabio zdobądź się na odrobinkę altruizmu - dopłać do busa do Białej żeby Henio
                            nie musiał tak dużo wydawać na bilet i żeby mu na piwo zostało. Pokaż Heniowi
                            jaki to wspaniały warszawiak jesteś!
                        • Gość: lutzek Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 09.12.05, 20:16
                          Ty naprawdę jesteś tak mało rozumny?

Dotuje się to, co dotacji wymaga. Busy na trasie Lublin-Biała nie przynoszą strat, są rentowne, więc nie trzeba tego dotować. Dotuje się to, co jest potrzebne, a co nie jest rentowne. Rozumiesz już? A gdyby komunikacja nocna była rentowna, to zapewniam Cię że prywaciarze natychmiast by to zauwazyli.

A nierentowność komunikacji nocnej wynika zazwyczaj ze słabego wykorzystania pojemności pojazdów (są wyjątki: Warszawa czy np. Kraków - ale to wyjątki). W większości miast komunikacja nocna nie będzie rentowna, bo jest na nią niewielkie zapotrzebowanie. Co nie oznacza jednak, że nie ma takiego zapotrzebowania w ogóle. Jest, ale małe.

I nie można próbować tego zrozumieć w skali mikro, tak jak Ty próbujesz to ująć. Funkcjonowanie komunikacji nocnej ma szerszy aspekt. Prowadzi właśnie do rozwoju miasta. Ów "rozwój przez transport", o którym pisałem wcześniej. Nawet, choćby miała ona służyć tylko pijakom, którzy chleją wódę w restauracjach i pubach, to chcąc nie chcąc jest to rozwój ekonomiczny, gospodarczy miasta. To zwiększa wpływy do miejskiej kasy, to przyczynia się do rozwoju inwestycji. Ludzie będą mogli wypić piwo do 2 w nocy, zarobi restaurator. Inny restaurator zobaczy, że warto mieć otworzoną knajpę do 2 w nocy, to też ją otworzy. Będą kolejne sprzedane piwa, będzie wpływ do miejskiej kasy z podatków. Zobaczy to inwestor, który stawia multipleksy, że miasto w nocy żyje, a ludzie tylko po knajpach siedzą, to postawi multipleks. I tak dalej i tak dalej.

Wiem, że nie umiesz tego zrozumieć, bo zrozumienie prawideł działania wielkich struktur społecznych wymaga edukacji w tym zakresie i to nie jest temat, do wyłożenia w 5 minut. To się po prostu studiuje.

lutzek
                          • aron2004 Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. 09.12.05, 20:28
                            > Dotuje się to, co dotacji wymaga. Busy na trasie Lublin-Biała nie przynoszą
                            strat, są rentowne, więc nie trzeba tego dotować. Dotuje się to, co jest
                            potrzebne , a co nie jest rentowne. Rozumiesz już? A gdyby komunikacja nocna
                            była rentowna, to zapewniam Cię że prywaciarze natychmiast by to zauwazyli.

no i zauważyli. Prywaciarze jeżdżą nocą np. z Tomaszowa czy Zamościa do
                            Warszawy, czy z Lublina do Gdańska. To ma się nie opłacać komunikacja nocna
                            spod knajpy na Krakowskim na Czechów i Czuby?

druga sprawa. Może mieszkańcy Lubartowa, KOcka, Radzynia, MIędzyrzeca i Białej
                            chcieliby przyjechać do Lublina do knajpy czy kina i nocą wrócić do domu. Czy
                            powinni mieć dotowanego busa np. o 2 w nocy który wyruszałby z pl. Litewskiego
                            i jechał do Białej? Czy uważasz że taki bus powinien być dofinansowany? z
                            pewnością wzrosłyby zarobki knajpiarzy.

> A nierentowność komunikacji nocnej wynika zazwyczaj ze słabego wykorzystania
                            pojemności pojazdów

to trzeba dać pojazdy z mniejszą pojemnością.

> W wię
                            > kszości miast komunikacja nocna nie będzie rentowna, bo jest na nią
                            >niewielkie zapotrzebowanie. Co nie oznacza jednak, że nie ma takiego
                            >zapotrzebowania w ogóle. Jest, ale małe.

jest też małe zapotrzebowanie na bezpośredni bus Lublin - Ełk. Ja na przykład w
                            najbliższym czasie muszę się wybrać do Ełku. Czy uważasz, że powinna być
                            dotacja do busa Lublin - Ełk? Bo zapotrzebowanie jest, ale małe.

> I nie można próbować tego zrozumieć w skali mikro, tak jak Ty próbujesz to
                            >ująć. Funkcjonowanie komunikacji nocnej ma szerszy aspekt. Prowadzi właśnie do
                            >rozw oju miasta. Ów "rozwój przez transport", o którym pisałem wcześniej.

no dobra. Czy jeżeli na przykład z budżetu wprowadzimy dotacje do busa z
                            Lublina do Białej o 2 w nocy to będzie to rozwój przez transport czy nie?

>Nawet, choćby miała ona służyć tylko pijakom, którzy chleją wódę w
                            restauracjach i pubach
                            > , to chcąc nie chcąc jest to rozwój ekonomiczny, gospodarczy miasta.

a to że ja zarabiam pieniądze czasami w Białej i przywożę je do Lublina i tu
                            wydaję to jest rozwój gospodarczy miasta czy nie? Czy powinno się dofinansować
                            busa do Białej?

> Ludzie będ
                            > ą mogli wypić piwo do 2 w nocy, zarobi restaurator.

ale może ludzie z Białej czy Radzynia chcą wpasć też do Lublina na piwo.
                            Restaurator by zarobił. Do tego potrzebny jest jednak bus o 2 w nocy z Lublina
                            do Białej żeby było czym wrócić. Czy uważasz, że busa z Lublina do Białej o 2 w
                            nocy powinno się dofinansować?

> Inny restaurator zobaczy, ż
                            > e warto mieć otworzoną knajpę do 2 w nocy, to też ją otworzy. Będą kolejne
                            sprz edane piwa, będzie wpływ do miejskiej kasy z podatków.

i więcej marskości wątroby.

>Zobaczy to inwestor, któ
                            > ry stawia multipleksy, że miasto w nocy żyje, a ludzie tylko po knajpach
                            siedzą to postawi multipleks.

i tak stawiają bez nocnej komunikacji

> Wiem, że nie umiesz tego zrozumieć, bo zrozumienie prawideł działania
                            wielkich struktur społecznych wymaga edukacji w tym zakresie i to nie jest
                            temat, do wył ożenia w 5 minut. To się po prostu studiuje.

no i powiedz co wystudiowałeś. Powinno się dotować tego busa z Lublina do
                            Białej Podlaskiej o 2 w nocy czy nie? Przecież taki bus mógłby ściągnąć do
                            lubelskich knajp ludzi z innych miast i restauratorzy by zarobili.
                            • Gość: doreda Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.devs.futuro.pl 09.12.05, 23:35
                              Aron skąd Ty się wywodzisz? Z zabitej dechami wsi? Gadasz nielogicznie jak
                              kobieta w amoku emocji. Komunikacja nocna jest potrzebna żeby miasto się
                              rozwijało, żeby turysci zwiedzający nasze miasto po 22 czuli się wśród ludzi a
                              nie jak na pustkowiu gdzie knajpy są pozamykane.
                              We Wrocławiu są nocne autobusy, chociaż jeździ nim mało osób to są potrzebne,
                              tam miasto żyje dopiero po 23 a u nas zamiera jak na wsi. Autobusy wszystke
                              dojeżdzają na dworzec PKS i stoją tam jakis czas by ludzie mogli sie przesiąść
                              i dojechać tam gdzie chcą.

W wakacje dostałam oferte pracy jako barmanka w knajpie na Krakowskim, lecz
                              musiałam zrezygnować bo pracowałabym do 2-3 w nocy, a niestety samochodu nie
                              posiadam a do domu mam kawał drogi. Wiesz ilu jest takich ludzi?

Osoby z Białej, Ełka, Lubartowa, Kocka rzadko przyjezdzają do Lublina żeby
                              zaimprezować na noc. Wiec mało im się zdadzą busy do domu w środku nocy. Chyba
                              Ci żal ze nie mieszkasz w Lublinie tylko jesteś z prowincji i za wszelka cene
                              chcesz by Lublin sie nie rozwijał tylko był na miarę zabitego dechami
                              Lubartowa, gdzie wszystkie światła gasną po 22.
                              • Gość: aron Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 00:05
                                osoby w Kocka, Radzynia, Białej itp. rzadko przyjeżdżają do Lublina na noc bo
                                nie mają powrotnego połączenia. Gdyby miasto dofinansowało busa np. o 2.00 w
                                nocy z pl. Litewskiego do Białej przez Lubartów, Kock, Radzyń itp. to ludzie
                                mieliby zapewnioną komunikację a knajpiarze zyski.

dlaczego chcesz dyskryminować mieszkańców Kocka, Białej czy Lubartowa? Dlaczego
                                komunikacja nocna ma być tylko miejska a nie po całym województwie? Dlaczego
                                ktoś kto mieszka na Felinie bardziej zasługuje na dotowany nocny autobus niż
                                ktoś co mieszka w Kocku, Oleśnikach, Wólce Konopnej czy Liskach Warężskich?

pomyśl sobie jakie to by było piękne - o 2 czy 3 w nocy na placu Litewskim
                                ustawiają się dotowane przez miasto busy w każdą stronę : do Puław, do Ryk, do
                                Łukowa, Białej, Włodawy, Parczewa, Chełma, Biłgoraja, Tomaszowa, Kraśnika,
                                Opola itp. itd. Ludzie z małych miasteczek i wsi mieliby dostęp do kultury -
                                kina, koncerty , filharmonia, teatr itp. w Lublinie i mieliby czym wrócić do
                                domu a przy okazji zostawiliby pieniądze w lubelskich knajpach.

Wyobraź sobie - przyjeżdżają rzesze młodych ludzi ze wsi i małych miasteczek
                                idą do kina, teatru, potem na piwko i dyskotekę i o 2 czy 3 w nocy wsiadają do
                                dotowanego busa na pl. Litewskim i jadą do domu. czy to nie jest piękne? czy
                                nie powinno być dotacji do takich busów?

a hrabia Lucjan Warszawski tego nie chce. Dlaczego hrabio? Dlaczego hrabia jest
                                przeciwko nocnym busom do Białej? Czy to nie jest polepszenie transportu? czy
                                dzięki nocnym busom do Białej restauratorzy nie zarobiliby więcej pieniędzy?
                                Czy pieniądze które by w Lublinie zostawiali ludzie z Białej
                                Podlaskiej/Batorza/Kaliszan/Stężycy/Werchratej nie pomogłyby w rozwoju miasta?
                                Dlaczego hrabia jest takim egoistą???
                                • Gość: doreda Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.devs.futuro.pl 10.12.05, 01:47
                                  Jakbym mieszkała w tych małych miejscowosciach to nie chciałoby mi się jeździć
                                  szmat drogi do Lublina żeby sobie pójsć do kina czy do knajpy. Byłyby to
                                  znikome korzyści dla Lublina bo nie sądze ze jest aż tylu chetnych z większych
                                  wsi na nocne pielgrzymki po Lublinie. To inna mentalnosc, im tego nie potrzeba.
                                  Poza tym nie widzi mi sie nocny "dworzec autobusowy" na Placu Litewskim.
                                  Uważasz że Lublin zasypany osobami z małych miejscowosci którzy przyjeżdzają
                                  sie napić piwa po 22 i wracają dotowanym busem do domu to ok? A gdzie wtedy
                                  będą mieszkancy Lublina jak nie będzie komunikacji nocnej? Beda wtedy spali. I
                                  tak, w nocy Lublin dla osób z Łukowa, Białej, Chełma, Biłgoraja... a w dzień do
                                  22 tylko dla Ludzi z Lublina. Hahahaha... ciekawe rozwiązanie. RODEM ZE WSI
                                  GDZIE NIE MA PERSPEKTYWY STUDIOWANIA I POSZERZANIA HORYZONTÓW.
                                  • Gość: aron Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 07:54
                                    Gość portalu: doreda napisał(a):

> Jakbym mieszkała w tych małych miejscowosciach to nie chciałoby mi się
                                    jeździć
                                    > szmat drogi do Lublina żeby sobie pójsć do kina czy do knajpy.

a ja jakbym mieszkał na Felinie czy Czubach to nie chciałoby mi się jeździć
                                    szmat drogi do centrum żeby pójsc do kina lub knajpy

>Byłyby to
                                    > znikome korzyści dla Lublina bo nie sądze ze jest aż tylu chetnych z
                                    większych wsi na nocne pielgrzymki po Lublinie.

a ja nie sądzę że z Felina jest dużo chętnych na nocne pielgrzymki po Lublinie
                                    tak że nocny autobus na Felin jest bez sensu i byłyby to znikome korzyści dla
                                    Lublina

> To inna mentalnosc, im tego nie potrzeba.

skąd wiesz? jesteś psychologiem? przeprowadziłeś jakąś ankietę?

>
                                    > Poza tym nie widzi mi sie nocny "dworzec autobusowy" na Placu Litewskim.

Dlaczego?

> Uważasz że Lublin zasypany osobami z małych miejscowosci którzy przyjeżdzają
                                    > sie napić piwa po 22 i wracają dotowanym busem do domu to ok?

a dlaczego nie? Chcesz odmówić wieśniakom prawa korzystania z kultury w
                                    Lublinie i chodzenia do knajp?

>A gdzie wtedy
                                    > będą mieszkancy Lublina jak nie będzie komunikacji nocnej? Beda wtedy spali.

niech śpią. Sen to zdrowie

>I
                                    > tak, w nocy Lublin dla osób z Łukowa, Białej, Chełma, Biłgoraja... a w dzień
                                    do 22 tylko dla Ludzi z Lublina. Hahahaha... ciekawe rozwiązanie. RODEM ZE WSI
                                    > GDZIE NIE MA PERSPEKTYWY STUDIOWANIA I POSZERZANIA HORYZONTÓW.

na wsi nie ma perspektywy studiowania? Ciekawe. Ja znam bardzo wiele osób ze
                                    wsi które skończyly studia. Są rodziny wiejskie gdzie wszystkie dzieci
                                    skończyły studia i są rodziny miejskie gdzie żadne dziecko nie skończyło nawet
                                    podstawówki (np. na Kunickiego).

Dlaczego chcesz pozbawić wieśniaków dostępu do kultury? Dlaczego chcesz
                                    pozbawić restauratorów dochodów ze sprzedaży piwa wieśniakom? jesteś egoistą.
                                  • krais Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. 10.12.05, 15:00
                                    jejka, ale się rozpisałeś... może racja, że niezbyt się chce tak daleko jeździć,
                                    ale mi się zdarzało wyciągać kumpla, no i do wisły jechac na piwo... czyli bite
                                    90km... fajnie? a co piłem? www.gatunkipiw.republika.pl/indexprv2.htm na
                                    przykład to...
                                    • aron2004 Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. 10.12.05, 15:09
                                      krais napisał:

>a co piłem? www.gatunkipiw.republika.pl/indexprv2.htm
                                      >na przykład to...

e tam. Ja preferuję wino Monsignore.
                                  • Gość: H Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 16:44
                                    Gość portalu: doreda napisał(a):

> Jakbym mieszkała w tych małych miejscowosciach to nie chciałoby mi się jeździć
                                    > szmat drogi do Lublina żeby sobie pójsć do kina czy do knajpy. Byłyby to
                                    > znikome korzyści dla Lublina bo nie sądze ze jest aż tylu chetnych z większych
                                    > wsi na nocne pielgrzymki po Lublinie. To inna mentalnosc, im tego nie potrzeba.
                                    Niezła kultura z Ciebie samej wychodzi, skoro uważasz, ze ludziom z mniejszych
                                    miejscowości nie trzeba dostępu do róznego rodzaju kultury i "kultury". Bardoz
                                    byś była zaskoczona, ze jest wręcz porzeciwnie, droga "wielkomieszczko". To
                                    raczej ty masz inną mentalnosć, skoro uważasz, ze perwne rozrywki i dostęp do
                                    kultury zawęża sie tylko do ludzi z duzego miasta:-)
                                    To tak na marginesie bzdurnej dosć dyskusji - i niesmacznej o tyle, ze nawet
                                    zwolennicy normalnej w każdym mieście podobnej wielkosci i o podonych
                                    aspiracjach jak Lublin komunikacji nocnej, która po prostu jest konieczna -
                                    okraszają swoje wypowiedzi takimi tekścikami jak ty. Henio jest przekorny - i ma
                                    trochę racji w tym co mówi o pewnych zasadach redystrybucji podatów - szkoda
                                    tylko że nie pojmuje, że miejska nocna komunikacja jest niezbędną. Bo miasto
                                    musi po prostu żyć - a turyści to nie tylko bogobojni chasydzi przyjeżdzający
                                    na grób cadyka, ale również ludzie, którzy chcieliby się w nocy rozerwać w
                                    rozmaity sposób - i przy okzaji zostawić więcej pieniędzy (po piwku i sakiewka
                                    się rozwiązuje, nie tylko język:-)
                                    Pozdr.
                                    • Gość: aron Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 16:54
                                      komunikacja miejska może być prywatna i niedotowana. Skoro mogą być prywatne
                                      busy do takich metropolii jak Karczmiska, Wojciechów, Borzechów, Oleśniki i tym
                                      podobne to dlaczego nie może być takich busów z centrum na Czechów czy Czuby?

dlaczego mieszkaniec Oleśnik ma busa niedotowanego i żyje, a mieszkaniec
                                      Lublina to co ? nie przeżyje bez dotowanego MPK?
                                • Gość: lutzek Niech Ci kom. nocną w Twojej wsi sołtys dotuje IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 10.12.05, 16:11
                                  Najpierw Ci wyjaśnię: moje podatki idą na Lublin. Tu mam meldunek, tu się urodziłem i to jest wciąż moje rodzinne miasto. III US, gdyby Cię to interesowało.
                                  ----------------

A teraz ad meritum:

Nie widzę przeszkód, by Twoje zaśmierdziałe busy z jeszcze bardziej zaśmierdziałymi kierowcami, były dotowane. Ale... niech to dotuje ten, co powinien. A więc gmina Kock, Radzyń, Parczew i inne Twoje ulubione. Komunikacja jest zazwyczaj dotowana z finansów samorządowych. Jako wciąż mieszkaniec Lublina (podatnik Lublina) nie mam ochoty dofinansowywać Ci nocnych busów do Twojej wsi. Jak Twój sołtys zechce je dofinansowywać, to nie widzę przeszkód by odjeżdżały nawet spod fontanny na Litewskim.

A jako mieszkaniec Lublina od urodzenia!!!, z dziada pradziada, mam ochotę, by z płaconych przeze mnie podatków współfinansować komunikację nocną. A Ty w ogóle się pewnie nie powinieneś odzywać, bo meldunek masz gdzieś w Parczewie lub okolicach, a najgłośniej trąbisz o podziale finansów samorządowych.

Zamknąłem Ci już jadaczkę?

lutzek
                                  • Gość: aron Re: Niech Ci kom. nocną w Twojej wsi sołtys dotuj IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 16:50
                                    Gość portalu: lutzek napisał(a):

> Najpierw Ci wyjaśnię: moje podatki idą na Lublin. Tu mam meldunek, tu się
                                    urodz iłem i to jest wciąż moje rodzinne miasto. III US, gdyby Cię to
                                    interesowało.

to się wymelduj.

> Nie widzę przeszkód, by Twoje zaśmierdziałe busy z jeszcze bardziej
                                    zaśmierdzia
                                    > łymi kierowcami, były dotowane. Ale... niech to dotuje ten, co powinien.

czyli kto? bo jak narazie to mieszkańcy wsi dotują metro w Warszawie i płonące
                                    tramwaje

>A więc
                                    > gmina Kock, Radzyń, Parczew i inne Twoje ulubione. Komunikacja jest zazwyczaj
                                    > dotowana z finansów samorządowych.

zazwyczaj ale nie zawsze.
                                    Metro warszawskie jest dotowane między innymi z podatków mieszkańców wsi typu
                                    Kock, Radzyń, Parczew. A busy jeżdżące z Kocka, Radzynia i Parczew do Lublina
                                    nie są dotowane z podatków mieszkańców Warszawy. Zrozumiał mnie jaśnie Pan
                                    Hrabia Warszawski z meldunkiem w Lublinie czy nie???

>Jako wciąż mieszkaniec Lublina (podatnik Lub
                                    > lina) nie mam ochoty dofinansowywać Ci nocnych busów do Twojej wsi.

a ja nie mam ochoty dofinansowywać warszawskiego metra. Zrozumiał mnie jaśnie
                                    pan hrabia?
                                    Zamiast wydawać 800 mln zł rocznie na dotacje do płonących tramwajów wydajcie
                                    je sobie na metro.

> Jak Twój so
                                    > łtys zechce je dofinansowywać, to nie widzę przeszkód by odjeżdżały nawet
                                    spod fontanny na Litewskim.

jeżeli ja z moich podatków mogę dotować metro warszawskie, to ty dotuj mi busa
                                    do Białej. Dlaczego ja mam być dyskryminowany?

poza tym nie wiem hrabio dlaczego chcesz, żeby knajpiarze mniej zarobili.
                                    Przecież gdyby Pruszkowski dofinansował busy odwożące wieśniaków z lubelskich
                                    knajp do domu to wieśniacy masowo przyjeżdżaliby pić w Lublinie a nie pod GSem.

>
                                    > A jako mieszkaniec Lublina od urodzenia!!!, z dziada pradziada, mam ochotę,
                                    by
                                    > z płaconych przeze mnie podatków współfinansować komunikację nocną.

a ja mam ochotę dofinansowywać BUSY do Białej!!!! Bo mi one są 1000 razy
                                    bardziej potrzebne niż komunikacja nocna.

> A Ty w ogól
                                    > e się pewnie nie powinieneś odzywać, bo meldunek masz gdzieś w Parczewie lub
                                    ok
                                    > olicach, a najgłośniej trąbisz o podziale finansów samorządowych.

mam hrabio meldunek w Lublinie, ale czuję się wieśniakiem i jestem z tego dumny.

> Zamknąłem Ci już jadaczkę?

hrabio daruj sobie te wyzwiska poczytaj jak ci sie tramwaj w środę łanie palił
                        • Gość: pijusXII Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.05, 12:18
                          > nie umiesz
                          > uzasadnić dlaczego - przecież gdyby Henio zapłacił mniej za busa to by sobie
                          > piwo wypił i restaurator by zarobił.
                          z prostej przyczyny tłumoku, bo mieszkam w Lublinie i płacę podatki w Lublinie a
                          nie w Białej i mam prawo wymagać żeby miasto postarało się i wprowadziło
                          komunikację nocną i nie muszę finansować twoich dojazdów do Białej bo Biała jest
                          poza granicami Lublina i miastu nic do tego co się w Białej dzieje
                          • Gość: aron Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 12:52
                            Gość portalu: pijusXII napisał(a):

> z prostej przyczyny tłumoku, bo mieszkam w Lublinie i płacę podatki w
                            Lublinie a nie w Białej i mam prawo wymagać żeby miasto postarało się i
                            wprowadziło komunikację nocną i nie muszę finansować twoich dojazdów do Białej
                            bo Biała jes t poza granicami Lublina i miastu nic do tego co się w Białej
                            dzieje

a ja jestem też mieszkańcem Lublina i tu płacę podatki i więcej mam interesów w
                            Białej i w Ełku niż w knajpach po nocy i ja mam gdzieś pijaków co ich nie stać
                            na taksówki. Ja jeżdżę do Białej i zarabiam tam pieniądze i wydaję je tu w
                            Lublinie. Tak że ja jestem za dofinansowaniem busów do Białej, kolego
                            • Gość: pijusXII Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.05, 13:00
                              > a ja jestem też mieszkańcem Lublina i tu płacę podatki i więcej mam interesów w
                              > Białej i w Ełku niż w knajpach po nocy i ja mam gdzieś pijaków co ich nie stać
                              > na taksówki. Ja jeżdżę do Białej i zarabiam tam pieniądze i wydaję je tu w
                              > Lublinie. Tak że ja jestem za dofinansowaniem busów do Białej, kolego
                              myślę że większy zysk dla miasta będzie jednak jak własnie kilkuset (o zgrozo a
                              mozę nawet kilka tysięcy?) pijaków co noc będzie dłużej zostawać w mieście i MPK
                              odwiezie ich do domu niż dofinanosowanie twoich dojazdów, jak pisałem już to nie
                              leży w gestii miasta Lublin
                              ps. jakieś przykre wspomnienia z dzieciństwa zwiazane z pijakami? powtarzasz to
                              jak mantrę
                              • Gość: aron Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:27

> myślę że większy zysk dla miasta będzie jednak jak własnie kilkuset (o zgrozo
                                a mozę nawet kilka tysięcy?) pijaków co noc będzie dłużej zostawać w mieście i
                                MP K odwiezie ich do domu niż dofinanosowanie twoich dojazdów,

nie tylko ja jeżdżę do innych miast służbowo. masę ludzi jeździ służbowo busami
                                do Krakowa, Warszawy, Rzeszowa, Białej, Zamośćia itp. bo na tym polega ich
                                praca. Tam zarabiają pieniądze i przywożą je do Lublina i tu wydają. Im dotacje
                                się nie należą, za to się należą pijakom szwendającym się w nocy po mieście.
                                Logika powalająca.

ja uważam że jak ktoś chce sobie chlać to niech zostawi ileś tam złotych na
                                taksówkę a nie pije do końca kasy. ja też np. jak jadę do Ełku to chciałbym
                                mieć dofinansowanie bo wtedy po powrocie do Lublina kupiłbym sobie piwo.

> ps. jakieś przykre wspomnienia z dzieciństwa zwiazane z pijakami? powtarzasz
                                to jak mantrę

a czy ktoś ma przyjemne wspomnienia związane z pijakami? Mnie tam alkoholizm
                                kojarzy się źle. Potem państwo musi wydawać na leczenie alkoholików z różnych
                                chorób. Ile strat ponosi miasto np. przez to że alkoholicy po wyjściu z knajpy
                                wybijają szyby czy rozwalają wiaty na przystankach.
                                • Gość: pijusXII Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.05, 20:55
                                  dla mnie i normalnych ludzi to logiczne, ciebie moze powalac
                                  ale nie ma co z tobą dyskutować,masz klapki na oczach jak koń pociągowy
                                  całe szczęście władze Lublina mają daleko w dupie na co chce Henio żeby jego
                                  podatki szły i mam nadzieje bedzie nocne MPK
                            • Gość: doreda Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.devs.futuro.pl 10.12.05, 13:05
                              Aron ile Ty masz lat? Bo Twoje myślenie przypomina osobę po 50 zindoktrynowaną
                              polityką PRLu i wsi. Nie myslisz o rozwoju tylko o cofaniu się do poprzedniej
                              epoki i lamentujesz jak stare dewotki w autobusach gdy zobaczą smiejącą się
                              młodzież.
                              • Gość: aron Re: Szkoda mi jednak czasu, wybacz. IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:18
                                ja mam lat 30, też byłem studentem, też za moich czasów nie było komunikacji
                                nocnej i jakoś przeżyłem. Wprawdzie do knajp chodziłem rzadko bo NIENAWIDZĘ
                                dymu papierosowego. Ale za to nie wydawałem na piwo i kasa zostawała mi na
                                wycieczki.

dlatego i teraz uważam, że nie powinno być komunikacji nocnej dotowanej przez
                                miasto. Ileż to procent mieszkańców Lublina włóczy się po nocy? 1% ? 2%?

albo i mniej

natomiast nie mam nic przeciwko komunikacji nocnej niedotowanej przez miasto.
                                Skoro nie dotuje się busów do Warszawy/Białej/Ełku to nie trzeba tym bardziej
                                dotować miejskich.
                    • mariusz_stelo Re: Baju, baju 10.12.05, 08:45
                      A od kiedy bilet do Białej kosztuje 14 zł. Jeżdę i jakoś płacę za normalny 16, a ulgowy studencki 12. :) A jeżeli jesteś studentem to są ekspresy gdzie bilety są po 9 zł. :)
                      • Gość: aron Re: Baju, baju IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 09:20
                        a ja płaciłem 14 i jechałem przez Parczew. No patrz, to podrożało ostatnio. W
                        każdym razie nie uważasz, że powinny być dopłaty do busów? Mielibyśmy wtedy
                        więcej kasy na piwo i restauratorzy by zarobili.
                    • Gość: efad4d Re: Baju, baju IP: *.it-net.pl 10.12.05, 12:49
                      ale z ciebie heniu to jednak jest kartofel

ps.to moze zapisz sie jednak do tej biblioteki
    • Gość: halszka Re: Komunikacja nocna IP: *.chello.pl 10.12.05, 09:48
      NIECH ŻYJE PRZESTĘPCZOŚĆ CZYNNA I BIERNA!!! ja jestem studentką i chodzę do
      teatru przynajmniej raz w miesiącu, potwierdzam że po dłuższych sztukach do domu
      nie ma jak wrócić. Chodzę też do znajomych, jeżdżę do rodziców, bywam w kinie i
      w różnych innych miejscach, oczywiście także w knajpach. Przyznaję się, że piję
      piwo. I CO Z TEGO ŻE CZASEM CHCĘ WRÓCIĆ Z KNAJPY i czym się to różni od powrotu
      z teatru albo dojazdu do pracy, JESTEM DOROSŁA I NIKT NIE BĘDZIE OCENIAŁ TEGO,
      CO ROBIĘ I NIKT NIE BĘDZIE MI MÓWIŁ, ZA CO MAM PŁACIĆ- W TEN SPOSÓB JA ODMÓWIĘ
      DOPŁACANIA NA WSZELKIE BUSY I AUTOBUSY PORANNE, BO NIMI NIE JEŻDŻĘ, A TE NA
      TRASY INNE NIŻ PO LUBLINIE TO MOŻE W OGÓLE ZAMIENIĆ NA TAKSÓWKI- A CO, JAK KTOŚ
      MUSI, NIECH PŁACI. Jak wy jeździcie rano do pracy, to ja chcę wieczorem po
      teatrze.!!! a poza tym są ludzie, którzy na przykład w tesco harują do 24. A oni
      na piechotkę??
      • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 11:10
        otóż to - tak powinno być. Niech każdy płaci za swoje autobusy. Ja będę płacił
        z własnej kieszeni za busy do Białej, a studentka za nocne. Ale bez dotacji z
        kasy miasta. A jak mają być nocne autobusy dotowane, to ja chcę dotacji do
        busów do Białej.
      • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:32
        Gość portalu: halszka napisał(a):

> JESTEM DOROSŁA I NIKT NIE BĘDZIE OCENIAŁ TEGO,
        > CO ROBIĘ I NIKT NIE BĘDZIE MI MÓWIŁ, ZA CO MAM PŁACIĆ- W TEN SPOSÓB JA ODMÓWIĘ
        > DOPŁACANIA NA WSZELKIE BUSY I AUTOBUSY PORANNE, BO NIMI NIE JEŻDŻĘ,

i o to właśnie mi chodzi. Ja proponuję, żeby ci co jeżdżą w dzień płacili sobie
        za autobusy poranne a ci co jeżdżą w nocy za autobusy nocne. A nie dotacje.

> a poza tym są ludzie, którzy na przykład w tesco harują do 24. A on
        > i
        > na piechotkę??

ja czasami też musiałem zostawać np. w Białej do późnej nocy. Nie było już
        połączenia do Lublina i nikt się nade mną nie rozczulał, tylko wracałem
        własnym samochodem. To dlaczego pracownicy TESCO mają mieć lepiej ode mnie?

a jak ktoś pracuje w TESCO a mieszka np. w Lubartowie to co? powinien mieć
        sfinansowanego busa do Lubartowa po 24?
        • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 14:41
          Gość portalu: aron napisał(a):

> Gość portalu: halszka napisał(a):
          >
          > > JESTEM DOROSŁA I NIKT NIE BĘDZIE OCENIAŁ TEGO,
          > > CO ROBIĘ I NIKT NIE BĘDZIE MI MÓWIŁ, ZA CO MAM PŁACIĆ- W TEN SPOSÓB JA OD
          > MÓWIĘ
          > > DOPŁACANIA NA WSZELKIE BUSY I AUTOBUSY PORANNE, BO NIMI NIE JEŻDŻĘ,
          >
          > i o to właśnie mi chodzi. Ja proponuję, żeby ci co jeżdżą w dzień płacili sobie
          >
          > za autobusy poranne a ci co jeżdżą w nocy za autobusy nocne. A nie dotacje.
          >
          > > a poza tym są ludzie, którzy na przykład w tesco harują do 24. A on
          > > i
          > > na piechotkę??
          >
          > ja czasami też musiałem zostawać np. w Białej do późnej nocy. Nie było już
          > połączenia do Lublina i nikt się nade mną nie rozczulał, tylko wracałem
          > własnym samochodem. To dlaczego pracownicy TESCO mają mieć lepiej ode mnie?
          >
          > a jak ktoś pracuje w TESCO a mieszka np. w Lubartowie to co? powinien mieć
          > sfinansowanego busa do Lubartowa po 24?

Skoro ludzie mieszkający w Lublinie płacą tu podatki, miasto ma obowiązek
          zapewnić im warunki do normalnego życia w mieście. Mieszkaniec Lubartowa mieszka
          w Lubartowie i o niego powinnien martwić się burmistrz Lubartowa.
          Ciężko ci się myśli skoro równasz finansowanie dojazdu w nocy z Czechowa na
          Czuby z finansowaniem przez miasto czyjeś podróży z Lublina do Gdańska i z powrotem.
          I jeśli ja nie mam dzieci mam protestować przeciwko temu że miasto grube miliony
          wkłada co roku w żłobki, przedszkola, szkoły? Dlaczego ja mam finansować naukę
          czyjegoś dziecka? Że miasto remontuje drogę za moje pieniądze po któej nigdy nie
          przejadę bo nie mam samochodu leży na drugiej stronie miasta?
          • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:46
            > Skoro ludzie mieszkający w Lublinie płacą tu podatki, miasto ma obowiązek
            > zapewnić im warunki do normalnego życia w mieście.

ale komunikacja nocna nie jest potrzebna do normalnego życia w mieście.
            Przynajmniej nie ma tego w żadnej ustawie. Ważniejsze są szkoły, szpitale,
            remonty dróg, chodników itp.

>Mieszkaniec Lubartowa mieszk a
            > w Lubartowie i o niego powinnien martwić się burmistrz Lubartowa.

ale prezydent Lublina mógłby pomyśleć o przyciągnięciu mieszkańców Lubartowa do
            Lublina, żeby tu wydali pieniądze, a nie u siebie, no nie?

> Ciężko ci się myśli skoro równasz finansowanie dojazdu w nocy z Czechowa na
            > Czuby z finansowaniem przez miasto czyjeś podróży z Lublina do Gdańska i z
            powr otem.

dlaczego? Skoro można jechać busem do Gdańśka nocnym bez dotacji to dlaczego
            bus nocny z Czechowa na Czuby musi być dotowany? Ja tego nie pojmuję, że skoro
            opłaca się jeździć nocą do Gdańska to może się nie opłacać jeździć w nocy z
            Czechowa na Czuby.

> I jeśli ja nie mam dzieci mam protestować przeciwko temu że miasto grube
            milion y
            > wkłada co roku w żłobki, przedszkola, szkoły? Dlaczego ja mam finansować naukę
            > czyjegoś dziecka? Że miasto remontuje drogę za moje pieniądze po któej nigdy
            ni
            > e
            > przejadę bo nie mam samochodu leży na drugiej stronie miasta?

zgadza się. Możesz protestować. I ja się nie zdziwiłbym gdybyś zaczął
            protestować w tym temacie.
            • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 20:00
              Wyjaśnij mi, co mieszkaniec Lubartowa itp mógłby kupić w Lublinie, choć to samo
              kupuje w swoim mieście.
              • aron2004 Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 21:13
                mali_bu napisał:

> Wyjaśnij mi, co mieszkaniec Lubartowa itp mógłby kupić w Lublinie, choć to
                samo
                > kupuje w swoim mieście.

Równie dobrze mieszkaniec Felina mógłby sobie wypić piwo na ławce u siebie pod
                blokiem a ty mu chcesz fundować nocny autobus żeby chlał w knajpie na
                krakowskim.

chodzi o to żeby mieszkaniec Lubartowa kupił w Lublinie to samo co kupuje u
                siebie w Lubartowie. Bo wtedy zarobi KUPIEC LUBELSKI a nie kupiec lubartowski.
                Zrozumiałeś?
    • mali_bu Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 14:27
      Ten kolega proponuje jeszcze radykalniejsze zmiany. Sugeruje że skoro nie można
      taksówkarzom wytyczać tras przejazdu, to też nie należy wyznaczać tego
      autobusom. Jeśli dobrze rozumiem, oznacza to że na miasto wyjeżdża 200 autobusów
      i każdy sobie jeździ jak chce! O której chce, gdzie chce i którędy chce.
      Oczywiście doprowadzi to do konkurencji cenowej poniżej 1zł i całkowitego
      wymianu taboru na nowy! Szczyt geniuszu! Uszanowanie dla geniusza! I oby mniej w
      naszym mieście takich popaprańców!
      • Gość: aron Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:33
        czemu nie? ja też uważam, że miasto nie powinno narzucać przewoźnikom którędy
        mają jeździć, z tego powodu, że urzędnicy którzy wyznaczają trasy i tak jeżdża
        służbowymi samochodami to co oni tam wiedzą o potrzebach pasażerów.
        • mali_bu Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 14:45
          Dobrze że jesteście w mniejszości. Dyskusja z tobą niestety nie ma sensu.:(
          • Gość: aron Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 14:47
            mali_bu napisał:

> Dobrze że jesteście w mniejszości. Dyskusja z tobą niestety nie ma sensu.:(

bo nie masz argumentów. Potrafisz tylko wyzywać od wieśniaków.
            • mali_bu Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 14:51
              Czy powiedziałem gdzieś wieśniak?
              Jak przkonywać kogoś kto ślepo wierzy w swoje i wyrzuca bzdurne argumnety? To
              tak jak przekonywać mohera że Rydzyk jest be.
        • mali_bu Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 14:48
          I jeszcze jedno. Lotnisko, którego budowę tak popierasz (nawet dwóch!) będzie
          corocznie dofinansowane minlionami złotych z województwa i z miasta. Więc po co
          budować skoro jest niedochodowe, tzn. że nie jest potrzebne. BO potrzebne jest
          wg coś co przynosi zyski i się opłaci. A ja skoro nie będę z niego latać, będę
          sprzeciwiać sie jego dofinansowaniu. Proste.
          • mali_bu No to co z tymi lotniskami? 10.12.05, 14:55

• aron2004 Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 15:04
            mali_bu napisał:

> I jeszcze jedno. Lotnisko, którego budowę tak popierasz (nawet dwóch!) będzie
            > corocznie dofinansowane minlionami złotych z województwa i z miasta. Więc po
            co
            > budować skoro jest niedochodowe, tzn. że nie jest potrzebne. BO potrzebne jest
            > wg coś co przynosi zyski i się opłaci. A ja skoro nie będę z niego latać, będę
            > sprzeciwiać sie jego dofinansowaniu. Proste.

i ja ciebie rozumiem. Natomiast ja uważam, że z podatków powinna być
            finansowana infrastruktura - drogi ( ale nie poszczególne kursy autobusów),
            tory kolejowe ( ale już nie poszczególne pociągi) czy właśnie lotnisko ( ale
            już nie samoloty). Myślę, że gdyby państwo skupiło się na zapewnieniu
            odpowiedniej infrastruktury, to lepiej byśmy na tym wyszli niż na
            dofinansowywaniu nocnych autobusów czy pociągów którymi jeździ 10 osób.

Infrastruktura powinna być priorytetem a nie jakieś bezsensowne autobusy nocne.

Z infrastruktury korzysta każdy - nawet ten co siedzi w domu bo przecież muszą
            mu jakoś dowieźć żywność.
            • mali_bu Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 15:20
              To jak ocenić władzę, która ani nie inwestuje w infrastrukturę ani w
              "niepotrzebna" komunikację miejską. W innych miastach mają i to, i to.
              • aron2004 Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 15:24
                mali_bu napisał:

> To jak ocenić władzę, która ani nie inwestuje w infrastrukturę ani w
                > "niepotrzebna" komunikację miejską. W innych miastach mają i to, i to.

w infrastrukturę inwestuje. Przebudowali Spółdzielczości Pracy, Turystyczną,
                Solidarności, teraz grzebią na Tysiąclecia, ponoć potem mają robić
                Szeligowskiego. Ja wolałbym żeby naprawili jeszcze więcej ulic ( np.
                Smorawińskiego) niż mieliby dotować nocne autobusy.
                • mali_bu Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 15:35
                  To kropla w morzu, niewiele. A tym bardziej niewiele, że część alei Solidarności
                  przed skrzyżowaniami już nadaje sied o remontu a w SP w kilku miejscach zapadł
                  się afalt. Poza tym w innych miastach wojewódzkich remontuje i buduje się więcej.
                  Ja wolałbym żeby bzdurnie i niegospodarnie wydawane pieniądze (Hala na Globusie,
                  skatepark, lodowisko) przeznaczone były na rozój komunikacji.
                  • aron2004 Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 15:38
                    mali_bu napisał:

> To kropla w morzu, niewiele.

ale zawsze coś. Porównaj np. naszą Spółdzielczości Pracy z wjazdem do Rzeszowa
                    ze strony Lublina albo np. z koleinami na wjeździe do Warszawy.

>A tym bardziej niewiele, że część alei Solidarnośc
                    > i
                    > przed skrzyżowaniami już nadaje sied o remontu a w SP w kilku miejscach zapadł
                    > się afalt.

To wina TIRów. Dopóki nie będzie obwodnicy to będą nam walić przez miasto.

><Poza tym w innych miastach wojewódzkich remontuje i buduje się więcej.

niekoniecznie.

> Ja wolałbym żeby bzdurnie i niegospodarnie wydawane pieniądze (Hala na
                    Globusie skatepark, lodowisko) przeznaczone były na rozój komunikacji.

ale jakiej komunikacji? nocnej dla pijaków? to ja już wolę lodowisko
                    • mali_bu Re: Aron znalazł sobie kolegę na forum UM 10.12.05, 15:42
                      aron2004 napisał:

> mali_bu napisał:
                      >
                      > > To kropla w morzu, niewiele.
                      >
                      > ale zawsze coś. Porównaj np. naszą Spółdzielczości Pracy z wjazdem do Rzeszowa
                      > ze strony Lublina albo np. z koleinami na wjeździe do Warszawy.

No właśnie. Z jednej dobrej trasy wylotowej mamy się cieszyć a reszta w stanie
                      permanentnego rozkładu.

>
                      > >A tym bardziej niewiele, że część alei Solidarnośc
                      > > i
                      > > przed skrzyżowaniami już nadaje sied o remontu a w SP w kilku miejscach z
                      > apadł
                      > > się afalt.
                      >
                      > To wina TIRów. Dopóki nie będzie obwodnicy to będą nam walić przez miasto.
                      > ><Poza tym w innych miastach wojewódzkich remontuje i buduje się więcej
                      > .
                      >
                      > niekoniecznie.

Mamy się cieszyć bo może w jednym lub dwóch remontuje sie jeszcze mniej?

> > Ja wolałbym żeby bzdurnie i niegospodarnie wydawane pieniądze (Hala na
                      > Globusie skatepark, lodowisko) przeznaczone były na rozój komunikacji.
                      >
                      >
                      > ale jakiej komunikacji? nocnej dla pijaków? to ja już wolę lodowisko

No to będziesz miał od stycznia na Litewskim. Najdroższe z możliwych.
    • Gość: H Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 16:59
      Tak sobie przeczytałem ten wątek i mam kilka dygresji:
      1. Jeżeli istnieje u nas coś takiego, jak "zaściankowa mentalnosc", to ten wątek
      nieźle pokazuje na czym ona polega. I od razu zaznaczam, ze ni tylko o Henia
      tuchodzi, ale o prawie wszystkich, którzy się wypowiadaja. A na czym to polega?
      Na myśleniu na teraz, bez przyszłości - nie: ile mozemy skorzystać, na nocnej
      komunikacji, co może stać się dobrego z miastem, gdyby ona była, ile mogłoby
      zarobić MPK, gdyby po pewnym czasie istnienia nocnej komunikacji powiększyłaby
      sie ilosc podróżującyhc nią osób; tylko że jest nierentowna, ze mało ludzi, że
      akurat JA bym chciał, bo nie ma jak wrócić itd. itp. Krótkie spojrzenie i egoizm
      - różnie sie przejawiający.
      A tu trzeba myśleć inaczej: kiedy będzie komunikacja miejska - ile więcej osób
      może zechciec pójść do teatru, wiedząc, ze bez problemu nawet później będą mogli
      wrócić do domu. Ile osób w podobnej sytuacji chętniej niż dotąd i częściej
      pójdzie na koncert, do kina itd. Można będzie przedużyć czas otwarcia galerii,
      sklepów itp. - bo wszyscy bedą mieli łatwiejszy powrót do domu. Miasto
      przestanie zamierać ok. 22, jak jest dzisiaj a będzie żyło dłużej - a im dłuzej
      będzie żyło i im więcej możliwosci zostawienia kasy damy turystom - tym więcej
      wszyscy na tym zarobimy! A samo istnienie nocnej komunikacji spowoduje wzrost
      dla nij samej koniunktury - bo zwiększy se ilosc osób które będa nocą w mieście.
      To nie jest tak, ze jest mało ludiz noca, więc nie oplaca się nocna komunikacja
      - to jest tak, ze gdyby ta komunikacja były, to ludzi rozbiłoby się noca w
      mieście coraz więcej - a jedno\czaęśnie byłoby coraz więcej pasażerów w nocnych
      autobusach - i moze się okazać, że przy odpowiedniej ich wiekosci, wcale nie
      będą niedochodowe! A skorzysta całe miasto. I o to właśnie chodzi w problemie
      nocnej komunikacji, a nie o kilku nachlanych studentów.
      Pozdr.
      • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 17:07
        Gość portalu: H napisał(a):

> Tak sobie przeczytałem ten wątek i mam kilka dygresji:
        > 1. Jeżeli istnieje u nas coś takiego, jak "zaściankowa mentalnosc", to ten
        wątek nieźle pokazuje na czym ona polega.

moim zdaniem tu jest problem hipokryzji hrabiego z Warszawy. Bo on się domaga
        żeby wieśniacy płacili za metro warszawskie i lubelskie autobusy nocne,
        natomiast sam nie chce dopłacać wieśniakom do busów.

> I od razu zaznaczam, ze ni tylko o Henia
        > tuchodzi, ale o prawie wszystkich, którzy się wypowiadaja. A na czym to
        polega?
        > Na myśleniu na teraz, bez przyszłości - nie: ile mozemy skorzystać, na nocnej
        > komunikacji, co może stać się dobrego z miastem, gdyby ona była, ile mogłoby
        > zarobić MPK, gdyby po pewnym czasie istnienia nocnej komunikacji powiększyłaby
        > sie ilosc podróżującyhc nią osób;

a dlaczego hrabia nie chce myśleć perspektywicznie o dotowaniu busów do Oleśnik
        i Białej? Tylko od razu mnie wyzywa od najgorszych.
        Przecież gdyby busy do Białej były tańsze i gdyby Pruszkowski dofinansował
        nocne busy o 2 w nocy z Litwy to najechałoby się tu wieśniaków ktorzy wydaliby
        kasę w knajpach, kinach i w filharmonii. Zamiast myśleć perspektywicznie to
        hrabia mnie wyzywa i żąda żeby sołtys dotował.

• mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 18:27
          Dlaczego miasto Lublin ma dopłacać do busów które wożą w 95% mieszkańców
          Kraśnika, Lubartowa, Chełma, Zamościa. Przecież tymi busami jeżdżą tamtejsi
          mieszkańcy, którzy w Lublinie pracują, uczą się, załatwiają sprawy. Czy zatem
          Warszawa ma dopłacać do przejazdów ludzi z wiosek, którz mieszkają daleko od
          stolicy i tam tylko pracują? Miasto ma obowiązek dopłacać do komunikacji aby
          zapewnić sprawny dojazd swoim mieszkańcom. Oni płacą tu podatek. Czy ty nie
          widzisz tej nieścisłości w swoim rozumowaniu?
          Na całym świecie tak jest i w każdym mieście, że są linie dochodowe i
          niedochodowe. Linie dochodowe mają pokrywać straty linii niedochodowych. Miasto
          może natomiast zakuić takiemu przedsiębiorstwu tabor, jak choćby to ma miejsce w
          Poznaniu czy Krakowie. U nas miasto tego wogóle się wyparło, co pogarsza jakość
          życia w mieście. Co słychać po opiniach i widać w publikowanych zestawieniach.
          • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 18:58
            mali_bu napisał:

> Dlaczego miasto Lublin ma dopłacać do busów które wożą w 95% mieszkańców
            > Kraśnika, Lubartowa, Chełma, Zamościa. Przecież tymi busami jeżdżą tamtejsi
            > mieszkańcy, którzy w Lublinie pracują, uczą się, załatwiają sprawy.

dlatego że wieśniacy robią w Lublinie zakupy, chodzą do knajp, do kina, itp.
            itd. Na tym zarabiają lubelscy przedsiębiorcy. Gdyby busy były tańsze to
            przyjeżdżałoby więcej wieśniaków i firmy lubelskie zarabiałyby jeszcze więcej.

jakoś rozczulasz się nad pijakiem który nie ma czym wrócić na Felin z centrum a
            nie obchodzą Cię dojazdy mieszkańców wsi i małych miasteczek którzy zostawiają
            w Lublinie pieniądze.
            • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 19:04
              Co za bzdury. Miszkańcy regionu nie przyjeżdżają do Lublina bo ich nie stać na
              dojazd. Za to gdyby bilet był tańszy o 2zł to wtedy tłumnie odwiedzaliby Lublin
              zostawiali na głowę kilkaset złotych na tydzień. Co ty człowieku wygadujesz?
              Większych bzdur od cibie nie słsyzałem. To się kupy nie trzyma! Chyba że w tym
              momencie prowokujesz>?
              Z tymi pijakiami to masz przykre doświadczenia. Aż nie chce drążyć tematu.
              Przyjmij do wiadomości, że w nocy po mieście poruszają się nie tylko nietrzeźwi
              ale i normalni ludzie!!! Widocznie w zdegenerowanym środowisku przyszło ci żyć
              skoro wszędzie widzisz tych pijaków!
              • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 19:11
                mali_bu napisał:

> Co za bzdury. Miszkańcy regionu nie przyjeżdżają do Lublina bo ich nie stać na
                > dojazd. Za to gdyby bilet był tańszy o 2zł to wtedy tłumnie odwiedzaliby
                Lublin
                > zostawiali na głowę kilkaset złotych na tydzień. Co ty człowieku wygadujesz?

a ty myślisz że jakby były autobusy nocne to zaraz chmary ludzi ruszyłyby do
                knajp? że oszczędzą kilka złotych na taksówce? smieszny jesteś. Bzdury
                wygadujesz.

na przykład z Lubartowa NA PEWNO więcej osób by jeździło gdyby bilet do Lublina
                kosztował złotówkę. Kupowaliby tu w sklepach ( jest lepszy wybór), poszliby do
                kina, teatru. Podobnie ze Świdnika. Niech Pruszkowski dofinansuje busy do
                Lubartowa, Świdnika , Łęcznej itp.

> Większych bzdur od cibie nie słsyzałem. To się kupy nie trzyma! Chyba że w tym
                > momencie prowokujesz>?

to ty chyba prowokujesz bo strasznie troszczysz się o pijaków a nie obchodzą
                cię np. porządni ludzie z Lubartowa którzy chcieliby jeździć do Lublina na
                zakupy.

> Z tymi pijakiami to masz przykre doświadczenia.

a ktoś ma miłe?

>Aż nie chce drążyć tematu.

bo nie masz argumentów

> Przyjmij do wiadomości, że w nocy po mieście poruszają się nie tylko
                nietrzeźwi
                > ale i normalni ludzie!!!

normalni to znaczy ci którzy nie piją, tylko ćpają?

>Widocznie w zdegenerowanym środowisku przyszło ci żyć
                > skoro wszędzie widzisz tych pijaków!

nie wszędzie ale nocą w Lublinie to kto się włóczy? Bo chyba nie trzeźwi?
                • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 19:20
                  Szkoda gadać. Ty cały czas o tym samym.
                  Pogadaj z tym geniuszem z forum UM. Tam znajdziesz sprzymierzeńca.
                  • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 19:47
                    mali_bu napisał:

> Szkoda gadać. Ty cały czas o tym samym.

to ty cały czas o tym samym. Chcesz dofinansowywać komunikację mieszkańcom
                    Felina, a nie chcesz dofinansować komunikacji mieszkańcom wsi, dzięki którym
                    lubelskie firmy też sporo zarabiają.
                    • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 19:57
                      A czy ty nie potrafisz pojąć jednej, drobnej rzeczy. Że mieszkańcy Felina płacą
                      podatki w Lublinie bo tu mieszkają i to wszystko im się należy co mieszkańcom
                      Czechowa czy LSM. Należą im się podobne warunki transportu, chyba że miasto uzna
                      że oni są gorszymi mieszkańcami miasta.
                      Mieszkańcy podlubelskich gmin płacą podatki w Niemcach, Lubartowie, Jastkowie,
                      Bychawie itd. Ich nikt na siłe do Lublina nie sprowadza. Oni sami tu przjeżdżają
                      bo muszą. Czy mieszkaniec Lubartowa będzie jeździłdo Kraśnika leczyć się albo
                      robić zakupy?
                      Czy jesteś w stanie pojąć tę delikatną różnicę która rozwiąże cały ten spór?
                      • Gość: pijusXII Re: Komunikacja nocna IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.05, 21:09
                        nie ma co z tym baranem heniem dyskutować, ciągle powtarza te same głupoty, na
                        pewno sprawia mu dziką radość jak ktoś usiłuje go przekonać, a on dalej swoje
                        i się na pewno przy tym ślini:)
                      • aron2004 Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 21:18
                        mali_bu napisał:

> A czy ty nie potrafisz pojąć jednej, drobnej rzeczy. Że mieszkańcy Felina
                        >płacą podatki w Lublinie bo tu mieszkają i to wszystko im się należy co
                        >mieszkańcom Czechowa czy LSM. Należą im się podobne warunki transportu, chyba
                        >że miasto uzna że oni są gorszymi mieszkańcami miasta.

ale ja też płacę podatki w Lublinie i nie mam interesu w tym żeby były nocne
                        autobusy. Ja mam interes w tym żeby był nocny bus do Białej.

> Mieszkańcy podlubelskich gmin płacą podatki w Niemcach, Lubartowie, Jastkowie,
                        > Bychawie itd. Ich nikt na siłe do Lublina nie sprowadza.

A powinien. Bo w interesie Lublina i lubelskich firm jest to żeby wydawali
                        zarobione pieniądze w Lublinie.

> Czy mieszkaniec Lubartowa będzie jeździł do Kraśnika leczyć się albo
                        > robić zakupy?

do Kraśnika może nie, ale do Lublina jak najbardziej.
                      • aron2004 Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 21:19
                        Ty Malibu myślisz jeszcze kategoriami z czasów komunizmu. Boisz się że
                        mieszkańcy wsi wykupią ci kurczaki w TESCO że nie chcesz zeby robili zakupy w
                        Lublinie?
              • Gość: H Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 19:13
                mali_bu napisał:

> Co za bzdury. Miszkańcy regionu nie przyjeżdżają do Lublina bo ich nie stać na
                > dojazd.
                Popatrz sobie na rejestracje samochodów przy hipermarketach czy w centrum...
                Pozdr.
                • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 19:15

> mali_bu napisał:
                  >
                  > > Co za bzdury. Miszkańcy regionu nie przyjeżdżają do Lublina bo ich nie st
                  > ać na
                  > > dojazd.
                  > Popatrz sobie na rejestracje samochodów przy hipermarketach czy w centrum...
                  > Pozdr.

Na końcu zdania miał być znak"?". To Aron tak twierdzi. Dopiero gdyby
                  Pruszkowski dofinansowywał im dojazdy to przyjeżdżaliyb. Jakie to mętne i
                  nieprawdziwe!
                  • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 19:18
                    mali_bu napisał:

> Na końcu zdania miał być znak"?". To Aron tak twierdzi. Dopiero gdyby
                    > Pruszkowski dofinansowywał im dojazdy to przyjeżdżaliyb. Jakie to mętne i
                    > nieprawdziwe!

gdzież nieprawdziwe. Ja twierdzę że wieśniacy przyjeżdżają do Lublina, ale
                    gdyby Pruszkowski dofinansował busy, to wieśniaków przyjeżdżałoby jeszcze
                    więcej, robiliby tu zakupy i Lublin by skorzystał. No chyba że by wielkiemu
                    Panu z Miasta Lublina wtedy śmierdziało w supermarkecie gnojem, ale to zawsze
                    można sobie zatkać nos.
                    • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 19:26
                      Gość portalu: aron napisał(a):

> mali_bu napisał:
                      >
                      >
                      > > Na końcu zdania miał być znak"?". To Aron tak twierdzi. Dopiero gdyby
                      > > Pruszkowski dofinansowywał im dojazdy to przyjeżdżaliyb. Jakie to mętne i
                      > > nieprawdziwe!
                      >
                      > gdzież nieprawdziwe. Ja twierdzę że wieśniacy przyjeżdżają do Lublina, ale
                      > gdyby Pruszkowski dofinansował busy, to wieśniaków przyjeżdżałoby jeszcze
                      > więcej, robiliby tu zakupy i Lublin by skorzystał. No chyba że by wielkiemu
                      > Panu z Miasta Lublina wtedy śmierdziało w supermarkecie gnojem, ale to zawsze
                      > można sobie zatkać nos.

?????? Co ty wogole wygadujesz?
                      Widzisz. Twoje rozumowanie byłoby prawdziwe, gdyby mieszkańcy tamtych miasteczek
                      mili taki sam wybór, liczbę sklepów co w Lublinie. A ponieważ nie mają zatem są
                      skazani na zakupy w Lublinie.
                      Widzę że kolejny problem wychodzi. Najpierw pijak teraz wieśniak śmierdzący gnojem.
                      Każdy kto porusza się po Lublinie po 22 to pijak (i złodziej, bo każdy pijak to
                      złodziej) i w dodatku śmierdzi gnojem.
                      • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 19:45
                        mali_bu napisał:

> Widzisz. Twoje rozumowanie byłoby prawdziwe, gdyby mieszkańcy tamtych
                        >miasteczek mili taki sam wybór, liczbę sklepów co w Lublinie. A ponieważ nie
                        >mają zatem są skazani na zakupy w Lublinie.

nie są skazani. Dla wielu blokadą jest cena biletu na busa, identycznie jak dla
                        wielu mieszkańców Felina blokadą jest cena taksówki.

> Widzę że kolejny problem wychodzi. Najpierw pijak teraz wieśniak śmierdzący
                        gnojem.

ja jestem wieśniakiem i nie śmierdzę gnojem, przynajmniej jak jestem w
                        Lublinie. Zresztą osobiście wolę już zapach gnoju niż papierosów.

> Każdy kto porusza się po Lublinie po 22 to pijak (i złodziej, bo każdy pijak
                        to złodziej) i w dodatku śmierdzi gnojem.

każdy nie, ale większość. Ludzie którzy nie mają problemów alkoholowych nie
                        włóczą się po nocy.
                        • mali_bu Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 19:50
                          Z przykrością stwierdzam po raz kolejny że się nie dogadamy. Ja wiem swoje ty
                          wiesz swoje. Nie będę mówił samego dziesiąty raz w coraz to inny sposób jak ty
                          wierzysz w jakieś mgliste postawione przez siebie tezy.
                        • Gość: pijusXII Re: Komunikacja nocna IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.05, 21:13
                          > każdy nie, ale większość. Ludzie którzy nie mają problemów alkoholowych nie
                          > włóczą się po nocy.
                          złote usta dla tego pana:))))))))
                          nie wiedziałęm że moja babcia i co z psem wyjdzie wieczorem jest alkoholiczką :)
                          • aron2004 Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 21:14

> nie wiedziałęm że moja babcia i co z psem wyjdzie wieczorem jest alkoholiczką

a twojej babci potrzebny jest do spaceru z psem nocny autobus?
                            • Gość: pijusXII Re: Komunikacja nocna IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.05, 21:20
                              oczywiście że nie potrzebny ale ty jesteś tak zaślepiony w swojej złości że
                              najpierw pisałeś o pijakach którzy mieli by lub nie wracać z miasta w nocy MPK a
                              póżniej zaczynasz uogólniac i pisać brednie że każdy kto śmie wyjść po 22 z domu
                              to pijak lub ćpun
                              lecz się
                              • aron2004 Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 21:27

> oczywiście że nie potrzebny

no i całe szzczęście. Widać, że bez nocnych autobusów da się żyć

> ale ty jesteś tak zaślepiony w swojej złości że
                                > najpierw pisałeś o pijakach którzy mieli by lub nie wracać z miasta w nocy
                                MPK

bo nie lubię pijaków. Alkohol jest czynnikiem generującym większą
                                przestępczość. A ty chcesz żeby miasto ułatwiało picie poprzez dopłacanie do
                                autobusów . Jeżeli ktoś chce się napić, to niech pije, ale nie chcę żeby był
                                dotowany z moich podatków. Ja wolę dotacje do busa do Białej.

> póżniej zaczynasz uogólniac i pisać brednie że każdy kto śmie wyjść po 22 z
                                dom u to pijak lub ćpun

nie każdy, ale większość

> lecz się

ty się nie lecz , ale profilaktykę możesz stosować, bo niedługo będziesz
                                tekścił jak hrabia z Warszawy
                                • Gość: pijusXII Re: Komunikacja nocna IP: *.pronet.lublin.pl 10.12.05, 21:40
                                  >> Przyjmij do wiadomości, że w nocy po mieście poruszają się nie tylko
                                  nietrzeźwi
                                  >> ale i normalni ludzie!!!

>normalni to znaczy ci którzy nie piją, tylko ćpają?
                                  ty to napisałeś i wcale nie uogólniasz
                                  skoro dla ciebie spotkanie się w miłym towarzystwie na mieście przy kolacji czy
                                  piwie to alkoholizm i plaga ludzkości to trudno
                                  jesteś ograniczony i nie ma co z tobą dyskutować

• aron2004 Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 21:47

> skoro dla ciebie spotkanie się w miłym towarzystwie na mieście przy kolacji
                                    >czy piwie to alkoholizm i plaga ludzkości to trudno jesteś ograniczony i nie
                                    ma co z tobą dyskutować

ja się spotykam z towarzystwem u siebie w mieszkaniu albo u mnie na wsi przy
                                    grillu i jakoś nie muszę chodzić po śmierdzących papierosami knajpach żeby
                                    spotkać się w miłym towarzystwie. Niepotrzebny mi do zabawy nocny autobus.
                  • Gość: H Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 19:38
                    No to w takim razie wszystko jasne:-) A już się trochę o Ciebi bałem...:-)
                    Pozdr.
      • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 17:09

> moze się okazać, że przy odpowiedniej ich wiekosci, wcale nie
        > będą niedochodowe! A skorzysta całe miasto. I o to właśnie chodzi w problemie
        > nocnej komunikacji, a nie o kilku nachlanych studentów.

jeżeli nocne autobusy będą dochodowe to ja jestem za.

• Gość: H Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 17:23
          Ja jestem przekonany że mogą być dochodowe - jeżeli zostanie to dobrze
          zorganizowane, dobrze rozrelkamowane i ze ludzie będa mieli po co zostać w
          sródmieści do późna - a to wszystko jest do zrobienia. I jeszcze jedno - na
          pewno nie będzie to rentowne od razu - będzie musiało uplynąć trochę czasu,
          zanim ludzie zaczną częściej zostawać do późna w mieście i wracać nocnymi
          autobuwami - nie można będzie wnioskowac o opłacalności po 2-3 miesiącach, czy
          nawet po pół roku od ich wpowadzenia - ale podejrzewam ze po pół roku już by sie
          to unormowało i byłoby dobrze wiadomo, czy przedsięwzięcie jest rentowne. Ale
          cały czas pamiętajmy, ze nawet jeżli dla samego MPK nie bedzie do końca
          rentowane - to dla miasta jako całosci - z pewnoscią. Ale tu trzeba jeszcze
          zrozumieć, z emiasto to swoisty organizm, a nie zbiór ludzi i przedsiębiorstw
          oderwanych od całego miejskiego kontekstu. Niestety nasi samorządowcy
          najwyraźniej tego nie rozumieją... i większosc mieszkańców także.
          Pozdr.
          • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 17:39
            to może i busy z pl. Litewskiego na wieś o 2 w nocy będą dochodowe. Tylko niech
            hrabia da kasę na rozruch.
            • Gość: H Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 17:40
              O to już pytaj lutzka.
              • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.pl / *.lublin.enterpol.pl 10.12.05, 17:42
                jak ktoś nie ma argumentów niech nie dyskutuje. Ja ciągle nie wiem, dlaczego
                metro w Warszawie i nocne autobusy w Lublinie trzeba dotować, a busów z Lublina
                do Oleśnik czy Bychawy się nie dotuje, bo to sprawa tych wieśniaków niech sami
                płacą za swoje. A Warszawa wyciąga łapę do wieśniaków i mówi : dajcie na metro.
                • Gość: H Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 17:45
                  Tu nie ma co dyskutować - lata PRL nauczyły, ze "cała Polska odbudowuje stolicę"
                  i tak zostało w mentalnosci, zwłaszcza rządzącyh, niezależnie od opcji. Niestety
                  nie widzę, żeby Twoi polityczni ulubieńcy chcieli to w jakikolwiek sposób zmienić...
                  Pozdr.
                • Gość: SuperGluś Re: Komunikacja nocna IP: *.top.net.pl 10.12.05, 18:00
                  Bardzo slusznie prawisz, niech wiec wiesniaki dotuja komunikacje nocna w
                  Lublinie!
    • Gość: SuperGluś Re: Komunikacja nocna IP: *.top.net.pl 10.12.05, 17:39
      H...po co dyskutowac z prezu czy innym klonem henia...?
      • Gość: H Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.05, 17:40
        Ja piszę do wszystkich - taka już misja:-)
        • Gość: SuperGluś Re: Komunikacja nocna IP: *.top.net.pl 10.12.05, 17:58
          AA misja rozumiem:)Echhh
      • Gość: aron Re: Komunikacja nocna IP: *.resetnet.pl 10.12.05, 21:46
        to tylko moja skromne zdanie ale jesteś aronie najnudniejszym osobnikiem na tym forum. wszedzie dorzucasz swoje marne 3 grosze. idealnie pasujesz mi do rzeszowskich mikaelów, sloneczników, fire-showów, signalów i innych. i chociaz mysle ze nie masz zlych intencji co do naszego miasta to bardzo bym chcial zebys sie gdzies przeprowadzil np do rzeszowa gdzie bys sie idealnie wkomponowal na forum. jesli to mozliwe to bardzo bym prosil o nie uzywanie przez ciebie nazwy wlasnej "lublin" a przede wszystkim na innych forach bo uwazam ze przynosisz wstyd naszemu pieknemu miastu. pozdrawiam i zycze opanowania
        • aron2004 Re: Komunikacja nocna 10.12.05, 21:48
          trzeba było od razu napisać że nie masz argumentów a nie wysiliłeś się na taką
          epistołę
    • Gość: Kosztorys Re: Komunikacja nocna IP: *.chello.pl 15.12.05, 16:45
      Jest on następujący:

Busy są na ropę: 10-20l na 100km. Długość trasy: ok. 12-15km. Ilość kółek 5 daje:
      13km*2(tam i powrót)=26km*5 kółek = 130km.

Mamy wię 130km. To daje do 35l paliwa na zmianę. Cena ropy dla przewoźnika 3,55.
      RAZAEM: 125PLN. Do tego doliczyć należy koszty pracy kierowcy:
      1. Jeśli jest bez wysługi to ma 4,60 brutto
      2. Jeśli ma wysługę to średnio 8PLN brutto.

Min. kierowcy należy się 25PLN brutto - za taką kase dostać w łeb??
      Max. kierwcy należy się 40PLN butto - stary wyjadacz nie ruszy się z domu by
      dostać lanie za 40PLN brutto.

Do busa wejdzie 40osób max. po 2 złote 80PLN. A jak wejdzie mniej??? Np pojadą 4
      pijane osoby spuszczą łomot kierowcy?? Lot za darmo i problem... Zastanówcie
      się!!! Co wymagacie...

Konduktor Komunikacji Prywatnej.... ^TAS^

Ps. Szkoda chłopaków....
      • aron2004 Re: Komunikacja nocna 21.12.05, 10:19
        można zrobić na próbę właśnie busy wg takiego kosztorysu. A jak kierowca
        dostanie w łeb to koniec komunikacji nocnej i już.
      • aron2004 Re: Komunikacja nocna 21.12.05, 10:20
        ewentualnie możnaby zrobic nocne autobusy z ochroną ale wynajęcie ochrony to
        pewnie co najmniej 200 zł za jedną noc, tak że bilety musiałyby być odpowiednio
        droższe.
    • Gość: Madzia Re: Komunikacja nocna IP: *.devs.futuro.pl 15.12.05, 20:42
      no
    • Gość: Madzia Re: Komunikacja nocna IP: *.devs.futuro.pl 15.12.05, 20:54
      Problem braku nocnej komunikacji dotyka mnie 22letniej studentki jak i bardzo
      wielu młodych ludzi, którzy chcieliby np. w weekend pobyć trochę dłużej ze
      znajomymi w pubie lub chłopakiem/dziewczyną zamiast wracać do domu tak jak ja
      ostatnią 20tką o 22.30. Próbowałam napisać tekst do lubelskiej gazety, z którą
      współpracuję. Dwa razy spotkałam się z Rzecznikiem, MPK Stanisławem
      Wojnarowiczem. Rozmowa jest bardzo ciężka. Praktycznie nie prowadzi do niczego.
      Na większość pytań Rzecznik odpowiada: nocna komunikacja jest nierentowna. Na
      moja prośbę przedstawienia wyliczeń, danych czegokolwiek na potwierdzenia "jest
      nierentowna" z wielkim trudem Pan Wojnarowicz "rzucił" kilkoma liczbami, po
      czym dodała: nocna komunikacja jest nierentowna. Na pytania dotyczące
      propozycji powrotów nocą do domu: taxówka, uśmiech do Pani z akademika żeby
      pozwoliła przenocować, wcześniejszy powrót do domu, a najlepiej byłoby nie
      robić problemu. Dziękuje i życzę powodzenia każdej osobie, która będzie
      próbowała rozmawiać z Rzecznikiem MPK Stanisławem Wojnarowiczem na temat nocnej
      komunikacji. Na koniec może usłyszeć, że jest się „ niemiłym, niesympatycznym i
      wrednym”
      • folkatka Re: Komunikacja nocna 15.12.05, 21:22
        Problem braku nocnej komunikacji dotyka mnie 22letniej studentki jak i bardzo
        > wielu młodych ludzi, którzy chcieliby np. w weekend pobyć trochę dłużej ze
        > znajomymi w pubie
        =================
        Banda alkoholików i ćpunów!! Do domu spać jak Bozia przykazała, albo urządźcie
        sobie grilla - teraz zwłaszcza jest wymarzona pogoda ku temu!!
        • Gość: gini Re: Komunikacja nocna IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 15.12.05, 21:52
          Cóż za elokwentny komentarz.
          • Gość: Folkatka Re: Komunikacja nocna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.05, 22:41

Przeczytaj cały wątek, a zwłaszcza wypowiedzi niejakiego Arona, to bedziesz
            wiedzieć o co mi chodziło.
    • Gość: polkazusa Re: Komunikacja nocna IP: *.dsl.mcleodusa.net 21.12.05, 06:49
      pewnie sie zdziwicie, ale mieszkam w ponad 120 tysiecznym miescie w Stanach, i
      tu dopiero komunikacja miejska jest tragiczna! Jest "az" 12 linii, ktore jezdza
      co godzine, od 7 rano do piatej po poludniu, na dodatek tylko paroma glownymi
      ulicami i na okretke, wiec musisz przejechac cala trase 50 minutowa zeby dostac
      sie do miejsca o 10 minut jazdy od przystanku....Ponoc lepszy system sie nie
      oplaca. Wszyscy maja samochody. Ale co z tymi ktorzy nie maja i nie moga miec?
      Wiec kiedy czytam sobie te posty...coz...nie jest dobrze ale moze byc i gorzej
      Pozdrawiam
      • Gość: lutzek Re: Komunikacja nocna IP: *.escom.net.pl / *.escom.net.pl 21.12.05, 14:30
        Daj mi swoje szerokie amerykańskie drogi, daj mi swoją cenę za ropę, daj mi w końcu swoje zarobki, a uwierz mi, że ani ja, ani nikt inny w ogóle nie będzie postulował ani o lepszą komunikację zbiorową, ani tym bardziej o nocną. Cóż za trafne było Twoje porównanie ;)

lutzek
        • otadort Re: Komunikacja nocna 21.12.05, 14:46
          Szkoda mi rodzinnego miasta i mieszkańców.
          W 2006 r takie miasto bez komunikacji nocnej to wiocha w bieszczadach bez prądu.
          To wygląda jak wprowadzenie godziny policyjnej.
          Nie ma czym się chwalić na forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka