delco 02.06.06, 22:55 link do informacji na temat legalności www.ozzl.org.pl/zprac/30052006_2.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Benita Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.chelm.mm.pl 03.06.06, 17:48 O ile mi wiadomo pracownicy placówki służby zdrowia w Karsnymstawie w piątek zakończyli strajk. Czy to oznacza, że GW nie sprawdziła dokładnie...czy coś się zmieniło w tej sprawie?. A może szpital poniesie odpowiedzialność ze to, że w ogóle zorgaznizował strajk...hmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.it-net.pl 03.06.06, 17:51 Benito, jak dokladnie przeczytasz artykuł, to zauważysz, że prokuratura ma sprawdzić, czy akcja protestacyjna BYLA legalna. Nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
rokolawam Re: Szpital w Krasnymstawie 03.06.06, 17:58 nooo to teraz pan spustek bedzie sie niezle tlumaczyl :) nawazyl sobie piwka to sobie je wypije razem z innymi lekarzami. brawo panie dorn ziobro i religa. teraz weterynarze moga sobie krzyczec strajk! strajk! strajk u siebie pod blokiem bo kazdy ma dosc tych krzykaczy i ciesze sie ze w koncu sie ktos tym zajmie na powaznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
lealuc Re: Szpital w Krasnymstawie 03.06.06, 18:10 Jak to sobie pan wojewoda czy pan Dorn wyobraża? Na przykład w Krasnymstawie jest jeden szpital. Wyrzucenie lekarzy ze szpitala oznacza zamknięcie jedynego w mieście szpitala. Komu zrobi wtedy dobrze? Załózmy, że lekarze przejdą na całkowicie prywatna praktykę. Oznacza to dla mieszkańca Krasnegostawu jedno - albo jedzie szukać pomocy do Lublina lub Zamościa, albo idzie do prywatnego gabinetu. Jakie inne wyjście ma chory człowiek? Odpowiedz Link Zgłoś
ola_lbn Re: Szpital w Krasnymstawie 03.06.06, 19:26 ja wole sie leczyc u lekarza uczciwego lub u lekarza prywatnie niz popierac nielegalnosc strajkow i leczyc sie u ludzi ktorzy lamia prawo polskie. na miejsce tych strajkujacych czekaja nowi chetni do pracy za 2 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirabelka Re: Szpital w Krasnymstawie IP: 62.233.130.* 04.06.06, 11:47 ola_lbn napisała: > ja wole sie leczyc u lekarza uczciwego lub u lekarza prywatnie niz popierac > nielegalnosc strajkow Gdzie masz dowód na to, że te strajki sa nielegalne??? Gadanie Doorniów czy innych Piechów??? na > miejsce tych strajkujacych czekaja nowi chetni do pracy za 2 tys. Hahahahahahaha!!! Przejrzyj ogłoszenia w prasie dla lekarzy- szpitale poszukuja bezskutecznie lekarzy do pracy i żadnemu z nich na pewno nikt nie obiecuje wynagrodzenia 2000 zł, bo tego nie zarabia się nawet po kilkunastu latach pracy, po kilku specjalizacjach. A gdziez sa ci nowi, chetni do pracy? Może masz jakies dane z urzędu pracy? Są jacyś bezrobotni wśród lekarzy? Może młodzi lekarze pokusiliby się na taka pracę, ale tym akurat brak doświadczenia zawodowego i nie mają tylu specjalizacji, co starsi. Uważasz, że starsi lekarze tylko czekają na pracę, bo sa bezrobotni??? A zreszta, na młodych za bardzo też bym nie liczyła- większość absolwentów z ostatnich lat nawet w Polsce nie zostaje na okres stażu, tylko od razu wyjeżdża. Prawda jest taka, droga Olu, ze gdyby uznać, że strajki są nielegalne, to musianoby lekarzy zwolnić. I wtedy pozostałoby ogłoszenie likwidacji szpitala, albo zatrudnienie ponowne tych samych lekarzy. Tylko wtedy to oni dyktowaliby warunki. I zapewne więcej by zyskali, niz poprzez strajk, który tak bardzo Cie kole w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Szpital w Krasnymstawie 04.06.06, 12:53 Dokładnie! Nie ma pracy w publicznych szptalach za 2000.Ja jestem młodym lekarzem i mnie oferuja 800-jak sprzątaczce.Moja kolezanka pracuje w pogotowiu za 1000.A po specjalizacji i 15 latach doświadczenia dają 1500 z dyzurami. Odpowiedz Link Zgłoś
kogut_ba_biegunach Re: Szpital w Krasnymstawie 04.06.06, 13:45 mirabelka popiera wypuszczenie na wolnosc przestepcow tylko dlatego ze sa lekarzami. takie sloa moga pasc chyba tylko z ust pielegniarki lekarki lub innego weterynarza z lublina :) pozdrawiam wszystkich werterynarzy... teraz faktycznie beda wam potrzebne podwyzki bo niedlugo bedziecie sie bac brac do reki kopertty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.it-net.pl 04.06.06, 14:02 Gdzieżeś się doczytał, koguciku, że Mirabelka popiera wypuszczanie przestępców? Zdaje się, ze ten wątek dotyczy legalności strajków.Prokuratura zadecyduje, ale dzięki strajkom już rząd znalazł pieniądze na służbę zdrowia. I o to chodziło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.chello.pl 04.06.06, 21:34 specjalnie dla kogut_ba_biegunach i tym podobnych o...przeforsujcie ten projekt u SWOICH: Na wzór Narodowego Funduszu Zdrowia proponuję utworzyć Narodowy Fundusz Budownictwa,Górnictwa itp (dowolny inny) i płacić firmom budującym mieszkania,kopalniom itp tyle za metr czy tonę ile może zapłacić ten fundusz (za metr mieszkania 100 zł będzie akurat żeby każdy miał gdzie mieszkać)-a jak skończy się kasa i tak mają obowiązek budować czy wydobywać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.chello.pl 04.06.06, 21:38 Aha nie jestem:"...chyba tylko z ust pielegniarki lekarki lub innego weterynarza z lublina... :)..." tylko z Lublina się zgadza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.szwajcarska.pl 03.06.06, 22:15 > Jak to sobie pan wojewoda czy pan Dorn wyobraża? > Na przykład w Krasnymstawie jest jeden szpital. Wyrzucenie lekarzy ze szpitala > oznacza zamknięcie jedynego w mieście szpitala. Myśle że jest jeszcze drugie dno takiego działania (tj straszenia sądem prokuratura więzieniem itd itp.), Sadzę że takie działanie rządu zmotywuje wielu lekarzy do porzucenia tego Pieknego Kraju nad Wisłą i poszukaniu normalności gdzieś dalej w EUrolandzie. Jak sądzę na te siedemdziesiątkilka tysięcy praktykujacych lekarzy (bez stomatologów) jest parę tysięcy wahajacych sie czy wyjehać czy też nie. Teraz będzie im łatwiej zdecydować... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.it-net.pl 03.06.06, 22:24 A wyjeżdżać zaczną nie starzy, doświadczeni, ale nie wieczni, tylko młodzi, odważni, którzy będą nam potrzebni za lat kilka. Zostaną nieudacznicy, którym wszystko- jedno. Prywatnie , z kasą, można wyleczyć ząb albo wypisać receptę, z operacją serca, czy nawer wyrostka, znacznie trudniej, więc nie opowiadajcie, że prywatnie można wszysko. Szpitale są potrzebne. Z przyzwoitym wyposażeniem i z dobrymi (wykształconymi, wypoczetymi, cierpliwymi)lekarzami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Szpital w Krasnymstawie IP: *.szwajcarska.pl 03.06.06, 22:41 > A wyjeżdżać zaczną nie starzy, doświadczeni, ale nie wieczni, tylko młodzi, > odważni Znający języki, energiczni itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Lekarze do prokuratury 03.06.06, 22:07 PiS jest dziwny lubi sobie robić tyły wśród elektoratu, i sobie zrobi tym sposobem... za PRL wszystkie strajki byly nielegalne - to był raj nie prawdaż PiS-ku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lekarze do prokuratury IP: *.it-net.pl 03.06.06, 22:12 A jak jest z legalnością strajków górniczych ? Czy może u nich obowiązują inne zasady? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola_lbn Re: Lekarze do prokuratury IP: *.resetnet.pl 04.06.06, 09:57 odezwal sie leniak "lenin" komuch. powinienes sobie dopisywac do watku "komuno wroc." Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Lekarze do prokuratury 04.06.06, 18:34 socjalista dzieweczko socjalista ale czy ty możesz wiedzieć że była a i jest nadal taka partia jak PPS? wiedzieć nie możesz... Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Lekarze do prokuratury 04.06.06, 12:57 I w końcu przestaliście pieprzyć o lekarzach z Ukrainy.Fakt-płacą im niewiele,ale dwa-trzy razy tyle dostaja od pacjentów zgodnie z przyjetym tam obyczajem.Porównując koszty utrzymania,mają o wiele wiecej z pracy,niż dostaliby w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Lekarze do prokuratury IP: *.szwajcarska.pl 04.06.06, 13:39 A jeśliby nawet lekarz z ukrainy czy białorusi zdecydował na pracę to po uzyskaniu prawa wykonywania zawodu ważnego w całej Uni europejskiej jedzie dalej np do Anglii Odpowiedz Link Zgłoś
kogut_ba_biegunach Re: Lekarze do prokuratury 04.06.06, 13:47 ja sie u weterynarzy z lublina nie lecze. koniec kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Lekarze do prokuratury 04.06.06, 14:23 U serwinki lepiej,no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
neoplusek Re: Lekarze do prokuratury 04.06.06, 15:23 Ja np wolę się leczyć u serwinki. Miła kobieta , każdy we wsi ją lubi, mozna z nią pogadać pośmiać się ,pożartować. Przyjmuje 24h na dobę ,nawet w nocy a nie narzeka jak lekarze, każdego traktuje jednakowo , nie bierze łapówek i jest trzeźwa podczas wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Lekarze do prokuratury 04.06.06, 20:12 I nogę bez znieczulenia nastawi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lekarze do prokuratury IP: *.it-net.pl 04.06.06, 21:41 A ponieważ Serwinka "leczy" z córką, to niedługo firma się rozrośnie i zaczną leczyć serce, płuca i wątrobę. Nie wiadomo tylko, czy głowę też :). Ludzie, medycyna ludowa sprawdza się w wielu przypadkach, ale jest jeszcze więcej takich przypadków, gdzie potrzebne są nowoczesne narzędzia chirurgiczne, tomografy,defibrylatory itp. Tego nie możemy mieć za "co łaska". Odpowiedz Link Zgłoś
anonim2221 Re: Lekarze do prokuratury 04.06.06, 16:40 Strajk czynny powinien być w szpitalach zakazany ustawowo , pod żadnym pozorem nie wolno narażać życia i zdrpwia pacjentów. Ja uważam że obecne strajki dowodzą jak bardzo zdegenerowane jest u nas środowisko lekarzy i innych pracowników szpitali .Samorzad lekarski zajmuje się głównie kryciem swoich kolegów , nie robi nic ,żeby walczyć z korupcją w środowisku lekarskim. Popieram działania wojewody ta sprawa musi znaleść się u prokuratora . Czas wreszcie ruszyć kastę lekarzy oni nie mogą być bezkarni , dość tego , bo cierpią na tym zwykli biedni i chorzy ludzie.!!!! Wszyscy płacimy składki na leczenie i domagamy się leczenia , a nie wiecznego bycia na łasce panów doktorów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Lekarze do prokuratury IP: *.it-net.pl 04.06.06, 17:17 Nasze składki to w niewielkiej części pensje lekarzy. One są na utrzymanie budynków szpitalnych i przychodni, wyposażenia tychże, utrzymania urzędników z NFZ, ich samochodów i kierowców, chyba także refundowania leków,możliwość korzystania z sanatorium i rehabilitacji, opieki pielęgniarskiej dla dzieciaków w szkołach i przedszkolach i pewnie jeszcze na wiele innych niezbednych potrzeb.I nie lekarze chyba wymyślili składkę zdrowotną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Lekarze do prokuratury IP: *.chello.pl 04.06.06, 21:51 Do "płacących składke",proponuję wprowadzić kilka innych składek i na wzór Narodowego Funduszu Zdrowia utworzyć Narodowy Fundusz Budownictwa,Energetyki itp (dowolny inny) i płacić firmom budującym mieszkania,kopalniom,elektrowniom itp tyle za metr, tonę,kWh ile może zapłacić ten fundusz (za metr mieszkania 100 zł będzie akurat żeby każdy miał gdzie mieszkać)-a jak skończy się kasa w Funduszu i tak mają obowiązek budować, wydobywać ..... Odpowiedz Link Zgłoś