Dodaj do ulubionych

opłaty od opłat

12.07.06, 23:43
Od 1 sierpnia zlikwidowany zostaje punkt płatniczy w UPC. Można będzie płacić
w innych miejscach (Uni Kasa), dopłacając do interesu 1,99, lub na poczcie.
Od 1 lipca w Idei płaci się 1,99 za opłate ich zafajdanego rachunku (tu
wiedziałam,że coś wykombinują po niefortunnym mariażu).
Czy to jest znowu jakieś prawo unijne? Czy ktos słyszał o godnej płacy za
pracę? Nie zanosi się na podwyżke u mnie w pracy, więc pomysły UPC i Idei sa
dla mnie szczytem chamstwa wobec klientów.
Obserwuj wątek
    • leniak Re: opłaty od opłat 12.07.06, 23:53
      to nie potrzebuje prawa unijnego choć zapewne są odpowiednie przepisy UE, ale
      wystarczy zgłosić do rzecznika praw konsumenta że usługodawca odmawia przyjęcia
      zapłaty w swoim oddziale, zgodnie z polskimi przepisami nakazano już
      przyjmowanie opłat rachunków LUBZEL-owi bodaj... nie chce mi sie grzebać i
      wyszukiwać z jakich to konkretnie wynika przepisów ale zgłoszenie do rzecznika
      konsumenta to jest właśnie to co należy zrobić, można też zgłosić się do
      jakiejś organizacji konsumenckiej i ta może sprawie nadać dalszy bieg w
      urzędzie (którego nazwy nie pamiętam ale coś z ochroną konsumenta)...
    • nabucco4 Re: opłaty od opłat 13.07.06, 09:26
      zapytaj w swoim banku czy możesz mieć dostep do konta przez internet. I płać w
      ten sposób wszystkie rachunki. Wychodzi sporo taniej. Wiem, powiesz że za
      przelewy też trzeba płacić, ale za dojazd do biura upc tez płacisz. Pozdrawiam.
      • Gość: Anka Re: opłaty od opłat IP: *.chello.pl 13.07.06, 13:56
        Jestem człowiekiem, który liczy i oblicza co mu sie bardziej opłaca. Mam bilet
        miesięczny, więc opłaca mi sie płacic w punktach. Byłam z tego b.zadowolona.
        Teraz szlag mnie trafia. Bankowi tez nie mam zamiaru płacić, bo to on ma kasę,
        a nie ja. Mnie nie stac na opłacanie jakichkolwiek pośredników (to nie
        skąpstwo - tak wynika z moich wyliczeń).Zazwyczaj robie za jednym zamachem
        opłaty dla rodziny. W tym miesiącu zapłaciłabym 15,00 zł dodatkowych opłat,
        gdybym nie płaciła w punktach.
        Skorzystam z podpowiedzi leniaka, zadzwonię do rzecznika. Już miałam
        przyjemność, więc to nie problem. Dziwie się tylko, że inni nie widzą w tym
        problemu i naciągania.
        • monti79 Re: opłaty od opłat 13.07.06, 16:19
          Nabucco ma dobrą radę.
          Sam mam konto w mBanku,zero opłat,a za przelewy 0,5 zł i płacę przez internet
          wszystkie rachunki i jest to wielka oszczędność. A dużo nie zarabiam,zatem to
          rozwiązanie uważam za najlepsze.
        • nabucco4 szanowna Pani Anko 14.07.06, 08:51
          Każdy robi tak jak mu pasuje. Mnie nie opłaca sie jechaś specjalnie na drugi
          koniec miasta by płacić za kablówke i net, gaz, prąd, czynsz itp. Dlatego wolę
          płacić przelewami przez net. Co nie zmienia faktu, że takie likwidowanie kas
          to ku.....wo. Z tym że to chyba decyzja zarządu sieci UPC a nie filii w
          Lublinie. Pewnie liczą koszty:odpada kasjerka, kasa(specjalne pomieszczenie),
          odprowadzanie kasy do banku (konwój, wpłata itp). Nie zrozum mnie tylko że ich
          usprawiedliwiam.
          A czyCiebie np. nie doprowadza do szału działalnośc w firmach państwowych
          automatycznych central telefoniczny typu: wybierz nr tonowo lub poczekaj na
          zgłoszenie operatora. A operator ma w d... bo właśnie głuszy panią Zosie. Ale
          ty połączenie dostałaś(bo abonent odebrał, licznik bije a Ty i tak sprawy nie
          zalatwiasz. Celuje w tym ZUS i Urzędy skarbowe.A Tepsa kasę czesze.
          • Gość: Anka co powiedział rzecznik IP: *.chello.pl 14.07.06, 22:53
            rzecznik praw konsumenta powiedział: (-a, bo to kobieta)
            Firmy mają obowiązek przyjmować opłaty w swojej siedzibie, a UPC ma swoja
            siedzibę w Gdyni (albo Gdańsku, nie pamietam). Orange tez nie ma tutaj swojej
            siedziby, więc nie ma obowiązku przyjmowac opłat.
            Fakt, że robili tak do tej pory, to czysta wspaniałomyślnośc z ich strony:)
            Teraz dośc wspaniałomyślnej działalności dla klienta - won, płacić za dodatkowa
            opłatą w innych miejscach.

Tonowe wybieranie numerów i zgłaszanie się operatora jest hitem. Czy to tylko w
            Polsce , czy na całym świecie? Tutaj lud bogaty, stać go na czekanie 5 minut na
            połączenie i dodatkowe opłaty od opłat.
            • alex2222 Re: co powiedział rzecznik 14.07.06, 23:17
              ja płacę poprzez polecenie zapłaty-za darmo i jeszcze niktóre firmy premiują tą
              formę zapłaty bonusami.
            • leniak Re: co powiedział rzecznik 16.07.06, 13:08
              w siedzibie hmm cóż pozostaje w takim razie zrezygnować z UPC zwyczajnie...
            • winston_smith5555 Re: co powiedział rzecznik 16.07.06, 13:19
              Czy UPC ma co wspolnego z Mutimedia? - Cholerne Mmdia też ma głowną siedzibę w
              Gdyni.

Pozdr.

Winston
    • Gość: antymax Re: opłaty od opłat IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.07.06, 09:31
      Aniu,
      UPC wszedzie szuka oszczednosci i to jest glownym powodem likwidacji kas.Pomimo
      szczytnych hasel typu KLIENT JEST NAJWAZNIEJSZY i KLIENT JEST W CENTRUM
      WSZYSTKIEGO CO ROBIMY ,tak naprawde liczy sie pieniadz.Swego czasu (przed
      planami likwidacji kas,bo rzecz dzieje sie we wszystkich miastach gdzie sa
      operatorem)przeprowadzano badania dotyczace zachowania sie Klientow.Jaki %
      zrezygnuje z uslugi.Wynik jasno przemawial za pozostawieniem punktow
      przyjmowania oplat.Jednak TO RACHUNEK EKONOMICZNY jest w centrum wszystkiego co
      robi ta firma i prosze nie ludzic sie ,ze moze byc inaczej.Zreszta jesli firma
      zarzadzaja tacy "fachowcy"to trudno spodziewac sie cudow !!Wierze ,ze to wlasnie
      KLIENCI w niedalekiej przyszlosci zadecyduja o losach "kablowego
      pseudo-giganta".I to by bylo na tyle.
      • Gość: Anka Re: opłaty od opłat IP: *.chello.pl 16.07.06, 10:21
        tak też myślałam, ale wkurza mnie to bez względu na ichnie tłumaczenie.
        Problem tym większy, że mam od nich także Internet. Nabijam kasę, a oni mają
        mnie w d... Nie bardzi sie orientuję, w jaki sposób mogę ich potraktować
        przynajmniej w połowie tak, jak oni mnie:)
        • leniak Re: opłaty od opłat 16.07.06, 13:10
          skoro UPC postępuje tak można powiedzieć w prost jest to niesolidna firma!
          • Gość: meesha Re: opłaty od opłat IP: 213.25.136.* 16.07.06, 14:24
            Ja tylko nie bardzo rozumiem czemu czepiliście się akutar UPC??? Przecież ta
            moda na likwidowanie punktów kasowych trwa od dłuższego czasu i dotyczy również
            m.in. TPSA, Era GSM, niektórych spółdzielni mieszkaniowych itp.
            instytucji/firm. Ja do niedawna również jeździłem do miasta "robić opłaty"
            (skoro już wydałem pieniądze na bilet miesięczny to nic dodatkowo mnie to nie
            kosztowało) ale po wprowadzeniu kolejnych prowizji przez "moich" usługodawców
            zdecydowałem się na "polecenie zapłaty". Mam taką opcję konta bankowego, że nic
            dodatkowo za to nie płacę a np. od Ery dostaję dodatkowe minuty, teraz trzeba
            będzie to samo zrobić z kablówką....
            • Gość: Anka Re: opłaty od opłat IP: *.chello.pl 16.07.06, 14:33
              No to się przyznam: ja się po prostu na tych rzeczach nie znam...
              Wiem ,ze takie coś istnieje, ale mam tyle rzeczy do załatwiania i poznawania,
              że nie mam ochoty poznawać nowych sposobów i technik dokonywania opłat. Taka
              mentalność starych ludzi...
            • leniak Re: opłaty od opłat 16.07.06, 16:46
              to zła moda której ulegają firmy nie szanujące klientów i wychodzi że UPC do
              nich należy...
              • Gość: antymax Re: opłaty od opłat IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 16.07.06, 19:26
                Do ANI i LENIAKA
                sluchajcie -zlozenie rezygnacji otwiera Wam pewna mozliwosc.Otorz niesolidnosc
                firmy polega na tym,ze jesli rzetelnie placisz,ale nie rezygnujesz NIC nie
                zyskujesz.Jesli natomiast zlozysz rezygnacje,to zaraz zaproponuja Wam jakies
                rabaty.Taka jest polityka tej firmy.Bardziej liczy sie NOWY klient oraz
                TEN,ktory sklada rezygnacje.Rabaty dla rezygnujacych funkcjonuja od kilku lat.I
                to by bylo na tyle.
                • Gość: Anka Re: opłaty od opłat IP: *.chello.pl 16.07.06, 21:59
                  dobrze mówisz, ale... Z Ideą (Orange)mam podpisaną umowe do przysżłego roku, do
                  czerwca. Zerwanie umowy wiąże się z konsekwencjami finansowymi.
                  Jeśli nie umowa z UPC, to kto da mi telewizję? Oświeć mnie, bo ja ciemna w tej
                  kwestii.
                  Internetu, zgoda, nie musze od nich brać, choć ktoś kiedyś napisał na forum,
                  żeby się nie przenosic gdzie indziej, bo sa solidni. Faktycznie, nie mam
                  problemu z dostawą, chodzi w miarę szybko.
                  • Gość: antymax Re: opłaty od opłat IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 17.07.06, 19:25
                    Aniu,moze niezbyt jasno wyarazilem sie.Chodzi o to ,ze skladasz do UPC pisemna
                    rezygnache z uslug (chociaz tak naprawde nie chcesz rezygnowac )a oni ZACZNA
                    CIE NAMAWIAC do wycofania rezygnacji.Wtedy wyskocza z propozycja rabatow.Jezeli
                    jestes odpowiednio dlugo ich abonentem to moga nawet Ci dac nawet do 25% upustu
                    w abonamencie przez np. okres 12 m-cy.
                    I to by bylo na tyle
                    • Gość: Anka Re: opłaty od opłat IP: *.chello.pl 17.07.06, 21:51
                      Dzięki, spróbuję:)
                      • Gość: Anka antymax! IP: *.chello.pl 17.07.06, 21:53
                        Ale jeśli mnie nie będa nagabywać na pozostanie tylko rozwiązą umowe, to
                        podłączam sie do Ciebie z Internetem.
                        • sonnenkinder Re: antymax! 17.07.06, 22:10
                          Ja bym jednak posluchal @Meeshy. Jesli znajdziesz odpowiedni bank, poprowadza
                          Cie za raczke i niewiele za to zaplacisz. W przypadku polecen zaplaty wogole.
                          Do domu przyjda rachunki, a na wyciagu z banku zobaczysz kiedy i ile bylo
                          placone za Twoje rachunki. Oszczedzisz czas (a to podbno tez pieniadz) i
                          bedziesz mogla go spedzic z cala pewnoscia przyjemniej niz na podrozowaniu mpk
                          od punktu kasowego do punktu.
                          • Gość: Anka Re: antymax! IP: *.chello.pl 17.07.06, 22:23
                            aha, a mnie się wydawało, że banki robią to po to, aby na mnie zarabiać. Nie
                            lubię, jak mnie ktos wykorzystuje. To taka cecha starych ludzi, że widzą
                            wszedzie wyzysk i brak uczciwości:)
                            • sonnenkinder Re: antymax! 17.07.06, 22:30
                              No jasne, ze charytatywnie nie beda dla Ciebie trzymac konta. Ale dobrze
                              sprawdz, co Ty mozesz na tym zyskac:)
                              • Gość: dorota Opłaty od opłat IP: 62.233.130.* 17.07.06, 22:55
                                Prawie kazdy ma teraz konto w banku.Ja w swoim zlozylam zlecenie na stale
                                oplacanie rachunkow wszelkiej masci.Za prowadzenie rachunku bank pobieral
                                wczesniej 8,50.Po zmianie eurokonta na eurokonto plus oplata wzrosła do 11.50
                                zł,ale placa za mnie wszelkie rachunki BEZ DODATKOWYCH OPŁAT.
                                Wczesniej,gdy korzystalam z polecenia zaplaty za kablowke- bank pobierał okolo
                                0,60 za kazdy rachunek,ale UPC daje jakies znizki (2 zł?)za polecenie zaplaty.
                                • alex2222 Re: Opłaty od opłat 17.07.06, 23:22
                                  chyba żaden bank nie pobiera opłat od polecenia zapłaty.z Twojej wypowiedzi
                                  domyślam się ,że chodzi o PEKAO SA-najdroższy bank dla klientów
                                  detalicznych.płacisz 11.50 miesięcznie i jesteś zadowolony?widziałeś oferty
                                  innych banków?ja nie płacę nic za prowadzenie,nic za polecenie zapłaty i
                                  0,99zł.za przelew zwykły i to wcale nie jest najtańsza oferta.
                                  • Gość: Anka Re: Opłaty od opłat IP: *.chello.pl 18.07.06, 11:05
                                    a możesz powiedziec, w jakim banku? I jakie sa (bo nie wierzę, że nie ma)ciemne
                                    strony posiadania konta w Twoim banku?
                                    Brak opłat od polecenia zapłaty jest ofertą korzystną dla mnie.
                                    • monti79 Re: Opłaty od opłat 18.07.06, 11:56
                                      Witam
                                      Mam konto w mBanku,za przelewy zaledwie 50gr (po za mBankiem), za prowadzenie
                                      rachunku nic. I tak już od 2 lat. A jak zgubiłem kartę to za darmo dostałem
                                      drugą w ciągu 4 dni :)
                                      Polecenie zapłaty 0zł
                                      A przez net można nawet inwestować w fundusze inwestycyjne (bez opłat kupna i
                                      sprzedaży) i grać na giełdzie.
                                      Nawet telefon tam doładowuję.
                                      Takie korzyści są w moim banku :)
                                      pozdrawiam
                                      • monti79 Re: Opłaty od opłat 18.07.06, 11:57
                                        I jak narazie ciemnych stron nie zauważyłem.
                                    • alex2222 Re: Opłaty od opłat 18.07.06, 17:07
                                      mówię o Inteligo.prowadzi go PKO BP.oprócz tego co pisałem-wydanie karty Visa
                                      elektron raz na dwa lata-1,59zł,miesięczna opłata za kartę 0,99zł,wypłata z
                                      bankomatów PKO BP(jest ich pełno)bez prowizji,bardzo wygodny dostęp przez
                                      internet,telefon(bezpłatnie-0-800).przelewy do PKO BP bezpłatnie,polecenie
                                      zapłaty bezpłatnie,inne przelewy 0,99zł.można bez prowizji wpłacić gotówkę na
                                      swoje konto w oddziałach banku(co wbrew pozorom wcale nie jest takie oczywiste)
                                      ale poszukaj jeszcze bo wiem że inne banki(zwłaszcza internetowe) oferują dobre
                                      warunki.trzymaj się tylko z daleka od PEKAO SA dobrze Ci radzę.
                                      • Gość: Anka Re: Opłaty od opłat IP: *.chello.pl 18.07.06, 21:50
                                        Bardzo serdecznie Wam dziekuję. Widzę, że nie ma co spoczywac na laurach tylko
                                        brac technike internetową za łeb. A już myslałam, że to max moich możliwości i
                                        umiejętności:)
                                        Dziękuje raz jeszcze. Znajde zestawienia bankowe w Internecie i na cos się
                                        zdecyduję.
                                        • alex2222 Re: Opłaty od opłat 18.07.06, 23:03
                                          konto internetowe to naprawdę jest ogromna wygoda-kilka kliknięć i przelew
                                          zrobiony,stan konta przed oczyma,historia rachunku jak na dłoni itd...
                                          jeśli posługujesz się na co dzień komputerem to obsługa konta jest przyjemnością.
                                          życzę powodzenia w przygodzie z bankowością internetową i wysokiego salda:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka