Dodaj do ulubionych

Czego brakuje w centrum Lublina?

24.08.06, 08:49
Moim zdaniem w centrum Lublina w szczególności doskwiera brak rekreacyjnej przestrzeni publicznej. Co z tego że mamy piekne sródmieście i zachwycającą klimatyczną starówkę skoro w obrębie tych miejsc nie można sobie tak poprostu pobyć. Plac litewski i jego wiecznie zajęte przez emerytów 4 ławki czy przeładowany ogródkami piwnymi deptak nie spełniają tej roli. Nie są przytulne ani relaksujące. Po Starym mieście można co najwyżej pospacerować. Zmarnowane są błonie z których można by zrobić fantastyczny miejski skwer z placami zabaw dla dzieci, Ławkami dla dorosłych i połaciami trawy dla spragnioonych bliżzego kontaktu z naturą. U stóp wzgórza staromiejskiego można by się tam naprawdę cieszyć urodą Lublina. Wystarczyło by tylko odgrodzić się żywopłotem od ulicy i odrobinę ucyilizować te tereny.

Czekam na inne propozycje
Pozdrawaim
Obserwuj wątek
    • Gość: ef Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.it-net.pl 24.08.06, 10:33
      zgadza sie - w centrum lublina brakuje lawek a skwery sa zaniedbane
      • Gość: majklar Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 12:53
        daltego moze pwinno sie poszukac takich miejsc gdzies w zaulkach miedzy
        kamieniczkami (jezeli to mozliwe i jezeli mozna by bylo zapewnic tam
        bezpieczenstwo) wykorzystanie takich miejsc dopiero wypracowaloby klimat
        Lublina! Zgadzam sie rowniez z Wami, ze brakuje zielonych przestrzeni.
        Natomiast ogólnie w Lublinie brakuje mi multikina!
        • Gość: Wielgibolo Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:06
          Ukształtowanie urbanistyczne lublina utrudnia wykreaowanie takich miejsc bez burzenia lub przebudowywania. W końcu fakt iż Lublin nie zmienia się od stuleci wyjaśnia dlaczego nie ma w śródmieściu takich miejsc - poprostu 400-500 lat temu nikt nie przewidział takiej potrzeby a wówczas obszar obecnego starego miasta pełnił inne funkcje.

Dlatego Błonie wydają mi się najodpowiedniejszym do tego miejscem. należy je w jakiś płynny sposób wkomponować w szlaki komunikacyjne centrum tak aby na błonie było po drodze i aby to stamtąd można było wyruszać na zwiedzanie miasta. Wymaga to wielkiej pracy urbanistów i konserwatorów bo miejsca publiczne w mieście kształtują się naturalnie i ciężko tu cokolwiek narzucać
          • Gość: JP3 A co to jest to, przepraszam, "Błonie"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 13:31
            Chrzanicie o tym "Błoniu" jak najęci a przecież nic takiego nie ma na mapie. Czy
            chodzi wam o te łąki na Rusałce?
    • jazalogowana Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 24.08.06, 14:52
      Błonia są pod zamkiem, a właściwie z prawej strony zamku. Rzeczywiście dobry
      teren na rekreację.
    • squi Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 24.08.06, 15:32
      A o tym pamiętacie?
      www.kurier.lublin.pl/index.php?name=News&file=article&sid=9869
      I w artykule z listopada 2004: "Firma Savara ma od dziewięciu miesięcy
      pozwolenie na budowę Green Parku, czyli kompleksu sportowo-rekreacyjnego z
      galerią handlową i usługami przy al. Unii Lubelskiej (za Zamkiem).Savara, mimo
      że o pozwolenie na budowę walczyła kilka lat, nie ruszyła na razie z
      inwestycją. Nieoficjalnie mówi się, że firma nie ma wystarczających pieniędzy
      na realizację Green Parku. Prezes Savary Zbigniew Głowacki nie znalazł dla nas
      czasu na rozmowę."
      • Gość: Wielgibolo Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 15:38
        Rety - nigdy o tym nie słyszałem. Miejmy nadzieję że nie wypali bo chyba nie takiej przestrzeni publiczej w tym miejscu można by sobie życzyć......

to by była prawdziwa trgedia.
        • Gość: ef Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.it-net.pl 24.08.06, 16:01
          czy ja wiem... jesli nie bedzie handlu i uslug- niewielu bedzie to miejsce po
          drodze, a wiec nie bedzie bezpiecznie, a jak nie bedzie bezpiecznie to miejsce
          czeka los parku ludowego...
          --

punkt skupu
          • squi Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 24.08.06, 16:16
            Jasne, jeśli miałoby tam być coś ciekawego, to powinno być również spokojnie.
            Teraz bywa tak:
            www.kurier.lublin.pl/index.php?name=News&file=article&sid=24995
            • dociek Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 24.08.06, 17:30
              Cerkwi? Bożnicy? Kopca "Dwóch Unii"? Grającej i migoczącej fontanny? Sztucznego
              lodowiska 2m na 2m? Parkingu wielopoziomowego, głównie podziemnego? Kościoła
              dla Urzędu Miasta? Pomnika prezydenta miasta na folii? ???
              • sonnenkinder Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 24.08.06, 21:46
                Sa natomiast realniejsze plany budowy ALma marketu o powierzchni okolo 10 tys
                mkw w rejonie ulicy Dzialkowej, wiec tez na bloniach. Moze to byc wstep
                zabudowy tego terenu.
        • Gość: ja Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.08.06, 22:46
          Luku triumfalnego, a może odrestaurować niegdysiejszy w miejscu gdzie wpadka w
          deptak ul. Swiętoduska
          • Gość: hmm.. Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 05:53
            to byla brama, a nie luk.. i chyba nawet miala cechy bramy obronnej, wiec
            pewnie wlodarzy by dzisiaj nie ustatysfakcjonowala..
            • folkatka Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 25.08.06, 15:07
              Taniego baru mlecznego z kopytkami po dwa zeta. Jest takowy na KOwalskiej -
              ale to potrafi być daleko.
              • Gość: ef Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.it-net.pl 25.08.06, 23:21
                folkatko!!! alez to mi znienawidzona komuna pachnie!!! wsydz sie !!! a FE!!!
                • Gość: Anonim Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 01:06
                  Mam przeciek od kolegi ktory pracuje w duzej firmie budowlanej ze cos ruszylo
                  sie w sprawie tego Green Parku a jego dyrektor stara sie aby to jego firma
                  realizowala ta inwestycje od strony budowalanej.
                • dociek Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 27.08.06, 06:31
                  Gość portalu: ef napisał(a):

> folkatko!!! alez to mi znienawidzona komuna pachnie!!! wsydz sie !!! a FE!!!

Chyba Cię całkiem powaliło?! Tak właśnie działa wymóżdżająco propaganda kato-
                  pseudo-prawicy w obecnej Polsce.
                  Bary "mleczne" i tanie, turystyczne ("niskogwiazdkowe") miejsca noclegowe to
                  podstawa dla rozkręcenia szkolnych wycieczek z Polski, tym bardziej, że
                  pokazywać u nas to my mamy co i historii w Lublinie się "nadziało od groma".
                  • Gość: ef Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.it-net.pl 27.08.06, 12:31
                    dociek napisał:

> Gość portalu: ef napisał(a):
                    >
                    > > folkatko!!! alez to mi znienawidzona komuna pachnie!!! wsydz sie !!! a FE
                    > !!!
                    >
                    >
                    > Chyba Cię całkiem powaliło?! Tak właśnie działa wymóżdżająco propaganda kato-
                    > pseudo-prawicy w obecnej Polsce.
                    > Bary "mleczne" i tanie, turystyczne ("niskogwiazdkowe") miejsca noclegowe to
                    > podstawa dla rozkręcenia szkolnych wycieczek z Polski, tym bardziej, że
                    > pokazywać u nas to my mamy co i historii w Lublinie się "nadziało od groma".

to raczej z Toba jest cos nie w porzadku, napisalem to ironicznie:)

--

punkt skupu
                    • folkatka Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 28.08.06, 09:48
                      Chłopcy!! Dostarczyliscie mi niezłego ubawu, dzięki serdeczne!!
                      :)))))))))))))))
                      Ad meritum: w zasadzie Dociek napisał wszystko, o co mi chodziło. To, że nas
                      tego typu punkty ciągle kojarzy sie z komuną, to niestety prawda.To rzutuje na
                      to, że takie miejsca są zamykane, traktowane jako cos wstydliwego. Tymczasem
                      wszędzie jest to podstawa infrastruktury turystycznej. Na bogatym Zachodzie
                      ludzie też oszczędzają ( a może nie oszczedzają - tylko szanują swoje pieniadze
                      i nie szastają nimi bez potrzeby). Wystarczy przejść się do krakowskiego baru
                      mlecznego "Temida" na Grodzkiej - większośc ludzi którzy tam przychodzi to
                      turyści z zagranicy. Spokojnie stać by ich było na obiad gdzie indziej. Ale oni
                      wolą przyjść własnie tam - gdzie mozna się najeść "potąd" za 6 - 7 zł. Lublin -
                      jeśli poważnie chciałby sie otworzyć na turystów - też musi zacząć poważnie o
                      tym myśleć. Bo na razie wszystkie punkty czy to żywieniowe, czy noclegowe - są
                      przeznaczone dla osób o portfelach zasobniejszych - oczywiście nie licząć
                      pizzerii (ale ile mozna ją jeść?). Jest to moim zdaniem duzy błąd. Oczywiście,
                      zdaję sobie sprawę, że taki bar nie zarobi na siebie - dlatego władze naszego
                      miasta, gdyby były mądrzejsze, dopłacałyby do takiego interesu, zamiast wydawać
                      nie wiadomo ile na kolejne lodowiska itp.
                      Pozdr.
    • Gość: kino Multikina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 12:12
      Ja nie wiem dlaczego tak zwlekaja z ta inwestycja. Przeciez przy takiej ilosci studentow ruch beda miec niesamowity.

A wogole na jakiej ulicy planuja budowe multikina?
      • Gość: mały Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 15:23
        Planu zagospodarowania przestrzennego Sródmieścia.
        Jego brak pogłębia proces niszczenia niepowtarzalnego prowincjonalnego Lublina
        naszych przodków poprzez patologię pojedyńczych nieskooordynowanych działań
        budowlanych i urbanistycznych pod hasłem "unowocześniania" i "rozwoju" miasta w
        interesie pojedynczych inwestorów, w części już dawno ukształtowanej kóra
        wymaga niezwłocznej, kompleksowej, rewitalizacji a nie przekształcania i
        kawałkowania pod współczesne gusta ekipy miejskich planistów wychowanych na
        wzorcach epoki gierkowskich wielkich budów: Czechowa, Czubów i Felina.
        Planu zagospodarowania przestrzennego, opracowanego przez zespół prawdziwych
        specjalistów od rewitalizacji zabytkowych zespołów urbanistycznych a nie przez
        zespół lubelskich urzędników którzy właśnie tę patologię chaotycznego niby -
        planowania od lat kultywują tworząc swoistą "lubelską szkołę rozwoju miasta"
        poprzez chaos, bezład i przypadkowość.
        Śródmieście Lublina jest zbyt cenne by zajmowali się nim pozbawieni ducha,
        talentu i wizji planiści-budowniczowie "nowoczesnych" betonowych bolszewickich
        blokowisk rozrzuconych bezładnie po pięknych lessowych wzgórzach i pagórkach,
        twórcy niewydolnych niby-autostrad wypełniających dna malowniczych dolin którzy
        bezszelestnie przemienili się teraz w specjalistów od wciskania w każdą dziurę
        (czytaj: w każdą wolną niezabudowaną przestrzeń) stacji benzynowych i
        blaszanych bud pseudomarketów, współczesnych totemów "nowoczesności".
      • Gość: Anonim Re: Multikina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.06, 23:29
        Multikino powstaje na Lipowej.
        • dociek Re: Multikina 28.08.06, 09:57
          Cmentarz za blisko... Chyba jednak nie przejdzie. Zamiast sal kinowych władze
          pisuarowe być może zaproponują sale modlitw o świetlaną przyszłość dla bliźniąt.
          • Gość: ef Re: Multikina IP: *.it-net.pl 28.08.06, 10:53
            dociek napisał:

> Cmentarz za blisko... Chyba jednak nie przejdzie. Zamiast sal kinowych władze
            > pisuarowe być może zaproponują sale modlitw o świetlaną przyszłość dla bliźniąt
            > .

non stop tłuczesz na jedno kopyto, ale przynudzasz :)
    • rilian brak pomników ;) 28.08.06, 12:04
      dmowskiego i daszyńskiego - tak, by "czerwoni" i "brunatni" mieli gdzie składać
      kwiaty (przed daszyńskim i ja złożę).
    • Gość: Trolebusiarz Brakuje linii trolejbusowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 20:34
      Tego brakuje w centrum Lublina
      • Gość: bleee Re: dreptać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:11
        ale dzięki brakowi linii trolejbusowych możesz sobie podreptać po dreptaku...
        dreptu... dreptu... dreptu... sto metrów w jedną i sto metrów w druga stronę:
        dreptu, dreptu, drept.... bleee...
        • Gość: Pawełcio Re: dreptać! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.06, 13:58
          no ja lubie dreptac po dreptaku :D

ale brakuje LUNAPARKU, multikina, dobrego stadionu, no jakiegos parku, bo saski
          moze byc, ale jakos nie kazdy lubi tam chodzic, METRA :D , aqua parku, chyba
          tyle co by mi sie przydalo :)
          a nie, jeszcze jedno, wyremontowanie wszystkich ulic , zeby byly gladkie i rowne
          :D (jak pupa niemowlaka ;)
          • Gość: bleee Re: dreptać! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.06, 18:13
            jak pupa niemowlaka to już jest - niezagospodarowane... bleee...
    • bu2m Re: Czego brakuje w centrum Lublina? 03.09.06, 19:04
      Myśle że pomnika Andrzeja Pruszona Pruszkowskiego. Ten wielki budowniczy miasta
      Lublina już zasłynął rozmachem prac budowlanych w trakcie swego panowania.
      Zasłużył się jeszcze bardziej niż Łokietek, który nadał Lublinowi prawa
      miejskie. Bo pokażcie mi drugiego który za tyle potrafił wybudować halę sportową
      w której do dzisiaj nie wiadomo co będzie, czy skatepark który nikomu służyć nie
      będzie a o sumie jegoż już wspominać nie należy bo wieloktornie to już tutaj
      czyniono.
      • Gość: mały Czego brakuje w centrum Lublina? Gospodarza!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 01:16
        www.kurier.lublin.pl/images/topics/06-207/wc1.jpg
    • Gość: d Re: Czego brakuje w centrum Lublina? IP: *.vlan336.nemes.lubman.net.pl 08.09.06, 15:19
      Chyba brakuje centrum
    • Gość: jw Bezpieczenstwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 15:34
      jw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka