Dodaj do ulubionych

pierwszy dzień w pracy gratis

31.08.06, 16:28
Czy w Lublinie jest to częsta praktyka, że pierwszy dzień pracuje się za
darmo? Obecnie szukam pracy i umówiłem się na kilka rozmów z Anonsów. W dwóch
miejscach na rozmowiedowiedziałem się, że pierwszy dzień pracuje się za darmo,
żeby pracodawca mógł poznać czy pracownik się nadaje. Wiem że to nie zgodne z
prawem pracy więc się nie zgodziłem na taki warunek, tym bardziej że nie mam
gwarancji, że zostanę zatrudniony. Wśród oczekujących na rozmowę w jednej z
tych firm były takie opinie, że ta firma ciągle przeprowadza rekrutację a
przez zatrudnianie na jeden bezpłatny dzień ma darmowych pracowników.
Obserwuj wątek
    • Gość: iga Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.it-net.pl 31.08.06, 17:34
      To chyba w Lublinie jakaś plaga. Pracowałam baby fancie 2 dni gratis a po
      tygodniu stwierdzili,że mnie nie chcą. wykonałam im najgorszą robote a było jej
      sporo bo zmiana sezonu, olbrzymie przyjęcie towaru, zataraniałam jak mała
      mróweczka. za mojej kadencji przyszły jeszcze 3 nowe naiwne osoby, które zrobią
      swoje i by,by. Dodam,że nie obijałam się bo pracy było bardzo dużo. Na koniec
      dostałam kopertę z zawartością na waciki...Ogłoszenie wciąż wisi...
      • Gość: Vox Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.devs.futuro.pl 31.08.06, 17:57
        Normalka przeciez w Lublinie sa tacy biedni przedsiebiorcy
        a to wszystko to jawne kurestwo na takich kutasów nie ma rady !!!

• dociek Należy się zgłosić... 31.08.06, 18:33
          Okręgowy Inspektorat Pracy w Lublinie
          20-011 Lublin, Al. Piłsudskiego 13
          tel. (081) 537 11 31, (081) 532 59 18; fax (081) 537 11 61
          www.lublin.oip.pl/
          • Gość: iga Re: Należy się zgłosić... IP: *.it-net.pl 31.08.06, 19:00
            co tu zgłaszać, nie było umowy, nie poniosą konsekwencji...
            • Gość: mic Re: Należy się zgłosić... IP: *.pronet.lublin.pl 31.08.06, 19:03
              ale w babyfancie są kamery na sklepie i wykorzystując nagrania z nich można
              udowodnić że ludzie tam pracują bez umowy -sklep zatrudnia na czarno.
              • Gość: iga Re: Należy się zgłosić... IP: *.it-net.pl 31.08.06, 19:24
                no można udowodnić,chociażby dlatego,że nie płacą podatku za pracownika, Polak
                potrafi...musi być jakaś luka w przepisach prawnych i bezkarnie to wykorzystują..
                • Gość: kadrowiec mylisz się Igo IP: *.lublin.mm.pl 31.08.06, 22:39
                  umowa ustna rodzi takie same skutki prawne jak pisemna. Jeśli zgłosisz sprawę
                  do PIP i np. opiszesz dokładnie jakie wykonywałaś czynności i podasz nazwisko
                  szefa to powinnaś otrzymać wynagrodzenie a jeszcze PIP zrobi im "koło
                  pióra".Dopuszczenie pracownika do wykonywania pracy jest rownoznaczne z
                  zawarciem umowy.Poza tym możesz złożyć skargę do Urzędu Kontroli Skarbowej że
                  nie płacą za ciebie podatku, do ZUS że nie odprowadzili składek oraz do Urzędu
                  Pracy że zatrudniają na czarno.Gdyby wszyscy "kolegowani" przez pracodawców tak
                  postępowali mniej było by tego skur......syństwa.
                  • Gość: iga Re: mylisz się Igo IP: *.it-net.pl 01.09.06, 09:40
                    Wynagrodzenie dostałam, owszem, tylko żal mi naiwnych ludzi, którzy liczą na
                    składki emerytalne a w związku z tym dłuższą pracę, której pozbawiają
                    pracodawcy. Byłam gotowa na wysiłek jaki wykonywałam bo pieniążki zawsze
                    potrzebne. Cieszyłam się bardzo jak mnie zatrudnili bo długo już szukam pracy.
                    Teraz zostałam bez niczego, nawet małej ale zawsze pensji. Przykro mi,że tak
                    pracodawcy traktują ludzi chętnych do pracy. I jak tu nie wyjeżdżać z kraju?
                    • cichociemnym Re: mylisz się Igo 01.09.06, 10:56
                      wszystko przez to że ludzie nie znaja prawa pracy i swoich praw z niego
                      wynikających.
                      • Gość: iga Re: mylisz się Igo IP: *.it-net.pl 01.09.06, 12:29
                        Bo na rozmowie kwalifikacyjnej każdy stara się wypaść jak najlepiej i nie
                        stawiać własnych warunków,żeby tylko zatrudnili. Mi było głupio nawet zapytać o
                        wynagrodzenie..:/ Ciekawe czy gdyby Ci powiedzieli na rozmowie,że pierwsze 2 dni
                        za friko miałbyś odwagę nagadać szefowi,że to nie zgodne z prawem..zwłaszcza
                        kiedy się nie ma pracy już długo i każdy grosz jest potrzebny.
                        • Gość: kadrowiec Re: mylisz się Igo IP: 62.29.170.* 01.09.06, 12:39
                          jestem w takim wieku że tak. Poza tym znam trochę pracodawców i wiem, że wielu
                          z nich ceni ludzi z wiedzą i odwagą. Ponadto u qtasa, jak sama się przekonałaś
                          nie warto pracować - i tak cie wyślizgał.
                          • Gość: Vox Re: mylisz się Igo IP: *.devs.futuro.pl 03.09.06, 09:59
                            oj jest paru nawet przy Krakowskim Przedmiesciu, w Lecrackach, w Firmach
                            ochroniarskich, w marketach, w butikach i innych obozach pracy w Lublinie a wy
                            dajecie sie robic w ch..a
                            • Gość: na firma IP: 222.233.155.* 03.09.06, 11:47
                              firma która umawia się na rozmowy pod adresem Zemborzycka 59E (chyba Juwent
                              Group albo coś takiego)-sami nie wiedzą czym się zajmują do końca. Na rozmowie
                              powiedzieli, że pierwszy dzień pracuje się u nich za darmo na próbę.
                              • Gość: vox Re: firma IP: *.devs.futuro.pl 03.09.06, 13:08
                                cyfra na 3-go maja i Warsaw Power na Zemborzyckiej !!!
      • malinka444411 Re: pierwszy dzień w pracy gratis 08.02.17, 07:39
        Ja właśnie mam jutro jechać na taki dzień do baby fant i nie wiem czy to dobra decyzja bo też chcą sprawdzić czy się nadaje. Właśnie a jeżeli się okaże tak jak mówisz po kilku dniach, że się nie nadaje i co wtedy zero umowy i wogóle.
    • Gość: vox Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.devs.futuro.pl 03.09.06, 13:10
      jeszcze przypomnialem sobie Eldorado i Baby Fant !!
      • monjan Re: pierwszy dzień w pracy gratis 07.09.06, 13:07
        i jeszcze w Hollywood Cafe na Krakowskim...tydzien "na próbę"
    • Gość: ola Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.devs.futuro.pl 03.09.06, 13:11
      Venezia w Galerii Olimp i na Zana w Galerii Leclerc ten sklepik z lekami i
      ziołami na dole uwazajcie !
      • Gość: pn Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.proxy.ebix.net.tw 03.09.06, 13:27
        firma na ul. Rowerowej 13 poszukująca ludzi do działu informacji i obsługi.
        Nawet po rozmowie nie wiadomo czym się zajmują bo coś kręcą. Zadaniem pracownika
        jest przyjść jeden dzień do pracy za darmo.
        • Gość: ktostam Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.pronet.lublin.pl 03.09.06, 14:43
          firma, która w L. ma parę sklepów z meblami m.in. na diamentowej też prowdzi
          take praktyki!!
        • Gość: tez Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.pronet.lublin.pl 16.09.06, 10:57
          na rowerowej 13 to jest mt marketing

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=62&w=45211327&a=48700848
    • Gość: qwerty Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.vlan200.nemes.lubman.net.pl 07.09.06, 10:07
      Niektórzy kilka miesięcy
    • klara154 Re: pierwszy dzień w pracy gratis 07.09.06, 14:59
      Jeżeli pracodawca oszukuje na początku, to będzie to robił zawsze i przy każdej
      okazji, a praca polega tez na zaufaniu obydwu stron.
      Przepracowałam za darmo jeden dzień w biurze Cyfry+ na Dolnej 3Maja, po
      zakończonym dniu powiedziałam szefowi, co myślę o takich praktykach.
      Przepraszał mnie, tłumaczył, ze się nie zrozumieliśmy. Hmmm, ogłoszenie mówiło
      o pracy w biurze obsługi klienta, a pierwszego dnia zostałam wywieziona 100 km
      od Lublina i dostałam mapkę miejscowości do obejścia. Jak można zaufać
      pracodawcy, który oszukuje już w ogłoszeniu o pracę? Szanujmy się. Ja wtedy
      byłam bez pracy i też byłam zdesperowana, ale poczułam ogromną satysfakcję po
      rozmowie z szefem tej firmy. Nasz czas i wysiłek jest cenny i nie pozwalajmy
      aby nieuczciwi pracodawcy nas wykorzystywali.
    • kocicca73 Re: pierwszy dzień w pracy gratis 07.09.06, 21:59
      a wiecie co jest naśmiejszniejsze??
      że odkąd chodze po ofertę pracy do Urzędu Pracy to cały czas mi wciskają tą
      pracę w Baby Fancie
      a może to jakaś zmowa urząd nasyła darmowych pracowników do sklepu a potem ktoś
      z kims dzieli się zyzskiem????
      najsmutniejsze jest to że jak sie odmówi przyjęcia takiej oferty pracy to mozna
      stracić status bezrobotnego....
      • Gość: bleee Re: pierwszy dzień w pracy gratis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.06, 13:07
        od takich zjawisk jest Inspekcja Pracy, także do przyjrzenia się praktykom
        stosowanym przez Urząd Pracy - polecam... bleee...
    • niebieska_sukienka Rossman... 08.09.06, 13:57
      A czy może ktoś wie jak jest w lubelskim Rossmanie? Jakie są tam zarobki?
    • Gość: fotel_prl mandragora - dwa tygodnie gratis na "nauke" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.06, 13:42
      jak powyzej w tytule w mandragorze kumpela z klasy pracowala 2tyg za free i
      dopiero pozniej mogla dostac inf czy sie dostala!!!
    • leniak Re: pierwszy dzień w pracy gratis 17.09.06, 21:08
      bywa że nie pierwszy dzień lecz np. tydzień...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka