max.webber 06.09.06, 23:16 Ciekawe jak Januszek wytłumaczy to strukturom. Czyzby chce aby wzyscy wylądowali razem w komitecie Jediny??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Były PO-wiec Re: Byli demokraci wystartują z list PO IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 06.09.06, 23:27 Jacek jak zwykle chcą cię wydymać, pięknie to pokazywałeś na dawnych radach powiatu PO. Chyba masz pecha. Derek Jedlina czeka na twój telefon pamiętaj zawsze RAZEM. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 07.09.06, 05:57 Ja i jak sodzędzę wielu moich kolegów nie przestaliśmy być demokratami.Jedynie zrezygnowaliśmy z uczestnictwa w partii - demokraci.pl. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 08.09.06, 13:41 strasznie łatwo jest się Andrzeju przyzwyczaić do własnych wyobrażeń... wiem to bo mam jakiś dziwny sentyment do PPS choć nie ma do tego własciwie powodów UD - jakoś tam była demokratyczna, ale po połączeniu z KLD został tylko naiwny "liberalizm" teraz "liberałowie" idą do podobnych im... a że pilotuje temu Palikot cóż dobrze to oddaje jak rozumieją oni demokrację... ktoś mi ostatnio powiedział że PO w zasadzie nie różni się od PiS niczym poza twarzami i sądzę że miał rację... nie mniej mnie jako socjalistę cieszy takie posunięcie byłych "demokratów" wszak dzieki temu notowania PO spadną... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 08.09.06, 16:55 Konserwatywny liberalizm jest podstawą budowy normalnego społeczeństa. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 08.09.06, 20:09 o ile jest równoważony socjaldemokracją... ale to jest taki mit przynajmniej w naszym kraju na mit to wygląda... nie mamy zupełnie czegoś w rodzaju klasy średniej a do tego jesteśmy w stanie permanentnej transformacji... przedsiębiorczość to u nas często cwaniactwo (tak jest rozumiane i realizowane), ciężko też mówić o konserwatyźmie w Polsce... "liberalizm" zaś przybiera formy karykaturalne - i nie bez przyczyny objawia się wyborcy głównie w postaci głodowych pensji i łamania nie nawet praw pracowniczych ale po prostu praw człowieka co wszak ładnie i celnie podsumował PiS w wizji pustej lodówki... bawili mnie kiedyś niezmiernie młodzi ludzie z UW, bezrobotni często i równie często świeżo po studiach - głoszący iż ode zła wszelkiego wybawi nas podatek liniowy... zabawne to było ale do niczego nie prowadziło niestety. podstawowym problemem kraju po reformie Balcerowicza nie była wcale gospodarka choć daleki jestem od tego by jej nie doceniać lecz poważne problemy społeczne i ustrojowe, niestety nikt na to nie ma i nie miał pomysłu nie tylko "demokraci" można by powiedzieć że rozum elit spał zamiast znaleźć rozwiązanie bolączek, a gdy rozum śpi... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 08.09.06, 20:44 ale prawdę mówiąc żal jest Unii (czy jakkolwiek by się ona nie nazywała) bo poza tym co można tej formacji wytknąć miała też wiele dobrego na swiom koncie co może warto wyliczyć przy okazji: po pierwsze rząd Mazowieckiego to był naprawdę niezły rząd i w tamtym okresie spełnił swoją rolę dobrze, reformował gospodarkę i miał też na swoim koncie jedyną w III RP akcję społeczną czyli popularne kuroniówki, wzbudzał kontrowersje i opór (sam byłem mu przeciwny) ale z perspektywy muszę przyznać że to był dobry rząd po drugie była to formacja centrowa a takiej będzie bardzo brakować na scenie politycznej po trzecie wreszcie ta demokratyczność nie była pustym słowem i zaowocowała samorządami lokalnymi, referendum, instytucją RPO... żadnej innej formacji na takie pomysły nie było stać i dlatego żal... zresztą wraz z osłabianiem się Unii słabła i polska demokracja: zaczeło się granie ordynacjami, uchwalono i przyjęto w referendum konstytucję sankcjonującą likwidację referendum (jako skutecznego sposobu wyrażania woli suwerena) i zasadniczo będącą postawą obecnej tak krytykowanej władzy PiS-u itd. itp. ale trudno mi znaleźć inne przyczyny zejścia Unii z politycznej sceny poza zgubnym zafascynowaniem się tej formacji "liberalizmem", bardzo szybko jedynym z czym wyborcy kojarzyli Unię były gospodarka i prywatyzacja bo też Unia przestała się interesować czymkolwiek innym... no i wyborcy przestali się interesować Unią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 21:21 a ja myślę, że UW przegrała jako partia dlatego - i to jest przyczyna główna - że była jedyną jak dotąd partią, symbolizującą wartości (można je nazwać uniwersalnymi), a wartości te nie były i nie są trwale popularne w społeczeństwie biednym i skrzywionym socjalistyczną mentalnością; dołożyły się problemy związane z transformacją, których pierwsze rządy Solidarności, zarówno z przyczyn obiektywnych, jak też z braku być może wyobraźni (bo któż z nas może wszystko przewidzieć?), zaowocowały zniechęceniem społeczeństwa i szukaniem dróg na skróty; być może (a właściwie na pewno) zabrakło troski o najbardziej dotkniętych materialnie procesami przemian, wyrzuconych za burtę, pozbawionych poczucia bezpieczeństwa i co tu dużo mówić, wzgardzonych, określonych mianem nieudaczników, którzy w czasach PRL osiągnęli małą stabilizację, a po 89 zostali jej w dość brutalny sposób pozbawieni; recepta na przyszłość? oto jest pytanie; być może właśnie połączenie ideowej partii, jaką tworzą spadkobiercy UW z liberalną PO to jest możliwość połączenia wrażliwości społecznej z konieczną i dziś pogonią za światem ekonomicznie od nas silniejszym? myślę, że warto spróbować..., oby tylko przedstawicieli obu partii przestali się wzajemnie postrzegać wyłącznie jako konkurencję... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 08.09.06, 22:05 nie zgodzę się że to przez wartości myślę że raczej przez brak woli ich obrony jak w przypadku wspierania rządu Buzka wtedy wszak zdecydowano że wartości wartościami a pensje sejmowe pensjami, a kiedy już demokraci zdecydowali sie bronić wartości to jak w przypadku Frasyniuka robili to na poziomie przeciwników, a powiedz czy jeden Lepper w kraju to za mało potrzebny był jeszcze Frasyniuk mówiący językiem Leppera? zresztą tak naprawdę to już rząd Suchockiej pokazał że są wartości i wartości bliższe ciału... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 08.09.06, 22:09 a skoro już o Frasyniuku to tak się zastanawiam jakim on wartościom hołduje, tak mi to przyszło do głowy jak zobaczyłem go szczerzącego się do Kaczyńskiego który mu do klapy coś przypinał... Waligórski napisał kiedyś taki tekst o niedźwiedziu, zającu i orderze... Frasyniuk chyba nie znał tego tekstu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 09:50 ja mówię o czasach przed Frasyniukiem; etos reprezentowany przez UW skończył się bardzo wcześnie - myślę że był to czas rządów Suchockiej i odejścia wielkiego autorytetu, jakim był Mazowiecki, do polityki międzynarodowej; a także rezygnacja Mazowieckiego na rzecz linii Frasyniuka i na rzecz Frasyniuka, słynne odejście Mazowieckiego, który "zabrał zabawki i poszedł do domu" - tego prawdopodobnie nie da się odbudować, bo wiele osób - w tym ja także - poczuło się nie tyle nawet zdradzonymi, ile opuszczonymi; to był błąd, który zaowocował sukcesem tych, którym się chciało zadbać o swój elektorat chociażby w ten sposób, by nic nie dając, dać "dobre słowo"; nadzieja w tym, że człowiek to istota mająca nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 09.09.06, 11:42 No i mnie o to chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:08 jeśli tak, to spróbujcie zrobić mądrą kampanię, zamiast nieustannie "targać się po szczękach" - są sprawy ważniejsze, niż osobiste animozje (widzisz moją naiwność?) Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 09.09.06, 20:09 jest w tym jakaś nadzieja istotnie bo do tego co reprezentuje Mazowiecki warto się odwołać szczególnie dziś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maxi Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.06, 12:09 i nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 09.09.06, 18:17 Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
qpalzm Re: Byli demokraci.pl wystartują z list PO 12.09.06, 22:21 andrzej.sawa napisał: > Konserwatywny liberalizm jest podstawą budowy normalnego społeczeństa. Każdy ma swoje normy. Zdaje sie, że twoja norma to wyzysk i obdzieranie słabszych ze skóry, patriarchalna, szarogęsząca się władza i legitymizująca tę władzę spółka z o.o. czyli kler. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrzę i myślę Sobczak, 4 lata temu popierała cie Gilowska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 07:50 Sobczak, 4 lata temu popierała cie Gilowska jak startowałeś na prezydenta. Nie musisz dzwonic do Jedliny od razu dzwoń do Gilowskiej i wystartujcie RAZEM. Dość oszustw Palikota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niedoinformowani Re: Byli demokraci wystartują z list PO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 07:54 jeśli te rozmowy toczą się od dwóch tygodni to dlaczego nic nie wiedziano w Lublinie. janusz chcesz w Lubelskiej PO zostaż sam , no z Krzysiem w jesienne wieczory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ja Re: Byli demokraci wystartują z list PO IP: *.pronet.lublin.pl 07.09.06, 09:00 Pan Jacek Sobczak również przekona się, że pan Janusz Palikot nie dotrzymuje słowa, a przecież to jego bliski współpracowik!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
historyk52 Czas na kolenych ludzi ktorych JP zrobi w konia! 07.09.06, 09:41 "Nosił wilk razy kilka ponieśli i wilka" to moj komentarz do zapowiadanych zmian na listach i wykreslaniu z pierwszych miejsc dzialaczy PO, do tej pory wiernych Palikotowi. Odpowiedz Link Zgłoś
joannabarska Ich sprawa... 07.09.06, 13:04 Byli "demokraci" nie chca centrolewicy? Ich sprawa. Niech nie marzą o stanowiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek ja głosuję na ludzi z Forum Liberalnego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 18:13 bardzo dobrze zrobiła PO że zrobiłą koalicję wyborczą z Forum Liberalnym, to prawdziwi liberałowie a nie lewicowcy jak ci z PD ! Odpowiedz Link Zgłoś
eseldowiec Biedne FL. Palikot i Was zrobi w konia!!! 07.09.06, 21:09 Działalność polityczna Palikota od samego początku cechowała taktyka robienia w konia różnych grup wewnątrz partyjnych, albo posczególnych działaczy. Ludzie w PO juz dawno poznali sie ze słowo posła ma tyle wartości ile obecna rynkowa wartość tygodnika OZON. Sam czuję się liberałem i żal mi Was. Nie zazdroszcze Wam przyszłości w partii Palikota... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Biedne FL. Palikot i Was zrobi w konia!!! IP: *.lublin.mm.pl 07.09.06, 21:34 Ale palikot w interesie wódczanym pracuje i zawsze moze sie upic ze szczescia lub przeciwnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MILF Re: Biedne FL. Palikot i Was zrobi w konia!!! IP: *.chello.pl 07.09.06, 22:39 A resztka PaDaki to znaczy Henio Ł. znajdzie się na liście SLD, bo podobno teraz on jest szefem tej śmiesznej partii która ma juz tylko 7 członków w Lublinie ! Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: ja głosuję na ludzi z Forum Liberalnego 08.09.06, 13:43 prawdziwi liberałowie... prawdziwi polacy... prawdziwi ... no doborowe towarzystwo naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bron PO co ta zadyma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.06, 22:02 Po co takie ewolucje na drążku, panie Celiński? A nie łatwiej wstąpić po prostu do PO i nie robić zamieszania? PD ani jako UD, ani jako UW nigdy nie była partią liberalną, więc skoro określa się Pan jako liberał, powinien Pan już dawno wystapic z PD, a nie szukać pretekstu w postaci koalicji z SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: PO co ta zadyma? 08.09.06, 13:50 była Andrzeju partią głupią z kiepskimi szefami (niejaki Leszek B. dla przykładu), niepotrafiącą zdobyć ani utrzymać społecznego poparcia... czy to w czasie rządu Suchockiej, czy Buzka wreszcie działającą często przeciwko interesowi kraju, np utrzymując fatalny rząd Buzka za wszelką cenę... partią z którą słusznie postrzegano jako arogancką, aferalną, głoszącą puste hasła, i głuchą na problemy kraju i jego mieszkańców... jeśli to wszystko to liberalizm to można powiedzieć że była liberalna... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: PO co ta zadyma? 09.09.06, 03:58 Unia,to była partia z najmniejszy wskaźnikiem przestępców - przez litość nie przypominam afer sld,samoobrony,psl.. Natomiast jest faktem,że szczególnie ostatnimi laty nie potrafiła zachować wartości,któremiała na początku. A na marginesie - potrzebna jest Polsce partia,która będzie głosiła hasła,tworzyła program zmian,a nie populistycznie szła za głosem ludu. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: PO co ta zadyma? 09.09.06, 20:13 zgadzam się z Tobą Andrzeju w 100% jest potrzebna taka formacja, bo nasza scena polityczna przypomina menu baru szybkiej obsługi - nieskompilkowane niezdrowe potrawy okraszone kolorową reklamą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bron Re: PO co ta zadyma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.09.06, 18:26 Pierdaczycie Hipolicie. Życie nie zna próżni i gdyby taka partia była rzeczywiście potrzebna, to powstałaby na zasadzie prawa popytu i podaży. Ona najwyraźniej potrzebna jest tylko paru takim "koneserom", jak wy. Reszcie tej polskiej menażerii wystarczą PiS-y, LPR-y i inne same brony. Albo polityczny "Orbis" (partia turystów politycznych) - PO lub sieroty po ancien regime - SLD. Prawdziwie wyrazista klientela polityczna jest w naszym kraju nieliczna i ma równie nieliczne reprezentacje jak np. UPR, PD czy PPS. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: PO co ta zadyma? 11.09.06, 15:04 ja bym tak daleko nie szedł że koneserzy bo jak się bliżej przyjrzeć PD UPR czy PPS to jest gorzej niż w samej bronie, bród smród i ubóstwo... (może przesadzam w przypadku UPR)... troszkę jednak masz rację z tym że wystarczy to co jest ludzikom ale to tak jak z tym gorszym pieniądzem jest, nie mniej każdy chciałby mieć w domu złotą sztabkę (nie do końca wiadomo w jakim celu ale by chciał) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: PO co ta zadyma? 11.09.06, 15:27 A ja mam w nosie rozmaite pierdoły o Palikotach i innych.Niestety mam swoje zdanie i robię swoje.Może głosów tym nie zdobędę,ale nimi nie będę handlował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Re: Byli demokraci wystartują z list PO IP: 83.14.92.* 08.09.06, 11:05 Ha, ha, ha Cały Lublin śmieje się z Sobczaka. On jak zwykle nic nie wie. Jak odeszło 98 członków z PO to też nic wiedział i potrafił tylko wymachiwać srodkowym palcem do kamery. No niestety takie jest życie kacyka. Dziś ty wycinasz, jutro wycinają Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kryde Re: Byli demokraci wystartują z list PO IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:16 Może lepiej na PiS głosować ? tutaj cos napisali ale ja nie rozumiem ... poradnikwebmastera.blox.pl/2006/07/Glosujac-na-PiS.html :)))) Odpowiedz Link Zgłoś