Dodaj do ulubionych

Chcemy dróg dla rowerów

10.04.07, 22:22
pulawy sa dobrym przykladem ale nalezy pamietac ze maja duzo pieniedzy z kar ekologicznych od azotow. kasa ta musi byc wydana na inwestycje w eko czyli np sciezki itp:) co do braku lobby. ludzie ktorzy budowali je swego czasu juz dawno mieszkaja w krajach z rozbudowana infrastruktura rowerowa: holandia wielka brytania itp:) nowi... niedlugo tam zamieszkaja
Obserwuj wątek
    • Gość: Kamil Zinczuk Interpelacje ze stycznia IP: *.chello.pl 10.04.07, 23:15
      Lublin, 22.01.2007 r.
      Kamil Zinczuk
      Radny Rady Miasta
      Lublin

PREZYDENT MIASTA LUBLIN
      Adam Wasilewski

INTERPELACJA

dot. Budowy ścieżki rowerowej na trasie Lublin - Świdnik

W związku z coraz szybszym rozwojem gospodarczym naszego miasta, kontaktami
      naszych mieszkańców z sąsiednim miastem wojewódzkim (w tym aktywnością zawodową
      i naukową wielu z nich), rozbudową osiedla Felin, (w tym planowana budowa
      galerii handlowej) oraz wspólną inwestycją, jaką ma być lotnisko w Świdniku
      zwracam się do Pana
      z wnioskiem o rozpoczęcie starań na rzecz budowy ścieżki rowerowej na trasie
      Lublin - Świdnik wspólnie z samorządem Miasta Świdnik.
      Proszę o określenie, na podstawie planów zagospodarowania przestrzennego,
      obszaru, przez który ścieżka może przebiegać, ze szczególnym uwzględnieniem
      okolic osiedla Felin, bądź szerzej obszaru pomiędzy linią torów kolejowych, a
      szosą „piasecką”. Proszę również
      o dokonanie wstępnej symulacji kosztów takiej inwestycji i harmonogramu jej
      realizacji,
      w porozumieniu z samorządem Miasta Świdnik.
      Jestem przekonany, że na przedsięwzięcie tego rodzaju można uzyskać
      dofinansowanie z unijnych funduszy pomocowych i proszę również o informację w
      tym zakresie.
      Ścieżka rowerowa wpisałaby się znakomicie w starania na rzecz rozwoju sportu
      i turystyki na terenie Lublina. Oprócz inwestycji w szkolenie sportowe dzieci i
      młodzieży należy pamiętać również o konieczności stworzenia możliwości aktywnego
      wypoczynku mieszkańców naszego miasta. Realizacja ścieżki rowerowej do Świdnika
      stanowiłaby również wyjątkowy przykład współpracy dwóch samorządów (szansa na
      promocję miasta),
      w którą można włączyć lokalnych przedsiębiorców i lokalną społeczność,
      aktywizując ją w ten sposób.
      Do niniejszej interpelacji pragnę dołączyć również interpelację pana Jakuba
      Osiny – radnego Miasta Świdnik – na temat ścieżki rowerowej Lublin - Świdnik i
      zapewnić pana
      o staraniach radnego na rzecz realizacji naszego pomysłu.

Z poważaniem

Kamil Zinczuk
      • carrera4 Re: Interpelacje ze stycznia 11.04.07, 00:30
        Nie przesadzajcie z tym brakiem ścieżek. Co prawda jest to chodnik dzielony
        białą kreską na pół, ale nie ma co narzekać. A rowerzyści, pomimo mało
        uczęszczanego chodnika na al. Tysiąclecia, dalej zasuwają sobie środkiem drogi
        w godzinach szczytu. W takim razie, po co te ścieżki ???
        • Gość: drat Re: Interpelacje ze stycznia IP: *.it-net.pl 11.04.07, 02:01
          Ścieżki są dla tych którzy nie maja odwagi, albo nie wiedzą jak na drodze
          poruszać się zgodnie z przepisami.
          • Gość: www Re: Interpelacje ze stycznia IP: 83.238.201.* 11.04.07, 08:07
            musze cie zmartwic. sciezki sa dla tych ktorzy chca bezpiecznie dojechac z domu do pracy. zbyt czesto bylem blisko potracenia na krakowskim przez kierowcow ktorzy uwazaja ze rowerzysta to taki gumowy slupek ktory sie wygina bez problemow. ze sciezek sie nie korzysta bo sa bez sensu zaprojektowane. prowadza z nikad do nikad. w ten sposob mozna wybudowac 1000 km. ale po co???
            • Gość: drat Re: Interpelacje ze stycznia IP: *.it-net.pl 12.04.07, 01:07
              Nie martwisz mnie bo moje twierdzenia nie wykluczają Twoich.
            • Gość: bosman wiesz www jaka jest rada na takiegi bydlaka.... IP: *.centertel.pl 12.04.07, 12:15
              za kółkiem? - z kopa w drzwi i niech woła policję jak mu coś nie tak. Prędzej
              policja tobie uwierzy że musiałeś się odepchnąć niż w to że go zaatakowałeś.
              Ja jeżdżę i za kółkiem i na rowerku a moje obserwacje dot. rowerzystów są
              niestety takie że większośc ma przepisy RD w .....głębokim poważaniu.
              • gabriel Re: wiesz www jaka jest rada na takiegi bydlaka.. 12.04.07, 13:16
                Gość portalu: bosman napisał(a):

> za kółkiem? - z kopa w drzwi i niech woła policję jak mu coś nie tak. Prędzej
                > policja tobie uwierzy że musiałeś się odepchnąć niż w to że go zaatakowałeś.
                > Ja jeżdżę i za kółkiem i na rowerku a moje obserwacje dot. rowerzystów są
                > niestety takie że większośc ma przepisy RD w .....głębokim poważaniu.

Tu nie trzeba być kierowcą samochodu żeby wiedzieć jak sie ludzie zachowują na
                drodze. Wystarczy popatrzeć jak zachowują się na ścieżce rowerowej. Jazda całą
                szerokością pasa dla rowerów, albo i nawet dla pieszych. Wyprzedzanie na
                trzeciego. Urządzanie sobie postojów na środku pasa dla rowerów. Zamiast zejść
                na ten dla pieszych. I wiele wiele innych.
    • Gość: Qavtan Chcemy poboczy z prawdziwego zdarzenia IP: *.chello.pl 12.04.07, 06:18
      Ja chcę zgłosić swoją potrzebę dobrych poboczy przy drogach, zadbanych i szerokich.
    • Gość: qwerty Re: Chcemy dróg dla rowerów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 06:50
      Jestem za!!!!!
      Ścieżki rowerowe to alternatywa dla zatłoczonych i niebezpiecznych ulic.
      Proponuję jednak pomyśleć również o parkingach dla rowerów. Dlaczego nie ma ich
      przy szkołach i ważniejszych instytucjach?
      • Gość: bosman Re: Chcemy dróg dla rowerów IP: *.centertel.pl 12.04.07, 12:16
        bo są złodzieje a właciciel parkingu nie chce odpowiadać za pozostawione rowery.
    • gorgolka Chcemy dróg dla rowerów 12.04.07, 21:17
      co to znaczy "alternatywą jest slalom wśród przechodniów"
      czy autorzy artykułu nie wiedzą że jazda chodnikiem jest ZABRONIONA?
      albo ktoś sie decyduje jeździć rowerem ulicą, wśród samochodów albo chodzi
      piechotą.
      Pisząc tak utwierdzacie chodnikowych rowerowców że mogą wśród pieszych jeździć
    • qavtan Chcemy dróg dla rowerów 10.06.07, 19:57
      Masa Krytyczna to spontaniczny przejazd rowerzystów ulicami miasta.
      W ten sposób domagamy się respektowania naszych praw na drogach, traktowania nas
      jako pełnoprawnych uczestników ruchu drogowego oraz budowy bezpiecznych i
      wygodnych ścieżek rowerowych.
      Propagujemy rower jako tani, ekologiczny, odstrsowujący oraz podnoszący
      sprawność organizmu środek transportu.
      Przy tym wszystkim Masa Krytyczna to dobra zabawa.
      Zapraszamy ciebie i twoich przyjaciół.

"My nie blokujemy ruchu... my jesteśmy ruchem"

Spotykamy się w każdy ostatni piątek miesiąca.
      W czerwcu jest to 29 dzień.
      O godzinie 18:00 na Placu Litewskim.

pl.wikipedia.org/wiki/Masa_Krytyczna - Masa Krytyczna w Wikipedii
      mk.dashnet.pl/ - Lubelska strona Masy Krytycznej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka