robertw18 26.12.07, 22:37 Skoro KUL pobiera środki od państwa, to czy jest zobowiązany do np. zatrudniania wojujących ateistów (gdy są znawcami w swojej dziedzinie) na takich samych zasadach jak czynnie nawołujących do wiary katolickiej? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
robertw18 Czy w KUL bez "dyskryminacji"? 26.12.07, 22:41 Znowu GW zmieniła nagłówek wiadomości na swój własny... Mało uczciwe. Ciekawe, czy w związku z pobieraniem środków od państwa, przestała już obowiązywać w KUL dyskryminacja w postaci wymogu, by starający się o naukę tam przedstawił list dopuszczający z oceną od swego proboszcza? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www Re: Czy w KUL bez "dyskryminacji"? IP: 83.238.201.* 26.12.07, 23:05 nie interesuje mnie system dostawania sie na studia ale jesli wlascicielem tego pseudo uniwersytetu jest kosciol (jakikolwiek) to wara od moich podatkow kaczynski!!!!!!!!!!!!!!!!!! niech sobie wierni to finansuja jak im do czegos potrzebne!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: Czy w KUL bez "dyskryminacji"? 27.12.07, 13:03 Przedmówca, p. Www, w pewnym stopniu ma słuszność. Państwo nie powinno wspierać środkami z podatków nawet "charytatywnych dzieł", które sobie urządzają jakieś podmioty pozapaństwowe (zazwyczaj po to, by dobrze wypaść w oczach społeczeństwa). Niemniej jednak, jeśli - jak to jest obecnie - bardzo często je wspiera, to można by przynajmniej wymagać, żeby nie urządzało tych "dzieł" jedynie dla swoich wyznawców. Natomiast błądzi Przedmówca, gdy pisze o "pseudouniwersytecie", gdyż naucza się w nim wielu dziedzin (i bada je), które nie zakładają wiary katolickiej. Wątpliwości jednak też może budzić wspieranie przez państwo pracy w wyznaniowym KUL w dziedzinach, które są słabo opłacane przez państwo w państwowej uczelni sąsiedzkiej, UMCS. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Czy w KUL bez "dyskryminacji"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 03:43 Studiowałem na tej uczelni i nikt nie wymagał ode mnie opinii proboszcza. Ale może tylko ja miałem takie szczęście. Pamiętam też, że całkiem sporo znajomych wyznawało poglądy dość dalekie od katolickich (w moich czasach popularne były religie dalekiego wschodu) i nikt ich nie prześladował. Odpowiedz Link Zgłoś
shawman Taca na UMCS? 27.12.07, 00:34 Rozumiem, że w takim razie Kościół zadba o to, by w jedno z większych świąt w świątyniach zbierano na tacę... datki na Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studenta Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 01:42 Tak, A gdzie uczy się Instytut zarządzania?? Na Staszica!!! Totalna rudera. Tak dbają o studentów!! Nie dam ani grosza na tą uczelnię bo myślałam, że będą w stanie zapewnic godne warunki nauki syudentom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anonimgal Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: 81.219.94.* 27.12.07, 03:22 Zalosna i smieszna jednoczesnie jest Wasza nienawisc do KULu i Katolikow. Na kosciol i KuL patrzycie przez pryzmat Ojca Rydzyka i Radia Maryja, i tym wystawiacie sobie swiadectwo plytkich, powieszchownych ludzi. Ma w nazwie "Katolicki..." wiec to na pewno jest zlooooo. Na tej uczelni studiuje pare ladnych tysiecy ludzi, nie tylko z Lublina, ale z calej Polski. Ja studiuje zaocznie na Kulu i tez mialam zajecia na staszica. Zgadzam sie, to nie jest pierwsza klasa, ale poziom nauczania jest bardzo wysoki. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Żałosna i śmieszna? Nienawiść? 27.12.07, 13:17 Zdaje się, że p. Anonimgal bardzo powierzchownie sprowadzić chce spór o darowiznę środków środków państwowych na rzecz "dzieł" wyznaniowych do uczuć i nienawiści. To, że w KUL uczy się wielu ludzi - to na ogół dobrze. Na ogół, bo zapewne nie każdy zgodzi się, że uczenie teologii katolickiej przynosi wielkie pożytki społeczeństu. I że obsadzanie stanowisk nauczycielskich przez zawodowych krzewicieli wiary służy bezstronności badań i nauczania. Jednak jeśli jakieś wyznanie chce zyskać względy społeczeństwa i zajmować się dobroczynnością, to niech samo za nią płaci, a nie - najpierw wyciąga środki z ogólnej (wierzących różnych wyznań i niewierzących) skarbony, a potem zbiera chwałę jako dobrodzieje. W dodatku jest - a przynajmniej do niedawna była - tam "dyskryminacja" pod względem wyznaniowym zarówno wobec nauczycieli jak i nauczanych. A przecież KK w Polsce nie jest biedny... i mógłby nie zabierać naszych podatków na swoje własne sprawy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Więcej pieniędzy dla KUL??? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 17:02 Nie patrze na KUL przez pryzmat "ojca" Rydzyka! Patrze zas na KUL jako PRYWATNA (podkreslam raz jeszcze - prywatna!) uczelnie prowadzona przez kosciol i porownuje z tym co dostrzegam w innych krajach, np. w USA. Tutaj (w USA) jest zas praktycznie nie do pomyslenia by panstwo (czy tez ktorykolwiek stan) dofinansowywal(o) tego typu uczelnie! p.S. Pazernosc kosciola rzymsko-katolickiego w Polsce na panstwowe pieniadze z roku na rok rosnie. Coz, pewnie w cwierc-kolonii Watykanu tak wlasnie musi byc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student umcs Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 10:50 Niech nie płaczą, że mają tak źle.(oczywiście trudno się dziwić jak można mieć więcej z budżetu). Co jakiś czas w kościołach zbiera się na KUL, a zwłaszcza każdego 26 grudnia, czyli w czasie największej frekwencji ludzi w kościołach. Wystarczy spojrzeć chociaż by na całkiem pokaźny jak na Lublin budynek Collegium Humanisticum. Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Więcej pieniędzy dla KUL? 27.12.07, 10:57 w ZSRR nie było uczelni katolickich, a więc nie ma się co dziwić że naszych ateistów KUL uwiera. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: Więcej pieniędzy dla KUL? 27.12.07, 14:41 Niestety, p. Aron, coraz bardziej obniża loty. Po (chyba nie do końca przemyślanym) okresie naśladownictwa p. J. Mikkego, jakieś takie podsuwanie myśli, że kto nie chce by państwo płaciło na KUL, ten ma mocne związki z ZSRR... Może przypomnieć p. Aronowi, że np. również nie najmniej ludne kraje jak Chiny i Indie nie mają utrzymywanych przez państwo uczelni katolickich. W Niemczech zaś, jeśli na wyższej uczelni znaleźć można wydział teologiczny, to jednak podatek od religii jest tam obowiązkowy (i stąd mogą być środki na tego rodzaju sprawy). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 17:08 Zamiast plesc (jak zwykle...) bzdury "aronie", lepiej przyjrzyj sie jak funkcjonuja uczelnie prowadzone przez rozne koscioly (baptystow, metodystow a takze i rzymskich katolikow) w takich panstwach jak USA, Kanada, czy Australia i czy tam panstwo wyklada chocby "symbolicznego" dolara jako dofinansowanie tego typu uczelni wyzszych!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y7 Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: 212.182.124.* 27.12.07, 17:24 Ano chociażby z takiego powodu, że o takich szkółkach baptystów, metodystów w USA nikt na świecie nie słyszał, a o KUL-u jest głośno wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: "swiatowa" renoma i "glosno wszedzie"? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 19:05 Szanowny(a) pani(e) "y7"! Prawda jest taka, ze w Ameryce (mam tu na mysli cala Ameryke Poludniowa, Srodkowa i Polnocna) wiecej ludzi slyszalo o uczelniach wyzszych prowadzonych przez baptystow (wlaczywszy w to uczelnie medyczne) nizli o polskim KULu. P.S. Jezeli ktos ma ochote poczytac to (ponizej) cytuje caly artykul. Przepraszam ale nie mam juz sily, by tlumaczyc na j. polski... ------------------------------------------------------------------- 42 Baptist schools make magazine’s ‘best colleges’ rankings for 2008 By Tim Fields Published August 27, 2007 NASHVILLE, Tenn. (ABP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.gprs.plus.pl 30.12.07, 12:31 Rząd USA nie dokłada do zadnej uczelni. O ile sie nie mylę to każdy tam studiuje płacąc za siebie- chyba że ma dobrego mecenata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łodziak Zróbcie na KULu miejsce dla H. Pietraszkiewicz! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 11:22 Pietraszkiewicz została wojewodą łódzką w styczniu 2006 r. Przyjechała z Lublina. Po zmianie rządu pod koniec listopada zastąpiła ją na stanowisku Jolanta Chełmińska. Mimo to ekswojewoda nie wróciła do rodzinnego Lublina, ale nadal pozostaje w Łodzi. Tak jak jej prawa ręka Ireneusz Rymanowski, obecny dyrektor generalny w urzędzie wojewódzkim. Oboje nadal mieszkają w willi przy ul. Orzeszkowej. miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4791977.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 11:26 Zgadzam się, poziom nauczania jest bardzo wysoki. SPoro wymagają ale z drugiej strony kadra jest przyjazna studentom i pomimo trudności związanych z nauką jest miło i przyjażnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b.student Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 12:41 Gdybyś miał trochę rozumku w głowie, to wiedziałbyś, że w naszym kraju już od jakiegoś czasu nie ma obowiązku zatrudniania :P Widocznie tatuś z mamusią wpajają ci jeszcze stare dobre komusze zwyczaje :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 13:35 Hej ja jako absolwentka KUL stwierdzic muszę, że jakieś listy od proboszczów wymagane od kandydatów to jakaś bajka, bzdura. Jeśli coś takiego było wymagane, to chyba przed wojna ostatni raz. Racje mają niektórzy przedmówcy. Wcale na KUL nie jest tak strasznie "katolicko" jakby się mogło wydawać, tam studiują tacy sami ludzie jak wszedzie. Natomiast weterani starsi troche ode mnie opowiadali mi o bardzo wolnosciowej atmosferze z lat 80., o koncertach punkowych, które odbywały się, za przyzwoleniem ówczesnego rektora Wielgusa, na auli. O zbuntowanej młodzieży, palącej trawke na dziedzińcu ( o tym opowiadal z rozmarzeniem w głosie pewien mój wykładowca, rzecz jasna nie napiszę który). Najbardziej jestem jednak dumna z mojej uczelni z tego powodu, że dawał schronienie wszystkim, wyrzucanym z państwowych uczelni - po Marcu 1968 i dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.dot-com.net.pl 27.12.07, 14:31 A teraz daje schronienie Benderowi. Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Świadectwo od proboszcza na KUL. 27.12.07, 14:34 P. Folkatka zapewne wsparta swoją niewiedzą stanowczo głosi, że "listy od proboszczów... to jakaś bajka, bzdura". Otóż, o takich świadectwach jako wymaganych od nich mówili studenci KUL sprzed kilku (a muże już -nastu) lat. Nie wydaje się, by nie wiedzieli, czego się od nich wymagało. To raczej p. Folkatka narzuca/uogólnia swój jednostkowy przypadek na wszystkie inne. Jeśli ktoś spotkał się niegdyś ze wspomnianymi wymogami, to może da znać...? Zupełnie osobną sprawą jest swoboda w środkowisku uczących się, poczucie wolności w latach 60-tych i 70-tych minionego wieku itd. Nie mieszajmy tych spraw. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Świadectwo od proboszcza na KUL. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 14:41 Jesli chodzi o Bendera, to proszę nie zrównywać całego KULu i kilku tysięcy pracujących tam ludzi do tego jednego przypadku. Prof. Bender jest człowiekiem ogólnie niezbyt lubianym, zarówno przez studentów i pracowników, a poza tym, to chyba nie jest tak łatwo wyrzucic z pracy człowieka z najwyższym naukowym tytułem,pracujacemu od lat wielu. Robercie. Wcale nie uwazam żeby mój przypadek był jednostkowy. Takiego swiadectwa nie wymagano od nikogo ani z mojego roku, ani też od ikogo z moich znajomych. Studia zaczełam w roku 1996 Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: Świadectwo od proboszcza na KUL. 27.12.07, 15:21 P. Folkatka opierała się na swojej wiedzy i uogólniała ją nazywając doniesienia o przeciwnych jej uogólnieniom przypadkach "bzdurą" itp. Otóż są i doniesienia o wymaganiach "proboszczowych", i doniesienia o zaniechaniach w tej sprawie. Wymagania, jak się wydaje, wiązały się (czy nadal tak jest - nie wiadomo) z pewnym okresem po "zmianie ustroju", a więc niewykluczone, że nawet w czasach pobierania przez p. Folkatkę nauk w KUL. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gelolub Re: Świadectwo od proboszcza na KUL. IP: *.it-net.pl 27.12.07, 15:39 "Zaświadczenie od Proboszcza" jest na KUL-u wymagane tylko na wydziale teologii. W sumie to nic dziwnego. Studiuje na KUL-u na V roku i nikt żadnych zaświadczeń nie wymagał. Składając dokumenty po przyjęciu zanosisz: 1)świadectwo chrztu albo 2)składasz oświadczenie, że będziesz szanował katolicki charakter uczelni. Jeżeli ktoś się ma zamiar wypowiadać na dany temat to niech sobie sprawdzi co mówi. Czasami "milczenie jest złotem". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Świadectwo od proboszcza na KUL... IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 17:18 Drodzy dyskutanci! Tu NIE chodzi o to jaki jest poziom nauczania na KUL'u, ani o wymaganie swiadectw chrztu, czy tez opinii od proboszcza (ja tez kiedys o takowym wymaganiu slyszalem...). Tutaj chodzi o dosyc podstawowa zasade, iz w cywilizowanych krajach panstwo nie wyklada z panstwowej kasy pieniedzy na uczelnie prywatne (niezalezenie od tego czy sa one zwiazane z jakims kosciolem). Koniec, kropka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
robertw18 Re: Świadectwo od proboszcza na KUL... 28.12.07, 19:01 Rozmówca zapewne wie, o co JEMU SAMEMU chodzi. Dlaczego jednak wmawia innym, o co im chodzi czy też zabrania rozmowy o zajmujących ich sprawach związanych z KUL? Tak więc, żadne "koniec, kropka"... Jeśli Rozmówca więcej by pomyślał, to by zrozumiał (o czym np. już pisano w odpowiedzi na wygłaszaną przez niego myśl), że obecnie w Polsce często państwo dokłada do różnych przedsięwzięć niepaństwowych, uzasadniając to zaspokajaniem potrzeb społecznych. W takim razie nie jest obojętne, czy te przedsięwzięcia są czymś pożytecznym, na dobrym poziomie i bez ograniczania dostępności do nich osobom spoza kręgu bliskiego "organizatorom". W dodatku zasada, którą głosi Rozmówca wydaje się słuszna, jednak jej uzasadnienie jest słabe. Powoływanie się ogólnikowe na "cywilizowane kraje" - nie przekonuje. Zamiast zamykać usta swoim rozmówcom p. Kaczo... może by przeczytał np. co piszący niniejsze słowa odpowiadał p. Aronowi uprzedzając możliwe powoływanie się na przykład "cywilizowanych krajów" z Niemcami na czele, gdzie w nieprywatnych uczelniach są wydziały teologiczne. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amy Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.it-net.pl 27.12.07, 15:22 Powinnam sie cieszyć, w końcu to moja obecna uczelnia. Jest czysto, schludnie, świeżo wyremontowane, wykładowcy są w porządku (chociaż budynek na Staszicu to koszmarna ruina, a te dziury w ścianach, to wogóle szkoda komentować). Ale sie nie cieszę : raz, to niesprawiedliwe. Jak znam naszego prezydenta to rzucił dodatkową kasę na KUL tylko z powodu nazwy KATOLICKI i z powodu że sporo PiSiaków jest po KULu. A po drugie (ale to jest czysto subiektywne uczucie) : nie lubię tej uczelni. Nie wiem czy to dlatego że ma Katolicki w nazwie i wszyscy sie tym sugerują jak wymieniam gdzie studiuję, czy to z powodu "historii studenckich" opowiadanych przez ludzi po KUlu/którzy znają kogoś kto był na KULu, czy to dlatego że to nie jest moja wymarzona uczelnia ale po prostu czuję niechęć do tej uczelni. I jak sie uda to sie natychmiast przenoszę na UMCS. Aha, co do opinii proboszcza : odemnie tego nie wymagali, ale w dziekanacie powiedzieli coś innego co mnie nie mniej zdziwiło : mianowicie że moje świadectwo chrztu jest STARE i kazali przynieść nowe, bo inaczej mi dokumentów nie przyjmą. Cała rodzinka sie dziwiła o co im chodzi. I dalej w sumie nie rozumiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 15:32 Jeśli chodzi o "historie studenckie" - to myślisz że na innych uczelniach jest inaczej. Takie historie są wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Więcej pieniędzy dla KUL??? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 17:38 Jak juz poprzednio napisalem - w sumie chodzi o pewne principia dzialania panstwa. Poniewaz jednak dyskutanci pisali tez o sprawach przyjmowania na KUL, zacytuje wiec powszechnie dostepny dokument (Uchwala Senatu KUL z dnia 31 maja 2007 roku w sprawie zasad rekrutacji, paragraf 12). "Kandydat przyjęty na studia w KUL zobowiązany jest złożyć komplet dokumentów obejmujący: 1) kserokopię dowodu osobistego potwierdzoną urzędowo, 2) oryginał świadectwa dojrzałości, 3) oryginał świadectwa ukończenia szkoły średniej – dotyczy kandydatów przyjętych na studia na podstawie konkursu świadectw, którzy zdawali egzamin dojrzałości oraz kandydatów na kierunki: nauki o rodzinie, prawo kanoniczne, teologia, którzy mają obowiązek złożyć świadectwo ukończenia szkoły średniej z oceną z religii, 4) fotografie bez nakrycia głowy, na jasnym tle: a) 3 sztuki w formie papierowej o wymiarach 35x45 mm, b) wersję elektroniczną w formacie BMP o wymiarach 236x295 punktów (20x25mm w rozdzielczości 300 DPI). 5) aktualne zaświadczenie lekarskie stwierdzające zdolność do podjęcia nauki na wybranym kierunku, 6) metrykę chrztu – dotyczy chrześcijan, 7) opinię księdza proboszcza – dotyczy kandydatów na kierunki: filozofia, prawo kanoniczne, teologia, 8) zezwolenie władz duchownych na odbywanie studiów – dotyczy osób duchownych, 9) formularz dla osób przyjętych, zawierający pisemne oświadczenie o podjęciu studiów, w terminie do dnia 30 lipca 2008 r. – w naborze lipcowym i do dnia 20 września 2008 r. – w naborze wrześniowym, pod rygorem skreślenia z listy przyjętych." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y7 Re: Więcej pieniędzy dla KUL??? IP: 212.182.124.* 27.12.07, 17:49 Może powinieneś pogodzić sie z tym, że Polska nie jest w przeciwieństwie do USA państwem cywilizowanym i daje pieniądze na słynną na całym świecie uczelnię. A to z pewnością naszemu całemu krajowi chluby nie przynosi.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Więcej pieniędzy dla KUL??? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 19:14 Zapomniales(-as) "y7", iz w jednym ze swoich poprzednich postow wymienilem przynajmniej trzy kraje (USA, Kanada, Australia), ktore nie doplacaja do prywatnych uczelni wyzszych. Zareczam, iz mozna na tej liscie umiescic kolejne dziesiatki krajow! P.S. Powtarzam tez kolejny raz, iz chodzi o PRYWATNA uczelnie i nie jest dla mnie istotne, czy jest prowadzona przez kosciol, a jezeli tak to przez jaki kosciol. P.S. Twoje stwierdzenie, iz KUL to jest "slynna na caly swiat uczelnia" to stwierdzenie wielce kontrowersyjne! A moze podasz jakies fakty, opinie, czy recenzje dla potwierdzenia tej bardzo smialej tezy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Więcej pieniędzy dla KUL... IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 20:14 Zajrzalem do kilku dostepnych rankingow uczelni wyzszych w Polsce. W rankingu pisma "Wprost" (za r. 2006) KUL umieszczony jest na 15 miejscu wsrod 18 uniwersytetow. W rankingu uczelni akademickich sporzadzonym przez gazete "Rzeczpospolita" (za r. 2006) KUL zajmuje pozycje numer 16 (wsrod wszystkich uczelni typu akademickiego). Moze ktos mi odpowie - jak to pogodzic z "miedzynarodowa slawa" KULu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Więcej pieniędzy dla KUL... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 20:33 Moze ktos mi odpowie - jak > to pogodzic z "miedzynarodowa slawa" KULu? ------------- W czasach PRL KUL był jedyną niepaństwową i niezależną uczelnią od Łaby po Władywostok. >>Zarazem KUL za PRL budował autorytet uczelni niezależnej, w czym wspierał go wolny świat Zachodu. Tutaj na inauguracje roku akademickiego zjeżdżali się ambasadorowie. Tutaj przyjmowano na studia i do pracy ludzi z wilczym biletem (zresztą tak trafił do KUL również Bender), gromadzono druki niedozwolone przez cenzurę, prowadzono prace naukowe, które gdzie indziej były nie do pomyślenia - o literaturze emigracyjnej lub o wojnie polsko-bolszewickiej i Katyniu. Uniwersytet miał wysoką pozycję naukową. Bez niego trudno sobie wyobrazić dzisiejszą polską inteligencję. Był oblężoną twierdzą, ale i oazą wolności.<< www.gazetawyborcza.pl/1,75478,2499778.html KUL na swiecie był znany przede wszystkim z filozofii, przede wszystkim neotomistycznej, której znaczacym osrodkiem był przez cały okres PRL.Takie nazwiska jak Krapiec czy Świeżawski były naprawdę znane na świecie. Oczywiście, na świecie naukowym... Jeśli chodzi o rankingi, to chciałam zauwazyc, ze wszystkie lubelske uczelnie cienko w ich przędą, a poza tym ktoś kiedys i na tym forum podważał ich zasadność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczo i boso Re: Miniona swietnosc? IP: *.natpool1.outside.ucf.edu 27.12.07, 22:09 Ja o tym wiem co raczy pisac "folkatka" tylko... owe czasy definitywnie zakonczyly sie przynajmniej 18 lat temu i np. w USA coraz mniej ludzi wie kto to byl Walesa, czy co to takiego "Solidarnosc". To juz przestalo sie liczyc... I tylko bardzo, bardzo nieliczni wiedza, ze w Polsce istnieje taka uczelnia jak KUL. Nie mozna wciaz zyc przeszloscia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y7 Re: Miniona swietnosc? IP: 212.182.124.* 27.12.07, 22:39 E, mistrzu, a to w USA co rusz na uczelniach jakis frustrat strzela do swoich z karabinu? To był oczywiście taki żarcik.... A tak na poważne, to co ty chcesz udowodnćz tymi państwami, które nie płaca na prywatne uczelnie. KUL jest w większości finsnowany przez darczyńców. O co ci chodzi? Jakieś kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogien Inkwizycji Re: Rozdzial panstwa od kosciola, czyli fikcja? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.12.07, 16:33 Piszesz (y7), ze "KUL jest w wiekszosci finansowany przez darczyncow". I dobrze - wiec niech tak pozostanie. P.S. Kosciol rzymsko-katolicki w Polsce jest obecnie posiadaczem ogromnej zaiste ilosci ziemi i nieruchomosci. Coz, wystarczy sprzedac kilka dzialek i beda pieniazki dla KULu na nowe budynki! Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Prezydent powinien wesprzeć UMCS, a Papież KUL 27.12.07, 18:32 Ja wybrałem UMCS, do KUL by mnie nie przyjęli bo jestem po apostazji. No i z tego co widzę, to KULowi znajomi się nie przemęczają z nauką, słyszę też opowieści o tym, że dziury w ścianach na ul. Staszica są ponumerowane;P ale nie o to chodzi, moim zdaniem, KUL powinien być odseparowany od budżetu państwa całkowicie, skoro jego właścicielem jest episkopat/papież... mamy w Lublinie uczelnię państwową, w mojej ocenie bardziej przejrzystą światopoglądowo, i notorycznie niedofinansowaną...właśnie przez konkurencję... dodatkowo trzeba przyznać, że KUL oferuje raczej chodliwe humanistyczne kierunki na które jest wielu chętnych... a np. UMCS oferuje wiele kierunków niepopularnych a ważnych, w stylu fizyka, chemia, biologia...takich które są kosztowne i niepopularne... no i pracownicy KUL, są jacyś nawiedzeni...w ogóle wszędzie zakonnice latają.... NAJWIęKSZY MINUS KULu TO ROZRZUTNOść, W ICH WIEżOWCU JEST NAJZWYCZAJNIEJ ZA DUżO MARMURU... NIE DOść żE WYłOZYLI NIM SCHODY, TO JESZCZE I ŚCIANY NA WSZYSTKICH PIĘTRACH....TO JEST DOPIERO KOSZTOWNE.... i jeszcze chcą pieniędzy z budżetu państwa "świeckiego" ... niech sprzedadzą trochę marmuru.... dofinansowanie potrzebne jest umcs'owi...uczelnie państwowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gelolub Re: Prezydent powinien wesprzeć UMCS, a Papież KU IP: *.it-net.pl 27.12.07, 18:39 Jeżeli chodzi o wieżowiec (Collegium Jana Pawła II) to budynek został w całości sfinansowany ze środków pochodzących od wiernych. Zapraszam na I piętro do przeczytania nazwisk daroczyńców z Kanady i USA. Dopiero później proszę się wypowiadać na temat, o którym nie ma Pan pojęcia. Jeśli chodzi o poziom to proszę sobie sprawdzić ile stypendiów za wyniki w nauce przyznał w tym roku minister na Kul-u a ile na UMCS-ie! Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Prezydent powinien wesprzeć UMCS, a Papież KU 28.12.07, 05:05 Stypendia za wyniki w nauce, dobre sobie, takich stypendiów jest zawsze więcej w uczelniach w których poziom nauczania jest niższy, wtedy nawet przeciętne jednostki osiągają wysokie średnie ocen, bo za niższym poziomem nauczania idzie też niższy poziom oceniania. Wiesz Gelolubie, widziałem te setki nazwisk emigrantów z USA czy Kanady na pozłacanych tabliczkach na ścianach wyłożonych marmurem.... skoro wiernych jest stać na fundowanie marmurów to nawet ja nie widzę potrzeby, żeby KUL sięgał do środków budżetowych nieprzeznaczonych dla instytucji prywatnych. I właśnie wypowiadam się na temat o którym mam pojęcie, nie jest trudno nie zauważyć, pewnego rodzaju łapczywości instytucji nielaickich która ostatnio przybiera na sile. A ja dalej uważam, że gdyby nie było KUL-u na garnuszku państwa to UMCS byłby lepiej dofinansowany. A tak jest dwugłos... Źle się dzieje w Rzeczypospolitej w której powinien panować rozdział Państwa od Kościoła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gelolub Re: Prezydent powinien wesprzeć UMCS, a Papież KU IP: *.it-net.pl 28.12.07, 09:13 Czyli uważasz, że Uniwersytet Warszawski zaniża poziom bo minister przyznał tam ok. 200 stypendiów a na UMCS-ie 17? Kul otrzymał 27 będąc uczelnią mniejszą od UMCS-u o czymś to chyba świadczy? Zresztą jest rzeczą oczywistą, że jeśli skończyłeś UMCS to będziesz uważał, że jest lepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vv Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.07, 18:21 KUL jest wizytówką naszego regionu i nlaeży cieszyć się z każdej możliwości jego wsparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Więcej pieniędzy dla KUL? 27.12.07, 18:38 jaką wizytówką? pieniądze kładą w marmur zamiast w naukę, wystarczy porównać ilość publikacji naukowych pracowników kul na głowę, badania wszelkie są ogrooomnie posunięte...tylko, że jakoś to biedny UMCS przoduje... wizytówką jest ulica Grodzka, Trybunał, Zamek czy choćby Muzeum Pod Zegarem... wizytówką są też Koziołek i kilka międzynarodowych festiwali... ale KUL....pożal się Boże....never Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: y7 Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: 212.182.124.* 27.12.07, 18:41 Taaak, popytaj na świecie o koziołka.... Nie zapomnij tez o Muzeum pod Zegarem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.07, 19:03 dodatkowo trzeba przyznać, że KUL oferuje raczej chodliwe humanistyczne kierunki na które jest wielu chętnych... a np. UMCS oferuje wiele kierunków niepopularnych a ważnych, w stylu fizyka, chemia, biologia...takich które są kosztowne i niepopularne... ---------- Dzieje sie tak dlatego, że komuna przez cały powojenny okres dbała o to, żeby na KUL mogli sie kształcić wyłącznie humaniści. W ciagu pierwszych 10 lat powojennych zmuszono uczelnię do zamknięcia kierunków scisłych, prawa, i filologii. To dlatego kierunki ścisłe sa na KUL dopiero od jakiejś dekady. dodatkowo trzeba przyznać, że KUL oferuje raczej chodliwe humanistyczne kierunki na które jest wielu chętnych... a np. UMCS oferuje wiele kierunków niepopularnych a ważnych, w stylu fizyka, chemia, biologia...takich które są kosztowne i niepopularne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogien Inkwizycji Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 28.12.07, 15:02 KUL to obecnie uczelnia wyzsza, ktora mozna zaliczyc do "sredniej klasy" w Polsce. W Europie KUL (podobnie jak i praktycznie wszystkie polskie uczelnie wyzsze) nie ma praktycznie zadnego znaczenia. Staram sie jednak zrozumiec wpisujacych sie na forum studentow, czy absolwentow (a moze nawet pracownikow?) KUL, usilujacych przypisywac swojej uczelni wyzszy poziom oraz wyzsze znaczenie. To bardzo ladnie z Waszej strony, ze bronicie swej uczelni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:00 Ja nie przypisuję swojej uczelni jakiegos nie wiadomo jakiego poziomu, ale po prostu wkurza mnie jak ktoś KUL nazywa "pseudouniwersytetem" albo jako jedynego człowieka z nim związanego wymienia Bendera. takie podejście jest IMO chore. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:17 www.newsweek.pl/ranking_uczelni/ranking_uniwersytety.html Tutaj jest ranking uczelni z 2007r po skończeniu których można liczyc na dobrą pracę.Wracając do KUL tam zdaje się jest więcej "gwiazd " dewot np. niejaka Alicja Grzeskowiak była podrózniczka z senatu na koszt podatników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 16:24 Coś tu nie gra. Dlaczego UMK został sklasyfikowany tak nisko? A przecież niektóre kierunki sa tam naprawde na poziomie,np. etnologia czy politologia. Coś mi się wydaje, że bardziej obiektywny byłby ranking kierunku. Do przedmówcy. Wbrew pozorom, na KULu jest bardzo mało dewot. Naprawde Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 18:30 > Coś tu nie gra. Dlaczego UMK został sklasyfikowany tak nisko? No cóz widocznie za bardzo sam się przechwalał na podstawie rankingów wg standardów PRL-owskich uwzględniających liczbę mocno podstarzałych profesorów a nie możliwości znalezienia atrakcyjnej pracy przez absolwentów.Produkować bezrobotnych nie jest wielką sztuką ,prawda? >Wbrew pozorom, na KULu jest bardzo mało dewot Jeżeli jednak tam pracuje wspomniana przeze mnie pani ,składam studentom serdeczne wyrazy współczucia . Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! 28.12.07, 19:33 standardów PRL-owskich uwzględniających liczbę mocno > podstarzałych profesorów a nie możliwości znalezienia atrakcyjnej > pracy przez absolwentów ============= Akurat etnologia jest dość młoda..jak cała polska etnologia zresztą. Cóż, mi sie wydaje, że czasem przeceniamy rolę, jaka w naszym zyciu odgrywa ukończony kierunek. Przecież to nie wszystko. Liczą się też pasje pozauczelniane, działalność np. w wolontariacie. Znam wiele osób, które mając ukończone mało "chodliwe" kierunki znalazły fajna prace, generalnie lepiej ustawiły sie w zyciu, niz te, które ukonczyły te "lepsze" studia. Tyle że te pierwsze osoby duzo robiły w wolnym czasie, poswięcały sie dla jakiejś działalność, natomiast te drugie siedziały z założonymi rękoma, myśląc, że dobre studia załatwią wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.08, 11:35 Jak absolwenci radzą sobie na rynku pracy odzwierciedla przytoczony ranking . To jest prawdziwa ocena jakości uczelni . Uczelnia kształci ludzi dla gospodarki a nie dla samego kształcenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.it-net.pl 28.12.07, 16:32 Niektórym "dyskutantom" mam takie wrażenie brakuje tzw. piatej klepki, gdy prześcigają sie w "uzasadnieniu" dlaczego to państwo (czyli my) nie powinno finansować prywatnej uczelni. Otóż trzeba powiedzieć, że "prywatność" tej szkoły jest zupełnie inna niż np. tzw. Wyspy w Lublinie, tej im W. Pola, itp. Nie jest to uczelnia komercyjna; oprócz kształcenia studentów, prowadzi także badania naukowe czego w prywatnych szkołach sie nie robi, bo tam robi się pieniądze. Czyli KUL pełni ważna rolę w badaniach i edukacji. Gdyby być konsekwentnym to należałoby "odciąć" od pieniędzy także prywatne licea i gimnazja. To po pierwsze. Po drugie katolicy płacą także podatki (prawda, jakie to dziwne) i mają prawo do tego by za ich pieniądze finansować pewne przedsięwzięcia w tym KUL. Tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogien Inkwizycji Re: "pj", kolejny zwolennik panstwa wyznaniowego? IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.12.07, 16:47 "pj" - rozwiazanie jest bardzo proste i stosowane w wielu krajach, n.p. w sasiednich Niemczech (tzn. specjalny podatek placony na okreslony kosciol / wyznanie). Zastanawiam sie dlaczego w Polsce temat wprowadzenia tego typu podatku nie jest oficjalnie dyskutowany, a i sam kosciol rzymsko-katolicki w Polsce wyraznie nie ma ochoty na tego typu rozwiazanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: "pj", kolejny zwolennik panstwa wyznaniowego? IP: 83.238.201.* 29.12.07, 17:31 skoro lewizna postuluje rozdział kościoła od państwa, to dlaczego chce żeby pańśtwowy urząd skarbowy ściągał podatek na kościół? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomekjot Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.gprs.plus.pl 30.12.07, 12:42 Kul- to uczelnia z tradycjami. Za PRL - to była jedyna uczelnia gdzie można było studiować filozofię. Nie jakiej Pani Szyszkowskiej ( sic!) udało sie dzięki temu zrobić habilitację. Po drugie- dyplom KUL jest uznawany przez Państwo i nie widzę powodu żeby z naszych podatków nie partycypować w kosztach kształcenia przyszłych mgr. Po za tym na KUL studiuje sie dobrowolnie- jesli ktoś chce poznać np. marksistowsko-leninowską teorie państwa i prawa zapraszam na studia na UMCS W czasach PRL-u w interesie państwa nie było dokładanie sie do kształcenia teologów i filozofów. Spójrzmy na przykład ateistycznej Francji- tam nie ma kształcenia za pieniądze. za wszystko płaci budżet państwa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: 83.238.201.* 30.12.07, 13:11 Francja nie jest już państwem ateistycznym od kilku lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogien Inkwizycji Re: Więcej Pieniędzy dla Najlepszych Uczelni! IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.12.07, 16:37 Zgadzam sie, nazwanie KUL-u "pseudo-uniwersytetem" nie jest niczym uzasadnione! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogien Inkwizycji Re:WUML był dobry a KUL zły-czyli aronowa "logika" IP: *.dhcp.embarqhsd.net 28.12.07, 14:55 "Aronie"! Ani panstwo, ktore finansuje roznego rodzaju "WUML'e" nie jest dobre, ani tez panstwo ktore placi na przedsiewziecia koscielne nie jest dobre. A Polska popada z jednej skrajnosci w druga zamiast wreszcie stac sie normalnym, swieckim panstwem!! P.S. Chcecie sobie finansowac KUL-owskie inwestycje z panstwowej kasy? Prosze bardzo, nie zapomnijcie tylko wpisac do Konstytucji, iz Polska jest krajem, w ktorym wladze nadrzedna sprawuje panstwo Watykan poprzez swoich przedstwicieli w osobach ksiezy, biskupow, arcybiskupow oraz nuncjusza apostolskiego w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.icpnet.pl 28.12.07, 21:13 Katolicy i polacy popieraja KUL tylko przeciwnikom sie to nie podoba .Wszystkiego dobrego zasluzonej uczelni zyczy poznaniak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do poznaniaka Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 22:22 Panie poznaniak nie wypowiedaj się tak zdecydowanie w imieniu katolików i polaków ,bo wierz mi że róznie z tym poparciem bywa. Chyba że ty stosujesz podziały zakonnika z Torunia ,a to już zupełnie inna sprawa. Jednak weż pod uwagę że wspomagając szkołę w Toruniu nie zawsze wystarczy na KUL i potrzeby swojej patafii.Sakiewka nie jest aż tak rozciągliwa . Odpowiedz Link Zgłoś
aron2004 Re: Więcej pieniędzy dla KUL? 28.12.07, 22:54 jak się komuś nie podoba KUL to wie co ma robić Odpowiedz Link Zgłoś
indiced.spaces.live.com Re: Więcej pieniędzy dla KUL? 29.12.07, 01:15 Jak się komuś nie podoba KUL to wie co robić, znaleźć lepszą uczelnię...w okolicy;P Swoją drogą, zauważyłem po zeszłorocznej maturze i rekrutacji na studia zadziwiający proces... otóż, osoby które się za pierwszym razem nie dostały na UMCS to dostawały się na KUL... dla przykładu pewien ktoś z matury z historii otrzymał AŻ 36% i ani za pierwszą ani za drugą rekrutacją do UMCS nie dostała się...za to na KUL hmmm za pierwszym!!!... (sic!) z 36% z matury, bez przesady, podobnie z socjologią, psychologią, filologią polską czy anglistyką...już o zarządzaniu nie wspomnę...każdy kto podszedł do matury może tam studiować... Jedno co mogę pochwalić w KUL to zaawansowanie badań w IOŚ. Statystyki Newsweeka nie są wyrocznią, 16 miejsce na 17 nie jest złym wynikiem...jednocześnie zastanawiająca jest ilość absolwentów, nie jest ich wielu, ale są głośni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogien Inkwizycji Re: Kali krasc krowa - czyli "aron" w pelnej gali IP: *.dhcp.embarqhsd.net 29.12.07, 16:26 Rozumiem, iz "aron" domaga sie by po okresie socjalistyczno-komunistycznym Polska stala sie teraz panstwem wyznaniowym (cos podobnego stalo sie kiedys w Iranie"). Czy tak, mullo "aronie"? P.S. I co to znaczy, ze "nikt nikogo w Polsce na sile nie trzyma"? Czyzby religijny oszolom "aron" i jego mizerny mozdzek mialy obecnie decydowac kto jest Polakiem, a kto nie jest, i kto ma prawo do mieszkania w Polsce??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: folkatka Re: Kali krasc krowa - czyli "aron" w pelnej gali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.07, 16:29 Przede wszystkim aron to troll na którego posty najlepiej nie odpowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron WUMLe IP: 83.238.201.* 29.12.07, 16:40 Polska jest już od dawna państwem wyznaniowym, podobnie jak np. Francja, Czechy, Słowacja, Norwegia i wiele innych państw w UE. To że "nikt nikogo w Polsce na siłę nie trzyma" oznacza, że każdy ateista który czuje się obecnie w Polsce prześladowany przez katoli może w każdej chwili z Polski wyjechac i zamieszkać w jakimś kraju laickim. Najbliższym Polsce krajem laickim jest Białoruś. Tam prawa ateistów są przestrzegane - nie ma religii w szkołach, nie ma krzyży w urzędach, nie ma uniwersytetów katolickich itp. A więc każdy ateista którego prześladują w Polsce katole może ( ale nie musi!) się udać na Białoruś, gdzie jego problemy znikną. Nie chcę decydować kto jest Polakiem a kto nie, stwierdzam tylko bezsporny fakt, że Katolickie Państwo Narodu Polskiego nie trzyma żadnego ateisty na siłę, można stąd w każdej chwili wyjechać bez podawania przyczyny. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: WUMLe 29.12.07, 16:52 Powiedże mi aronku co to za cudo, to "Katolickie Państwo Narodu Polskiego". i gdzie toto się znajduje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: WUMLe IP: 83.238.201.* 29.12.07, 17:31 Katolickie Państwo Narodu Polskiego to inaczej III Rzeczpospolita. Cechą charakterystyczną tego państwa są krzyże w urzędach, religia w szkołach, zakaz aborcji itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron brak krzyża na fladze IP: 83.238.201.* 29.12.07, 17:35 natomiast ateiści powinni docenić, że w Polsce jak na razie nie ma w odróżnieniu od Słowacji czy Szwecji - krzyża na fladze państwowej. NIe ma też żadnego świętego katolickiego na banknocie w odróżnieniu od Republiki Czeskiej. Za to jest król Kazimierz, który jak wiadomo nie przejmował się zbytnio nauką kościoła w dziedzinie moralności małżeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: brak krzyża na fladze 29.12.07, 17:48 Oświec mnie jeszcze, Aronku, kto i kiedy dokonał zmiany nazwy naszego państwa, bo do tej pory żyłam w przekonaniu, że nazywa się ono Rzeczpospolita Polska. Kolejne pytanie. Gdzie jest ten król Kazimierz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: brak krzyża na fladze IP: 83.238.201.* 29.12.07, 17:55 zmiany nazwy państwa dokonał premier Jarosław Kaczyński razem z Ojcem Dyrektorem Tadeuszem Rydzykiem CSSR a król Kazimierz jest na banknocie tym niebieskim. Ja to mam je rzadko, zwykle płacę kartą, a jak już gotówką to raczej tymi z Jagiełłą Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: brak krzyża na fladze 29.12.07, 18:15 rzeczywiście...Zamotałam się z tym królem Kazimierzem, to ze zmeczenia:) Dodam również że Chrobry też nie był aniołkiem. Thietmar podaje, że w 1018 roku zgwałcił on Przedsławę, siostre Jarosława Mądrego. Zniszczył jej tym samym życie, nieszczęsna do końca żyła ze znamieniem "zhańbionej". Jagiełło był za to cnotliwy, nawet w jego mowie pogrzebowej nie omieszkano wspomnieć, że "poza małżeństwem aktów nie miewał". Zygmunt Stary, zanim poślubił swą pierwszą żonę, Barbarę Zapolyę, żył w konkubinacie z ubogą szlachcianką, albo i mieszczką z Moraw, Katarzyną Telniczanką, z którą miał troje dzieci. Aron - mam jeszcze pytanie. Powiedz mi, dlaczego nie poinformowano o zmianie nazwy państwa/ Nawet "Nasz Dziennik" o tym milczał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aron Re: brak krzyża na fladze IP: 83.238.201.* 29.12.07, 18:46 bo zmiana nazwy państwa wejdzie w życie dopiero po uprawomocnieniu się konstytucji europejskiej Bolesław Chrobry był dodatkowo bardzo nietolerancyjny wobec mężczyzn łamiących 6 przykazanie - delikwentowi przybijano genitalia do deski i dawano nóż, aby mógł się odciąć Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: brak krzyża na fladze 29.12.07, 18:57 > bo zmiana nazwy państwa wejdzie w życie dopiero po uprawomocnieniu > się konstytucji europejskiej ============ To żadne usprawiedliwienie. O takich rzeczach mówi się wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pj Zrób to sam IP: *.it-net.pl 29.12.07, 19:15 Re: ogień... Czepiasz się mnie więc odpowiadam. Faktycznie w Niemczech jest "podatek kościelny" i dobrze. Jeżeli uwazasz, że taki powinien być w Polsce nikt ci nie broni byś ruszył d... w tej sprawie; zorganizuj np. ruch społeczny, który ten problem by podniósł, przekonał ludzi, że taki jest potrzebny itd. Zrób coś w tej sprawie zamiast głupio sie odzywać i mędrkować. To jedna sprawa. O drugiej juz pisałem wcześniej, ale dodam, że przecież idąc tokiem twego i podobnych mędrków rozumowania należałoby nie dawać pieniędzy na in. istytucje prowadzone przez Kościół; hospiacja, domy starców, przewlekle chorych, tych stołówek i in. "rzeczy" prowadzonych przez Kościół. A przecież byłby to idiotyzm. Państwo (czyli my) wykonuje pewne przedsięwzięcia społeczne za pomocą instytucji prywatnych, niekoniecznie kościelnych. Dodam jeszcze, że tak jest na całym świecie. Skąd więc tyle hałasu i głupich uwag twoich i tobie podobnych. Dodam jeszcze, że KUL jest b. ważną instytucją w Lublinie, pewnie o tym nie wiesz. Wprowadził nasze miasto do grona miast uniwersyteckich, wtedy, gdy większe, albo podobnej wielkości miasta nie miały uniwersytetu: Łodź, Katowice, Bydgoszcz. A w pRL to szkoda pisać bo i tak nic nie zrozumiesz. No więc zabieraj się do roboty i zacznij przekonywać ludzi do podatku kościelnego. Odpowiedz Link Zgłoś
psyjep Więcej pieniędzy dla KUL? 30.12.07, 17:37 nieh Bug pana błogosławi panie prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: Więcej pieniędzy dla KUL? 05.01.08, 09:39 A ty dziecko - chociaż pierwszą klasę podstawówki zaliczyłeś. Coś chyba wydaje mi się że nie bardzo?> psyjep napisał: > nieh Bug pana błogosławi panie prezydencie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ooo Re: Więcej pieniędzy dla KUL? IP: *.160.unknown.vectranet.pl 05.01.08, 17:30 zeulandia.myminicity.com Odpowiedz Link Zgłoś