Dodaj do ulubionych

Milosz okrada dzieci

IP: *.edipresse.pl 09.09.03, 15:04
Ludziem czy Wy nie zdajecie sobie sprawy, co sie stalo? Milosz zasadzil, sie
na najubozsze dzieci. Zabral im jedyny cieply posilek!!!!! Rodzicow, ktorych
bedzie teraz stac na wykupienie obiadu dziecku w szkole, prawdopodobnie
upitrasza tez cos swoim pociechom w domu. A reszta z bidnych i czesto
patologicznych rodzin??? Ten sk... skazal na glodowanie najslabszych - biedne
dzieci. Przeciez wiedzial, ze po prywatyzacji stolowek, zarcie bedzie w nich
drozsze!!! Zrobil to w momencie, gdy organizowane sa akcje dozywiaia
dzieci!!! Zainkasuje kaske z harytatywnych doplat i wsadzi je sobie do
kieszeni. Wiadomo jak jest u nas w kraju - jeden okrada drugiego. jednak do
tej pory jeden zlodziej okradal drugiego. tym razem zlodziej zasadzil sie na
dzieci. Teraz okradnie inwalidow, niewidomych, czy moze ofiary wypqadkow
samochodowych?

Ludzie, czy Wy nie widzicie co sie dzieje??? Ten bandyta zaklada sobie spolki
corki panstwowych, oplacanych przez nas przedsiebiorstw, zeby okradac nas i
najslabszych. najslabsi sie nie obronia przezd tym zlodziejem. Ludzie, czy Wy
niedostrzegacie, ze zycie u nas staje sie drozsze w Lubilinie niz w
warszawie??? I to przez jednego zlodzieja. Niech swoim dzieciom zabiera
jedzienie, nie naszym!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 09.09.03, 19:51
      Gość portalu: Glodne dziecko napisał(a):

> Ludziem czy Wy nie zdajecie sobie sprawy, co sie stalo? Milosz zasadzil, sie
      > na najubozsze dzieci. Zabral im jedyny cieply posilek!!!!! Rodzicow,
      ktorych
      > bedzie teraz stac na wykupienie obiadu dziecku w szkole, prawdopodobnie
      > upitrasza tez cos swoim pociechom w domu. A reszta z bidnych i czesto
      > patologicznych rodzin???

Tam rodzice wolą wydać kasę na fajki i wino...
      • dociek Re: Milosz okrada dzieci 09.09.03, 20:07
        Masz rację Heniu, z reguły tak się dzieje, że zwyrodniali rodzice w
        patologicznych rodzinach potrafią w ten sposób okradać swoje własne dzieci. Z
        tym, że przedtem takie dziecko miało w razie czego zrefundowany przez pomoc
        społeczną cały obiad w szkole za np. 2 złote, a teraz te 2 złote z funduszu
        pomocy społeczej okazuje się za małą kwotą na zapewnienie obiadu, bo firma
        Bagińskiego MKK (własność MPK) życzy sobie 4 zł, aby prezes mógł zarobić te
        5000 zł miesięcznie. W efekcie te same środki pomocy społecznej wystarczą
        obecnie na zapewnienie jedynie posiłków połowie z poprzedniej liczby ubogich
        dzieci, a przede wszystkim na zapewnienie zysku firmom prowadzącym
        sprywatyzowne stołówki. Podobnie jest z biletami MPK refundowanymi przez pomoc
        społeczną. Wg nowych cenników miejski fundusz nie jest w stanie ich wykupić
        dla tych najuboższych dzieciaków... A zakupienie całych bloczków biletów
        jednorazowych dla dzieci skończy się z pewnością ich sprzedażą przez "starych"
        i zamianą na flaszkę.
        • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 10.09.03, 07:47
          dociek napisał:

> Masz rację Heniu, z reguły tak się dzieje, że zwyrodniali rodzice w
          > patologicznych rodzinach potrafią w ten sposób okradać swoje własne dzieci.
          Z
          > tym, że przedtem takie dziecko miało w razie czego zrefundowany przez pomoc
          > społeczną cały obiad w szkole za np. 2 złote,

No i to utrzymywało je w zaklętym kręgu biedy niestety bo zwyrodniali rodzice
          mogli sobie pić i palić do woli, a dzieci i tak miasto nakarmi to po co im
          jeszcze jedzenie kupować - lepiej przepić. Pomoc socjalne pozbawia całkowicie
          odpowiedzialności - i tak miasto da to po co jeszcze się wysilać.

a teraz te 2 złote z funduszu
          > pomocy społeczej okazuje się za małą kwotą na zapewnienie obiadu, bo firma
          > Bagińskiego MKK (własność MPK) życzy sobie 4 zł, aby prezes mógł zarobić te
          > 5000 zł miesięcznie. W efekcie te same środki pomocy społecznej wystarczą
          > obecnie na zapewnienie jedynie posiłków połowie z poprzedniej liczby ubogich
          > dzieci, a przede wszystkim na zapewnienie zysku firmom prowadzącym
          > sprywatyzowne stołówki. Podobnie jest z biletami MPK refundowanymi przez
          pomoc
          > społeczną. Wg nowych cenników miejski fundusz nie jest w stanie ich wykupić
          > dla tych najuboższych dzieciaków... A zakupienie całych bloczków biletów
          > jednorazowych dla dzieci skończy się z pewnością ich sprzedażą
          przez "starych"
          > i zamianą na flaszkę.

To ich suwerenna decyzja ( Niestety).
          • Gość: glodne dziecko Re: Milosz okrada dzieci IP: *.edipresse.pl 10.09.03, 11:38
            Nie zycze Ci kolego, zebys kiedys nie mial co do garnka dzieciom wlozyc. Nie
            jest to dyskusja o tym, czy wolny rynek dzieci rozsadnych rodzicow nakarmi, czy
            raczej sprawi, ze pacholeta z melin powymieraja. I tak maja slabe geny, wiec w
            przyszloscie bedziemy mieli mniej alkoholikow, tak? Ale zanim powymieraja,
            pewnie naucza sie krasc, zeby na cieple zarcie staryczylo. W wieku 8 lat nie sa
            uzaleznione od alkoholu i chce sie im jesc. Dlatego zycze Ci, zeby to wlasnie
            Ciebie okradly, twoja matke, zone lub twoje dzieci.

Zycze Ci takze, zeby Milosz okradal Cie dalej w taki sam sposob, jak robi to do
            tej pory. Moze kiedys wymysli cos takiego, ze zaplacisz tylko Ty, bo kolezka
            jest do wszystkiego zdolny.
            • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 10.09.03, 15:51
              Gość portalu: glodne dziecko napisał(a):

> Nie zycze Ci kolego, zebys kiedys nie mial co do garnka dzieciom wlozyc. Nie
              > jest to dyskusja o tym, czy wolny rynek dzieci rozsadnych rodzicow nakarmi,
              czy raczej sprawi, ze pacholeta z melin powymieraja. I tak maja slabe geny,
              wiec w przyszloscie bedziemy mieli mniej alkoholikow, tak? Ale zanim
              powymieraja, pewnie naucza sie krasc, zeby na cieple zarcie staryczylo. W
              wieku 8 lat nie sa uzaleznione od alkoholu i chce sie im jesc.

To trzeba je sądownie odebrać rodzicom-alkoholikom i oddać do adopcji ludziom
              którzy nie mogą mieć własnych dzieci.

> Dlatego zycze Ci, zeby to wlasnie
              > Ciebie okradly, twoja matke, zone lub twoje dzieci.

Dziękuję serdecznie za życzenia. Mam nadzieję że się nie spełnią.

> Zycze Ci takze, zeby Milosz okradal Cie dalej w taki sam sposob, jak robi to
              do
              >
              > tej pory.

Niech okrada. Rzadko korzystam z MPK.

> Moze kiedys wymysli cos takiego, ze zaplacisz tylko Ty, bo kolezka
              > jest do wszystkiego zdolny.

Ano zobaczymy.
              • mieszkancy.lublina Re: Milosz okrada dzieci 10.09.03, 15:58
                jak zwykle... hieniu poraza logika i perfekcja myslenia o wlasnym tylku... a
                poniewaz takich jak hieniu jest w tym miescie wiekszosc... dlatego mozliwe sa
                rzady Pruszkowskiego, Milosza i Baginskiego...

Gdybys ty hieniu chociaz raz powiedzial cos madrego... chyba bym sie zdziwila
                tak, ze pozostalabym zadziwiona do konca zycia...
                • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 10.09.03, 18:15
                  mieszkancy.lublina napisała:

> jak zwykle... hieniu poraza logika i perfekcja myslenia o wlasnym tylku... a
                  > poniewaz takich jak hieniu jest w tym miescie wiekszosc... dlatego mozliwe
                  sa
                  > rzady Pruszkowskiego, Milosza i Baginskiego...

No wiesz, trudno mi cierpieć za miliony tak jak robi to dociek.
                  Nie każdy jest do tego powołany.

>
                  > Gdybys ty hieniu chociaz raz powiedzial cos madrego... chyba bym sie
                  zdziwila
                  > tak, ze pozostalabym zadziwiona do konca zycia...

Kler nie płaci niektórych podatków. Rolnicy zresztą też. Pasuje?
    • mali_bu Re: Milosz okrada dzieci 09.09.03, 20:30
      Żeby nie zaczynać nowego wątku dotyczącego pana M.

W Radio Eska usłyszałem, że Pan M. złożył oskarżenie na twórców strony
      www.mpklublin.prv.pl/ , że nawołują aby podczas wysiadania oddawać innym
      ludziom bilet.

No ale przecież zrobił to Pan M ...

Jak się okazało nic nie można było zrobić, sprawa nie mogła ruszyć, bo Pan M.
      złożył wniosek nie do tego wydziału w Prokuraurze. Papiery przez kilkanaście
      dni leżały sobie spokojnie w Prokuraturze i nikt ich nie ruszał.
    • pan_pndzelek Od opieki nad dziećmi są rodzice... 10.09.03, 18:34
      Od opieki nad dziećmi są rodzice a nie miasto czy państwo. Ja się nie poczuwam
      i sobie nie życzę by z moich pieniędzy dotowano socjalną hołotę... Ja tych
      dzieci nie robiłem.

Zdaje się, że komuna nieźle tu co poniektórym mózgi przetrzepała skoro
      uważacie, że socjal SIĘ NALEŻY...
      • dociek Re: Od opieki nad dziećmi są rodzice... 10.09.03, 18:49
        Wobec takich poglądów, choć jestem człowiekiem życzącym innym jak najlepiej,
        nie pozostaje mi nic innego, by z całego serca i cała mocą życzyć ci pendzlu
        durny długotrwałego otępiającego i beznadziejnego bezrobocia, wyczerpania
        wszelkich rezerw i możliwości, a także nawet kresu cierpliwości dobrych ludzi
        wokół, bezgranicznej biedy i braku pomocy, bezdomności, ciężkiej choroby, a
        przy tym, spiralnie narastających zobowiązań komorniczych, byś zrozumiał choć
        odrobinę jak łatwo znaleźć się po drugiej stronie!
        Może jeszcze na dodatek uważasz się za wierzącego, prawdziwego katolika? Boże
        ty widzisz i nie zabijasz takich swoich sk**** synów !!!
        • pan_pndzelek Od opieki nad dziećmi są rodzice... 10.09.03, 18:53
          Coś tam piszesz w sygnaturce o prostactwie upodlonym, do ciebie jak znalazł
          pasuje. Z ciebie już nic nie będzie, komuna za głeboko ci się w cuchnącym zwoju
          ostatnim zagnieździła. Ja natomiast mówię: zdecydowane NIE utrzymywaniu
          nieudaczników... m. in. takich skurwysynów jak ty...
          • dociek Re: Od opieki nad dziećmi są rodzice... 10.09.03, 19:10
            Najobrzydliwsze i najbardziej wulgarne określenie użyte pod twoim adresem
            byłoby nadmiernie przesadnym komplementem. Nie istniejesz dla mnie - "ignor".

• Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Od opieki nad dziećmi są rodzice... IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 10.09.03, 19:09
          A ja niestety twierdzę że pod pomoc społeczną podpina się wielu cwaniaczków,
          którym nie chce się pracować, a pić i palić owszem przez co ta pomoc nie
          dociera do naprawdę potrzebujących. Niestety tak jest i kto wie czy ci
          cwaniaczkowie nie stanowią większości klientów opieki społecznej.
          • dociek Re: Od opieki nad dziećmi są rodzice... 10.09.03, 19:23
            Heniu, proszę Cię bardzo, dla pogłębienia własnej wiedzy, odwiedź może taką
            jedną placówkę Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, porozmawiaj z bezradnymi i
            skatowanymi matkami, z małoletnimi prostytutkami z konieczności, z kradnącymi
            z głodu, z żebrzącymi na wódkę dla domowego kata... Oni się na ten świat nie
            prosili sami! Czy oni są temu winni, że mają takiego ojca, czy oboje rodziców?
            Czy oni są temu winni, że ich rodziece spadli na samo społeczne dno, niekiedy
            bez własnego nawet umyślnego udziału? Dlatego z góry te dzieci mają zostać
            skazane?! Na całkowitą przegraną już na starcie! Za to ,że kościół miłosierny
            chronący poczętych nie przyjął ich w swe ramiona, a nikt nie wpadł na to, by
            na samym początku wrzucić ich niemowlęce truchła do beczki?!! A może w ramach
            społecznej pomocy pendzel uruchomi dla nich komory gazowe na Majdanku i
            ufunduje cyklon B? Rzygać się chce na takich...
            • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Od opieki nad dziećmi są rodzice... IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 10.09.03, 19:44
              dociek napisał:

> Heniu, proszę Cię bardzo, dla pogłębienia własnej wiedzy, odwiedź może taką
              > jedną placówkę Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie, porozmawiaj z bezradnymi
              i
              > skatowanymi matkami, z małoletnimi prostytutkami z konieczności, z
              kradnącymi
              > z głodu, z żebrzącymi na wódkę dla domowego kata...

Jeżeli ich ktoś katuje w domu to takiego kata powinno się zamknąć w
              więzieniu!!!

> Oni się na ten świat nie
              > prosili sami! Czy oni są temu winni, że mają takiego ojca, czy oboje
              rodziców?
              > Czy oni są temu winni, że ich rodziece spadli na samo społeczne dno,
              niekiedy
              > bez własnego nawet umyślnego udziału? Dlatego z góry te dzieci mają zostać
              > skazane?! Na całkowitą przegraną już na starcie!

Nie całkowitą. Są ludzie pochodzący z rodzin dotkniętych przemocą lub biedą
              którzy doszli wysoko. Nie trzeba daleko szukać - np. Clinton, Schroeder,
              Celine Dion ( 16 dziecko biednej rodziny), Liroy czy Ludwig van Beethoven.
              Zresztą chyba nawet p. Premier Miller nie pochodzi z zasobnej rodziny.
            • pan_pndzelek Co dociołek napisał... 10.09.03, 19:53
              dociołek napisał:
              > A może w ramach
              > społecznej pomocy pendzel uruchomi dla nich komory gazowe na Majdanku i
              > ufunduje cyklon B?

Jesteś PIERDOLONYM CIOŁKIEM...Rzygać się chce na ciebie... choć nawet rzygowin
              na cię szkoda...
              • Gość: glodne dziecko Re: Co dociołek napisał... IP: *.edipresse.pl 11.09.03, 12:05
                A ja takich radykalnych liberałów, jak Hieniu i ten drugi (jak on tam ma
                pendzel?) mam propozycje:

Skoro przezszksdzaja wam glodne dzieci i musicie na nie tyle placic,
                powinniscie rozpropagowac idee serylizacji kobiet i tak dla pewnosci -
                kastracje facetow. najlepiej niech ten pendzel pierwszy da przyklad - niech
                sobie hlastnie jajca pierwszy i to publicznie. Moze sie pendzel obruszyc i
                powiedziec, dlaczego ja, przeciez ja jestem bogaty z domu i moje dzieci nie
                potrzebuja cieplych posilkow w szkole. no tak pendzel, ale wlasnie to kolo
                fortuny - nigdy nic nie wiadomo jak to bedzie w przyszlosci. Takze hlastaj
                jajca, nie ma rady!

Krzywy pendzlu, golebie sie nawet czasami karmi!!! pewnie juz niedlugo, bo
                Milosz zalozy jakas spolke corke i wprowadzi oplaty za dokarmianie mniejszych
                braci. Pendzlu pieprzony, wedlug Ciebie czlowiek jest tyle warty ile zarabia i
                co moze do gara wlozyc, albo jak wielkim jest abstynentem? W takim razie Ty
                jestes jakas podrzedna szmata, ktorej nie stac na dolozenie kilku zlotych dla
                glodnych dzieci. Musisz jeszcze troche pocharowac, wtedy moze zmienisz poglady.
                Albo zaprzyjaznij sie z Miloszem, moze zalozy dla Ciebie jakas spolke corke MPK
                i w ramach jej dzialalnosci zasadzisz sie na przyklad na niewidomych i
                zabierzesz im jakies oststnie grosze. To jest wolny liberalny rynek, no nie?
                Widziusz pendzlu ja tez nie jestem zwolennikiem doplat dla gornikow, hutnikow
                rolnikow itd. ale to sa dorosli ludzie. jednak jakos wkurwia mnie, jak baginski
                z Miloszem napychaja sobie kieszenie kosztem ich dzieci.

• Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Co dociołek napisał... IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 11.09.03, 13:06
                  Gość portalu: glodne dziecko napisał(a):

> Skoro przezszksdzaja wam glodne dzieci i musicie na nie tyle placic

Nie przeszkadzają. Przeszkadzają mi ich tatusiowie-alkoholicy którzy
                  przepijają i przepalają wszystko co im wpadnie w ręce a potem mają pretensje
                  do liberałów, Miłosza i Balcerowicza że ich wpędzili w nędzę.

> powinniscie rozpropagowac idee serylizacji kobiet i tak dla pewnosci -
                  > kastracje facetow. najlepiej niech ten pendzel pierwszy da przyklad - niech
                  > sobie hlastnie jajca pierwszy i to publicznie. Moze sie pendzel obruszyc i
                  > powiedziec, dlaczego ja, przeciez ja jestem bogaty z domu i moje dzieci nie
                  > potrzebuja cieplych posilkow w szkole. no tak pendzel, ale wlasnie to kolo
                  > fortuny - nigdy nic nie wiadomo jak to bedzie w przyszlosci. Takze hlastaj
                  > jajca, nie ma rady!

Rozumiem, że Ty jako biedak już sobie chlastnąłeś?

> Krzywy pendzlu, golebie sie nawet czasami karmi!!! pewnie juz niedlugo, bo
                  > Milosz zalozy jakas spolke corke i wprowadzi oplaty za dokarmianie
                  mniejszych
                  > braci. Pendzlu pieprzony, wedlug Ciebie czlowiek jest tyle warty ile zarabia
                  i
                  > co moze do gara wlozyc, albo jak wielkim jest abstynentem? W takim razie Ty
                  > jestes jakas podrzedna szmata, ktorej nie stac na dolozenie kilku zlotych
                  dla
                  > glodnych dzieci.

WIdzisz problem jest w tym, że zarówno, Tobie jak i mnie, Pędzlowi i Doćkowi
                  państwo już zabrało ponad połowę pensji. Policz sobie - podatek dochodowy 19 (
                  lub 30%) do tego składka na ZUS ( ok. 30-40%), VAT ( 7-22%), akcyza ( np. na
                  benzynę 150%, na samochód nawet do 200%). W sumie wychodzi ponad połowa.
                  Państwo z tych pieniędzy finansuje np. komunikację publiczną międzymiastową (
                  ja korzystam z prywatnej), opiekę społeczną, kopalnie i ciągle mało tych
                  pieniędzy. TO co, ma zabrać ludziom jeszcze więcej. Cały czas próbuje, ale
                  chyba kończy się już czas , kiedy podwyżka podatków owocowała automatycznie
                  zwiększonymi dochodami budżetu.
                  I problem jest w tym że państwo , żeby wyżywić dzieci z opieki społecznej musi
                  skądś te pieniądze wziąć. Załóżmy że każdemu pracującemu zabiera 5 zł
                  miesięcznie na te szczytne cele - nie jest to dużo. Jednak z powodu tych
                  brakujących 5 zł kupujemy coraz mniej, co skutkuje spadkiem dochodów firm,
                  które co robią? ZWALNIAJĄ PRACOWNIKÓW by obniżyć koszty!!!
                  I tu jest pies pogrzebany. Żeby dać jednemu trzeba zabrać drugiemu (
                  niekoniecznie wiele bogatszemu) bo na podwyżkach podatków cierpią najbardziej
                  najubożsi! Właściciel firmy co najwyżej sprzeda interes, a kasę włoży do banku
                  i będzie żył z odsetek albo zacznie budować kościoły ( jak np. p. Kluska z
                  Optimusa). A pracownicy idą na zasiłek. A władza poprzez upadek firmy traci
                  kasę z podatków. I to jest właśnie błędne koło :

1. zwiększamy wydatki na opiekę społeczną
                  2. podwyższamy podatki
                  3. firmy redukują koszty aby mieć z czego zapłacić wyższy podatek albo z
                  powodu zmniejszonego popytu na ich produkty ( władza zabrała klientom firmy
                  kasę w postaci podatków i mają mniej kasy na zakupy)
                  4. kiedy już nie da się wyżyć w ramach redukcji kosztów zwalniają pracowników
                  5. pracownicy idą do opieki społecznej po zasiłki
                  6. jest coraz więcej klientów opieki społecznej
                  7. patrz punkt 1 - cała karuzela zaczyna się od nowa.

Jest na pewno inne wyjście - dodrukowanie pieniędzy . Co rząd właściwie robi
                  sprzedając obligacje. W Argentynie też sprzedawał. Do czasu.
          • pan_pndzelek Do Henia DJ 10.09.03, 19:34
            Do Henia DJ tu jest, bo do tamtego [...] doćka nawet gadać szkoda.

Otóż problemem największym nie jest to że pod opiekę się podczepią jakieś
            cwaniaki, tylko to, że ona W OGÓLE ISTNIEJE. Opieka TFU społeczna samym swoim
            istnieniem STYMULUJE BOWIEM ROZWÓJ SOCJALNEJ HOŁOTY I NIEUDACZNIKÓW w rodzaju
            tego doćka. Zostało to dowiedzione empirycznie na świecie (Thatcher w GB,
            Reagan w US i inni)...
            • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Do Henia DJ IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 10.09.03, 19:40
              pan_pndzelek napisał:

> Do Henia DJ tu jest, bo do tamtego [...] doćka nawet gadać szkoda.
              >
              > Otóż problemem największym nie jest to że pod opiekę się podczepią jakieś
              > cwaniaki, tylko to, że ona W OGÓLE ISTNIEJE. Opieka TFU społeczna samym
              swoim
              > istnieniem STYMULUJE BOWIEM ROZWÓJ SOCJALNEJ HOŁOTY I NIEUDACZNIKÓW w
              rodzaju
              > tego doćka. Zostało to dowiedzione empirycznie na świecie (Thatcher w GB,
              > Reagan w US i inni)...

No nie da się ukryć, że tam gdzie dają za darmo to różne cwaniaki się schodzą
              i udają biedaków. Jednak pomoc społeczna powinna istnieć- tzn. pomoc
              prawdziwie społeczna pochodząca z dobrowolnych składek ludzi a nie z podatków -
              tak jak np. fundacja p. Kwaśniewskiej czy Caritas.
              • pan_pndzelek Re: Do Henia DJ 10.09.03, 19:48
                Gość portalu: Super DidżeJ Heniu napisał(a):
                > Jednak pomoc społeczna powinna istnieć- tzn. pomoc
                > prawdziwie społeczna pochodząca z dobrowolnych składek ludzi a nie z
                podatków -
                > tak jak np. fundacja p. Kwaśniewskiej czy Caritas.

Święte słowa, po pierwsze ten kto nie ma ochoty nie będzie musiał w tym
                procederze uczestniczyć (poprzez swoje podatki), po drugie ten kto prywatnie
                zorganizował od sponsorów rzecy czy pieniądze lepiej zadba o właściwy ich
                rozdział niż urzędas z MOPRu.

Generalnie: NIC SIĘ NIKOMU NIE NALEŻY TYLKO DLATEGO, ŻE SIĘ URODZIŁ I ŻYJE...
                to trochę jakby za mało...
              • empi Re: Do Henia DJ 12.09.03, 13:19
                Hieniu, obie te fundacje, zresztą jak większość, zajmują się zagospodarowaniem
                środków finansowych przyznanych z budżetu na cele statutowe,darowizny
                sponsorów są tu znikome, wyręczjąc w tym państwo. Dla wielu ludzi jest to
                bardzo intratny interes.
                Wszelką zaś dyskusję z tobą na te tematy uważam za niegodną. Można tylko mieć
                pretensję do twojej mamy i serdecznie jej współczuć za to, że jak się
                urodziłeś nie przydusiła cię poduszeczką trochę dłużej, byłby spokój. Tak więc
                cierpisz na objawy dziecięcego niedotlenienia mózgu i zanik wyższych uczuć
                klasyfikujących jakąś istotę jako człowieka.
                • Gość: Super DidzeJ Heniu Re: Do Henia DJ IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 12.09.03, 19:48
                  empi napisał:

> Hieniu, obie te fundacje, zresztą jak większość, zajmują się
                  zagospodarowaniem
                  > środków finansowych przyznanych z budżetu na cele statutowe,darowizny
                  > sponsorów są tu znikome, wyręczjąc w tym państwo. Dla wielu ludzi jest to
                  > bardzo intratny interes.

CZyżby? To ciekawe czy państwo lepiej by te środki wykorzystało niż np. p.
                  Kwaśniewska. Chyba nie.

> Wszelką zaś dyskusję z tobą na te tematy uważam za niegodną. Można tylko
                  mieć
                  > pretensję do twojej mamy i serdecznie jej współczuć za to, że jak się
                  > urodziłeś nie przydusiła cię poduszeczką trochę dłużej, byłby spokój. Tak
                  więc
                  > cierpisz na objawy dziecięcego niedotlenienia mózgu i zanik wyższych uczuć
                  > klasyfikujących jakąś istotę jako człowieka.
                  >

A ty umiesz tylko rzucać wyzwiska. Zero argumentów. Przykro mi, że
                  reprezentujesz tak niski poziom.
            • miloszowy_tescio ??? 11.09.03, 05:57
              A od kiedy ty masz taka nowa ksywkę (pan_pndzelek) biedny Jacusiu?
            • Gość: **** Re: Do Henia DJ i pndzla IP: *.lublin.mm.pl 11.09.03, 12:42
              Jest opieka społeczna,otrzymuje pieniądze,wię opieka społeczna powinna
              zadbać,aby te pieniądze wydawane zostały właściwie.Dlatego też obaj wyżej
              wymienieni,nie powinniście protestować.
              Nasze państwo katolickie domagało się od naszych władz,aby kontynuować tradycję
              byłej Solidarite (och okropne) i objąć opieką socjalną i społeczną
              ludzi,parających się z niedostatkiem i biedą.
              Dlaczego zatem ten pędzel w niezbyt przyzwoity sposób zabiera głos na forum?
              Dlaczego heniu zamęcza wszystkich swoimi bzdurnymi postami?
              Jeśli komuś nie podoba się temat - nikt nie zmusza do zabierania głosu.Po
              prostu nie wchodźcie na to forum.Załóżcie sobie własny wątek i tam sobie
              ujadajcie.A sądząc po Waszych wypowiedziach - nie macie zbyt wiele do
              powiedzenia.
              • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Do Henia DJ i pndzla IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 11.09.03, 13:16
                Gość portalu: **** napisał(a):

> Jest opieka społeczna,otrzymuje pieniądze,wię opieka społeczna powinna
                > zadbać,aby te pieniądze wydawane zostały właściwie.Dlatego też obaj wyżej
                > wymienieni,nie powinniście protestować.

My protestujemy bo te pieniądze są wydawane NIEWŁAŚCIWIE. Uważam że prywatne
                fundacje potrafiłyby lepiej zadbać o biednych.

> Nasze państwo katolickie

Pierwsze słyszę. Nie przypominam sobie żeby było w Polsce kiedykolwiek państwo
                katolickie. W GB jest państwo anglikańskie, bo głowa państwa jest głową
                Kościoła anglikańskiego.

> domagało się od naszych władz,aby kontynuować tradycję
                > byłej Solidarite (och okropne) i objąć opieką socjalną i społeczną
                > ludzi,parających się z niedostatkiem i biedą.
                > Dlaczego zatem ten pędzel w niezbyt przyzwoity sposób zabiera głos na forum?
                > Dlaczego heniu zamęcza wszystkich swoimi bzdurnymi postami?

Nie musisz ich czytać.

> Jeśli komuś nie podoba się temat - nikt nie zmusza do zabierania głosu.Po
                > prostu nie wchodźcie na to forum.Załóżcie sobie własny wątek i tam sobie
                > ujadajcie.A sądząc po Waszych wypowiedziach - nie macie zbyt wiele do
                > powiedzenia.

To po prostu ty jesteś zbyt mało inteligentny żeby cokolwiek z naszych
                wypowiedzu zrozumieć. Proponuję konsultację z ekonomii np. u prof. Janika.
    • kwintesencja Re: Milosz okrada dzieci 10.09.03, 20:11
      Macie absolutna, stuprocentowa racje!!! Nic sie nikomu nie nalezy tylko za to,
      ze zyje...

Badzcie uprzejmi tylko pamietac o tym wtedy, kiedy fortuna obroci swe kolo i
      okaze sie, ze wasze miejsce jest pod kolem. I kiedy z butnych, zarozumialych,
      pewnych tego, ze zawsze bedziecie mieli z czego placic te podatki i ze macie
      prawo dyktowac na co - zgodnie z waszymi zyczeniami egoistycznymi - te podatki
      maja byc przeznaczane - staniecie sie klientami opieki spolecznej.

Platnikiem podatkow sie bywa... CZLOWIEKIEM po prostu sie jest!!! Ale do tego
      trzeba dorosnac...!!!

• Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 10.09.03, 20:17
        kwintesencja napisała:

> Macie absolutna, stuprocentowa racje!!! Nic sie nikomu nie nalezy tylko za
        to,
        > ze zyje...
        >
        > Badzcie uprzejmi tylko pamietac o tym wtedy, kiedy fortuna obroci swe kolo i
        > okaze sie, ze wasze miejsce jest pod kolem. I kiedy z butnych,
        zarozumialych,
        > pewnych tego, ze zawsze bedziecie mieli z czego placic te podatki i ze macie
        > prawo dyktowac na co - zgodnie z waszymi zyczeniami egoistycznymi - te
        podatki
        > maja byc przeznaczane - staniecie sie klientami opieki spolecznej.

E tam. Do Stanów zwieją. Tam podobno na 1 bezrobotnego przypada 50 ofert pracy.
        Są też inne piękne kraje z małym bezrobociem - Malezja, Tajwan, Wielka
        Brytania, Irlandia...

• pepperoni78 Re: Milosz okrada dzieci 11.09.03, 10:28

> E tam. Do Stanów zwieją. Tam podobno na 1 bezrobotnego przypada 50 ofert
          pracy.
          > Są też inne piękne kraje z małym bezrobociem - Malezja, Tajwan, Wielka
          > Brytania, Irlandia...

Myślisz, że dostaną wizę?? I będzie ich stać na przelot??
          • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 11.09.03, 12:30
            pepperoni78 napisał:

> > Są też inne piękne kraje z małym bezrobociem - Malezja, Tajwan, Wielka
            > > Brytania, Irlandia...
            >
            > Myślisz, że dostaną wizę??

Do GB i IRL nie ma wiz.

>I będzie ich stać na przelot??

Teraz są tanie linie lotnicze po 100 euro średnio za lot. Tyle to da radę
            wyżebrać przez parę dni.

Jeżeli ktoś nie wpadnie na pomysł, że trzeba tanie linie zlikwidować, bo
            odbierają pasażerów liniom państwowym typu LOT nie przymierzając jak
            prywaciarze MPK Lublin to podejrzewam że bilety jeszcze stanieją.
        • maruda13 Re: Milosz okrada dzieci 11.09.03, 14:43

> E tam. Do Stanów zwieją. Tam podobno na 1 bezrobotnego przypada 50 ofert
          pracy.
          > Są też inne piękne kraje z małym bezrobociem - Malezja, Tajwan, Wielka
          > Brytania, Irlandia...
          >
          a dlaczego ty do stanów nie zwiejesz skoro tak bardzo ci nie odpowiada nasz
          kraj, nasze podatki, nasze podejście do innych ludzi. Nie mieście sie w twojej
          głowie że nie wszyscy klienci opieki to alkoholicy i palacze? skąd wysnuwasz
          takie wnioski - może z własnego doświadczenia? Może przeprowadźmy referendum
          czy wolimy aby biedniejsi mieszkańcy Polski ginęli z głodu czy chcemy im pomóc?
          w ilu krajach nie ma w ogóle pomocy społecznej? w ilu jest udzielana tak
          symbolicznie jak w Polsce? nawet zwierzeta pomagaja sobie nawzajem w stadzie a
          juz najbardziej chronia swoje dzieci ... moze właśnie tym się różnimy od
          zwierząt że mając mozliwosci i środki (żywności już od dawna mamy nadmiar)
          pozwalamy innym członkom naszej społeczności głodować
          • Gość: Super DidzeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 11.09.03, 15:31
            maruda13 napisała:

> a dlaczego ty do stanów nie zwiejesz skoro tak bardzo ci nie odpowiada nasz
            > kraj, nasze podatki,

Jak LPG podrożeje do 3 zł za litr to trzeba będzie się zabierać.

> nasze podejście do innych ludzi. Nie mieście sie w twojej
            > głowie że nie wszyscy klienci opieki to alkoholicy i palacze?

No wiesz, nie znam bezrobotnego który nie pali papierosów. Oczywiście nie jest
            to reprezentatywne, bo znam niewielu bezrobotnych. Ale uwierz mi, że znam też
            wiele osób które wypowiadają kwestie typu " nie stać mnie na nic" z zapalonym
            papierosem w zębach.

> skąd wysnuwasz
            > takie wnioski - może z własnego doświadczenia? Może przeprowadźmy referendum
            > czy wolimy aby biedniejsi mieszkańcy Polski ginęli z głodu czy chcemy im
            pomóc?

Problem w tym że
            1. ta pomoc jest obowiązkowa - z naszych podatków
            2. połowę tej pomocy rozkradają różne cwaniaki
            3. sam fakt istnienia tej pomocy zniechęca niektóre osoby do szukania pracy i
            wzięcia odpowiedzialności za swój los, skoro dają jeść za darmo.
            4. myślisz że ja nie byłem w ciężkiej sytuacji? Na studiach wbijano mi do
            głowy że i tak nie znajdę pracy i wyląduję na zasiłku, który mi się skończy i
            będę bezdomny. Radzono mi od razu iść po zasiłek. I co, miałem pójść do opieki
            społecznej? Ja zająłem się poszukiwaniem pracy i ją dostałem ( bez żadnych
            znajomości). Większości moich kolegów też nikt nie wróżył powodzenia w
            szukaniu pracy i o dziwo, dziś zdecydowana większość z nich zarabia na siebie.
            Skądinąd wiem, że są ludzie, którzy twierdzą że "nie szukam pracy bo i tak nie
            znajdę to lepiej od razu iść do opieki społecznej". Widocznie posłuchali tych,
            co mi też radzili tak na studiach.

> w ilu krajach nie ma w ogóle pomocy społecznej?

Ja chcę żeby pomoc społeczna była naprawdę społeczna - tzn. finansowana z
            dobrowolnych składek społeczeństwa a nie z podatków.

>u jest udzielana tak
            > symbolicznie jak w Polsce? nawet zwierzeta pomagaja sobie nawzajem w
            stadzie a juz najbardziej chronia swoje dzieci ...

Dlatego że nie mają państwowej pomocy społecznej.

> moze właśnie tym się różnimy od
            > zwierząt że mając mozliwosci i środki (żywności już od dawna mamy nadmiar)
            > pozwalamy innym członkom naszej społeczności głodować

Słyszałem kiedyś o przypadku, że jakaś kobieta w PGRze nie miała ubrań dla
            dzieci. Przyjechała do niej jakaś dziennikarka, wysmażyła artykuł o tym w
            gazecie, w związku z czym z całego kraju zaczęły napływać fury ubrań. Gdy
            dziennikarka odwiedziła ponownie tą kobietę, z zadziwieniem stwierdziła, że
            nie pierze ona brudnych ubrań, tylko wyrzuca je do śmieci. Zapytała : -
            Dlaczego pani to robi? Przecież to marnotrawstwo. Usłyszała odpowiedź - : Bo i
            tak przyjdą nowe, to po co prać?

A my i tak większość dochodów oddajemy państwu i jeszcze oskarżają nas o
            skąpstwo.
            • maruda13 Re: Milosz okrada dzieci 11.09.03, 19:54
              No wiesz, nie znam bezrobotnego który nie pali papierosów. Oczywiście nie jest
              > to reprezentatywne, bo znam niewielu bezrobotnych. Ale uwierz mi, że znam też
              > wiele osób które wypowiadają kwestie typu " nie stać mnie na nic" z zapalonym
              > papierosem w zębach.
              mówisz że skończyłeś studia - powiedz mi jaka metodologię tu zastosowałeś, aby
              udowodnić mi swoje przypuszczenia, że biednych dzieci nie należy karmić
              ponieważ ich rodzice wolą przepijać i przepalać pieniądze??

3. sam fakt istnienia tej pomocy zniechęca niektóre osoby do szukania pracy i
              > wzięcia odpowiedzialności za swój los, skoro dają jeść za darmo.
              zrozum u nas nie da się przeżyć z zasiłków z pomocy społecznej - poprostu się
              nie da, to napewno nie zniechęca do szukania pracy, bo 20 -100 niepewnego
              dochodu w miesiącu nie gwarantuje ci nic...

> Słyszałem kiedyś o przypadku, że jakaś kobieta w PGRze nie miała ubrań dla
              > dzieci. Przyjechała do niej jakaś dziennikarka, wysmażyła artykuł o tym w
              > gazecie, w związku z czym z całego kraju zaczęły napływać fury ubrań. Gdy
              > dziennikarka odwiedziła ponownie tą kobietę, z zadziwieniem stwierdziła, że
              > nie pierze ona brudnych ubrań, tylko wyrzuca je do śmieci. Zapytała : -
              > Dlaczego pani to robi? Przecież to marnotrawstwo. Usłyszała odpowiedź - : Bo
              i
              > tak przyjdą nowe, to po co prać
              to był jednostkowy przypadek, a dobrego wykorzystania pomocy media nigdy nie
              nagłośnią.
              Radzono mi od razu iść po zasiłek
              człowieku czy ty wiesz jakie trzeba spełniać warunki aby dostawać zasiłek??
              naprawde trzeba być w dramatycznej sytuacji finans żeby dostać jakikolwiek
              zasiłek (a to są groszowe sprawy od 20 do 100 zł miesięcznie. I ty byś z tego
              przeżył??
              • Gość: Super DidzeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 12.09.03, 12:11
                maruda13 napisała:

> mówisz że skończyłeś studia - powiedz mi jaka metodologię tu zastosowałeś,
                aby
                > udowodnić mi swoje przypuszczenia, że biednych dzieci nie należy karmić
                > ponieważ ich rodzice wolą przepijać i przepalać pieniądze??

Rodzice wydają pieniądze na wódkę wiedząc że dzieci nie będą głodne. Rodzice
                się nawalają, dzieci się najadają na koszt miasta i tak to się kręci. W pewnym
                stadium alkoholizmu widok głodnego dziecka mógłby skłonić rodziców do
                zaprzestania, a przynajmniej ograniczenia konsumpcji alkoholu na rzecz kupna
                dzieciom jedzenia. A tak skoro miasto zapewnia jedzenie dzieciom, to po co
                ograniczać liczbę wypitego alkoholu? Lepiej bawić się na całego.

> zrozum u nas nie da się przeżyć z zasiłków z pomocy społecznej - poprostu
                się
                > nie da, to napewno nie zniechęca do szukania pracy, bo 20 -100 niepewnego
                > dochodu w miesiącu nie gwarantuje ci nic...

ZTCW to na jedno dziecko dają 20 zł, tyle że na każde kolejne coraz więcej.
                Podejrzewam, że jeżeli ktoś ma 5 dzieci to od bidy mógłby się z tych zasiłków
                utrzymać.
                a 100 zł dochodu w miesiącu jakby nie było gwarantuje zakup 50 paczek
                papierosów marki np. Monte Carlo czy 50 piw "Zwierzyniec". Albo 50 win marki
                wino.

>
                >
                > > Słyszałem kiedyś o przypadku, że jakaś kobieta w PGRze nie miała ubrań dla
                >
                > > dzieci. Przyjechała do niej jakaś dziennikarka, wysmażyła artykuł o tym w
                > > gazecie, w związku z czym z całego kraju zaczęły napływać fury ubrań. Gdy
                > > dziennikarka odwiedziła ponownie tą kobietę, z zadziwieniem stwierdziła, ż
                > e
                > > nie pierze ona brudnych ubrań, tylko wyrzuca je do śmieci. Zapytała : -
                > > Dlaczego pani to robi? Przecież to marnotrawstwo. Usłyszała odpowiedź - :
                > Bo
                > i
                > > tak przyjdą nowe, to po co prać
                > to był jednostkowy przypadek, a dobrego wykorzystania pomocy media nigdy nie
                > nagłośnią.

Oczywiście że tak. Ale moim zdaniem daje on pojęcie, że duża część pomocy
                trafia do niewłaściwych ludzi.

> człowieku czy ty wiesz jakie trzeba spełniać warunki aby dostawać zasiłek??
                > naprawde trzeba być w dramatycznej sytuacji finans żeby dostać jakikolwiek
                > zasiłek (a to są groszowe sprawy od 20 do 100 zł miesięcznie. I ty byś z
                tego
                > przeżył??

Nie przeżyłbym , dlatego zająłem się poszukiwaniem pracy ( na szczęście
                skutecznym).
                • maruda13 Re: Milosz okrada dzieci 12.09.03, 14:20
                  > Rodzice wydają pieniądze na wódkę wiedząc że dzieci nie będą głodne. Rodzice
                  > się nawalają, dzieci się najadają na koszt miasta i tak to się kręci. W
                  pewnym
                  > stadium alkoholizmu widok głodnego dziecka mógłby skłonić rodziców do
                  > zaprzestania, a przynajmniej ograniczenia konsumpcji alkoholu na rzecz kupna
                  > dzieciom jedzenia. A tak skoro miasto zapewnia jedzenie dzieciom, to po co
                  > ograniczać liczbę wypitego alkoholu? Lepiej bawić się na całego.
                  możesz dokładnie określić to stadium?? może Cię rozczaruję ale jeśli miasto nie
                  zapewni posiłków to te dzieci będą chodziły głodne. Nie wszyscy korzystający z
                  pomocy państwa są pijącymi, bezrobotnymi. Nawet jeśli obydwoje rodzice pracują
                  to też wielokrotnie nie mają wystarczających dochodów aby utrzymać rodzinę.
                  Wystarczy że tylko jeden rodzic jest bezrobotny i już są bardzo duże problemy
                  finansowe
                  • Gość: Super DidzeJ Heniu Re: Milosz okrada dzieci IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 12.09.03, 15:25
                    maruda13

> możesz dokładnie określić to stadium??

Nie mogę. Nie jestem specjalistą. Ale od specjalistów słyszałem że coś takiego
                    istnieje - nazywa się to terapią szokową.

> może Cię rozczaruję ale jeśli miasto nie
                    >
                    > zapewni posiłków to te dzieci będą chodziły głodne. Nie wszyscy korzystający
                    z
                    > pomocy państwa są pijącymi, bezrobotnymi.

Oczywiście że tak. Ja akurat piję tu do pijaków a nie do abstynentów.

> Nawet jeśli obydwoje rodzice pracują
                    > to też wielokrotnie nie mają wystarczających dochodów aby utrzymać rodzinę.
                    > Wystarczy że tylko jeden rodzic jest bezrobotny i już są bardzo duże
                    problemy
                    > finansowe

W którymś z moich poprzednich postów dowodziłem, że bezrobocie rośnie z powodu
                    wysokich podatków nakładanych przez państwo które musi utrzymać coraz to
                    nowych urzędników - np. w opiece społecznej. Jest możliwe, że gdyby
                    zlikwidować opiekę społeczną i np. zwolnić połowę urzędników administracji
                    rządowej i samorządowej, zlikwidować połowę powiatów i obniżyć podatki to
                    bezrobocie by spadło.
    • Gość: Madziar JEZUSIE NAZAREŃSKI?! CZESŁAW? IP: *.radiant.tvnet.hu 11.09.03, 01:47
      JEZUSIE NAZAREŃSKI?! CZESŁAW? CZESŁAW MIŁOSZ DZIECI OKRADA?!?!?!
      • Gość: Super DidżeJ Heniu Re: JEZUSIE NAZAREŃSKI?! CZESŁAW? IP: *.freeway.pl / 172.16.1.* 11.09.03, 06:59
        Gość portalu: Madziar napisał(a):

> JEZUSIE NAZAREŃSKI?! CZESŁAW? CZESŁAW MIŁOSZ DZIECI OKRADA?!?!?!

A co myślałeś że jak ktoś dostał Nobla to jest aniołem :-)))
        • pepperoni78 Re: JEZUSIE NAZAREŃSKI?! CZESŁAW? 11.09.03, 10:30

>>
          > A co myślałeś że jak ktoś dostał Nobla to jest aniołem :-)))

Całkiem niegłupia myśl ;) Może zgłośmy kandydaturę Jacusia do nagrody Nobla w
          dziedzinie ekonomii. Same korzyści: kolejny Polak - noblista, kolejny Miłosz -
          noblista, pierwszy lublinianin - noblista.
    • Gość: glodne dziecko Re: Milosz okrada dzieci IP: *.edipresse.pl 11.09.03, 12:00
      A ja takich radykalnych liberałów, jak Hieniu i ten drugi (jak on tam ma
      pendzel?) mam propozycje:

Skoro przezszksdzaja wam glodne dzieci i musicie na nie tyle placic,
      powinniscie rozpropagowac idee serylizacji kobiet i tak dla pewnosci -
      kastracje facetow. najlepiej niech ten pendzel pierwszy da przyklad - niech
      sobie hlastnie jajca pierwszy i to publicznie. Moze sie pendzel obruszyc i
      powiedziec, dlaczego ja, przeciez ja jestem bogaty z domu i moje dzieci nie
      potrzebuja cieplych posilkow w szkole. no tak pendzel, ale wlasnie to kolo
      fortuny - nigdy nic nie wiadomo jak to bedzie w przyszlosci. Takze hlastaj
      jajca, nie ma rady!

Krzywy pendzlu, golebie sie nawet czasami karmi!!! pewnie juz niedlugo, bo
      Milosz zalozy jakas spolke corke i wprowadzi oplaty za dokarmianie mniejszych
      braci. Pendzlu pieprzony, wedlug Ciebie czlowiek jest tyle warty ile zarabia i
      co moze do gara wlozyc, albo jak wielkim jest abstynentem? W takim razie Ty
      jestes jakas podrzedna szmata, ktorej nie stac na dolozenie kilku zlotych dla
      glodnych dzieci. Musisz jeszcze troche pocharowac, wtedy moze zmienisz poglady.
      Albo zaprzyjaznij sie z Miloszem, moze zalozy dla Ciebie jakas spolke corke MPK
      i w ramach jej dzialalnosci zasadzisz sie na przyklad na niewidomych i
      zabierzesz im jakies oststnie grosze. To jest wolny liberalny rynek, no nie?
      Widziusz pendzlu ja tez nie jestem zwolennikiem doplat dla gornikow, hutnikow
      rolnikow itd. ale to sa dorosli ludzie. jednak jakos wkurwia mnie, jak baginski
      z Miloszem napychaja sobie kieszenie kosztem ich dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka