Dodaj do ulubionych

Lublinianie zostawcie nam plac

17.10.08, 18:48
zawsze najgłośniej krzyczą przeciwnicy....przy 70000 tys ludzi mozna
by mówić o reprezentatywnych wynikach.Jeśli ktoś jedzie specjalnie
by wyrazić swoje zdanie to napewno nie ktoś na tak bo takich ludzi
to poprostu nie obchodzi.Lublin jest konserwatywny..ludzie się
wszystkiego boją i najlepiej by się nic nie zmieniało.A to jest złe
myślenie
Obserwuj wątek
    • Gość: motor lublin Lublinianie zostawcie nam plac IP: *.41.103.131.sub.mbb.three.co.uk 17.10.08, 19:32
      ja jestem za zabudowa ,nie podoba mi sie pedet a plac to powinien byc litewski
      taki na miare 400 tys miasta a nie placyk przed pedetem
    • Gość: marcin ŻŻŻygać się chce jak się czyta ludzi postkomuszych IP: 83.238.201.* 17.10.08, 19:40
      po raz kolejny gazeta prezentuje kompletnie debilną linię: antycywilizacyjną,
      antyrozwojową, powiedziałbym wręcz antypolską ale nie chcę wyjść na rydzykowca.

w całym cywilizowanym świecie na miejscu zburzonych przez niemców
      klasycystycznych kamienic stawia się kamienice udające te stare zburzone przez
      naszych umiłowanych sąsiadów-barbarzyńców zza odry

tylko w polsce elita postkomunistyczna, tzn wykształceńcy, popiera zachowanie
      wstrętnych pawilonów oskara hansena, broni każdego rozpadającego się muru
      żydowskiego cmentarza i wszytkich budowli bolszewizmu, ze szczególnym naciskiem
      na pałac kultury stalina a jednocześnie sprzeciwia się odbudowie klasycystycznej
      kamienicy przedwojennej będącej esencją pięknej przedwojennej architektury polskiej

moim zdaniem takie oderwanie od rzeczywistości i taka degeneracja intelektualna
      jest analogiczna do linii programowej gazety u progu lat 90-tych kiedy w kraju
      wychodzącym z 50-letniej bolszewickiej okupacji, gazeta wyborcza pod przewodem
      swojego redaktora naczelnego widziała 2 problemy: odrodzenie faszyzującej
      endecji i klerykalny ludobójczy antysemityzm mimo braku żydów (dziś widać jak
      aberracyjne i chore to były wizje)

wstydźcie się wykształceńcy i wykształciuchy, macie czego!
      • Gość: ja Re: ŻŻŻygać się chce jak się czyta ludzi postkomu IP: *.pronet.lublin.pl 17.10.08, 20:00
        Już widzę jak to będzie taka Twoja wymarzona ksasycystyczna kamienica, hehe
      • Gość: wisia Uczyl Marcin Marcina... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.08, 20:16
        klasycystyczna powiadasz..? Ciekawe, ciekawe...

Czyzby taka jak ta w Krakowie, tez wyszla spod reki Ingardena...

pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Pawilon_Wyspia%C5%84ski_2000,_Krak%C3%B3w.JPG

klaniam;-)

wisia
        • Gość: malpiarnia pawilon Wyspianskiego to kompromitacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 20:25
          nawet pierwszy lepszy żul, narysowalby lepszy projekt
          ludzie w Krakowie wolali - hanba
          • el36 Re: pawilon Wyspianskiego to kompromitacja 18.10.08, 00:00
            Gość portalu: malpiarnia napisał(a):

> nawet pierwszy lepszy żul, narysowalby lepszy projekt
            > ludzie w Krakowie wolali - hanba

Kompromitacją to Ty jesteś nawet sam dla siebie, kiedy czyta się niektóre Twoje
            wypowiedzi...Pawilon jest moim zdanie bardzo spokojnym
            projektem,który a rebour szalenie zgrabnie wejdzie w substancję architektoniczną
            Krakowa,łechcząc przy okazji obrazoburczo krakowską zaściankową konserwę,
            chociaż byłoby megalomanią porównywać ten obiekt pod względem presji kontekstu
            kulturowego z piramidą przed Luwrem.Za młody jesteś,żeby pamiętać święte
            estetyczne plucie skrajnie konserwatywnych Krakusów po postawieniu przy Plantach
            galerii BWA ( tzw. bunkra).Szkoda tylko zasłonięcia części fasady pałacu
            Wielopolskich
        • Gość: marcin Re: Uczyl Marcin Marcina... IP: 83.238.201.* 17.10.08, 20:54
          pragnę zaznaczyć, że nigdzie nie powiedziałem że zrobią tam to co ja bym chciał... nie wiem co zrobią bo skąd miałbym wiedzieć

wiem tylko co zrobiła większość cywilizowanych społeczeństw którym niemcy zniszczyli piękne budynki: odbudowała na podstawie zdjęć

moim zdaniem miasto powinno postawić sprawę jasno: odbudować kamienicę, jest dość zdjęć żeby wszystko, każdy relief, każde żłobienie było jak dawniej, skoro w warszawie odbudują pałac bruehla to znaczy da się (choć niezburzony koszmarny PKiN z planowanym pudełkiem zapałek kereza jest przykładem kontrującym ten optymizm)

ps: zaraz zgłosi się ktoś o wyszukanym guście i przepastnej wiedzy na temat architektury i powie, że to obciach budować historycyzm udający historyczną zabudowę, że dużo lepiej dać nowoczesną awangardę, modernizm, dużo szkła, coś jak wypłosz ze zdjęcia itp...

jest to uprawniona opinia, tylko proszę wskazać jedno miasto gdzie takie podejście nie doprowadziło do wielkiego śmietnika zamiast pięknej architektury
      • el36 Re: ŻŻŻygać się chce jak się czyta ludzi postkomu 17.10.08, 23:25
        > w całym cywilizowanym świecie na miejscu zburzonych przez niemców
        > klasycystycznych kamienic stawia się kamienice udające te stare zburzone przez
        > naszych umiłowanych sąsiadów-barbarzyńców zza odry
        >
        Ilość zniszczonych kamienic przez "barbarzyńców zza odry" za wyjątkiem planowego
        zniszczenia Warszawy ,jest minimalna w stosunku do rzezi substancji miejskich
        nie tylko poprzez działania typowo militarne ale zwykłe podpalenia całych
        dzielnic miast na terenach III rzeszy, zajętych przez sowietów.Niewiele
        mniejszym barbarzyństwem wykazali się alianci,niszcząc w 95% jeden z
        największych cudów architektonicznych wschodniej Europy - Drezno, militarnie
        będący bez znaczenia,tylko w celu wywołania efektu psychologicznego.
      • Gość: Lublinianin Re: ŻŻŻygać się chce jak się czyta ludzi postkomu IP: *.pronet.lublin.pl 18.10.08, 14:35
        Marcinie nie pisz bzdur jak nie wiesz piszesz o braku żydów czy ich nieobecności
        w Lublinie!to podam Ci 2 nazwiska p.Cieślińska (ta od rurek i sukien ślubnych
        ,no i Życiński), a na uczelniach popytaj sam i nie pisz bzdur!, to takim min.
        ludziom zależy by zawładnąć jakąś częścią tego miasta to są zwolennicy PO !
    • andrew95 Lublinianie zostawcie nam plac 17.10.08, 21:09
      Z tą ankietą to prawie jak z PIS-owskim referendum w sprawie służby
      zdrowia! A w internecie jakby na opak?
      • Gość: J-k Re: Lublinianie zostawcie nam plac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 10:12
        Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem zabudowania placu przed dawnym PDT-em.
        Byłbym jednak raczej za pozostawieniem samego tego budynku, chociaż uważam, że
        jego wartości estetyczne są raczej skromne. Jestem też za uzupełnieniem zabudowy
        pomiędzy Galerią Centrum a teatrem. Według mnie obecny wygląd tego kwartału oraz
        wieżowiec (na rogu Okopowej i Narutowicza) ustawiony na osi ul. Kołłątaja
        zamkniętej dawnymi zabudowaniami klasztornymi (obecnie dom kultury) są
        najbrzydszymi fragmentami Śródmieścia. Świadczą o braku dobrego smaku
        projektantów. Są dowodami PRL-skiego stosunku do historycznej spuścizny kultury
        materialnej.
        Redakcja zaproponowała publiczną debatę na temat propozycji zabudowy tego placu.
        Dokładnie zapoznałem się ze wszystkimi przedstawionymi na jej łamach opiniami. I
        muszę przyznać rację "andrew95". Jest to debata w stylu PiS lub rozgłośni
        Rydzyka. Zaprezentowano jedynie opinie osób, które są przeciwne zabudowie tego
        placu. Nie dopuszczono głosów przeciwnych (a te wygłoszone chociażby na
        internetowym forum zignorowano).
        No cóż, pozostaje jedynie pogratulować Redakcji udanej akcji. Zakończyła się ona
        sukcesem i ogłoszeniem werdyktu: LUBLINIANIE SĄ ZA POZOSTAWIENIEM PLACU PRZED
        GALERIĄ.
    • cool_mother_fucker Lublinianie: zostawcie nam plac 17.10.08, 21:11
      A mnie się wydaje, że w tym miejscu powinien stanąć co najmniej
      piętnastopiętrowy biurowiec. Do tego miasto powinno zająć się wyburzeniem
      budynku Galerii, na miejscu którego powinien stanąć,m mniejszy, bliźniaczy
      budynek ;-)
      • Gość: mały Zmieniłem zdanie pod wpływem sondy Gazety!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.08, 21:59
        Ta sonda otworzyła mi oczy i pokazała jak błądziłem opowiadając się za zabudową placu. Teraz zrozumiałem że na placu przed Galeria Centrum powinien powstać trawnik albo parking!!!!
        • el36 Re: Zmieniłem zdanie pod wpływem sondy Gazety!!!! 17.10.08, 23:10
          Okrutne w tej dyskusji materii pomieszanie.Marcinie,ten budynek (niewielkiej
          zresztą wartości estetycznej i architektonicznej) na pewno nie jest w stylu
          klasycystycznym, a jest typowym przykładem eklektyzmu w architekturze -
          stylistyki która była bardzo rozpowszechniona w miastach dawnej Kongresówki i
          Galicji na przełomie XIX i XX w.Ten typ architektury z niekiedy bardzo bogato
          zdobionymi fasadami, ornamentyką o ogromnym przemieszaniu stylistycznym i
          czasami jej przerostem zaburzającym proporcje estetyczne,do nie dawna
          odsądzany był od czci i wiary za jej wtórność i brak czystości
          stylistycznej.Czasem nawet rolę grały względy ideologiczne jak np. w
          Warszawie,gdzie ekipy zaczadzonych propagandą stalinowską ochotników skuwały na
          gładko fasady całych kwartałów kamienic na warszawskiej Pradze "usuwając
          zgniło-burżuazyjną stylistykę budynków dla ludzi pracy".Obecnie dostrzega się
          piękno tych kamienic - wiele ich również w Lublinie w lepszym lub gorszym stanie
          - i pieczołowicie restauruje.
          • Gość: marcin Touché IP: 83.238.201.* 18.10.08, 11:28
            Słuszna uwaga el36. Jest to eklektyzm jednak z elementami klasycyzmu. Dziękuję za korektę, która jednak w żaden sposób nie wpływa na mój główny argument. Bo równie dobrze kamienica mogłaby być neobarokowa lub neorenesansowa i ja też chciałbym jej odbudowy.

Wytworzone w Polsce postkomunistyczne elity, których "organem" jest przede wszystkim Gazeta Wyborcza, bronią jak niepodległości kuriozalnie brzydkich tworów Oskara Hansena a nie zgadzają się na odbudowę kamienicy.

Emblematem gazecianych wykształceńców, jest kobieta która jako pierwsza zabrała głos w tej sprowokowanej przez "GW" dyskusji. Grażyna Michalska, historyk sztuki, twierdziła autorytatywnie, że w grę absolutnie nie wchodzi odbudowa budynku w dawnej formie, ponieważ "tak się nie robi na świecie".

"Na pewno nowy budynek nie powinien udawać starej kamienicy, współczesność jego formy powinna być czytelna (tak się postępuje w całej Europie)"
            Cytat za "GW" miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,5802128,Zabudowac_czy_nie_.html

Na tej samej zasadzie to Kilar nie powinien pisać przyjemnych walców i polonezów, bo nie taka jest wizja muzyki "we wielkim świecie".

Czy trzeba innych argumentów? Ci ludzie są niewolnikami. Mają niewolniczą postkolonialną mentalność. Kto inny jeśli nie oni, umieszcza na głównej stronie portalu internetowego takie tytuły: "Włoskie dzienniki śmieją się z Polski" ; "Niemiecka prasa szydzi z polskiej delegacji na szczyt UE" ; "Konflikt w polskiej delegacji wg. prasy zagranicznej". Kto inny jeśli nie niewolnik i sługus przegląda prasę zagraniczną w poszukiwaniu dyrektyw dla siebie.

Jeśli ktoś jest mentalnym kuntakinte, to nie powinien być dopuszczany do władzy albo kreowania opinii w państwie które musi się oczyścić z setek lat zależności i podległości.
            • el36 Re: Touché 19.10.08, 00:27

>
              > "Na pewno nowy budynek nie powinien udawać starej kamienicy, współczesność jego
              > formy powinna być czytelna (tak się postępuje w całej Europie)"
              > Cytat za "GW" miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,5802128,Zabudować_czy_nie_.html
              >
              > Na tej samej zasadzie to Kilar nie powinien pisać przyjemnych walców i polonezów
              > w, bo nie taka jest wizja muzyki "we wielkim świecie".

To,że Pani Michalska bełkocze,to trudno - jeśli współczesność,to na pewno nie
              formy,bo kłóci to się w stopniu podstawowym z ideą odbudowy objektu
              architektonicznego, a jedynie klucza estetycznego,pozwalającego zachować
              tożsamość kulturowo - historyczną w odniesieniu do nowych wartości sztuki
              architektury.
              Dokładnie tak samo tworzy Kilar -proponuje współczesny język i tworzywo muzyki
              do perfekcyjnego - moim zdaniem - odnawiania starych form muzyki.Ale to jest
              mistrz w każdym wymiarze muzyki,w przeciwieństwie do naszych lokalnych guru
              architektury
    • Gość: lubelak Lublinianie zostawcie nam plac IP: *.chello.pl 17.10.08, 22:50
      Ja to mam nadzieję, że szanowna GW nie odpuści i pójdzie za ciosem!
      Będzie urządzać cykliczne ankiety internetowe i uliczne ale na
      tematy np. "czy dany felieton nadaje się do jutrzejszego wydania czy
      może nie?", "czy ten układ strony będzie dobry?". Trzeba być
      konsekwentnym w swoim działaniu! Skoro głos ludu jest najmądrzejszy,
      to Gazeto otwórz nowe ścieżki w dziennikarstwie! Potem można by
      organizować ankiety na temat jakiego krasnala ma sobie postawić w
      ogródku prezydent itp.
    • Gość: niezmienny Lublinianie: zostawcie nam PKS na Podzamczu! IP: *.resetnet.pl 18.10.08, 09:46
      Przeprowadzcie tez ankiete, z ktorej wyniknie ze dworzec PKS powinien
      zostac tez w stanie niezmienionym.
      Wiele osob sie umawialo na dworcu PKS, przez cale dziesieciolecia.
      Ludzie sie przyzwyczaili do tego miejsca. Wiele osob pamieta nasz
      dworzec PKS taki jaki jest od swojego urodzenia.
      Nie mozna tego tak nagle wywracac do gory nogami!
      Nie zmieniajmy Lublina!
      • Gość: motor lublin Re: Lublinianie: zostawcie nam PKS na Podzamczu! IP: *.41.153.117.sub.mbb.three.co.uk 18.10.08, 10:14
        to bylo dobre ,wynik takiej ankiety mozna dowolnie manipulowac wiec jak dla mnie
        jest ona calkowicie zafalszowana ,czekamy na sensowny projekt a nie powtorke
        corner house obok mc donna,wtedy zobaczymy czy warto wyburzyc pedet
        • Gość: es Re: Lublinianie: zostawcie nam PKS na Podzamczu! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 12:41
          akurat corner house to przyzwoita kamienica, w przeciwieństwie do
          obleśnego i bylejakiego mcdonalda, który powinien stać co najwyżej
          na kunickiego a nie przy tak wyeksponowanym miejscu...
    • lubelskie zabudować placyk ! 18.10.08, 12:45
      po co ten placyk komukolwiek obok wielkiego placu Litewskiego ??!!!!
      nikt w tym mieście nie może inwestować i dlatego jesteśmy w tyle za
      całą Polską!!!! przez was !!!
    • linnvv Parkin płatny 18.10.08, 13:57
      Ten plac jest doskonałym miejscem na płatny parking.
      • Gość: malpiarnia Jezu!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 14:37
        nie chodzi o to , zeby nie zabudowywac
        najwazniejsze , zeby wlasnie nie zrobili parkingu badz koczkodana w
        stylu dachowka Ingardena pt."Fala Ingardena"
        chcemy zobaczyc projekty zanim beda fale i rybki Ingardena
        • Gość: LinnVv Re: Jezu!!!!!! IP: *.it-net.pl 18.10.08, 21:39
          Potrzebny jest też przystanek autobusowy w tym miejscu.
    • Gość: andrew95 Lublinianie zostawcie nam plac IP: *.chello.pl 18.10.08, 19:11
      Zostawcie nam plac i szalet na Litewskim! I murek na
      Radziwiłłowskiej nam zostawcie! Nas samych zostawcie w spokoju, a
      parę złotych możecie zostawić w kapeluszu żebraków na Krakowskim.
    • Gość: aro Lublinianie zostawcie nam plac IP: *.186.13.055.vip-net.pl 18.10.08, 20:20
      Brawo Marcin.Popieram cię.Czas uświadomić innym paskudne gierki
      Wybiórczej ,jej pseudobadania i pseudoankiety mające udowodnić z
      góry zakładane tezy pana Stelmacha i pani Hołdy.Oni zawsze "wiedzą
      najlepiej" a reszta to ciemna masa,której trzeba wmówić ,że też chce
      tego co Stelmach i Hołda.Wszyscy,którzy myślą inaczej to wrogowie,co
      widać przy publikacjach dotyczących rozwoju miasta i atakach
      zawartych w złośliwych i stronniczych komentarzach Naczelnej.A
      zasada jest stara jak świat- im kto głupszy tym bardziej wydaje mu
      się ,że jest mądrzejszy.Więcej uczciwości i pokory nasi zbawcy.My
      też mamy uszy i oczy ,nie damy się otumanić waszą "jedynie słuszną
      liną".
      • Gość: mały Aron miał rację- powinien zastapić dyr.Gurbiela! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 21:44
        Dworzec dla busów!
        Ale trawnik też powinien być!!!
        • el36 Re: Aron miał rację- powinien zastapić dyr.Gurbie 18.10.08, 23:50
          Fontanna,przy odpowiednim zaprojektowaniu mogła by obsługiwać busy,jako myjnia
          • Gość: mały Re: Aron miał rację- powinien zastapić dyr.Gurbie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.08, 23:56
            a na trawnik mogliby sikać...
            • el36 Re: Aron miał rację- powinien zastapić dyr.Gurbie 19.10.08, 00:01
              mały,wyrażaj się: mocz oddawać,ewentualnie opróżniać się z moczu...
    • linnvv Lublinianie zostawcie nam plac 19.10.08, 12:12
      Przystanek, fontanna i płatny parking.
    • alek.38 Lublinianie: zostawcie nam plac 19.10.08, 13:35
      Bardzo podoba mi się plan odtworzenia przedwojennej zabudowy i zburzenia tego
      architektonicznego molocha. A właściwie po co i komu ten plac?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka