Gość: ja IP: *.lublin.mm.pl 16.11.03, 23:25 a za ile kuria che kupic ten teatr za symbolicza 1 zł ? czy z 99% rabatem ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dociek Re: Uratujmy Teatr Stary 17.11.03, 03:58 Gość portalu: ja napisał(a): > a za ile kuria che kupic ten teatr za symbolicza 1 zł ? czy z > 99% rabatem ? Ta oferta zajeżdża... kadzidlanym dymem i kolejnym domem modlitwy. Czy rzeczywiście nikt normalny nie może uratować tego zabytku, a raczej... nie chce? Poza tym, podobno kościół jest "biedny". Już przecież wyszło na jaw, jak to dwukrotnie rozlicza się te same faktury za dofinansowywanie z budżetu na remontów obiektów sakralnych. Za co więc szanowni faceci w czerni odremonują Teatr, skoro przez tyle lat nie wyszło to "Galerii na Prowincji", a sami zawsze jęczą o swym ubóstwie ? Zapewne za dotacje od Pruszkowskiego z miejskiej kasy. To czy nie lepiej, żeby to miasto bezpośrednio przejęło odpowiedzialność za odbudowę i nie korzystało z "usług" takiego zachłannego na forsę "pośrednika"? Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: Uratujmy Teatr Stary 17.11.03, 06:42 No cóż, jeżeli nikt inny nie może ( nie chce) to ja jestem jak najbardziej Za. bo najważniejsze jest dobro Starówki i Teatru. Po drugie:marzy mi się, zeby Teatr wreszcie zaczął znów słyużyć ludziom . I w tym wypadku nie interesuje mnie kto i za ile , choc wole juz w tym miejscu kościelne muzeum ( swoja droga bardzo ciekawe) niż np. rzeźnie albo toalety publiczne.Albo ruinę. Odpowiedz Link Zgłoś
gen.franco a niech tam... 17.11.03, 07:01 Galeria na Prowincji była podobna towarzystwom służącym do wzajemnego całowana się po tyłkach, nie zaś do roboty. dlatego proszę się nie dziwić, że w sprawie Teatru Starego nie zrobili kompletnie NIC. Weźmie go Kościół? OK. Na Muzeum? Byłoby świetnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki jeszcze zrobi IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.01.04, 14:55 "galeria na prowincji" jeszcze zrobi cos dla teatru. w zasadzie to nie bedzie "cos" tylko "COS" wielkimi literami. jeszcze sie wszyscy zdziwia!!!! juz widze te kieszenie "wielkich" tego swiata, lubelskiego swiata, ktore otwieraja sie na pieniadze, ktore p. prezes fundacji zdobedzie. alez bedzie wszystkim glupio, kiedy to miejsce stanie sie bardziej popularne od najbardziej popularnego kina czy teartu w lublinie. rzyczliwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Popieram koncepcję zakupuTeatruStarego przez Kurię IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 11:26 Nareszcie Teatr trafi w godne, właściwe ręce i będzie dobrze wykorzystany. Od wieku lat obiekt niszczeje, bez własciwego gopodarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaceq Następnie kościół wykupi Mcdonaldsa i będzie sprze IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 14.01.04, 22:00 dawać tam Mcopłatek i Mcwino mszalne hiehie. Jesli Czarnym zależy na dobru teatru czemu go nie wesprą poprzez dotychczasowych właścicieli a nie robić tam kolejny dom modlitwy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Clavis Re: Uratujmy Teatr Stary IP: *.unitron.lublin.pl / 192.168.20.* 17.11.03, 13:51 Wolałbym aby teatr pozostał, że się tak w tej sytuacji wyrażę w rękach świeckich. Byłaby wtedy pewność, że nie powstanie w nim np. kółko różańcowe. Ale wizja przyszłej działalności kulturalno-komercyjnej też jest niepokojąca. A nuż obok małej scenki teatralnej wyrośnie nocny lokalik z kotarami w czerwieni? Bo inwestujący w odbudowę jakoś musi odzyskać włożoną kasę - co nikogo nie dziwi. Reasumując: ratować trzeba, ale umowa z każdym ratującym powinna zawierać podstawowy warunek: budynek ma być przedewszystkim placówką kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy_z Re: Uratujmy Teatr Stary 17.11.03, 14:04 To lepiej zeby się rozsypał? Jeszcze rok, dwa i nie bedzie o czym dyskutować nawet. Mam takie samo zdanie/ nie po raz pierwszy/jakie ma Maupka wiec nie bedę się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazik Litości: Uratujmy Teatr Stary IP: *.zsw.lublin.pl 17.11.03, 15:31 czy nie lepiej zamiast budowy szopki przeznaczyć pieniądze na remont teatru? Odpowiedz Link Zgłoś
yantoni Re: Uratujmy Teatr Stary 17.11.03, 21:13 Ja też się boję, że w rezultacie czarni kupią Teatr Stary za grosz, bo przecież nie mają wcale dochodu,(patrz pity hierarchów). I będzie tak dostaną za darmo, potem ogłoszą zbiórkę na mszach i jeszcze dostaną forsę z miasta. A jak teatr za naszą forsę zostanie odbudowany to wstęp bedzie tylko dla kólek różańcowych i temu podobnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Uratujmy Teatr Stary IP: w3cache:* / 192.168.0.* 17.11.03, 22:12 A za ile kupiła Fundacja ... od miasta ten obiekt? Wydaje mi się, że nie czas na niekończące się debaty na temat ceny obiektu tak cennego dla nas lublinian. Był na to czas dużo wcześniej. 10 lat straconych dla naszego Teatru Starego to zbyt wiele. W obecnej chwili i przy obecnym stanie tego zabytku każdy wiarygodny i poważny inwestor będzie wybawicielem. Ważne aby Teatr zachwycał swoimi wnętrzami i służył celom do jakich został stworzony ... pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Uratujmy Teatr Stary 18.11.03, 00:10 Otóż to. WIARYGODNY!!! O ile wiem, tenże "inwestor" ma jedną personę, aż w trzech osobach "wiarygodną" i całe stada pomniejszych, dodatkowych..., ale jeżeli chodzi o sam ten cały personel naziemny, to już jakby nieco mniej godny, a o prawdziwej wierze - lepiej nawet nie wspominać... :-p Odpowiedz Link Zgłoś
folkatka Re: Uratujmy Teatr Stary 18.11.03, 15:32 Ja naprawde wolę, zeby to przejęła kuria niż jakis szemrany byznesmen. Muzeum w tym miejscu to niezły pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
dociek Re: Uratujmy Teatr Stary 18.11.03, 02:04 Pan Bóg i Św. Piotr ogłosili przetarg na budowę bramy niebiańskiej. Pierwszy zgłosił się Arab. - Masz projekt? - pyta Bóg. - Mam - odpowiada Arab. - Masz kosztorys? - Mam. - To ile Ci wyszło? - 900 milionów. - A dlaczego aż tyle? - No cóż, 300 mln na materiały, 300 mln na robociznę, 300 mln zysku. - Dobra, dziękujemy, odezwiemy się jak podejmiemy decyzję - mówi św. Piotr. Następny wchodzi Niemiec. - Masz projekt? - pyta Bóg. - Mam - odpowiada Niemiec. - Masz kosztorys? - Mam. - To ile Ci wyszło? - 1,5 miliarda. - A dlaczego aż tyle? - No cóż, 500 mln na solidne niemieckie materiały, 500 mln na rzetelną niemiecką robociznę no i 500 mln zysku. - Dobra, dziękujemy, odezwiemy się jak podejmiemy decyzję - mówi św. Piotr. Następny wchodzi Polak. - Masz projekt? - pyta Bóg. - Nie - odpowiada Polak. - Masz kosztorys? - Nie. - A ile chcesz za robotę? - 3 miliardy 900 milionów. - Skąd Ty wziąłeś taką kwotę?!?!?!?! - No cóż, miliard dla Pana Boga, miliard dla Św. Piotra, miliard dla mnie, a za 900 mln arab zrobi bramę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Uratujmy Teatr Stary IP: w3cache:* / 192.168.0.* 18.11.03, 20:07 Doćku, znowu masz atak? Życzę zdrowia! ps. więcej dystansu, realizmu i umiarkowanych wypowiedzi życzę seniorowi tego forum pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOLO Re: Uratujmy Teatr Stary IP: *.it-net.pl 18.11.03, 22:26 Stachu - ile dostajesz za pilnowanie interesu Zycinskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solo Re: Uratujmy Teatr Stary IP: *.it-net.pl 18.11.03, 22:29 bedzie zachwycal APEBE i jego czekistów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solo Re: Uratujmy Teatr Stary IP: *.it-net.pl 18.11.03, 22:19 patrzcie kuriewnym na rece, bo narzna was a Zycinski w teatrze urzadzi Muzeum osobliwosci - w swojej wlasnej osobie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: salamandra Re: Uratujmy Teatr Stary IP: *.it-net.pl 18.11.03, 22:23 czy w Lublinie czarne sepy musza we wszystko wsadzac swoje dzioby- niedlugo zamiast czerwonej pajeczyny (S+P) bedzie czarna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Folkatka Re: Uratujmy funkcję budynku!! IP: *.jeremi.pl 19.11.03, 15:33 Po głebszym zastanowieniu się nad tyematem stwierdzam, że jednak muzeum w tym miejscu nie pasi zupełnie. Budynek ma swoja funkcję, ta funkcja sprawia, ze ma on swoja wartość (najstarszy w kraju budynek teatralny), w tym wypadku funkcji nie mozna zmienić i robic tam muzeum!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chochlik Re: Uratujmy funkcję budynku!! IP: *.lublin.mm.pl 19.11.03, 21:06 Można kabaret, można sztukę del'arte. można regionalne jasełka, może przedstawienie przygotowane przez teatr szkolny, ale nie muzeum czy istytucję administrowaną przez władze koscielnę bo straci w ten sposób związek z funkcją historyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Re: Uratujmy Teatr Stary IP: *.lublin.mm.pl 20.11.03, 15:35 Jasełka w teatrze z udziałem aktorów, a nie improwizacja w szopie z osłem w tle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Uratujmy Teatr Stary IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.04, 21:14 Temat ciagle aktualny, a w zasadzie coraz mniej aktualny, bo Teatr juz czeciowo sie zawalil!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Uratujmy Teatr Stary IP: 62.233.188.* 29.02.04, 21:31 Możesz jaśniej, czy w ostatnich dniach zdarzyło sie coś o czy nie wiemy?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stach Re: Uratujmy Teatr Stary IP: 62.233.188.* 02.03.04, 00:52 Tak tak, p. Mirek to mówcą zawsze był dobrym...miasta.gazeta.pl/lublin/1,35640,1941524.html pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawski Re: Uratujmy Teatr Stary IP: 212.182.69.* 02.03.04, 10:22 Kto będzie winnym jeśli Teatr Stary zawali się? A kto będzie się z tego cieszył? Odpowiedz Link Zgłoś