leniak 21.07.09, 10:26 tak jakoś mi się przypomniał ów szlachcic... Strona o sw. Jacku OP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
leniak Re: Św. Jacek Odrowąż 21.07.09, 10:45 nie spodziewa się szczególnej popularności tego wątku - szkoda ale są dziś popularniejsze kwestie... tymczasem wyjaśniam że do sw. Jacka doprowadziło mnie przemyśliwanie na temat: "przejścia od „prawa naturalnego” do „praw człowieka” albo też od koncepcji „przedmiotowej” prawa naturalnego do jego koncepcji „personalistycznej” w KK" i perspektywa dostrzeżenia postulatów i teorii socjobiologii w potencjalnej rewizji koncepcji prawa naturalnego... ... no cóż takie mam czasem chwile, że mnie podobne problemy frapują... ;-) ale jako że trawa rośnie nieubłaganie - czas mi iść do kosiarki... dlatego też dam wam linka do pięknej piosenki śpiewanej przez dwu bardów: Juliusz Słowacki - Ksiądz Marek akt 1 ha kiedyś bardzo popularna pieśń - w czasach gdy chodziło sie w piątki do dominikanów... Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Św. Jacek Odrowąż 21.07.09, 11:36 >tymczasem wyjaśniam że do sw. Jacka doprowadziło mnie >przemyśliwanie na temat: "przejścia od „prawa naturalnego” do „praw >człowieka” albo też od koncepcji „przedmiotowej” prawa naturalnego >do jego koncepcji „personalistycznej” w KK" i perspektywa >dostrzeżenia postulatów i teorii socjobiologii w potencjalnej >rewizji koncepcji prawa naturalnego... Leniaku, takie rzeczy pisz wolniej, może pojmiemy wtedy :) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Św. Jacek Odrowąż 21.07.09, 14:52 ha własciwie to myślę sobie iż cały ten tekst zrozumiały jest w lot dla np. promotora Iustitia et Pax... dla mnie to rozważania o mozliwości zrobienia miejsca w rozważaniach prowadzonych w kosciele przez neotomistów dla "prawdy"... ;-) z tą prawdą to sam nie wiem w której z tisznerowskich kategorii owa "prawda" sie mieści... nadzieję mam ze w drugiej a obawy iż w trzeciej... wolniej... drogi Empi a cóż da wolniej kiedy myśli biegną niczym pasikoniki? pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
empi Re: Św. Jacek Odrowąż 21.07.09, 15:15 Ująłeśmnie tym pasikonikiem :). Posyłam Ci wierszyk :) Autor zacny, poszperaj za nim. A ja jestem A ja jestem tylko pasikonik Który słyszał wielką pieśń wiolonczeli - Kto grał na niej? - Tego nie wiedzieli W naszej trawie... Ale słyszeli Rozumieli: - ta pieśń woła do nich A ja jestem tylko pasikonik Który widzi przez rzadką trawkę Nutę słońca... I podnosi łapkę Żeby się przed tym blaskiem zasłonić I sam nie wie, że gra... A po kładce Po promieniu idzie Pan Lewady Pan Dziewanny, Pan Kwietnia i Maja Pasikonik Pana nie poznaje Ale gra Pan słucha Zostaje Tylko nie identyfikuj się zaraz z pasikonikiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Św. Jacek Odrowąż 21.07.09, 15:53 przepiekny wiersz ;-) ha autor starszy nieco od mego Ojca... Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Św. Jacek Odrowąż 21.07.09, 16:04 mnie się On kojarzy z pewną Kolędą... "Za czym kolejka ta stoi? - Po szarość... Na co w kolejce tej czekasz? - Na starość... Co kupisz, gdy dociśniesz się wreszcie? - Zmęczenie... Co przyniesiesz do domu? - Kamienne zwątpienie... Bądź jak kamień, stój wytrzymaj Kiedyś te kamienie drgną I polecą jak lawina Przez noc. Przez noc Przez noc." mam tę płytę u Mamy w Lublinie - kiedyś często słuchałem... dziękuję Empi. Odpowiedz Link Zgłoś
leniak Re: Św. Jacek Odrowąż 21.07.09, 16:14 Krystyna Prońko tak to spiewała w roku 1980 Odpowiedz Link Zgłoś