Dodaj do ulubionych

Agencje reklamowe!!!!!

29.07.09, 11:43
Witam!
Mam pytanie odnośnie lubelskiej agencji reklamowej General Colors. Czy ktoś miał z nimi styczność?
Pytam, bowiem wykonałam dla nich pewien projekt w ramach rekrutacji do pracy. Stwierdzili, że muszą mnie sprawdzić i zlecili zrobienie kilku rzeczy, za które obiecali zapłacić.
Poprosili mnie nawet o wycenę swojej pracy. Jestem początkująca na tym rynku, więc uważam, że 250zł za dwa dni pracy przed kompem, wymagającej dość precyzji do niezbyt wygórowana cena.
Okazuje się, że firma zapłaci mi 5 razy mniej - 50zł, bo wg nich tyle ta praca jest warta!
Czuję się oszukana. Czy istnieje możliwość wyegzekwowania żadnej sumy?
Obserwuj wątek
    • Gość: bosman Re: Agencje reklamowe!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 29.07.09, 21:42
      a pokwitowali ci odbiór pracy i wycenę?
      • Gość: marlasinger17 Re: Agencje reklamowe!!!!! IP: 212.182.58.* 03.08.09, 12:58
        Nie. Byłam tak wściekła, że jeszcze nie poszłam po kasę, a co?
      • Gość: marlasinger17 Re: Agencje reklamowe!!!!! IP: 212.182.58.* 03.08.09, 13:00
        Nic mi nie kwitowali.
        Kurde, to dlatego nie chcieli aby im pliki przesłać?! Tylko przynieść osobiście
        na płytce!
        Fuck!
    • rilian Re: Agencje reklamowe!!!!! 29.07.09, 21:45
      cóż. zapłacili. niestety.

a że są, jak widać, jacy są - oto nauczka dla przyszłych chętnych do pracy dla
      nich, bądź współpracy. szerokim łukiem omijać.
    • _aaa_ Re: Agencje reklamowe!!!!! 29.07.09, 22:23
      Agencji jest jak mrówek w Lublinie. Takie zachowanie jest standardem.
      Niestety graficy sami są sobie winni, bo zgadzają się na byle jakie warunki pracy po cenach sięgających bruku i roboty na czarno bez podpisania jakiejkolwiek umowy.
      Mam tu na myśli zawodowych grafików, a nie osoby dorabiające sobie w charakterze "panienka umie rysować, ładnie nawet", bo oni są poza kategorią.
      Aż mnie palce swierzbią, żeby zrobić tu reklamę pewnemu lubelskiemu wydawnictwu, ale sprawa właśnie do sądu przeciwko nim leci, więc się powstrzymam.

Swoją drogą jak to ładnie wygląda, że General Colors zamieścił ogłoszenie na stronie KUL:))) www.kul.lublin.pl/art_18277.html
      • Gość: marlasinger17 Re: Agencje reklamowe!!!!! IP: 212.182.58.* 03.08.09, 12:56
        Hej!
        A możesz podać nazwę tego wydawnictwa na priva?
        Bo ja nadal szukam pracy i nie chcę się już więcej naciąć!
        Wiem, że graficy poniekąd są sami sobie winni. Ja też powinnam najpierw określić
        warunki tego zadania, zapytać o prawa autorskie etc.
        Zgodziłam się trochę w ciemno, nie wiedziałam po prostu, że zajmie mi to tyle
        czasu!
        Rozumiem obróbka 5-10 fotek jako sprawdzenie umiejętności, ale 50?!
        No cóż, sama sobie jestem winna.

Aha, a jeśli zadzwonili do Was po zakończonej rekrutacji (albo zniecierpliwieni
        sami zadzwoniliście) i dowiedzieliście się, że jesteście niestety nie
        dostaniecie pracy, ale byliście zaraz na 2. miejscu za wybranym kandydatem - to
        dla waszej wiadomości: znam już dwie osoby, które usłyszały to samo!
    • Gość: arcydiabeł Re: Agencje reklamowe!!!!! IP: *.lublin.mm.pl 03.08.09, 17:17
      jedynie co możesz zrobić to wnieść pozew do sądu. Szkoda tylko, że żadnej umowy
      nie podpisałaś.
      Kwestia też czy za 200 zł chce Ci się po sądach ganiać.
      Tak na marginesie to nieźle sobie wymyślili. W ramach rekrutacji ludzie odwalą
      im pracę. Podobnie miał znajomy w Wawie w restauracji. Kandydaci na kelnerów
      przychodzili na jeden dzień na próbę. Jak się okazało w taki sposób mieli
      darmową siłę roboczą
      • Gość: bosman dobra rada arcy..... IP: *.lublin.mm.pl 03.08.09, 17:52
        szczególnie gdy masz kopię pracy lub przynajmniej odbitek
        które "obrabiałaś". A 200 ulicą nie chodzą. Poza tym możesz złożyć
        skargę o wyłudzeniu do prokuratury. Ale czy zechce sie zająć????
      • Gość: ryża małpa Re: Agencje reklamowe!!!!! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.08.09, 22:06
        E, no ajkei 200 zł?
        W sądach w takich wypadkach przechodzą kwoty z sufitu.
        Myślę, że z powodzeniem mogłabyś powalczyć o 20- 50 zł od zdjecia.
        A mozę znajdź kolejnych poszkodowanych i wystąpcie razem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka