Dodaj do ulubionych

"Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 19:57
Jednym Łódź się podoba, innym nie, ale czy targowiska, gdzie sprzedaje się z
pudeł tekturowych w centrum miasta może się podobać, rozjechane trawniki i
straż miejska która ma wiele rzeczy w dupie - też chyba nie. Brudne budynki,
ulice, śmierdzące bramy, i prezydent, który ma to w dupie - fakt, Łódź ma
klimat, ale czy może się to komuś podobać? Piotrkowska upada i nic z tym nikt
nie robi. Łódź nie ma gospodarza i tyle!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: dp "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 19:57
      jaka brzydka? Nikt nie zaprowadził sportowców, kibiców i
      dziennikarzy zagranicznych, którzy polują na Łódź do:
      Parku Ocalałych, gdzie woda do rzeki płynie ze studni głębinowej,
      pod pomnik św Faustyny i jej szlakiem ( uml.lodz.pl/index.php?
      str=3991 ),nie pokazano im głazów poświęconych JPII koło hali, głazu
      Palki, zdrojów ulicznych, fontanny pilnowanej przez SM, dykty w
      Parku Śledzia z wizerunkiem synagogi, na stację Radegast, nie
      rozdano czapek łódzkich, nie pokazano Piątkowskiego z foliówkami,
      licznych agencji z full servisem, klubu Go-Go.
      Miasto wcale nie dba o dobry wizerunek bo go nie pokazuje!
      • Gość: mcav Re: "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.smrw.lodz.pl 16.09.09, 00:05
        póki MY Łodzianie będziemy brudasami kolekcjonującymi psie kupy na chodnikach
        nic się nie zmieni. Odnowiona kamienica zamieszkała przez menelnię szybko
        popadnie w ruinę. NA zmiany trzeba poczekać aż się zmieni mentalność Polaków.
        Ale nie mamy się czego wstydzić przed resztą kraju, wszędzie jest to samo tylko,
        że Polacy wybrali sobie Łódź na obiekt obrzydzenia. Nie wiem, może i słusznie.
        Ja w każdym razie jakie by to miasto nie było ZOSTAJĘ!!:)
        • Gość: Wrocławski Ortodox tak, to niestety prawda - Łódź jest brzydka ! IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.09, 23:15
          To smutna prawda dla Łodzian, ale tak niestety jest. To jedno z
          najbrzydszych miast jakie znam ! Bynajmniej nie jestem jakimś
          narzekaczem, anty-łodzianinem czy czymś takim. Mówię to obiektywnei
          nie tylko jako Wrocławianin ale ktoś kto trochę pojeździł po Europie
          i różnych miastach.

Zaraz pewnei odezwą się głosy że Wrocław też nie taki cudowny, że
          dziuraawe drogi i że też bywają szare i obdrapane kamienice. Owszem,
          są takie miejsca, ale o wiele mniej niż w łodzi, następuje
          sukcesywna rewitalizacja starych kamienic i kwartałów, a centrum
          miasta (nie tylko rynek którego akurat w Łodzi nie ma a który jest
          naszą chlubą). Mimo że mocno zniszczona po wojnie, starówka
          Wrocławska została w dużej części pięknie odbudowana !

Wrocław architektonicznie, urbanistycznie bije Łódź na głowę w
          każdym aspekcie ! Starówka z Runkiem, Plac Solny i okolice,
          reprezentacyjna ulica Świdnicka (podobna do Piotrkowskiej), ale też
          Ostrów Tumski z Katedrą i Ogrodem Botanicznym, Hala Stulecia z
          Pergolą i fontanną multimedialną, Parki Szczytnicki czy Południowy,
          deptaki wzdłuż fosy miejskiej czy Odry. Po prostu nawet nie ma
          porównania z chaotyczną architekturą Łodzi, z porozstawianymi bez
          łądu i sskłądu budynkami, o róznej wysokości, architekturze, formie.
          Już nawet nie to ze szare , obdrapane i z odpadającym tynkiem są te
          łodzkie kamienice, ale dziury w linii zabudowy oraz brak ladu w
          zabudowie odstrasza od tego miasta. Objechałem kawał Europy, różne
          większe i mniejsze miasta i tak brzydkiego i zaniedbanego miasta nie
          widziałem !

Wiem ze Manufaktura jest super i robi wrażenie (na mnie zrobiłą) i
          że są piękne pałacyki czy pojedyńcze secesyjne kamienice, ale nie
          widzę żeby w ciągu 15 lat odkąd ostatni raz byłem w Łodzi dużo sie
          zmieniło. Odrobnina nowej architektury to za mało, dlaczego w
          centrum miasta straszą obleśne kamienice, zaniedbane podwórka i
          obdrapane mury ? Przecież w tym czasie można było coś z tym zrobić ?

Świetna Hala Arena w której byłem i Manufaktura to za mało,
          lodzianie zróbcie coś ze swoi miastem, bo naprawde nikt nie będzie
          chciał do Was wracać !!
          • Gość: Kaczus (Tomek) Re: tak, to niestety prawda - Łódź jest brzydka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 08:54
            > Mówię to obiektywnei
            > nie tylko jako Wrocławianin ale ktoś kto trochę pojeździł po Europie
            > i różnych miastach.

Widziesz pojeździłem po Europie i innych miastach, ale ty chyba nie byłeś w
            Lodzi, albo nie chciało Ci się po niej choćby pospacerować, bo wypisujesz
            farmazony...

> (nie tylko rynek którego akurat w Łodzi nie ma a który jest
            > naszą chlubą).

Dla twojej Informacji - w Łodzi jest rynek i to z zachowanym średniowiecznym
            jego układem... Związane jest to z historią Łodzi, tzn, po tym jak stworzono
            miasto rolnicze później aż do początku XIX wieku nie za duzo się działo, totez
            rynku nie przebudowywano tak jak w Krakowie, czy innych miastach... Ale by to
            wiedzieć, trzeba troche po łodzi pospacerować i to najlepiej z przewodnikiem...

> ale też
            > Ostrów Tumski z Katedrą i Ogrodem Botanicznym, Hala Stulecia z
            > Pergolą i fontanną multimedialną,

Proponuje po Łodzi pospacerować, a dowiesz się, że w Łodzi też jest największy w
            Polsce ogród botaniczny. Jest tez Palmiarnia, 2 duże hale sportowo widowiskowe...

> Parki Szczytnicki czy Południowy,
            > deptaki wzdłuż fosy miejskiej czy Odry.

hmm - wiesz na spacer po samych parkach Łodzkich warto by poświęcić kilka dni, o
            lesie Łagiewnickim nie wspominam..... W okolicach centrum (rzut beretem od Atlas
            Areny jest nawet ścisły rezerwat, nie duży, ale ciekawe - nie?

> Objechałem kawał Europy, różne
            > większe i mniejsze miasta i tak brzydkiego i zaniedbanego miasta nie
            > widziałem !

Brzydkie nie jest - co najwyżej zaniedbane i tylko tu mogę się zgodzić...

> Wiem ze Manufaktura jest super i robi wrażenie (na mnie zrobiłą) i
            > że są piękne pałacyki czy pojedyńcze secesyjne kamienice, ale nie
            > widzę żeby w ciągu 15 lat odkąd ostatni raz byłem w Łodzi dużo sie
            > zmieniło.

No to uważam, że jesteś co najmniej ślepy... Fakt, nie zmienia się to tak szybko
            i w takim kierunku jakby chcieli Łodzianie, ale się zmienia...
            • Gość: Majerle Re: tak, to niestety prawda - Łódź jest brzydka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:47
              Kaczus, ale ja też dawno w Łodzi nie byłem i teraz przy okazji
              meczów (choc przyznam że nie miałem tak duzo czasu jak bym chciał na
              zwiedzanie Łodzi) mogłem co nieco zobaczyć. I raziły mnie szare i
              obdrapane mury, poszarpana zabudowa, chaos urbanistyczny i wszędzie
              te durne napisy na murach. Łódź może i ma parę atrakcji, ale dla
              kogos z zewnątrz kto przyjeżdza do centrum lub na 1 dzień sa one nie
              widoczne, natomiast widoczny jest bród i brzydkie kamienice,
              gdzieniegdzie tylko przeplatane tymi ładnie wyremontowanymi. Więc
              przykro to stwierdzać, ale niespecjalnie mnie ciągnie żeby znowu do
              Łodzi przyjechać. Pochodze z Lublina.
              • Gość: Kaczus (Tomek) Re: tak, to niestety prawda - Łódź jest brzydka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 11:55
                > I raziły mnie szare i
                > obdrapane mury, poszarpana zabudowa, chaos urbanistyczny i wszędzie
                > te durne napisy na murach.

Ale widzisz różnicę w stwierdzeniu, że jest zaniedbana i brudna, a że czegoś nie
                ma, nawet nie sprawdzając tego? Dodatkowo wiele rzeczy mimo wszystko
                wyremontowano, więc jeśli ktos pisze, że był 10 lat temu i nic się nie zmieniło,
                to musi być ślepy... Nie poprawia się w tempie w jakim powinno sie poprawiać.
                Lata komunizmu, wczesnych lat demokracji, w których Łódź była wszędzie ograbiana
                (przy wielkich grupowych zwolnieniach w wielkich fabrykach nie było pomocy
                państwa, jak przy braci górniczej, czy stoczniowcach). Zauważ, jak prześledzisz
                komentarze - nigdzie nie zaprzeczam, że jest brudno (zresztą jak w większości
                dużych polskich miast) i że to powinno sie zmienić, ale przedpiszca pisał o
                czymś innym....
                • Gość: Majerle Re: tak, to niestety prawda - Łódź jest brzydka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:40
                  no tak racja. ale ja podrózując ulicami Łodzi poza nowszymi fasadami
                  i faktycznie wyładianłą Piotrkowską niewiele nowego zobaczyłem.
                  Owszem przed laty było jeszcze gorzej, ulce jak Zachodnia,
                  Narutowicza, Kopcińskiego naprawde nie wyglądają zachęcająco. Jest
                  kilka nowoczesnych budynków, jest Galeria łódzka czy ekektowna
                  Manufaktura, ale to chyba na 800 tysieczne miasto za mało ? Zobacz
                  jak sie zmieniła Warszawa, Poznań, Szczecin, Gdynia - po Łodzi tak
                  tego nie widać, jesli przyjeźdza sie z zewnątrz. Lublin też się
                  mocno zmienił od czasów komuny, to mówia wszyscy którzy tu
                  przyjeźdzają. A Łodź była i dalej jest bezbarwna i brudna, nad tym
                  wiele Polslich miast juz zapanowało, ostatnio jak byłem w Koszalinie
                  to byłem w szoku jak czyste i schludne jest to miasto !

Nie mi tu wyrokować, ale na miesjcu władz miejsskich gro
                  beznadziejnych budynków bym zburzył i przeznaczył pod nową zabudowę,
                  a to co warto odrestaurować z pomoca środków UE strałbym się ożywić
                  i rewitalizować. Wtedy może Łodź nabrałaby blasku i wielkomiejskiego
                  charakteru.
                  • Gość: Kaczus (Tomek) Re: tak, to niestety prawda - Łódź jest brzydka ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:48
                    > nad tym
                    > wiele Polslich miast juz zapanowało, ostatnio jak byłem w Koszalinie
                    > to byłem w szoku jak czyste i schludne jest to miasto !

I bardzo dobrze - - właśnie o to chodzi - niech ładnieją...

> Nie mi tu wyrokować, ale na miesjcu władz miejsskich gro
                    > beznadziejnych budynków bym zburzył i przeznaczył pod nową zabudowę,
                    > a to co warto odrestaurować z pomoca środków UE strałbym się ożywić
                    > i rewitalizować. Wtedy może Łodź nabrałaby blasku i wielkomiejskiego
                    > charakteru.

oj nie - jest już kilka ochydnych przykładów tej nowoczesnej budowy - jeden na
                    placu wolności - to jest straszne... Wolę jednak w centrum coś przypominającego
                    kamieniczki...
            • Gość: sikawiak Re: tak, to niestety prawda - Łódź jest brzydka ! IP: 193.227.131.* 28.09.09, 14:41
              Dobrze, że bronisz Łódź, ale kolega Wrocławianin ma niestety sporo
              racji.
          • ulther NIe, to na szczescie klamtwo - Lodz jest piekna! 17.09.09, 12:40
            Madralo (zeby nie napisac baranie) nikt sie tutaj z Wroclawiem nie
            sciga. Wroclaw to sredniowieczne miasto, potem konsekwentnie
            rozbudowywane przez Niemcow (wiec to nie zasluga wspolczesnych
            Wroclawian - precz z ta wasza zakichana progpaganda sukcesu,
            proponuje zaczac budowa kosmodrom albo starac sie o igrzyska
            olimpijskie). Lodz powstala w krotkim czasie (wielki sukces!!!) i o
            zadnym planie nigdy nie bylo mowy (moze na poczatku). Lodz jest
            dzieckiem dynamizmu i kreatywnosci kapitalizmu. Nie ma zamku,
            ryneczku itd, nigdy nie bylo i nie bedzie. Jestesmy XIX wiecznym
            miastem przemyslowym - wiec ten Twoj beznadziejny wyklad o walorach
            Wroclawia jest lekko nie na temat...
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: NIe, to na szczescie klamtwo - Lodz jest piek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.09, 12:50
              Nie zgodzę się... Centrum było właśnie bardzo ładnie i ciekawie zaplanowane. I
              co więcej - trzymano się tych planów. Rozwinęło się miasto szybko, ale właśnie
              bardzo ciekawie. Ktoś już wspominał o zdjęciach lotniczych - również je
              widziałem... to jest bardzo ciekawe...
              • ulther Lodz piekna:) 17.09.09, 13:11
                Jemu chyba chodzi, ze kamienice nie sa rownej wysokosci. Zreszta
                wlazl na nasze forum tylko po to zeby dac nam wyklad na temat:
                "Wyzszosc Wroclawia nad Lodzia, czyli dlaczego nigdy nam nie
                dorownacie". To taki zakamuflowany protekcjonalizm, ze niby kilka
                milych slowek a potem bach! Jakies wyklady o bulwarach, ostrowie
                tumskim itd. Ten ich rynek jeszcze niedawno byl zaszczana kloaka,
                brawo, ze ja umyli. Nasza Piotrkowska jest naszym rynkiem (no bo ten
                nasz Stary, zgodnie z Twoim wywodem nigdy sie w pelni nie rozwinal).
                Ci wszyscy ludzie, ktorzy pisza, ze nigdy tutaj nie przyjada bo nie
                ma nic do ogladania nie zadali sobie trudu zeby poczytac, znalezc
                jakies informacje. Oni licz, ze na kazdym rogu bedzie stal zloty
                posad - "cos do ogladania"!

Irytuja mnie Ci Wroclawianie, ktorzy wlaza wszedzie i wielkopanskim
                tonem rozprawiaja o przewagach swojego zacnego grodu. To taka duma
                nuworysza, ktory niedawno sobie kupil zloty zegarek i wszystkim
                swieci po oczach - bez klasy, bez smaku - takie to wroclawskie.

Lodz jest wspaniala, jest unikatem, jest wielkim miastem, ktore
                rozwinelo sie z malego miasteczka w czasie krotszym niz 80 lat! NIkt
                tego w Polsce nie dokonal i nie dokona. Cala Polska mysli, ze
                bedziemy jej chlopcem do bicia, ze jak beda mieli zly humor to sobie
                wejda na jakis artykul zwiazany z Lodzia i niezaleznie od tematyki
                nawrzucaja im ile sie da. Podobnie jest ze Slaskiem.
                • Gość: łodzianka Re: Lodz piekna:) IP: *.toya.net.pl 17.09.09, 13:35
                  Łódź na razie nie ma co równać się z Wrocławiem nad czym ubolewam gorąco.
                  Kropiwnicki zniszczył po raz drugi przy asyście sprzedajnych urzędasów Teatr
                  Nowy tym samym pogrzebał na długo ideę ambitnego teatru. I właśnie choćby ofertą
                  kulturalną Łódź nie ma szans z Wrocławiem, bo tam życie teatralne kipi dzięki
                  dyrektorom Teatru Polskiego i Współczesnego. A u nas kicha. Przecież T.Jaracza
                  tej luki nie wypełni a Powszechny liczy się tylko w styczniu udostępniając scenę
                  festiwalowi. Tego jeszcze Kropa nie zniszczył. Ale wstyd za te zrujnowane
                  kamienice vis a vis Powszechnego. Czy teatrowi to nie przeszkadza, nie wstydzą
                  się przed zespołami, których goszczą w ramach Sztuk Przyjemnych. Toż to zgroza,
                  a stan ten trwa od lat. Artyści-wrażliwcy zwróćcie na to uwagę!
                • Gość: z breslau Re: Lodz piekna:) IP: *.chello.pl 17.09.09, 13:49
                  > Irytuja mnie Ci Wroclawianie, ktorzy wlaza wszedzie i
                  wielkopanskim
                  > tonem rozprawiaja o przewagach swojego zacnego grodu. To taka duma
                  > nuworysza, ktory niedawno sobie kupil zloty zegarek i wszystkim
                  > swieci po oczach - bez klasy, bez smaku - takie to wroclawskie.
                  Jestem z Wro, mam stary zegarek, gdy Łodzianie będą się cieszyć z
                  tego ,że ich miasto pieknieje, to ja będę cieszył się wraz z
                  Łodzianami.Nie mam najmniejszego powodu, żeby włazić na czyjeś forum
                  i opluwać gospodarzy, i tak uważa 99% Wrocławian.Wszyscy w Polsce
                  robimy sobie krzywde przechowując we łbach głupie antyłodzkie
                  stereotypy i powtarzając je.Nie ma takiego miejsca w Polsce,o którym
                  nie można by zrobić tendencyjnego artykułu >Boże ,jaki tam
                  syf<.Niech każdy dba o swoje i szanuje innych.Proszę nie oceniaj
                  Wroławia po wpisach kilku frustratów.Powodzenia i pozdrowienia dla
                  Łodzian.
                  • ulther Re: Lodz piekna:) 17.09.09, 14:51
                    TO trymajcie tych frustratow w piwnicy z dala od komputerow. Oczywicie
                    bylem we Wroclawiu. Uwzam, ze to ladne miasto. Zycze szczescia kazdemu
                    polskiemu miastu, nienawidze polskiego, glupiego festiwalu pt. moje
                    miasto najpiekniejsze a reszte trzeba zepchnac do szamba. To
                    odrazajace.
      • brite Co to za tytuł?! 16.09.09, 09:38
        Łódzcy specjaliści od PRu z Gazety znów brylują - komentarzy o "brzydocie"
        miasta było kilka, dużo było wyważonych opinii o zaniedbaniu, ale że brzmi to
        przebojowo, trza było zrobić z "brzydoty" tytuł.
        Podobnie już kiedyś było o "nauczycielach tęskniących za Giertychem".
        Głupota niektórych dziennikarzy nie zna granic.
        • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co to za tytuł?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 09:42
          Bo łatwiej jest napisać artykuł posiłkując się wypowiedziami internautów, losowo
          wybranymi, niż rzeczywiście napisać o tym co się dzieje. O grze miejskiej w GW
          nie znalazłem ani słowa - czy się podobała, czy nie ect. A Ty ładnie wyszedłeś
          na zdjęciu :P
          • brite Re: Co to za tytuł?! 16.09.09, 10:31
            > A Ty ładnie wyszedłeś
            > na zdjęciu :P

Gdzie ta fota? Poproszę :)
            • Gość: Kaczus (Tomek) Re: Co to za tytuł?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 10:39
              podeslij maila z adresem na uzytkownika kaczus na WP to wieczorem podesle :)
    • zabawnamarysia "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci 15.09.09, 20:01
      Łódź od lat była zaniedbana, ale teraz z roku na rok duże pozytywne zmiany.
      Nie da się pstryknąć i już super, to mieszkańcy muszą umieć o to wszystko zadbać.

Łódź ma dużo ciekawych pofabrycznych budowli, nie oznacza to że wszystkie
      trzeba zatrzymać i naprawiać.
    • Gość: aa "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.retsat1.com.pl 15.09.09, 20:02
      Mamy takich gospodarzy jakich mamy. Skupiają się na własnych planach
      życiowych. Miasto jest tylko sposobem na ich życie. Nie umieją reklamować
      Łodzi, to słabi menadżerowie. Czas na zmiany!!!!!!!!
      Bo o Łodzi można też mówić dobrze, mamy czym się pochwalić, trzeba to tylko
      wyeksponować.Łódź stoi niestety tyłem do turystów.
    • Gość: Czaplin "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: 89.108.248.* 15.09.09, 20:16
      Nie da sie ukryc, ze jest wiele do zrobienia w naszym miescie, a kazdy
      powinien zaczac od swojego podworka, sciac trawe, zgrabic liscie, pomalowac
      plot, etc. Straz miejska zamiast strzelac z przenosnego radaru powinna
      zmobilizowac wlascicieli budynkow do usuniecia paskudnych napisow, kleksow, a
      odpowiednie wladze powinny zajac dbaniem o czystosc miasta (przyklad Pietryny
      przedstawiony w tvn najlepiej przedstawia slabosc naszej wladzy/urzednikow).
      Natomiast Gazeta powinna zaczac dawac pozytywne przyklady przemian, a nie
      ciagle narzekac, a jezeli juz krytykowac to w konstruktywny sposob.
    • Gość: Wachacz "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 20:27
      Jestem Łodzianinem i wiem, że to nieprawdziwe stwierdzenie, ale wiem
      także że tak miasto jest odbierane przez przyjezdnych. Oni widzą to
      z czym się stykają po przybyciu do miasta: zapyziały dworzec,brudne
      ulice, obdrapane kamienice, dziurawe i rozkopane ulice. Można
      próbować pokazać im ciekawe miejsca, ale nawet jadąc do tych miejsc
      nikt im oczu nie zasłoni.
    • Gość: ldz "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:37
      nie do wiary, artykuł w gw o tym, że Łódź jest brzydka, okropna i w
      ogóle fuj? tego jeszcze nie było! (dzisiaj przynajmniej)

proponuję referendum za likwidacją lokalnej gw. bruździ bardziej niż
      kropek, a to spore osiągnięcie.
    • Gość: mha "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:38
      Łódź jest tak brzydka, że aż piękna...
    • Gość: ciekawy "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:44
      mie zachwyca manufaktura, jest ktos kto sie nie zgodzi ze mna?
      • Gość: hej Re: "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 20:52
        nooo. Napisał jeden Hiszpan - dziennikarz sportowy - na blogu -
        mniej więcej tak - aż trudno uwierzyć, ze tak niezwyłe centrum
        handlowe znajduje się w tak beznadziejnym mieście.
    • kryst_b "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci 15.09.09, 20:58
      Nie jestem Łodzianinem i nie mieszkam w Łodzi kiedyś też mówiłem że Łódź jest
      szara, ale z czasem zacząłem dostrzegać przepiękne kamienice, nietknięte od
      czasu wybudowania, zieleń, czy kapitalistyczny układ komunikacyjny. Do tych co
      mieszkają w miastach z 700 letnią tradycją pomyślcie że tak naprawdę wasze
      zabytki to często nówki z pod igły przebudowywane i odbudowywane z dziesięć
      razy. Dla tych dziennikarzy, którzy podziwiają Warszawę i z niej piszą o
      brzydocie Łodzi używając argumentu socjalizmu - prośba o pójście do
      szkoły(albo o przyjazd do Łodzi, mimo bajecznego programu przebudowy wod i kan
      korki są małe)), a socjalizmu to szukajcie raczej w stolicy. Łódź od początku
      istnienia jako kapitalistyczne miasto ściągające zewsząd chłopów i
      zamieniające ich w robotników musi budzić nienawiść całej szlacheckiej
      reszty. Co mnie osobiście razi to bazgroły na czym się tylko zmieści,
      właściciele psów niesprzątający po pupilach, przez to mam wątpliwości co do
      stanu sanitarnego miasta (właściwie problem dotyczy wszystkich polskich
      miast)Razi mnie prezydent, który częściej jest w chmurach niż w Łodzi. Ogólnie
      jak na to że Łódź od kilkunastu lat nie ma prawdziwego gospodarza,
      nieprzychylną prasę, badania statystyczne robione pod konkretne zamówienia
      (dyskredytujące Łódź) jest lepiej niż wygląda.
    • Gość: ghost bo jest IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 20:59
      haha jak zaufany zarzad MPO Kropownickiego w pudle:)
      a Kropek w blocie upaprany moze tak lubi?:)
      ale grunt ze mpo zarobilo i kochanka pana K a co na to Kropa?
      wola giertycha, ludzie swiat sie wali
      odwolajcie juz go bo to juz cyrk sie robi
    • miejskie_narty "Łódź jest brzydka" - potwierdza Urazińska 15.09.09, 21:01
      Bo oczywiście nie ma znaczenia, że w cytowanym wątku są różne głosy. Tytuł "Internauci spierają się o wygląd Łodzi" byłby przecież bezsensowny, choć lepiej oddawałby to, o czym jest i artykuł i wątek. No, ale skoro pisze się bezsensowny artykulik, to przynajmniej trzeba go chwytliwie zatytułować.
      • Gość: lolo Re: "Łódź jest brzydka" - potwierdza Urazińska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.09, 10:00
        Święta rajcja, popieram w 100%
    • Gość: kbrz "Łódź jest brzydka" - autorka z Gazety Wyborczej IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 21:17
      Łódź jest, jaka jest, to piękno połączone z brzydotą, głupotą i zaniedbaniem,
      pewnie z najlepszą w kraju komunikacją i arogancją władz. Dziennikarze
      wybiórczej pracujący w redakcji łódzkiej walnie od wielu lat wszystkich w
      Polsce w tej tylko negatywnej, często niesprawiedliwej, często tylko
      insynuowanej, często wymyślonej opinii utwierdzają, jakby koniecznie chcieli
      wyrwać się do stolicy. Najbardziej negatywne jest to, że regionalne Łódzkie
      wydanie GW jest najgorsze ze wszystkich, o poziomie wręcz żenującym!!!(mój
      wzór Warszawa)
      • Gość: smakaroni Re: "Łódź jest brzydka" IP: 89.108.249.* 15.09.09, 21:23
        Ci kibice to pewno antysemici jacys...
      • Gość: ja Re: "Łódź jest brzydka" - autorka z Gazety Wyborc IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 21:33
        To że w Łodzi na środku "reprezentacyjnej" ulicy srają psy to też dziennikarska insynuacja ? To że połowa powierzchni centrum Łodzi to siedlisko syfu i patologii to wymysł wyborczej ?
        • Gość: kbrz Re: "Łódź jest brzydka" - autorka z Gazety Wyborc IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 22:24
          Ja nie jestem z Łodzi, ale chętnie usłyszę co Ty zrobiłaś dla Miasta i dlaczego
          je szkalujesz, w czym Ci przeszkadza, dlaczego nie proponujesz rozwiązań tylko
          piszesz bzdety, jakby psy były problemem tylko Łodzi- to problem krajowy.
        • ojca Re: "Łódź jest brzydka" - autorka z Gazety Wyborc 16.09.09, 09:56
          Następny ciągle o psich odchodach mówi...rajcuje to was czy co? Ochyyda...tfuu
          idź stąd!
          • Gość: tomasz Re: "Łódź jest brzydka" - autorka z Gazety Wyborc IP: *.smrw.lodz.pl 16.09.09, 11:51
            i dobrze. może ty lubisz wąchać i podziwiać fakturę, kształty, zapach i
            strukturę psiego gówna, ale ja ( i wielu innych)- nie.
            co dziwne, gdy zwracam uwagę zazwyczaj ludziom starszym, którzy wyprowadzają
            swoje pociechy na trawnik pod moim oknem, żeby posprzątali po nich- spotyka to
            się z aroganckimi, chamskimi odzywkami.
            normalnie dzień świra.
            • ojca Re: "Łódź jest brzydka" - autorka z Gazety Wyborc 16.09.09, 15:38
              Gość portalu: tomasz napisał(a):

> i dobrze. może ty lubisz wąchać i podziwiać fakturę, kształty, zapach i
              > strukturę psiego gówna, ale ja ( i wielu innych)- nie.

Człowieku to nie ja wciąż o tym pisze tylko tacy jak ty miłośnicy psich g.wnienek.
              Obrzydliwe jest to jak opisujesz swoja fascynacje psimi wydzielinami o fakturze,
              kształtach itp. lecz się człowieku.

• Gość: podróznik Nie przejmujcie się, Katowice mają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 21:25
      jeszcze gorszą opinię
    • Gość: kbrz "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 21:30
      Czemu się dziwisz przecież Katowice i okolice to ta sama kategoria miast
      kapitalistycznych też PANOM chłopów ukradły i zamieniły w robotników,górników,
      hutników, a ty byś chciał lepszej opinii?
      • Gość: podróznik W Łodzi przynajmniej dużo więcej ludzi na ulicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 22:05
        wieczorem można gdzieś pójść,przynajmniej tak pamiętam sprzed 5 lat bo chociaż
        mam tez lokum w Łodzi to ostatni raz byłem wtedy, Katowice w soboty i niedziele
        to pustynia
    • Gość: minimini "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.centertel.pl 15.09.09, 21:38
      A kropa dalej za granica...
    • Gość: ciekawy "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 21:54
      o co chodzi? co Wam sie w tej Lodzi tak nie podoba
    • Gość: h Re: "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 21:54
      trzeba było zapłacić 5 milionów z kasy miejskiej na Eurobasket po
      to, zeby się dowiedzieć, ze Łódź jest zaniedbana i zrobić sobie
      antyreklamę na całą Europę i świat? Za 5 baniek można było zbudować
      kilka wypasionych boisk dla dzieciaków!
    • Gość: mirek "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.retsat1.com.pl 15.09.09, 21:55
      Przyłanczam się super głos popieram;)
    • Gość: marek Już wiem dla czego Kropiwnicki wyjeżdza ??? IP: *.retsat1.com.pl 15.09.09, 22:02
      Już wiem dla czego Kropiwnicki wyjeżdza bo gdzie indziej jest
      ładniej. Wyobrażmy sobie taki Izrael bez meneli, brudu, syfu. Po co
      tu siedzieć w tym bałaganie.
    • Gość: esteta Przejście miedzy Manufakturą a Piotrkowską, dwoma IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 22:05
      perełkami Łodzi to koszmar i stanowi to bodaj największy kontrast in
      minus w całej Łodzi..Miasto ma wiele rejonów zaniedbanych , ale
      przynajmiej o centrum należy dbać , bo to wizytówka każdego miasta i
      na tym wlaśnie polega profesjonalna promocja miasta (vide Wrocław).
      Wszyscy to wiedzą tylko nie prezydent, ktory jeździ na ciągłe
      wycieczki zagraniczne i olewa mieszkańców, a także prezydencki
      wydział promocji, ktory wydaje masę niepotrzebnych pieniędzy na
      bzdurne reklamy zamiast przeznaczyć je na odświeżenie elewacji
      kamienic w centrum własnie w ramach promocji.
    • nefnef Może turyści przyjadą? 15.09.09, 22:30
      A może z ciekawości przyjadą żeby obejrzeć to "brudne, zaniedbane" miasto i
      samemu się przekonać?
    • wassercug_fajwel Rejony hali arena to byłe tereny łksu 15.09.09, 22:41
      Niestety ale rekultywacja tych terenów po poprzednich właścicielach potrwa
      całe lata a może dekady :-( te tereny zostały wrecz zdewastowane przez tą dzicz.
      Miasto Łódź ma nauczkę - nie dawać przyjezdnym z małych miasteczek pokroju
      Będzina i Otwocka nic na słodkie oczy!
      • Gość: podróznik A znasz ludzi z Będzina czy Otwocka ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 23:11
        bo ja akurat trochę znam , oni nie muszą jeździć za pracą, przynajmniej do
        Łodzi, bo jedni znajdą ją u siebie czy w pobliskiej Warszawie, drudzy z Będzina
        to samo, tez u siebie, czy w pobliskich katowickich specjalnych strefach
        przemysłowych, o co wogóle chodzi z tą "dziczą" w tym komentarzu ?
        • Gość: kscpek Re: A znasz ludzi z Będzina czy Otwocka ? IP: *.sydskane.nu 15.09.09, 23:47
          Jemu na pewno o nic nie chodziło. To taki typowy post po wypiciu, albo z powodu
          złej kondycji umysłowej.
    • Gość: TYTUŁ ARTYKUŁU "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.toya.net.pl 15.09.09, 22:49
      Czemu tytuł taki a nie "Łodzianie bronią swojego miasta", piszecie na
      zamówienie innych miast czy nie macie honoru? Agnieszko Urazińska jeśli jesteś
      łodzianką to wstyd mi za Ciebie, rzygać mi się chce na myśl, że taka osoba
      mieszka ze mną w jednym mieście, gdzie Wasza godność, walka o dobre imię
      miasta? Przecież we wczorajszym artykule, na jeden obelżywy post pod adresem
      Łodzi, były co najmniej 3 odpowiedzi zbulwersowanych łodzian, to nam za to
      płacą? Czy wy jesteście łódzką gazetą? A sorry jesteście tylko dodatkiem, gł.
      gazety w Warszawie, sługusy. Ciekawe ile dają za podlizanie się warszawskim
      decydentom. Kiedy przeczytam choć 1 pozytywny artykuł o Łodzi? Chyba nigdy, bo
      osoby piszące takie artykuły nadają się na splunięcie przed nimi. Kocham Łódź,
      a wy się stąd wynoście do Warszawki! Na pewno tej gazety do rąk już nie wezmę.
    • Gość: sowkotek "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.pai.net.pl 15.09.09, 23:23
      wcale nie jest brzydka, ja kocham to miasto. jest ono trudne do
      milosci, nie jest takie jak krakow, ale trzeba w glebi szukac a nie
      powierzchownie.. wiele razy chodze z aparatem i dostrzegam ukryte
      strony tego miasta.. sliczne zakatki itp
      • Gość: Moonwanderer Re: "Łódź jest brzydka" - potwierdzają internauci IP: *.toya.net.pl 16.09.09, 00:29
        Nie podoba mi się sposób, w jaki nasi dziennikarze piszą o Łodzi.
        Potrafią podciąć skrzydła nawet największym jej miłośnikom, zdają
        się przyjmować zasadę "wszędzie jest pięknie, tylko nie tutaj",
        każdy zakątek czy nawet najpiękniejszy zabytek miasta widzą tylko
        przez czarno- białe okulary. Widzę, że jeszcze dużo należy zrobić,
        aby przywrócić miastu należny mu blask, ale zmian pozytywnych widać
        coraz więcej i w coraz to nowych zakątkach. Naprawdę warto podawać
        ich pozytywne przykłady i zastanowić się, jak rozpościerać je
        szerzej. Jeszcze 5- 10 lat temu poza Piotrkowską odrestaurowane
        kamienice były bardzo nieliczne, dziś są ozdobami wielu zakątków i
        coraz śmielej przedzierają się ku naszym oczom, zachwycając i
        przekonując, jak wielki potencjał ma ta przepiękna architektura.
        Dlaczego pozytywnych artykułów o niej nie znajdziemy w Gazecie
        prawie wcale? Ciekawe teksty przybliżające historię miasta są pisane
        mniej więcej dwa razy w roku, o renowacjach zabytków podobnie, o
        magicznych zakątkach jeszcze rzadziej, najczęściej zaś z obecnej w
        Gazecie prozy wyłania się brak zamiłowania do miasta, zachęty do
        przeprowadzki, czynienie na siłę wszystkiego, aby przestraszyć i
        łodzian, i turystów ("chwytliwe" tytuły, brak wyważenia opinii,
        jednobarwne pisanie o każdym miejscu, brak zachęty do działania, a
        przekonywanie, że "tak jest i już", uważanie za dziwne, że wielu
        zobaczyło tu piękne, żyjące miasto). To prawda, że Łódź ma swoje
        wady, a wiele budynków czeka na odnowienie, ale trzeba zauważać i
        wspierać pozytywne zmiany, wydobyć wszystko, co warte pokazania albo
        chociaż zaczepienia spojrzenia. Pomyśleć, jak miasto mogłoby
        wyglądać, zaś gorsze opinie przekuć w pomysły. Zrównoważyć
        przytaczane opinie, gdyż obok złych pojawiają się też dobre lub
        pełne zachwytu (np. właśnie tak, jak wyżej zaproponowano: "Goście
        rozmawiają o Łodzi. Podoba im się... Nie podoba im się... Zatem
        musimy koniecznie zadbać o..., ale pokazywać..., stworzyć przyjazną
        przestrzeń przy..., odrestaurować wiele kamienic i fabryk, ale już
        pochwalić się..."). Wiem, że pierwsze spojrzenie może pozostawić
        wspomnienie zaniedbania, brudu, że piękno zabytków nie jest jeszcze
        należycie wyeksponowane, ale fenomenalnych miejsc przybywa i trzeba
        zrobić wszystko, aby dbać o kolejne, bo Łódź jest zbyt piękna, żeby
        pozostawała nieodkryta;o) Taką właśnie ją widzę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka